Malinowa czerwień

Wpisy otagowane „wafelki”

  • poniedziałek, 15 lutego 2016
    • Ciasto truskawkowo-kokosowe z galaretką

      Moja słodka propozycja na Walentynki. Mocno kokosowy spód, mocno truskawkowo krem i biszkopty zatopione w truskawkowym soku, a na wierzchu truskawkowa galaretka. Zapraszam serdecznie!

      Ciasto truskawkowo-kokosowe z galaretką

      Kokosowa beza:

      5 białek
      1 szklanka cukru
      200 g kokosu
      1 długi wafelek kokosowy w jasnej polewie

      Krem:
      2 szklanki mleka
      2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
      3/4 szklanki cukru kryształu
      3 budynie truskawkowe lub waniliowe z cukrem
      1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej
      1 łyżka mąki pszennej
      5 żółtek
      150 dag masła
      250 g serka mascarpone
      1 opakowanie podłużnych biszkoptów
      600 g mrożonych truskawek
      2 galaretki truskawkowe

      Białka umieścić w misie miksera. Ubijać, zwiększając obroty miksera, do otrzymania sztywnej piany. Dodawać cukier, stopniowo, łyżka po łyżce, aż do wyczerpania cukru i otrzymania gęstej, błyszczącej piany. Pod sam koniec ubijania dodać kokos i pokruszony wafelek. Delikatnie wymieszać. Wyłożyć na dużą prostokątną blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec do lekkiego zrumienienia w temp. 160oC.

      Truskawki całkowicie rozmrozić. Owoce zmiksować, a sok odstawić. Do 1 szklanki mleka dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, budynie i żółtka. Dokładnie roztrzepać. Resztę mleka zagotować z cukrem kryształem i cukrem waniliowym. Do gotującego mleka cienkim strumieniem wlać roztrzepane żółtka z cukrem, budyniami i mąką. Stale mieszając, ugotować budyń i wystudzić. Zimny utrzeć z miękkim masłem i mascarpone, dodając do utartego masła i serka po łyżce budyniu oraz zmiksowane truskawki.

      Z ciasta zdjąć papier. Ciasto umieścić z powrotem na blasze. Wyłożyć połowę kremu. Biszkopty krótko maczać w soku z truskawek, układać wzdłuż na kremie, przykryć pozostałym kremem i schłodzić. Galaretki rozpuścić w 1 litrze wrzątku i kiedy zaczną tężeć, wylać na krem. Schłodzić minimum 2 godziny przed rozkrojeniem.

      Walentynki 2016 - Czym TO się je?

      Ciasto truskawkowo-kokosowe z galaretką

      

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (11) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto truskawkowo-kokosowe z galaretką”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 15 lutego 2016 17:48
  • wtorek, 15 lipca 2014
    • Sernik z czereśniami i białą czekoladą

      Sernik to moje ulubione ciasto. Przez 5 lat blogowania uzbierałam pokaźną kolekcję. Nie wiem jak to się dzieje, ale wciąż udaje mi się skomponować kolejne sernikowe zestawy smaków... Cenię serniki za szybkość ich przygotowania a lato kocham za owoce, które stwarzają nieskończoną liczbę sernikowych możliwości. Dzisiejszy czaruje słodyczą białej czekolady i zachwyca aromatem czereśni...

      Sernik z czereśniami i białą czekoladą

      Sernik z czereśniami i białą czekoladą

      Składniki:

      180 g nadziewanych wafelków śmietankowych
      60 g stopionego masła

      Masa serowa:

      800 g mielonego sera twarogowego na serniki
      200 g białej czekolady
      2/3 szklanki słodkiej śmietanki 18%
      1 łyżka mąki ziemniaczanej
      5 jajek
      1 łyżeczka cukru migdałowego
      ok. 300 g czereśni

      Wafelki zmielić, dodać masło, wylepić spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy 24 cm. Schłodzić, by masa stwardniała. Czereśnie umyć, wydrylować. Czekoladę połamać, wlać śmietankę, rozpuścić w kąpieli wodnej lub kuchence mikrofalowej, ostudzić. Jajka zmiksować z  rozpuszczoną i ostudzoną czekoladą i połączyć z serem, cukrem migdałowym oraz mąką ziemniaczaną. Wylewać porcjami na ciasteczkowy spód, dodając czereśnie. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180oC i piec około 30 minut, potem dopiekać w 150oC aż wierzch będzie ścięty (ok. 40 minut). Następnie wyjąć, ostudzić i schłodzić minimum 3 godziny. Wierzch można posypać wiórkami z białej czekolady.

