Malinowa czerwień

Wpisy otagowane „pierogi”

  • wtorek, 03 stycznia 2017
    • Pierogi z mięsem

      Mięso z rosołu czasami mrożę, i gdy uzbiera się większa porcja, przygotowuję krokiety, paszteciki lub pasty do chleba. Tym razem mięso zużyłam do farszu na pierogi.

      Pierogi z mięsem

      Ciasto:

      3 szklanki mąki, najlepiej poznańskiej
      1 jajko
      2-3 łyżki oleju (będzie bardziej elastyczne)
      1 niepełna łyżeczka soli
      1 szklanka bardzo ciepłej wody

      Nadzienie:

      500 g ugotowanego mięsa (u mnie filety z kurczaka i szponder wołowy)
      1  cebula
      sól i pieprz do smaku

      kilka kropel maggi
      suszony czosnek
      oraz kawałek boczku lub słoniny do okraszenia pierogów
      masło klarowane lub olej

      Mięso zmielić, przyprawić.
      Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na maśle lub oleju. Ostudzić. Dodać do mięsa i dokładnie wymieszać. Farsz doprawić solą, pieprzem suszonym czosnkiem i odrobiną maggi. Gdyby farsz był za suchy dodać nieco rosołu lub wody.
      Przygotować ciasto. W mące zrobić dołek, dodać jajko i dolewać porcjami wodę, mieszając. Na końcu dodać olej i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto podzielić na 3-4 porcje, każdą rozwałkowywać na grubość 2 milimetrów. Wykrawać szklanką lub foremką koła o średnicy 6-7 cm, nakładać po kopiatej łyżeczce farszu i zlepiać brzegi. Gotować na średnim ogniu do miękkości (ok. 3-4 minuty od wypłynięcia na powierzchnię) w dużej ilości osolonego wrzątku z łyżką oleju. Następnie łyżką cedzakową wykładać na talerze, polewając okraszone pokrojonym w drobną kostkę i przesmażonym z łyżką masła boczkiem lub słoniną. 
      




      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (13) Pokaż komentarze do wpisu „Pierogi z mięsem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      wtorek, 03 stycznia 2017 10:02
  • piątek, 22 lipca 2016
    • Pierogi z jagodami

      Na moim blogu nie mogło zabraknąć pierogów z jagodami, które wszyscy uwielbiamy. Podaję je polane śmietaną z cukrem.

      Pierogi z jagodami

      Ciasto:

      2 szklanki mąki luksusowej lub poznańskiej

      1 jajko

      3 łyżki oleju

      łyżeczka soli

      2/3 szklanki bardzo ciepłej wody

      Nadzienie:

      500 g czarnych borówek
      2 łyżki cukru

      Borówki umyć, osuszyć, wymieszać z cukrem. Przygotować ciasto. W mące zrobić dołek, dodać jajko i dolewać porcjami wodę, mieszając. Na końcu dodać olej i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto podzielić na 2-3 porcje (to zależy od ilości miejsca do rozwałkowania ciasta), każdą rozwałkowywać na grubość 2 milimetrów.

      Wykrawać szklanką lub foremką koła o średnicy 6-7 cm, nakładać po kopiatej łyżeczce farszu i zlepiać brzegi. Gotować na średnim ogniu? do miękkości (ok. 3-4 minuty od wypłynięcia na powierzchnię) w dużej ilości osolonego wrzątku z łyżką oleju. Następnie łyżką cedzakową wykładać na talerze, polewając okraszone stopionym masłem.



      

      Pierogi z jagodami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Pierogi z jagodami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      piątek, 22 lipca 2016 08:47
  • wtorek, 21 czerwca 2016
    • Pierogi ruskie z fetą

      Miałam w końcu więcej czasu na gotowanie z racji długiego weekendu. A tak bardzo chciało mi się pierogów. Zamiast tradycyjnego twarogu użyłam wyrazistej w smaku fety. Smakowały prawie identycznie jak tradycyjne ruskie, ale nie musiałam farszu za bardzo solić, bo feta ma jej odpowiednią ilość.

      Pierogi ruskie z fetą

      Ciasto:

      2 szklanki mąki luksusowej lub poznańskiej

      1 jajko

      2 łyżki oleju

      1/2 łyżeczki soli

      2/3 szklanki bardzo ciepłej wody

      Nadzienie:

      ok. 1  kg ziemniaków

      kostka fety

      1  duża cebula

      sól i pieprz do smaku

      masło klarowane do smażenia lub olej do smażenia

      chudy boczek wysmażony na maśle klarowanym do okraszenia

      Ziemniaki obrać i ugotować w mocno osolonym wrzątku. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na małym ogniu na 2 łyżkach klarowanego masła lub 4 łyżkach oleju. Ziemniaki odcedzić i dobrze rozgnieść tłuczkiem. Nieco ostudzić. Do ciepłych ziemniaków dodać fetę i rozgnieść. Wymieszać z ziemniakami razem z usmażoną cebulą. Posolić i przyprawić obficie pieprzem. Odstawić.
      Przygotować ciasto. W mące zrobić dołek, dodać jajko i dolewać porcjami wodę, mieszając. Na końcu dodać olej i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto podzielić na 2-3 porcje (to zależy od ilości miejsca do rozwałkowania ciasta), każdą rozwałkowywać na grubość 2 milimetrów. Wykrawać szklanką lub foremką koła o średnicy 6-7 cm, nakładać po kopiatej łyżeczce farszu i zlepiać brzegi. Gotować na średnim ogniu do miękkości (ok. 3-4 minuty od wypłynięcia na powierzchnię) w dużej ilości osolonego wrzątku z łyżką oleju. Następnie łyżką cedzakową wykładać na talerze, polewając okraszone stopionym masłem.




      

      Pierogi ruskie z fetą

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (11) Pokaż komentarze do wpisu „Pierogi ruskie z fetą”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      wtorek, 21 czerwca 2016 11:30
  • niedziela, 14 lutego 2016
    • Walentynkowe pierogi z mięsem i szpinakiem w sosie pomidorowym

      Pierogi w kształcie serca i czerwonym jak miłość sosie - czemu nie... w końcu miłość dodaje skrzydeł i sprawia, że jesteśmy bardziej kreatywni. Moja Walentynka zjadła pierogi ze smakiem i nie zraził Go zielony, wręcz trawiasty o konsystencji plasteliny farsz :)

      Walentynkowe pierogi z mięsem i szpinakiem w sosie pomidorowym

      Ciasto:

      3 szklanki mąki, najlepiej poznańskiej
      1 jajko
      2-3 łyżki oleju (będzie bardziej elastyczne)
      1 łyżeczka soli
      niepełna szklanka bardzo ciepłej wody

      Nadzienie:

      ugotowane mięso z trzech piersi kurczaka
      1  mała cebula
      2-3 ząbki czosnku, rozgniecione
      1 opakowanie mrożonego szpinaku (brykietu)
      sól i pieprz do smaku

      masło klarowane lub olej

      Sos:

      2 szklanki passaty pomidorowej
      2 łyżki koncentratu pomidorowego
      2 łyżki oleju
      1 duża cebula
      2 ząbki czosnku
      łyżka słodkiej papryki
      1 łyżka ziół do pizzy lub oregano
      1/2 szklanki słodkiej śmietanki
      cukier, sól i pieprz

      Szpinak rozmrozić. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek drobno posiekać, zeszklić na maśle lub oleju. Dodać szpinak i smażyć kilka minut, zdjąć z ognia. Mięso zmielić razem ze szpinakiem, przyprawić do smaku solą i pieprzem.

