Malinowa czerwień

Wpisy otagowane „ananas”

  • piątek, 02 czerwca 2017
  • poniedziałek, 05 grudnia 2016
  • czwartek, 07 stycznia 2016
  • poniedziałek, 30 listopada 2015
    • Rajski sernik

      Kiedy zobaczyłam napis na kubełku z serem: Rajski Twaróg, już wiedziałam w jakiej nucie smakowej upiekę sernik. Spód sernika stanowią zmielone migdały i suszone morele. Do masy serowej dodałam słodkie mleko skondensowane oraz owoce: mango, gruszki i ananasa. Całość wykończyłam ubitą śmietaną i pokruszonym wafelkiem kokosowym.

      Rajski sernik

      Rajski sernik

      Rajski sernik

      Spód:

      120 g migdałów
      150 g suszonych moreli
      2-3 łyżki wody

      Masa:

      1 kg mielonego sera śmietankowego
      5 dużych jajek
      1 puszka słodzonego mleka skondensowanego
      2 łyżeczki cukru migdałowego lub ekstraktu (można pominąć)

      2 gruszki
      1 mango
      1/2 świeżego ananasa

      Wykończenie:

      500 ml śmietanki dobrze schłodzonej
      2-3 łyżki cukru pudru

      1 mały wafelek o smaku kokosowym w białej czekoladzie

      Migdały i morele zmielić, dodać wodę, wylepić spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy 25 cm. Można ręce zwilżyć wodą, wtedy jest łatwiej. Twaróg wymieszać z mlekiem skondensowanym, cukrem migdałowym i rozkłóconymi jajkami. Wyłożyć masę na ciasteczkowy spód. Owoce  obrać i pokroić w kostkę, wrzucić do masy serowej. Sernik wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC, a po 1/2 godzinie zmniejszyć temperaturę do 150oC i piec około 45 minut. Środek sernika powinien z wierzchu być ścięty i w środku niezbyt wiotki. W razie potrzeby dopiekać z funkcją termoobiegu w 130oC. Można też piec 50-60 minut na termoobiegu w 150oC. Upieczony sernik wyjąć i wystudzić. Śmietanę ubić, dodając na końcu cukier. Wyłożyć na wierzchu sernika, pokruszyć wafelek i schłodzić.

      Rajski sernik

      Rajski sernik

      Rajski sernik

      banner przepis miesiaca  Jesienne słodkości!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (14) Pokaż komentarze do wpisu „Rajski sernik”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 30 listopada 2015 17:51
  • czwartek, 05 listopada 2015
  • środa, 15 kwietnia 2015
  • wtorek, 19 sierpnia 2014
  • poniedziałek, 09 czerwca 2014
  • czwartek, 29 maja 2014
    • Szaszłyki z kurczaka, ananasa i papryki

      Żeby poszaleć na grillu, zabieram swój prowiant i jadę do teściowej. Mieszkam w bloku, więc nie mam możliwości przygotowywania potraw po chmurką. Korzystając z pięknej pogody, zrobiłam kilka dań, między innymi szaszłyki z ananasem, na które od dawna miałam wielką ochotę...

      Szaszłyki z kurczaka, ananasa i papryki

      Szaszłyki z kurczaka, ananasa i papryki

      Składniki:

      1 niewielki świeży ananas
      3 filety z kurczaka
      2 papryki w różnych kolorach

      Marynata:

      słodki sos chili
      słodka papryka
      curry
      suszony czosnek
      sól, pieprz ziołowy do smaku
      olej

      Grillowanie 2014  Wymagająca dieta

      Mięso z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić na kawałki. Z podanych składników zrobić marynatę, włożyć do niej kurczaka i dobrze wymieszać. Wstawić na pół godziny do lodówki. Ananasa obrać, pokroić w grubą kostkę, tylko niezdrewniałą część. Papryki umyć, wyciąć gniazda nasienne i pokroić na grube kawałki. Patyczki do szaszłyków zwilżyć wodą, co zapobiegnie ich paleniu się podczas grillowania.Na patyczki na przemian wbijać kawałki papryki, ananasa i kurczaka. Posypać pieprzem ziołowym (lub ziołową przyprawą do grilla) i ułożyć na tacce. Grillować do uzyskania lekko złotego koloru mięsa. W trakcie pieczenia mięsa można je polewać marynatą, w której piekło się mięso. Szaszłyki podałam z kaszą bulgur i sałatką z pomidorów.

