Malinowa czerwień

Wpisy otagowane „brzoskwinie”

  • środa, 01 czerwca 2016
  • czwartek, 14 kwietnia 2016
    • Ciasto ucierane z serem, brzoskwiniami i kruszonką

      Jakiś czas temu skusiłam się na ciasto z budyniem i owocami. Wybrałam przepis Doroty, ale zamiast truskawek użyłam brzoskwiń z puszki, bo upływał termin przydatności do spożycia. Myślę, że ciasto można przygotować z większością owoców, zarówno świeżych, jak i mrożonych.

      Ciasto ucierane z serem, brzoskwiniami i kruszonką

      Składniki na ciasto:

      125 g masła
      150 g drobnego cukru do wypieków z wanilią
      2 duże jajka
      180 g mąki pszennej
      60 g skrobi ziemniaczanej
      1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
      90 g kwaśnej śmietany 12% lub 18%

      Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną, skrobię ziemniaczaną, proszek do pieczenia - przesiać, odłożyć.

      W misie miksera umieścić masło z cukrem. Ucierać/miksować do otrzymania bardzo jasnej i puszystej masy, przez kilka minut. Dodawać jajka, jedno po drugim, miksując do połączenia po każdym dodaniu. Dodawać przesiane mąki na zmianę z kwaśną śmietaną, w dwóch turach i krótko zmiksować, tylko do połączenia się składników lub wymieszać przy pomocy szpatułki. 

      Formę o wymiarach 23 x 30 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto, wyrównać.

      Warstwa serowa:

      400 g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
      50 g masła
      2 żółtka
      110 g drobnego cukru do wypieków (połowę warto dodać domowego z wanilią)
      2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

      Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. 

      Brzoskwinie odsączyć z zalewy, pokroić w kostkę lub w plastry. W misie miksera umieścić masło z cukrem, utrzeć/zmiksować do powstania puszystej i jasnej masy maślanej. Dodać żółtka, dalej ucierając. Dodać twaróg, mąkę ziemniaczaną i utrzeć do dokładnego połączenia się składników.

      Na ciasto ucierane wyłożone do formy wyłożyć masę serową, przy pomocy łyżki, następnie wyrównać. Na ser rozłożyć kawałki brzoskwiń, wierzch posypać kruszonką.

      Piec w temperaturze 170ºC przez około 60 minut. Wyjąć z piekarnika, przestudzić, oprószyć pudrem, kroić i podawać.

      Ponadto:

      puszka brzoskwiń 

      Składniki na kruszonkę:

      100 g mąki pszennej
      50 g drobnego cukru do wypieków z wanilią (np. domowego)
      60 g masła, roztopionego

      Wszystkie składniki umieścić w miseczce i rozcierając między palcami, uformować z nich kruszonkę.

      * Jeśli nie posiadacie domowego cukru z wanilią użyjcie drobnego cukru do wypieków oraz ziarenek z 1 laski wanilii.

      Ciasto ucierane z serem, brzoskwiniami i kruszonką

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (16) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto ucierane z serem, brzoskwiniami i kruszonką”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      czwartek, 14 kwietnia 2016 08:53
  • poniedziałek, 22 lutego 2016
    • Tort czekoladowy z masą chałwową i brzoskwiniami

      Ten smakowity tort przygotowałam prawie rok temu na urodziny syna. Nie miałam jak dotąd okazji, by Wam go zaprezentować. To nie pierwszy tort z masą chałwową na blogu, poprzedni był z wiśniami, również w wersji czekoladowej. Zapraszam...

