Malinowa czerwień

Wpisy otagowane „wiśnie”

  • środa, 24 sierpnia 2016
    • Sernik "Czarny las"

      Sernik, który dzisiaj prezentuję upiekłam na 12 urodziny syna Mikołaja. Do zdjęcia uratowałam dosłownie ostatni, nie najpiękniejszy kawałek...

      Sernik

      Przepis na dużą prostokątną blaszkę

      Spód:

      300 g ciastek kakaowych
      100 g stopionego masła

      Masa serowa:

      1 kg sera śmietankowego
      5 jajek

      1 szklanka cukru (w tym 2 łyżki cukru waniliowego)

      1 łyżka skrobi ziemniaczanej
      średni słoik wiśni w syropie, odsączonych

      Wierzch:

      500 ml schłodzonej kremówki (min. 30%)
      2 fixy do śmietany
      3 łyżki cukru pudru
      3-4 łyżki startej gorzkiej czekolady

      Ciasteczka zmielić w malakserze, wymieszać z rozpuszczonym masłem. Wylepić spód średniej prostokątnej blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Schłodzić na czas przygotowania masy serowej.

      Twaróg zmiksować z jajkami i cukrem. Pod koniec wymieszać z mąką i zmiksować. Dodać odsączone wiśnie, wymieszać łyżką. Wylać na spód. Piec około 1 godziny w 180oC. Sernik powinien być na górze ścięty i sprężysty. Wyjąć i ostudzić.

      Zimną kremówkę ubić z fiksami i cukrem pudrem. Wyłożyć na wierzch sernika, posypać czekoladą i schłodzić.

      Sernik

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (12) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik "Czarny las"”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 24 sierpnia 2016 07:50
  • czwartek, 16 lipca 2015
  • poniedziałek, 01 czerwca 2015
  • poniedziałek, 13 października 2014
  • sobota, 13 września 2014
  • sobota, 09 sierpnia 2014
    • Ciasto z budyniową pianką i wiśniami

      Ciasto Doroty, które zdążyło zrobić już furorę w kulinarnej blogosferze piekłam kilkukrotnie w różnych wersjach smakowych, także i kakaowej oraz toffi z rabarbarem. Dziś prezentuję wiśniową. Wierzch upieczonego ciasta udekorowałam dodatkowo różowym lukrem, który został z przygotowania ciasteczek. Ciasto upiekłam już jakiś czas temu z okazji rodzinnej uroczystości, ledwo uratowałam do zdjęcia jeden kawałek i to nie najpiękniejszy :)

      Ciasto z budyniową pianką i wiśniami

      Składniki na kruche ciasto:
      2,5 szklanki mąki pszennej (najlepsza będzie mąka krupczatka)
      250 g zimnego masła
      2 łyżeczki proszku do pieczenia
      3 łyżki cukru pudru
      5 żółtek
      Masło pokroić w kostkę, szybko zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta (można również składniki zmiksować w malakserze). Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie, dodać 1-2 łyżki wody lub kwaśnej śmietany. Podzielić na 2 części - około 60% i 40%, każdą zawinąć w folię spożywczą, zamrozić.

      Blachę o wymiarach 33 x 20 cm wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć na tarce większą część ciasta (60%), lekko przyklepać dłonią i wyrównać. Podpiec na złoty kolor w temperaturze 190ºC przez około 20 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia.

      Pianka wiśniowa:
      5 białek
      1 szklanka drobnego cukru do wypieków
      1 opakowanie cukru wanilinowego 16 g
      2 opakowania budyniu wiśniowego bez cukru (2 x 40 g)
      1/2 szklanki oleju

      Ponadto:
      duży słoik wiśni w syropie lub 250 g wydrylowanych świeżych

      Wiśnie odsączyć z syropu. Kiedy podpieczony spód jest wystudzony, zacząć ubijać białka. Po ubiciu na sztywno, powoli, łyżka po łyżce wsypywać drobny cukier i cukier wanilinowy, cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Następnie powoli wsypywać proszek budyniowy, cały czas miksując, by dobrze się rozpuścił. Strużką wlewać olej, miksując do połączenia.

      Na podpieczony, zimny spód ciasta wyłożyć ubitą pianę. Wyrównać i układać gęsto wiśnie, wcisnąć je delikatnie palcami w pianę. Na wierzch zetrzeć resztę zamrożonego ciasta (40%).

      Piec w temperaturze 190ºC przez około 30-40 minut. Wyjąć, przestudzić, oprószyć cukrem pudrem lub np. polać miejscami różowym lukrem.

      Lato w pełni!

