Malinowa czerwień

Wpisy otagowane „kasza”

  • czwartek, 16 marca 2017
    • Zupa ogórkowa z kaszą jęczmienną

      Dawno nie gotowałam, zupy ogórkowej. Najczęściej do niej dodaję ryż lub ziemniaki. Ale w ostatni weekend ogórkowa zyskała nowe oblicze, bo dodałam do niej kaszę jęczmienną. Dzieci prosiły o dokładkę :)

      Zupa ogórkowa z kaszą jęczmienną

      Składniki:

      2 skrzydełka z kurczaka
      1/2 selera
      1 mała pietruszka
      1 duża marchew
      3 ząbki czosnku
      mała cebula
      2/3 szklanki kaszy jęczmiennej
      4 ogórki kiszone
      2/3 szklanki słodkiej śmietanki
      sól i pieprz (najlepiej świeżo mielony)
      4 łyżki posiekanego koperku
      łyżeczka oregano



      Ogórki zetrzeć na grubej tarce, zalać 1,5-2 szklankami wody i gotować do miękkości. Skrzydełka umyć, włożyć do drugiego, nieco większego garnka, wypełniając go do 2/3 zimną wodą. Gotować ok. 45 minut. Dodać przepłukaną kaszę. Selera, pietruszkę i marchew obrać, umyć, zetrzeć na grubej tarce. Dodać razem z pokrojoną w kostkę cebulą i czosnkiem, Gotować aż wszystkie warzywa i kasza będą miękkie. Wówczas dodać posiekany koperek i ugotowane ogórki razem z wywarem. Gotować chwilę, by smaki połączyły się, dodać oregano, sól i pieprz do smaku. Śmietankę zahartować gorącym wywarem i przelać do zupy, energicznie mieszając. Mięso z można obrać ze skóry i kości, pokroić drobno i dodać do zupy. 

      Zupa ogórkowa z kaszą jęczmienną

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (15) Pokaż komentarze do wpisu „Zupa ogórkowa z kaszą jęczmienną”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      czwartek, 16 marca 2017 07:51
  • środa, 23 listopada 2016
    • Krupnik na kurczaku

      Zazwyczaj krupnik gotuję na żeberkach. Dziś nieco łagodniejsza wersja, bo z kurczaka.

      Krupnik na kurczaku

      Składniki:

      3 udka z kurczaka (tylko górne części)

      1 seler

      1 duża marchew

      3-4 ząbki czosnku

      4-5 suszonych grzybów

      kilka plastrów cebuli

      3 średnie kremowe ziemniaki

      2/3 szklanki kaszy jęczmiennej

      1 listek laurowy

      kilka ziaren ziela angielskiego

      sól i pieprz (najlepiej świeżo mielony)

      3 łyżki posiekanej natki lub koperku

      Mięso umyć, włożyć wraz z grzybami, listkiem laurowym i zielem do garnka, wypełniając go do 2/3 zimną wodą. Gotować ok. 40 minut od zagotowania. Po tym czasie dodać do wywaru dodać przepłukaną kaszę. Warzywa obrać, umyć, marchew i selera zetrzeć na grubej tarce, a ziemniaki pokroić w kostkę. Po 10 minutach od włożenia kaszy dodać do wywaru ziemniaki, a następnie marchew, selera, pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek, Gdy warzywa i kasza będą miękkie dodać  natkę lub koperek oraz sól i pieprz do smaku. Mięso najlepiej obrać ze skóry i kości, pokroić i dodać do zupy. Zupę podawać gorącą. 

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Krupnik na kurczaku”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 23 listopada 2016 07:41
  • czwartek, 13 października 2016
  • środa, 05 października 2016
  • środa, 06 kwietnia 2016
    • Gołąbki z kaszą jaglaną, białą kiełbasą i pieczarkami

      Gołąbki z kaszą jaglaną i białą kiełbasą przygotowałam z włoską kapustą a podałam z sosem pomidorowym.

