Malinowa czerwień

Wpisy otagowane „seler”

  • poniedziałek, 18 czerwca 2018
    • Zapiekanka makaronowa z warzywami i serem

      Witajcie! Dzisiaj podaję przepis na szybką warzywną zapiekankę makaronową. Kilka prostych składników, beszamel i mamy smakowite danie!

      Zapiekanka makaronowa z warzywami i serem

      Składniki:

      2/3 opakowania makaronu penne
      300 g pomidorków koktajlowych
      opakowanie mozzarelli mini
      120 g sera żółtego (dowolnego miękkiego)
      2/3 puszki kukurydzy
      1 cukinia
      2 łodygi selera naciowego

      sól, zioła do pizzy

      Sos:

      2 łyżki masła
      2 łyżki mąki
      1,5 szklanki wody
      2/3 szklanki słodkiej śmietanki 18%
      2 ząbki czosnku
      sól i pieprz
      1 łyżeczka ziół do pizzy
      pęczek natki pietruszki
      olej do grillowania

      Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie.

      Cukinię umyć, pokroić w grube półplasterki i zgrillować z dodatkiem ziół do pizzy i soli. Przełożyć do miski. Selera umyć, pokroić w paseczki i chwilkę dusić na tym samym oleju.

      Przygotować sos. Masło stopić w rondelku, dodać mąkę, i mieszając, wlewać wodę. Mieszać aż sos będzie gładki, bez grudek. Dodać obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, zioła włoskie. Wlać słodką śmietankę i chwilę gotować. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać posiekaną natkę pietruszki i wymieszać.

      Makaron wymieszać z cukinią, selerem, kukurydzą, 2/3 pomidorków, startym żółtym serem, mozzarellą. Zalać równomiernie sosem, jeszcze raz delikatnie wymieszać. Na wierzchu ułożyć resztę pomidorków Zapiekać w 190oC aż ser się rozpuści, a wierzch zapiekanki nieco przyrumieni.

      Zapiekanka makaronowa z warzywami i serem

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Zapiekanka makaronowa z warzywami i serem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 18 czerwca 2018 12:18
  • poniedziałek, 04 czerwca 2018
  • środa, 09 maja 2018
    • Zupa z kurczaka ze szparagami i ryżem

      Sezon na szparagi trawa, więc tworzę nowe dania i świetnie się przy tym bawię. Była już zupa (poniżej przepis), a dzisiaj korzystając z wolnego dnia w pracy wymyśliłam dwie sałatki i kosztując je byłam zaskoczona, że są tak smaczne! Przepisy wkrótce na blogu...

      Zupa z kurczaka ze szparagami i ryżem
       

      Składniki:

      1 udko lub ćwiartka z kurczaka
      2 średnie marchewki lub pęczek młodych
      ½ selera
      ½ cebuli
      pęczek zielonych szparagów
      1 mała papryczka chili (użyłam żółtej)
      2-3 ząbki czosnku
      posiekana natka pietruszki lub koperek
      2/3 szklanki ryżu arborio
      1 łyżeczka ziół śródziemnomorskich
      sól
      2/3 szklanki słodkiej śmietanki
      1 łyżka jarzynki bez soli

      Umyte mięso zalać 2 litrami zimnej wody i gotować pod przykryciem na bardzo małym ogniu. Po 40 minutach od zagotowania dodać do wywaru marchew pokrojoną w plastry. Po kilku minutach dodać ryż, pokrojoną w paseczki papryczkę, starty na drobnej tarce seler, pokrojoną w kostkę cebulę i zmiażdżony czosnek. Po 10 minutach dodać pokrojone na kawałki (bez zdrewniałych końcówek) szparagi – najpierw środkowe części, a po 3 minutach końcówki. Na końcu wrzucić posiekaną natkę pietruszki, zioła, jarzynkę oraz sól. Zabielić śmietanką. Udko wyjąć, obrać z kości i skóry, a mięso dodać do zupy. Zupę podawać gorącą.