      Ciasto z budyniową pianką i wiśniami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (13) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto z budyniową pianką i wiśniami”
      Tagi:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      sobota, 09 sierpnia 2014 08:18
  • piątek, 08 listopada 2013
  • niedziela, 20 października 2013
    • Sernik z wiśniami, Michałkami kokosowymi i frużeliną wiśniową

      Serdecznie zapraszam na sernik. Jestem pewna, że skusi Was tak smakowity zestaw smaków... Ja spróbowałam tylko niewielki kawałek, bo dzień mam dzisiaj pełen wrażeń. Objechaliśmy cudowne o tej porze Bieszczady, a za chwilę wybieramy się z mężem na koncert Kultu. Sernik piekłam do późna w nocy, a dziś wcześnie rano pisałam przepis poniżej i robiłam zdjęcia. Żałuję, że jutro nie jest niedziela... Pozdrawiam i życzę miłych wrażeń :)

      Sernik z wiśniami, Michałkami kokosowymi i frużeliną wiśniową

      Sernik z wiśniami, Michałkami kokosowymi i frużeliną wiśniową

      Spód:

      100 g białej czekolady
      200 ml słodkiej śmietanki
      2 jajka
      5 łyżek oleju
      1 szklanka mąki
      1 łyżeczka proszku do pieczenia

      Masa serowa:

      500 g twarogu sernikowego
      250 ml śmietany kremówki
      4 białka
      4 żółtka
      1 cukier waniliowy
      2/3 szklanki cukru
      1 łyżka mąki ziemniaczanej
      mały słoik wiśni w syropie
      8 Michałków kokosowych

      Frużelina:

      400 g wiśni (mrożonych, bez pestek)
      2/3 szklanki cukru
      1 budyń wiśniowy
      1,5 szklanki wody (część wody można zastąpić syropem z wiśni)
      kilka goździków

      

      Czekoladę połamać, rozpuścić w śmietance, ostudzić. Jajka zmiksować z olejem, dodać rozpuszczoną czekoladę, zmiksować, porcjami wsypywać przesianą mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Zmiksować na gładką masę. Wylać na spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 25 minut w temperaturze 180oC (do suchego patyczka). Ciasto wyjąć i ostudzić.

      Wiśnie odsączyć z syropu, Michałki pokroić w kostkę. Białka ubić na sztywno. W osobnym naczyniu ubić zimną kremówkę. Twaróg dobrze wymieszać z żółtkami, cukrem i cukrem waniliowym. Dodać kremówkę i delikatnie wymieszać. Dodawać porcjami ubite białka, delikatnie mieszając. Na końcu dodać mąkę i jeszcze raz wymieszać. 1/3 masy serowej wyłożyć na upieczone ciasto, następnie równomiernie rozłożyć po połowie wiśni i Michałków. Na nich rozłożyć drugą część masy serowej, a na niej resztę wiśni i czekoladek. Następnie wyłożyć trzecią część masy i wyrównać powierzchnię. Piec w 180oC przez pierwsze pół godziny, następnie dopiekać sernik w 150oC na termoobiegu aż sernik będzie na środku stabilny. Potem wyjąć, ostudzić i schłodzić w lodówce.

      W trakcie pieczenia wykonać frużelinę. Wiśnie umieścić z cukrem i goździkami w rondelku, zalać 1 szklanką wody i po zagotowaniu gotować jeszcze 10 minut. Budyń rozpuścić 1 1/2 szklanki zimnej wody, wlać do gotujących się wiśni, energicznie mieszając. Po zagotowaniu wyłączyć i prawie całkowicie ostudzić. Wyłożyć na schłodzony już sernik.

      Sernik z wiśniami, Michałkami kokosowymi i frużeliną wiśniową

      Sernik z wiśniami, Michałkami kokosowymi i frużeliną wiśniową 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (15) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik z wiśniami, Michałkami kokosowymi i frużeliną wiśniową”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      niedziela, 20 października 2013 18:20
  • wtorek, 23 lipca 2013
    • Dwukolorowe ciasto serowe z wiśniami i kruszonką

      Ciasto ze świeżymi wiśniami smakuje o wiele lepiej niż z owocami z syropu. Może dlatego, że wiśnie to owoce dość kwaśne i kontrastują smakiem ze słodką kruszonką... Ciasto wzbogaciłam słodkawym serkiem typu włoskiego, a masę podzieliłam na pół i do jednej dodałam wiśniowy kisiel i sok, który powstał po odciśnięciu owoców. Zwieńczeniem dzieła jest chrupiąca kruszonka.

      Dwukolorowe ciasto serowe z wiśniami i kruszonką

      Składniki:

      2 szklanki mąki pszennej
      1 budyń
      lub kisiel wiśniowy bez cukru
      3 łyżki soku z wiśni
      2/3 szklanki drobnego cukru
      cukier waniliowy – 2 łyżeczki
      2 płaskie łyżeczki proszku
      1 płaska łyżeczka sody
      5 jajek
      250 g kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego/greckiego

      200 g sera białego, najlepiej typu włoskiego lub oryginalnej ricotty
      100 g masła, stopionego
      2 i 1/2 szklanki świeżych wydrylowanych wiśni, odsączonych z soku

      Kruszonka:

      150 g mąki krupczatki
      100 g drobnego cukru
      100 g miękkiego masła
      

      Wszystkie składniki ciasta wyjąć z lodówki na 2 godziny przed przygotowaniem.

      Przygotować kruszonkę. Mąkę wymieszać cukrem, dodać masło i połączyć ze sobą, a następnie rozkruszyć w palcach na małe okruszki. Schłodzić.

