Malinowa czerwień

Wpisy otagowane „koncentrat pomidorowy”

  • środa, 23 grudnia 2015
    • Ryba po grecku

      Ryba po grecku

      Składniki:

      800 g filetów ryby mrożonej (morszczuk, mintaj lub sola)
      sok z cytryny

      2 średnie marchewki
      1 średnia pietruszki
      mały seler
      1 cebula
      2 ząbki czosnku
      natka pietruszki
      słoiczek koncentratu pomidorowego

      2 liście laurowe
      łyżeczka słodkiej papryki lub łyżka Ajvaru

      sól, świeżo mielony pieprz
      kilka ziela angielskiego
      olej do smażenia
      1/2 szklanki wody
      cukier

      Rybę rozmrozić, skropić sokiem z cytryny, przyprawić solą i pieprzem, zostawić na pół godziny w lodówce, a następnie lekko odcisnąć i pokroić w kwadraty Marchew, pietruszkę i selera obrać, umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę pokroić w kostkę, a czosnek przecisnąć przez praskę. Na patelni rozgrzać 2-3 łyżki oleju, podsmażyć starte warzywa, lekko posolić, dodać wodę, liście laurowe i ziele. Po kilku minutach przykryć patelnię i dusić warzywa na wolnym ogniu. W razie potrzeby podlać jeszcze niewielką ilością wody. Rybę obsmażyć z obu stron na złoty kolor. Do duszonych warzyw dodać posiekaną natkę pietruszki, koncentrat, dodać odrobinę cukru i słodkiej papryki. Dusi na wolnym ogniu mieszając od czasu do czasu, w razie potrzeby dolać wody. Można również dodać Ajvar. Gdy warzywa będą miękkie, ułożyć je na półmisku na zmianę z usmażoną rybą. Ostatnią warstwą mają być warzywa. Potrawę podawać na ciepło lub na zimno.

      Ryba po grecku

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Ryba po grecku”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 23 grudnia 2015 20:41
  • niedziela, 22 czerwca 2014
  • wtorek, 17 czerwca 2014
    • Podwójnie oszukane gołąbki - danie na konkurs Pudliszki - kat. "mięso"

      Można powiedzieć, że te niby gołąbki są podwójnie oszukane. Nie dość, że mięso i ryż nie są zawinięte w liście kapusty, to jeszcze kapusty w nich w ogóle nie ma... za to jest cukinia. W poprzedniej wersji z kapustą prezentowałam tutaj.

      Oszukane gołąbki z cukinią - danie na konkurs Pudliszki - kat.

      Składniki:

      2 młode cukinie
      300 g ryżu arborio
      bulion warzywny
      500 g mielonego mięsa wieprzowego, np. łopatki
      1 duża cebula
      3-4 ząbki czosnku
      kminek i majeranek
      1 łyżeczka włoskich ziół
      przyprawa warzywna bez glutaminianu sodu
      3-4 łyżki posiekanej natki pietruszki
      sól i pieprz
      2 jajka
      bulion - ok 4 szklanki do gotowania ryżu

      Sos:

      2 łyżki masła
      2 łyżki mąki
      500 g passaty pomidorowej
      3 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki
      ½ szklanki słodkiej śmietanki 18%
      2 łyżki słodkiej papryki
      sól, cukier i pieprz do smaku
      1 szklanka bulionu
      5-6 suszonych pomidorów z oliwy

      oraz olej do smażenia i bułka tarta do panierowania

      Pudliszki - Pomidorowe inspiracje

      W garnku z grubym dnem rozgrzać 2 łyżki oleju, wsypać ryż i mieszając, smażyć ok. 1 minuty. Wlać ok. 4 szklanki bulionu. Gotować do miękkości, w razie potrzeby dolać bulion lub wrzątek. Odstawić do wystudzenia.

      Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Zeszklić na oleju, dodać mięso, zmiażdżony czosnek i usmażyć. Odłożyć na bok.

      Cukinię umyć, zetrzeć na grubej tarce. Poddusić na łyżce masła, dodając sól. Wymieszać z ryżem i usmażonym mięsem, dodać zioła, kminek, majeranek, natkę i przyprawy oraz jajka. Masę formować jak sznycle, panierować w bułce tartej i smażyć z obu stron na rumiano.

      Przygotować sos. Pomidory drobno posiekać. Masło stopić w rondelku, wrzucić pomidory i smażyć ok. 1 minuty, dodać mąkę, mieszając drewnianą łyżką. Po chwili dodać koncentrat i chwilę smażyć. Dodać słodką paprykę w proszku. Wlać szklankę bulionu i rozprowadzić trzepaczką mąkę z koncentratem, dodać passatę i zagotować. Dodać sól, pieprz i zioła, a w razie potrzeby cukier. Wlać śmietankę i mieszając, zagotować. Doprawić solą i pieprzem, można dodać również posiekaną natkę pietruszki.

