Malinowa czerwień

Wpisy otagowane „oscypek”

  • środa, 04 listopada 2015
    • Pierogi z kaszą jaglaną, twarogiem i oscypkiem

      Któż z nas nie lubi pierogów. Moje ulubione to oczywiście ruskie oraz z kiszoną kapustą. A dzisiaj na blogu pierogi jaglane z twarogiem i dodatkiem oscypka. Smacznego!

      Pierogi z kaszą jaglaną, twarogiem i oscypkiem

      Pierogi z kaszą jaglaną, twarogiem i oscypkiem

      Ciasto:

      3 szklanki mąki, najlepiej poznańskiej
      1 jajko
      2-3 łyżki oleju
      łyżeczka soli
      niepełna szklanka bardzo ciepłej wody

      Nadzienie:

      1,5 szklanki kaszy jaglanej

      300 g półtłustego twarogu

      150 g oscypka lub rolady ustrzyckiej lub innego wędzonego żółtego sera

      2  średnie cebule

      sól i pieprz do smaku

      1/4 łyżeczki kminku (niekoniecznie)

      masło klarowane lub olej do smażenia

      Kaszę dobrze opłukać na gęstym sicie i przelać wrzątkiem. W garnku zagotować ok. 3,5 szklanki osolonej wody i dodać kaszę. Gotować na bardzo małym ogniu pod przykryciem 20 minut (kasza musi wchłonąć całą wodę i być miękka). Ostudzić.
      Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na maśle lub oleju. Ostudzić.
      Twaróg rozdrobnić widelcem. Ser zetrzeć na grubej tarce. Dodać ostudzoną kaszę jaglaną i cebulkę. Wymieszać i dobrze doprawić do smaku solą i pieprzem.
      Przygotować ciasto. W mące zrobić dołek, dodać jajko i dolewać porcjami wodę, mieszając. Na końcu dodać olej i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto podzielić na 3-4 porcje (to zależy od ilości miejsca do rozwałkowania ciasta), każdą rozwałkowywać na grubość 2 milimetrów. Wykrawać szklanką lub foremką koła o średnicy 6-7 cm, nakładać po kopiatej łyżeczce farszu i zlepiać brzegi. Gotować na średnim ogniu do miękkości (ok. 3-4 minuty od wypłynięcia na powierzchnię) w dużej ilości osolonego wrzątku z łyżką oleju. Następnie łyżką cedzakową wykładać na talerze, polewając okraszone stopionym masłem lub z boczkiem usmażonym na łyżce masła. Wierzch można posypać świeżym koperkiem.

      Pierogi z kaszą jaglaną, twarogiem i oscypkiem

      Pierogi z kaszą jaglaną, twarogiem i oscypkiem

      (Ser)wujemy! Sery o każdej porze dnia i nocy  Kasza niejedno ma imię i oblicze

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (14) Pokaż komentarze do wpisu „Pierogi z kaszą jaglaną, twarogiem i oscypkiem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 04 listopada 2015 09:46
  • środa, 11 lutego 2015
    • Roladki z udek kurczaka z boczkiem w sosie z kożlarzy

      Na sobotni obiad przygotowałam mięso z udek kurczaka zawijane w boczek. Do środka dodałam kawałki ogórka kiszonego, pałeczki wędzonego sera i suszone śliwki. Mięso dusiłam w sosie śmietanowym z dodatkiem kozaków, fachowo zwanych kożlarzami, które zamroziłam jesienią. Mięso podałam z pęczakiem i sałatką z buraczków. Danie dodaję do akcji kulinarnych Zimowy obiad oraz Przepis miesiąca - danie z kurczakiem.

      Roladki z udek kurczaka z boczkiem w sosie z kożlarzy

      Składniki na 6 porcji:

      6 udek z kurczaka bez skóry i kości
      12 cienkich, długich plastrów boczku
      12 suszonych śliwek
      1,5 ogórka kiszonego pokrojonego w paski
      2 pałeczki wędzonego sera, przekrojone na 3 części
      sól i pieprz
      majeranek, słodka papryka, suszony czosnek
      250 g rozmrożonych grzybów
      2/3 szklanki słodkiej śmietanki
      1 łyżka mąki
      posiekana natka pietruszki
      1 listek laurowy
      2-3 kulki jałowca
      olej do smażenia
      1 łyżeczka masła

      Mięso umyć, osuszyć, przyprawić z obu stron majerankiem, papryką, czosnkiem, pieprzem i i delikatnie posolić. Na środku każdego płata ułożyć kawałek ogórka, sera i 2 śliwki. Zwinąć w roladki, owinąć 2 plastrami boczku. Spiąć wykałaczkami. Mięso obsmażyć na niewielkiej ilości oleju, przełożyć do garnka, zalać wrzątkiem - ok. 1,5 szklanki. Dodać 1 listek laurowy, 2-3 kulki jałowca i dusić pod przykryciem do miękkości 20-30 minut. W tym czasie rozmrożone grzyby odcedzić, płyn wlać do wywaru z mięsem, a grzyby od razu wrzucić na tłuszcz po smażeniu mięsa i smażyć do lekkiego zrumienienia, dodając pod koniec masło. Grzyby przełożyć do wywaru i gotować razem z mięsem aż mięso będzie miękkie. Śmietankę wymieszać z mąką i wlać do wywaru energicznie mieszając. Po zagotowaniu dodać posiekaną natkę pietruszki, doprawić sos solą i pieprzem. Podawać z kaszą i pikantną surówką.