      Przygotować ciasto. W mące zrobić dołek, dodać jajko i dolewać porcjami wodę, mieszając. Na końcu dodać olej i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto.

      Przygotować sos. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę smażyć. Dodać passatę, koncentrat pomidorowy i  zioła. Gotować kilka minut, dodać sól i pieprz oraz cukier do smaku Pod koniec zabielić słodką śmietanką. 

      Ciasto podzielić na 3-4 porcje (to zależy od ilości miejsca do rozwałkowania ciasta), każdą rozwałkowywać na grubość 2 milimetrów. Wykrawać ciasto foremką w kształcie serca, nakładać po kopiatej łyżeczce farszu na jedno serce, kłaść drugi serce i zlepiać brzegi dookoła. Gotować na średnim ogniu do miękkości (ok. 3-4 minuty od wypłynięcia na powierzchnię) w dużej ilości osolonego wrzątku z łyżką oleju. Następnie łyżką cedzakową wykładać na talerze, polewając sosem. 

      Walentynki 2016 - Czym TO się je?

      Walentynkowe pierogi z mięsem i szpinakiem w sosie pomidorowym

      Walentynkowe pierogi z mięsem i szpinakiem w sosie pomidorowym

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (12) Pokaż komentarze do wpisu „Walentynkowe pierogi z mięsem i szpinakiem w sosie pomidorowym”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      niedziela, 14 lutego 2016 21:09
  • wtorek, 12 stycznia 2016
    • Pierogi z mięsem z kaczki i gęsi

      Smak tych pierogów zapamiętam na długo. A były to pierwsze pierogi z mięsem, które przygotowałam. Wykorzystałam mięso z rosołu. Polecam i pierogi i rosół z kaczki i gęsi.

      Pierogi z mięsem z kaczki i gęsi

      Pierogi z mięsem z kaczki i gęsi

      Pierogi z mięsem z kaczki i gęsi

      Ciasto:

      3 szklanki mąki, najlepiej poznańskiej
      1 jajko
      2-3 łyżki oleju (będzie bardziej elastyczne)
      1 łyżeczka soli
      niepełna szklanka bardzo ciepłej wody

      Nadzienie:

      ugotowane mięso z dwóch piersi gęsi i z 2 nóżek kaczki
      1  cebula
      sól i pieprz do smaku

      kilka kropel maggi
      suszony czosnek i kminek mielony
      oraz kawałek słoniny na omastę, pokrojony w drobną kostkę
      masło klarowane lub olej

      Mięso obrać ze skóry i kości, zmielić, przyprawić.
      Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na maśle lub oleju. Ostudzić. Dodać do mięsa i dokładnie wymieszać.
      Przygotować ciasto. W mące zrobić dołek, dodać jajko i dolewać porcjami wodę, mieszając. Na końcu dodać olej i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto podzielić na 3-4 porcje (to zależy od ilości miejsca do rozwałkowania ciasta), każdą rozwałkowywać na grubość 2 milimetrów. Wykrawać szklanką lub foremką koła o średnicy 6-7 cm, nakładać po kopiatej łyżeczce farszu i zlepiać brzegi. Gotować na średnim ogniu do miękkości (ok. 3-4 minuty od wypłynięcia na powierzchnię) w dużej ilości osolonego wrzątku z łyżką oleju. Następnie łyżką cedzakową wykładać na talerze, polewając okraszone pokrojoną w drobną kostkę i przesmażone z łyżką masła słoniną.  

      Pierogi z mięsem z kaczki i gęsi


       
      

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Pierogi z mięsem z kaczki i gęsi”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      wtorek, 12 stycznia 2016 09:12
  • piątek, 18 grudnia 2015
  • czwartek, 17 grudnia 2015
    • Pierogi z kapustą i grzybami w cieście ziemniaczanym

      Na wielu blogach kulinarnych widziałam pierogi, gdzie do ciasta dodaje się gotowane ziemniaki, jak na knedle i pomyślałam sobie, że chętnie ten patent wypróbuję. Ciasto przygotowane w ten sposób jest delikatniejsze i bardziej wilgotne, ale w smaku rewelacyjne. Farsz stanowi gotowana kiszona kapusta, cebula, suszone grzyby i przyprawy. Na ucztę wigilijną idealne... choć proponuję jarsko, bez boczku, a w karnawale, wiadomo... na bogato!

      Pierogi z kapustą i grzybami w cieście ziemniaczanym

      Pierogi z kapustą i grzybami w cieście ziemniaczanym

      Ciasto:

      500 g ziemniaków (dałam Jelly, które są bardziej kremowe)
      3-3,5 szklanki maki pszennej
      1/2 szklanki ciepłej wody
      łyżeczka soli
      2-3 łyżki oleju
      2 jajka

      Farsz:
      ok. 500 g kiszonej kapusty
      1 duża cebula
      100 g suszonych grzybów
      kminek cały
      olej i do smażenia
      sól i pieprz

      Przygotować farsz. Kapustę przepłukać i ugotować razem z grzybami i kminkiem. Kiedy przestygnie, odcedzić i mocno odcisnąć, a następnie drobno pokroić. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju, dodać do kapusty i dokładnie wymieszać. Dobrze doprawić solą i pieprzem.

      Przygotować ciasto. Ziemniaki ugotować i ubić jeszcze gorące tłuczkiem, aby nie było grudek. Wystudzić. Dodać na początku 2 szklanki mąki i rozbełtane jajka, wodę i wyrobić ciasto rekami zwilżonymi olejem (to ułatwia odchodzenie ciasta od rąk).  W razie potrzeby dodać jeszcze mąkę. Ciasto podzielić na 3-4 porcje (to zależy od ilości miejsca do rozwałkowania ciasta), każdą rozwałkowywać na grubość 2 milimetrów. Wykrawać szklanką lub foremką koła o średnicy 6-7 cm, nakładać po kopiatej łyżeczce farszu i zlepiać brzegi. Gotować na średnim ogniu do miękkości (ok. 3-4 minuty od wypłynięcia na powierzchnię) w dużej ilości osolonego wrzątku z łyżką oleju. Następnie łyżką cedzakową wykładać na talerze, polewając okraszone stopionym masłem lub z boczkiem usmażonym z cebulą na łyżeczce masła.