      Tort czekoladowy z masą chałwową i brzoskwiniami

      Tort czekoladowy z masą chałwową i brzoskwiniami

      Składniki na 1 biszkopt (należy upiec dwa):

      4 jajka

      2/3 szklanki mąki tortowej

      1/3 szklanki kakao

      2/3 szklanki cukru

      2 łyżki oleju

      szczypta soli

      Nasączenie:

      2/3 szklanki mocnej  słodzonej kawy (czarnej)

      Masa i dekoracja:

      500 g masła (2,5 kostki)

      500 g chałwy waniliowej

      2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią

      puszka brzoskwiń w syropie w syropie

      Mąkę przesiać z kakao. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli, powoli wsypywać cukier. Miksując, dodać po jednym żółtku. Wlać małym strumieniem olej. Powoli dodawać suchą mieszankę, mieszać delikatnie łyżką. Wylać na spód tortownicy (średnica - 26 cm) wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Piec 20-25 minut w temperaturze 170oC. Gdy nieco ostygnie, zdjąć papier.

      W ten sam sposób upiec drugi placek.

      Brzoskwinie odsączyć, połowę pokroić w kostkę, a resztę w plastry. Miękkie masło utrzeć na puszystą masę. Następnie wkruszyć chałwę i dobrze połączyć z masłem. Krem podzielić na dwie części. Do jednej wmieszać pokrojone w kostkę brzoskwinie. Pierwszy biszkopt nasączyć kawą, posmarować połową masy chałwową.  Przykryć drugim biszkoptem, nasączyć kawą. Wierzch i boki posmarować resztą kremu. Dookoła na brzegu udekorować plastrami brzoskwiń i kolorową cukrową posypką.

      Tort czekoladowy z masą chałwową i brzoskwiniami

      Tort czekoladowy z masą chałwową i brzoskwiniami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Tort czekoladowy z masą chałwową i brzoskwiniami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 22 lutego 2016 09:32
  • niedziela, 03 stycznia 2016
    • Makowiec czekoladowy z kremem waniliowym i brzoskwiniami

      Ciasto upiekłam jeszcze przed świętami. Polecam nie tylko na święta, ale również w karnawale...

      Makowiec czekoladowy z kremem waniliowym i brzoskwiniami

      Ciasto:

      850 g masy makowej (użyłam gotowej, z puszki)
      150 g zarodków pszennych lub zmielonych otrębów
      2 jajka
      3 białka
      100 g gorzkiej czekolady rozpuszczonej w 1/2 szklanki śmietanki

      Krem:
      3 szklanki mleka
      2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
      3/4 szklanki cukru kryształu
      3 budynie waniliowe bez cukru
      1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej
      1 łyżka mąki pszennej
      3 żółtka
      25 dag masła
      puszka brzoskwiń w syropie
      50g płatków migdałowych do posypania

      Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Masę makową włożyć do miski i zmiksować z jajkami, zarodkami pszennymi i rozpuszczoną czekoladą. Na koniec wmieszać delikatnie ubite białka.
      Masę wyłożyć do  tortownicy (25-26 cm) wyłożonej papierem do pieczenia (tylko spód). Wyrównać powierzchnię i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec "do suchego patyczka" (około 1 godziny, temperatura 180oC). Przygotować krem

      Do 1 szklanki mleka dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, budynie i żółtka. Dokładnie roztrzepać. Resztę mleka zagotować z cukrem kryształem i cukrem waniliowym. Do gotującego mleka cienkim strumieniem wlać roztrzepane jajka z cukrem, budyniami i mąką. Stale mieszając, ugotować budyń i wystudzić. imny utrzeć z miękkim masłem, dodając do utartego na puch masła po łyżce budyniu. Pokrojone w kostkę brzoskwinie wyłożyć na ciasto, rozsmarować krem i posypać wierzch płatkami migdałów. Schłodzić.

      Świąteczne słodkości! 2015

      Makowiec czekoladowy z kremem waniliowym i brzoskwiniami

      Makowiec czekoladowy z kremem waniliowym i brzoskwiniami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (17) Pokaż komentarze do wpisu „Makowiec czekoladowy z kremem waniliowym i brzoskwiniami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      niedziela, 03 stycznia 2016 18:15
  • piątek, 15 maja 2015
    • Kolorowy sernik na zimno z owocami

      Sernik przygotowałam dla mojego syna Juliana w dniu siódmych urodzin. Ponieważ w tym terminie nie było możliwości zorganizowania przyjęcia dla dziadków, wujostwa i kuzynów, drugi tort z kolejną "siódemką" podany był na przyjęciu w ubiegłą niedzielę. Wkrótce i on pojawi się na blogu... A tymczasem przepis na kolorowy sernik na zimno, który podpatrzyłam nieco u Joli, ale proporcje i składniki znacznie zmodyfikowałam... Przyznam, że tego rodzaju ciasta są dość pracochłonne, ale czego nie robi się z miłości :) rzecz jasna do potomka...

