Malinowa czerwień

Wpisy otagowane „rodzynki”

  • piątek, 08 stycznia 2016
  • czwartek, 07 stycznia 2016
  • niedziela, 21 grudnia 2014
    • Keks migdałowy z białą czekoladą i masą marcepanową

      W moim domu pachnie już choinką i piernikami. Brakuje tylko światełek na choince, bo nie wiemy, gdzie je schowaliśmy po ubiegłorocznych świętach. W domu zrobiło się tak jakoś ciszej, spokojniej, bardziej świątecznie. Lubię ten czas, choć dużo gonitwy, przygotowań... Myślę, że prowadzenie bloga stawia mnie trochę do pionu, by opracować jakiś plan świątecznych potraw, co roku nieco innych. Sama Wigilia będzie taka sama. Bo na święta wyjeżdżamy do rodziców, a mamy, jak to mamy mają swój plan i swoje, od lat sprawdzone przepisy, które niby takie same, ale co roku smakują jeszcze lepiej. To jest właśnie magia świąt Bożego Narodzenia...

      Na święta piekę tylko sernik - moje ukochane ciasto i w tym roku zamiast pierniczków - ciasteczka migdałowe. Starałam się przed świętami zaprezentować Wam wigilijne i świąteczne potrawy - te tradycyjne i te z elementami mojej inwencji twórczej. Jedną z nich jest keks.

      Ciasto, które Wam dziś pokażę przygotowałam na bazie babki migdałowej z Asi z Kwestii smaku. Zrezygnowałam z dużej ilości cukru, dodałam mnóstwo suszonych owoców, a zamiast polewy z białej czekolady.Wypiek pokryłam masą marcepanową i cukrowym ozdobami. I tak, z babki wielkanocnej powstał bożonarodzeniowy keks z marcepanem.

      Keks migdałowy z białą czekoladą i masą marcepanową

      Keks migdałowy z białą czekoladą i masą marcepanową

      Składniki:

      130 g białej czekolady, połamanej na kosteczki
      80 g masła, pokrojonego w kostkę
      3 jajka, oddzielone żółtka od białek
      40 g mąki
      1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
      100 g zmielonych migdałów bez skórek (użyłam mąki migdałowej), ale można zmielić płatki migdałowe
      ew. 1 łyżeczka cukru migdałowego, ekstraktu lub kilka kropel olejku

      Bakalie:

      200 ml wódki korzennej lub miodu pitnego
      100 g kandyzowanej skórki z pomarańczy
      100 g posiekanych śliwek kalifornijskich
      100 g posiekanych suszonych moreli
      50 g rodzynek
      50 g suszonej żurawiny
      50 g suszonych czereśni

      Do dekoracji: masa marcepanowa, biały lukier na bazie białka, złote cukrowe kuleczki i białe cukrowe gwiazdki

      Posiekane bakalie namoczyć w wódce korzennej lub miodzie pitnym na minimum 2 godziny. Piekarnik nagrzać do 180oC. Do miseczki włożyć białą czekoladę i masło. Miseczkę zawiesić na garnku z niewielką ilością gotującej się wody i mieszać składniki aż się roztopią i połączą w jedną masę. Ostudzić. Dodać żółtka, wymieszać. Do rozpuszczonej czekolady dodać przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia oraz zmielone migdały. Owoce odcedzić, dodać do masy i wymieszać łyżką. W osobnym naczyniu ubić pianę z białek i delikatnie połączyć łyżką z masą czekoladowo-migdałowo-bakaliową. Przełożyć do tortownicy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia (tylko spód) i piec przez ok. 35 minut. Ostudzić w formie, a następnie wyjąc i udekorować.
      Masę marcepanową rozwałkować na cienki płat, przykryć ciasto, odcinając jego nadmiar. Dowolnie udekorować.

      Świąteczne słodkości!

      Keks migdałowy z białą czekoladą i masą marcepanową

      Keks migdałowy z białą czekoladą i masą marcepanową

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (8) Pokaż komentarze do wpisu „Keks migdałowy z białą czekoladą i masą marcepanową”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      niedziela, 21 grudnia 2014 20:14
  • piątek, 07 lutego 2014
  • poniedziałek, 29 października 2012
    • Sałatka śledziowa z curry i rodzynkami

      Dziś zapomniałam do pracy śniadania z namaszczeniem przygotowanego i zapakowanego. Zostało w torbie przed drzwiami. Były tam drożdżówki z serem, śliwkami i cynamonem, które upiekłam w sobotę i sałatka śledziowa, którą przygotowałam na niedzielne śniadanie. Ostatnią porcję sałatki planowałam zjeść dziś na drugie śniadanie, a drożdżówkami poczęstować koleżanki. No cóż, to one częstowały dziś mnie... A oto ona - sałatka śledziowa z curry i rodzynkami...

