Malinowa czerwień

Wpisy otagowane „drożdżówki”

  • czwartek, 10 listopada 2016
  • wtorek, 01 lipca 2014
    • Borówczanki z mlecznym lukrem

      Po kilku dniach nieobecności na blogu wracam z przepisem na pyszne drożdżówki z borówkami i lukrem. Upiekłam je przed wyprawą do... lasu. Z borówek zebranych podczas tego wypadu zrobiłam konfiturę. Postaram się wkrótce pokazać słodkie owoce lata zamknięte w słoikach. 

      Borówczanki z mlecznym lukrem

      Borówczanki z mlecznym lukrem

      Składniki:
      100 g drobnego cukru, w tym 1 łyżeczka cukru waniliowego
      1/2 łyżeczki soli
      60 g miękkiego masła
      2 jajka, roztrzepane
      ok. 550 g mąki pszennej (użyłam do wypieków drożdżowych)
      25 g świeżych
      drożdży
      1 i 1/4 szklanki mleka

      Nadzienie:

      2 szklanki czarnych borówek, umytych, osuszonych
      ok. 3 łyżeczki cukru i 1 łyżeczka cukru waniliowego

      Do posmarowania: 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka

      Lukier:

      1/2 szklanki słodkiej śmietanki
      1 łyżeczka soku z cytryny
      cukier puder

      Mleko podgrzać. Ma być ciepłe, ale nie gorące. Zrobić rozczyn: drożdże wymieszać z łyżeczką cukru i 1/3 szklanki mleka, odstawić do rośnięcia na kilka minut.

      Wlać resztę mleka, cukru, sól i jajka. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Na końcu wyrabiać, wlewając rozpuszczone masło. Pozostawić przykryte w temperaturze pokojowej na około godzinę aż podwoi swoją objętość.

      Z ciasta odrywać porcje ciasta wielkości małego jabłka. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i oprószonej mąką, w kilkucentymetrowych odległościach od siebie. Przykryć ściereczką, pozostawić do ponownego wyrośnięcia (około 30 minut). Po tym czasie za pomocą szklanki z niedużym dnem zrobić w każdej bułeczce mocne wgłębienie, Nakładać borówki wymieszane z cukrem i cukrem waniliowym. Przykryć wilgotną ściereczką, odstawić do wyrastania na 20 minut. Piekarnik nagrzać do 180oC. Boki drożdżówek posmarować roztrzepanym jajkiem z dodatkiem mleka.

      Wstawić drożdżówki do piekarnika i piec 15-20 minut, do zrumienienia.

      Przygotować lukier. Do śmietanki dodać sok z cytryny i tyle cukru pudru, by powstała lekko gęsta masa. W razie konieczności dodać śmietanki lub cukru pudru, regulując konsystencję lukru. Następnie polukrować.

      

      W drodze na wakacje   Jagodowe lato  Lato w pełni!

  • środa, 14 maja 2014
    • Drożdżówki z dżemem

      Na piknik lub wycieczkę często zabieram domowe bułeczki, muffiny lub drożdżówki. Takie z dżemem są najbardziej ulubione przez dzieciaki. Moja mama też kiedyś piekła drożdżówki, szczególnie gdy ktoś z naszej trójki wybierał się na klasową wycieczkę. Do dziś pamiętam zapach ulatniający się z piekarnika. I te pyszne, podawane z masłem bułeczki odtwarzam w pamięci, mówiąc comfort food, czyli jedzenie dla przyjemności, okraszone miłymi wspomnieniami z dzieciństwa.

      Przepis na drożdżówki dodaję do konkursu przygotowanego przez PizzaPortal.pl 

      Drożdżówki z dżemem

      Składniki:

      600 g mąki pszennej
      25 g świeżych drożdży
      50 g cukru
      50 g stopionego masła
      1 jajko
      1 żółtko
      250 ml mleka
      1 łyżeczka cukru waniliowego

      Nadzienie: dowolny dżem - użyłam dżemu wiśniowego

      Do posmarowania: 1 roztrzepane białko z 1 łyżką mleka

       Mleko podgrzać. Ma być ciepłe, ale nie gorące. Zrobić rozczyn: drożdże wymieszać z łyżeczką cukru i 1/3 szklanki mleka, odstawić do rośnięcia na kilka minut.