       

        Wytrawne potrawy wigilijne

      Pierogi z kapustą i grzybami w cieście ziemniaczanym
      


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Pierogi z kapustą i grzybami w cieście ziemniaczanym”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      czwartek, 17 grudnia 2015 19:13
  • wtorek, 08 grudnia 2015
    • Razowe pierogi z jarmużem i wędzonym twarogiem

      Zwykle na wigilijną wieczerzę przygotowujemy tradycyjne i sprawdzone przepisy, zwykle co roku te same, na które czeka się przez cały rok, bo w ten magiczny wieczór pierogi ruskie czy barszcz z uszkami smakują wyjątkowo. Łamiąc nieco tradycję, proponuję dzisiaj przepis na razowe pierogi z jarmużem i wędzonym twarogiem. Na wigilię proponuję pierogi bez boczku, a w karnawale można poszaleć!

      Razowe pierogi z jarmużem i wędzonym twarogiem

      Razowe pierogi z jarmużem i wędzonym twarogiem

      Składniki na ciasto:

      2 szklanki mąki razowej

      1 jajko

      1/2 łyżeczki soli

      niepełna szklanka ciepłej wody

      2 łyżki oliwy lub oleju

      Farsz:

      1 woreczek jarmużu

      250 g wędzonego twarogu

      1 cebula

      2-3 ząbki czosnku

      łyżka włoskich ziół

      1 łyżeczka tymianku

      1/2 łyżeczki rozmarynu

      sól i pieprz do smaku

      olej do smażenia

      Z jarmużu wyciąć grube nerwy. Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na małym ogniu z łyżką oleju. dodać jarmuż, wlać nieco wody i poddusić, odparowując zbędny płyn aż jarmuż zmięknie. Ostudzić. Dodać zioła, rozkruszony twaróg,  sól i pieprz.

      Przygotować ciasto. Mąkę wsypać do miski, dodać sól i jajko. Dolewać porcjami wodę, zagnieść dość wilgotne ciasto. Wyłożyć na blat kuchenny lub stolnicę. Na dłonie wylać olej i wyrabiać ciasto aż stanie się gładkie i elastyczne. Podsypać blat mąką, rozwałkować je na grubość ok. 2 milimetrów. Ciasto wykrawać szeroką szklanką, nakładać po kopiatej łyżeczce farszu, składać na pół i zlepiać brzegi. Gotować do miękkości w dużej ilości osolonego wrzątku z łyżką oleju. Wybierać łyżką cedzakową. Podawać ze stopionym masłem, kawałkami boczku lub smażone.

      Razowe pierogi z jarmużem i wędzonym twarogiem

      Razowe pierogi z jarmużem i wędzonym twarogiem

      Zimowy Obiad  Kuchnia wegetariańska i wegańska  Pierogi na Wigilię II edycja


      

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Razowe pierogi z jarmużem i wędzonym twarogiem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      wtorek, 08 grudnia 2015 08:44
  • środa, 04 listopada 2015
    • Pierogi z kaszą jaglaną, twarogiem i oscypkiem

      Któż z nas nie lubi pierogów. Moje ulubione to oczywiście ruskie oraz z kiszoną kapustą. A dzisiaj na blogu pierogi jaglane z twarogiem i dodatkiem oscypka. Smacznego!

      Pierogi z kaszą jaglaną, twarogiem i oscypkiem

      Pierogi z kaszą jaglaną, twarogiem i oscypkiem

      Ciasto:

      3 szklanki mąki, najlepiej poznańskiej
      1 jajko
      2-3 łyżki oleju
      łyżeczka soli
      niepełna szklanka bardzo ciepłej wody

      Nadzienie:

      1,5 szklanki kaszy jaglanej

      300 g półtłustego twarogu

      150 g oscypka lub rolady ustrzyckiej lub innego wędzonego żółtego sera

      2  średnie cebule

      sól i pieprz do smaku

      1/4 łyżeczki kminku (niekoniecznie)

      masło klarowane lub olej do smażenia

      Kaszę dobrze opłukać na gęstym sicie i przelać wrzątkiem. W garnku zagotować ok. 3,5 szklanki osolonej wody i dodać kaszę. Gotować na bardzo małym ogniu pod przykryciem 20 minut (kasza musi wchłonąć całą wodę i być miękka). Ostudzić.
      Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na maśle lub oleju. Ostudzić.
      Twaróg rozdrobnić widelcem. Ser zetrzeć na grubej tarce. Dodać ostudzoną kaszę jaglaną i cebulkę. Wymieszać i dobrze doprawić do smaku solą i pieprzem.
      Przygotować ciasto. W mące zrobić dołek, dodać jajko i dolewać porcjami wodę, mieszając. Na końcu dodać olej i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto podzielić na 3-4 porcje (to zależy od ilości miejsca do rozwałkowania ciasta), każdą rozwałkowywać na grubość 2 milimetrów. Wykrawać szklanką lub foremką koła o średnicy 6-7 cm, nakładać po kopiatej łyżeczce farszu i zlepiać brzegi. Gotować na średnim ogniu do miękkości (ok. 3-4 minuty od wypłynięcia na powierzchnię) w dużej ilości osolonego wrzątku z łyżką oleju. Następnie łyżką cedzakową wykładać na talerze, polewając okraszone stopionym masłem lub z boczkiem usmażonym na łyżce masła. Wierzch można posypać świeżym koperkiem.

      Pierogi z kaszą jaglaną, twarogiem i oscypkiem

      Pierogi z kaszą jaglaną, twarogiem i oscypkiem

      (Ser)wujemy! Sery o każdej porze dnia i nocy  Kasza niejedno ma imię i oblicze

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (14) Pokaż komentarze do wpisu „Pierogi z kaszą jaglaną, twarogiem i oscypkiem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 04 listopada 2015 09:46
  • wtorek, 03 marca 2015
    • Pierogi z kiszoną kapustą i fasolką adzuki

      Pierogi z kiszoną kapustą "chodziły" za mną od świąt. Właściwie to już przed Bożym Narodzeniem planowałam przygotowanie pierogów z kiszoną kapustą i fasolką adzuki. W końcu pomysł ten udało mi się zrealizować. Pierogi są wyśmienite, również w wersji "odsmażanej". Danie bierze udział w Przepisie miesiąca - dania z roślin strączkowych.

      Pierogi z kiszoną kapustą i fasolką adzuki

      Ciasto:

      3 szklanki mąki luksusowej lub poznańskiej
      1 jajko
      2-3 łyżki oleju
      łyżeczka soli
      niepełna szklanka bardzo ciepłej wody

      Farsz:
      ok. 300 g kiszonej kapusty
      1 cebula
      2/3 szklanki fasoli adzuki
      kminek cały
      olej i do smażenia
      sól i pieprz

      Fasolę namoczyć, najlepiej na noc. Ugotować i odcedzić. Kapustę przepłukać i ugotować z dodatkiem kminku. Kiedy przestygnie, odcedzić i mocno odcisnąć, a następnie drobno pokroić. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju, dodać razem z fasolą do kapusty i dokładnie wymieszać. Dobrze doprawić solą i pieprzem.

