Malinowa czerwień

Wpisy otagowane „śliwki”

  • środa, 11 października 2017
  • wtorek, 10 października 2017
    • Sernikobrownie ze śliwkami na mące kokosowej

      Bardzo wilgotne i słodkie ciasto z kwaskowatymi śliwkami. Ciasto czekoladowe nie zawiera tłuszczu, bo.... zapomniałam dodać. Nie miało to jednak wpływu na jego smak, a i trochę kalorii zaoszczędziłam. Masa serowa jest niezwykle kremowa, bo w połowie zawiera ricottę.

      Sernikobrownie ze śliwkami na mące kokosowej

      Ciasto:

      200 g gorzkiej czekolady
      2/3 słodkiej śmietanki 18%
      1 i 1/4 mąki kokosowej (pszennej potrzeba nieco więcej)
      2/3 szklanki cukru
      cukier waniliowy (2 łyżeczki)
      3 jajka
      2 łyżeczki proszku do pieczenia

      Masa serowa:

      500 g ricotty
      400 g śmietankowego serka homogenizowanego
      4 jajka
      2/3 szklanki cukru
      cukier waniliowy (2 łyżeczki)

      oraz ok. 600 g śliwek węgierek

      Przygotować ciasto. Czekoladę połamać, włożyć do miseczki, wlać śmietankę, rozpuścić i ostudzić. Jajka zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym, wlać czekoladę i zmiksować, dodać mąkę kokosową połączoną z proszkiem do pieczenia i zmiksować na małych obrotach miksera. Ciasto wyłożyć na dużą blachę, wyłożoną papierem do pieczenia.

      Ricottę i serek połączyć z cukrem i cukrem waniliowym oraz rozkłóconymi jajkami. Wyłożyć na ciasto czekoladowe. Śliwki umyć, osuszyć, przekroić wzdłuż na pół, wypestkować. Wyłożyć na wierzch masy serowej, lekko dociskając. Piec około 1 godziny w temperaturze 180oC.

      Sernikobrownie ze śliwkami na mące kokosowej

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Sernikobrownie ze śliwkami na mące kokosowej”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      wtorek, 10 października 2017 08:16
  • niedziela, 10 września 2017
    • Ciasto z budyniową pianką i śliwkami

      Ciasto, które opanowało blogosferę, w wersji ze śliwkami, przygotowałam na urodziny mojego 13-latka. Kwaśne śliwki wspaniale komponują się ze słodkim ciastem i budyniową pianką.

      Ciasto z budyniową pianką i śliwkami

      Składniki na kruche ciasto:

      2,5 szklanki mąki pszennej (może być również mąka krupczatka)
      250 g masła, zimnego
      2 łyżeczki proszku do pieczenia
      4 łyżki cukru pudru
      5 żółtek

      Budyniowa pianka:

      5 białek
      1 szklanka drobnego cukru do wypieków
      1 opakowanie cukru wanilinowego lub 2 łyżeczki cukru z wanilią
      2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego, bez cukru (2 x 40 g)
      1/2 szklanki oleju

      Ponadto:

      ok. 650 g śliwek (wypestkowanych i pokrojonych w ćwiartki)

      Masło pokroić w kostkę, szybko zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta. Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie, dodać 1-2 łyżki wody. Podzielić na 2 części - około 60% i 40%, każdą zawinąć w folię spożywczą, zamrozić. Tą czynność można zrobić dzień wcześniej.
      Dużą prostokątną blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć na tarce większą część ciasta (60%), lekko przyklepać dłonią i wyrównać. Podpiec na złoty kolor w temperaturze 190ºC przez około 20 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia.

      Kiedy podpieczony spód jest wystudzony, zacząć ubijać białka. Po ubiciu na sztywno, powoli, łyżka po łyżce wsypywać drobny cukier i cukier wanilinowy, cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Następnie powoli wsypywać proszek budyniowy, cały czas miksując, by dobrze się rozpuścił. Strużką wlewać olej, miksując do połączenia.

      Na podpieczony, zimny spód ciasta wyłożyć ubitą pianę. Wyrównać i układać gęsto ćwiartki śliwek skórką na dół, lekko wciskając w piankę. Na wierzch zetrzeć resztę zamrożonego ciasta.

      Piec w temperaturze 190ºC przez około 30-40 minut. Wyjąć, przestudzić.

      Ciasto z budyniową pianką i śliwkami

      Ciasto z budyniową pianką i śliwkami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto z budyniową pianką i śliwkami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      niedziela, 10 września 2017 20:34
  • poniedziałek, 04 września 2017
    • Szaszłyki z karkówki, bakłażana i śliwek

      Bardzo lubię świeże śliwki w wytrawnych daniach. Dodaję je do różnych mięs, najczęściej jednak do wieprzowiny. Dzisiaj przepis na szaszłyki z karkówką oraz kiełbasą, czerwoną cebulą, pieczarkami i bakłażanem.