      Masło stopić, ostudzić, ale nie musi być zupełnie zimne. Twaróg rozgnieść widelcem. Śmietanę zmiksować z jajkami, cukrem, cukrem waniliowym i twarogiem. Wlać masło. W misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Suchą mieszankę wsypywać porcjami do masy, ucierając na małych obrotach miksera. Połowę ciasta wyłożyć do średniej prostokątnej blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Do reszty ciasta dodać sok oraz budyń wiśniowy (lub kisiel) i dobrze wymieszać. Wyłożyć na jasne ciasto i równomiernie rozłożyć owoce. Posypać kruszonką. Piec około 50-60 minut w temperaturze 180oC do suchego patyczka. Wyjąć i ostudzić.

        Kwaśnie, no właśnie

      Dwukolorowe ciasto serowe z wiśniami i kruszonką

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Dwukolorowe ciasto serowe z wiśniami i kruszonką”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      wtorek, 23 lipca 2013 09:07
  • poniedziałek, 22 lipca 2013
  • niedziela, 24 lutego 2013
    • Blok czekoladowy

      W końcu miałam okazję przygotować moim synom... i największemu łasuchowi w rodzinie, mojemu zwariowanemu mężowi smak mojego dzieciństwa. Pamiętam jak czekoladowy blok kusił każdym kolejnym kawałkiem... Mama dodawała do niego orzechy laskowe i czasami też rodzynki. Ja wrzuciłam moje ukochane migdały oraz herbatniki maślane, suszone wiśnie i morele. Teraz słodkości jem okazjonalnie, ale przyznaję, że to czekoladowe cudo smakuje lepiej niż wszystkie mleczne czekolady...

      Blok czekoladowy

      Składniki:

      250 g masła

      1/2 szklanki mleka

      1 szklanka cukru

      3 kopiate łyżki gorzkiego kakao

      ok. 350 g pełnotłustego mleka w proszku (nie w granulkach)

      po 80 g posiekanych migdałów, moreli i suszonych wiśni

      małe opakowanie pokruszonych herbatników maślanych

        

          

        

      Masło rozpuścić razem z mlekiem, cukrem i kakao. Zdjąć z ognia i, dodając porcjami mleko w proszku wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Dodać herbatniki, migdały i suszone owoce i jeszcze raz dobrze wymieszać. Wyłożyć na podwójny prostokąt folii aluminiowej, uformować wałek i zawinąć w folię. Ukształtować wałek, a następnie prostopadłościan. Włożyć do lodówki do zastygnięcia. Po 2 godzinach można wyjąć blok i pokroić w plastry. Smacznego!

      Blok czekoladowy

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Blok czekoladowy”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      niedziela, 24 lutego 2013 18:18
  • środa, 16 stycznia 2013
  • czwartek, 13 grudnia 2012
  • czwartek, 11 października 2012
    • Mleczny sernik amaretto z wiśniami

      Odsernikowałam się ostatmio. Właściwie to mało piekę słodkości. A lista długa.... No i mimo rozpoczynającej się choroby dałam radę przygotować sernik. I bardzo dobrze, bo wart był zachodu. Bardzo wilgotny, aromatyczny, słodko-kwaśny. Ze słodkim mlekiem skondensowanym i amaretto, kwaskowatymi wiśniami. Zapraszam serdecznie...

      Mleczny sernik amaretto z wiśniami

      Ciasto:

      150 g zimnego masła

      250 g mąki krupczatki

      3 żółtka

      ½ szklanki cukru pudru

      1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

      Masa serowa:

      250 g serka mascarpone

      400 g sera śmietankowego

      3 białka

      250 g słodzonego mleka skondensowanego

      100 ml likieru amaretto

      250 g lekko rozmrożonych wiśni (lub świeżych w sezonie)

      50 g płatków migdałowych

      Składniki ciasta szybko zagnieść, w razie potrzeby dodać bardzo zimną wodę. Zawinąć w folię. Odstawić na 1 godzinę do lodówki.

      Serek mascarpone wymieszać z serem śmietankowym, mlekiem skondensowanym i amaretto. W osobnym naczyniu ubić na sztywno białka. Delikatnie wmieszać do masy serowej.

      Ciasto rozwałkować, wylepić dno i boki tortownicy (26 cm) na wysokość 4-5 cm.

      Masę serową wylać na ciasto. Poukładać lekko rozmrożone z wierzchu wiśnie, posypać płatkami migdałowymi. Przez pierwsze 20 minut sernik piec w temperaturze 180oC, potem zmniejszyć temp. do 150oC i piec około 40 minut aż wierzch serika będzie ścięty. Ostudzić w uchylonym piekarniku, schłodzić przed rozkrojeniem.

