Malinowa czerwień

Wpisy otagowane „babka”

  • piątek, 14 kwietnia 2017
    • Babka herbaciana

      Kochani! Z okazji Wielkanocy życzę Wam dużo radości, pogody ducha, wspaniałych smakołyków zjedzonych w gronie najbliższych i dużo nadziei na ten wspaniały wiosenny czas. Wesołego Alleluja!

      Nie mogło obejść się od świątecznego wypieku. Wybrałam przepis na babkę herbacianą...

      Inspiracja

      Babka herbaciana

      Babka herbaciana

      Babka herbaciana

      Składniki:

      5 jajek

      1 szklanka cukru

      2,5 szklanki mąki

      250 g rozpuszczonego masła

      2 łyżeczki proszku do pieczenia

      szczypta kardamonu

      2 torebki czarnej herbaty Earl Grey

      Zaparzyć herbatę w 1/3 szklanki wody i pozostawić do wystygnięcia.

      Jajka ubić do białości... Następnie dodać 1 szklankę cukru i dalej ubijać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kardamonem, dodać do ubitych z cukrem jajek. Na koniec wlać rozpuszczone i wystudzone masło oraz herbatę. Miksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Przelać do wysmarowanej masłem foremki.

      Włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Piec 45-50 minut. Następnie wyjąć, ostudzić i udekorować, najlepiej lukrem na bazie białka i cukru pudru. Można ozdobić posypką cukrową.



      

       Babka herbaciana

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Babka herbaciana”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      piątek, 14 kwietnia 2017 18:00
  • środa, 29 marca 2017
  • wtorek, 29 marca 2016
    • Babka migdałowa

      Babka migdałowa

      Składniki:

      200 g zmielonych migdałów (najlepiej ze skórką)
      100 g mąki ziemniaczanej
      150 g masła
      5 dużych jajek
      2/3 szklanki brązowego cukru
      1 łyżeczka proszku do pieczenia

      1 łyżeczka cukru migdałowego lub ekstraktu
      szczypta soli

      Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Cukier zmieszać z cukrem migdałowym. Masło zmiksować na puch, wbijać po jednym jajku na przemian z porcją cukru. Zmiksować na puszystą masę. Mąkę ziemniaczaną połączyć z proszkiem do pieczenia oraz solą i przesiać do masy. Zmiksować. Dodać zmielone migdały i ekstrakt (jeśli nie użyliśmy cukru migdałowego). Delikatnie wymieszać składniki łyżką do połączenia.

      Formę do babki natłuścić (olejem), posypać mielonymi migdałami. Wyłożyć masę. Piec do tzw. suchego patyczka w temperaturze 180oC.

      Babka migdałowa

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (8) Pokaż komentarze do wpisu „Babka migdałowa”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      wtorek, 29 marca 2016 08:25
  • sobota, 19 kwietnia 2014
    • Babka drożdżowa z dżemem borówkowym w polewie i życzenia

      Serdecznie dziękuję za życzenia składane w komentarzach... Teraz kolej na mnie.

      Niech Święta Wielkiej Nocy umocnią w Was dobro, piękno i mądrość.

      Niech dopisuje Wam pogoda ducha i wiosenny nastrój.

      A przy rodzinnym stole zagości radość i szczęście.

      Wszystkiego co najlepsze życzy

      Patrycja z rodziną.

      Do życzeń dołączam również babkę wielkanocną w bardzo optymistycznym kolorze...

      Przepis na ciasto: Moje wypieki 

      Babka drożdżowa z dżemem borówkowym w polewie

      Składniki na ciasto:

      500 g mąki pszennej
      pół łyżeczki soli
      60 g drobnego cukru do wypieków
      20 g suchych drożdży lub 40 g drożdży świeżych
      2 duże jajka, roztrzepane
      100 g masła, roztopionego i lekko przestudzonego
      310 ml letniego mleka
      słoik konfitury z borówek

      Do większego naczynia przesiać mąkę i sól. Dodać cukier i suche drożdże (ze świeżymi wcześniej zrobić rozczyn). Dodać roztrzepane jajka, masło i mleko. Wymieszać do połączenia, następnie wyrobić, do uzyskania gładkiego i miękkiego ciasta (ciasto na tym etapie będzie dość luźne, nie należy się tym przejmować). Oprószyć mąką, przykryć lnianym ręczniczkiem i pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości (przez około 30 - 60 minut).

      Formę na babkę o pojemności minimum 2,5 litra (najlepiej 3 litry) wysmarować masłem, oprószyć mąką.