      Szaszłyki z karkówki, bakłażana i śliwek

      Składniki:

      ok. 500 g karkówki
      kilka dużych śliwek
      laska chudej kiełbasy
      4 małe czerwone cebule, np. czerwonych przekrojonych na pół
      1 średni bakłażan
      ok. 250 g średnich pieczarek

      sól, pieprz, słodka czerwona papryka, zioła do pizzy
      kilka łyżek słodkiego sosu chili
      2-3 łyżki oleju

      Marynata do karkówki:

      2 łyżeczki octu balsamicznego z Modeny
      1 łyżka musztardy

      1 łyżka dowolnego oleju

      1/2 łyżeczki suszonego majeranku
      pół szklanki keczupu

      1/2 łyżeczki ziaren kminku

      1 łyżeczka słodkiej papryki

      1 łyżeczka wędzonej papryki
      2 ząbki czosnku, zmiażdżone

      świeży majeranek i rozmaryn
      sól i pieprz

      Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać. Pokrojone w kostkę mięso zalać marynatą, wymieszać, przykryć i odstawić na godzinę. do lodówki. 

      Bakłażany pokroić w grubą kostkę, obraną cebulę, kiełbasę i cukinię w grube plastry, śliwki przekroić na pół i wypestkować, a pieczarki oczyścić i odciąć trzonki. Kawałki mięsa, kiełbasę, pieczarki i warzywa nabijać na przemian na patyczki do szaszłyków. Całość z obu stron posypać solą, pieprzem, słodką czerwona papryka, ziołami do pizzy i grillować do miękkości mięsa i warzyw i średniego zrumienienia.

      Szaszłyki z karkówki, bakłażana i śliwek

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (11) Pokaż komentarze do wpisu „Szaszłyki z karkówki, bakłażana i śliwek”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 04 września 2017 11:42
  • poniedziałek, 20 lutego 2017
    • Gulasz wołowy z grzybami, ciecierzycą i suszonymi śliwkami

      Dzisiaj na blogu aromatyczny gulasz wołowy z ciecierzycą. Podałam go z pęczakiem.

      Gulasz wołowy z grzybami, ciecierzycą i suszonymi śliwkami

      Składniki:

      800 g łopatki wołowej
      1 duża cebula
      kilka ząbków czosnku
      1 duża marchew
      1 duży korzeń pietruszki
      1,5 szklanki ciecierzycy
      szklanka suszonych grzybów
      ok. 120 g suszonych śliwek
      pęczek natki pietruszki
      po 2 łyżki sosu sojowego i worcestershire
      po 2 łyżki słodkiej i wędzonej papryki
      3 liście laurowe
      po kilka kulek ziela i jałowca
      łyżeczka suszonego rozmarynu
      łyżeczka ziaren kminku
      po łyżce sproszkowanego kminku i czosnku
      pół płaskiej łyżeczki ostrej papryki
      sól i pieprz
      olej do smażenia
      mały pęczek natki pietruszki

      Ciecierzycę moczyć kilka godzin, następnie ugotować. Wołowinę umyć, osuszyć, pokroić w kostkę na rozgrzanym oleju (nie dodawać soli ani pieprzu). Przełożyć do dużego garnka razem z grzybami, zielem, jałowcem, ziarnami kminku i liśćmi laurowymi. Zalać wodą tak, by woda całkowicie przykryła mięso. Dusić do miękkości pod przykryciem.

      W tym czasie cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju, a pod koniec dodać rozgnieciony czosnek. Usmażyć. Przełożyć do mięsa. Pietruszkę i marchew obrać, umyć i pokroić w grubą kostkę, przełożyć do mięsa. Śliwki posiekać w paski, dodać do wywaru. Na końcu wlać ugotowaną ciecierzycę z pół - 2/3 szklanki wody po jej gotowaniu.

      Kiedy warzywa i mięso będą miękkie dodać posiekaną natkę pietruszki, suszony czosnek, suszony kminek, papryki oraz sos sojowy i worcestershire. Doprawić solą i pieprzem. Gulasz podawać z pęczakiem.

      

      Gulasz wołowy z grzybami, ciecierzycą i suszonymi śliwkami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (14) Pokaż komentarze do wpisu „Gulasz wołowy z grzybami, ciecierzycą i suszonymi śliwkami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 20 lutego 2017 08:57
  • wtorek, 17 stycznia 2017
    • Kurczak po cygańsku

      Przepis znam od kilku lat. Tak przygotowanego kurczaka podaję na rodzinnych spotkaniach. To ulubione danie mojego syna Mikołaja. Postanowiłam nieco odświeżyć przepis i pokazać go jeszcze raz.

      Kurczak po cygańsku

      Składniki:
      10 podudzi z kurczaka
      3 łyżki masła klarowanego
      2 cebule
      8 suszonych śliwek
      1/2 szklanki łagodnego keczupu
      3/4 szklanki wody
      1 łyżka octu balsamicznego
      1 łyżka koncentratu pomidorowego
      1/2 szklanki powideł śliwkowych

      przyprawa do kurczaka z papryką

      Podudzia posypać przyprawą do kurczaka. Obsmażyć na maśle na złoty kolor. W rondlu na łyżce masła zeszklić posiekaną cebulę, dodać śliwki, keczup, wodę, ocet i powidła śliwkowe. Dodać sos powstały przy smażeniu mięsa. Mieszając, zagotować. Obsmażone podudzi ułożyć w żaroodpornym naczyniu i zalać gorącym sosem. Przykryć i piec w piekarniku nagrzanym do 180oC przez około 1 godzinę.