      Sernik z czereśniami i białą czekoladą

      Sernik z czereśniami i białą czekoladą

      Sernik z czereśniami i białą czekoladą

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (11) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik z czereśniami i białą czekoladą”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      wtorek, 15 lipca 2014 20:47
  • piątek, 10 stycznia 2014
    • Ciasto czekoladowe z musem truskawkowym, bananami masą wafelkową

      Jak Karnawał, to można nieco poszaleć. Także z wypiekami. Choć rzadko (z lenistwa :) ) robię przekładańce, to jednak przełamałam się. Ciasto nie jest skomplikowane i szybko się je przygotowuje. W dodatku nie za słodkie, a masa bardzo lekka. Pomysł własny.

      Ciasto czekoladowe z musem truskawkowym, bananami masą wafelkową

      Ciasto czekoladowe z musem truskawkowym, bananami masą wafelkową

      Ciasto czekoladowe:

      100 g gorzkiej czekolady

      100 g miękkiego masła

      100 g brązowego cukru

      2 łyżeczki cukru waniliowego

      3 jajka

      100 g mąki pszennej

      20 g gorzkiego kakao

      2 łyżeczki proszku do pieczenia

      Mus truskawkowy:

      450 g mrożonych truskawek

      1 szklanka wody

      2 łyżeczki cukru waniliowego

      1/2 szklanki cukru

      2 łyżki żelatyny

      Masa śmietankowa z wafelkami:

      1 litr śmietany kremówki

      4 duże wafelki czekoladowe w polewie (maxi)

      2 łyżki żelatyny

      1/2 szklanki mleka

      2 łyżeczki cukru waniliowego

      cukier puder do smaku

      4 długie, w miarę proste banany (nie za bardzo dojrzałe), wtedy ciasto dłużej poleży)

      sok z cytryny

      Ciasto czekoladowe z musem truskawkowym, bananami masą wafelkową   Ciasto czekoladowe z musem truskawkowym, bananami masą wafelkową

      Czekoladę połamać na kawałki, masło pokroić na kawałki. Umieścić oba produkty w porcelanowej miseczce do połowy wypełnionym wrzątkiem. Gotować aż czekolada się rozpuści. Wyjąć miskę i ostudzić.. Jajka zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym, dawać porcjami czekoladę z masłem. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz kakao i porcjami dodawać do masy, ciągle miksując. Masę przelać do prostokątnej blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 30 minut w temperaturze 180oC. Ostudzić.

      Do rondelka włożyć zamrożone truskawki i wlać 1/2 szklanki wody. Gotować aż całkowicie się rozmrożą. Następnie zmiksować na mus, dodać cukier i cukier waniliowy. Żelatynę namoczyć w 1/2 szklanki zimnej wody, by napęczniała. Następnie rozpuścić nad parą wodną lub w mikrofalówce. Wlać do gorącego musu energicznie mieszając. Ostudzić, a kiedy zacznie tężeć, wylać na ciasto czekoladowe. Schłodzić w lodówce.

      Żelatynę namoczyć w zimnym mleku, potem podgrzać, by się rozpuściła i lekko przestudzić. Zimną kremówkę ubić, dodać cukier waniliowy, wkruszyć 3 wafelki. Masę wymieszać, wlać żelatynę, dokładnie wymieszać i dodać do smaku cukier puder. Połowę masy wyłożyć na mus truskawkowy.

      Banany sparzyć, obrać, odciąć końcówki i przekroić wzdłuż na pół. Skropić sokiem z cytryny, ułożyć przekrojeniem do dołu w poprzek blachy, przykryć resztą kremu. Na wierzch pokruszyć ostatniego wafelka i schłodzić, aby masa stężała.

      Ciasto czekoladowe z musem truskawkowym, bananami masą wafelkową

      Ciasto czekoladowe z musem truskawkowym, bananami masą wafelkową

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (17) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto czekoladowe z musem truskawkowym, bananami masą wafelkową”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      piątek, 10 stycznia 2014 16:06
  • niedziela, 23 września 2012
    • Tarta kokosowa z malinami

      Poczułam dziś powiew jesieni. Choć słońce świeciło mocno, wiatr przypomniał kto tu teraz rządzi. Dobrze, że są późne odmiany malin, które jednak kojarzą mi się z latem. Tak jak kokosy z egzotyczną wyspą... Oto tarta. Jedno z wielu ciast na mojej długiej liście przepisów, które rodzą się w mojej głowie. Nie ma dnia bym czegoś do niej nie dopisywała, bo inspirację znajduję ostatnio niezwykle łatwo... Tylko nie nadążam z ich realizacją i sporządzaniem notek. Często gotuję na 2-3 dni, by jako pracująca mama i żona zaoszczędzić czas. Przez trzy dni gołąbki, ale za to w dwóch wersjach. Potem leczo wege, które po dwóch dniach zmienia się w gulasz z mięsem i kaszą. Za to ciasta piekę teraz w małych porcjach, by zaspokoić swój głód na pieczenie. Zapraszam na letnią tartę kokosową z malinami....

