Malinowa czerwień

Wpisy otagowane „mleko”

  • środa, 20 września 2017
    • Cytrynowy sernik gotowany na herbatnikach

      Na blogu dawno nie było nic słodkiego, a ja Wam proponuję obłędny sernik bez pieczenia. Masę serową ugotowałam i przełożyłam herbatnikami. Wierzch udekorowałam bitą śmietaną. Zapraszam...

      Cytrynowy sernik gotowany na herbatnikach

      Składniki:

      1 kg sera półtłustego, dwukrotnie zmielonego lub z wiaderka (użyłam niezawodnej Piątnicy)
      niepełna szklanka cukru, w tym 2 łyżeczki cukru waniliowego
      100 g masła
      4 jajka
      2 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru
      pół szklanki mleka
      ok. 280 g jasnych herbatników
      skórka starta ze sparzonej cytryny lub kilka kropel ekstraktu cytrynowego

      500 ml śmietany kremówki
      3 łyżki cukru pudru

      2 fixy do ubijania śmietany
      cukrowa posypka

      Zmielony twaróg wyłożyć do garnka. Dodać cukier, cukier z wanilią, masło oraz roztrzepane jajka. Gotować na wolnym ogniu, stale mieszając, by nie masa nie przywarła do dna i się nie przypaliła. Kiedy masa masa zacznie lekko bulgotać, budynie rozmieszać w mleku, wlać do gotującej się masy serowej, ciągle mieszając, gotować do zgęstnienia i zagotowania. Masa powinna mieć konsystencję budyniu. na końcu dodać skórkę z cytryny lub ekstrakt i wymieszać masę.

      W średniej prostokątnej blaszce ułożyć ciasno pierwszą warstwę herbatników. Następnie rozsmarować połowę gorącej masy serowej. Na niej ułożyć drugą warstwę herbatników, resztę masy serowej oraz trzecią warstwę herbatników. Ciasto przykryć ściereczką i owinąć szczelnie reklamówką. Trzymać w cieple aż masa ostygnie, aby herbatniki zmiękły od masy serowej. Po tym czasie zdjąć reklamówkę i ścierkę. Przechowywać w lodówce przez całą noc. na następny dzień dobrze schłodzoną kremówkę ubić z fixami i cukrem pudrem. Wyłożyć na ostatnią warstwę herbatników, tworząc nieregularne fale i udekorować cukrową posypką.

      Cytrynowy sernik gotowany na herbatnikach

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Cytrynowy sernik gotowany na herbatnikach”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 20 września 2017 07:41
  • wtorek, 29 sierpnia 2017
    • Tort czekoladowy z truskawkami i brzoskwiniami

      Dzisiaj mój kochany pierworodny kończy 13 lat. Impreza już się odbyła, więc chcę się z Wami podzielić przepisem na Jego urodzinowy tort.

      Tort  truskawkowo-brzoskwiniowy

      Składniki na 1 biszkopt (należy upiec dwa):

      4 jajka

      2/3 szklanki mąki tortowej

      1/3 szklanki kakao

      2/3 szklanki cukru

      2 łyżki oleju

      szczypta soli

      Nasączenie:

      2/3 szklanki naparu z mocnej słodkiej kawy

      Krem:
      syrop z brzoskwiń
      mleko

      2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
      2/3 szklanki drobnego cukru
      2 budynie waniliowe bez cukru
      400 g masła
      puszka brzoskwiń w syropie
      ok.
      400 g truskawek

      Do soku po odcedzeniu brzoskwiń dodać mleko - tyle, by uzyskać 2 i 1/2 szklanki płynu. 2 szklanki płynu zagotować, do pozostałej 1/2 szklanki wsypać budynie. Dokładnie rozmieszać. W trakcie gotowania soku z syropem dodać cukier i cukier waniliowy. Kiedy płyn zagotuje się, a cukry rozpuszczą, wlać rozmieszane budynie. Stale mieszając, ugotować budyń i wystudzić. 

      Mąkę przesiać z kakao. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli, powoli wsypywać cukier. Miksując, dodać po jednym żółtku. Wlać małym strumieniem olej. Powoli dodawać suchą mieszankę, mieszać delikatnie łyżką. Wylać na spód tortownicy (średnica - 26 cm) wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Piec 20-25 minut w temperaturze 170oC. Gdy nieco ostygnie, zdjąć papier.

      W ten sam sposób upiec drugi placek.

      Oba placki nasączyć kawą.

      2 połówki brzoskwiń i 6-8 małych truskawek zostawić do dekoracji.