      Szaszłyki z kurczaka, ananasa i papryki

      Szaszłyki z kurczaka, ananasa i papryki

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (11) Pokaż komentarze do wpisu „Szaszłyki z kurczaka, ananasa i papryki”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      czwartek, 29 maja 2014 10:32
  • piątek, 27 grudnia 2013
  • poniedziałek, 13 maja 2013
    • Tort migdałowy z brzoskwiniami i ananasami

      Dziś pierwszy obiecany przepis na tort z niedzielnej uroczystości. Tort z okazji I Komunii Świętej Mikołaja. Tort musiał być biały, choć syn wolałby, żeby był czekoladowy. Nie obyło się bez przygód, dlatego wierzch tortu jest nieco różowy, bo, jak wspominałam w poprzednim poście, napis w nocy z soboty na niedzielę rozpłynął się od wilgoci w lodówce. Drugi napis wykonałam na kawałku przezroczystego plastiku, schowałam do zamrażalnika i ułożyłam na torcie tuż przed podaniem, ozdabiając go cukrową hostią i niezapominajkami, które Mikołaj nazbierał  niedaleko naszego bloku. Resztę niezapominajek włożyliśmy do szklanek i położyliśmy na białym obrusie w towarzystwie niebieskich serwetek. To ulubiony kolor Mikołaja...

      Tort migdałowy z brzoskwiniami i ananasami

      Tort migdałowy z brzoskwiniami i ananasami

      Składniki na tortownicę o wymiarach 26 cm:

      Jasny biszkopt (należy upiec 2):

      3 jajka

      3/4 szklanki mąki pszennej tortowej 

      3/4 szklanki drobnego cukru

      1 łyżka oleju

      szczypta soli

      Biszkopt migdałowy:

      ½ szklanki zmielonych płatków migdałowych

      ½ szklanki zmielonych ciastek amaretti lub biszkoptów

      1 budyń waniliowy bez cukru

      ¾ szklanki drobnego cukru

      1 łyżeczka proszku do pieczenia

      1 płaska łyżeczka cukru migdałowego lub kilka kropel olejku

      szczypta soli

      Masa owocowa:

      1 szklanka soku z ananasów

      1 szklanka soku z brzoskwiń

      1/2 szklanki śmietanki kremówki

      2 budynie waniliowe bez cukru

      1 mały kisiel ekspresowy pomarańczowy

      2/3 szklanki cukru

      300 g miękkiego masła

      3-4 brzoskwinie z puszki

      5 pokrojonych plastrów ananasa

      Masa na wykończenie:

      300 g śmietany kremówki

      250 g serka mascarpone

      2 łyżki cukru pudru

      1 płaska łyżeczka cukru migdałowego

      płatki migdałowe i wiórki kokosowe do wykończenia
      2/3 szklanki soku pomarańczowego
      słoik dżemu pomarańczowego

      Krem:

      Na początku ugotować budyń. Soki wymieszać ze śmietanką, odlać 2/3 szklanki płynu, rozprowadzić w nim budynie i kisiel, by nie było grudek. Resztę płynu zagotować. Wsypać cukry i po zagotowaniu wlać zimny budyń z kisielem, cały czas mieszając. Po zgęstnieniu odstawić do wystudzenia. Miękkie masło utrzeć na puch. Dodawać po łyżce zimnego budyniu. Dobrze połączyć ze sobą, by krem był gładki. Do kremu dodać odsączone i pokrojone w kostkę owoce.

      Biszkopty:

      Żółtka oddzielić od białek. Mąkę przesiać. Zimne białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodawać porcjami cukier i żółtka, ciągle ubijając. Wlać olej i jeszcze chwilę miksować. Wyłączyć mikser, porcjami wsypywać mąkę, mieszając drewnianą łyżką. Masę wylać na okrągłą tortownicę wyłożoną papierem i piec w temperaturze 170oC ok. 30 minut (do suchego patyczka). Wyjąć i ostudzić. Zdjąć papier z lekko ciepłego biszkoptu. W ten sam sposób upiec drugi biszkopt.