      Zupa z kurczaka ze szparagami i ryżem

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Zupa z kurczaka ze szparagami i ryżem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 09 maja 2018 12:55
  • sobota, 21 kwietnia 2018
    • Kolorowa zupa jarzynowa z pieczarkami i ryżem

      U Ani trwa pieczarkowy tydzień. To moja druga pieczarkowa propozycja do tej akcji. W zaprzyjaźnionej grupie blogerek również dodajemy przepisy pieczarkowe. Szczególnie polecam przepisy Ani i Marty i Ani. Na moim blogu znajdziecie przeróżne zupy, zarówno kremowe, jak i z cząstkami warzyw. Zupa, którą dzisiaj prezentuje jest idealną propozycją przez cały rok, bo większość warzyw można kupić w sklepach i zimą, i latem...

      Kolorowa zupa z pieczarkami i ryżem

      Składniki:

      2 skrzydełka z kurczaka lub jedno z indyka
      2/3 szklanki ryżu
      ok. 150 g pieczarek
      po pół papryki w dwóch kolorach (np. czerwona i pomarańczowa)
      ok. 1/2 puszki kukurydzy
      1 marchew
      2 łodygi selera naciowego
      mały pęczek koperku
      przyprawa warzywna
      łyżeczka ziół do pizzy
      1/2 szklanki słodkiej śmietanki
      sól i pieprz do smaku

      Umyte skrzydełka włożyć do garnka i zalać do pełna zimną wodą. Gotować aż mięso będzie miękkie. Pieczarki umyć, pokroić w pół plasterki i wrzucić do wywaru razem z przepłukanym ryżem.

      Po kilku minutach dodać obraną i pokrojoną w kostkę marchew, następni pokrojony w paseczki seler oraz pokrojone w kostkę papryki. Dodać również odsączoną kukurydzę. Kiedy warzywa zmiękną, dodać przyprawę warzywną i zioła oraz posiekany koperek.

      Na końcu wlać śmietankę i po zagotowaniu wyłączyć. Doprawić pieprzem i jeśli to konieczne dosolić.

      Mięso z rosołu po obraniu ze skóry i kości można posiekać do zupy lub wykorzystać do past, pierogów lub krokietów.


      Pieczarkowy Tydzień 2018

      Kolorowa zupa jarzynowa z pieczarkami i ryżem

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (12) Pokaż komentarze do wpisu „Kolorowa zupa jarzynowa z pieczarkami i ryżem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      sobota, 21 kwietnia 2018 20:39
  • niedziela, 25 marca 2018
    • Pasztet drobiowo-wołowy

      Kiedy panowały silne mrozy tej wiosny... tak, tak, jeszcze tydzień temu na Podkarpaciu był mróz... zachciało mi się porządnego rosołu. A z mięsa z rosołu planowałam zrobić farsz do krokietów. Zmieniłam zdanie i upiekłam pasztet. Dodałam do niego, oprócz mięsa z indyka, kurczaka i wołowego również jarzyny z rosołu i sam rosół. Po raz pierwszy wyszedł mi pasztet tak wilgotny i aksamitny. W dodatku dość chudy. Małą porcję zamroziłam od razu na święta, bo wyszła spora porcja na długą keksówkę.

      Pasztet drobiowo-wołowy

      Składniki:

      ugotowane mięso i warzywa z rosołu: 2 ćwiartki z kurczaka, duży kawałek wołowiny (szponder) 1 golonka z indyka, 2 marchewki, 1 duży seler, 1/2 pora, 1 średnia cebula, 4 ząbki czosnku, kilka
      świeży lub pęczek natki pietruszki
      przyprawy: imbir, kminek, mielony czosnek, słodka papryka, mielony kminek, tymianek, majeranek, sól i pieprz,1 łyżka przyprawy warzywnej
      1 duża sucha bułka
      ok. 2/3 szklanki rosołu lub bulionu
      3 duże jajka

      Masło i bułka tarta do formy

      Mięso obrać ze skór i kości, pokroić na kawałki. Bułkę namoczyć w zimnej wodzie, a kiedy nasiąknie wodą, odcisnąć i dodać do mięsa razem z warzywami, przyprawami, jajkami oraz rosołem. Wszystko zmiksować na gładką masę.

      Podłużną keksówkę wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Wyłożyć masę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160oC i piec na termoobiegu ok,. 1 godzinę.