      Gołąbki z kaszą jaglaną, białą kiełbasą i pieczarkami

      Składniki:

      1 duża główka kapusty włoskiej

      6 białych kiełbas

      2 szklanki kaszy jaglanej

      500 g pieczarek

      1 duża cebula

      3-4 ząbki czosnku

      2 łyżki suszonego majeranku

      sól i pieprz do smaku

      olej

      Do duszenia gołąbków:

      1,5 szklanki bulionu

      W kapuście wyciąć głąb i odcinać po kolei, ostrożnie liście. Zblanszować we wrzątku, a następnie ściąć ostrym nożem wystające nerwy liści u ich nasady. Osuszyć. 

      Kaszę ugotować w dużej ilości osolonego wrzątku z łyżką oleju (około 10 minut). Odcedzić. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju, dodać obraną ze skóry i pokrojoną w kostkę kiełbasę i usmażyć. Pieczarki oczyścić i pokroić w grubą kostkę. Obsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Na końcu dodać zmiażdżony czosnek i majeranek. Wymieszać z kaszą. Doprawić solą i pieprzem.

      Brzydsze i mniejsze liście układamy na dnie dużego rondla, blaszki lub brytfanki, w której będą się dusiły gołąbki. Na każdy liść nakładamy porcję farszu i zwijamy dość ciasno od nasady. Zawijamy również brzegi liścia do środka i tak przygotowane gołąbki układamy ciasno w naczyniu jeden obok drugiego. Zalewamy całość bulionem. Możemy jeszcze dodatkowo przykryć gołąbki liśćmi kapusty, przykrywką lub folią aluminiową. Brytfankę z gołąbkami wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180-200ºC i zapiekamy lub dusimy na wolnym ogniu około 30 minut (ja wolę ten drugi sposób). Gołąbki po duszeniu obsmażamy na patelni. Podajemy z sosem pomidorowym.


       

      Gołąbki z kaszą jaglaną, białą kiełbasą i pieczarkami

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (12) Pokaż komentarze do wpisu „Gołąbki z kaszą jaglaną, białą kiełbasą i pieczarkami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 06 kwietnia 2016 08:33
  • czwartek, 10 marca 2016
  • piątek, 18 grudnia 2015
  • środa, 11 listopada 2015
    • Wątróbka z serem pleśniowym, gruszką, orzechami i kaszą gryczaną

      W naszej rodzinie są dwa obozy. Lubiących śledzie i wątróbkę oraz tych, którzy tych produktów nie jedzą. Zdecydowanymi miłośnikami wątróbki i śledzi są: moja mama, moi bracia, moi synowie i ja. Śledzie lubią: moja mama, moi bracia, moi synowie, mój mąż i ja. Wątróbkę lubią wszyscy miłośnicy obu tych produktów i mój tata. Trochę to skomplikowane, ale wyraźnie mój opis pokazuje, że niszowe dania w mojej rodzinie mają powodzenie :) Dzisiaj jedna z wariacji na temat wątróbki. Bardzo udana, wręcz wyśmienita, oczywiście według mnie... Wy sami to oceńcie....

       Wątróbka z serem pleśniowym, gruszką, orzechami i kaszą gryczaną

      Składniki:

      500 g wątróbki drobiowej

      1 cebula

      100 g sera z niebieską pleśnią

      2/3 szklanki słodkiej śmietanki 18%

      1 duża gruszka

      sól, pieprz, tymianek, majeranek, imbir

      2/3 szklanki kaszy gryczanej

      garść orzechów włoskich

      olej do smażenia

      Kaszę ugotować w osolonym wrzątku. Odcedzić. W czasie gotowania kaszy wątróbkę oczyścić z żółtych błon, każdą przekroić na pół. Cebulę obrać, pokroić w piórka, wrzucić na rozgrzany olej razem z wątróbką. Smażyć kilka minut. Gruszkę obrać, usunąć gniazdo nasienne, pokroić na kawałki. Dodać do wątróbki z cebulą i chwilę smażyć. Dodać 1/2 szklanki wody i dusić około 3 minut na małym ogniu. Wlać śmietankę, dodać pokruszony ser i mieszać do rozpuszczenia sera. Dodać zioła i gotować aż sos zgęstnieje, a cebula, wątróbka i gruszki zmiękną. Na końcu przyprawić solą i pieprzem. Orzechy grubo posiekać, uprażyć na suchej patelni. Na talerze wyłożyć kaszę. wątróbkę w sosie, którą na końcu posypać z orzechami. Danie świetnie smakuje z buraczkami lub surówką z kiszonej kapusty.