      Kolorowy sernik na zimno z owocami

      Kolorowy sernik na zimno z owocami

      Składniki:

      1 kg sera dwukrotnie zmielonego (użyłam President)
      330 ml śmietanki kremówki 30%
      2/3 szklanki cukru pudru (lub do smaku)
      3 łyżki żelatyny
      1 szklanka mleka
      4 galaretki w różnych kolorach
      250 g ciasteczek maślanych
      ok. 80 g masła
      owoce do dekoracji – u mnie brzoskwinie z syropu i truskawki

      Ciasteczka zmielić w malakserze, masło stopić. Do ciastek dodać roztopione masło, wymieszać. Tortownicę (26 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Masę ciasteczkową wcisnąć w dno, wyrównać. Włożyć do lodówki do czasu przygotowania masy serowej.

      Galaretki rozpuścić według wskazówek na opakowaniu (w ok. 20 minutowych odstępach czasu). Odstawić do wystygnięcia i lekkiego stężenia. Żelatynę namoczyć w mleku, a następnie podgrzewać do całkowitego rozpuszczenia i również pozostawić do wystygnięcia.

      Kremówkę ubić, dodając pod koniec cukier puder. Twaróg zmiksować na małych obrotach z ubitą śmietaną i dalej miksować, dodając powoli rozpuszczoną żelatynę. Dobrze połączyć z masą twarogowo-śmietanową. Masę podzielić na 4 części.

      Do pierwszej części sera dodać 1/4 stopionej żelatyny, ubić mikserem i wyłożyć na ciasteczkowy spód. Wstawić do lodówki do stężenia. Na ser wylać pierwszą kolorową galaretkę, wstawić do lodówki do stężenia. Ponownie wylać 1/4 sera ubitego z 1/4 rozpuszczonej żelatyny i wstawić do lodówki. Gdyby masa z żelatyną zbyt mocno tężała, należy delikatnie ją podgrzać do rozpuszczenia. Kolejne warstwy to: kolorowa galaretka, ser żelatyną, kolorowa galaretka, masa serowa z żelatyną i ostatnia galaretka.

      Ważne jest, aby przed wylaniem kolejnej warstwy poprzednia dobrze stężała.

      Kolorowy sernik na zimno z owocami

      Kolorowy sernik na zimno z owocami

      Kolorowy sernik na zimno z owocami

       fabryka sernika  Wiosenne słodkości!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (12) Pokaż komentarze do wpisu „Kolorowy sernik na zimno z owocami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      piątek, 15 maja 2015 14:06
  • środa, 15 kwietnia 2015
  • wtorek, 30 grudnia 2014
  • niedziela, 13 października 2013
    • Kruche ciasto z owocami

      Ciasto na leniwe niedzielne popołudnie...

      Kruche ciasto z owocami

      Składniki:

      200 g zimnego masła, posiekanego

      2 i 1/2 szklanki mąki krupczatki

      2 żółtka

      1/2 szklanki cukru pudru

      3 łyżki kwaśnej śmietany

      2 łyżeczki proszku do pieczenia

      2 duże brzoskwinie

      4 duże jabłka

      ok. 2 szklanek truskawek z kompotu lub rozmrożonych, odsączonych z soku

      cukier puder do posypania

      cynamon i cukier do owoców

      