      Zimny budyń utrzeć z miękkim masłem, dodając do utartego na puch masła po łyżce budyniu. Masę podzielić na na dwie porcje. Do 2/3 masy dodać pokrojone w kostkę brzoskwinie i truskawki. Masę z owocami wyłożyć na pierwszy biszkopt i przykryć drugim biszkoptem, lekko dociskając. Wierzch i boki udekorować resztą kremu. Schłodzić. Przed podaniem udekorować truskawkami i plastrami brzoskwiń na brzegu tortu.

      Tort czekoladowy z truskawkami i brzoskwiniami

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (11) Pokaż komentarze do wpisu „Tort czekoladowy z truskawkami i brzoskwiniami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      wtorek, 29 sierpnia 2017 08:57
  • środa, 07 grudnia 2016
    • Ciasto drożdżowe z malinami i kruszonką

      W zamrażalniku miałam pudełko malin. Wykorzystałam je do drożdżowego ciasta, które zniknęło momentalnie :)

      Ciasto drożdżowe z malinami i kruszonką

      Składniki:

      500 g mrożonych malin
      4 łyżki cukru
      50 dag mąki
      1 szklanka ciepłego mleka
      4 dag drożdży, w temperaturze pokojowej
      10 dag masła, stopionego i letniego
      10 dag cukru (w tym 2 łyżeczki cukru z wanilią)
      3 jajka, w temperaturze pokojowej
      szczypta soli

      Kruszonka (z tego przepisu):

      90 g mąki pszennej
      50 g cukru
      8 g cukru wanilinowego (lub cukru z prawdziwą wanilią)
      60 g masła, roztopionego

      Jajka i drożdże wyjąć wcześniej z lodówki, aby się ogrzały.
      Ciepłe mleko wymieszać z 2 łyżkami mąki, pokruszonymi drożdżami i 1 łyżeczką cukru. Przykryć ściereczką i odstawić na około 15 minut do wyrośnięcia.
      Jaja rozkłócić, dodać do przesianej mąki, wlać rozczyn, roztopione masło, cukier waniliowy, sól i dokładnie wymieszać.
      Wyrabiać ciasto przez kilka minut, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
      Ciasto rozwałkować na cienki placek na wielkość blachy.
      Wylepić nim dno blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Blacha powinna być jak największa (moja była trochę za mała, dlatego ciasto za bardzo urosło w czasie pieczenia). Ciasto odstawić do wyrośnięcia na około 1/2 godziny. Na ciasto wyłożyć zamrożone jeszcze maliny.

      Do miski wsypać mąkę, cukier i cukier wanilinowy. Dodać ciepłe masło i wymieszać, palcami formując kruszonkę. 

      Wszystkie składniki kruszonki połączyć ze sobą, rozkruszyć na owocach.

      Następnie wstawić placek do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piec przez około 45 minut.

      Ostudzić w formie. Dopiero po całkowitym ostudzeniu i odparowaniu, ciasto można osłonić folią i tak przechowywać.

      Ciasto drożdżowe z malinami i kruszonką

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (15) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto drożdżowe z malinami i kruszonką”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 07 grudnia 2016 07:49
  • czwartek, 10 listopada 2016
  • poniedziałek, 24 października 2016
    • Tort czekoladowy z masą czekoladowo-bakaliową

      Już dwa razy przygotowywałam ten tort. Klasyczny, czekoladowy, wzbogacony bakaliami.

      Tort czekoladowy z masą czekoladowo-bakaliową

      Składniki na 1 biszkopt (należy upiec dwa):

      4 jajka

      2/3 szklanki mąki tortowej

      1/3 szklanki kakao

      2/3 szklanki cukru

      2 łyżki oleju

      szczypta soli

      Nasączenie:

      2/3 szklanki mocnej  słodzonej kawy (czarnej)

      Masa i dekoracja:

      750 ml mleka

      500 g masła (2,5 kostki)

      1 i 1/3 szklanki cukru

      3 budynie czekoladowe bez cukru

      2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią

      garść żurawiny

      garść jagód goji

      garść słupków migdałowych

      po pół tabliczki posiekanej czekolady białej i deserowej

      garść posiekanych orzechów laskowych

      ew. 2 łyżki kakao

      Mąkę przesiać z kakao. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli, powoli wsypywać cukier. Miksując, dodać po jednym żółtku. Wlać małym strumieniem olej. Powoli dodawać suchą mieszankę, mieszać delikatnie łyżką. Wylać na spód tortownicy (średnica - 25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Piec 20-25 minut w temperaturze 170oC. Gdy nieco ostygnie, zdjąć papier.

      W ten sam sposób upiec drugi placek.