      Kasza niejedno ma imię i oblicze  

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (13) Pokaż komentarze do wpisu „Wątróbka z serem pleśniowym, gruszką, orzechami i kaszą gryczaną”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 11 listopada 2015 13:03
  • czwartek, 05 listopada 2015
  • sobota, 22 sierpnia 2015
  • środa, 15 lipca 2015
  • czwartek, 02 lipca 2015
  • piątek, 24 kwietnia 2015
    • Gęsta zupa z kurczakiem i chorizo

      Ta zupa powstała w ramach projektu "Gotuj tylko z tego, co masz w kuchni". Zużyłam otwarte puszki fasoli i kukurydzy oraz usmażonego do sałatki kurczaka, niezużyte w całości do innego dania pieczarki i paprykę, otworzone przez dzieci opakowanie kabanosów oraz resztkę kaszy. Nie spodziewałam się, że zupa z przypadkowych składników będzie taka pyszna! Dlatego wrzucam przepis na blog...

      Gęsta zupa z kurczakiem i chorizo

      Składniki:

      1 duży filet z kurczaka
      1 łyżeczka przyprawy do kurczaka z papryką (może być gyros)
      100-150 g kabanosów drobiowych (byle nie cienkich)
      250 g pieczarek
      2/3 szklanki kaszy gryczanej
      ok. 300 g czerwonej fasoli (z puszki lub namoczonej uprzednio i ugotowanej)
      2/3 puszki kukurydzy
      1 duża czerwona cebula
      1 młoda cukinia
      1 niewielka czerwona papryka
      1 łyżka klarowanego masła
      2 łyżki oleju
      2 łyżki czerwonej papryki
      1 łyżeczka mielonego kminku
      posiekana natka pietruszki
      2 łyżki koncentratu pomidorowego
      sól i pieprz
      2-3 łyżki sosu worcestershire

      Filet umyć, osuszyć, pokroić w drobną kostkę, posypać przyprawą do kurczaka i obsmażyć na oleju. Umieścić w garnku, zalać 2 szklankami wrzątku i zagotować. Dodać przepłukaną kaszę, pokrojone na kawałeczki kabanosy. W tym czasie pokroić pieczarki w pół plasterki, a cebulę i w kostkę. Zeszklić na łyżce masła. Przełożyć do wywaru. Paprykę oczyścić z gniazda nasiennego i pokroić w drobną kostkę, dodać do zupy. Cukinię ze skórą pokroić w niewielką kosteczkę i również dodać do wywaru. Gotować aż mięso, warzywa i kasza zupełnie zmiękną. Następnie dodać odcedzoną kukurydzę i fasolę oraz słodką paprykę i kminek. Po kilku minutach dodać koncentrat pomidorowy, a następnie przyprawić solą, pieprzem i sosem worcestershire. Dodać posiekaną natkę pietruszki i gotować jeszcze kolka minut, by wszystkie smaki połączyły się. Następnie przelać zupę do misek.

      Pieczarkowy Tydzień 2015

      Gęsta zupa z kurczakiem i chorizo

      Gęsta zupa z kurczakiem i chorizo

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (13) Pokaż komentarze do wpisu „Gęsta zupa z kurczakiem i chorizo”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      piątek, 24 kwietnia 2015 14:24
  • czwartek, 23 kwietnia 2015
    • Cukinia faszerowana kaszą jaglaną, kurczakiem i pieczarkami

      Kilka prostych składników i mamy szybki i smakowity obiad. Królują w nim moje ulubione produkty: cukinia, kasza jaglana, kurczak i pieczarki. Zapiekając cukiniowe łódeczki pominęłam ser żółty i dodatek pomidorów. To była dobra decyzja, by wydobyć delikatny smak cukinii i kaszy jaglanej. Podałam je z rukolą, plastrami pomidora i sosem jogurtowym...