      Pasztet drobiowo-wołowy

      

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Pasztet drobiowo-wołowy”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      niedziela, 25 marca 2018 21:47
  • środa, 28 lutego 2018
    • Soczewicówka a la zupa grochowa

      Za oknem nieustający mróz poniżej 10 stopni Celsjusza. Na rozgrzewkę proponuję dziś zupę, której głównym składnikiem jest soczewica. Smakuje bardzo podobnie jak zupa grochowa. Przygotowałam ją w ramach wspólnego gotowania. Dzisiejszy temat kulinarny to "3 po 3 - soczewica, czosnek, warzywa korzeniowe". Gotuje ze mną również Marta i Malwina.

      Soczewicówka a la zupa grochowa

      Składniki:

      2 szklanki czerwonej soczewicy
      200 g chudego wędzonego boczku
      3 średnie kremowe ziemniaki

      1 niewielka pietruszka
      ½ małego selera
      2 małe marchwie
      1 duża cebula
      kilka ząbków czosnku
      sól, pieprz, majeranek
      liść laurowy, ziele angielskie
      ½ małego pęczka posiekanej natki pietruszki
      olej do smażenia
      2/3 szklanki słodkiej śmietanki 18%
      2 płaskie łyżki mąki pszennej

      Marchew, pietruszkę, selera i ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Czosnek obrać i pokroić w plasterki, a boczek kostkę. Boczek zalać 5 szklankami zimnej wody, dodać liść laurowy i ziele. Zagotować. Gotować na niewielkim ogniu 2-3 minuty, dodać marchew, pietruszkę, selera, a 5 minut później ziemniaki  i gotować aż warzywa zmiękną. Wówczas dodać przepłukaną soczewicę. W czasie gotowania cebulę obrać i pokroić w kostkę. Usmażyć na oleju na złoty kolor, dodając pod koniec mąkę. Wlać szklankę gotującego się wywaru i wymieszać, by mąka dobrze się rozprowadziła, po czym dodać do warzyw. Kiedy warzywa i soczewica będą miękkie, wlać śmietankę, dodać posiekaną natkę. Doprawić zupę do smaku solą, pieprzem i majerankiem (ok. 2 łyżek). 

      Soczewicówka a la zupa grochowa

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Soczewicówka a la zupa grochowa”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 28 lutego 2018 19:07
  • poniedziałek, 26 lutego 2018
    • Bulion z kurczaka z kluskami kładzionymi

      Zamiast nitek makaronu do bulionu z kurczaka i włoszczyzny dodałam kluski kładzione. Zupa była bardziej pożywna. Polecam przygotować również taki bulion z dodatkiem świeżych pomidorów lub poza sezonem - z puszki. Można wtedy zupę zabielić, ale nie jest to konieczne, bo sam wywar jest esencjonalny.

      Rosół z kurczaka z kluskami kładzionymi

      Składniki:

      2 ćwiartki z kurczaka
      2 marchewki

      1 duży seler
      1 pietruszka
      1/2 pora
      2 liście lub kawałek włoskiej kapusty
      1 średnia cebula
      4 ząbki czosnku

      kilka suszonych grzybów
      2-3 listki laurowe
      kilka kulek ziela angielskiego
      pęczek natki pietruszki lub lubczyku
      sól i pieprz
      1 łyżka przyprawy warzywnej bez glutaminianu sodu
      2 łyżki ciemnego sosu sojowego do smaku (ew. maggi)

      Kluski:

      1 szklanka mąki
      1 jajko
      szczypta soli
      pół łyżeczki oleju
      woda

      Umyte ćwiartki z kurczaka, obrane warzywa (selera przekroić na pół), natkę, ziele, liście laurowe i grzyby zalać zimną wodą w dużym garnku, aby przykryła warzywa i mięso. Po zagotowaniu zdjąć szumy i przykryć. Cebulę przekroić na pół i opalić na palniku przed włożeniem do wywaru. Gotować na bardzo małym ogniu pod przykryciem aż mięso będzie zupełnie miękkie. Warzywa, grzyby, zioła i mięso wyjąć (łyżką cedzakową), a wywar przecedzić. Doprawić solą, pieprzem, przyprawą warzywną i sosem sojowym. Pokroić w kostkę marchewkę, selera i pietruszkę z wywaru. Pod koniec dodać świeżą, drobno pokrojoną natką pietruszki.