      Wykonanie kremu: Budynie rozpuścić w 3/4 szklanki mleka, resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym, następnie wlać rozpuszczone budynie i mieszać do zgęstnienia. Odstawić z palnika, przykryć folią aluminiową, by nie powstał kożuch. Miękkie masło utrzeć na puch, dodając partiami zimny budyń, ucierając na gładki krem. Do kremu można również dodać kakao, by smak kremu był bardziej intensywny. 1/3 kremu odłożyć. Do pozostałego kremu dodać bakalie i dokładnie wymieszać. Biszkopty nasączyć kawą. Na pierwszy biszkopt wyłożyć masę z bakaliami, a masą bez dodatków posmarować wierzch i boki tortu. Dowolnie udekorować i schłodzić do stężenia kremu.

      Tort czekoladowy z masą czekoladowo-bakaliową

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (11) Pokaż komentarze do wpisu „Tort czekoladowy z masą czekoladowo-bakaliową”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 24 października 2016 10:13
  • piątek, 29 lipca 2016
  • poniedziałek, 04 lipca 2016
  • środa, 17 lutego 2016
  • wtorek, 02 lutego 2016
    • Pączki bananowe

      Fantastyczne w smaku i bardzo szybkie w wykonaniu pączki. Na pewno nie raz powtórzę smażenie. A przepis na nie znalazłam u Aguzji.

      Pączki bananowe

      Pączki bananowe

      Składniki:

      3 duże banany
      1 jajko
      11/2 -13/4 szklanki mąki
      1/4 szklanki mleka
      1 łyżeczka proszku do pieczenia
      1/2 łyżeczki sody
      1/2 łyżeczki soli
      1 łyżka cukru pudru (jeśli lubicie słodkie desery można dać trochę więcej)

      Banany zmiksować na puree (ja rozgniotłam widelcem). Dodać jajko i mleko, dokładnie wymieszać lub krótko zmiksować. Dodać sypkie składniki i ponownie wymieszać. Powinniśmy otrzymać dosyć gęste jednolite ciasto, konsystencją przypominające gęste ciasto na racuszki.

      Olej dobrze rozgrzać. Łyżeczką nabierać ciasto i wrzucać na rozgrzany tłuszcz (ciasto jest dosyć klejące, dlatego aby ładnie "zjeżdżało" z łyżeczki spycham je drugą łyżeczką. Można też dodatkowo zanurzać łyżeczki co jakiś czas w oleju). Smażyć z obu stron na złoto. Nie przejmujcie się, gdy Wasze pączki nie wyjdą okrągłe. Potrzeba do tego sporej wprawy, a i tak zazwyczaj otrzymujemy różne dziwne kształty.

      Usmażone pączki umieścić na ręcznikach papierowych i dobrze odsączyć z tłuszczu. Posypać cukrem pudrem zmieszanym z cukrem wanilinowym.

      Pączki bananowe

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (12) Pokaż komentarze do wpisu „Pączki bananowe”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      wtorek, 02 lutego 2016 10:34
  • poniedziałek, 28 grudnia 2015
    • Mini bułeczki z kapustą i pieczarkami

      Na klasową wigilię syna upiekłam ich prawie setkę, z potrójnej porcji. Bułeczki świetnie nadają się również na Sylwestra. Polecam podać z barszczem czerwonym lub żurkiem.

      Mini bułeczki z kapustą i pieczarkami

      Składniki:

      550 g mąki pszennej typ 650
      1/2 szklanki ciepłego mleka
      1/2 szklanki ciepłej wody
      3 łyżki oleju
      1 jajko
      1 łyżeczka soli
      szczypta cukru
      30 g świeżych drożdży

      Do posmarowania: 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania
      Do posypania: mak lub sezam

      Nadzienie:

      200 g pieczarek
      250 g kiszonej kapusty, ugotowanej, ostudzonej i pokrojonej drobno
      olej, do smażenia
      sól i pieprz, rozmaryn i kminek do smaku

      Ciepłą wodę wymieszać z 2 łyżkami mąki, pokruszonymi drożdżami i 1 łyżeczką cukru. Przykryć ściereczką i odstawić na około 15 minut do wyrośnięcia. Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając olej. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości.

      Przygotować nadzienie. Pieczarki oczyścić, zetrzeć na grubej tarce i usmażyć. Dokładnie wymieszać z kapustą, doprawić solą, pieprzem i rozmarynem. Ostudzić.

      Kiedy ciasto jest już wyrośnięte można odrywać porcje orzecha włoskiego. Każdą część lekko rozpłaszczać na koło. Kłaść nadzienie, zlepić brzegi, formując okrągłe bułeczki i układać na wyłożonej papierem blaszce, łączeniem do dołu, zachowując odstępy pomiędzy bułeczkami. Przykryć lnianym ręczniczkiem, pozostawić na 30 minut do podwojenia objętości. Przed samym pieczeniem posmarować jajkiem z mlekiem i posypać makiem.

      Piec w temperaturze 190ºC przez około 20 minut. Wyjąć, podawać ciepłe do czerwonego barszczu lub żuru.