      Sałatka śledziowa z curry i rodzynkami

      Składniki:

      4-5 płatów śledziowych (marynowanych w oleju)

      4 średnie ziemniaki sałatkowe (użyłam odmiany Vineta)

      1 por

      2 łyżki rodzynek

      4-5 korniszonów

      2 łyżki posiekanej natki pietruszki

      Sos:

      kubek kwaśnej śmietany

      2 łyżki majonezu

      1 łyżka musztardy

      ½ łyżeczki przyprawy curry

      1 łyżka soku z cytryny lub octu winnego

      sól i pieprz do smaku

      Ziemniaki obrać, pokroić w grubą kostkę, ugotować na parze, ostudzić. Pora pokroić w pół krążki, zasypać łyżeczką cukru i zalać wrzątkiem. Po 10 minutach odcedzić i zahartować. Śledzie oczyścić pokroić, w grubą kostkę. Korniszony pokroić w drobną kosteczkę, a rodzynki sparzyć. Składniki sosu wymieszać, zalać składniki sałatki i delikatnie połączyć. Doprawić solą i pieprzem. Schłodzić. Podawać z pieczywem.

      Sałatka śledziowa z curry i rodzynkami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Sałatka śledziowa z curry i rodzynkami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 29 października 2012 18:42
  • czwartek, 15 marca 2012
  • środa, 27 kwietnia 2011
  • wtorek, 09 listopada 2010
  • piątek, 17 września 2010
    • Ciasto gruszkowe

      Ciasto pochodzi ze strony Moje wypieki. Wyszło bardzo słodkie, druga połówka była zachwycona. Ja wolę mniej słodkie i bardziej delikatne. Następnym razem, jeśli będzie, dodam proszek do pieczenia do spodu ciasta. Poniosła mnie fantazja...i zamiast kratki zrobiłam z ciasta kwiatki...

      Ciasto z gruszkami

      Przepis podaję za autorką, w nawiasie moje uwagi.

      Składniki na ciasto:
      280 g mąki
      szczypta soli
      100 g cukru pudru
      115 g masła, pociętego w małe kawałki
      1 jajko
      1 żółtko
      kilka kropel ekstraktu waniliowego
      2 - 3 łyżeczki zimnej wody

      Mąkę przesiać, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Zawinąć je w folię spożywczą, schładzać w lodówce przynajmniej godzinę.

      Składniki na nadzienie:
      4 łyżki dżemu morelowego lub brzoskwiniowego
      60 g ciastek amaretti, pokruszonych
      60-70 dag gruszek, obranych, z usuniętymi gniazdami nasiennymi (dałam 4 sztuki)
      1 łyżeczka cynamonu
      80 g rodzynek
      2-3 łyżki brązowego cukru
      cukier puder, do oprószenia

      Ciasto z gruszkami

      3/4 schłodzonego ciasta wyłożyć do płytkiej formy o wymiarach 17 x 27 cm (u mnie mała tortownica). Rozsmarować na całości dżem, na dżem wysypać pokruszone ciastka. Gruszki pokroić cieniutko, rozłożyć równo na ciastkach. Posypać cynamonem, następnie rodzynkami, na końcu brązowym cukrem.

      Z 1/4 pozostałego ciasta utoczyć cieniutkie wałeczki, rozłożyć ukośnie na cieście, od brzegu do brzegu, około 5 pasków w każdym kierunku Ja rozwałkowałam i wycięłam foremką kwiatki.

      Piec około 50 minut w temperaturze 190°C, do złotego koloru. Jeśli będzie zbyt szybko "łapać" kolor, przykryć od góry folią aluminiową.

      Babie lato i biedronka

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (8) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto gruszkowe”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      piątek, 17 września 2010 19:24
  • sobota, 07 sierpnia 2010
  • piątek, 04 czerwca 2010
  • piątek, 21 maja 2010
  • sobota, 15 maja 2010
  • czwartek, 06 maja 2010
    • Ciasto bananowe

      Ciasto bananowe

      Bardzo wilgotne i mięciutkie. Sprężyste a zarazem delikatne. Pyszne... Na pewno powtórzę, bo przepis prosty (korzystałam z malaksera) a efekt znakomity!

      Przepis z blogu Kuchnia Ireny i Andrzeja, podaję za autorami:

      375 g obranych bananów, 225 g margaryny, 2 szklanki cukru (radzę dać 1, góra 1 i 1/4, bo nawet 1 i 1/2 to według mnie za dużo), 3 jajka, 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, 340 g mąki, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, pół łyżeczki gałki muszkatołowej, pół łyżeczki cynamonu, opcjonalnie: pół szklanki rodzynek (dodałam królewskie), szczypta soli, opcjonalnie 125 ml kwaśnej śmietany (warto dodać).

      SPOSÓB WYKONANIA: Banany zmiksować. Utrzeć margarynę z cukrem. Miksując dodawać po jednym jajku. Dodać ekstrakt i banany. Wymieszać. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, gałkę, cynamon i ewentualnie rodzynki i śmietanę. Wymieszać. Masę wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem foremki. Piec ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni. Przed wyjęciem z blaszki schłodzić (piekłam znacznie dłużekj, nie patrząc na zegar do tzw. suchego patyczka.