      Przygotować kluski. Do przesianej mąki wbić jajko, wsypać sól, wlać olej i tyle wody, aby ciasto dało się nabierać łyżeczką. Wymieszać dokładnie za pomocą mątewki. Wodę zagotować. Kłaść łyżką maczaną w gorącej wodzie małe kluseczki do osolonego wrzątku. Zamieszać i po powtórnym zawrzeniu gotować ok. 2 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Kluski odcedzić, rozłożyć na talerze i wlać gorący bulion.

      Rosół z kurczaka z kluskami kładzionymi

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (16) Pokaż komentarze do wpisu „Bulion z kurczaka z kluskami kładzionymi”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 26 lutego 2018 07:31
  • poniedziałek, 05 lutego 2018
  • wtorek, 30 stycznia 2018
    • Sałatka selerowa

      Dziś będzie podwójnie selerowo, bo w jednej sałatce ukryłam seler naciowy oraz marynowane nitki selera korzeniowego. Dodatki są tu treściwe, bo jest tu i szynka, i ser żółty oraz fasola i kukurydza. Miałam po prostu chęć zjeść w pracy coś innego niż kanapki... stąd pomysł na sałatkę w środku tygodnia.

      W ramach wspólnego pichcenia swoją selerową propozycję przedstawiła dziś również Ania oraz Marta.

      Sałatka selerowa

      Składniki:

      po 3 plastry szynki konserwowej i sera żółtego

      1 słoik selera konserwowego

      3-4 łodygi selera naciowego

      1 puszka kukurydzy

      1 łyżka czerwonej fasoli

      2 łyżki majonezu

      mały kubek kwaśnej śmietany 9-12% lub jogurtu naturalnego

      sól i pieprz do smaku

      Szynkę i ser pokroić w kostkę, a selera naciowego w paseczki. Kukurydzę, fasolę i selera konserwowego odcedzić, a fasolę przepłukać wodą. Wszystkie składniki umieścić w misce, wymieszać z majonezem i śmietaną/jogurtem i doprawić do smaku smaku solą i pieprzem.

      Sałatka selerowa

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (16) Pokaż komentarze do wpisu „Sałatka selerowa”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      wtorek, 30 stycznia 2018 19:42
  • wtorek, 19 grudnia 2017
  • niedziela, 15 października 2017
    • Ryba w cieście z potrawką z warzyw i soi

      Dzisiaj z Anią z bloga Mops w kuchni gotujemy razem w ramach cyklu 3 po 3. W tym miesiącu były to: jajka, ryba i dowolne warzywa strączkowe. U mnie będzie to ryba w cieście naleśnikowym podana z potrawką warzyw i soi. Zapraszam...

      Ryba w cieście z potrawką z warzyw i soi

      Składniki:

      3 duże filety z mintaja lub morszczuka
      sól, pieprz
      skórka starta z cytryny
      koperek

      Ciasto:

      1 jajko
      1 łyżka oleju
      1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
      1/2 szklanki mleka
      sól
      szczypta gałki muszkatołowej
      mąka

      Potrawka:

      1 mała cebula
      3 ząbki czosnku
      1 duża marchew
      1 żółta cukinia (można zastąpić zieloną) o dł. 25 cm
      3 łodygi selera naciowego
      1 szklanka ugotowanej soi (można zastąpić ciecierzycą)
      2 średnie pomidory, najlepiej malinowe lub 2/3 pomidorów z puszki
      1 łyżka słodkiej papryki lub suszonych płatków papryki
      1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki
      2 łyżki koncentratu pomidorowego
      natka pietruszki lub lubczyk (może być suszony)
      1 spora łyżka masła najlepiej klarowanego
      sól i pieprz

      oraz olej do smażenia ryby

      Rybę jeśli jest mrożona, rozmrozić i odsączyć z wody, pokroić na kawałki, posypać z obu stron przyprawami. Jajko rozkłócić z olejem, mlekiem, gałką i solą. Dodać proszek do pieczenia oraz tyle mąki, aby powstało gęste ciasto. Ma mieć konsystencję ciasta na pankejki. Rybę maczać w cieście i smażyć z obu stron na rumiano na oleju na średnim ogniu.

