Malinowa czerwień

Wpisy otagowane „wódka”

  • poniedziałek, 21 marca 2016
    • Ekstrakt waniliowy

      Ma niepowtarzalny aromat i wspaniale podkreśla smak ciast i deserów. Dziś na blogu przepis na ekstrakt waniliowy.

      Ekstrakt waniliowy

      Źródło: Moje wypieki

      Składniki:

      3 soczyste, duże strąki wanilii
      1 szklanka wódki (brandy lub rumu, z tym ostatnim smak będzie słodszy)
      szklana buteleczka lub karafka z zamknięciem

      Strąki wanilii przeciąć wzdłuż na pół (nie wyskrobywać ziarenek), umieścić w buteleczce. Nalać wódki, do całkowitego przykrycia strąków. Zamknąć buteleczkę, trzymać w chłodnym, ciemnym miejscu (ale nie w lodówce), co pewien czas energicznie wstrząsając.

      Już po tygodniu ekstrakt nabierze ciemniejszej barwy, jednak po dwóch miesiącach osiągnie pełny aromat i wtedy jest gotowy do użycia. Można przechowywać przez lata. Dojrzały ekstrakt z wanilii ma kolor mocnej herbaty.

      Jeśli połowę ekstraktu zużyjecie, warto uzupełnić buteleczkę alkoholem i odłożyć do ponownego wzmocnienia aromatu. Warto co pewien czas 'dorzucać' do naszego ekstraktu laski wanilii, nawet te puste (które pozostaną po wykorzystaniu ziarenek do deserów), by wzmocnić aromat ekstraktu.

      Im więcej lasek wanilii, tym aromat mocniejszy a kolor ciemniejszy!

      

      Ekstrakt waniliowy

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Ekstrakt waniliowy”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 21 marca 2016 08:15
  • wtorek, 30 grudnia 2014
  • sobota, 07 kwietnia 2012
    • Sernik mleczno-cytrusowy z % i Wesołych Świąt

      Kochani!

      Serdecznie dziękuję wszystkim za życzenia składane na moim blogu. W podziękowaniu zapraszam Was na wielkanocny sernik. A tak na poważnie, to niech czas Wielkiej Nocy wyzwoli w Was pokłady, miłości i dobroci. Niech nie zabraknie zdrowia, spokoju i radości serca.

      I mam nadzieję, że wszystkie wypieki i potrawy będą wyjątkowo udane i apetyczne!

       

      Sernik mleczno-cytrusowy z %

       

      Sernik mleczno-cytrusowy (przepis na tortownicę o średnicy 26 cm)

      Składniki na spód i ciasteczkowe ozdoby:

      120 g zimnego masła

      3 łyżki cukru pudru

      200 g mąki mąki krupczatki

      1 łyżeczka proszku do pieczenia

      1 jajko

      1 łyżka kwaśnej śmietany

      Składniki ciasta zagnieść, rozwałkować na cienki placek, wykroić brzegiem tortownicy koło. Wyłożyć na spód tej samej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Resztę ciasta  (ok. 1/5) zawinąć w kulkę i schować do lodówki. Ciasto w tortownicy podpiec 20 minut w temperaturze 180oC na lekko złoty kolor. Podczas pieczenia przygotować masę serową.

       

      Sernik mleczno-cytrusowy z %

       

      Masa serowa:

      1 kg sera śmietankowego na serniki (użyłam półtłusty President)

      5 jajek

      200 ml schłodzonej kremówki

      1 puszka (400 g) mleka skondensowanego słodzonego

      starta skórka i sok z 2 cytryn oraz skórka starta z 1 pomarańczy (wyszorowanych i sparzonych)

      150 ml wódki cytrynowej (np. Barmańska 21%)

      1 standardowy kisiel pomarańczowy (proszek)

      Schłodzoną śmietanę ubić. Jajka zmiksować z mlekiem skondensowanym, wódką, skórkami cytrynową i pomarańczową oraz sokiem z cytryny. Ser wymieszać na bardzo małych obrotach miksera z masą jajeczno-mleczną oraz kisielem. Wylać na podpieczone ciasto. Przez pierwsze pół godziny piec w temperaturze 180oC z włączoną grzałką górną i dolną, potem do godziny na termoobiegu w temperaturze 130oC. Sernik nie musi być bardzo ścięty w środku.

      W czasie pieczenia sernika rozwałkować pozostałe ciasto i wyciąć foremkami dowolne kształty, upiec w pierwszej fazie pieczenia sernika (w wyższej temperaturze do lekkiego zezłocenia. Ostudzić i dowolnie udekorować (użyłam pisaków znanej firmy).

      Sernik po upieczeniu studzić w uchylonym piekarniku (około 1/2 godziny, potem ostudzić całkowicie i schłodzić.

       

      Sernik mleczno-cytrusowy z %

      Warstwa pomarańczowa:

      mały słoik dżemu lub konfitury pomarańczowej

      niepełna szklanka zimnego soku pomarańczowego

      1 mały ekspresowy kisiel (typu słodki kubek)

      miąższ pomarańczy, z której starta została skórka (bez białej części)

      Dżem zagotować z pomarańczą podzieloną na kawałki i 1/2 szklanki soku. Zmiksować. W reszcie soku rozpuścić kisiel. Do gotującego się musu wlać szybko kisiel, ciągle mieszając. Zagotować i zdjąć z ognia. Wylać na zimny wierzch sernika, wyrównując do brzegów. Wystudzić masę pomarańczową. Na wierzchu ułożyć udekorowane ciasteczka. Schłodzić.

      Sernik wysyłam oczywiście do Mirabelki. Ona wie co z nim zrobić...


      Sernik mleczno-cytrusowy z %

      Sernik mleczno-cytrusowy z %

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (17) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik mleczno-cytrusowy z % i Wesołych Świąt”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      sobota, 07 kwietnia 2012 17:21
  • wtorek, 29 grudnia 2009
  • czwartek, 10 grudnia 2009
    • Domowy Baileys czyli Likier karmelowo-kawowy

      Domowy Baileys

       

       

       

      Ja, fanka serników, zwłaszcza tych nietradycyjnych jestem częstym gościem bloga Dorotus76. W komentarzach znalazłam przepis na domowy Baileys

       

      Przepis prosty, a jego rezultat doskonały. Ja nieco uprościłam sobie sprawę, wykorzystując gotową masę krówkową i nie gotowałam słodzonego mleka skondensowanego przez 3 godziny.

       

      Teraz przyszła pora na sernik z tymże cudownym alkoholem, którego zostało... już niewiele. Życzę przyjemnych degustacji!

       

      1/2 l wódki

       

      1 puszka gotowej masy krówowej

       

      1/2 szkl. mleka 3,2%

       

      1 kopiata łyżeczka kawy rozpuszczalnej rozpuszczona w odrobinie wrzątku.

      Masę krówkową przełożyć do miski, zmiksować z alkoholem, dodać rozpuszczoną kawę oraz mleko. Przelać do butelki 0,75 l, zakręcić i wstawić do lodówki. Po schłodzeniu można już degustować.

       

      Mój likier stoi już 2 tygodnie i nadal nadaje się do spożycia. Została niepełna szklanka, którą wleję do masy serowej. Sernik podpatrzony, wiadomo - u Doroty!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      czwartek, 10 grudnia 2009 11:05

Kalendarz

Październik 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny





Skrzynka pocztowa Napisz do mnie






Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne

myTaste.pl

Przepisy Na - katalog kulinarny

zobacz moją galerię na mniamspinka.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl

rondel



zBLOGowani.pl




banner przepis miesiaca




Darmowe fotoblogi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...