      Przekąski sylwestrowe

      Mini bułeczki z kapustą i pieczarkami

      Mini bułeczki z kapustą i pieczarkami

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (8) Pokaż komentarze do wpisu „Mini bułeczki z kapustą i pieczarkami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 28 grudnia 2015 08:48
  • poniedziałek, 19 października 2015
    • Szarlotka jaglana

      Od dawna marzyła mi się szarlotka jaglana, bo tę kaszę lubię jak żadną inną. Skorzystałam z przepisu Leny, choć zrezygnowałam z żurawiny i migdałów w moim przepisie, zachowując proporcje głównych składników. Szarlotka jest bardzo syta, dlatego z powodzeniem możemy ją traktować jak śniadanie, kolację, a nawet obiad!

      Szarlotka jaglana

      Składniki:

      2 szklanki kaszy jaglanej
      4 szklanki mleka
      1,4 kg słodkich jabłek,
      1/2 szklanki białego cukru
      2 łyżki brązowego cukru
      2 łyżki cynamonu

      W garnku zagotować mleko, gdy zacznie wrzeć wrzucić do niego kaszę, dobrze wymieszać, by pozbyć się ewentualnych grudek i przykryć pokrywką. Gotować na małym ogniu przez około 15 do 20 minut. Po tym czasie zawinąć przykryty garnek w ręcznik i włożyć pod kołdrę na pół godziny, bez dostępu powietrza. Tak robiła moja babcia i mama z ryżem :)

      Gdy kasza dochodzi, należy obrać jabłka i zetrzeć na tarce o dużych oczkach jabłka. Następnie wymieszać je z cynamonem i białym cukrem.

      Kolejnym krokiem jest wyłożenie spodu papierem do pieczenia lub wysmarowanie tortownicy masłem. Pierwszy sposób zapobiega wyciekaniu soku. Na spód wyłożyć 2/3 jej objętości kaszy jaglanej. Na kaszę kładziemy przygotowane wcześniej jabłka i zakrywamy pozostałą kaszą. Całość posypujemy brązowym cukrem cukru.

      Tak przygotowane ciasto zapiec na złoty kolor przez około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.

      Jesienne słodkości!

      Szarlotka jaglana

      Szarlotka jaglana


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Szarlotka jaglana”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 19 października 2015 15:05
  • poniedziałek, 12 października 2015
  • środa, 07 października 2015
    • Ciasto z budyniem, śliwkami i bezą

      Jedno z najsmaczniejszych ciast śliwkowych jakie kiedykolwiek upiekłam. Kwaskowaty smak śliwek idealnie pasuje do kremowego budyniu i słodkiej bezy. Śliwki można jeszcze oprószyć cynamonem, by ciasto nabrało jesiennego charakteru...

      Ciasto z budyniem, śliwkami i bezą

      Kruche ciasto:

      4 żółtka

      2/3 szklanki cukru pudru

      1 płaska łyżeczka cukru migdałowego (można pominąć)

      200 g zimnego masła

      ok. 2 szklanki mąki krupczatki

      1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

      Budyń:

      3 jasne budynie z cukrem

      1 litr mleka

      Owoce i beza:

      oraz 600-700 g świeżych śliwek

      4 białka

      szczypta soli

      3/4 szklanki cukru kryształu

      1 łyżka mąki ziemniaczanej

      1 łyżka octu lub soku z cytryny

      Składniki ciasta szybko zagnieść. Zawinąć w folię i schować do lodówki na pół godziny.

      Budynie ugotować w 1 litrze mleka, przykryć wierch folią, by nie zrobił się kożuch.

      Śliwki umyć, przekroić na pół i wypestkować.

      Średnią prostokątną blachę wyłożyć papierem, wylepić dno ciastem. Równomiernie rozprowadzić budyń. Ułożyć na budyniu połówki śliwek brzuszkami do dołu. Włożyć na 25 minut do piekarnika nagrzanego do 180oC.

      W tym czasie zimne białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Następnie dodawać małymi porcjami, ubijając do rozpuszczenia się cukru. Dodać pod koniec ocet lub sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną. Zmniejszyć temperaturę pieczenia do 140oC. Ubite białka z cukrem wyłożyć na ciasto i piec do momentu aż beza lekko zbrązowieje (ok 30 minut). Ciasto wyjąć i ostudzić.

      Czas na śliwki  Jesienne słodkości!
      