      Wlać resztę mleka, cukru, jajko i żółtko. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Na końcu wyrabiać, wlewając rozpuszczone masło. Pozostawić przykryte w temperaturze pokojowej na około godzinę aż podwoi swoją objętość.

      Z ciasta odrywać porcje ciasta wielkości dużego jabłka. Rozpłaszczać, nakładać po łyżce dżemu, łączyć brzegi i układać na blasze wyłożonej papierem łączeniem pod spód, zostawiając między nimi dość duże odstępy. Przykryć wilgotną ściereczką, odstawić do wyrastania na 30-40 minut.

      Piekarnik nagrzać do 180oC.

      Wstawić bułeczki i piec 15-20 minut, do zrumienienia.

      Mama to potrafi!  Piknik majowy 

      Drożdżówki z dżemem

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (13) Pokaż komentarze do wpisu „Drożdżówki z dżemem”
      Tagi:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 14 maja 2014 09:56
  • niedziela, 02 marca 2014
    • Pieczone oponki serowe z kolorowym lukrem

      Oponki w zdrowszej wersji, które smakują właściwie jak drożdżówki. Do ciasta dodałam twarożek waniliowy, by dłużej zachowały świeżość. Udekorowałam je moim autorskim lukrem mlecznym i kolorowymi cukrowymi posypkami. Daleko im do ideału jeśli chodzi o kształt, ale nadrabiają swoim swoim smakiem....

      Pieczone oponki serowe z kolorowym lukrem

      Pieczone oponki serowe z kolorowym lukrem

      Składniki: 

      250 g serka waniliowego
      2 jajka
      2- 2,5 szklanki mąki luksusowej (w zależności od wilgotności twarogu)
      1 łyżka cukru waniliowego
      25 g świeżych drożdży
      szczypta soli
      3 łyżki stopionego masła

      Jajka i twaróg wyjąć z lodówki i ocieplić do temperatury pokojowej. Roztrzepać w misce trzepaczką. Drożdże rozetrzeć z cukrem. Dodać razem z solą i mąką do serka z jajkami, wyrabiając na gładkie, jednolite ciasto. Pod koniec dodać ciepłe masło. Uformować w kulę i przykryć ściereczką. Zostawić do podwojenia objętości.

      Podrośnięte ciasto rozwałkować na grubość 2 cm, wykrawać szerokim kubkiem kółka, a w ich środku nieco mniejsze (np. za pomocą literatki). 

      Oponki położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posypanej mąką i pozostawić na 15 minut do napuszenia, przykryte, w ciepłym miejscu. Piec w temperaturze 180ºC przez około 15 minut, aż lekko się zarumienią. Po ostudzeniu polukrować i posypać kolorowymi cukrowymi posypkami, orzechami lub kokosem.

      Lukier:

      1/2 szklanki słodkiej śmietanki
      2 łyżki mleka w proszku
      cukier puder

      barwniki spożywcze

      Do śmietanki dodać mleko w proszku i tyle cukru pudru, by powstała lekko gęsta masa. Masę podzielić na kilka porcji, do każdej dodać kilka kropel barwnika, ilość zależy od koloru jaki chcemy uzyskać. W razie konieczności dodać śmietanki lub cukru pudru, regulując konsystencję lukru.

      Pieczone oponki serowe z kolorowym lukrem

      Pieczone oponki serowe z kolorowym lukrem

  • sobota, 15 lutego 2014
    • Drożdżowe serca z mlecznym lukrem

      Drożdżówki piekłam na bal karnawałowy syna dla całej klasy. A że bal wypadł w przeddzień walentynek, wymyśliłam słodkości w kształcie serca... Nie mogłam się zdecydować, która stylizacja ładniejsza, więc dodaję zdjęcia w obu...