      Po tym czasie wyrośnięte ciasto ponownie wyrobić. Na oprószonej mąką powierzchni, rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30 x 40 cm, podsypując lekko mąką. Na cieście rozsmarować konfiturę z borówek, pozostawiając wolne 2 cm od brzegów. Zwinąć wzdłuż dłuższego boku, jak roladę. Przełożyć do formy na babkę. Przykryć ponownie lnianym ręczniczkiem i pozostawić w cieple do podwojenia objętości na kolejne 30 minut.

      Piec w temperaturze 200ºC przez około 30 minut. Babka powinna mieć piękny wypieczony kolor, a postukana od spodu (od góry w formie) wydawać głuchy odgłos. Wyjąć z formy i ostudzić.

      Polewa:

      1/2 szklanki słodkiej śmietanki
      3 łyżki mleka w proszku
      cukier puder

      czerwony barwnik spożywczy
      perełki cukrowe
      

      Do śmietanki dodać mleko w proszku i tyle cukru pudru, by powstała bardzo gęsta masa. Dodać kilka kropel barwnika, ilość zależy od koloru jaki chcemy uzyskać. W razie konieczności dodać śmietanki lub cukru pudru, regulując konsystencję lukru. Ostudzoną babkę polać równomiernie lukrem i udekorować perełkami.

      Wielkanocne Smaki - edycja IV  Babki i babeczki  Babki Wielkanocne 2015

      Babka drożdżowa z dżemem borówkowym w polewie

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (13) Pokaż komentarze do wpisu „Babka drożdżowa z dżemem borówkowym w polewie i życzenia”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      sobota, 19 kwietnia 2014 20:39
  • piątek, 22 marca 2013
  • niedziela, 22 kwietnia 2012
    • Babka z nutellą i migdałami

      Piękna pogoda odrywa mnie od spędzania długich godzin w kuchni oraz przy komputerze. Dlatego dziś prezentuję wypiek spontaniczny, zachwalany przez wiele blogerek, a chodzi o Babka z nutellą i orzechami laskowymi Dorotus. Kiedy zapragnęłam ją upiec natychmiast, okazało się, że nie mam wystarczającej ilości masła oraz ani grama orzechów laskowych. Mimo wszystko babkę upiekłam, zamieniając część masła śmietaną, a orzechy laskowe migdałami, których dałam tylko 3/4 szklanki, a mąkę pszenną zamieniłam na pełnoziarnistą orkiszową. Wypiek bardzo się udał, babka wyszła delikatna, pachniała orzechami dzięki nutelli. Składniki podaję według mojej receptury, a po oryginalny wypiek odsyłam na blog Moje Wypieki.

       

      Babka z nutellą i migdałami

       

      Składniki:

      80 g miękkiego masła lub margaryny

      100 g kwaśnej śmietany w temperaturze pokojowej

      150 g nutelli

      5 jajek

      100 g jasnego brązowego cukru

      3/4 szklanki mielonych migdałów

      1 szklanka mąki orkiszowej, pełnoziarnistej

      1 łyżka kakao

      2 łyżeczki proszku do pieczenia

      Masło utrzeć na jasną i puszystą masę (mikserem lub ręcznie). Dodać śmietanę. Stopniowo wsypywać cukier, dalej ucierając. oraz nutellę, dalej ucierając. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka wbijać po kolei do masy i nadal ucierać. Dodać przesianą mąkę, kakao, zmielone migdały i proszek do pieczenia. Zmiksować.

      Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać do masy.

      Masę przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy z kominkiem o średnicy 24 cm.

      Piec w temperaturze 160ºC przez 20 minut, następnie temperaturę podwyższyć do 170ºC i piec kolejne 30 minut, lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Ostudzić, polać polewa czekoladową.

      Polewa czekoladowa:

      100 g gorzkiej czekolady

      50 g masła

      Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, dodać masło, wymieszać. Rozsmarować na babce.


      Babka z nutellą i migdałami

      

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Babka z nutellą i migdałami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      niedziela, 22 kwietnia 2012 10:18
  • poniedziałek, 16 stycznia 2012
    • Babka marchewkowa z marcepanem

      Gdybym dzisiaj miała założyć bloga, miałby inną nazwę. Truskawki i migdały. Obie rzeczy uwielbiam i obie kojarzą mi się z latem, moją ulubioną porą roku. Porą dojrzałych owoców, czerwonych maków i niebieskich motyli...