      Masło rozpuścić, cebulę i czosnek obrać. Cebulę pokroić w grubą kostkę i zeszklić na maśle, dodając pod koniec posiekane ząbki czosnku. Marchew obrać, umyć i zetrzeć na tarce. Dodać do cebuli i chwilę dusić. Podlać wodą. Dodać startą razem z łupą cukinię i pokrojone w paseczki łodygi selera. Dusić pod przykryciem. Dodać obie papryki, posiekaną natkę lub lubczyk. Pomidory sparzyć (jeśli używamy świeżych), obrać ze skórki, pokroić w drobną kostkę, dodać do warzyw. Po kilku minutach dodać koncentrat. Mieszając gotować chwilę, dodać ugotowaną soję (lub ciecierzycę), na końcu doprawić solą i pieprzem.

      Ciepłą rybę podawać z gorącą potrawką i ugotowanym ryżem, najlepiej ciemnym.

      Ryba w cieście z potrawką z warzyw i soi

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (11) Pokaż komentarze do wpisu „Ryba w cieście z potrawką z warzyw i soi”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      niedziela, 15 października 2017 19:33
  • sobota, 16 września 2017
  • środa, 06 września 2017
    • Pikantny kociołek

      Aromatyczne, pełne warzyw danie z jednego garnka. Szczególnie polecam jako gorące danie na rodzinnych przyjęciach.

      Pikantny kociołek

      Składniki:

      pęto dobrej jakości wędzonej kiełbasy, niezbyt tłustej
      1 cebula
      4 ząbki czosnku
      1 duża marchew
      3 łodygi selera naciowego
      4 kiszone ogórki
      2 małe papryki w różnych kolorach
      pół woreczka mrożonej fasolki szparagowej, najlepiej w dwóch kolorach
      2 puszki krojonych pomidorów
      2 łyżki koncentratu pomidorowego
      2 łyżki wędzonej papryki w proszku
      2 łyżki zwykłej czerwonej papryki w proszku
      olej do smażenia
      łyżeczka kminku
      pieprz, ostra czerwona papryka, przyprawa typu "jarzynka" do smaku
      posiekana natka pietruszki

      Kiełbasę pokroić w talarki. Umieścić w dużym garnku, zalać do połowy zimną wodą. Po zagotowaniu gotować kilka minut. Z papryk wyciąć gniazda nasienne i pokroić w grubszą kostkę. Wrzucić do wywaru. Następnie dodać mrożoną fasolkę, obraną i pokrojoną w kostkę marchew, selera w paseczki oraz . Kiedy warzywa zmiękną, dodać krojone pomidory, koncentrat, kminek i papryki. Dodać pokrojone w plastry ogórki. Na oleju zeszklić posiekaną w kostkę cebulę, dodając do niej na końcu posiekany drobno czosnek. Przełożyć do zupy razem z posiekaną natką i po kilku minutach gotowania doprawić do smaku przyprawą warzywną, ostrą papryką i pieprzem.

      

      Pikantny kociołek

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (14) Pokaż komentarze do wpisu „Pikantny kociołek”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 06 września 2017 07:37
  • niedziela, 20 sierpnia 2017
  • poniedziałek, 03 lipca 2017
  • czwartek, 20 kwietnia 2017
    • Zupa brokułowa z ziemniakami

      Zazwyczaj zupę brokułową przygotowuję w formie kremu i podaję ją z groszkiem ptysiowym lub grzankami. Dzisiaj brokułowa z różyczkami tego zielonego warzywa w towarzystwie ziemniaków, marchwi i selera, z koperkiem.