      Drożdżowe serca z mlecznym lukrem

      Drożdżowe serca z mlecznym lukrem

      Składniki:

      1 szklanka ciepłego mleka
      50 g miękkiego masła
      3 łyżki cukru
      1 łyżka cukru waniliowego
      2 jajka, roztrzepane
      szczypta soli
      4 szklanki mąki pszennej
      25 g świeżych drożdży

      Lukier:

      1/3 szklanki słodkiej śmietanki
      2 łyżki mleka w proszku
      cukier puder

      czerwony barwnik spożywczy
      kokos i kolorowe perełki do dekoracji

      Drożdże rozpuścić w mleku z łyżką cukru. Odstawić na kilka minut. Dodać pozostałe składniki i wyrobić elastyczne, jednolite ciasto. Pozostawić pod przykryciem, w ciepłym miejscu, do podwojenia objętości. Następnie rozwałkować na grubość 1-1,5 cm i foremką w kształcie serca wykrawać serca. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zostawić w cieple ok. 15 minut do napuszenia. Następnie piec w temperaturze 180oC do lekkiego zrumienienia. Wyjąć i ostudzić.

      Do śmietanki dodać mleko w proszku i tyle cukru pudru, by powstała bardzo gęsta masa. Dodać kilka kropel barwnika, ilość zależy od koloru jaki chcemy uzyskać. W razie konieczności dodać śmietanki lub cukru pudru, regulując konsystencję lukru. Przestudzone serca oblać równomiernie lukrem i udekorować perełkami oraz kokosem. Odstawić do zastygnięcia.

      Słodkie Walentynki 2014  Walentynki - czym TO się je?

      Drożdżowe serca z mlecznym lukrem

      Drożdżowe serca z mlecznym lukrem

  • niedziela, 17 listopada 2013
    • Drożdowe motylki z migdałowo-pomarańczowym nadzieniem

      Na zakończenie tygodnia, zwłaszcza orzechowego nie mogło zabraknąć czegoś słodkiego z moimi ulubionymi migdałami. Już dawno wymyśliłam sobie drożdżówki z migdałowo-pomarańczowym nadzieniem. Okazją do realizacji był właśnie Orzechowy Tydzień prowadzony przez Atinę. Do wypieku przygotowałam moje ulubione ciasto na bazie twarożku. Drożdżówki o dziwo najbardziej posmakowały mojemu wybrednemu Julkowi. Po zjedzeniu obiadu wsunął od razu dwa motyle. A na końcu wpisu znajdziecie mojego syna wydobywającego z łupin orzechy przed domem babci. Brawa należą się Julkowi za cierpliwość i zaangażowanie. Siedział przy tej czynności przez pół dnia. Jest nadzieja, że jeśli pójdzie do szkoły jako sześciolatek jakoś wysiedzi w ławce te kilka godzin. Mimo wszystko wolałabym go wysłać do szkoły rok później. Żałuję, że takie małe dziecko będzie musiało dźwigać ciężki plecak, siedzieć po lekcjach w ciasnej świetlicy, chodzić po ciasnych i głośnych korytarzach, a potem odrabiać zadanie do nocy... Wiem jak ciężko było starszemu Mikołajowi, który jako siedmiolatek zaczynał swoją edukację szkloną. Pytam dlaczego? Czy w tej sprawie rodzic nie ma nic do powiedzenia?

      Drożdowe motylki z migdałowo-pomarańczowym nadzieniem

      Składniki: 

      250 g sera twarogowego dwukrotnie zmielonego lub twarogu sernikowego
      2 jajka
      2- 2,5 szklanki mąki luksusowej (w zależności od wilgotności twarogu)
      1 łyżka cukru waniliowego
      25 g świeżych drożdży
      szczypta soli
      3 łyżki stopionego masła

      Nadzienie:

      1 białko
      skórka starta z 1 pomarańczy, wyszorowanej i sparzonej
      ok. 150 g bardzo drobno mielonych migdałów, najlepiej bez skórek
      2/3 szklanki słodkiej śmietanki lub mleka skondensowanego
      2 łyżki cukru pudru
      1 łyżeczka cukru migdałowego z Delekty (można dodać ekstrakt lub kilka kropel olejku migdałowego)

      oraz 1 żółtko z łyżką mleka do posmarowania drożdżówek

      Jajka i twaróg wyjąć z lodówki i ocieplić do temperatury pokojowej. Roztrzepać w misce trzepaczką. Drożdże rozetrzeć z cukrem. Dodać razem z solą i mąką do twarogu z jajkami, wyrabiając na gładkie, jednolite ciasto. Pod koniec dodać ciepłe masło. Uformować w kulę i przykryć ściereczką. Zostawić do podwojenia objętości.
      Przygotować nadzienie. Białko lekko ubić, dodać pozostałe składniki i wymieszać. Nadzienie powinni mieć taką konsystencję, by dało się rozsmarować na cieście.