      Przygotować ciasto. W mące zrobić dołek, dodać jajko i dolewać porcjami wodę, mieszając. Na końcu dodać olej i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto podzielić na 3-4 porcje (to zależy od ilości miejsca do rozwałkowania ciasta), każdą rozwałkowywać na grubość 2 milimetrów. Wykrawać szklanką lub foremką koła o średnicy 6-7 cm, nakładać po kopiatej łyżeczce farszu i zlepiać brzegi. Gotować na średnim ogniu do miękkości (ok. 3-4 minuty od wypłynięcia na powierzchnię) w dużej ilości osolonego wrzątku z łyżką oleju. Następnie łyżką cedzakową wykładać na talerze, polewając okraszone stopionym masłem lub z boczkiem usmażonym z cebulą na łyżeczce masła.

      banner przepis miesiaca

      ?Pierogi z kiszoną kapustą i fasolką adzuki

      Pierogi z kiszoną kapustą i fasolką adzuki

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Pierogi z kiszoną kapustą i fasolką adzuki”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      wtorek, 03 marca 2015 09:17
  • środa, 17 grudnia 2014
    • Pierogi ruskie

      Jestem coraz bliżej smaku i wyglądu pierogów mojej mamy. Do tej pory robiłam za cienkie ciasto i formowałam zbyt płaskie pierogi, które po ugotowaniu i odcedzeniu robiły się jeszcze bardziej płaskie. Mama zawsze kroi ciasto w kwadraty. Ja natomiast wykrawam je szklanką. Co do pikantności są takie same, dość słone i pieprzne. Ostatnie może nie były wierną kopią tych maminych, ale jest coraz lepiej.

      Chętnie wracam do rodzinnego domu, by najeść się maminych pierogów. Okazją do tego była dotąd Wigilia. Odkąd Taty mojego męża nie ma już wśród nas, Wigilię spędzamy u mojej teściowej. Spokojna atmosfera, bo jest nas garstka (nasza czwórka, mama i brat męża) sprawia, że wypoczywam po codziennej gonitwie w pracy.

      Kiedy w Boże Narodzenie wieczorem przyjeżdżamy do mojego rodzinnego domu, czekają zostawione dla nas dania wigilijne: pierogi ruskie i z kapustą kiszoną, barszcz czerwony z uszkami i żur z grzybami. Mama pamięta, by zachomikować także dla mnie kompot z suszu. Bo po wigilijnych daniach suszy wszystkich...

      Pierogi ruskie

      Ciasto:

      3 szklanki mąki luksusowej lub poznańskiej

      1 jajko

      3 łyżki oleju

      łyżeczka soli

      niepełna szklanka bardzo ciepłej wody

      Nadzienie:

      ok. 800 g mączystych ziemniaków

      300 g półtłustego twarogu

      2  średnie cebule

      sól i pieprz do smaku

      masło klarowane do smażenia lub olej do smażenia

      chudy boczek wysmażony na maśle klarowanym do okraszenia

      Ziemniaki obrać i ugotować w mocno osolonym wrzątku. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na małym ogniu na 2 łyżkach klarowanego masła lub 4 łyżkach oleju. Ziemniaki odcedzić i dobrze rozgnieść tłuczkiem. Nieco ostudzić. Do ciepłych ziemniaków dodać pokruszony twaróg, usmażoną cebulę wraz z tłuszczem i jeszcze raz rozgnieść tłuczkiem, dobrze łącząc składniki. Posolić i przyprawić obficie pieprzem. Odstawić.
      Przygotować ciasto. W mące zrobić dołek, dodać jajko i dolewać porcjami wodę, mieszając. Na końcu dodać olej i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto podzielić na 3-4 porcje (to zależy od ilości miejsca do rozwałkowania ciasta), każdą rozwałkowywać na grubość 2 milimetrów. Wykrawać szklanką lub foremką koła o średnicy 6-7 cm, nakładać po kopiatej łyżeczce farszu i zlepiać brzegi. Gotować na średnim ogniu do miękkości (ok. 3-4 minuty od wypłynięcia na powierzchnię) w dużej ilości osolonego wrzątku z łyżką oleju. Następnie łyżką cedzakową wykładać na talerze, polewając okraszone stopionym masłem lub z boczkiem usmażonym na łyżeczce klarowanego masła.

      Pierogi ruskie

      Wigilia 2014  Pierogi wigilijne

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (13) Pokaż komentarze do wpisu „Pierogi ruskie”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 17 grudnia 2014 07:39
  • piątek, 12 grudnia 2014
    • Pieczone pierogi z nadzieniem z brokuła i fety

      Pieczone pierogi z nadzieniem z fety i brokuła można podać do czerwonego barszczu na Wigilię, choć pewnie w wielu domach preferuje się z tradycyjne nadzienie z kapusty i grzybów. Jeśli oczywiście ktoś lubi łamać tradycję. A jeśli nie na Wigilię, to myślę, że takie pierogi  sprawdzą się podczas świątecznych spotkań z rodziną, ale też na sylwestrowym party...

      

      Pieczone pierogi z nadzieniem z brokuła i fety

      Nadzienie: kilka różyczek brokuła, 250 g fety 2 ząbki czosnku, pieprz, tymianek, zioła do pizzy

      Ciasto: 500 g mąki, 100 g miękkiego masła, 2 żółtka, 1 jajko, 40 g drożdży, płaska łyżeczka cukru, 1/2 szklanki mleka, kwaśna śmietana, sól do smaku.

      Białko i łyżka mleka do posmarowania wierzchu

      Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z cukrem. Mąkę przesiać na stolnicę, posiekać z masłem, dodać sól, jajko, surowe żółtka, płynne drożdże. Zagnieść jednolite ciasto, dodając kwaśną śmietanę, gdyby było za gęste. Odłożyć na 1 godzinę, by nieco urosło.

      Przygotować farsz. Małego brokuła podzielić na różyczki, ugotować w osolonym wrzątku z dodatkiem cukru. Ostudzony rozgnieść. Wymieszać z rozgniecioną fetą, zmiażdżonym czosnkiem, ziołami, tymiankiem i pieprzem.

      Ciasto rozwałkować na grubość ok. 2-3 mm. Pokroić na kwadraty. Na każdy kwadrat nakładać porcję farszu. Zlepiać dobrze brzegi. Układać na blasze oprószonej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do ciepłego (40-50oC) piekarnika na ok. 20 minut. Smarować białkiem rozmieszanym z mlekiem. Piec w temperaturze 180oC około 20-25 minut do zrumienienia. Podawać ciepłe z czystym barszczem czerwonym do picia lub bulionem pomidorowym.

      Pierogi wigilijne

      Pieczone pierogi z nadzieniem z brokuła i fety

      Pieczone pierogi z nadzieniem z brokuła i fety

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (14) Pokaż komentarze do wpisu „Pieczone pierogi z nadzieniem z brokuła i fety”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      piątek, 12 grudnia 2014 07:50
  • wtorek, 02 grudnia 2014
    • Pierogi z twarogiem i szpinakiem

      Bez pierogów nie ma Wigilii. W moim rodzinnym domu mama zawsze przygotowuje dwa rodzaje: ruskie i z kiszoną kapustą. Tego dnia pierogi smakują najlepiej... A i na samo Boże Narodzenie odgrzewane na patelni to prawdziwy rarytas. 

      W ubiegłym roku Wigilię spędzaliśmy u drugiej babci i tak już zostanie, odkąd zabrakło dziadzia Stasia. Teściowa wspominała coś o pierogach ze szpinakiem, więc może zmienimy nieco tradycję, przygotowując je w ten uroczysty wieczór.