      Ciasto z budyniem, śliwkami i bezą

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (11) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto z budyniem, śliwkami i bezą”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 07 października 2015 11:27
  • sobota, 08 sierpnia 2015
    • Bułki razowe

      Prawie tydzień nie było mnie na blogu... a wszystko przez urlop. Do tego upały i pewne problemy zdrowotne zabierają mi całą energię. Czasem tak bywa, że mamy wielkie, ambitne plany, a okoliczności nie pozwalają nam je realizować. Mam nadzieję, że wybaczycie mi rzadszą obecność na blogu, ale postaram się publikować wpisy może z mniejszą częstotliwością, ale mimo wszystko regularnie. A dzisiaj przepis na bułki razowe, których użyłam do burgerów.

      Bułki razowe

      Źródło: Moje wypieki

      Składniki na 8 bułek:

      225 g mąki pszennej razowej chlebowej
      1 łyżeczka soli
      25 g miękkiego masła
      1,5 łyżeczki suchych drożdży (6 g) lub 12 g drożdży świeżych
      1 łyżeczka cukru
      około 150 ml ciepłego mleka

      Mąkę z solą wymieszać, wmieszać masło, następnie drożdże i cukier. W środku zrobić dołek, wlać ciepłe mleko. Ciasto wyrobić na powierzchni oprószonej mąką (razową), aż będzie gładkie i elastyczne. Uformować kulę, pozostawić w ciepłym miejscu, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości.

      Po wyrośnięciu chwilę zagnieść, podzielić na 8 porcji. Z każdej uformować bułeczkę i ułożyć na blaszce w pewnej odległości od siebie. Przykryć i znowu zostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości (około 30 minut).

      Przed pieczeniem bułki posmarować mlekiem i posypać sezamem.

      Piec w temperaturze 220ºC przez około 15 - 20 minut. Studzić na kratce.

      Dla maszynistów:

      Wszystkie składniki umieścić w maszynie do pieczenia według kolejności: płynne, sypkie, na końcu drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough'. Po tym czasie  ciasto wyjąć, uformować bułeczki i dalej postępować według powyższego przepisu.

      Bułki razowe

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Bułki razowe”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      sobota, 08 sierpnia 2015 14:28
  • piątek, 24 lipca 2015
    • Jagodzianki z ciasta drożdżowo-twarogowego

      Przeglądając blogi kulinarne, znalazłam u Izy przepis na wspaniałe jagodzianki z dodatkiem twarogu w cieście. Bułeczki są pyszne, ciasto miękkie i wilgotne, choć trudno mi się z nim pracowało. Ciasto pięknie wyrosło, ale kleiło się do rąk i dodałam więcej mąki niż w przepisie. Nie lukrowałam wierzchu, dlatego bułeczki były niezbyt słodkie. Następnym razem dodam więcej cukru do ciasta i nadzienia i nie zrezygnuję z lukru. Proporcje podaję według własnego uznania, po oryginalny przepis zapraszam do autorki, którą serdecznie pozdrawiam :)

      Jagodzianki z ciasta drożdżowo-twarogowego

      Jagodzianki z ciasta drożdżowo-twarogowego

      Ciasto:

      2 szkl. mąki pszennej (dałam 2,5) i sporo podsypywałam, bo ciasto było klejące
      2 jajka
      1/3 kostki masła
      ok 3/4 szkl. mleka
      3 łyżki cukru
      130 g białego sera
      1/2 łyżeczki soli
      25 g drożdży

      Nadzienie:

      ok. 350 g jagód
      3 łyżki cukru
      1 łyżeczka cukru z wanilią

      2 łyżki mąki ziemniaczanej

      Do miski wsypać mąkę, zrobić „dołek”, wkruszyć drożdże, dodać łyżeczkę cukru i zalać ciepłym mlekiem. Przykryć ściereczką i odstawić na 10 minut do wyrośnięcia. Następnie dodać resztę cukru, jajka, miękkie masło, szczyptę soli, biały ser. Zagnieść na gładkie i elastyczne ciasto, ponownie przykryć ściereczką i odstawić na 1-1,5 godziny, do wyrośnięcia.

      Przygotować nadzienie - jagody wymieszać z cukrem i mąką.

      Ciasto podzielimy na 10-12 części. Każdą cześć rozpłaszczyć, nałożyć hojnie nadzienia i zlepiać. Układać na blasze wyłożonej papierem złączeniem w dół, odstawiamy przykryte ściereczką na ok. 20 minut. W tym czasie nagrzewać piekarnik do 180oC. Przed włożeniem do piekarnika należy posmarować jagodzianki mlekiem. Pieczemy ok. 20-25 minut do lekkiego zezłocenia.
      Upieczone bułeczki posypać cukrem pudrem lub polukrować.