      Podrośnięte ciasto podzielić na 12 równych części. Uformować z nich kulki.

      Każdą kulkę rozwałkować na płaski placek, posmarować 2 pełną łyżeczkami nadzienia, zostawiając wolny 1 cm brzegu.

      Drożdowe motylki z migdałowo-pomarańczowym nadzieniem

      Zwinąć jak naleśnika.

      Drożdowe motylki z migdałowo-pomarańczowym nadzieniem

      Następnie obydwa końce naciąć dość głęboko.

      Drożdowe motylki z migdałowo-pomarańczowym nadzieniem

      Boki wywinąć na zewnątrz i złączyć w środku, by powstał kształt motyla.

      Drożdowe motylki z migdałowo-pomarańczowym nadzieniem

      Uformowane bułeczki położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posypanej mąką i pozostawić na 15 minut do napuszenia, przykryte, w ciepłym miejscu. Przed pieczeniem posmarować żółtkiem roztrzepanym z 1 łyżka mleka.

      Drożdowe motylki z migdałowo-pomarańczowym nadzieniem

      Piec w temperaturze 180ºC przez około 20 minut. 

      Drożdowe motylki z migdałowo-pomarańczowym nadzieniem

      Drożdowe motylki z migdałowo-pomarańczowym nadzieniem

      Julek, lat 5 i pół

      Orzechowy Tydzień  

        

      

  • czwartek, 25 lipca 2013
  • środa, 12 czerwca 2013
    • Kakaowe drożdżówki z mlecznym kremem i czereśniami

      Mleczny krem w tartaletkach bardzo nam smakował. Stąd kolejny pomysł na jego użycie, w drożdżówkach. Tutaj jest jeszcze bardziej mleczny, bo dodałam do serka proporcjonalnie więcej mleka skondensowanego i mleka w proszku. Ciasto drożdżowe też nie jest takie zwykłe, bo również zawiera skondensowane mleko oraz kakao. Dobrze się wyrabia, po upieczeniu jest miękkie i puszyste. No i jeszcze te cudowne owoce... skusiłam się na pierwsze w tym roku czereśnie.

      Kakaowe drożdżówki z mlecznym kremem i czereśniami

      Składniki:

      500 g mąki pszennej
      30 g kakao
      20 g świeżych drożdży lub 10 g suchych
      200 ml ciepłego mleka
      100 ml słodzonego mleka skondensowanego 
      50 g roztopionego masła
      1 jajko
      1 żółtko
      oraz 1 małe jajko wymieszane z 1 łyżką mleka do posmarowania brzegów

      Nadzienie:

      200 g bardzo gęstego twarogu sernikowego
      1/2 szklanki słodzonego mleka skondensowanego
      1/3 szklanki mleka w proszku
      owoce (truskawki, borówki, banany)
      1 białko

      Kakaowe drożdżówki z mlecznym kremem i czereśniami

      Kakaowe drożdżówki z mlecznym kremem i czereśniami

      

      Drożdże suche wymieszać z mąką, ze świeżymi zrobić rozczyn (rozpuścić w części mleka). Jajko i żółtko roztrzepać z mlekiem i mlekiem skondensowanym. Do mleka powoli wsypywać mąkę przesianą z kakao, wyrabiając, dodać połowę masła, wyrobić elastyczne ciasto, odchodzące od ścian miski. Dodać pozostałe masło, a w razie konieczności dodać odrobinę mąki. Odstawić przykryte do podwojenia objętości w ciepłe miejsce (na około 1-1,5 godziny).

      W tym czasie przygotować nadzienie. Serek wymieszać  mlekiem skondensowanym, mlekiem w proszku i białkiem. Czereśnie umyć, przekroić na pół i wypestkować.