      Mąkę wymieszać z proszkiem, dodać masło i pozostałe składniki. Zagnieść jednolite ciasto. Około 60 procent ciasta zawinąć w folię i włożyć do lodówki na pół godziny. Resztę podzielić na dwie części, zawinąć w folię i włożyć do zamrażalnika. Jabłka obrać, brzoskwinie wypestkować, a truskawki odsączyć z kompotu/soku. Jabłka i brzoskwinie pokroić w kostkę, wymieszać z cynamonem i 2-3 łyżkami cukru. Ciasto z lodówki rozwałkować na cienki placek, wylepić dno średniej prostokątnej blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyłożyć owoce. Zetrzeć na wierz ciasto wyjęte z zamrażalnika. Piec w 180oC na złoty kolor (ok. 50 minut). Wyjąć i wierzch posypać cukrem pudrem.

      Kruche ciasto z owocami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Kruche ciasto z owocami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      niedziela, 13 października 2013 20:47
  • poniedziałek, 13 maja 2013
    • Tort migdałowy z brzoskwiniami i ananasami

      Dziś pierwszy obiecany przepis na tort z niedzielnej uroczystości. Tort z okazji I Komunii Świętej Mikołaja. Tort musiał być biały, choć syn wolałby, żeby był czekoladowy. Nie obyło się bez przygód, dlatego wierzch tortu jest nieco różowy, bo, jak wspominałam w poprzednim poście, napis w nocy z soboty na niedzielę rozpłynął się od wilgoci w lodówce. Drugi napis wykonałam na kawałku przezroczystego plastiku, schowałam do zamrażalnika i ułożyłam na torcie tuż przed podaniem, ozdabiając go cukrową hostią i niezapominajkami, które Mikołaj nazbierał  niedaleko naszego bloku. Resztę niezapominajek włożyliśmy do szklanek i położyliśmy na białym obrusie w towarzystwie niebieskich serwetek. To ulubiony kolor Mikołaja...

      Tort migdałowy z brzoskwiniami i ananasami

      Tort migdałowy z brzoskwiniami i ananasami

      Składniki na tortownicę o wymiarach 26 cm:

      Jasny biszkopt (należy upiec 2):

      3 jajka

      3/4 szklanki mąki pszennej tortowej 

      3/4 szklanki drobnego cukru

      1 łyżka oleju

      szczypta soli

      Biszkopt migdałowy:

      ½ szklanki zmielonych płatków migdałowych

      ½ szklanki zmielonych ciastek amaretti lub biszkoptów

      1 budyń waniliowy bez cukru

      ¾ szklanki drobnego cukru

      1 łyżeczka proszku do pieczenia

      1 płaska łyżeczka cukru migdałowego lub kilka kropel olejku

      szczypta soli

      Masa owocowa:

      1 szklanka soku z ananasów

      1 szklanka soku z brzoskwiń

      1/2 szklanki śmietanki kremówki

      2 budynie waniliowe bez cukru

      1 mały kisiel ekspresowy pomarańczowy

      2/3 szklanki cukru

      300 g miękkiego masła

      3-4 brzoskwinie z puszki

      5 pokrojonych plastrów ananasa

      Masa na wykończenie:

      300 g śmietany kremówki

      250 g serka mascarpone

      2 łyżki cukru pudru

      1 płaska łyżeczka cukru migdałowego

      płatki migdałowe i wiórki kokosowe do wykończenia
      2/3 szklanki soku pomarańczowego
      słoik dżemu pomarańczowego

      Krem:

      Na początku ugotować budyń. Soki wymieszać ze śmietanką, odlać 2/3 szklanki płynu, rozprowadzić w nim budynie i kisiel, by nie było grudek. Resztę płynu zagotować. Wsypać cukry i po zagotowaniu wlać zimny budyń z kisielem, cały czas mieszając. Po zgęstnieniu odstawić do wystudzenia. Miękkie masło utrzeć na puch. Dodawać po łyżce zimnego budyniu. Dobrze połączyć ze sobą, by krem był gładki. Do kremu dodać odsączone i pokrojone w kostkę owoce.