      Mleczny sernik amaretto z wiśniami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (11) Pokaż komentarze do wpisu „Mleczny sernik amaretto z wiśniami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      czwartek, 11 października 2012 07:58
  • sobota, 31 marca 2012
  • piątek, 23 marca 2012
    • Babka amaretto z wiśniami i różową czekoladą (na białkach)

      Pierwszy wiosenny weekend zaczynam od przepisu na babkę. Będę się długo nią zachwycać, bo jest warta wszystkich ochów i achów... Jest aromatyczna, wilgotna, pachnąca migdałami. Słodycz ciasta przełamuje kwaskowatość wiśni. I do tego ta polewa... Smak białej czekolady w kolorze różowym, trudno odgadnąć czym była zabarwiona....

      Babka wędruje tu i tu.

       

      Babka amaretto z wiśniami i różową czekoladą (na białkach)

       

      Składniki:

      100 drobno zmielonych płatków migdałowych lub zmielonych migdałów bez skórek

      200 g mąki

      2 budynie śmietankowe

      2/3 szklanki cukru

      2 łyżeczki cukru migdałowego

      2 łyżeczki proszku do pieczenia

      szczypta soli

      5 białek

      250 ml jogurtu naturalnego

      150 g miękkiego masła

      125 ml likieru amaretto

      mrożone wiśnie lub suszona żurawina

      Polewa:

      100 g białej czekolady

      4 łyżki mleka lub śmietanki

      2 łyżeczki koncentratu buraczanego

      50 g płatków migdałowych


      Babka amaretto z wiśniami i różową czekoladą (na białkach)

      Masło i jogurt wyjąć z lodówki na 3 godziny przed pieczeniem. Białka powinny być zimne do ubicia. Mąkę przesiać z budyniami i proszkiem do pieczenia, wymieszać z migdałami. Miękkie masło utrzeć z cukrami, dodać jogurt oraz porcjami dodawać suchą mieszankę. Ciągle mieszając, małym strumykiem wlać amaretto. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodać do masy maślanej i dokładnie wymieszać łyżką. Formę do babki wysmarować olejem i wysypać bułką tartą lub mielonymi migdałami. Wyłożyć 1/3 ciasta i powkładać do niego 1/2 wiśni (nierozmrożonych). Wyłożyć drugą porcję ciasta, resztę wiśni, a na nie pozostałe ciasto. Piec 50-60 minut w temperaturze 180oC. Babka jest upieczona, kiedy wykałaczka wbita w środek ciasta jest sucha. Wyjąć z piekarnika, ostudzić i wyciągnąć z formy. Udekorować zimną babkę polewą wykonaną z białej czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej z mlekiem lub śmietanką i wymieszanej z koncentratem buraczanym. Wierzch posypać płatkami migdałów.

       

      Babka amaretto z wiśniami i różową czekoladą (na białkach)

      Babka amaretto z wiśniami i różową czekoladą (na białkach)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Babka amaretto z wiśniami i różową czekoladą (na białkach)”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      piątek, 23 marca 2012 17:44
  • czwartek, 23 lutego 2012
    • Ciasto orkiszowo-migdałowe z wiśniami

      Mocno wiśniowe, w dodatku ze zdrowej mąki orkiszowej, pełnoziarnistej. Ciasto dodaję do akcji Owocowe ciasta zimowe prowadzonej przez Kasię.


      Ciasto orkiszowo-migdałowe z wiśniami

       

      Składniki na ciasto:

      2 szklanki pełnoziarnistej mąki orkiszowej

      4 żółtka

      200 g masła, zimnego

      2/3 szklanki cukru pudru

      szczypta soli

      2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

      oraz 80 g mielonych migdałów

      Środek:

      4 białka

      100 g cukru

      1 opakowanie cukru migdałowego (16 g)

      2 budynie wiśniowe bez cukru

      500 g gęstej kwaśnej śmietany

      słoik wiśni w syropie lub opakowanie mrożonych (rozmrożonych i odsączonych)


      Ciasto orkiszowo-migdałowe z wiśniami

       

      Do miski wsypać mąkę, cukier, proszek do pieczenia i posiekane zimne masło, szybko zagnieść. ciasto. Podzielić je na 2 części: 2/3 i 1/3. Do mniejszej porcji wgnieść zmielone migdały. Oba ciasta owinąć folią, schłodzić w lodówce przez około 30 minut.

      Wyjąć większą porcję ciasta z lodówki i wyłożyć nim dno i boki tortownicy (26 cm) do wysokości około 4 cm, podpiec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180oC.

      Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając stopniowo cukier i cukier migdałowy, łyżka po łyżce. Wlać śmietanę. Na końcu dodać budynie i dobrze wymieszać. Wylać na podpieczony spód. Wrzucić równomiernie wiśnie. Piec około 30 minut, aż wierzch masy stężeje.

      W czasie pieczenia rozwałkować ciasto z lodówki (5 mm) i wycinać foremką dowolne kształty. Ja wybrałam kwiatki, w środku każdego wycięłam nakrętką od butelki kółka. Położyć ciasteczka na wierzchu masy i dopiekać na górnej grzałce do ich zrumienienia. Wyjąć i ostudzić. przed krojeniem.