      Gdy ciasto podwoi objętość, podzielić je na 6 części. Uformować okrągłe kulki (bułeczki), ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i oprószonej mąką, w sporych odległościach od siebie. Przykryć ściereczką, pozostawić do ponownego wyrośnięcia (około 30 minut).

      Po tym czasie za pomocą szklanki z niedużym dnem zrobić w każdej bułeczce mocne wgłębienie, nałożyć do niego ok. 1 łyżki nadzienia z twarożku i na nim ułożyć połówki czereśni. Brzegi drożdżówek posmarować jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką Piec w temperaturze 180º przez około 25 minut do zrumienienia brzegów.

      Kakaowe drożdżówki z mlecznym kremem i czereśniami

      Kakaowe drożdżówki z mlecznym kremem i czereśniami

  • wtorek, 14 lutego 2012
    • Drożdżowe czekoladowe serca z serkiem truskawkowym

      Drożdżowe czekoladowe serca z serkiem truskawkowym

       

      W ten wyjątkowy dzień zapraszam Was na pyszne czekoladowe drożdżówki w kształcie serca, z truskawkowo-serowym nadzieniem. Dla wszystkich, których kochacie, lubicie lub darzycie sympatią. Są chrupiące, ale zawinięte w folię powinny zmięknąć. 

      Jakiś czas temu zobaczyłam podobne u Justin&Dorothy. Ciasto wykonałam na podstawie ciasta krucho-drożdżowego na rogaliki, zmniejszając ilość masła, równocześnie, dodając stopioną czekoladę oraz kakao. Z tej porcji ciasta upiekłam kilkanaście drożdżówek i 7 małych serduszek. Dwie drożdżówki zrobiłam bez dodatku truskawek dla koleżanki z sąsiedniego biurka, która ma na nie uczulenie.

      Przepis dodaję do akcji Walentynki 2012. Czym TO się je? prowadzonej na Durszlaku przez lejdi-of-the-house oraz Owocowe ciasta zimowe autorstwa Kasi.

       


       

      Nadzienie: 150 g twarogu lub serka śmietankowego, ok. 3/4 szklanki truskawek truskawek (mogą być mrożone), 2 łyżeczki cukru waniliowego, 2 łyżki cukru pudru, 1 białko.

      Ciasto: 500 g mąki, 100 g miękkiego masła, 2 żółtka, 1 jajko, 40 g drożdży, 120 bardzo drobnego cukru lub cukru pudru, 2 łyżki gorzkiego kakao, 100 g gorzkiej czekolady, 120 ml mleka, białko do posmarowania oraz cukier puder do oprószenia.

       

      Drożdżowe czekoladowe serca z serkiem truskawkowym

       

      Drożdże rozpuścić w garnuszku z połową podanej porcji ciepłego mleka 1 łyżką cukru. Czekoladę połamać, rozpuścić w reszcie mleka. Ostudzić. Mąkę przesiać z kakao, dodać pozostały cukier, jajko, surowe żółtka, płynne drożdże, rozpuszczoną czekoladę i zagniatać, dodając porcjami miękkie masło. W razie potrzeby dodać mąki lub kwaśnej śmietany. Ciasto odłożyć, przykrywając ściereczką) na około godzinę.

      Przygotować nadzienie: ser zagnieść lub zmiksować z truskawkami (mrożone rozmrozić) i wymieszać z cukrem, cukrem pudrem oraz waniliowym.

      Potem podzielić na pół i każdą część rozwałkować na grubość około pół centymetra. Wycinać kubkiem kółka, a w połowie tych kółek wycinać serca. Na kółkach ciasta kłaść po łyżeczce nadzienia, przykrywać kółkami z wyciętym sercem, lekko dociskając. Postępować tak aż do wyczerpania ciasta. Ja część wyciętych serduszek odłożyłam i upiekłam razem z drożdżówkami. Drożdżówki ułożyć na blasze wysypanej mąką lub wyścielonej silikonową matą (do kupienia w hipermarketach). Wstawić do piekarnika na kilkanaście minut do temperatury 40oC. Potem wyjąć i nagrzać piekarnik do 180oC. Drożdżówki posmarować białkiem wymieszanym z mlekiem i piec około 20-25 minut. Po wyjęciu można posypać cukrem pudrem.