      Jak migdały to marcepan. No właśnie. Jakiś czas temu zrobiłam domowy marcepan. Podzieliłam na stugramowe porcje i zmroziłam. Teraz przyszedł czas na jego wykorzystanie.

      Przepis pochodzi z publikacji: Ciasta i desery nr 1/2011. Przepis podaję z moimi zmianami.

       

      Babka marchewkowa z  marcepanem

       

      Składniki:

      250 g marchwi

      250 g masła

      100 g masy marcepanowej

      100 g cukru

      4 jajka

      75 g mąki ziemniaczanej

      175 g mąki pszennej

      50 g zmielonych migdałów

      2 łyżeczki proszku do pieczenia

      3 łyżki amaretto

      Oprócz tego:

      tłuszcz do formy

      cukier puder do posypania

      Marchewki obrać, opłukać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Masło i marcepan pokroić w kostkę. Dodać cukier i utrzeć na gładką masę. Kontynuując ucieranie, dodawać kolejno jajka. Przesiać oba rodzaje mąki, połączyć z proszkiem i mielonymi migdałami, przesypać do asy i dokładnie wymieszać. Dodać do ciasta startą marchew i amaretto. Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy (pojemność ok. 1,5 l) i wygładzić powierzchnię. Wstawić do nagrzanego piekarnika (175oC). Piec do suchego patyczka czyli około 50-60 minut.

      Babkę wyjąć z piekarnika, a po 10 minutach z formy. Posypać wierzch cukrem pudrem. Ja dodatkowo przed posypaniem cukrem nasączyłam ciasto herbatą wymieszaną z amaretto.

       

      Babka marchewkowa z  marcepanem

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (14) Pokaż komentarze do wpisu „Babka marchewkowa z marcepanem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 16 stycznia 2012 20:30
  • poniedziałek, 25 kwietnia 2011
    • Babka migdałowo-orzechowa z czekoladą

      Na moim świątecznym stole zawsze jest babka i sernik. Ta babeczka była naprawdę wyjątkowa... jest jeszcze, ale tylko odrobina... bo tak nam smakowała. Przepis znalazłam w publikacji "Pyszne ciasta na Wielkanoc", nr 4/2008 i z przyjemnością dodaję go do menu Mirabelki.

      A garść szafirków dostałam od nieznajomej starszej pani, kiedy wracaliśmy z koszami od święcenia...


      Babka migdałowo-orzechowa z czekoladą

      Składniki na 16 porcji:

      150 g mlecznej czekolady z orzechami

      150 g creme fraiche lub gęstej śmietany

      3 łyżeczki cukru z wanilią

      200 g miękkiego masła

      szczypta soli

      150 g cukru

      75 dag mielonych orzechów laskowych

      75 dag mielonych migdałów

      200 g mąki

      2,5 łyżeczki proszku do pieczenia

      2 łyżeczki cukru pudru do posypania

      tłuszcz i bułka tarta do formy


      Babka migdałowo-orzechowa z czekoladą

      Czekoladę grubo posiekać. Miękkie masło, cukier, cukier waniliowyni sól utrzeć na gładką masę. Jaja dodawać pojedynczo. Całość dokładnie połączyć. W misce wymieszać orzechy, migdały, mąkę oraz proszek do pieczenia. Mieszankę wsypywać partiami do masy na zmianę z creme fraiche lub śmietaną. Na końcu dodać posiekaną czekoladę i wymieszać. Ciasto wlać do formy na babkę (ok. 2 l pojemności) posmarowaną tłuszczem i wysypaną dokładnie bułką tartą. Wierzch wygładzić łyżką. Piec w temperaturze 175oC około godzinę. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem lub polać roztopioną czekoladą.

      Przed chwilą była za moim oknem piękna tęcza...

      Mój pierwszy motyl tej wiosny...

      Na tę rusałkę kratkowca czekałam cały rok...

      I wczorajszy zachód słońca...

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (11) Pokaż komentarze do wpisu „Babka migdałowo-orzechowa z czekoladą”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 25 kwietnia 2011 18:19
  • wtorek, 05 kwietnia 2011
    • Babka kakaowo-kawowa z malinami

      Co zrobić z rozmrożonym pudełkiem malin? Może babkę? W końcu wkrótce Wielkanoc... Nie miałam przepisu, więc stworzyłam go sama. Wyszła nie za słodka, ale za to wilgotna i aromatyczna. Babkę dodaję do dwóch akcji: Wasze autorskie przepisy oraz Wielkanocne Smaki.