      Gorącym sosem polać usmażone gorące gołąbki.

      Oszukane gołąbki z cukinią - danie na konkurs Pudliszki - kat.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Podwójnie oszukane gołąbki - danie na konkurs Pudliszki - kat. "mięso"”
      Tagi:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      wtorek, 17 czerwca 2014 10:34
  • wtorek, 08 października 2013
  • środa, 02 października 2013
    • Roladki z kurczaka z oliwkami i pomidorami w sosie pomidorowym

      Suszone pomidory to obowiązkowy produkt w mojej kuchni. Świetnie zaostrzają smak potraw. Dodaję je najczęściej do past kanapkowych, wszelkich krokietów i mięs, a nawet pieczywa. W połączeniu z delikatnym mięsem drobiowym, oliwkami, pomidorowym serkiem, ziołami i pomidorowym sosem tworzą bardzo smaczne i aromatyczne danie.

      Roladki z kurczaka z oliwkami i pomidorami w sosie pomidorowym

      Składniki:

      3-4 filety z kurczaka

      opakowanie kremowego serka z pomidorami

      zielone lub czarne oliwki

      suszone pomidory z oliwy, posiekane w paseczki

      sól

      pieprz

      słodka papryka

      suszony czosnek lub świeży, rozgnieciony

      zioła do pizzy

      olej do smażenia

      Sos:

      1 łyżka mąki

      ½ szklanki słodkiej śmietany 18%

      3-4 suszone pomidory z oliwy

      2 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki z bazylią

      łyżeczka włoskich ziół

      słodka papryka, cukier, sól i pieprz do smaku

      

      Filety oczyścić, przekroi wzdłuż na pół i dość cienko rozbić, przykrywając mięso folią spożywczą. Przyprawić solą, pieprzem, czosnkiem, słodką papryką i ziołami z obu stron. Z jednej strony każdy filet posmarować kremowym serkiem, położyć paseczki pomidorów i po 2-3 oliwki. Zwinąć i spiąć wykałaczkami. Obsmażyć z każdej strony na rozgrzanym oleju.

      Przełożyć do większego garnka, zalać wrzątkiem do połowy. Dodać posiekane suszone pomidory. Gotować kilka minut, następnie dodać koncentrat pomidorowy Pudliszki i rozprowadzić go w sosie. Mąkę rozprowadzić w śmietance, dodając nieco zimnej wody. Zahartować gorącym sosem i wlać do duszonego mięsa. Dodać zioła i przyprawy. Podawać z ryżem lub kaszą oraz surówkami.

      Roladki z kurczaka z oliwkami i pomidorami w sosie pomidorowym

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Roladki z kurczaka z oliwkami i pomidorami w sosie pomidorowym”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 02 października 2013 11:41
  • niedziela, 21 lipca 2013
    • Indyk w sosie paprykowo-rabarbarowym

      Rabarbar to warzywo, więc dlaczego używa się go do ciast? Ja nie mam nic przeciwko, sama lubię jego kwaskowaty smak przełamany cukrem. Pomyślałam jednak, że można go podać także do dań wytrawnych. Udane było ubiegłoroczne połączenie wątróbki z rabarbarem, a dziś chcę zaprezentować łodyżki jako składnik sosu paprykowego do mięsa z indyka. Może ktoś się skusi? W sklepie widziałam jeszcze rabarbar...

      Indyk w sosie paprykowo-rabarbarowym

      Składniki:

      6 sznycli z indyka
      1 cebula
      2 ząbki czosnku
      po ½ czerwonej, żółtej i zielonej papryki
      2 łodygi rabarbaru
      2 łyżki koncentratu pomidorowego
      1 łyżka słodkiej papryki
      2 łyżki posiekanej natki
      szczypta przyprawy chili con carne lub ostrej papryki
      ½ szklanki słodkiej śmietany kremówki
      2 łyżki mąki
      2 łyżki klarowanego masła lub oleju
      sól, cukier, pieprz

      Kwaśnie, no właśnie

      Sznycle posypać solą i pieprzem. Odłożyć na pół godziny. Następnie podsmażyć z obu stron na rumiano. Zdjąć z patelni. Na tym samym tłuszczu zeszklić posiekaną cebulę. Papryki pokroić w prostokąty, dodać do cebuli i smażyć kilka minut, mieszając. Pod koniec dodać posiekany drobno czosnek. Włożyć mięso, zalać szklanką wrzątku i dusić kilka minut. Rabarbar obrać, pokroić w kostkę, dodać do mięsa. Gotować krótko. Mąkę wymieszać ze śmietanką i 1/3 szklanki zimnej wody. Wlać do wywaru, energicznie mieszając, by nie powstały grudki. Dodać koncentrat pomidorowy i dobrze rozmieszać. Dodać posiekaną natkę, doprawić solą, cukrem i przyprawą chili. Gotować jeszcze chwilę, ale nie za długo, by rabarbar zupełnie się nie rozpadł. Podawać z ryżem lub kaszą i ulubioną surówką.