      Owocowe ciasta zimowe

       

      Drożdżowe czekoladowe serca z serkiem truskawkowym

      

  • piątek, 04 listopada 2011
    • Drożdżówki z dżemem i orzechową kruszonką

      Uwielbiam zapach drożdży... a właściwie zapach drożdżowego ciasta... przy pieczeniu drożdżowych bułeczek zapach jest tak samo niepowtarzalny. Upiekłam je na podróż w Dzień Wszystkich Świętych. Z pysznym dżemem porzeczkowym od kochanej teściowej (tak, tak) i orzechową kruszonką z orzechami zbieranymi od dobrego człowieka - mojego teścia... i łuskanymi przez wyjątkowego człowieka - mojego męża...

      Ostatnio mój piekarnik hula jak szalony. I wróciła chęć na tworzenie potraw. nie wiem na jak długo, więc korzystam do woli... Smak orzechowej kruszonki jest tu niesamowity, dlatego wkrótce powtórzę orzechowy wypiek w wersji extra....

      I chcę jeszcze podziwiać jesień w ten weekend i wyruszyć w celu wzbogacenia albumu o złotej polskiej jesieni 2011.

       

      Drożdżówki z dżemem i orzechową kruszonką

      Drożdżówki z dżemem i orzechową kruszonką

       

      Składniki:

      600 g mąki pszennej

      25 g świeżych drożdży

      50 g cukru

      50 g stopionego masła

      1 jajko

      1 żółtko

      250 ml mleka

      1 łyżeczka cukru waniliowego

      Nadzienie: dobry dżem; polecam domowy z czarnej porzeczki

      Kruszonka:

      70 g miękkiego masła

      70 g mąki

      70 g jasnego brązowego cukru

      50 grubo zmielonych orzechów laskowych

       

      Do posmarowania: 1 roztrzepane białko z 1 łyżką mleka

       

      Mleko podgrzać. Ma być ciepłe, ale nie gorące. Zrobić zaczyn: drożdże wymieszać z łyżeczką cukru i 1/3 szklanki mleka, odstawić do rośnięcia na kilka minut.

      Wlać resztę mleka, cukru, jajko i żółtko. Dodając porcjami mąkę, wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Na końcu wyrabiać, wlewając rozpuszczone masło. Pozostawić przykryte w temperaturze pokojowej na około godzinę aż podwoi swoją objętość.

       Z ciasta odrywać porcje ciasta wielkości dużego orzecha włoskiego. Rozpłaszczać, nakładać po łyżeczce dżemu, łączyć brzegi i układać na blasze wyłożonej papierem łączeniem pod spód, zostawiając między nimi ok. 2 cm odstępy. Przykryć wilgotną ściereczką, odstawić do wyrastania na 30-40 minut.

      Zrobić kruszonkę: wszystkie składniki połączyć w miseczce do konsystencji grudek.

      Wyrośnięte bułeczki posmarować białkiem, posypać kruszonką.

      Piekarnik nagrzać do 200 st C.

      Wstawić bułeczki i piec 15-20 minut, do zrumienienia.

       

      Drożdżówki z dżemem i orzechową kruszonką

      Drożdżówki z dżemem i orzechową kruszonką

  • środa, 17 listopada 2010
  • sobota, 06 listopada 2010
    • Drożdżowe serduszka z powidłem i migdałami

      Z miłości do drożdżówek, jedzenia i moich chłopaków :) upiekłam wczoraj słodkie serduszka drożdżowe z powidłem śliwkowym i migdałami. Zniknęły tak szybko, że nie zdążyłam się nimi nacieszyć. Dlatego dzisiaj piekę kolejne, tym razem z innymi dodatkami. Przepis znalazłam u niezawodnej Doroty. Podaję za autorką.

      Drożdżowe serduszka z powidłem i migdałami

      Składniki na ciasto (10 sztuk bułeczek):
      160 ml mleka
      2,5 łyżki cukru
      pół łyżeczki soli
      1 jajko
      2,5 szklanki mąki pszennej
      2 łyżki roztopionego masła
      7 g drożdży suchych (1 opakowanie) lub 15 g drożdży świeżych

      oraz kilka łyżek powideł śliwkowych i około 0,5 szklanki posiekanych migdałów.