      Babka kakaowo-kawowa z malinami

       

      Składniki suche:

      1,5 szklanki mąki pszennej

      1 szklanka mąki ziemniaczanej

      1 łyżka prawdziwej mielonej kawy

      2 łyżki kawy rozpuszczalnej

      1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

      1 płaska łyżeczka sody

      po łyżeczce mielonego kardamonu i cynamonu

      3/4 szklanki brązowego cukru (można dać pełną szklankę)

      2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią

      Składniki mokre:

      3 jajka

      1/2 szklanki oleju

      2/3 szklanki kwaśnej śmietany

      50 ml wódki malinowej

      2 łyżki czerwonego dżemu

      oraz szklanka malin

      Polewa: 80 g dobrej białej czekolady, 2 łyżki kwaśnej śmietany.


      Babka kakaowo-kawowa z malinami

      Suche składniki oprócz cukrów wymieszać ze sobą. Jajka utrzeć z cukrami do białości. Dodać pozostałe mokre składniki i dalej miksując, dodawać partiami suchą mieszankę z mąką i kakao. Formę do babki posmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą (polecam silikonową bez smarowania). Wylewać na przemian porcje ciasta i części malin, kończąc ciastem. Piec w temperaturze 180oC do tzw. suchego patyczka. Ostudzić. Czekoladę połamać, roztopić w kąpieli wodnej, rozprowadzić śmietaną. Wylać na ostudzone ciasto. Dowolnie udekorować.



      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (14) Pokaż komentarze do wpisu „Babka kakaowo-kawowa z malinami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      wtorek, 05 kwietnia 2011 16:48
  • piątek, 09 kwietnia 2010
    • Babka z domowym Bailley potrójnie krówkowa

      Na Wielkanoc po raz kolejny zrobiłam moją ulubioną naleweczkę o smaku krówki i kawy. Ale tym razem jakoś kiepsko jej ubywało. Jedyna amatorka tego trunku, czyli ja, zmagałam się z wirusem żołądkowym, co skutecznie odrzuciło mnie od alkoholu na kilka dni. Niektórzy leczą takie wirusy alkoholem właśnie, ale wybrałam inne lekarstwo a mianowicie colę. Przeszło jak ręką odjął po wypiciu pół litra :) tego specyfiku. Aby przyspieszyć konsumpcję naleweczki postanowiłam upiec babę. Przeglądałam różne przepisy na blogach i stworzyłam swój własny. Ciasto wyszło doskonałe. Wilgotne, maślane, o pięknym aromacie. Dla tych, którzy kochają wypieki z procentami podaję składniki i wykonanie.

      Babka z domowym Bailey potrójnie krówkowa

      300 g mąki pszennej

      200 g drobnego cukru

      1 płaska łyżeczka sody

      1 łyżeczka proszku do pieczenia

      200 g masła

      5 jajek

      1 szklanka domowego Bailey (przepis podawałam tu: http://czerwieniblekit.blox.pl/2009/12/Domowy-Baileys-czyli-Likier-karmelowo-kawowy.html)

      oraz ok. 90 g krówek (tyle waży zawartość opakowania krówek Werter's Original, które użyłam)

      czekolada mleczna z nadzieniem toffi na polewę

      Miękkie masło utrzeć z cukrem. Nadal ucierając, wbijać po jednym jaju. Następnie wlać Bailey i dobrze połączyć z masą maślano-jajeczną. Mąkę wymieszać z proszkiem i sodą. Porcjami dodawać do masy, ciągle mieszając. Krówki posiekać na drobniejsze kawałki, wmieszać do masy. Formę dobrze wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą lub formę silikonową do babki wypełnić cistem. Piec do tzw. sucego patyczka w temperaturze 180oC. Najlepiej sprawdzać nakłuwając w kilku różnych miejscach, by upewnić się, że surowe ciasto nie wypływa ze środka, nawet jeśli z wierzchu babka jest przyrumieniona.

      Ostudzoną babkę udekorować rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą. Smacznego!

      Babka z domowym Bailey potrójnie krówkowa

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Babka z domowym Bailley potrójnie krówkowa”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      piątek, 09 kwietnia 2010 09:18
  • sobota, 03 kwietnia 2010
    • Babka pomarańczowo-czekoladowa

      Połączenie czekolady i pomarańczy bardzo mi odpowiada. Miały być muffinki, ale zdecydowałam się na babkę. Inspirację wyszperałam u Dorotus na Moje Wypieki. Zmieniłam proporcje i zmodyfikowałam wykonanie. Efekt jest zniewalający. Gorąco polecam!