      Kurczak po cygańsku

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Kurczak po cygańsku”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      wtorek, 17 stycznia 2017 13:26
  • czwartek, 15 grudnia 2016
    • Kluski z kapustą

      W moim rodzinnym domu kapustę z grzybami i suszonymi śliwkami mama podawała z panierowanymi filetami z ryby. Ja najczęściej podaję ją do kaszanki, pieczonego lub duszonego schabu, ale również lubimy wymieszaną z ugotowanym makaronem

      Kluski z kapustą

      Składniki:

      250 g makaronu - świderki, fale, krótkie wstążki lub łazanki

      500 g kapusty kwaszonej (może być z marchewką)

      garść suszonych borowików lub podgrzybków

      50 g śliwek kalifornijskich lub suszonych

      1 mała cebula

      2 łyżki masła

      2 łyżki mąki

      sól, pieprz, łyżeczka kminku

      cukier do smaku (gdyby kapusta była za słona)

      Kapustę przepłukać, zalać dużą ilością wody (1,5 l), dodać kminek, pokruszone na kawałki grzyby i nieco soli. Gotować aż kapusta będzie miękka, a wody około 2/3 szklanki, wtedy dodać pokrojone na kawałki śliwki. W tym czasie posiekać cebulę i poddusić ją na maśle. Dodać mąkę i chwilę smażyć. Wlać 2/3 szklanki zimnej wody i rozprowadzić mąkę. Wlać do gotującej się kapusty. Gotować jeszcze jakiś czas, by zredukować połowę płynu, mieszając od czasu do czasu. Na końcu doprawić pieprzem i ewentualnie dosolić i docukrzyć. W czasie duszenia kapusty ugotować w osolonym wrzątku makaron. Odcedzić i wymieszać z gorącą kapustą. Można również podać do ryby wigilijnej.

      Kluski z kapustą

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (12) Pokaż komentarze do wpisu „Kluski z kapustą”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      czwartek, 15 grudnia 2016 12:36
  • poniedziałek, 21 listopada 2016
  • wtorek, 15 listopada 2016
  • poniedziałek, 17 października 2016
    • Bigos z pęczakiem i śliwkami

      Nowy tydzień, nowe propozycje na blogu. Dzisiaj bigos w nieco odmienionej formie, z dodatkiem pęczaku.

      Bigos z pęczakiem i śliwkami

      Składniki:

      1/2 kg kiszonej kapusty
      1/2 średniej główki świeżej kapusty
      3 duże pomidory malinowe (lub puszka pomidorów)
      1 duża cebula
      800 g karkówki
      1 szklanka pęczaku
      klika dużych świeżych, miękkich śliwek
      2 łyżki koncentratu pomidorowego
      2 łyżki wędzonej papryki
      łyżeczka kminku
      olej
      sól, cukier, pieprz, przyprawa warzywna do smaku

      Kapustę kiszoną ugotować w osobnym garnku. Pod koniec dodać obrane i pokrojone pomidory oraz wypestkowane, pokrojone na kawałki śliwki. Gotować aż pomidory i śliwki rozpadną się. Mięso pokroić w kostkę, obsmażyć na oleju. Mięso przełożyć do większego garnka, zalać 2 szklankami wrzątku i dusić do miękkości. Dodać kminek oraz posiekaną świeżą kapustę i obraną, pokrojoną cebulę. Cebulę można podsmażyć przed dodaniem do mięsa, ale nie jest to konieczne. Dolać nieco gorącej wody i wrzucić przepłukany pęczak. Kiedy kapusta świeża i pęczak zmiękną, dodać kiszoną ze śliwkami i pomidorami. W razie potrzeby dolać wody. Dodać również koncentrat pomidorowy, paprykę w proszku i doprawić do smaku przyprawami.Gotować jeszcze kilka minut by wszystkie smaki dobrze się połączyły.




      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (11) Pokaż komentarze do wpisu „Bigos z pęczakiem i śliwkami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 17 października 2016 08:17
  • piątek, 30 września 2016
  • poniedziałek, 12 września 2016
    • Muffiny twarogowe z owocami

      Kolejny gorący tydzień za nami. Dzięki pięknej pogodzie mogliśmy sobotę spędzić nad wodą. W niedzielę wyskoczyliśmy na nasze ulubione wrzosowisko. Niestety, wrzosy w tym roku kwitły wcześniej, a i grzybów w mojej okolicy jak na lekarstwo. A skoro mowa o rodzinnych wypadach, to mam dziś dla Was propozycję, która na wycieczki do lasu czy nad wodę idealnie się nadaje. Muffiny z dodatkiem twarogu to moje ulubione. Wilgotne w środku, z wierzchu chrupiące za sprawą brązowego cukru. Zapraszam... :)

      Muffiny twarogowe z owocami

      Muffiny twarogowe z owocami

      Składniki na 12 muffinek:

      2 jajka
      100 ml oleju
      100 ml mleka
      220 g sera Capri (serek typu włoskiego, sprzedawany w okrągłych opakowaniach, mało kwaśny)
      lub sera ricotta
      1/2 szklanki płatków owsianych
      1,5 szklanki mąki pszennej

      2 łyżeczki proszku do pieczenia

      1/2 szklanki cukru
      2 łyżeczki cukru z wanilią (najlepiej domowego)
      1 jabłko
      1 gruszka
      3-4 śliwki