      Uczta pod gołym niebem  Letnie owoce  Piknik

      Jagodzianki z ciasta drożdżowo-twarogowego

      Jagodzianki z ciasta drożdżowo-twarogowego

      

  • piątek, 15 maja 2015
    • Kolorowy sernik na zimno z owocami

      Sernik przygotowałam dla mojego syna Juliana w dniu siódmych urodzin. Ponieważ w tym terminie nie było możliwości zorganizowania przyjęcia dla dziadków, wujostwa i kuzynów, drugi tort z kolejną "siódemką" podany był na przyjęciu w ubiegłą niedzielę. Wkrótce i on pojawi się na blogu... A tymczasem przepis na kolorowy sernik na zimno, który podpatrzyłam nieco u Joli, ale proporcje i składniki znacznie zmodyfikowałam... Przyznam, że tego rodzaju ciasta są dość pracochłonne, ale czego nie robi się z miłości :) rzecz jasna do potomka...

      Kolorowy sernik na zimno z owocami

      Kolorowy sernik na zimno z owocami

      Składniki:

      1 kg sera dwukrotnie zmielonego (użyłam President)
      330 ml śmietanki kremówki 30%
      2/3 szklanki cukru pudru (lub do smaku)
      3 łyżki żelatyny
      1 szklanka mleka
      4 galaretki w różnych kolorach
      250 g ciasteczek maślanych
      ok. 80 g masła
      owoce do dekoracji – u mnie brzoskwinie z syropu i truskawki

      Ciasteczka zmielić w malakserze, masło stopić. Do ciastek dodać roztopione masło, wymieszać. Tortownicę (26 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Masę ciasteczkową wcisnąć w dno, wyrównać. Włożyć do lodówki do czasu przygotowania masy serowej.

      Galaretki rozpuścić według wskazówek na opakowaniu (w ok. 20 minutowych odstępach czasu). Odstawić do wystygnięcia i lekkiego stężenia. Żelatynę namoczyć w mleku, a następnie podgrzewać do całkowitego rozpuszczenia i również pozostawić do wystygnięcia.

      Kremówkę ubić, dodając pod koniec cukier puder. Twaróg zmiksować na małych obrotach z ubitą śmietaną i dalej miksować, dodając powoli rozpuszczoną żelatynę. Dobrze połączyć z masą twarogowo-śmietanową. Masę podzielić na 4 części.

      Do pierwszej części sera dodać 1/4 stopionej żelatyny, ubić mikserem i wyłożyć na ciasteczkowy spód. Wstawić do lodówki do stężenia. Na ser wylać pierwszą kolorową galaretkę, wstawić do lodówki do stężenia. Ponownie wylać 1/4 sera ubitego z 1/4 rozpuszczonej żelatyny i wstawić do lodówki. Gdyby masa z żelatyną zbyt mocno tężała, należy delikatnie ją podgrzać do rozpuszczenia. Kolejne warstwy to: kolorowa galaretka, ser żelatyną, kolorowa galaretka, masa serowa z żelatyną i ostatnia galaretka.

      Ważne jest, aby przed wylaniem kolejnej warstwy poprzednia dobrze stężała.

      Kolorowy sernik na zimno z owocami

      Kolorowy sernik na zimno z owocami

      Kolorowy sernik na zimno z owocami

       fabryka sernika  Wiosenne słodkości!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (12) Pokaż komentarze do wpisu „Kolorowy sernik na zimno z owocami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      piątek, 15 maja 2015 14:06
  • niedziela, 30 listopada 2014
  • środa, 20 sierpnia 2014
  • wtorek, 01 lipca 2014
    • Borówczanki z mlecznym lukrem

      Po kilku dniach nieobecności na blogu wracam z przepisem na pyszne drożdżówki z borówkami i lukrem. Upiekłam je przed wyprawą do... lasu. Z borówek zebranych podczas tego wypadu zrobiłam konfiturę. Postaram się wkrótce pokazać słodkie owoce lata zamknięte w słoikach. 

      Borówczanki z mlecznym lukrem

      Borówczanki z mlecznym lukrem

      Składniki:
      100 g drobnego cukru, w tym 1 łyżeczka cukru waniliowego
      1/2 łyżeczki soli
      60 g miękkiego masła
      2 jajka, roztrzepane
      ok. 550 g mąki pszennej (użyłam do wypieków drożdżowych)
      25 g świeżych
      drożdży
      1 i 1/4 szklanki mleka

      Nadzienie:

      2 szklanki czarnych borówek, umytych, osuszonych
      ok. 3 łyżeczki cukru i 1 łyżeczka cukru waniliowego

      Do posmarowania: 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka

      Lukier:

      1/2 szklanki słodkiej śmietanki
      1 łyżeczka soku z cytryny
      cukier puder

      Mleko podgrzać. Ma być ciepłe, ale nie gorące. Zrobić rozczyn: drożdże wymieszać z łyżeczką cukru i 1/3 szklanki mleka, odstawić do rośnięcia na kilka minut.