      Biszkopty:

      Żółtka oddzielić od białek. Mąkę przesiać. Zimne białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodawać porcjami cukier i żółtka, ciągle ubijając. Wlać olej i jeszcze chwilę miksować. Wyłączyć mikser, porcjami wsypywać mąkę, mieszając drewnianą łyżką. Masę wylać na okrągłą tortownicę wyłożoną papierem i piec w temperaturze 170oC ok. 30 minut (do suchego patyczka). Wyjąć i ostudzić. Zdjąć papier z lekko ciepłego biszkoptu. W ten sam sposób upiec drugi biszkopt.

      Biszkopt migdałowy:

      Zmielone płatki migdałowe wymieszać z budyniem waniliowym i ze zmielonymi ciastkami lub biszkoptami. Dalej postępować tak samo jak w przypadku jasnego biszkoptu.

      Przełożenie tortu:

      Biszkopt ułożyć na spodzie tortownicy (bez obręczy) lub paterze. Nasączyć połową soku pomarańczowego. Posmarować połową dżemu pomarańczowego. Następnie rozsmarować połowę kremu. Na kremie położyć biszkopt migdałowy i lekko docisnąć. Rozsmarować drugą część kremu, a do niej docisnąć drugi jasny biszkopt nasączony resztą soku.

      Dekoracja: 

      Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec dodać cukry. Porcjami dodawać serek mascarpone, łącząc ze śmietaną. Masą posmarować boki i wierzch tortu. Wierzch tortu posypać wiórkami kokosowymi, a boki płatkami migdałów. Tort schłodzić.

      Na brzegach tortu będą elegancko wyglądać ułożone kuleczki rafaello. Tort można również udekorować lukrem lub pisakami do zdobienia ciast, tworząc napis z imieniem dziecka, które przyjęło I Komunię Świętą.

      

      Tort migdałowy z brzoskwiniami i ananasami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (8) Pokaż komentarze do wpisu „Tort migdałowy z brzoskwiniami i ananasami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 13 maja 2013 20:11
  • piątek, 02 listopada 2012
    • Sernik Tropikalna Wyspa

      Już tęsknię za latem... przeglądając zdjęcia motyli do kalendarza. Myśląc o ciepłej porze wymyśliłam sernik, który kojarzy się z ciepłymi krajami. Co powinno się w nich znaleźć? Na pewno owoce dojrzewające w gorącym klimacie. Wybrałam świeżego ananasa, brzoskwinie i banany. Nie mogło zabraknąć moich ukochanych migdałów. Nie są co prawda niebieskie, ale aromat amaretto w połączeniu z owocami przenosi mnie w zupełnie inny wymiar...

      Sernik Tropikalna Wyspa

      Sernik Tropikalna Wyspa

      Ciasto:

      150 g mielonych migdałów

      350 g mąki krupczatki

      3 żółtka

      3 łyżki cukru pudru

      200 g zimnego masła

      2-3 łyżki kwaśnej śmietany

      ½ łyżeczki cukru migdałowego

      oraz

      2 łyżki mleka do posmarowania wierzchu

      3 łyżki brązowego cukru do posypania wierzchu

      Masa serowa:

      500 g twarogu śmietankowego

      250 g jogurtu greckiego

      200 g słodzonego mleka skondensowanego

      80 ml likieru amaretto

      3 białka, rozkłócone, ale nie ubite

      1 łyżeczka cukru migdałowego

      oraz owoce: 3 brzoskwinie, ½ świeżego ananasa, 2 duże dojrzałe banany, skórka starta ze sparzonej pomarańczy, cukier do smaku

      Sernik Tropikalna Wyspa

      

      Przygotować ciasto. Mąkę wymieszać z mielonymi migdałami, cukrem, cukrem migdałowym i proszkiem. Połączyć z posiekanym masłem i żółtkami. Zagnieść ciasto, dodając w razie potrzeby kwaśną śmietanę. Ciasto podzielić na 2 równe części. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 godzinę. Owoce obrać, pokroić w kostkę. Rozwałkować ciasto na kształt koła o śr. 26-27 cm i wyłożyć na spód tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia.