      Do posypania:

      brązowy cukier

      Piekarnik rozgrzać do temperatury 190oC. Owoce umyć, jabłko i gruszkę obrać, z jabłka i gruszki wyciąć gniazda nasienne, śliwki wypestkować, a wszystkie owoce pokroić na małe kawałki. Ser rozgnieść widelcem i wymieszać z mlekiem, olejem, jajkami i cukrami. Mąkę wymieszać z płatkami owsianymi, proszkiem do pieczenia, wsypać do masy serowej, ponownie wymieszać. Dodać pokrojone owoce i całość jeszcze raz wymieszać. Blachę na muffinki wyłożyć papilotami i równomiernie wyłożyć ciasto (równo z brzegiem papilotek). Wierzch ciasta posypać brązowym cukrem. Piec około 30 minut. Muffiny są upieczone, gdy wierzch dobrze się zrumieni, a wykałaczka wbita w muffinkę będzie sucha.

      Piecz - tak od podstaw

      Muffiny twarogowe z owocami

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (11) Pokaż komentarze do wpisu „Muffiny twarogowe z owocami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 12 września 2016 08:17
  • środa, 31 sierpnia 2016
    • Kruche ze śliwkami i z cynamonowo-orzechową bezą

      Dziś zapraszam na ciasto ze śliwkami. Kruche, wykończone bezą z orzechami włoskimi. Moje ulubione.

      Kruche ze śliwkami i cynamonowo-orzechową bezą

      Kruche ciasto:

      5 żółtek

      2/3 szklanki cukru pudru

      1 płaska łyżeczka cukru migdałowego (można pominąć)

      200 g zimnego masła

      ok. 2 szklanki mąki krupczatki

      2 łyżeczki proszku do pieczenia

      Owoce i beza:

      oraz 600-700 g świeżych śliwek

      5 białek

      szczypta soli

      3/4 szklanki cukru kryształu

      1 łyżka mąki ziemniaczanej

      1 łyżka octu lub soku z cytryny

      spora garść orzechów włoskich

      pół łyżeczki cynamonu

      Składniki ciasta szybko zagnieść. Zawinąć w folię i schować do lodówki na pół godziny.

      Śliwki umyć, przekroić na pół i wypestkować.

      Średnią prostokątną blachę wyłożyć papierem, wylepić dno ciastem. Ułożyć na budyniu połówki śliwek brzuszkami do dołu. Włożyć na 25 minut do piekarnika nagrzanego do 200oC.

      W tym czasie zimne białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Następnie dodawać małymi porcjami, ubijając do rozpuszczenia się cukru. Dodać pod koniec cynamon ocet lub sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną. Zmniejszyć temperaturę pieczenia do 140oC. Ubite białka z cukrem wyłożyć na ciasto, posypać posiekanymi orzechami  i piec do momentu aż beza lekko zbrązowieje (ok 30 minut). Najlepiej piec na termoobiegu, wówczas beza szybciej wysusza się. Ciasto wyjąć i ostudzić.

      Kruche ześliwkami i z cynamonowo-orzechową bezą

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Kruche ze śliwkami i z cynamonowo-orzechową bezą”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 31 sierpnia 2016 08:00
  • czwartek, 28 lipca 2016
    • Roladki schabowe ze śliwkami w sosie kurkowym

      Z utęsknieniem czekam już na urlop, upał w pracy daje się we znaki. Dzieci spędzają wakacje u dziadków, więc gotowanie wymyślnych dań zostawiłam na czas bliżej nieokreślony. Na razie przerabiam ogórki, cukinię i inne dobra lata. Jednak kiedy zobaczyłam w sklepie kurki kupiłam, nie mając jeszcze pomysłu na danie. Pomysł się znalazł. W plastry schabu zawinęłam suszone śliwki, a kurki dodałam do pachnącego ziołami sosu.

      Roladki schabowe ze śliwkami w sosie kurkowym

      Składniki:

      6-8 plastrów schabu

      sól, pieprz, majeranek, rozmaryn, słodka papryka, czosnek

      śliwki kalifornijskie

      Sos:

      200 g świeżych kurek

      2 ząbki czosnku

      2/3 szklanki słodkiej śmietany 18-30%

      łyżeczka igiełek rozmarynu

      pół łyżeczki tymianku

      pół łyżeczki oregano

      olej

      sól i pieprz

      pęczek natki pietruszki

      Schab cienko rozbić, przyprawić z obu stron, na mięsie ułożyć po 2-3 śliwki i zwinąć w roladę. Spiąć wykałaczkami. Mięso obsmażyć z każdej strony na oleju. Przełożyć do garnka, zalać wrzątkiem i dusić pod przykryciem. W trakcie duszenia mięsa grzyby zalać gorącą wodą z łyżką octu, wymyć z zanieczyszczeń. Wyjąć i osuszyć. Duże sztuki pokroić na mniejsze kawałki, dodać do mięsa posiekany drobno czosnek oraz kurki. Śmietankę wlać do mięsa, energicznie mieszając. Dodać posiekaną natkę pietruszki, zioła, doprawić solą i pieprzem. Gotować aż mięso zupełnie zmięknie.

