Malinowa czerwień

Wpisy otagowane „ananas”

  • wtorek, 20 kwietnia 2010
  • czwartek, 28 stycznia 2010
    • Toffik niebiańsko migdałowy

      Ciasto delikatne, rozpływające się w ustach, dość słodkie. Dla wielbicieli migdałowych aromatów, jak również dla miłośników karmelu. Jedyny bardziej cierpki akcent to ananasy. Ciasto historyczne, bo w trakcie ucierania popsuł się mikser - mój prezent ślubny. To jakiś znak z niebios? Myślałam, że tylko ciasto pochodzi z góry...

      Toffik migdałowy

      Spód tej niebińskiej słodkości to ucierane ciasto z białą czekoladą. Pomysł i receptura ze zmienionymi przeze mnie proporcjami zaczerpnięta ze strony Kwestia smaku.

      Pozostałe warstwy to moja inwencja twórcza.

      Toffik migdałowy z kawałkami ananasa

      Ciasto: 200 g białej czekolady, 160 g masła,, 1 1/4 szklanki mąki, 4 duże jajka, 5 łyżek cukru pudru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

      Masa migdałowa z ananasami: 3 płaskie łyżki mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 1/2 l mleka, 1 cukier migdałowy (16 g), 3/4 szklanki cukru, 200 g masła, kilkanaście ciasteczek Amaretti, kilka plastrów ananasa z puszki.

      Góra ciasta: 2 duże opakowania herbatników maślanych, gotowa masa krówkowa, 500 ml śmietany kremówki, 2 łyżeczki żelatyny, 4 łyżki cukru pudru, opakowanie płatków migdałowych.

      Najpierw topimy w kąpieli wodnej białą czekoladę, studzimy.

      Następnie przygotowujemy budyń.  Z mleka odlewamy pół szklanki, wsypujemy mąki i cukry, rozpuszczamy. Resztę mleka gotujemy, wlewamy mieszankę budyniową, ciągle mieszając aż składniki dobrze się połączą. Budyń zestwiamy z ognia do całkowitego wystudzenia.

      W tym czasie wykonujemy spód.  Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem, wlewamy zimną czekoladę, dobrze łączymy składniki. Następnie na przemian dodajemy jajka i mąkę wymieszaną z proszkiem. Wylewamy do dużej blachy wyłożonej papierem i pieczemy do zrumienienia i suchego patyczka. Studzimy.

      Zimny budyń ucieramy z miękkim masłem, dodajemy rozkruszone ciasteczka Amaretti oraz dobrze odsączone i drobno pokrojone ananasy. Mieszamy i wykładamy na ostudzone ciasto z czekoladą. Wyrównujemy powierzchnię.

      Następnie na masie układamy jeden koło drugiego pierwszą warstwę herbatników. Na herbatnikach rozsmarowujemy zmiksowaną masę krówkową i układamy drugą partię herbatników.

      Żelatynę namaczamy w 1/3 szklanki wody. Podgrzewamy i rozpuszczamy, odstawiamy do wystudzenia. Dobrze schłodzoną kremówkę ubijamy z cukrem. Wlewamy zimną, ale jeszcze płynną żelatynę i dobrze łączymy ze śmietaną. Wykładamy na herbatniki i obficie posypujemy płatkami migdałowymi. Schłamy w lodówce, najlepiej przez całą noc.


      Toffik migdałowy

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Toffik niebiańsko migdałowy”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      czwartek, 28 stycznia 2010 09:38
  • środa, 27 stycznia 2010
    • Sałatka dla fanów curry

      Myślałam, myślałam i w końcu mnie olśniło. Zrodził się pomysł na sałatkę, którą z czystym sercem mogę polecić. Oczywiście tym, którzy lubią połączenia słodko-słone. Prawdę mówiąc, składniki nie są wyszukane, ale dodatek curry sprawia, że smak zdaje się być nieco orientalny.


      Sałatka z sosem curry

      Sałatka z sosem curry

      3 plastry szynki konserwowej

      5 plastrów ananasa z puszki

      puszka kukurydzy

      1/2 puszki groszku

      słoiczek marynowanych pieczarek

      słoiczek selera w zalewie

      ok. 4 łyżki majonezu

      curry do smaku (dałam płaską łyżeczkę).