      Cukinia faszerowana kaszą jaglaną, kurczakiem i pieczarkami

      Składniki:

      2 średnie cukinie
      2/3 szklanki kaszy jaglanej

      1/2 piersi kurczaka
      kilka pieczarek
      sól, pieprz
      słodka papryka, zioła do pizzy
      1 ząbek czosnku
      
      1/3 pora

      przyprawa warzywna bez glutaminianu sodu, pieprz, zioła do pizzy
      2 łyżki klarowanego masła
      1 łyżka oleju
      ew. posiekana natka pietruszki (nie dodałam)

      Kaszę ugotować w osolonym wrzątku z dodatkiem przyprawy warzywnej. Odcedzić, jeśli nie była gotowana "na gęsto", Kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w drobną kostkę. Posypać solą, pieprzem, papryką i ziołami. Zrumienić na łyżce oleju, dodając pod koniec posiekany drobno czosnek. Pora rozciąć na pół, dokładnie umyć, jeszcze raz przekroić każdą połówkę i pociąć w paski. Na patelni rozgrzać łyżkę masła, włożyć pokrojone pory i chwilę dusić. Wymieszać z kaszą i kurczakiem. W razie potrzeby doprawić przyprawą, ziołami i pieprzem. Pieczarki oczyścić, pokroić pół plastry. Na patelni rozgrzać drugą łyżkę masła, lekko przyrumienić plastry pieczarek.

      Cukinie umyć, przekroić wzdłuż na pół, wydrążyć środki, natrzeć olejem z każdej strony i posolić. Farszem wypełnić połówki cukinii, na wierzchu ułożyć obsmażone pieczarki. Cukinię wyłożyć do żaroodpornego naczynia wyłożonego folią aluminiową, podlać 1/2 szklanki wody i zapiekać około 30 minut w gorącym piekarniku aż cukinia zmięknie. Podawać z surówką.

      Pieczarkowy Tydzień 2015  Kasza jaglana, potrawa udana - I edycja

      Cukinia faszerowana kaszą jaglaną, kurczakiem i pieczarkami

      Cukinia faszerowana kaszą jaglaną, kurczakiem i pieczarkami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (12) Pokaż komentarze do wpisu „Cukinia faszerowana kaszą jaglaną, kurczakiem i pieczarkami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      czwartek, 23 kwietnia 2015 15:05
  • poniedziałek, 20 kwietnia 2015
    • Zupa z brązowych pieczarek z kaszą jęczmienną

      Kiedy zobaczyłam w sklepie na stoisku z warzywami brązowe pieczarki, nabrałam wielkiej ochoty na zupę. Pamiętam, że moja mama do pieczarkowej dodawała kaszę zamiast makaronu i bardzo mi jej zupa smakowała. Ugotowałam i chyba już zawsze do pieczarkowej będę dodawać kaszę!

      Zupa z brązowych pieczarek z kaszą jęczmienną

      Składniki:

      1 ćwiartka z kurczaka
      1 mały seler
      1 duża marchew
      1 pietruszka
      3 ząbki czosnku
      mała cebula
      2/3 szklanki kaszy jęczmiennej średniej
      250 g pieczarek
      1 listek laurowy
      kilka ziaren ziela angielskiego
      1/2 szklanki śmietany, najlepiej słodkiej 18%
      łyżka przyprawy do zup bez glutaminianu sodu
      łyżeczka oregano
      sól i pieprz (najlepiej świeżo mielony)
      4 łyżki posiekanej natki pietruszki
      2 łyżki masła, najlepiej klarowanego

      Mięso umyć. Zalać 4 szklankami wody, dodać listek i ziele, zagotować. Selera, pietruszkę i marchew obrać, umyć, zetrzeć na grubej tarce, a kaszę przepłukać. Dodać do zupy razem z tartymi warzywami po ok. 40 minutach od zagotowania wywaru. Wrzucić również pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany drobno czosnek.  Pieczarki oczyścić i pokroić w grube plastry. Masło rozgrzać na patelni, wrzucić pieczarki, delikatnie posolić i obsmażyć do lekkiego zrumienienia. Przełożyć do wywaru. Gotować aż makaron będzie miękki. Wówczas dodać posiekaną natkę, oregano, przyprawę do zup, zabielić słodką śmietanką. Ćwiartkę z kurczaka wyjąć z zupy, obrać ze skóry i kości i drobno pokroić. Gotować chwilę, by smaki połączyły się, dodać sól i pieprz do smaku. 