      Ciasto orkiszowo-migdałowe z wiśniami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (13) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto orkiszowo-migdałowe z wiśniami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      czwartek, 23 lutego 2012 17:36
  • wtorek, 27 grudnia 2011
    • Tort czekoladowo-orzechowy z kremem chałwowym i wiśniami

      Witam poświątecznie, choć dalej bardzo pracowicie. W pracy urwanie głowy, w domu względna cisza, ale organizm domaga się odpoczynku. Tort, który prezentuję to dwa biszkopty - czekoladowy i orzechowy przełożone masą chałwową z wiśniami. Przepis jest na dużą tortownice, ale ja zwiększyłam proporcje i upiekłam biszkopty w prostokątnej blasze. Jest pyszny, nie za słodki, oryginalny dzięki masie z chałwą.

      Tort dodaję do akcji Torty i torciki prowadzonej przez Karmel-itkę.

       

      Tort czekoladowo-orzechowy z kremem chałwowym i wiśniami

       

      Biszkopt czekoladowy:

      4 jajka

      ¾ szklanki cukru

      ½ szklanki mąki

      ½ szklanki ciemnego kakao

      szczypta soli

      1 łyżeczka proszku do pieczenia

      1 łyżka oleju

      Biszkopt orzechowy:

      4 jajka

      1 szklanka średnio zmielonych orzechów

      2 łyżki mąki ziemniaczanej

      ¾ szklanki cukru

      1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia

      szczypta soli

      Nasączenie spodu:

      1/3 szklanki mocnej kawy

      Masa:

      300 g miękkiego masła

      300 g pokruszonej chałwy

      oraz słoik wiśni

      Wykończenie:

      polewa czekoladowa z tego przepisu

      Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, potem stopniowo dodawać cukier. Dodać żółtka i olej, cały czas miksując. Odłożyć mikser. W osobnej misce przesiać mąkę z kakao i proszkiem. Wsypując partiami do masy jajecznej delikatnie mieszać łyżką aż składniki dobrze się połączą. Wyłożyć na dużą prostokątną blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 25-35 minut w temp. 170oC. Ostudzić.

      W misce wymieszać mielone orzechy, mąkę i proszek. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, potem stopniowo dodawać cukier. Dodać żółtka i olej, cały czas miksując. Odłożyć mikser. Mieszankę mąki z orzechami wsypywać partiami do masy jajecznej, delikatnie mieszać łyżką aż składniki dobrze się połączą. Wyłożyć na dużą prostokątną blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok. 30 minut w temp. 170oC. Ostudzić.

      Wiśnie odcedzić z syropu. Miękkie masło utrzeć na puszystą masę. Następnie wkruszyć chałwę i dobrze połączyć z masłem. Biszkopt czekoladowy nasączyć ostudzoną kawą i równomiernie rozsmarować połowę masy chałowej. Wyłożyć wiśnie, rozsmarować drugą część masy i przykryć biszkoptem orzechowym i lekko docisnąć. Na wierzchu rozprowadzić polewę. Schłodzić, najlepiej przez całą noc.


      Tort czekoladowo-orzechowy z kremem chałwowym i wiśniami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Tort czekoladowo-orzechowy z kremem chałwowym i wiśniami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      wtorek, 27 grudnia 2011 18:57
  • poniedziałek, 21 listopada 2011
    • Sernik z białą czekoladą i suszonymi wiśniami na ciemnym spodzie

      Sernik to najbardziej ulubione ciasto moje i mojej rodziny. Tym razem chciałam zużyć suszone wiśnie, stąd pomysł na to ciasto. Uznałam, że z wiśniami komponuje się idealni czekolada zarówno gorzka, jak i biała. Dwa dni... i po serniku nie ma już wspomnień... 

       

      Sernik z białą czekoladą i suszonymi wiśniami na ciemnym spodzie

       

      Ciasto:

      100 g gorzkiej czekolady

      100 g masła

      3 łyżki dżemu z wiśni

      2 jajka (białka i żółtka osobno)

      120 g brązowego cukru

      2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

      120 g mąki

      Masa serowa:

      1000 g sera na serniki

      200 g białej czekolady

      1/3 szklanki mleka

      50 g cukru

      4 jajka

      cukier waniliowy (16 g) lub ekstrakt

      200 g suszonych wiśni

      Polewa:

      250 g kwaśnej śmietany

      2 łyżki cukru pudru

      1 łyżeczka cukru waniliowego lub ekstraktu

       

      Sernik z białą czekoladą i suszonymi wiśniami na ciemnym spodzie

      

      Czekoladę gorzką i masło rozpuścić z cukrem. Ostudzić. Wymieszać z dżemem i żółtkami. Białka ubić na sztywno. Do masy czekoladowej dodać mąkę wymieszaną z proszkiem i dobrze wymieszać. Na końcu wmieszać delikatnie białka. Masę wylać do tortownicy o średnicy 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 25 minut w temperaturze 180oC (do suchego patyczka). W tym czasie rozpuścić białą czekoladę z 1/3 szklanki mleka. Odstawić do ostudzenia.