      Pierogi z twarogiem i szpinakiem

      Ciasto:

      2 szklanki mąki pszennej luksusowej
      ok. 1/2 szklanki bardzo ciepłej przegotowanej wody
      1/2 łyżeczki soli
      1 jajko
      3 łyżki oleju rzepakowego

      Nadzienie:

      100 g świeżego szpinaku
      1 mała cebula
      2-3 ząbki czosnku
      1 łyżeczka ulubionych suszonych ziół
      ok. 300 g półtłustego sera białego
      pieprz
      sól
      1 łyżka oleju
      

      Najpierw przygotować farsz. Cebulę posiekać w drobną kostkę, wrzucić na rozgrzany olej, chwilę smażyć na małym ogniu. Czosnek obrać, również drobno posiekać, dodając pod koniec smażenia razem z ziołami do pizzy. Następnie dodać szpinak i dusić aż maksymalnie zmniejszy swoją objętość. Przestudzić. Dodać drobno pokruszony twaróg. Wymieszać. Doprawić solą i pieprzem oraz ziołami do smaku.

      Mąkę wsypać do miski, dodać sól i jajko. Dolewać porcjami wodę, zagnieść dość wilgotne ciasto. Wyłożyć na blat kuchenny lub stolnicę. Na dłonie wylać olej i wyrabiać ciasto aż stanie się gładkie i elastyczne. Podsypać blat mąką rozwałkować je na grubość 2 milimetrów. Ciasto wykrawać szklanką o średnicy 6-7 cm lub okrągłą foremką do ciastek, nakładać po kopiatej łyżeczce farszu, składać na pół i zlepiać brzegi. Gotować do miękkości (ok. 3 minut od wypłynięcia) w dużej ilości osolonego wrzątku z łyżką oleju. Wybierać łyżką cedzakową. Podawać okraszone podsmażonym boczkiem, dodając pod koniec smażenia masło.

      Pierogi z twarogiem i szpinakiem

      Pierogi z twarogiem i szpinakiem

      Pierogi na Wigilię

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (13) Pokaż komentarze do wpisu „Pierogi z twarogiem i szpinakiem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      wtorek, 02 grudnia 2014 07:48
  • piątek, 24 października 2014
    • Pierogi z dynią, twarogiem i boczkiem

      Pierogi, które smakują jak ruskie, tyle że zamiast ziemniaków użyłam tartej dyni. Dla dodania pikantności, oprócz cebuli, dodałam również podsmażony boczek, dużo soli i pieprzu oraz majeranek. O dziwo, pomimo uprzedzeń do dyni, pierogi zostały zjedzone z apetytem...

      Pierogi z dynią, twarogiem i boczkiem

      Pierogi z dynią, twarogiem i boczkiem

      Nadzienie:
      2 szklanki dyni startej na grubych oczkach
      300 g twarogu
      1 duża cebula (lub 2 małe),
      3-4 plastry wędzonego boczku,
      sól, pieprz, suszony majeranek

      Boczek pokroić w małą kostkę i podsmażyć. Dodać posiekaną cebulę i zeszklić ją na boczku. Dodać startą dynię i nieco wody. Gotować aż dynia zmieni się w puree, a cały płyn odparuje, dodając pod koniec majeranek. Ostudzić.
      Twaróg rozdrobnić widelcem. Dodać ostudzony mus dyniowy z cebulą i boczkiem. Dobrze doprawić do smaku solą i pieprzem.

      Ciasto:

      2 szklanki mąki luksusowej lub poznańskiej
      1 jajko
      2 łyżki oleju
      płaska łyżeczka soli
      niepełne 2/3 szklanki bardzo ciepłej wody

      Przygotować ciasto. W mące zrobić dołek, dodać jajko i dolewać porcjami wodę, mieszając. Na końcu dodać olej i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto podzielić na 2 porcje, każdą rozwałkowywać na grubość 2-3 milimetrów. Wykrawać szklanką lub foremką koła o średnicy 6-7 cm, nakładać po kopiatej łyżeczce farszu i zlepiać brzegi. Gotować do miękkości w dużej ilości osolonego wrzątku z łyżką oleju na małym ogniu. Podawać okraszone z boczkiem usmażonym na łyżeczce klarowanego masła lub podsmażone.


      Pierogi z dynią, twarogiem i boczkiem

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (17) Pokaż komentarze do wpisu „Pierogi z dynią, twarogiem i boczkiem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      piątek, 24 października 2014 07:45
  • piątek, 05 września 2014
    • Pierogi z surowych ziemniaków z borowikami

      Serdecznie Wam dziękuję za troskę.Powoli schodzi ze mnie zła energia. Powoli wracam do siebie takiej, jaką chciałabym być, pełną pasji, energii, radości... 

      W podkarpackich lasach grzybów jest dużo, ale niestety większość robaczywych. W ubiegłą sobotę chłopaki zostawili mnie w lesie i pojechali na rajd samochodów terenowych. O dziwo nie zgubiłam się, choć weszłam w ciemny, niski las, nie tam gdzie wszyscy grzybiarze. Za kołnierzem miałam kilogram igliwia, a po drodze zgubiłam parasol. Jednak grzybów nazbierałam sporo i sporo też musiałam odrzucić. Te, które zostały, wylądowały w sosie.

      Jutro też jadę, choćby po to, by nacieszyć się widokiem wybarwiających się liści, krzewinek wrzosów, zapachu igliwia i smaku jeżyn... Naładować akumulatory na kolejny pracowity, szalony tydzień...

      Na początek weekendu chcę Wam pokazać, do czego można wykorzystać leśne grzyby. Z pierwszych tegorocznych zbiorów przygotowałam rarytas dla miłośników pierogów i polskiej kuchni, a mianowicie pierogi z surowymi ziemniakami smażonymi z cebulą i borowikami. Polecam gorąco...

      Ciasto:

      3 szklanki mąki luksusowej lub poznańskiej
      1 jajko
      3 łyżki oleju
      łyżeczka soli
      niepełna szklanka bardzo ciepłej wody

      Nadzienie:

      1 kg mączystych ziemniaków
      250 g świeżych borowików lub podgrzybków
      2 średnie cebule
      sól i pieprz do smaku
      ziarna kminku - ok 1 łyżeczki
      masło klarowane do smażenia lub olej
      1 szklanka mleka
      chudy boczek i masło klarowane do okraszenia

      Ziemniaki zetrzeć na tarce jak na placki, osączyć na sitku. Wyłożyć na szeroką i głęboką patelnię. Posolić i przyprawić obficie pieprzem oraz odrobiną kminku, dusić do miękkości. Dolewać co jakiś czas mleko, by zgubić nieco smak surowych ziemniaków. Odparować płyn, ostudzić. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na łyżce klarowanego masła. Grzyby oczyścić i pokroić w kostkę, dodać do cebuli po 2-3 minutach  i smażyć aż cebula zmięknie a z grzybów wyparuje większość płynu. Zdjąć z ognia. Dodać do uduszonych ziemniaków.
      Przygotować ciasto. W mące zrobić dołek, dodać jajko i dolewać porcjami wodę, mieszając. Na końcu dodać olej i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto podzielić na 4 porcje, każdą rozwałkowywać na grubość 2 milimetrów. Wykrawać szklanką lub foremką koła o średnicy 6-7 cm, nakładać po kopiatej łyżeczce farszu i zlepiać brzegi. Gotować do miękkości w dużej ilości osolonego wrzątku z łyżką oleju na małym ogniu, by ziemniaki nie były surowe. Podawać okraszone z boczkiem usmażonym na łyżeczce klarowanego masła lub podsmażone.