      Pieczarkowy Tydzień 2015

      Zupa z brązowych pieczarek z kaszą jęczmienną

      Zupa z brązowych pieczarek z kaszą jęczmienną

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (14) Pokaż komentarze do wpisu „Zupa z brązowych pieczarek z kaszą jęczmienną”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 20 kwietnia 2015 10:29
  • środa, 19 listopada 2014
    • Pęczotto buraczane z boczkiem

      Buraki bardzo lubimy, zarówno w czystym barszczu, barszczu ukraińskim czy w postaci buraczków tartych na zimno i ciepło do obiadu. Tym razem tarte buraki dodałam do pęczaku z boczkiem i cebulą. Podałam do roladek wołowych.

      Pęczotto buraczane z boczkiem

      Składniki:

      1 szklanka kaszy pęczak
      3 małe buraki czerwone
      1 mała cebula, najlepiej czerwona
      1 ząbek czosnku
      1 łyżka klarowanego masła
      ok. 3 szklanek bulionu, najlepiej wołowego lub wieprzowego
      2/3 szklanki czerwonego wytrawnego wina
      2 łyżki śmietany - kwaśnej lub słodkiej
      100 g chudego boczku
      sól, pieprz, cukier, 1/3 łyżeczki ziaren kminku
      1 listek laurowy
      3-4 kuleczki ziela angielskiego

      Buraki wyszorować, zalać wodą, ugotować do miękkości. Pilnować, by woda cały czas przykrywała warzywa, w razie potrzeby dolewać wody. Wyjąć, ostudzić, obrać i zetrzeć na grubej tarce. Cebulę obrać, posiekać w kostkę razem z boczkiem. Masło stopić w garnku z nieprzywieralnym dnem, smażyć na małym ogniu ok 2 minuty, dodać zmiażdżony czosnek oraz pęczak. Smażyć 2-3 minuty, często mieszając. Wlać wino i gotować do odparowania płynu. Następnie wlać bulion, dodać listek, ziele oraz kminek i gotować aż pęczak wchłonie cały płyn. Wyjąć listek laurowy i kuleczki ziela. Następnie dodać starte buraki. Gotować ok. 2 minut, dodając pod koniec śmietanę. Doprawić do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem oraz cukrem do smaku. Podawać ciepłe do mięs i ryb lub jako samodzielne danie.

      Pęczotto buraczane z boczkiem

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (8) Pokaż komentarze do wpisu „Pęczotto buraczane z boczkiem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 19 listopada 2014 08:48
  • wtorek, 12 sierpnia 2014
  • piątek, 06 czerwca 2014
  • poniedziałek, 03 marca 2014
  • środa, 13 listopada 2013
    • Kotleciki gryczano-ziemniaczane w orzechowej panierce i sosie borowikowym z Lazurem

      Czasami ponosi mnie kulinarna fantazja i czasami jej efekty są bardzo pozytywne. To danie z pewnością warto będzie powtórzyć! Świetnie dobrane wszystkie smaki.

      Nie zapomnę jednak jednej z moich bardzo odległych w czasie ciążowych fantazji. Sałatka, której po pierwszym kęsie nie dał rady zjeść nawet mój wszystkożerny mąż. Nie pamiętam już jakie składniki się w niej znalazły. Wiem natomiast, że hormony mają duży wpływ na naszą kobiecą dietę. Widocznie dzisiaj natura była dla mnie łaskawa...