      Po wyjęciu ciasta z piekarnika temperaturę piekarnika zmniejszyć do 160oC. W tym czasie przygotować masę serową. Jajka rozkłócić trzepaczką, dobrze wymieszać z ostudzoną białą czekoladą. Ser krótko miksować z masą jajeczno-czekoladową, cukrem i cukrem waniliowym (ekstraktem). Wylewać porcjami masę na upieczony spód czekoladowy, dodając porcjami suszone wiśnie. Włożyć do piekarnika i piec aż wierzch sernika będzie ścięty czyli około 60 minut. Śmietanę wymieszać z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Rozprowadzić na podpieczonym serniku i piec jeszcze 10-15 minut, aż masa na wierzchu się zetnie. Wyjąć i ostudzić. Schłodzić kilka godzin w lodówce. Sernik również przechowywać w lodówce.


       

      Więcej na Motyle i maki oraz na Listy malowane... chwilą

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik z białą czekoladą i suszonymi wiśniami na ciemnym spodzie”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 21 listopada 2011 17:43
  • poniedziałek, 14 listopada 2011
    • Ciasto kakaowe z budyniową pianką i owocami

      Pamiętacie ciasto z lekką budyniową pianką, które piekłam jakiś czas temu z przepisu Doroty? Wyglądało u mnie tak (klik, klik). Tak było pyszne, że postanowiłam zrobić eksperyment i upiec je w wersji czekoladowej. Wyszło wyśmienite. Bardzo kakaowe, niesamowicie kruche i rozpływające się w ustach. Nie da się skończyć jedzenie na jednym kawałku. Na budyniowej piance kakaowej ułożyłam mrożone wiśnie i pokrojone na kawałki brzoskwinie z syropu. Można użyć dowolnych kwaskowatych owoców, a nawet i dżemu. Polecam w tej wersji...

       

      Ciasto kakaowe z budyniową pianką i owocami

       

      Składniki na kruche ciasto:

      2,5 szklanki mąki pszennej (najlepsza mąka krupczatka)

      1/2 szklanki gorzkiego kakao

      300 g masła lub margaryny, zimnego

      2 łyżeczki proszku do pieczenia

      5 łyżek cukru pudru

      5 żółtek


      Masło pokroić w kostkę, szybko zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta (można również składniki zmiksować w malakserze). Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie, dodać 1-2 łyżki wody. Podzielić na 2 równe części, Jedną część zawinąć w folię spożywczą i zamrozić. Tą czynność można zrobić dzień wcześniej.

      Blachę o wymiarach 33 x 20 cm wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Spód wylepić drugą częścią ciasta. Podpiec na złoty kolor w temperaturze 190ºC przez około 20 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia.

      Delikatna budyniowa pianka:

      5 białek

      1 łyżka kakao

      1 szklanka drobnego cukru do wypieków

      2 opakowania budyniu czekoladowego bez cukru (2 x 40 g)

      1/2 szklanki oleju słonecznikowego

      Ponadto:

      300 g wiśni, 3 połówki brzoskwiń z syropu pokrojonych w kostkę

      Kiedy podpieczony spód jest wystudzony, zacząć ubijać białka. Po ubiciu na sztywno, powoli, łyżka po łyżce wsypywać drobny cukier, cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Następnie powoli wsypywać proszek budyniowy oraz kakao, cały czas miksując, by dobrze się rozpuścił. Strużką wlewać olej, miksując do połączenia.

      Na podpieczony, zimny spód ciasta wyłożyć ubitą pianę. Wyrównać i poukładać owoce. Na wierzch zetrzeć zamrożone ciasto.

      Piec w temperaturze 190ºC przez około 30-40 minut. Wyjąć, przestudzić.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (8) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto kakaowe z budyniową pianką i owocami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 14 listopada 2011 17:47
  • wtorek, 18 października 2011
    • Różowe ciasto bananowe z wiśniami

      Jeszcze zdążyłam. Dodać przepis do Różowej akcji Szarlotek oraz Monami o wdzięcznej nazwie Bananowy song. Ciasto, które miało być różowe. Najbardziej różowy jest jednak lukier...

      Różowe ciasto bananowe z wiśniami


      Składniki:

      1,5 szklanki mąki

      2 budynie wiśniowe

      1 łyżeczka sody

      1 łyżeczka proszku do pieczenia

      1/2 szklanki białego cukru

      2/3 szklanki suszonych wiśni (lub żurawiny)

      125 g miękkiego masła

      1/2 szklanki kwaśnej śmietany

      2 jajka

      2 łyżki syropu wiśniowego dla wzmocnienia koloru

      2-3 rozgniecione banany

      Lukier:

      1 szklanka cukru pudru

      kilka łyżek syropu wiśniowego

       

      Różowy tydzień

       


       

      Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Miękkie masło utrzeć na puch, wbijać po 1 jajku, przesypując cukrem. Dodać śmietanę oraz rozgniecione banany. Mąkę wymieszać z budyniami, sodą, proszkiem do pieczenia. Dodawać porcjami do masy, miksując. Wrzucić wiśnie i jeszcze raz wymieszać.