      Składniki masy serowej wymieszać trzepaczką. Wylać na spód. Wyłożyć owoce i skórkę z pomarańczy. Jeśli owoce nie są dość słodkie należy posypać cukrem. Drugą część ciasta rozwałkować na wymiar średnicy blaszki i wyłożyć na owoce. Wierzch posmarować mlekiem i posypać brązowym cukrem. Piec około 1 godziny w temperaturze 180oC. Ostudzić i schłodzić przed rozkrojeniem.

      Sernik Tropikalna Wyspa 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik Tropikalna Wyspa”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      piątek, 02 listopada 2012 19:28
  • niedziela, 16 października 2011
  • poniedziałek, 09 maja 2011
    • Ciasto Krówka waniliowa z brzoskwiniami i bukiet tulipanów

      Padam z nóg. Zaliczyłam dziś bardzo długi spacer, bo pogoda dopisała. Ciepło i lekki orzeźwiający wiatr we włosach... Tak się dotleniłam, że spać będę chyba bardzo mocno.Przyniosłam z wędrówki naręcze tulipanów i kilka innych fotografii...

      A ciasto, które chcę Wam dzisiaj zaprezentować przygotowałam na Julka przyjęcie urodzinowe. Jedno z dwóch, nie licząc tortu (korzennego z wiśniami), a raczej tortów, bo drugi upiekłam dla spóźnionych gości (wkrótce przepis).

      Teraz jednak przepis na biszkopt z masą serowo-maślaną z brzoskwiniami, mocno waniliową, na której ułożyłam herbatniki przełożone masą krówkową i wykończone bitą śmietaną, wiórkami białej czekolady i płatkami migdałów. Nie przesłodzone, jedynie masa krówkowa jest dość słodka. Reszta warstw dopasowana tak, by móc zjeść dwa kawałki :)


      Ciasto Krówka waniliowa z brzoskwiniami

       

      Biszkopt:

       4 jajka

       2/3 szklanki cukru

       2 łyżeczki cukru z wanilią

       ¾ szklanki mąki

       1 budyń waniliowy bez cukru (proszek na ½ litra mleka)

       łyżka soku z cytryny

       szczypta soli

       Masa:

       200 g miękkiego masła

       500 g twarogu zmielonego dwukrotnie lub serka śmietankowego z wiaderka (gęstego)

       puszka brzoskwiń w syropie

      2 łyżeczki ekstraktu waniliowego i ziarenka z 1 laski wanilii

      ½ szklanki cukru pudru

      ziarenka z 1 laski wanilii

      Warstwa krówkowa i wierzch ciasta:

       1,5 dużej paczki herbatników

       1 puszka masy krówkowej

       500 ml śmietany kremówki

       2 fixy do śmietany

       3 łyżki cukru pudru

       40 g białej czekolady

       30 g płatków migdałowych

      Do nasączenia: herbata z cytryną i kieliszkiem czystej wódki


      Ciasto Krówka waniliowa z brzoskwiniami

       

      Mąkę przesiać z budyniem. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Wsypać powoli cukier, ubijając dodać po jednym żółtku i sok z cytryny. Wsypać powoli mąkę z budyniem i delikatnie wymieszać łyżką. Wylać na dużą prostokątną blachę wyłożoną papierem. Piec 25 minut w temperatuerze 170oC. Zdjąć papier, włożyć z powrotem do blaszki. Nasączyć herbatą z wódką.

      Miękkie masło utrzeć na puch, dodając porcjami ser ogrzany do temperatury pokojowej oraz cukier puder, ekstrakt i ziarenka wyłuskane z waniliowej laski. Brzoskwinie odsączyć z syropu, pokroić w kostkę, wymieszać z kremem. Rozsmarować równo na biszkopcie.

      Ułożyć warstwę herbatników, ciasno, jeden obok drugiego. Na nich rozsmarować masę krówkową i przykryć drugą warstwą herbatników.