      Kotleciki gryczano-ziemniaczane w orzechowej panierce i sosie borowikowym z Lazurem

      Kotleciki:

      200 g kaszy gryczanej (2 woreczki)
      kilka suszonych grzybów
      3 duże ziemniaki
      3 średnie jajka
      sól i pieprz
      mielony kminek, oregano, słodka papryka, suszony czosnek
      kilka łyżek bułki tartej
      olej do smażenia
      grubo mielone orzechy arachidowe wymieszane z bułką tartą w proporcji 1:1 do panierowania

      Sos:

      250 g mrożonych borowików
      50 g sera z niebieską pleśnią (użyłam Lazura)
      1 cebula
      3 ząbki czosnku
      2 łyżki mąki
      1 łyżka masła
      2/3 szklanki słodkiej śmietanki 18%
      sól i pieprz
      łyżka ziół prowansalskich, dalmatyńskich lub do pizzy
      2 gałązki posiekanej natki pietruszki

      Kaszę ugotować w osolonym wrzątku z dodatkiem suszonych grzybów. Odcedzić i ostudzić. Wysypać do miski z woreczków. Ziemniaki zetrzeć jak na placki ziemniaczane, delikatnie posolić i po 10 minutach, odcisnąć na sitku. Dodać do kaszy. Wbić jajka, wymieszać, dodać przyprawy i bułkę tartą. Wymieszać masę. Formować okrągłe kotleciki, panierować w orzechach wymieszanych z bułką tartą i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na średnim ogniu.

      W czasie smażenia przygotować sos. Cebulę posiekać w kostkę, zeszklić na oleju, dodać posiekane grzyby i smażyć aż się całkowicie rozmrożą, dodać czosnek i jeszcze chwilę smażyć. Dodać mąkę i smażyć 1 minutę, mieszając. Wlać 1 szklankę wody i rozprowadzić mąkę w wywarze, by nie było grudek. Po zagotowaniu gotować kilka minut, wlać słodką śmietankę, dodać posiekaną natkę, zioła i ser pleśniowy. Po zagotowaniu przyprawić solą i pieprzem. Mocno ciepłe kotleciki podawać z gorącym sosem.

      Orzechowy Tydzień     

      Kotleciki gryczano-ziemniaczane w orzechowej panierce i sosie borowikowym z Lazurem

  • niedziela, 22 września 2013
    • Papryka nadziewana bulgurem, kurkami, szpinakiem i serem Lazur

      Pogoda za oknem nie sprzyja spacerom, ale też nie pozwala robić ładnych zdjęć potraw. Jest za ciemno. Kiedy nadziewałam paprykę światło było jeszcze w miarę dobre. Kiedy wyjęłam danie z piekarnika, bez włączenia lampy błyskowej się nie obeszło. Nie lubię tej połowy roku, kiedy przychodząc po pracy i zabierając się do przygotowania obiadu muszę pracować przy sztucznym świetle. A Wy jak radzicie sobie z tym problemem? Chyba zapiszę się na jakieś warsztaty fotografii kulinarnej, bo utknęłam w martwym punkcie...

      A dzisiaj moja propozycja na jesienną chandrę, duża dawka witaminy C zawarta w papryce, wyhodowanej przez moich rodziców. Do tego aromatyczne kurki i ser z niebieską pleśnią i zdrowy szpinak. I jeszcze moja ulubiona ostatnio kasza bulgur. Zapraszam...

      Papryka nadziewana bulgurem, kurkami, szpinakiem i serem Lazur

      Składniki:

      6 średnich czerwonych papryk
      1 szklanka kaszy bulgur

      ok. 200 g mrożonego szpinaku (lub 100 g świeżego)
      150 g kurek
      100 g sera Lazur (użyłam złocistego)
      1 cebula
      4 ząbki czosnku
      sól, pieprz, majeranek lub tymianek
      olej do smażenia

      Kaszę ugotować w osolonym wrzątku. Odcedzić. Na oleju usmażyć pokrojoną w kostkę cebulę i oczyszczone, sparzone i pokrojone kurki. Usmażyć, dodając pod koniec drobno posiekany czosnek. Dodać szpinak i smażyć do momentu aż całkowicie się rozmrozi, a płyn wyparuje. Grzyby ze szpinakiem wymieszać z kaszą, przyprawić solą, pieprzem i majerankiem oraz pokrojonym w kostkę Lazurem. Papryki umyć, wykroić delikatnie środki, ściąć gniazda nasienne, zostawiając wyciętą część z ogonkiem. Papryki nafaszerować kaszą z dodatkami i przykryć końcówkami papryk. Każdą paprykę delikatnie nasmarować olejem. Ułożyć na blasze wyłożonej folą aluminiową lub papierem do pieczenia i podlać niewielką ilością oleju. Piec do momentu aż papryka będzie miękka (sprawdzić widelcem).