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (11) Pokaż komentarze do wpisu „Roladki schabowe ze śliwkami w sosie kurkowym”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      czwartek, 28 lipca 2016 07:23
  • wtorek, 26 lipca 2016
  • wtorek, 15 marca 2016
  • środa, 23 grudnia 2015
    • Barszcz czerwony z suszonymi śliwkami

      To już ostatnia propozycja z wigilijnych zup na moim blogu. Pachnący śliwką barszcz czerwony, z lekko korzenną nutą.

      Barszcz czerwony z suszonymi śliwkami

      Składniki:

      1,2 kg buraków czerwonych
      7-8 suszonych śliwek
      ok 1,5 l wywaru warzywnego
      4-5 suszonych podgrzybków
      3 ząbki czosnku, 2 liście laurowe
      po 5-6 ziarenek ziela angielskiego i czarnego pieprzu
      4-5 goździków
      sól, cukier i świeżo mielony czarny pieprz do smaku
      mała szczypta przyprawy korzennej
      1/3 szklanki octu jabłkowego
      ok. 150-250 ml zakwasu z buraków

      Grzyby zalać niewielką ilością ciepłej wody i odstawić na godzinę. Obrane buraki pokroić w plastry i gotować do miękkości z octem jabłkowym i dużą szczyptą soli. Zagotować wywar warzywny. Dodać do niego suszone grzyby wraz z wodą, w której się moczyły, suszone śliwki, czosnek, liście laurowe, ziele angielskie, czarny pieprz w ziarnach, goździki. Gotować ok. 20 minut. Wlać wywar z ugotowanych buraków.

      Dodawać stopniowo zakwas buraczany, próbując czy barszcz ma już odpowiedni smak i wyłączyć płomień pod garnkiem, dodając pod przyprawę korzenną. Doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem. Można również dodać nieco octu balsamicznego dla uzyskania słodko kwaśnego smaku. Podawać do picia z pasztecikami lub z uszkami grzybowymi.

      Wytrawne potrawy wigilijne  Zimowy Obiad

      Barszcz czerwony z suszonymi śliwkami

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Barszcz czerwony z suszonymi śliwkami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 23 grudnia 2015 08:42
  • niedziela, 22 listopada 2015
    • Sernik pomarańczowy z musem śliwkowym na spodzie brownie

      Inspirując się dwoma sernikami znanych blogerek, stworzyłam swoją propozycję. Powstał sernik pomarańczowy z musem śliwkowym na spodzie brownie. Trzeba przyznać, że jest bardo aromatyczny, jesienno-zimowy. Można go przygotować również na święta. Do czego bardzo zachęcam :)

      Sernik pomarańczowy z musem śliwkowym na spodzie brownie

      Sernik pomarańczowy z musem śliwkowym na spodzie brownie

      Inspiracje z bloga Doroty i Asi

      Składniki na brownie:

      120 g masła 
      200 g gorzkiej czekolady 
      1/2 szklanki mleka
      2 duże jajka

      1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub łyżka cukru z prawdziwą wanilią
      150 g drobnego cukru do wypieków 
      100 g mąki pszennej
      1 płaska  łyżeczka proszku do pieczenia
      Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

      W garnuszku roztopić masło, zdjąć z palnika. Do gorącego dodać mleko i posiekaną gorzką czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać do powstania gładkiego sosu czekoladowego.

      W naczyniu lekko roztrzepać jajka rózgą kuchenną (nie ubijać). Dodać ekstrakt z wanilii lub cukier z wanilią, drobny cukier i wymieszać. Dodać jeszcze ciepły sos czekoladowy, wymieszać rózgą kuchenną. Wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać tylko do połączenia składników.

      Masę czekoladową przelać do tortownicy o średnicy 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać.

      Składniki na masę serową:

      1000 g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
      5 dużych jajek
      3/4-1 szklanka drobnego cukru do wypieków
      2 łyżki skrobi ziemniaczanej
      skórka otarta z 1 pomarańczy (wyparzonej)
      1 łyżka soku z pomarańczy

      Wszystkie składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej.

      W misie miksera umieścić twaróg, jajka, cukier, skrobię, skórkę i sok z pomarańczy. Zmiksować krótko, tylko do połączenia się składników. 

      Na  surowy spód brownie przelać delikatnie masę serową, wyrównać.

      Piec w temperaturze 170ºC przez około 1 godzinę. Cała powierzchnia sernika powinna być wypieczona i ścięta przy dotyku patyczkiem. W razie konieczności lekko wydłużyć czas pieczenia.

      Wyjąć z piekarnika, wystudzić, schłodzić.