        Grzyby  Warzywa psiankowate 2014

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (11) Pokaż komentarze do wpisu „Pierogi z surowych ziemniaków z borowikami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      piątek, 05 września 2014 10:59
  • czwartek, 12 czerwca 2014
    • Pierogi z truskawkami

      Jak już robię pierogi, to na wytrawnie. Po raz pierwszy zrobiłam słodkie. Takie piękne truskawki w tym roku, że nie mogłam się oprzeć i zrobiłam trochę pierogów z truskawkami. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe, polane zimną, posłodzoną kwaśną śmietaną.

      Pierogi z truskawkami

      Składniki:

      2 szklanki mąki pszennej, najlepiej poznańskiej
      3/4 szklanki bardzo ciepłej wody
      1 jajko
      1-2 łyżki oleju
      szczypta soli
      świeże truskawki - średniej wielkości, dość równe

      Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić w niej dołek, dodać sól, olej oraz jajko. Stopniowo dodawać bardzo ciepłą wodę i wyrabiać ciasto, zagarniając mąkę do środka wgłębienia. Ciasto wyrabiać aż będzie miękkie i elastyczne (ok. 5 minut. Przykryć ściereczką. Truskawki opłukać, osuszyć i usunąć szypułki.

      Nastawić wodę w garnku na gotowanie, lekko posolić. Ciasto podzielić na 2 części, rozwałkować kolejno na placki. Szklanką o ostrym brzegu wycinać kółka, w środek wkładać truskawki, składać na pół i zlepiać na środku, zginać brzegi do środka, tworząc wiatraczki.

      Gotować do miękkości na średnim ogniu, przez około 3-5 minut od wypłynięcia. Odcedzić, wyłożyć na talerze, polać kwaśną śmietaną wymieszaną z cukrem.

      Milion smaków truskawek  By Niejadek Zjadł Obiadek

      Pierogi z truskawkami

      Pierogi z truskawkami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (11) Pokaż komentarze do wpisu „Pierogi z truskawkami ”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      czwartek, 12 czerwca 2014 07:49
  • poniedziałek, 10 marca 2014
    • Pierogi ze szpinakiem w pikantnym sosie pomidorowym

      Co powiecie na połączenie intensywnych odcieni zielonego i czerwieni? Dziś aromatyczne i pikantne pierogi ze szpinakiem i serem w pomidorowo-paprykowym sosie. Bardzo polecam!

      Pierogi ze szpinakiem w sosie pomidorowym

      Pierogi ze szpinakiem w sosie pomidorowym

      Ciasto:

      2 szklanki mąki pszennej luksusowej
      ok. 1/2 szklanki bardzo ciepłej przegotowanej wody
      1/2 łyżeczki soli
      1 jajko
      3 łyżki oleju rzepakowego

      Nadzienie:

      opakowanie mrożonego puree ze szpinaku
      1 mała cebula
      2-3 ząbki czosnku
      3 łyżki tartego sera Bursztyn lub Parmezan
      pieprz
      sól
      1 łyżka oleju
      

      Sos:

      2 szklanki passaty pomidorowej
      1 szklanka bulionu warzywnego
      2 łyżki koncentratu pomidorowego
      2 łyżki oleju
      1 duża cebula
      3 ząbki czosnku
      łyżka słodkiej papryki
      2 łyżki Ajvaru, najlepiej łagodnego
      1 łyżka ziół do pizzy lub oregano
      1 łyżeczka przyprawy chili con carne
      cukier, sól i pieprz

      Najpierw przygotować farsz. Cebulę posiekać w drobną kostkę, wrzucić na rozgrzany olej, chwilę smażyć na małym ogniu. Czosnek obrać, również drobno posiekać, dodając pod koniec smażenia. Następnie dodać szpinak i dusić aż całkowicie się rozmrozi, a woda wyparuje. Przestudzić. Zetrzeć na drobnej tarce ser. Wymieszać. Doprawić solą i pieprzem do smaku.

      Przygotować sos. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju, dodać przeciśnięty przez praskę i chwilę smażyć. Dodać bulion i gotować około 2 minut. Dodać passatę, koncentrat, Ajvar, słodką paprykę, chili co n carne i  zioła. Gotować kilka minut, dodać sól i pieprz oraz cukier do smaku. 

      Mąkę wsypać do miski, dodać sól i jajko. Dolewać porcjami wodę, zagnieść dość wilgotne ciasto. Wyłożyć na blat kuchenny lub stolnicę. Na dłonie wylać olej i wyrabiać ciasto aż stanie się gładkie i elastyczne. Podsypać blat mąką rozwałkować je na grubość 2 milimetrów. Ciasto wykrawać szklanką o średnicy 6-7 cm , nakładać po kopiatej łyżeczce farszu, składać na pół i zlepiać brzegi. Gotować do miękkości w dużej ilości osolonego wrzątku z łyżką oleju. Wybierać łyżką cedzakową. Podawać polane gorącym sosem.

      Red Hot Chilli

      Pierogi ze szpinakiem w pikantnym sosie pomidorowym

      Pierogi ze szpinakiem w sosie pomidorowym

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (18) Pokaż komentarze do wpisu „Pierogi ze szpinakiem w pikantnym sosie pomidorowym”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 10 marca 2014 09:55
  • czwartek, 18 lipca 2013
    • Pieczone pierogi z młodą kapustą

      Zawsze, kiedy jedziemy nad nasze ulubione kąpielisko przygotowuję jakiś wytrawny wypiek zamiast korzystać z miejscowych fast foodów. Dziś chciałabym zaprezentować jeden z takich piknikowych posiłków, a mianowicie pierogi z młodą kapustą i boczkiem.

      Ciasto pierogowe, które przygotowałam jest mniej kaloryczne niż tradycyjne krucho-drożdżowe, bo na bazie twarogu i gotowanych ziemniaków (z obiadu). Długo zachowuje świeżość, szybko i dobrze się wyrabia i wykrawa. Najlepiej smakują ciepłe z kubkiem barszczu, ale z powodzeniem można je zabrać na wakacyjny wypad i zjeść na zimno.