      Roladki z udek kurczaka z boczkiem w sosie z kożlarzy

      Roladki z udek kurczaka z boczkiem w sosie z kożlarzy

      banner przepis miesiaca Zimowy Obiad

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (16) Pokaż komentarze do wpisu „Roladki z udek kurczaka z boczkiem w sosie z kożlarzy”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 11 lutego 2015 11:04
  • poniedziałek, 09 lutego 2015
    • Serdeczna pizza na Światowy Dzień Pizzy

      Natalia przypomniała mi jaki mamy dzisiaj dzień, przygotowując pizzę w kształcie serca. Tak mi się ten pomysł spodobał, tym bardziej, że zbliżają się Walentynki, że zaraz po pracy udałam się po brakujące składniki, by przygotować danie, które mój mąż bardzo lubi. Na wierzch pizzy dodałam serowe wędzone paluszki, ser camembert i ugotowane buraki, które pokroiłam w plastry i wycięłam z nich serca. Ciasto podzieliłam na dwie części, z których upiekłam jedną w kształcie serca i drugą, okrągłą. Na ciasto przygotowałam gęsty sos beszamelowy z kminkiem, czosnkiem i ziołami.

      Serdeczna pizza na Światowy Dzień Pizzy

      Ciasto:

      1 szklanka ciepłej wody
      2 i 1/3 szklanki mąki pszennej chlebowej
      25 g drożdży
      pół łyżeczki cukru
      płaska łyżeczka soli
      3 łyżki oleju
      oraz mąka do podsypywania

      Dodatki:

      kilka bardzo cienkich plastrów chudego wędzonego boczku
      wędzone pałeczki serowe pokrojone na kawałki lub pokrojone na 2-3 kawałki plastry oscypka
      pół sera camembert pokrojonego w plastry, a plastry na mniejsze części
      1 kulka mozzarelli porwanej na kawałki
      kilka pomidorków daktylowych pokrojonych w plastry
      1 średni ugotowany i obrany burak pokrojony w plastry, z których można wykroić serca
      oliwki z pastą paprykową przekrojone na pół
      kilka plastrów czerwonej cebuli
      zioła do pizzy
      rukola do dekoracji

      Sos:

      1 łyżka masła
      1 łyżka mąki
      2/3 szklanki słodkiej śmietanki min. 18%
      1/2 łyżeczki kminku
      1/2 łyżeczki ziół do pizzy
      1 duży ząbek czosnku, drobno posiekany
      sól i czarny pieprz

      W ciepłej wodzie rozpuścić drożdże, dodać cukier i 3 łyżki mąki. Dobrze wymieszać. Odstawić do momentu aż drożdże zaczną pracować. Wówczas dodać sól, 2 łyżki oleju i wyrobić elastyczne i gładkie ciasto (około 5 minut). W czasie wyrabiania zwilżać dłonie poz pozostałą częścią oleju, wówczas idealnie odchodzi od dłoni. Na koniec obsypać mąką i pozostawić przykryte ściereczką na 15 minut.

      Przygotować sos. W rondelku stopić masło, dodać pokrojony czosnek i chwilę dusić, następnie dodać mąkę i mieszając wlać powoli śmietanę. Mieszając trzepaczką po dnie, zagotować. Dodać kminek, zioła, sól i pieprz. Zdjąć z ognia i wystudzić, mieszając co jakiś czas, by nie utworzył się kożuch.

      Dłońmi oprószonymi mąką uformować z ciasta cienki placek, rozkładając na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i podsypanej mąką (ja podzieliłam ciasto na dwie części i wylepiłam dwie mniejsze blaszki). Poczekać ok. 10 minut minut, by ciasto na blasze nieco podrosło.

      Ciasto posmarować sosem, ułożyć najpierw boczek, a następnie plasterki buraków, sery, oliwki, pomidory i cebulę. Posypać ziołami. Pizzą wstawić do gorącego piekarnika. Przez pierwsze 12 minut piec w 240oC na środkowej półce piekarnika z funkcją góra-dół, kolejne 3-5 na termoobiegu z funkcją grilla w temperaturze 200oC. przed podaniem wierzch udekorować listkami rukoli.

      Serdeczna pizza na Światowy Dzień Pizzy

      Serdeczna pizza na Światowy Dzień Pizzy

      Serdeczna pizza na Światowy Dzień Pizzy

      Zima  we Włoszech  WalentyACnkowe menu  Pyszna pizza

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (13) Pokaż komentarze do wpisu „Serdeczna pizza na Światowy Dzień Pizzy”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 09 lutego 2015 21:58

Kalendarz

Październik 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny





Skrzynka pocztowa Napisz do mnie






Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne

myTaste.pl

Przepisy Na - katalog kulinarny

zobacz moją galerię na mniamspinka.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl

rondel



zBLOGowani.pl




banner przepis miesiaca




Darmowe fotoblogi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...