      Biszkopt migdałowy:

      Zmielone płatki migdałowe wymieszać z budyniem waniliowym i ze zmielonymi ciastkami lub biszkoptami. Dalej postępować tak samo jak w przypadku jasnego biszkoptu.

      Przełożenie tortu:

      Biszkopt ułożyć na spodzie tortownicy (bez obręczy) lub paterze. Nasączyć połową soku pomarańczowego. Posmarować połową dżemu pomarańczowego. Następnie rozsmarować połowę kremu. Na kremie położyć biszkopt migdałowy i lekko docisnąć. Rozsmarować drugą część kremu, a do niej docisnąć drugi jasny biszkopt nasączony resztą soku.

      Dekoracja: 

      Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec dodać cukry. Porcjami dodawać serek mascarpone, łącząc ze śmietaną. Masą posmarować boki i wierzch tortu. Wierzch tortu posypać wiórkami kokosowymi, a boki płatkami migdałów. Tort schłodzić.

      Na brzegach tortu będą elegancko wyglądać ułożone kuleczki rafaello. Tort można również udekorować lukrem lub pisakami do zdobienia ciast, tworząc napis z imieniem dziecka, które przyjęło I Komunię Świętą.

      

      Tort migdałowy z brzoskwiniami i ananasami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (8) Pokaż komentarze do wpisu „Tort migdałowy z brzoskwiniami i ananasami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 13 maja 2013 20:11
  • niedziela, 07 kwietnia 2013
  • czwartek, 04 kwietnia 2013
    • Biszkopt z budyniem, świeżym ananasem, malinami i złocistym kokosem

      Byle do lata... bo wiosnę już mamy. Białą, ponurą, wilgotną. Za to w kuchni może być kolorowo i gorąco za sprawą owoców i egzotycznych smaków. Proponuję dziś ciasto, które przygotowałam kilka lat temu z okazji jakiegoś rodzinnego spotkania. Przepis zapisałam w starym zeszycie, a jedynemu kawałkowi zrobiłam zdjęcie. Mam zamiar w najbliższym czasie je powtórzyć na najbliższym spotkaniu rodzinnym...

      Biszkopt z budyniem, świeżym ananasem, malinami i złocistym kokosem

      Składniki:

      Biszkopt: 4 jajka, niepełna szklanka mąki tortowej, 2/3 szklanki cukru, łyżeczka cukru z wanilią, łyżka oleju

      Nadzienie: 1 świeży ananas, 400 g świeżych malin, 3 budynie waniliowe z cukrem ugotowane w 750 ml mleka

      Złocisty kokos: 200 g miękkiego masła, 3/4 szklanki cukru, 200 g wiórków kokosowych, 2 duże jajka

      

      Białka oddzielić od żółtek. mąkę przesiać. Białka ubić na sztywno, miksując dodawać po jednym żółtku, a następnie wlać olej i porcjami dodawać cukier i cukier z wanilią. Mąkę wsypywać porcjami, mieszając masę łyżką. Dobrze połączyć składniki. Wyłożyć do dużej prostokątnej blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 25 minut w 170oC.

      W tym czasie ugotować budyń w ilości mleka podanej w składnikach.

      Ananasa obrać, wyciąć zgrubiałe części, miąższ pokroić na kawałki. Maliny umyć i osuszyć. Owoce rozłożyć na cieście, a na nich równomiernie rozsmarować budyń.

      W garnuszku roztopić maso, dodać cukier, kokos, mieszając chwilę podgrzewać na małym ogniu i wystudzić. Wlać rozkłócone jajka i starannie wymieszać. Masę równo rozłożyć na budyniu.

      Ciasto ponownie włożyć do piekarnika (180oC) i piec ok. 30 minut. Gdy wystygnie, schłodzić w lodówce.

      

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Biszkopt z budyniem, świeżym ananasem, malinami i złocistym kokosem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      czwartek, 04 kwietnia 2013 20:54
  • wtorek, 19 marca 2013
  • wtorek, 11 grudnia 2012
  • piątek, 02 listopada 2012
    • Sernik Tropikalna Wyspa

      Już tęsknię za latem... przeglądając zdjęcia motyli do kalendarza. Myśląc o ciepłej porze wymyśliłam sernik, który kojarzy się z ciepłymi krajami. Co powinno się w nich znaleźć? Na pewno owoce dojrzewające w gorącym klimacie. Wybrałam świeżego ananasa, brzoskwinie i banany. Nie mogło zabraknąć moich ukochanych migdałów. Nie są co prawda niebieskie, ale aromat amaretto w połączeniu z owocami przenosi mnie w zupełnie inny wymiar...