      Zimną kremówkę ubić z fixami i cukrem pudrem. Zetrzeć na wierzch na tarce wiórki czekolady (polecam tarkę do mizerii!) i posypać płatkami migdałów. Schłodzić 2-3 godziny, a najlepiej całą noc.


      Tulipan

      Tulipan

      Tulipan

      Tulipan

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto Krówka waniliowa z brzoskwiniami i bukiet tulipanów”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 09 maja 2011 19:37
  • poniedziałek, 30 sierpnia 2010
    • Tort wafelkowy z brzoskwiniami

      Mój starszy syn, Mikołaj skończył wczoraj sześć lat. Z tej okazji przygotowałam dla niego tort. Dwa kakaowe biszkopty przełożone masą. A masa to bita śmietana, wafelki princessa w czekoladzie, płatki migdałów i brzoskwinie. Całość udekorowana polewą czekoladową i pokruszonego wafelka. Tort nie za słodki i prosty w wykonaniu.

      Tort wafelkowy z brzoskwiniami

      Biszkopt (składniki na jeden blat):

      4 jajka

      3 duże łyżki mąki pszennej

      1 łyżka mąki ziemniaczanej

      2 łyżki ciemnego kakao

      niepełna szklanka cukru

      1 łyżeczka proszku do pieczenia

      1 łyżka oleju

      W misce wymieszać obie mąki, kakao i proszek do pieczenia. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Wsypać cukier i dalej ubijając, po kolei dodawać żółtka i olej. Na końcu porcjami dodawać suchą mieszankę i delikanie, ale dokładnie wymieszać składniki. Przelać do tortownicy wyłożonej papierem i piec ok. 30 minut w temperaturze 170oC. Ostudzić i delikatnie zdjąć papier.

      W ten sam sposób przygotować drugi biszkopt.

      Masa:

      750 ml śmietany kremówki

      3 fixy do śmietany

      3 łyżki cukru pudru

      3 duże wafle Princessa w czekoladzie (dałam w mlecznej, ale lepsza będzie deserowa)

      puszka brzoskwiń

      70 g płatków migdałowych

      dowolna polewa czekoladowa oraz 1/2 małego wafelka do dekoracji

      Brzoskwinie odsączyć z syropu i pokroić w kostkę. Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem wymieszanym z fixami. Pokruszyć wafelki, dodać płatki migdałowe i brzoskwinie. Dobrze wymieszać.

      Masę równo wyłożyć na blat biszkoptowy, przykryć drugim i lekko docisnąć. Rozsmarować polewę czekoladową (użyłam gotowej) i posypać okruszkami wafelka.

      Tort wafelkowy z brzoskwiniami

      Tort wafelkowy z brzoskwiniami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (21) Pokaż komentarze do wpisu „Tort wafelkowy z brzoskwiniami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 30 sierpnia 2010 17:25
  • poniedziałek, 02 sierpnia 2010
  • piątek, 19 marca 2010
    • Ciasto makowe z brzoskwiniami

      Ciasto makowe z brzoskwiniami

      Spód ciasta: 200 g białej czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej, 160 g masła, 1 1/4 szklanki mąki, 4 duże jajka, 5 łyżek cukru pudru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

      Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem, wlewamy rozpuszczoną zimną czekoladę, dobrze łączymy składniki. Następnie na przemian dodajemy jajka i mąkę wymieszaną z proszkiem. Wylewamy do dużej blachy wyłożonej papierem i pieczemy do zrumienienia i suchego patyczka. Studzimy.

      Masa: 5 żóltek, 2 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 3/4 szklanki cukru, cukier waniliowy, 1/2 litra mleka, 200-300 g masła oraz puszka brzoskwiń

      Żółtka dobrze rozmieszać, dodać mąkę i 1/2 szklanki mleka. Resztę mleka zagotować z cukrami. Wlać budyń i gotować do zgęstnienia ciągle mieszając. Zdjąć z palnika, wystudzić. Utrzeć z miękkim masłerm.