      Wszystkie składniki umieścić w misce i wyrobić (z drożdżami świeżymi należy wcześniej zrobić rozczyn). Nie dosypywać więcej mąki, by ciasto nie było zbyt twarde. Wyrabiać długo, aż ciasto nie będzie lepkie, natomiast będzie sprężyste i będzie odchodzić od ręki. Uformować w kulę, przykryć lnianym ręczniczkiem i pozostawić do podwojenia objętości w ciepłym miejscu.

      Po tym czasie ciasto podzielić na 10 równych części (około 65 g), formując z nich kulki.

      Każdą część rozwałkować na placuszek.

      Na wierzchu posmarować powidłem i posypać migdałami.

      Następnie zwinąć razem z nadzieniem, w taki sposób jak zwijamy naleśniki.

      Następnie naleśnik złożyć na pół.

      Ostrym nożem przeciąć go w połowie, pozostawiając nieprzecięte 2 cm od góry.

      Wywinąć na boki rozcięte części, by otrzymać kształt serca. Posypać jeszcze po wierzchu migdałami.

      Ułożyć na blaszce w sporych odstępach (urosną duże).

      Przykryć lnianym ręczniczkiem, pozostawić w cieple na 30-40 minut do wyrośnięcia. Przed samym pieczeniem warto posmarować jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka, by były rumiane.

      Piec w temperaturze 180ºC przez około 15-17 minut. Wystudzić.

      Drożdżowe serduszka z powidłem i migdałami

  • wtorek, 05 października 2010
    • Drożdżówki z twarożkiem i jagodami

      Przepis zaczerpnęłam od Dorotus.

      Drożdżówki z twarożkiem i jagodami

      Składniki na 12-15 bułeczek:
      80 g drobnego cukru
      1 łyżeczka soli
      70 g miękkiego masła
      1 duże jajko, roztrzepane
      450 g mąki pszennej (użyłam do wypieków drożdżowych)
      2 łyżeczki suchych drożdży (8 g) lub 16 g świeżych
      1 i 1/8 szklanki mleka lub maślanki, o temperaturze pokojowej

      Nadzienie:
      200 g jagód (użyłam mrożonych)
      150 g serka śmietankowego, jak na serniki, może byż również ricotta
      2 łyżki miodu
      2-3 łyżki cukru waniliowego

      Serek, miód i cukier waniliowy wymieszać, odstawić.

      Drożdżówki z twarożkiem i jagodami

      Wykonanie ciasta:

      Wszystkie składniki połączyć w naczyniu (z drożdżami świeżymi zrobić wcześniej rozczyn). Wyrobić miękkie, elastyczne ciasto, może się trochę kleić. Oprószyć mąką, odłożyć do podwojenia objętości w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem lnianym.

      Po tym czasie ciasto wyjąć, lekko wyrobić. Podsypując delikatnie mąką rozwałkować na prostokąt 30 x 35 cm (nie większy, bo ciasto będzie zbyt cienkie). Posmarować powierzchnię twarożkiem, posypać jagodami. Całość zwinąć wzdłuż krótszego boku. Pokroić na 12 równych części - ślimaków, które ułożyć powierzchnią ściętą do góry, w odległosci około 1 cm od siebie (na oprószonej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia blaszce). Odstawić znowu do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, na około 60 minut (ja wkładam na 15 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 50oC, potem zwiększam do podanej w przepisie).

      Piec w temperaturze 190oC przez około 20-30 minut, aż bułeczki będą dobrze wypieczone. Jeszcze ciepłe można polukrować.

      Metoda dla maszynistów:

      W maszynie do chleba umieścić składniki na ciasto w kolejności: płynne, sypkie, na końcu drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough' (około 1,5 h), po czym ciasto wyjąć, wyrobić krótko i dalej postępować wg powyższego przepisu.