      Wlać resztę mleka, cukru, sól i jajka. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Na końcu wyrabiać, wlewając rozpuszczone masło. Pozostawić przykryte w temperaturze pokojowej na około godzinę aż podwoi swoją objętość.

      Z ciasta odrywać porcje ciasta wielkości małego jabłka. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i oprószonej mąką, w kilkucentymetrowych odległościach od siebie. Przykryć ściereczką, pozostawić do ponownego wyrośnięcia (około 30 minut). Po tym czasie za pomocą szklanki z niedużym dnem zrobić w każdej bułeczce mocne wgłębienie, Nakładać borówki wymieszane z cukrem i cukrem waniliowym. Przykryć wilgotną ściereczką, odstawić do wyrastania na 20 minut. Piekarnik nagrzać do 180oC. Boki drożdżówek posmarować roztrzepanym jajkiem z dodatkiem mleka.

      Wstawić drożdżówki do piekarnika i piec 15-20 minut, do zrumienienia.

      Przygotować lukier. Do śmietanki dodać sok z cytryny i tyle cukru pudru, by powstała lekko gęsta masa. W razie konieczności dodać śmietanki lub cukru pudru, regulując konsystencję lukru. Następnie polukrować.

      

      W drodze na wakacje   Jagodowe lato  Lato w pełni!

  • niedziela, 15 czerwca 2014
  • piątek, 07 lutego 2014
  • środa, 29 stycznia 2014
    • Strucla drożdżowa z dżemem pomarańczowym i kruszonką

      Zatęskniłam za prostymi ciastami, takimi z babcinej kuchni. Mąż i synowie takie nieskomplikowane ciasta lubią najbardziej. Nie za słodkie, nie za tłuste, za to aromatyczne i zdrowe, bo upieczone na mące orkiszowej z pełnego ziarna. Poza tym mała porcja gwarantuje, że zostanie zjedzone w całości i nic się nie zmarnuje... Skorzystałam z przepisu Doroty Świątkowskiej na ciasto drożdżowe, znacznie je modyfikując. Poza tym zamiast orzechowego nadzienia użyłam nieco cierpkiego dżemu pomarańczowego.

      Strucla drożdżowa z dżemem pomarańczowym i kruszonką

      Strucla drożdżowa z dżemem pomarańczowym i kruszonką

      Składniki na ciasto drożdżowe:

      1,5 szklanki mąki pszennej
      1,5 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
      7 g suchych drożdży lub 24 g drożdży świeżych
      1 żółtko
      2 jajka
      szczypta soli
      5 łyżek cukru
      3/4 szklanki mleka
      90 g masła, roztopionego i przestudzonego
      1 łyżka cukru migdałowego

      Dodatkowo:

      1 białko roztrzepane, do posmarowania
      1/2 słoiczka dżemu pomarańczowego

      Obie mąki wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn), dodać cukier, cukier migdałowy, sól, jajka, a następnie wlać mleko wymieszane z resztą składników. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. W razie konieczności dosypać kilka łyżek mąki . Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).

      Po tym czasie ciasto mocno uderzyć, wyrobić krótko jeszcze raz.

      Przygotować szeroką formę (jak do chleba) o dolnych wymiarach 23 x 13 cm i górnych 28 x 18 cm. Wysmarować ją masłem i oprószyć mąką pszenną lub wyłożyć papierem do pieczenia. Wyrobione ciasto rozwałkować na wielkość dużego prostokąta o krótszym boku równym długości formy (lekko ponad 30 cm), równomiernie posmarować dżemem. Zwinąć jak roladę lub makowca wzdłuż krótszego boku, brzegi zawinąć pod spód, przełożyć do formy. Pośrodku struclę naciąć ostrym nożem, aż do samego dna. Posmarować białkiem roztrzepanym z jedną łyżką mleka, posypać równomiernie kruszonką. Przykryć lnianym kuchennym ręczniczkiem i pozostawić w cieple do podwojenia objętości.

      Wyrośnięte ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 190ºC. Piec bez termoobiegu przez około 40-45 minut, lub do tzw. suchego patyczka. Minimalnie uchylić piekarnik, zostawić w nim do przestudzenia.

      Kruszonka:

      90 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
      1 łyżeczka cukru migdałowego
      50 g cukru
      60 g masła, roztopionego

      Mąkę wymieszać z cukrem. Zalać gorącym masłem, wymieszać widelcem. Wyrobić między palcami na kruszonkę. Gdyby kruszonka była zbyt mokra można dodać 1-2 łyżki mąki więcej.