      Zupa brokułowa z ziemniakami

      Składniki:

      2 litry bulionu lub wody
      1/2 selera
      1 duża marchew
      3 ząbki czosnku
      pół cebuli lub pora
      3 średnie ziemniaki
      1 duży brokuł
      2/3 szklanki słodkiej śmietanki
      sól i pieprz (najlepiej świeżo mielony)
      4 łyżki posiekanego koperku
      łyżeczka oregano
      sól, pieprz, przyprawa warzywna bez glutaminianu sodu

      Zagotować bulion lub wodę. Selera, i marchew obrać, umyć, zetrzeć na grubej tarce. Dodać razem z pokrojoną w kostkę cebulą (porem) i czosnkiem. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę, dodać do wywaru. Brokuła umyć, podzielić na różyczki i dodać do zupy. Gotować aż wszystkie warzywa i będą miękkie. Wówczas dodać posiekany koperek. Gotować chwilę, by smaki połączyły się, dodać oregano, sól i pieprz i przyprawę warzywną do smaku. Śmietankę zahartować gorącym wywarem i przelać do zupy, energicznie mieszając. Zupę zdjąć z palnika i przelać do talerzy.

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Zupa brokułowa z ziemniakami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      czwartek, 20 kwietnia 2017 09:27
  • środa, 01 lutego 2017
    • Rosół z kurczaka

      Na moim blogu były przepisy na wszystkie popularne zupy, ale nie było klasycznego rosołu. Czas nadrobić zaległości.

      Zwykle gotuję rosół na samym kurczaku, ale lepszy według mnie jest taki z dodatkiem wołowiny. Zwyklę kupuję szponder wołowy, a mięso po ugotowaniu obieram z kości i skór i wykorzystuję do krokietów bądź pierogów.

      Rosół z kurczaka

      Rosół z kurczaka

      Składniki:

      2 ćwiartki z kurczaka
      ew. kawałek wołowiny (szponder)
      2 marchewki

      1 duży seler
      1 pietruszka
      1/2 pora
      1 średnia cebula
      4 ząbki czosnku

      kilka suszonych grzybów
      2-3 listki laurowe
      kilka kulek ziela angielskiego
      pęczek natki pietruszki lub lubczyku
      sól i pieprz
      1 łyżka przyprawy warzywnej
      maggi

      Umyte ćwiartki z kurczaka (i wołowinę), obrane warzywa (selera przekroić na pół), natkę, ziele, liście laurowe i grzyby zalać zimną wodą w dużym garnku, aby przykryła warzywa i mięso. Po zagotowaniu zdjąć szumy i przykryć. Cebulę przekroić na pół i opalić na palniku przed włożeniem do wywaru. Gotować rosół na bardzo małym ogniu pod przykryciem aż mięso będzie zupełnie miękkie. Warzywa, grzyby, zioła i mięso wyjąć (łyżką cedzakową), a wywar przecedzić. Doprawić solą, pieprzem, przyprawą i maggi. Podawać z ugotowanym makaronem (najlepsze będą nitki), pokrojoną drobno marchewką z rosołu posiekaną natką pietruszki.

      Rosół z kurczaka

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (12) Pokaż komentarze do wpisu „Rosół z kurczaka”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 01 lutego 2017 12:35
  • czwartek, 19 stycznia 2017
    • Zupa z pieczonego kalafiora i czosnku

      Na kilku blogach kulinarnych widziałam kremową zupę z pieczonego kalafiora. Byłam ciekawa smaku. Zupa nie jest mdła, o ile dodamy dużo ziół, przypraw oraz sporo pieczonego czosnku. Zupę podałam najprościej jak się da, z domowymi grzankami :)

      Zupa z pieczonego kalafiora i czosnku

      Składniki:

      1 kalafior
      1 główka czosnku
      1 seler
      mielony kminek, gałka muszkatołowa
      ostra i słodka papryka
      zioła do pizzy
      olej lub oliwa
      sól i pieprz
      2/3 szklanki słodkiej śmietanki
      grzanki lub groszek ptysiowy do podania

      Kalafiora umyć, podzielić na różyczki, ułożyć na blasze wyłożonej folią aluminiową. Skropić olejem lub oliwą, posolić, przykryć folią aluminiową. Na niewielkim kwadracie folii aluminiowej położyć główkę czosnku, polać olejem, posolić i szczelnie zawinąć. Czosnek położyć obok kalafiora i włożyć do piekarnika nagrzanego do 200oC na minimum 40 minut. W tym czasie zagotować 5-6 szklanek wody wrzucić umyty, obrany i pokrojony na kawałki seler. Następnie dodać przypieczony kalafior oraz wyłuskany z łupin czosnek. Gotować do miękkości. Warzywa zmiksować z wywarem, doprawić solą pieprzem i ziołami. Zabielić śmietanką. Podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym.