      Mus śliwkowy:

      300 g gęstych powideł śliwkowych (gotowych lub zrobionych z ok. 400 g śliwek węgierek)
      400 ml śmietanki kremówki 30%, b. dobrze schłodzonej
      2/3 szklanki drobnego cukru
      2 łyżki żelatyny
      1/2 szklanki soku jabłkowego

      Jeśli przygotowujemy sami szybkie powidła, śliwki wypestkować, pokroić i smażyć z cukrem w garnku, często mieszając przez ok. 15-20 minut, zmiksować blenderem na gęstą pastę (ok. 300 gotowej pasty), dokładnie ostudzić przed połączeniem ze śmietanką.
      Żelatynę wymieszać z sokiem w garnuszku, odstawić na 10 minut, następnie podgrzewać przez ok. 2 minuty na małym ogniu cały, czas mieszając aż żelatyna się rozpuści, odstawić z ognia. Można również rozpuścić żelatynę w kuchence mikrofalowej.
      Śmietankę kremówkę ubić na sztywną pianę z dodatkiem cukru pudru. Stopniowo, po łyżce dodawać do żelatyny powidła śliwkowe, mieszając do połączenia się składników. Następnie dodać do ubitej śmietany i zmiksować.
      Wyłożyć na sernik i wstawić na kilka godzin do lodówki. Gdy mus będzie już sztywny, zdjąć obręcz z sernika można sernik kroić.

      banner przepis miesiacaJesienne słodkości!

      Sernik pomarańczowy z musem śliwkowym na spodzie brownie

      Sernik pomarańczowy z musem śliwkowym na spodzie brownie

      Sernik pomarańczowy z musem śliwkowym na spodzie brownie

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (11) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik pomarańczowy z musem śliwkowym na spodzie brownie”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      niedziela, 22 listopada 2015 15:54
  • środa, 18 listopada 2015
    • Pizza po polsku na dyniowym cieście

      Dynia w mojej kuchni ma wiele zastosowań. Ostatnio pomarańczowe puree dodałam do ciasta na pizzę. Dodatki dobrałam w jesiennej nucie, bo są i grzyby, i śliwki i sos barbecue, a także wędzony ser i boczek. Do tego wszystkiego kilka szczypt ziół i mamy oryginalną pizzę po polsku...

      Pizza na dyniowym cieście

      Pizza po polsku na dyniowym cieście


      Składniki ciasta:

      2 i 1/3 szklanki mąki pszennej plus mąka do podsypywanie
      2/3 szklanki musu z dyni
      30 g świeżych drożdży
      3/4 szklanki wody wody
      płaska łyżeczka soli
      płaska łyżeczka cukru

      3 łyżki oliwy lub oleju

      Dodatki:

      250 g sera wędzonego (Gouda, Zamojski)
      4-5 łyżek sosu barbecue
      ok. 60 g wędzonego boczku pokrojonego w cienkie plastry
      1 mała czerwona cebula, pokrojona w piórka
      kilka śliwek, wypestkowanych, pokrojonych na ćwiartki lub ósemki (w zależności od wielkości owoców)
      kilka świeżych lub rozmrożonych i odsączonych grzybów leśnych, pokrojonych na pół (dodałam podgrzybki)
      3 ząbki czosnku, drobno posiekane
      suszone zioła: oregano, rozmaryn, tymianek, majeranek

      Z drożdży, cukru, 2 łyżek mąki i wody zrobić rozczyn. Odczekać 2-3 minuty aż drożdże zaczną pracować.

      Do miski z rozczynem dodać resztę mąki i pozostałe składniki. Wyrabiać ciasto do momentu aż będzie odchodzić od rąk i miski. Pozostawić, aby wyrosło na ok. 30 minut.

      Po tym czasie ciasto odgazować i wylepić dno okrągłej blaszki. Odczekać ok. 20 minut, aby znów podrosło. Następnie posmarować sosem barbecue, posypać startym na grubych oczkach serem, wyłożyć na ser boczek, śliwki, grzyby, cebulę i czosnek. Posypać ziołami. Piec 17-20 minut w temperaturze 230oC (spód powinien być zarumieniony). Podawać z sosem barbecue lub czosnkowym.

      Pizza na dyniowym cieście

      Pizza na dyniowym cieście

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Pizza po polsku na dyniowym cieście”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 18 listopada 2015 18:30
  • wtorek, 10 listopada 2015
  • poniedziałek, 02 listopada 2015
    • Kruche ciasto ze śliwkami, kremem śmietankowym i czekoladową bezą

      Budyniowa chmurka to ciasto Doroty Świątkowskiej, które zainspirowało mnie do powstania mojego ciasta ze śliwkami. Zapewniam, że jest bardzo smaczne. Bardzo polecam!

      Kruche ciasto ze śliwkami, kremem śmietankowym i czekoladową bezą

      Inspiracja

      Składniki na ciasto kruche:

      4 żółtka
      50 g cukru pudru
      1 łyżeczka proszku do pieczenia
      180 g mąki pszennej
      120 g masła
      10-12 dużych śliwek

      Wszystkie składniki powinny być schłodzone.

      Składniki na kruchy spód szybko zagnieść ręcznie lub zmiksować w malakserze. Uformować kulę, lekko spłaszczyć, owinąć w folię spożywczą, schłodzić w lodówce przez 60 minut.

      Śliwki wypestkować, pokroić na ćwiartki. Przygotować prostokątną blachę o wymiarach 23 x 33 cm. Wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia.

      Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki, wyłożyć nim dno formy: można wcześniej lekko rozwałkować, można odrywać po kawałku i układać w formie, następnie wyrównać np. wałkując szklanką (ułożoną na boku) wewnątrz formy.

      Na wierzchu ułożyć ćwiartki śliwek

      Piec w temperaturze 190-200oC przez około 30-40 minut lub krócej, do zezłocenia i wypieczenia ciasta. Wyjąć, wystudzić.