       

      Przelać ciasto do formy keksowej 35 x 11 cm wysmarowanej tłuszczem i oprószonej bułką tartą lub wyłożonej papierem do pieczenia, piec w temperaturze 175°C przez około 40-50 minut. Sprawdzać patyczkiem czy ciasto jest upieczone.

      Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem lub polać lukrem. W tym celu należy cukier puder wymieszać z syropem wiśniowym. Dodać go tyle, aby lukier był gęsty, ale płynny.

      

      Różowe ciasto bananowe z wiśniami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Różowe ciasto bananowe z wiśniami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      wtorek, 18 października 2011 20:23
  • niedziela, 09 października 2011
    • Kruche ciasto z wiśniami, jabłkami i lekką budyniową pianką

      Uwielbiam te chwile w towarzyskie ciszy i swoich myśli, kiedy kofeina wypełnia mój zmęczony umysł, a literacki świat przenosi mnie w inną czasoprzestrzeń. Do szczęścia brakuje mi tylko kawałka domowego ciasta... najlepiej z owocami...

      I w końcu doczekałam się. Mój drogi mąż, pan inżynier, który prądem zajmuje się zawodowo, wreszcie naprawił mi piekarnik. Jakaś błahostka była... I oto nadeszła wielka chwila... czy umiem jeszcze piec, czy to jak z jazdą na rowerze i z pływaniem i tego się nie zapomina? 

      Na pierwszy ogień wybrałam ciasto, które znalazłam u Doroty

      Udało się! Ciasto jest przepyszne. Zamiast malin użyłam mrożonych wiśni i jabłek. Chłopcy są zachwyceni...

       

      Kruche ciasto z wiśniami, jabłkami i lekką budyniową pianką

      Składniki na kruche ciasto:
      2,5 szklanki mąki pszennej (może być również mąka krupczatka)
      250 g masła lub margaryny, zimnego
      2 łyżeczki proszku do pieczenia
      3 łyżki cukru pudru
      5 żółtek


      Masło pokroić w kostkę, szybko zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta (można również składniki zmiksować w malakserze). Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie, dodać 1 - 2 łyżki wody. Podzielić na 2 części - około 60% i 40%, każdą zawinąć w folię spożywczą, zamrozić. Tą czynność można zrobić dzień wcześniej.

      Blachę o wymiarach 33 x 20 cm wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć na tarce większą część ciasta (60%), lekko przyklepać dłonią i wyrównać. Podpiec na złoty kolor w temperaturze 190ºC przez około 20 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia.

      Delikatna budyniowa pianka:
      5 białek
      1 szklanka drobnego cukru do wypieków
      1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)*
      2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego, bez cukru (2 x 40 g)
      1/2 szklanki oleju słonecznikowego

      Ponadto:
      500 g malin, mogą być mrożone, nie rozmrażamy ich wcześniej (ja dałam około 200 g mrożonych wiśni i dwie duże renety pokrojone w kostkę)
      cukier puder do oprószenia

      Kiedy podpieczony spód jest wystudzony, zacząć ubijać białka. Po ubiciu na sztywno, powoli, łyżka po łyżce wsypywać drobny cukier i cukier wanilinowy, cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Następnie powoli wsypywać proszek budyniowy, cały czas miksując, by dobrze się rozpuścił. Strużką wlewać olej, miksując do połączenia.

      Na podpieczony, zimny spód ciasta wyłożyć ubitą pianę. Wyrównać i układać gęsto maliny (otworkami do góry). Maliny łopatką lekko wepchnąć w pianę. Na wierzch zetrzeć resztę zamrożonego ciasta (40%).

      Piec w temperaturze 190ºC przez około 30 - 40 minut. Wyjąć, przestudzić, oprószyć cukrem pudrem.

      *zamiast można dodać cukru z prawdziwą wanilią


      Kruche ciasto z wiśniami, jabłkami i lekką budyniową pianką

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Kruche ciasto z wiśniami, jabłkami i lekką budyniową pianką”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      niedziela, 09 października 2011 17:55
  • wtorek, 27 września 2011
  • wtorek, 06 września 2011
    • Sernik gotowany z wiśniami

      Dziś przepis na sernik, do którego masę z sera gotuje się i przekłada ciasta miodowo-czekoladowe. Dodatkowo umieściłam w nim wiśnie i zrobiłam sprawdzoną polewę kakaową. Ciasto można długo trzymać w lodówce, pasuje na każdą uroczystość.

      Sernik gotowany z wiśniami

      Czekoladowe ciasto miodowe:

      470 g mąki

      30 g ciemnego kakao

      150 g cukru pudru

      200 g masła

      2 jajka

      2 łyżki miodu

      2 płaskie łyżeczki sody rozpuszczone w dwóch łyżkach mleka

      Masa serowa:

      1 kg sera półtłustego, dwukrotnie zmielonego lub z wiaderka bez dodatku masła

      3/4 szklanki cukru

      100 g masła

      2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią (lub ziarenka z 1 laski wanilii + 2 łyżki cukru)

      4 jajka

      1 duży budyń waniliowy bez cukru (na 1 l mleka)

      1 łyżka mąki ziemniaczanej

      pół szklanki mleka

      skórka starta ze sparzonej cytryny

      duży słoik wiśni w syropie 

      Czekoladowe ciasto miodowe:

      Przesianą mąkę z kakao wysypać na stolnicę, dodać masło pokrojone na kawałki. Zrobić zagłębienie, dodać resztę składników i zagnieść. Ciasto podzielić na trzy równe części (najlepiej posłużyć się wagą). Rozwałkować jedną część i wylepić dno dużej prostokątnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.