      Pieczone pierogi z młodą kapustą

      Pieczone pierogi z młodą kapustą

      Ciasto:

      100 g gotowanych ziemniaków
      250 g twarogu w kawałku
      2 jajka
      3 łyżki oleju
      1 i 2/3 szklanki mąki krupczatki
      pół łyżeczki soli
      szczypta cukru pudru

      Farsz:

      ½ główki młodej kapusty
      1 mała cebula
      100 g chudego wędzonego boczku
      kilka suszonych pomidorów
      łyżeczka kminku
      sól i pieprz
      1 łyżka oleju

      oraz jajko wymieszane z łyżką mleka do posmarowania i kminek do posypania wierzchu

      

      Pieczone pierogi z młodą kapustą

      Kapustę posiekać, ugotować w osolonym wrzątku z kminkiem. Porządnie odcedzić i ostudzić. Cebulę pokroić, zeszklić na łyżce oleju razem z posiekanym drobno boczkiem. Wymieszać z kapustą, doprawić do smaku.

      Ziemniaki i twaróg rozgnieść tłuczkiem, dodać pozostałe składniki i zagnieść gładkie ciasto. Włożyć do lodówki na pół godziny. Następnie rozwałkować na blacie podsypanym mąką na grubość ok. 4 mm. Wykrawać ostrym,  szerokim kubkiem lub szklanką kółka, kłaść po łyżce farszu i zlepiać brzegi. Pierogi układać na blasze wyłożonej papierem. Wierzchy smarować jajkiem wymieszanym z mlekiem i posypać kminkiem. Piec ok. 20-25 minut w temperaturze 200oC na złoty kolor. Podawać z barszczem czerwonym do picia.

      Pieczone pierogi z młodą kapustą

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (13) Pokaż komentarze do wpisu „Pieczone pierogi z młodą kapustą”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      czwartek, 18 lipca 2013 09:52
  • czwartek, 07 marca 2013
  • czwartek, 17 stycznia 2013
    • Pierogi z farszem z surowych ziemniaków

      Dziś prawdziwa pierogowa uczta. Pierogi, które pokochałam od pierwszego kęsa. Podsmażone i podane ze szklanką zimnego mleka smakują jeszcze lepiej. Zamiast gotowanych ziemniaków, jak w pierogach ruskich, użyłam do farszu startych jak na placki ziemniaczane i podsmażonych z cebulą na patelni. Pamiętajcie by nie żałować pieprzu i soli, by wydobyć kartoflany smak. Zapach wędzonki również mile widziany.

      Pierogi z farszem z surowych ziemniaków

      Ciasto:

      3 szklanki mąki luksusowej lub poznańskiej

      1 jajko

      3 łyżki oleju

      łyżeczka soli

      niepełna szklanka bardzo ciepłej wody

      Nadzienie:

      1,5 kg mączystych ziemniaków

      2 średnie cebule

      sól i pieprz do smaku

      ewentualnie kminek i majeranek

      masło klarowane do smażenia lub olej

      1 szklanka mleka

      chudy boczek i masło klarowane do okraszenia

      Pierogi z farszem z surowych ziemniaków

      Ziemniaki zetrzeć na tarce jak na placki, osączyć na sitku. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na łyżce klarowanego masła. Dodać odciśnięte ziemniaki i smażyć na szerokiej i głębokiej patelni z każdej strony. Posolić i przyprawić obficie pieprzem. Można dodać majeranek lub nieco kminku. Dolewać co jakiś czas mleko, by zgubić nieco smak surowych ziemniaków. Odparować płyn, ostudzić.

      W mące zrobić dołek, dodać jajko i dolewać porcjami wodę, mieszając. Na końcu dodać olej i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto podzielić na 4 porcje, każdą rozwałkowywać na grubość 2 milimetrów. Wykrawać szklanką lub foremką koła o średnicy 6-7 cm, nakładać po kopiatej łyżeczce farszu i zlepiać brzegi. Gotować do miękkości w dużej ilości osolonego wrzątku z łyżką oleju na małym ogniu, by ziemniaki nie były surowe. Podawać okraszone z boczkiem usmażonym na łyżeczce klarowanego masła lub podsmażone. Świetnie smakują ze szklanką zimnego mleka lub kefiru.

      Pierogi z farszem z surowych ziemniaków

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (8) Pokaż komentarze do wpisu „Pierogi z farszem z surowych ziemniaków”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      czwartek, 17 stycznia 2013 10:17
  • sobota, 12 stycznia 2013
    • Pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem

      Od czasu do czasu warto poświęcić swój czas na przygotowanie tradycyjnych potraw. Jedną z nich są pierogi. Tym razem zamiast najpopularniejszych ruskich zrobiłam z kaszą gryczaną. Poza tym reszta bez zmian. Twaróg, podsmażona cebula i okrasa w postaci skwarków z boczku. Uczta pierogowa trwała trzy dni, z czego przez dwa jedliśmy pierogi odsmażane na patelni. Wiem, że potem takie smaki pamięta się z dzieciństwa i wspomina z uśmiechem na twarzy... Wiem, bo sama najbardziej uwielbiam pierogi mojej mamy...

      Pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem

      Ciasto:

      4 szklanki mąki, typ 650

      1 jajko

      3 łyżki oleju

      łyżeczka soli

      1 szklanka bardzo ciepłej wody

      Nadzienie:

      200 g kaszy gryczanej

      500 g twarogu

      1 duża cebula

      sól i pieprz do smaku

      masło klarowane do smażenia

      Pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem

      Pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem

      Pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem

      Kaszę ugotować do miękkości w osolonej wodzie, odcedzić i ostudzić. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na łyżce klarowanego masła. Wymieszać z rozgniecionym twarogiem oraz ostudzona kaszą. Farsz doprawić do smaku solą i pieprzem.

      W mące zrobić dołek, dodać jajko i dolewać porcjami wodę, mieszając. Na końcu dodać olej i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto podzielić na 4 porcje, każdą rozwałkowywać na grubość 2 milimetrów. Wykrawać szklanką lub foremką koła o średnicy 6-7 cm, nakładać po kopiatej łyżeczce farszu i zlepiać brzegi. Gotować do miękkości w dużej ilości osolonego wrzątku z łyżką oleju. Podawać okraszone z boczkiem usmażonym na łyżeczce masła lub podsmażone.

      Pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      sobota, 12 stycznia 2013 07:49
  • piątek, 21 grudnia 2012
    • Pieczone pierogi z kaszanką i śliwkami

      Dziś będę zachwalać mój wczorajszy eksperyment, pyszny eksperyment... a mianowicie drożdżowe pierogi z kaszanką i śliwkami. Danie przygotowałam z myślą o tradycyjnej Wigilii. Może kogoś zainspiruję do wykonania pieczonych pierogów jako jednego z 12 dań :)

      Pieczone pierogi z kaszanką i śliwkami 

      Ciasto: 500 g mąki, 100 g miękkiego masła, 2 żółtka, 1 jajko, 40 g drożdży, płaska łyżeczka cukru, 1/2 szklanki mleka, sól do smaku.

      Farsz: 750 g kaszanki, 50 g suszonych śliwek, średnia cebula, masło sklarowane lub olej do smażenia, majeranek, sól i pieprz do smaku

      Dodatki: białko i łyżka mleka do posmarowania oraz mak do posypania.