      Krem:

      500 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
      250 g serka mascarpone, schłodzonego
      3 łyżki cukru pudru
      1 łyżeczka pasty z wanilii lub nasionka z 1 laski wanilii

      Wszystkie składniki (koniecznie schłodzone!) umieścić w misie miksera. Ubić (końcówka miksera do ubijania białek) do otrzymania gęstego kremu. Wyłożyć na ostudzone ciasto ze śliwkami.

      Czekoladowa beza:

      4 białka, w temperaturze pokojowej
      200 g drobnego cukru do wypieków
      2 łyżeczki mąki (skrobi) ziemniaczanej
      80 g gorzkiej czekolady, roztopionej i lekko przestudzonej

      Białka umieścić w misie miksera. Ubijać, zwiększając obroty miksera, do otrzymania sztywnej pianki. Dodawać cukier, stopniowo, łyżka po łyżce, aż do wyczerpania cukru i otrzymania gęstej, błyszczącej piany. Pod sam koniec ubijania dodać mąką ziemniaczaną. Dodawać roztopioną czekoladę (partiami) i delikatnie wymieszać szpatułką, by w bezie powstały ładne pasma czekolady (nie mieszać do całkowitego połączenia).

      Formę o wymiarach 23 x 33 cm odwrócić do góry dnem. Wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Masę bezową rozsmarować na papierze na wielkość blachy.

      Piec w temperaturze 140oC przez około 1 godzinę. Beza powinna być chrupka i wypieczona, lekko popękana. W razie konieczności lekko przedłużyć (lub skrócić) czas pieczenia. Wystudzić.

      Ciasto wyjąć z lodówki. Na wierzch wyłożyć wystudzoną bezę. Schłodzić przez 2 godziny w lodówce. Kroić, podawać.

      Ciasto kroi się lepiej po nocy w lodówce (beza nie stawia oporu przy krojeniu). Można przechowywać do 3 dni, w lodówce.

      Kruche ciasto ze śliwkami, kremem śmietankowym i czekoladową bezą

      Jesienne słodkości! (Ser)wujemy! Sery o każdej porze dnia i nocy

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (11) Pokaż komentarze do wpisu „Kruche ciasto ze śliwkami, kremem śmietankowym i czekoladową bezą”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 02 listopada 2015 12:37
  • piątek, 23 października 2015
    • Tagliatelle z polędwiczką, borowikami, dynią i śliwkami

      Dzisiaj na blogu danie w jesiennym klimacie. Bo dynia, borowiki i jeszcze śliwki do tego. Jest jeszcze kawałek mięsiwa i trochę klusek. A wszystko to doprawione aromatycznymi ziołami... Grzyby nazbieraliśmy sobie w lesie, nie za dużo, w sam raz na 2 obiady...

      Tagliatelle z polędwiczką, z borowikami, dynią i śliwkami

      Składniki:

      1 polędwiczka wieprzowa

      ok. 300 g świeżych grzybów (najlepsze prawdziwki)

      ok. 250 g dyni

      6-7 śliwek

      1 mała cebula

      3-4 ząbki czosnku

      sól, słodka i ostra papryka, pieprz cytrynowy, mielony kminek, tymianek, rozmaryn, suszony czosnek

      olej do smażenia

      posiekana natka pietruszki

      1/2 szklanki słodkiej śmietanki

      Polędwiczkę umyć, osuszyć, pokroić w grube plastry i rozbić (wystarczy przegubem dłoni). Natrzeć mięso z obu stron solą, słodką i ostrą papryką, pieprzem cytrynowym, mielonym kminkiem, tymiankiem, rozmarynem i suszonym czosnkiem. Odłożyć na pół godziny do lodówki. Następnie obsmażyć z obu stron na oleju. Przełożyć do garnka, zalać szklanką wrzątku i dusić pod przykryciem ok. pół godziny. W tym czasie oczyścić grzyby, pokroić na grube kawałki, a cebulę w grubą kostkę i podsmażyć na oleju pozostałym po smażeniu mięsa. Pod koniec dodać posiekany drobno czosnek i jeszcze chwilę smażyć. Przełożyć grzyby z cebulą i czosnkiem do mięsa. Dynię obrać, pokroić na kawałki, a śliwki wypestkować i pokroić w ćwiartki. Dodać do mięsa, kiedy będzie już prawie miękkie i gotować aż dynia będzie al dente. Wlać pod koniec śmietankę, dodać posiekaną  natkę i doprawić do smaku tymi samymi przyprawami, które użyliśmy wcześniej.

      Polędwiczki podałam z pełnoziarnistym makaronem tagliatelle. Świetnie będzie również smakować z kaszą gryczaną lub jęczmienną.

      Tagliatelle z polędwiczką, z borowikami, dynią i śliwkami

        Sposób na dynię 2015  Na grzyby 2015


      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Tagliatelle z polędwiczką, borowikami, dynią i śliwkami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      piątek, 23 października 2015 09:38
  • poniedziałek, 12 października 2015
  • środa, 07 października 2015
    • Ciasto z budyniem, śliwkami i bezą

      Jedno z najsmaczniejszych ciast śliwkowych jakie kiedykolwiek upiekłam. Kwaskowaty smak śliwek idealnie pasuje do kremowego budyniu i słodkiej bezy. Śliwki można jeszcze oprószyć cynamonem, by ciasto nabrało jesiennego charakteru...