      Sernik Tropikalna Wyspa

      Sernik Tropikalna Wyspa

      Ciasto:

      150 g mielonych migdałów

      350 g mąki krupczatki

      3 żółtka

      3 łyżki cukru pudru

      200 g zimnego masła

      2-3 łyżki kwaśnej śmietany

      ½ łyżeczki cukru migdałowego

      oraz

      2 łyżki mleka do posmarowania wierzchu

      3 łyżki brązowego cukru do posypania wierzchu

      Masa serowa:

      500 g twarogu śmietankowego

      250 g jogurtu greckiego

      200 g słodzonego mleka skondensowanego

      80 ml likieru amaretto

      3 białka, rozkłócone, ale nie ubite

      1 łyżeczka cukru migdałowego

      oraz owoce: 3 brzoskwinie, ½ świeżego ananasa, 2 duże dojrzałe banany, skórka starta ze sparzonej pomarańczy, cukier do smaku

      Sernik Tropikalna Wyspa

      

      Przygotować ciasto. Mąkę wymieszać z mielonymi migdałami, cukrem, cukrem migdałowym i proszkiem. Połączyć z posiekanym masłem i żółtkami. Zagnieść ciasto, dodając w razie potrzeby kwaśną śmietanę. Ciasto podzielić na 2 równe części. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 godzinę. Owoce obrać, pokroić w kostkę. Rozwałkować ciasto na kształt koła o śr. 26-27 cm i wyłożyć na spód tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia.

      Składniki masy serowej wymieszać trzepaczką. Wylać na spód. Wyłożyć owoce i skórkę z pomarańczy. Jeśli owoce nie są dość słodkie należy posypać cukrem. Drugą część ciasta rozwałkować na wymiar średnicy blaszki i wyłożyć na owoce. Wierzch posmarować mlekiem i posypać brązowym cukrem. Piec około 1 godziny w temperaturze 180oC. Ostudzić i schłodzić przed rozkrojeniem.

      Sernik Tropikalna Wyspa 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik Tropikalna Wyspa”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      piątek, 02 listopada 2012 19:28
  • wtorek, 16 października 2012
    • Ciasto dyniowo-marchewkowe z kremem serowym

      Dziś zapraszam Was na słodkie, choć warzywne ciasto, w którym rządzą dynia i marchew. Ciasto jest wyraziste za sprawą bakalii. Całość dopełnia smakowity maślano-śmietankowy krem waniliowy, a wierzch zdobi kołderka z płatków migdałowych. Zapraszam serdecznie....

      Ciasto dyniowo-marchewkowe z kremem serowym 

      Składniki:

      1 szklanka marchewki, startej na drobnej tarce i odciśniętej z soku

      1,5 szklanki dyni, startej na drobnej tarce i odciśniętej z soku

      2/3 szklanki oleju

      1/3 szklanki kwaśnej śmietany

      4 duże jajka

      2 szklanki mąki

      1 niepełna szklanka cukru

      mały cukier waniliowy

      2 łyżeczki proszku do pieczenia

      100 g posiekanych orzechów włoskich

      100 g suszonego ananasa

      80 g kandyzowanej skórki pomarańczowej

      Krem:

      400 g serka śmietankowego (na serniki, może być rzadszy) ogrzanego do temperatury pokojowej

      150 gmiękkiego masła

      ½ szklanki cukru pudru

      mały cukier waniliowy

      50 g płatków migdałowych do posypania

      Ciasto dyniowo-marchewkowe z kremem serowym 

      Jajka zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym, wlać olej i śmietanę, a następnie partiami wsypywać mąkę wymieszaną z proszkiem. Na samym końcu dodać marchewkę i dynię, oraz orzechy, ananasa i skórkę z pomarańczy. Wymieszać i przelać do średniej prostokątnej balachy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 60 minut w temperaturze 180oC. Wyjąć i wystudzić.