      Masa makowa: sprawdzona gotowa masa.

      Dekoracja: 100 g obranych migdałow, 50 g białej czekolady, 1/3 szklanki słodkiej śmietanki.

      Czekoladę rozpuścić ze śmietanką, połączyć, by nie było grudek.

      Na upieczone ciasto wyłożyć masę budyniową wymieszaną z pokrojonymi brzoskwiniami. Następnie rozprowadzić masę makową. Wyrównać powierzchnię. Ułożyć migdały i wykonać esy-floresy z lekko gęstniejącej polewy czekoladowej.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto makowe z brzoskwiniami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      piątek, 19 marca 2010 07:21
  • niedziela, 10 stycznia 2010
  • środa, 30 grudnia 2009
    • Sernik mokka z brzoskwiniami

      Sernik mokka z brzoskwiniami

      Od rana zachwycam się z koleżanką smakiem tego sernika. Ciasto jest jeszcze bardzo chrupiące i sernik ciężko się kroi, bo pieczone było wczoraj wieczorem i nie namokło od sera. Ja - miłośniczka kawy, już wczoraj rozkoszowałam się jego aromatem, próbując wcisnąć nos w szpary piekarnika. Jestem ciekawa, czy po przyjściu do domu nadal będzie się unosił zapach pierników na choince czy jednak zdominuje go aromat kawy...

      Przepis jest świetny. Jak zawsze na Dorotkę i Jej Wypieki można liczyć... Receptura na to cudo jest tu.

      Upiekłam ten sernik z podwójnej porcji w dużej 27 cm tortownicy. Ledwo go w niej zatrzymałam. Następnym razem upiekę go, by uniknąć stresu, w prostokątnej blasze. Zamiast gruszek (podanych w oryginale), dałam brzoskwinie z puszki.

      Składniki na podwójną porcję:

      Ciasto mokka:

      250 g masła

      500 g mąki (ok. 3 szklanki)

      160 g cukru (dałam puder)

      2 jajka

      12 płaskich łyżek kawy cappuccino (proszku)

      2 łyżki kakao

      szczypta soli

      2 łyżeczka proszku do pieczenia

      dodałam jeszcze łyżeczkę cukru migdałowego

      Masło stopić, wsypać cappuccino, wymieszać, przestudzić. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiać na stolnicę, dodać jajka, cukier, sól, ostudzone masło z kawą, zagnieść ciasto. Jest dość lepkie, ale takie ma być. Podzielić na trzy części. Uformować kule, zawinąć w folię i włożyć do zamrażarki na 2 godziny.

      Masa serowa:

      1 kg zmielonego twarogu (u mnie jak zawsze President)

      6 jajek

      200 g cukru

      250 g masła

      oraz kilka połówek brzoskwiń, najlepiej z puszki (w oryginale świeże gruszki)

      Miękkie masło utrzeć z cukrem. Ucierając dodawać żółtka i twaróg. Białka ubić, powstałą pianę wymieszać delikatnie z masą serową.

      Formę wyłożyć papierem Na dno zetrzeć jedną część zamrożonego ciasta. Lekko docisnąć. Drugą zetrzeć na boki tortownicy i też docisnąć (jeśli pieczemy w prostokątnej blasze to ciasto dzielimy na pół (góra i dół). Wylać masę serową. Na masę wyłożyć pokrojone w grubą kostkę owoce, zetrzeć drugą część ciasta.

      Piec około 70-80 minut w temperaturze 180ºC.

      Sernik mokka z brzoskwiniami

      Sernik mokka z brzoskwiniami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik mokka z brzoskwiniami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 30 grudnia 2009 08:14

Kalendarz

Kwiecień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny





Skrzynka pocztowa Napisz do mnie






Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne

myTaste.pl

Przepisy Na - katalog kulinarny

zobacz moją galerię na mniamspinka.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl

rondel



zBLOGowani.pl




banner przepis miesiaca




Darmowe fotoblogi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...