          

      Papryka nadziewana bulgurem, kurkami, szpinakiem i serem Lazur

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Papryka nadziewana bulgurem, kurkami, szpinakiem i serem Lazur”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      niedziela, 22 września 2013 19:29
  • czwartek, 04 lipca 2013
  • czwartek, 27 czerwca 2013
  • poniedziałek, 22 kwietnia 2013
    • Gołąbki z wołowiną i kaszą bulgur w pikantnym sosie warzywnym

      Jestem zachwycona smakiem kaszy bulgur. Nie trzeba jej gotować, a tylko zalać gorącym bulionem. W dodatku smakuje wyśmienicie, zwłaszcza w gołąbkach. Niedługo pewno wykorzystam jej zalety, przygotowując sałatkę. A dzisiaj przepis na gołąbki z wołowiną, pieczarkami w pikantnym sosie pomidorowym z dodatkiem papryki i cukinii. Farsz zawijałam w liście włoskiej kapusty, bo jest szybsza w przygotowaniu i dla mnie po prostu smaczniejsza...

      Gołąbki z wołowiną i kaszą bulgur w pikantnym sosie warzywnym

      Składniki:

      1 duża włoska kapusta
      400 g kaszy bulgur
      500 g chudej mielonej wołowiny
      pół pęczka posiekanej natki
      1 duża cebula
      250 g pieczarek
      2 ząbki czosnku
      przyprawa Gyros i zioła kuchni włoskiej
      1 litr bulionu

      Sos:
      1 duża czerwona papryka
      1 młoda cukinia
      500 ml przecieru pomidorowego (pasaty)
      2 łyżki koncentratu pomidorowego
      1 szklanka bulionu
      1 duża łyżka klarowanego masła lub olej
      1 duża łyżka mąki
      1 łyżka włoskich ziół
      1 łyżka przyprawy Chili con carne lub innej paprykowej
      1 łyżka słodkiej papryki
      1/2 szklanki słodkiej śmietanki
      sól, cukier, ocet balsamiczny do smaku i pieprz

      

      W kapuście wyciąć głąb i odcinać po kolei, ostrożnie liście. Zblanszować we wrzątku, a następnie ściąć ostrym nożem wystające nerwy liści u ich nasady. Osuszyć. 

      Kaszę zalać gorącym bulionem, przykryć i odstawić na pół godziny, by napęczniała. W tym  czasie cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju, dodać mięso i usmażyć. Do mięsa dodać oczyszczone i pokrojone dość grubo pieczarki, smażyć aż  odparuje z nich płyn. Na końcu dodać zmiażdżony czosnek. Wymieszać z kaszą, przyprawami i posiekaną natką. Doprawić solą i pieprzem. Brzydsze i mniejsze liście układamy na dnie dużego rondla, blaszki lub brytfanki, w której będą się dusiły gołąbki. Na każdy liść nakładamy porcję farszu i zwijamy dość ciasno od nasady. Zawijamy również brzegi liścia do środka i tak przygotowane gołąbki układamy ciasno w garnku jeden obok drugiego. Zalewamy całość bulionem (ok. 1,5 szklanki). Możemy jeszcze dodatkowo przykryć gołąbki liśćmi kapusty, przykrywką lub folią aluminiową. Garnek z gołąbkami stawiamy na palniku i dusimy na wolnym ogniu około 40 minut, uzupełniając płyn w razie potrzeby. Podajemy z gorącym sosem. Wcześniej możemy jeszcze gołąbki lekko zrumienić lekko na maśle.