      W czasie pieczenia przygotować krem. Ważne by ser miał tę samą temperaturę co masło. Serek zmiksować z miękkim masłem, cukrem i cukrem waniliowym.

      Ostodzone ciasto przekroić wzdłuż na pół. Dolną część ciasta posmarować 2/3 porcji kremu, przykryć wierzchnią częścią ciasta. Na niej rozsmarować resztę kremu i posypać płatkami migdałów. Schłodzić, by krem zastygł. Przechowywać w lodówce.

      Ciasto dyniowo-marchewkowe z kremem serowym

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (8) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto dyniowo-marchewkowe z kremem serowym”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      wtorek, 16 października 2012 07:51
  • czwartek, 26 lipca 2012
  • piątek, 06 kwietnia 2012
  • środa, 07 marca 2012
    • Słodkie babeczki na Dzień Kobiet

      Czekoladowe babeczki z cytrynową pianką i kawałkami ananasa. I słodkie, i kwaśne, ciemnobrązowe i jasnożółte. Z wierzchu kruche, w środku sprężyste... Pełne przeciwieństw. Jak czerwień i błękit. Jak kobieca dusza...

      Dla wszystkich słodkich babeczek, które odwiedzają Czerwień i błękit, ale i dla mężczyzn, którzy je uwielbiają (babeczki i babeczki...).

      Przepis własny, który dodaję do akcji Owocowe ciasta zimowe ze względu na zawartość ananasów i cytryny w babeczkach :)

       

      Czekoladowe babeczki z cytrynową pianką i kawałkami ananasa

       

      Ciasto:

      200 g masła

      1 i 1/2 szklanki mąki (najlepsza krupczatka)

      1/2 szklanki kakao

      1/2 szklanki cukru pudru

      3 duże żółtka

      2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

      Cytrynowa pianka:

      3 duże białka

      1/2 szklanki cukru pudru

      szczypta soli

      1/4 szklanki oleju

      1 budyń bez cukru - śmietankowy lub waniliowy

      oraz 5-6 plastrów ananasa z puszki


      Czekoladowe babeczki z cytrynową pianką i kawałkami ananasa

       

      Składniki ciasta szybko zagnieść i schłodzić pół godziny. Następnie podzielić na 12 równych części (posłużyłam się wagą, każda porcja ważyła mniej więcej 52-53 g). Z porcji zrobić kulki, następnie podsypując rozwałkować na koła o średnicy ok. 10 cm i wylepić dno i brzegi foremek wysmarowanych olejem lub formy muffinkowej. Można delikatnie rozłożyć na zewnątrz brzegi. Odłożyć do lodówki.

      Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, porcjami dodawać cukier. Dalej ubijać, wsypać powoli proszek budyniowy, a na końcu olej. Masę wylać do wyłożonych ciastem babeczek. Ananasy pokroić w drobną kostkę i rozdzielić po równo do babeczek. Piec w piekarniku nagrzanym do 180oC około 25 minut. Ostudzić, wyjąć z formy, podawać wystudzone.


      Czekoladowe babeczki z cytrynową pianką i kawałkami ananasa


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Słodkie babeczki na Dzień Kobiet”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 07 marca 2012 20:28
  • środa, 27 kwietnia 2011
  • niedziela, 17 kwietnia 2011
  • piątek, 23 kwietnia 2010
    • Sałatka z buraków i ananasa

      Ciekawa byłam, jak smakuje połączenie buraków z ananasem... No cóż, spodziewałam się czegoś lepszego. Sałatka jest smaczna, jadłam już lepsze. Słodycz ananasa i żurawiny przełamałam nieco słonym smakiem ogórków i czarnych oliwek. Chcąc ograniczyć węglowodany jadłam tę sałatkę bez chleba. Myślę, że lepiej smakowałaby z bułeczką i plasterkiem szynki...  Może jednak Wy się w niej zakochacie?