      Piec około 15 minut w temperaturze 175oC. W ten sam sposób upiec jeszcze dwa placki. Po 5 minutach od wyjęcia z piekarnika zdjąć papier.

      Masa serowa:

      Zmielony twaróg wyłożyć do garnka. Dodać cukier, cukier z wanilią, masło oraz roztrzepane jajka. Gotować na wolnym ogniu, stale mieszając, aż masa zacznie lekko bulgotać. Budyń i mąkę rozmieszać w mleku, wlać do gotującej się masy serowej, ciągle mieszając gotować do zagotowania masy. Na końcu dodać tartą skórkę z cytryny.

      Wiśnie dobrze odsączyć z syropu. W blaszce lub na tacy ułożyć jeden blat ciasta. Pół porcji wiśni rozłożyć na placku. Połowę masy serowej (najlepiej by była jeszcze mocno ciepła) wyłożyć na jeden placek i przykryć drugim, lekko dociskając. Następnie wyłożyć drugą część wiśni, resztę masy i przykryć trzecim plackiem, docisnąć. Ciasto najlepiej przykryć szczelnie workiem foliowym i zostawić do ostudzenia, aby blaty miodowe mogły wchłonąć wilgoć z sera i zmięknąć. Wystudzone polać polewą czekoladową

      Polewa kakaowa z żelatyną:

      4 łyżki cukru

      2 łyżki kwaśnej śmietany

      3 łyżki kakao

      60 g masła

      1 łyżeczka żelatyny

      Żelatynę zalać niewielką ilością gorącej wody. Wymieszać, do rozpuszczenia. Resztę składników zagotować. Dodać żelatynę do reszty masy. Wymieszać dobrze i przestudzić. Jak już lekko zgęstnieje, polać ciasto.

      Bieszczady...

      Maki

      Samica czerwończyka nieparka

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (18) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik gotowany z wiśniami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      wtorek, 06 września 2011 17:58
  • czwartek, 28 lipca 2011
    • Słodkie bułeczki z migdałami i suszoną wiśnią

      Urlop to fajna sprawa. W końcu mam więcej czasu na drożdżowe wypieki. Od dawna miałam ochotę na te bułeczki z przepisu Doroty. Brakowało mi jedynie suszonych wiśni. Kiedy je kupiłam od razu zabrałam się do pracy. Można je zabrać w podróż lub zjeść z kubkiem zimnego mleka.

      Część mleka zastąpiłam likierem amaretto, a część mąki pszennej mąką pełnoziarnistą.


      Słodkie bułeczki z migdałami i suszoną wiśnią

       

      Składniki na 10 bułeczek (zrobiłam 8):

      1 duże jajko, roztrzepane

      180 ml mleka (u mnie 120 ml mleka i 60 ml likieru amaretto)

      60 g masła, roztopionego

      1/4 łyżeczki soli

      325 g mąki pszennej chlebowej (u mnie 200 g pszennej, ok. 140 g pszennej pełnoziarnistej)

      75 g zmielonych migdałów

      50 g drobnego cukru do wypieków

      7 g suchych drożdży lub 14 g świeżych drożdży

      150 g suszonych wiśni

      Ponadto:

      1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania

      płatki migdałowe, do posypania

      cukier puder, do oprószenia

       

      Wszystkie składniki na ciasto (poza wiśniami) wyrobić, dodając pod koniec rozpuszczony tłuszcz. Zagnieść gładkie ciasto, dodać wiśnie i wyrobić, uformować w kulę, odstawić przykryte w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (2 h).

      Po tym czasie ciasto podzielić na 10 równych części, z których uformować bułeczki. Ułożyć je w odległościach na blaszce, przykryć, odłożyć w ciepłe miejsce do napuszenia (około 40 minut).

      Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać płatkami migdałów.

      Piec w temperaturze 200ºC przez około 18-20 minut, do złotego koloru. Wystudzić na kratce, oprószyć pudrem.

      Metoda dla maszynistów:

      Wszystkie składniki na ciasto umieścić w maszynie w kolejności: płynne, sypkie, na końcu drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough' (około 1,5 h), po czym wyjąć ciasto, krótko zagnieść, dodać wiśnie i dalej postępować wg powyższego przepisu.

      

      Słodkie bułeczki z migdałami i suszoną wiśnią

      

Kalendarz

Sierpień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny





Skrzynka pocztowa Napisz do mnie






Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne

myTaste.pl

Przepisy Na - katalog kulinarny

zobacz moją galerię na mniamspinka.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl

rondel



zBLOGowani.pl




banner przepis miesiaca




Darmowe fotoblogi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...