      Ciasto z budyniem, śliwkami i bezą

      Kruche ciasto:

      4 żółtka

      2/3 szklanki cukru pudru

      1 płaska łyżeczka cukru migdałowego (można pominąć)

      200 g zimnego masła

      ok. 2 szklanki mąki krupczatki

      1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

      Budyń:

      3 jasne budynie z cukrem

      1 litr mleka

      Owoce i beza:

      oraz 600-700 g świeżych śliwek

      4 białka

      szczypta soli

      3/4 szklanki cukru kryształu

      1 łyżka mąki ziemniaczanej

      1 łyżka octu lub soku z cytryny

      Składniki ciasta szybko zagnieść. Zawinąć w folię i schować do lodówki na pół godziny.

      Budynie ugotować w 1 litrze mleka, przykryć wierch folią, by nie zrobił się kożuch.

      Śliwki umyć, przekroić na pół i wypestkować.

      Średnią prostokątną blachę wyłożyć papierem, wylepić dno ciastem. Równomiernie rozprowadzić budyń. Ułożyć na budyniu połówki śliwek brzuszkami do dołu. Włożyć na 25 minut do piekarnika nagrzanego do 180oC.

      W tym czasie zimne białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Następnie dodawać małymi porcjami, ubijając do rozpuszczenia się cukru. Dodać pod koniec ocet lub sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną. Zmniejszyć temperaturę pieczenia do 140oC. Ubite białka z cukrem wyłożyć na ciasto i piec do momentu aż beza lekko zbrązowieje (ok 30 minut). Ciasto wyjąć i ostudzić.

      Czas na śliwki  Jesienne słodkości!
      

      Ciasto z budyniem, śliwkami i bezą

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (11) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto z budyniem, śliwkami i bezą”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 07 października 2015 11:27
  • wtorek, 25 sierpnia 2015
    • Kakaowe babeczki z czekoladowym kremem i karmelowymi śliwkami

      Ostatnio zupełnie byłam na bakier z pieczeniem ciast i przygotowywaniem słodkości. Choć to najlepszy czas na słodkie smakołyki, bo owocowy sezon w pełni, a ja nie wyobrażam sobie ciast bez owoców. W końcu zebrałam się i tak powstał pomysł na babeczki. Ciasto kakaowe zawiera cukinię, dzięki czemu babeczki są wilgotne. Krem na bazie mascarpone i czekolady wprost rozpływa się w ustach. A śliwki, lekko kwaśne, zatopione w słodkim karmelu, to uwieńczenie całości.

      Kakaowe babeczki z czekoladowym kremem i karmelowymi śliwkami

      Kakaowe babeczki z czekoladowym kremem i karmelowymi śliwkami

      Ciasto:

      2 szklanki mąki pszennej
      2 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia
      1/2 szklanki gorzkiego kakao
      1 szklanka startej cukinii ze skórką
      1/2 szklanki oleju
      2 duże jajka
      1 szklanka mleka
      2/3 drobnego szklanki cukru
      szczypta soli

      Karmelowe śliwki:

      6 dużych śliwek, bez pestek, przekrojonych na pół
      2 łyżki cukru, najlepiej demerara
      łyżeczka masła
      łyżka wody

      Krem:

      250 g serka mascarpone
      1/2 szklanki mleka
      70 g gorzkiej czekolady
      3 łyżki cukru pudru

      Czekoladę połamać, włożyć do miseczki, wlać mleko i rozpuścić w kąpieli wodnej lub podgrzewając w kuchence mikrofalowej.  Ostudzić. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. W osobnych miskach wymieszać suche i mokre składniki wraz z cukinią. Mokre produkty najlepiej energicznie wymieszać trzepaczką. Do suchych wlać mokre i wymieszać łyżką.

      Ciasto przełożyć do papilotek lub silikonowych foremek do 2/3 wysokości. Piec ok. 30 minut. Najlepiej sprawdzić wykałaczką czy są upieczone. Babeczki ostudzić przed nałożeniem kremu.
      Na patelni rozpuścić masło, dodać cukier i wodę. Wymieszać aż cukier wchłonie cały płyn, podgrzewać na małym ogniu aż płyn nabierze koloru bursztynowego. Dodajemy śliwki, delikatnie mieszając, aby karmel pokrył śliwki, pilnując, by nie zmiękły za bardzo i zachowały skórkę na swoim miejscu. Zdjąć z palnika i ostudzić.
      Przygotować krem. Serek mascarpone utrzeć z rozpuszczoną czekoladą i cukrem pudrem, nałożyć na ostudzone babeczki, na wierzchu każdej ułożyć ostudzoną połówkę karmelowej śliwki.
      Uczta pod gołym niebem  Włoskie sery
      Kakaowe babeczki z czekoladowym kremem i karmelowymi śliwkami

      Kakaowe babeczki z czekoladowym kremem i karmelowymi śliwkami

      

Kalendarz

Październik 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny





Skrzynka pocztowa Napisz do mnie






Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne

myTaste.pl

Przepisy Na - katalog kulinarny

zobacz moją galerię na mniamspinka.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl

rondel



zBLOGowani.pl




banner przepis miesiaca




Darmowe fotoblogi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...