      Babka pomarańczowo-czekoladowa

      Składniki po modyfikacjach: 100 g gorzkiej czekolady, 3 łyżki słodkiej śmietanki, 250 g masła, 250 g cukru, 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią, skórka starta z dwóch pomarańczy, 6 jajek, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 płaska łyżeczka sody, 2 łyżki świeżego soku z pomarańczy, 2 łyżki kakao, 2 łyżki mąki ziemniaczanej.

      Czekoladę połamać, roztopić ze słodką śmietanką i ostudzić. Zmiksować masło, cukier, cukier z wanilią i powoli dodawać po jednym jaju. Następnie wmieszać mąkę wymieszaną z proszkiem i sodą. Ciasto podzielić na pół. Do jednej częśći dodać kakao, rozpuszczoną czekoladę i jeszcze raz dobrze wymieszać. Do drugiej połowy ciasta dodać skórkę i sok z pomarańczy oraz 2 łyżki mąki ziemniaczanej i także dobrze połączyć składniki. Wysmarowaną tłuszczem i wysypaną kaszą manną lub bułką tartą formę babkową (ja używam silikonowej bez smarowaczy) wypełniać na przemian ciastem czekoladowym i pomarańczowy. Surowe ciast powinno wypełnić 3/4 formy. Babkę piec do tzw. suchego patyczka w temp. 180oC. Moja siedziała w piekarniku 1 godzinę. Po upieczeniu można polać czekoladą (gorzką lub białą) rozpuszczoną z kilkoma łyżkami mleka lub słodkiej śmietanki. Ja dorzuciłam jeszcze kandyzowaną skórkę pomarańczową.

      Babka pomarańczowo-czekoladowa

      Babka pomarańczowo-czekoladowa

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Babka pomarańczowo-czekoladowa”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      sobota, 03 kwietnia 2010 16:27
  • niedziela, 21 marca 2010
    • Łaciata babeczka tiramisu

      To był eksperyment. Masa w trakcie ucierania zwarzyła się, ale wszystko się wyrównało podczas pieczenia. Babka pięknie wyrosła, bo jak zawsze do ciast ucieranych dodałam sody. Nie była wyczuwalna, bo zdominował ją aromat tiramisu... Dla pewności produkty powinny mieć jednakową temperaturę.

      Łaciata babeczka tiramisu

      200 g masa

      200 g cukru

      300 g mąki

      4 duże jajka

      1/2 szklanki likieru amaretto

      2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

      2 łyżki kakao

      1 płaska łyżeczka sody

      1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

      Kawę rozpuścić w zimnym likierze amaretto. Miękkie masło utrzeć z cukrem, wbijać po kolei jajka, ciągle mieszając. Dodać likier z kawą. Nie przejmować się, że masa się zwarzyła. Nie przerywając ucierania, wsypywać porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem i sodą. Masę podzielić na pół. Do jednej części wsypać kakao i dobrze wymieszać.

      Formę na babkę starannie wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Najlepsze są jednak foremki silikonowe, bo nie trzeba ich smarować tłuszczem, a babka po upieczeniu łatwo odchodzi od ścianek. Jaśniejsze ciasto wyłożyć do formy, następnie w kilku kupkach rozłożyć ciasto z kakao. Delikatnie przemieszać ciasta, tworząc w ten sposób marmurek. U mnie i tak wyszły łaty, stąd nazwa: babka łaciata. Za to smak amaretto i kawy dość wyczuwalny. Tak jakby alkohol do końca nie wyparował.

      Babkę piec ok. 45-50 minut, ale warto po 40 minutach sprawdzić patyczkiem konsystencję. Jeśli patyczek jest suchy, można wyciągnąć ciasto z piekarnika. Po wystygnięciu udekorować. Dla kontrastu proponuję polewę z rozpuszczonej na parze tabliczki białej czekolady z kilkoma łyżkami mleka lub słodkiej śmietanki.

      Łaciata babeczka tiramisu

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      niedziela, 21 marca 2010 16:10

Kalendarz

Maj 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny





Skrzynka pocztowa Napisz do mnie






Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne

myTaste.pl

Przepisy Na - katalog kulinarny

zobacz moją galerię na mniamspinka.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl

rondel



zBLOGowani.pl




banner przepis miesiaca




Darmowe fotoblogi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...