      Tarta kokosowa z malinami

      Ciasto:

      250 g mąki pszennej - krupczatki

      150 g zimnego masła

      80 g cukru pudru

      2 łyżeczki proszku do pieczenia

      2 żółtka

      2-3 łyżki bardzo zimnej wody

      szczypta soli

      Nadzienie:

      400 g jogurtu typu greckiego

      100 g białej czekolady rozpuszczonej w 1/3 szklanki mleka, ostudzonej

      50 g wiórków kokosowych

      1 Princessa maxi o smaku kokosowym

      2 białka (schłodzone)

      200 g świeżych malin

      Tarta kokosowa z malinami

      Wafelek zamrozić, by można go było zetrzeć.

      Składniki ciasta szybko zagnieść, w razie potrzeby dodać bardzo zimną wodę. Zawinąć w folię. Odstawić na 1 godzinę do lodówki.

      Ciasto rozwałkować, wylepić dno i boki formy na tartę małej tortownicy (24 cm) na wysokość 3-4 cm. 

      W osobnym naczyniu ubić na sztywno białka. Jogurt połączyć z ostudzoną czekoladą i wiórkami. Zetrzeć na grubej tarce zamrożony wafelek Wymieszać. Na końcu delikatnie wmieszać ubite białka. Wyłożyć na ciasto i wyrównać powierzchnię. Wcisnąć waliny otworami do góry. Piec 0k. 40 minut w temperaturze 180oC.

      Tarta kokosowa z malinami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Tarta kokosowa z malinami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      niedziela, 23 września 2012 18:23
  • poniedziałek, 30 sierpnia 2010
    • Tort wafelkowy z brzoskwiniami

      Mój starszy syn, Mikołaj skończył wczoraj sześć lat. Z tej okazji przygotowałam dla niego tort. Dwa kakaowe biszkopty przełożone masą. A masa to bita śmietana, wafelki princessa w czekoladzie, płatki migdałów i brzoskwinie. Całość udekorowana polewą czekoladową i pokruszonego wafelka. Tort nie za słodki i prosty w wykonaniu.

      Tort wafelkowy z brzoskwiniami

      Biszkopt (składniki na jeden blat):

      4 jajka

      3 duże łyżki mąki pszennej

      1 łyżka mąki ziemniaczanej

      2 łyżki ciemnego kakao

      niepełna szklanka cukru

      1 łyżeczka proszku do pieczenia

      1 łyżka oleju

      W misce wymieszać obie mąki, kakao i proszek do pieczenia. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Wsypać cukier i dalej ubijając, po kolei dodawać żółtka i olej. Na końcu porcjami dodawać suchą mieszankę i delikanie, ale dokładnie wymieszać składniki. Przelać do tortownicy wyłożonej papierem i piec ok. 30 minut w temperaturze 170oC. Ostudzić i delikatnie zdjąć papier.

      W ten sam sposób przygotować drugi biszkopt.

      Masa:

      750 ml śmietany kremówki

      3 fixy do śmietany

      3 łyżki cukru pudru

      3 duże wafle Princessa w czekoladzie (dałam w mlecznej, ale lepsza będzie deserowa)

      puszka brzoskwiń

      70 g płatków migdałowych

      dowolna polewa czekoladowa oraz 1/2 małego wafelka do dekoracji

      Brzoskwinie odsączyć z syropu i pokroić w kostkę. Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem wymieszanym z fixami. Pokruszyć wafelki, dodać płatki migdałowe i brzoskwinie. Dobrze wymieszać.

      Masę równo wyłożyć na blat biszkoptowy, przykryć drugim i lekko docisnąć. Rozsmarować polewę czekoladową (użyłam gotowej) i posypać okruszkami wafelka.

      Tort wafelkowy z brzoskwiniami

      Tort wafelkowy z brzoskwiniami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (21) Pokaż komentarze do wpisu „Tort wafelkowy z brzoskwiniami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 30 sierpnia 2010 17:25

Kalendarz

Lipiec 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny





Skrzynka pocztowa Napisz do mnie






Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne

myTaste.pl

Przepisy Na - katalog kulinarny

zobacz moją galerię na mniamspinka.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl

rondel



zBLOGowani.pl




banner przepis miesiaca




Darmowe fotoblogi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...