      Rusałka pawik

      Rusałka admirał

  • piątek, 03 września 2010
    • Brioszki z białym serem i malinami

      Przepis znaleziony u Asi. Moje nie wyszły takie równe i eleganckie, ale smakowały dobrze. Niestety, brioszki z tego przepisu wymagają dużo czasu na przygotowanie, a ja go nie miałam. Pośpiech i zmęczenie spowodowały, że szło mi jak po grudzie. Następnym razem, kiedy zaplanuję przygotowanie drożdżowych bułeczek.... wyślę rodzinę na wakacje i wezmę urlop. :) Oto ostatnie oderwane egzemplarze...

      Brioszki z białym serem i malinami

      Składniki, 12 drożdżówek:

      Ciasto:
      1 łyżeczka suchych drożdży instant
      250 g mąki (użyłam Lubelli do wypieków drożdżowych)
      3 płaskie łyżki cukru
      szczypta soli
      3 małe jajka
      150 g masła, średnio miękkiego

      Nadzienie serowe:
      250 g śmietankowego sera twarogowego
      2 łyżki miękkiego masła
      4 łyżki cukru
      1 jajko
      2 łyżki mąki pszennej

      oraz:
      około 30 malin (lub wiśni, 1/2 szklanki jagód, 1/3 szklanki rodzynek), mogą być owoce mrożone
      roztrzepane jajko do posmarowania

      Przygotowanie:
      Drożdże wsypać do filiżanki, wlać 5 łyżek ciepłej wody i dodać szczyptę cukru, wymieszać i odstawić na około 10-15 minut (po tym czasie drożdże spienią się).
      Do miski przesiać mąkę, dodać rozpuszczone w wodzie drożdże, cukier, sól i jajka. Składniki mieszać drewnianą łyżką lub mieszadłem miksera, aż połączą się w jednolite ciasto. Wyrabiać przez około 10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne (ręką lub hakiem miksera).
      Dodawać masło po kawałku, po dwie łyżki, mieszając lub najlepiej miksując końcówką do ciasta drożdżowego lub mieszadłem na średnich obrotach miksera. Szybko dodawać kolejne 2 łyżki masła, jak tylko poprzednie połączy się z ciastem. Ciasto powinno mieć jednolitą strukturę.
      Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce bez przeciągów, do czasu aż podwoi swoją objętość, na około 1 i 1/2 godziny. W międzyczasie przygotować nadzienie serowe: ser zmiksować z resztą składników do uzyskania gładkiej struktury, wstawić do lodówki.
      Uderzyć pięścią w ciasto, przemieszać, miskę przykryć folią i wstawić do lodówki na minimum godzinę lub najlepiej na dwie. Ciasto można trzymać w lodówce przez całą noc (maksymalnie 12 godzin). Z ciastem będzie łatwiej pracować, gdy będzie schłodzone, dlatego im dłużej będzie w lodówce, tym lepiej!
      Ciasto wyjąć na oprószony mąką blat i całe obsypać mąką. Rozwałkować na prostokąt wysoki na 1 cm. Rozsmarować schłodzone nadzienie serowe, posypać malinami lub rodzynkami. Złożyć krótsze boki ciasta do środka, tak aby spotkały się pośrodku, przekroić ciasto w tym miejscu na dwie części. Każdą połówkę pokroić w poprzek na 6 pasków. Przełożyć je (najlepiej na szerokiej łopatce) do formy (21 x 26 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, układając jeden kawałek obok drugiego (ciasno ułożone bułeczki uniemożliwią wyciekanie masy serowej, szczególnie w upalne dni). Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 1 i 1/2 godziny. Aby ułatwić sobie przenoszenie ciasta do formy, można rozwałkować je i złożyć z nadzieniem bezpośrednio na papierze do pieczenia.
      Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Wierzch bułeczek posmarować roztrzepanym jajkiem, blaszkę wstawić do piekarnika. Piec na intensywnie złoty kolor przez około 20 minut. Ostudzić w formie ustawionej na metalowej kratce. Pokroić dopiero po całkowitym wystudzeniu.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Brioszki z białym serem i malinami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      piątek, 03 września 2010 20:49

Kalendarz

Listopad 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny





Skrzynka pocztowa Napisz do mnie






Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne

myTaste.pl

Przepisy Na - katalog kulinarny

zobacz moją galerię na mniamspinka.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl

rondel



zBLOGowani.pl




banner przepis miesiaca




Darmowe fotoblogi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...