      Szynkę kroimy w kosteczkę. Odsączone z zalewy pieczarki i krążki ananasa siekamy na małe kawałki. Kukurydzę, selera i groszek również odsączamy i łączymy z pozostałmi składnikami.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 27 stycznia 2010 11:14
  • piątek, 16 października 2009
    • Sałatka serowa z ananasem i czosnkiem

      Wcinam, a raczej pochłaniam wspaniała sałatkę. To rozkosz dla podniebienia dla wielbicieli sałatek na słodko. Zrobiłam tak na dwie porcje, choć znając siebie będzie to jeden kęs...

      Podaję składniki na kilka porcji, przynajmniej na 4:

      puszka ananasa (najlepiej już w kawałkach) osączonego z zalewy

      kostka sera żółtego startego na grubej tarce (u mnie Gouda)

      puszka odsączonej kukurydzy

      2 zmiażdżone ząbki czosnku

      kilka łyżek majonezu (Hellmann's Babuni)

      2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki

      Wszystko dokładnie wymieszać i zostawić (najlepiej na noc) w lodówce. Zaopatrzyć się w gumy do żucia Super Mint, gdyż wrażenia węchowe osób trzecich skutecznie mogą zniechęcić do skosztowania naszej sałatki...

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      piątek, 16 października 2009 09:39
  • środa, 07 października 2009
    • Tortellini, ach tortellini...

      Czasem bardziej niż jedzenie i przygotowywanie potraw bawi mnie ich wymyślanie. Dawno nie robiłam sałatki z pierożkami tortellini. Dlatego wzięłam się za jej wymyślanie. Powstało kilka pomysłów. Jeden z nich może wykorzystam w najbliższy weekend . Jest okazja, bo przyjadą do nads moi rodzice. Jak zwykle zaserwuję im coś, czego na pewno mama nie gotuje i nie piecze na co dzień. Sałatki moja mama robi tylko z okazji świąt lub imienin, poza tym ma już swoje sprawdzone dania i woli nie eksperymentować. I choć jej tradycyjne smaki są cudowne, to chyba lubi, kiedy ją zaskakuję moimi kulinarnymi wynalazkami. Sama mówi, że jej już się nie chce wymyślać. I dobrze, bo jej pierogi, gołąbki,krokiety i NIEBO W GĘBIE smakują jak żadne inne...

      Pomysły na sałatki z pierożkami tortellini z mięsem (podaję tylko składniki):

      Z kurczakiem i sałatą lodową: kawałki pieczonego kurczaka, tortellini, słoik marynowanej dyni (firmy Rolnik), puszka kukurydzy, ser żółty pokrojony w kostkę (Złoty Mazur lub Holender), świeża czerwona papryka, korniszony pokrojone w drobną kostkę, sałata lodowa porwana na kawałłki, sos Tysiąca Wysp[ (np. dressing firmy Hellmann's), pieprz isól do smaku.

      Z boczkiem i fetą: tortellini, podsmażony boczek, ser feta, ogórki małosolne pokrojone w kostkę, kawałki marynowanej papryki, sos majonezowo-czosnkowy.

      Z szynką, marynowaną dynią i groszkiem: tortellini, szynka wiejska pokrojona w kostkę, puszka groszku, słoiczek marynowanej dyni, puszka kukurydzy, por drobno pokrojony i sparzony, sos majonezowo-jogurtowy.

      Z fetą i salami: tortellini, feta, salami pokrojone w paski, puszka czerwonej fasoli, kilka ogórków małosolnych lub kiszonych, marynowana papryka, czarne oliwki, sos paprykowy (np. Winiary).

      Z ananasem: tortellini, kiełbasa szynkowa pokrojona w kostkę, kawałki ananasa, por drobno pokrojony i sparzony, kukurydza, można dodać pokrojony w kostkę ser żółty, sos majonezowo-jogurtowy, pieprz, sól, koperek.

      Niektóre składniki podaję "na oko" czyli proporcjonalnie do innych. Czekam na komentarze, bo jestem ciekawa czy ktoś odważy się skorzystać z moich propozycji. Będzie mi miło przeczytać, że komuś smakuje sałatka według mojego przepisu...

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 07 października 2009 08:09

Kalendarz

Kwiecień 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny





Skrzynka pocztowa Napisz do mnie






Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne

myTaste.pl

Przepisy Na - katalog kulinarny

zobacz moją galerię na mniamspinka.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl

rondel



zBLOGowani.pl




banner przepis miesiaca




Darmowe fotoblogi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...