      Sałatka z buraków i ananasa

      4 łyżki buraków w wiórkach (np. z papryką) w łagodnej zalewie octowej

      1/2 puszki ananasa

      3 duże ogórki kiszone

      pół czerwonej papryki

      garść suszonej żurawiny

      kilkanaście czarnych oliwek

      2 łyżki majonezu

      1 łyżka zalewy z ananasów

      natka pietruszki

      sól i pieprz do smaku

      Buraki i krążki ananasa odsączyć. Ogórki, ananasy i paprykę pokroić w grubą kostkę. Oliwki przekroić na pół. Majonez wymieszać z sokiem z ananasów. Składniki sałatki wymieszać razem z żurawiną i posiekaną natką pietruszki oraz sosem, doprawić solą i pieprzem. Schłodzić przed podaniem. Sałtkę można udekorować startym na drobnej tarce jajkiem i natką pietruszki.

      Sałatka z buraków i ananasa

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      piątek, 23 kwietnia 2010 18:23
  • wtorek, 20 kwietnia 2010
  • czwartek, 28 stycznia 2010
    • Toffik niebiańsko migdałowy

      Ciasto delikatne, rozpływające się w ustach, dość słodkie. Dla wielbicieli migdałowych aromatów, jak również dla miłośników karmelu. Jedyny bardziej cierpki akcent to ananasy. Ciasto historyczne, bo w trakcie ucierania popsuł się mikser - mój prezent ślubny. To jakiś znak z niebios? Myślałam, że tylko ciasto pochodzi z góry...

      Toffik migdałowy

      Spód tej niebińskiej słodkości to ucierane ciasto z białą czekoladą. Pomysł i receptura ze zmienionymi przeze mnie proporcjami zaczerpnięta ze strony Kwestia smaku.

      Pozostałe warstwy to moja inwencja twórcza.

      Toffik migdałowy z kawałkami ananasa

      Ciasto: 200 g białej czekolady, 160 g masła,, 1 1/4 szklanki mąki, 4 duże jajka, 5 łyżek cukru pudru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

      Masa migdałowa z ananasami: 3 płaskie łyżki mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 1/2 l mleka, 1 cukier migdałowy (16 g), 3/4 szklanki cukru, 200 g masła, kilkanaście ciasteczek Amaretti, kilka plastrów ananasa z puszki.

      Góra ciasta: 2 duże opakowania herbatników maślanych, gotowa masa krówkowa, 500 ml śmietany kremówki, 2 łyżeczki żelatyny, 4 łyżki cukru pudru, opakowanie płatków migdałowych.

      Najpierw topimy w kąpieli wodnej białą czekoladę, studzimy.

      Następnie przygotowujemy budyń.  Z mleka odlewamy pół szklanki, wsypujemy mąki i cukry, rozpuszczamy. Resztę mleka gotujemy, wlewamy mieszankę budyniową, ciągle mieszając aż składniki dobrze się połączą. Budyń zestwiamy z ognia do całkowitego wystudzenia.

      W tym czasie wykonujemy spód.  Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem, wlewamy zimną czekoladę, dobrze łączymy składniki. Następnie na przemian dodajemy jajka i mąkę wymieszaną z proszkiem. Wylewamy do dużej blachy wyłożonej papierem i pieczemy do zrumienienia i suchego patyczka. Studzimy.

      Zimny budyń ucieramy z miękkim masłem, dodajemy rozkruszone ciasteczka Amaretti oraz dobrze odsączone i drobno pokrojone ananasy. Mieszamy i wykładamy na ostudzone ciasto z czekoladą. Wyrównujemy powierzchnię.

      Następnie na masie układamy jeden koło drugiego pierwszą warstwę herbatników. Na herbatnikach rozsmarowujemy zmiksowaną masę krówkową i układamy drugą partię herbatników.

      Żelatynę namaczamy w 1/3 szklanki wody. Podgrzewamy i rozpuszczamy, odstawiamy do wystudzenia. Dobrze schłodzoną kremówkę ubijamy z cukrem. Wlewamy zimną, ale jeszcze płynną żelatynę i dobrze łączymy ze śmietaną. Wykładamy na herbatniki i obficie posypujemy płatkami migdałowymi. Schłamy w lodówce, najlepiej przez całą noc.


      Toffik migdałowy

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Toffik niebiańsko migdałowy”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      czwartek, 28 stycznia 2010 09:38

Kalendarz

Czerwiec 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny





Skrzynka pocztowa Napisz do mnie






Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne

myTaste.pl

Przepisy Na - katalog kulinarny

zobacz moją galerię na mniamspinka.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl

rondel



zBLOGowani.pl




banner przepis miesiaca




Darmowe fotoblogi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...