      Pieczone pierogi z kaszanką i śliwkami 

      Wykonanie:

      Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z cukrem. Mąkę przesiać na stolnicę, posiekać z masłem, dodać sól, jajko, surowe żółtka, płynne drożdże. Zagnieść jednolite ciasto, dodając kwaśną śmietanę, gdyby było za gęste. Odłożyć na 1 godzinę przykryte ściereczką w ciepłe miejsce, by nieco urosło.

      W tym czasie przygotować farsz. Z kaszanek zdjąć jelita. Cebulę pokroić w kosteczkę, zeszklić na maśle, dodać kaszankę i rozdrabniając widelcem usmażyć. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Śliwki przelać wrzątkiem, drobno pokroić, wymieszać z kaszanką. Farsz ostudzić.

      Ciasto rozwałkować na grubość ok. 3 mm. Nie podsypywać za dużo mąką, zwłaszcza od wewnętrznej strony, by ciasto dobrze się lepiło. Wykrawać dużym kubkiem lub foremką kółka. Na każdy płat ciasta nakładać porcję farszu. Składać na pół, zlepiać dobrze brzegi można brzegi od środka smarować wodą, wtedy dobrze się sklejają).

       

      Pieczone pierogi z kaszanką i śliwkami

      Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika (40oC. na ok. 25 minut, by nieco urosły). Smarować białkiem rozmieszanym z mlekiem i posypać makiem. Piec w temperaturze 180oC około 20-25 minut do zrumienienia. Podawać ciepłe z czystym barszczem czerwonym lub żurkiem.

      Pieczone pierogi z kaszanką i śliwkami 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Pieczone pierogi z kaszanką i śliwkami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      piątek, 21 grudnia 2012 08:04
  • wtorek, 19 czerwca 2012
    • Pierogi orkiszowe z cukinią, serkiem i miętą

      I znów moja ukochana cukinia. Tym razem w farszu na pierogi. Ciasto pierogowe zdrowe, z mąki orkiszowej, pełnoziarnistej. dziś podaję przepis na wykonanie pierogów, a następnym razem pokażę oryginalny sposób ich podania.

      Pierogi orkiszowe z cukinią, serkiem i miętą

      Składniki na ciasto:

      3 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej

      1 jajko

      1 płaska łyżeczka soli

      niepełna szklanka ciepłej wody

      2 łyżki oliwy

      Farsz:

      2 małe cukinie

      ok. 300 g zmielonego sera śmietankowego

      1 cebula

      2-3 ząbki czosnku

      2 łyżki posiekanej mięty

      łyżka włoskich ziół

      skórka starta ze sparzonej cytryny

      sól i pieprz do smaku

      olej do smażenia

      Pierogi orkiszowe z cukinią, serkiem i miętą

      Pierogi orkiszowe z cukinią, serkiem i miętą

      Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na małym ogniu z łyżką oleju. Cukinie umyć, zetrzeć na grubej tarce, dodać do cebuli z czosnkiem i poddusić, odparowując zbędny płyn. Ostudzić. Dodać zioła, skórkę z cytryny, sól i pieprz oraz posiekaną miętę. Wymieszać z serkiem.

      Przygotować ciasto. Mąkę wsypać do miski, dodać sól i jajko. Dolewać porcjami wodę, zagnieść dość wilgotne ciasto. Wyłożyć na blat kuchenny lub stolnicę. Na dłonie wylać olej i wyrabiać ciasto aż stanie się gładkie i elastyczne. Podsypać blat mąką, rozwałkować je na grubość 2 milimetrów. Ciasto wykrawać szklanką (powinna być dość szeroka), nakładać po kopiatej łyżeczce farszu, składać na pół i zlepiać brzegi. Gotować do miękkości w dużej ilości osolonego wrzątku z łyżką oleju. Wybierać łyżką cedzakową. Podawać ze stopionym masłem lub smażone.

      Proponuję jednak do bardzo neutralnego smaku pierogów przygotować sos i zapiec. Przepis w kolejnej notce :) Zapraszam...

      Pierogi orkiszowe z cukinią, serkiem i miętą

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Pierogi orkiszowe z cukinią, serkiem i miętą”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      wtorek, 19 czerwca 2012 19:59
  • piątek, 24 lutego 2012
    • Pieczone pierogi z farszem meksykańskim

      Kiedy przychodzi weekend pozwalam sobie na bardziej pracochłonne dania, takie jak na przykład pierogi z krucho-drożdżowego ciasta. Jest w nich zdrowa chuda wołowina i bardzo sycące warzywa strączkowe: groch, fasolka szparagowa oraz czerwona fasola. Warto podać do nich gorący kubek niezabielanej zupy pomidorowej lub czerwonego barszczu.

      Przepis dodaję do akcji Panny Malwinny.

      Pieczone pierogi z farszem meksykańskim

      Nadzienie: 250 g mielonej wołowiny, mała czerwona cebula, 2 ząbki czosnku, 200 g mrożonej mieszanki warzywnej meksykańskiej, kawałek czerwonej papryki, 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego, przyprawa do chili con carne (do smaku), pół puszki czerwonej fasoli, olej do smażenia

      Cebulę pokroić, zeszklić na oleju, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz zmielone mięso i usmażyć. Dodać szklankę wody, mrożone warzywa i pokrojoną w kostkę paprykę. Dusić do miękkości, następnie dodać przyprawy i koncentrat. Na końcu wrzucić fasolę i gotować do momentu odparowania sosu. Ostudzić.

      Ciasto: 500 g mąki, 100 g miękkiego masła, 2 żółtka, 1 jajko, 40 g drożdży, płaska łyżeczka cukru, 1/2 szklanki mleka, kwaśna śmietana, sól do smaku.

      Białko i łyżka mleka do posmarowania oraz sezam do posypania.


      Pieczone pierogi z farszem meksykańskim

      Pieczone pierogi z farszem meksykańskim

      Wykonanie:

      Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z cukrem. Mąkę przesiać na stolnicę, posiekać z masłem, dodać sól, jajko, surowe żółtka, płynne drożdże. Zagnieść jednolite ciasto, dodając kwaśną śmietanę, gdyby było za gęste. Odłożyć na 1 godzinę, by nieco urosło.

      Ciasto rozwałkować na grubość ok. 2-3 mm. Pokroić na kwadraty. Na każdy kwadrat nakładać porcje farszu. składać po przekątnej, zlepiać dobrze brzegi (najlepiej brzegi od środka smarować mlekiem, wtedy dobrze się sklejają). Układać na blasze oprószonej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do ciepłego piekarnika na ok. 20 minut. Smarować białkiem rozmieszanym z mlekiem i posypać sezamem. Piec w temperaturze 180oC około 20-25 minut do zrumienienia. Podawać ciepłe z czystym barszczem czerwonym do picia lub bulionem pomidorowym.


      Pieczone pierogi z farszem meksykańskim

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Pieczone pierogi z farszem meksykańskim”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      piątek, 24 lutego 2012 21:39
  • niedziela, 05 lutego 2012

Kalendarz

Kwiecień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny





Skrzynka pocztowa Napisz do mnie






Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne

myTaste.pl

Przepisy Na - katalog kulinarny

zobacz moją galerię na mniamspinka.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl

rondel



zBLOGowani.pl




banner przepis miesiaca




Darmowe fotoblogi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...