      Strucla drożdżowa z dżemem pomarańczowym i kruszonką

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (12) Pokaż komentarze do wpisu „Strucla drożdżowa z dżemem pomarańczowym i kruszonką”
      Tagi:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 29 stycznia 2014 17:02
  • wtorek, 28 maja 2013
    • Ciasto bananowe z budyniem

      Ciasto, które chcę dziś pokazać jest bardzo proste w przygotowaniu i ma wiele innych zalet, m.in. nie jest suche, pachnie bananami i udaje ciasto przekładane kremem. Można dodać do niego jeszcze sezonowe owoce (ja użyłam brzoswiń z puszki) i podać na spotkaniu w ogrodzie lub pikniku. Wymyśliłam je na przyjęcie komunijne Mikołaja. W planie mam jeszcze inne budyniowe wypieki - zarówno kruche, jak i ucierane, bo świetnie komponują się z owocami lata...

      Ciasto bananowe z budyniem

      Składniki:

      2,5 szklanki mąki pszennej

      2 budynie waniliowe bez cukru

      1 szklanka cukru (w tym cukier waniliowy – ok. 3 łyżeczki)

      2 płaskie łyżeczki proszku

      1 płaska łyżeczka sody

      4 jajka

      200 g kwaśnej śmietany 18%

      2 duże rozgniecione widelcem bardzo dojrzałe banany

      120 g masła, stopionego

      Budyń:

      2 budynie waniliowe z cukrem

      750 ml mleka (3 szklanki)

      cukier puder do posypania

      4-5 brzoskwiń z puszki, pokrojone w drobna kostkę

      Czas na piknik z home&you - półmetek!

      Wszystkie składniki wyjąć z lodówki na 2 godziny przed przygotowaniem.

      Najpierw ugotować budyń w podanej ilości mleka, korzystając z opisu na opakowaniu. Ostudzić, przykrywając wierzch folią, by nie zrobił się kożuch.

      Masło stopić, ostudzić, ale nie musi być zupełnie zimne. Banany obrać, rozgnieść widelcem na papkę. Śmietanę zmiksować z jajkami,  cukrem, cukrem waniliowym i musem z bananów. Wlać masło. W misce wymieszać mąki, proszek budyniowy, proszek do pieczenia i sodę. Suchą mieszankę wsypywać porcjami do masy, ucierając na małych obrotach miksera. Połowę ciasta wyłożyć do dużej tortownicy lub średniej prostokątnej blachy (25 x 30 cm), na wierzch wyłożyć zimny budyń, równomiernie rozłożyć owoce i rozsmarować drugą część ciasta. Piec około 50-60 minut w temperaturze 180oC do suchego patyczka. Ostudzić, posypać cukrem pudrem.

      Ciasto bananowe z budyniem

      Ciasto bananowe z budyniem

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (12) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto bananowe z budyniem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      wtorek, 28 maja 2013 20:22
  • piątek, 12 kwietnia 2013
    • Bajaderki z Nutellą

      Jeśli rodzina nie rzuca się ochoczo na ciasto, trzeba coś wymyślić. Po nieudanym przekładańcu, w którym masa rozpłynęła się, a zjedzone zostały jedynie delicje zatopione w galaretce. Ciasto brownie ze spodu zmieliłam z nutellą i powstały nasze pierwsze bajaderki. W wersji bez alkoholu, bo dla dzieci. 

      Bajaderki z Nutellą

      Składniki:

      ok. 3 szklanki pokruszonego ciasta brownie (z tego przepisu)
      3 łyżki nutelli
      3 łyżki likieru amaretto
      1/2 szklanki mleka
      oraz 1 biała czekolada rozpuszczona z 1/2 szklanki mleka
      kolorowa posypka lub mielone orzechy arachidowe do obtoczenia

        

      Bajaderki z Nutellą

      Wszystkie składniki umieścić w malakserze i połączyć w jednolitą masę. Uformować kulę, włożyć na 20 minut do zamrażalnika.

      Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Masę na bajaderki wyjąć, odrywać kawałki i formować kulki wielkości orzecha włoskiego, maczając uprzednio dłonie w zimnej wodzie. Ułożyć na tacy i włożyć do zamrażalnika na kolejne 15 minut. Potem wyjąć, wbijać wykałaczkę w każdą kulkę i maczać w rozpuszczonej z mlekiem czekoladzie. Odczekać aż spłynie jej nadmiar. Następnie obtaczać w posypce lub orzechach i układać na talerzu lub w małych papilotkach. Schłodzić.

      Bajaderki z Nutellą

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (8) Pokaż komentarze do wpisu „Bajaderki z Nutellą”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      piątek, 12 kwietnia 2013 20:27
  • niedziela, 07 kwietnia 2013

Kalendarz

Listopad 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny





Skrzynka pocztowa Napisz do mnie






Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne

myTaste.pl

Przepisy Na - katalog kulinarny

zobacz moją galerię na mniamspinka.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl

rondel



zBLOGowani.pl




banner przepis miesiaca




Darmowe fotoblogi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...