      Zupa z pieczonego kalafiora i czosnku

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (13) Pokaż komentarze do wpisu „Zupa z pieczonego kalafiora i czosnku”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      czwartek, 19 stycznia 2017 07:56
  • poniedziałek, 09 stycznia 2017
  • poniedziałek, 05 grudnia 2016
  • poniedziałek, 03 października 2016
  • środa, 14 września 2016
  • środa, 18 maja 2016
    • Zupa szparagowo-kalafiorowa

      Dzisiaj na blogu kolejny przepis, w którym głównym składnikiem są szparagi. Tym razem użyłam białych, łącząc je z kalafiorem. Wyszła bardzo smaczna, kremowa zupa.

      Zupa szparagowo-kalafiorowa

      Składniki:

      1 pęczek białych szparagów
      1 niewielki kalafior, podzielony na różyczki
      1 mały seler
      kawałek pora
      3 ząbki czosnku
      2 litry dowolnego bulionu
      1 łyżka masła
      ½ szklanki słodkiej śmietanki
      1 łyżka włoskich ziół
      szczypta gałki muszkatołowej oraz kminku
      pół pęczka świeżej natki pietruszki
      sól i pieprz

      Szparagi i selera umyć i obrać. Odciąć szparagom zdrewniałe końcówki. Pora przekroić wzdłuż i przepłukać, selera pokroić w duże kawałki. Czosnek obrać. Wszystkie warzywa, także różyczki kalafiora umieścić w garnku, zalać bulionem i gotować do miękkości. Następnie warzywa wraz z wywarem zmiksować. Dodać zioła, posiekaną natkę i zagotować zupę, odstawić z palnika po 2 minutach od zagotowania. Następnie dodać masło, śmietankę i dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z grzankami.

      Zupa szparagowo-kalafiorowa

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (11) Pokaż komentarze do wpisu „Zupa szparagowo-kalafiorowa”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 18 maja 2016 08:16
  • piątek, 13 maja 2016
    • Lekki kapuśniak z pieczarkami

      Lekki kapuśniak z pieczarkami

      Składniki:

      3 skrzydełka z kurczaka

      250 g kiszonej kapusty

      250 g pieczarek

      1 mały seler

      1 duża marchew

      3 ząbki czosnku

      mała cebula

      kilka suszonych grzybów

      3 średnie kremowe ziemniaki

      1 listek laurowy

      kilka ziaren ziela angielskiego

      łyżeczka kminku

      sól i pieprz (najlepiej świeżo mielony)

      4 łyżki posiekanej natki

      Kapustę lekko przepłukać, jeśli jest za kwaśna, włożyć do garnka wraz z kminkiem i grzybami, zalać 1,5-2 szklankami wody i gotować do miękkości. Skrzydełka umyć, włożyć wraz z listkiem laurowym i zielem do drugiego, nieco większego garnka, wypełniając go do 2/3 zimną wodą. Gotować do miękkości. Pieczarki oczyścić, pokroić w plastry, dodać do mięsa. Selera i marchew obrać, umyć, pokroić w kostkę. Dodać razem z pokrojoną w kostkę cebulą i czosnkiem. Po 10 minutach wrzucić pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotować aż wszystkie warzywa będą miękkie. Wówczas dodać posiekaną natkę i ugotowaną kapustę wraz z pozostałym wywarem. Mięso można obrać ze skóry i kości i dodać do kapuśniaku. Gotować jeszcze chwilę, by smaki połączyły się, dodać sól i pieprz do smaku. Zupę podawać gorącą.

      Lekki kapuśniak z pieczarkami 

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (8) Pokaż komentarze do wpisu „Lekki kapuśniak z pieczarkami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      piątek, 13 maja 2016 09:25
  • środa, 30 marca 2016

Kalendarz

Czerwiec 2018

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny





Skrzynka pocztowa Napisz do mnie






Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne

myTaste.pl

Przepisy Na - katalog kulinarny

zobacz moją galerię na mniamspinka.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl

rondel



zBLOGowani.pl




banner przepis miesiaca




Darmowe fotoblogi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...