      Ciasto bananowe

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto bananowe”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      czwartek, 06 maja 2010 20:37
  • piątek, 05 lutego 2010
    • Dwie sałatki rybne

      Ostatnio udaje mi się jeść więcej ryb. I częściej przygotowuję sałatki rybne. Co do gatunków, moje preferencje nie uległy zmianie. Nadal króluje tuńczyk i śledź.

      Sałatka śledziowa

      kilka marynowanych płatów śledziowych w oleju

      3 ogórki kiszone

      puszka kukurydzy

      1/2 puszki groszku

      słoiczek marynowanych pieczarek

      kilka łyżek majonezu iśmietany

      pieprz, curry.

      Śledzie opłukać z oleju, pokroić na kawałki, przełożyć do salaterki lub ułożyć na talerzykach. W osobnej misce wymieszać kukurydzę, groszek, pokrojone w kostkę ogórki i posiekane w plastry pieczarki. Wymieszać z majonezem, śmietaną, przyprawić i schłodzić. Zalać śledzie całą sałatką i wymieszać lub częścią, jeżeli potrawę podajemy na talerzykach.

      Sałatka śledziowa z curry

      Sałatka z tuńczykiem

      2 puszki tuńczyka

      1 woreczek ryżu parabolicznego

      2 łyżki rodzynek najlepiej królewskich

      1/2 słoiczka złotych cebulek w occie

      3 łyżki majonezu

      2 łyżki śmietany

      pieprz

      sól

      Ryż ugotować do miękkości z łyżeczką soli. Rodzynki zalać wrzątkiem, po kilku minutach odcedzić. Tuńczyka odsączyć, rozdrobnić, dodać odsączone cebulki, rodzynki i ryż. Wymieszać z majonezem i śmietaną, doprawić do smaku. Schłodzić przed podaniem.

      Sałatka z tuńczyka z rodzynkami i szalotką

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      piątek, 05 lutego 2010 07:50
  • środa, 04 listopada 2009
    • Śledziowe inspiracje sałatkowe

      Wszyscy mają po dziurki w nosie śledzika na Naszej Klasie. A w sałatce?

      Wielkimi smakoszami tego gatunku są moja mama i mój najstarszy brat. Ja też lubię od czasu do czasu zrobić sobie ucztę śledziową. Szczególnie polecam, oprócz podanej ostatnio sałatki z ananasem jeszcze inne propozycje:

      Nitki ze śledzikiem

      4 filety śledziowe marynowane w oleju

      słoik selera z marchewką w lekkiej zalewie

      4 ogórki kiszone

      1/2 puszki kukurydzy

      majonez, śmietana, sól, pieprz, natka pietruszki

      Filety opłukać i pokroić w kostkę lub paseczki. Selera z marchewką oraz kukurydzę odsączyć. Ogórki pokroić w kostkę. Wymieszać wszystkie składniki, połączyć z sosem, doprawić.

      Śledzie korzenne z rodzynkami

      70 dag marynowanych filetów śledziowych w oleju

      3 cebule

      pół szklanki rodzynek, najlepiej jumbo

      sok pomarańczowy do namoczenia rodzynek (ok. 3/4 szklanki)

      szczypta przyprawy do piernika

      czarny pieprz

      2 łyżki koncentratu pomidorowego

      olej do usmażenia cebuli (ok. 4 łyżki)

      Śledzie kroimy na kawałki. Rodzynki zalewamy bardzo ciepłym sokiem pomarańczowym, moczymy 15 minut. Cebulę kroimy w półkrążki, szklimy na oleju. Dodajemy rodzynki z sokiem i chwilę dusimy. Na końcu dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawy. Studzimy. Zimny sos mieszamy z kawałkami śledzi. Chłodzimy, aż śledzie nabiorą mocy...

      Śledzie z marynatami

      kilka płatów śledziowych

      5 płatów marynowanej papryki

      5 ogórków kiszonych lub korniszonów

      cebula

      słoik śliwek w occie

      szczypta przyprawy do piernika, pieprz, sól do smaku

      2 łyżki oleju

      Śledzie pokroić na kawałki, paprykę i śliwki w paseczki, cebulę w piórka, a ogórki w plastry. Olej wymieszać z przyprawami. Zalać śledzie i pozostałe składniki. Delikatnie wymieszać. Schłodzić.

      Bardzo posmakowały mi śledzie z suszonymi śliwkami. Wystarczy do pokrojonych filetów dodać zeszkloną na oleju i przestudzoną cebulę oraz namoczone wcześniej śliwki. A może dobrze by smakowały również z uduszoną szarą renetą i majerankiem?

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 04 listopada 2009 09:50

Kalendarz

Kwiecień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny





Skrzynka pocztowa Napisz do mnie






Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne

myTaste.pl

Przepisy Na - katalog kulinarny

zobacz moją galerię na mniamspinka.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl

rondel



zBLOGowani.pl




banner przepis miesiaca




Darmowe fotoblogi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...