      Wykonanie sosu:

      Cukinię i paprykę umyć, pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić warzyw i dusić na małym ogniu. Kiedy zmiękną, dodać mąkę i mieszając smażyć ok. ½ minuty. Wlać zimny bulion i mieszając, zagotować. Dodać przecier pomidorowy i koncentrat oraz przyprawy i zioła. Chwilę gotować, zabielić słodką śmietanką, doprawić do smaku.

      Gołąbki z wołowiną i kaszą bulgur w pikantnym sosie warzywnym

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (8) Pokaż komentarze do wpisu „Gołąbki z wołowiną i kaszą bulgur w pikantnym sosie warzywnym”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 22 kwietnia 2013 17:03
  • sobota, 02 marca 2013
    • Krupnik na żeberku z suszonymi grzybami

      Smak suszonych grzybów to smak mojego dzieciństwa. Kiedy miałam 11 lub 12 lat pojechałam z rodzicami w Lasy Janowskie. Z ciężkim koszem spacerowałam, jęcząc i narzekając na bolące nogi.... Kiedy weszliśmy w rzadszy las wyrosła nagle przed nami łąka pełna przepięknych, jak malowanych podgrzybków. Na całą okolicę było mnie słychać. "Tato! Mam, mam!" Rzuciłam kosz, zapominając całkowicie o bolących kończynach, by na kolanach kosić, jeden po drugim cudowne, jak z dziecięcych bajek, z zamszową czapeczką, pachnące lasem sosnowym podgrzybki. Tata powiedział do mnie: "Patrycja, jeszcze tam masz!" Na to ja: "A nie tato, tamten jest twój" :) Do dziś wspominamy ze śmiechem tamte chwile, zwłaszcza że w ostatnich latach był nieurodzaj. Śmiałam się nawet, że chyba Wigilii nie będzie...

      Teraz pasją grzybobrania zarażam męża i synów, tak jak tata zaraził mnie...

      Tak się składa, że ma jedną najstarszą wnuczkę i pięciu wnuków i chciałby taką męską ekipę choć raz zabrać do lasu na grzybobranie. Jeszcze mu się to nie udało, bo rodzina w rozjazdach, ale sama zadbam w przyszłym roku, by jego marzenie się spełniło...

      A dziś przepis na krupnik, który pamiętam z rodzinnego domu. Obowiązkowo z "naszych" grzybów :)

      Krupnik na żeberku z suszonymi grzybami

      Składniki:

      kawałek wędzonego żeberka (lub świeżego)

      1 seler

      1 marchew

      3 ząbki czosnku

      4-5 suszonych grzybów

      kilka plastrów cebuli

      2 średnie kremowe ziemniaki

      2/3 szklanki kaszy jęczmiennej – drobnej lub średniej

      1 listek laurowy

      kilka ziaren ziela angielskiego

      sól i pieprz (najlepiej świeżo mielony)

      1 łyżka majeranku

      2 łyżki posiekanej natki lub koperku

         

      Żeberko umyć, włożyć wraz z grzybami, listkiem laurowym i jałowcem do garnka, wypełniając go do 2/3 zimną wodą. Gotować ok. pół godziny. Warzywa obrać, umyć, pokroić w kostkę. Dodać marchew, cebulę i czosnek, po 5 minutach selera, a po kolejnych 5 przepłukaną kaszę. Po kolejnych 10 minutach wrzucić pokrojone w kostkę ziemniaki, majeranek, natkę lub koperek oraz sól i pieprz do smaku. Gotować aż warzywa i kasza będą miękkie. Podawać gorącą. Mięso najlepiej obrać z żeberka, pokroić i dodać do zupy.

       


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Krupnik na żeberku z suszonymi grzybami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      sobota, 02 marca 2013 12:09

Kalendarz

Czerwiec 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny





Skrzynka pocztowa Napisz do mnie






Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne

myTaste.pl

Przepisy Na - katalog kulinarny

zobacz moją galerię na mniamspinka.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl

rondel



zBLOGowani.pl




banner przepis miesiaca




Darmowe fotoblogi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...