      Indyk w sosie paprykowo-rabarbarowym

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Indyk w sosie paprykowo-rabarbarowym”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      niedziela, 21 lipca 2013 20:47
  • piątek, 12 kwietnia 2013
    • Sos paprykowy z pieczonych warzyw

      Sos, który podaję do bardzo wielu potraw. Najlepszy będzie w sezonie paprykowym, ale i teraz, po długiej zimie dostarczy nam cennych witamin, zaostrzy smak dań i doda im koloru. Na zdjęciach nieprezentowana jeszcze pizza na twarogowym cieście z kurkami i serem Lazur oraz zapiekanka rybno ziemniaczana. A dziś podam sos z kotlecikami z ciecierzycy i szpinaku. Przepis wkrótce na blogu.

      Sos paprykowy z pieczonych warzyw

      Składniki:

      2 czerwone papryki (bardzo dojrzałe)

      1 czerwona cebula

      3 ząbki czosnku

      kawałek selera

      1 mała marchew

      2 gałązki natki lub naci selera

      1 łyżka koncentratu pomidorowego

      1 łyżka słodkiej papryki w proszku

      1 łyżka octu balsamicznego z Modeny

      cukier, sól i pieprz kajeński do smaku

      2 łyżki masła

      

      Papryki wypatroszyć, selera, czosnek, cebulę i marchew obrać. Warzywa pokroić w kostkę. Razem z natką umieścić w folii, posolić i wymieszać z miękkim masłem. Zawinąć szczelnie, położyć na blachę i piec ok. 40 minut w gorącym piekarniku. Następnie wyjąć, włożyć do garnka, zalać szklanką wrzątku i zagotować. Zmiksować, dodać przyprawy i zioła a następnie rozprowadzić koncentrat pomidorowy, jeszcze raz zagotować i doprawić do smaku.

      Sos paprykowy z pieczonych warzyw

      Zapiekanka z rybą i sosem paprykowym 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Sos paprykowy z pieczonych warzyw”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      piątek, 12 kwietnia 2013 09:36
  • środa, 30 stycznia 2013
  • czwartek, 10 stycznia 2013
  • sobota, 22 grudnia 2012
  • wtorek, 06 listopada 2012
    • Świderki z kapustą włoską z pomidorowo-paprykowym akcentem

      Lubię makaron z kapustą i grzybami. Lubię makaron z serem i cebulą - u mnie zawsze na słono z kubkiem kefiru z ulubionej lokalnej mleczarni. A ta wersja świderek jest jeszcze pyszniejsza, bo bardzo pomidorowa, paprykowa i pikantna. Zamiast popularniejszej kapusty białej, często używam włoskiej. Nawet gołąbki wolę z włoską. Jest dużo bardziej aromatyczna, bardziej miękka i plastyczna. Zapraszam Was dzisiaj na świderki z kapustą włoską z pomidorowo-paprykowym akcentem...

      Makaron z kapustą włoską na pomidorowo

      Składniki:

      400 g makaronu świderki

      500 g włoskiej kapusty

      200 g dobrej pieczonej kiełbasy (użyłam ulubionej kiełbasy wiejskiej pieczonej Smak Górno, która została wpisana na listę Produktów Tradycyjnych prowadzoną przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi)

      1 duża czerwona papryka

      1 mała czerwona cebula

      2-3 ząbki czosnku

      kilka suszonych pomidorów z oliwy

      2 łyżki koncentratu pomidorowego

      2 łyżki Ajvaru (można zastąpić koncentratem lub czerwonym pesto)

      2 łyżki majeranku

      łyżeczka kminku

      łyżka słodkiej czerwonej papryki

      łyżeczka ziół do pizzy

      sól i pieprz do smaku

      olej do smażenia

       

      Kiełbasę, cebulę i czosnek pokroić w kostkę. Usmażyć na niewielkiej ilości oleju. Kapustę drobno poszatkować, pomidory drobno posiekać. Z papryki wykroić ogonek i wnętrze z pestkami, pokroić w kostkę. Warzywa dodać do usmażonej kiełbasy. Zalać szklanką wrzątku, dodać wszystkie zioła i dusić do miękkości. Dodać koncentrat pomidorowy i Ajvar, wymieszać i gotować jeszcze kilka minut aż sos mocno zgęstnieje.

      Makaron ugotować al dente w osolonym wrzątku, Odcedzić, połączyć z sosem kapuścianym. Doprawić solą i pieprzem. Podawać gorące. Smacznego!

      Makaron z kapustą włoską na pomidorowo

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Świderki z kapustą włoską z pomidorowo-paprykowym akcentem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      wtorek, 06 listopada 2012 11:26
  • piątek, 12 października 2012
    • Calzone z kapustą i pieczoną kiełbasą

      Wiosenka zainspirowała mnie do zrobienia drożdżowych pierogów z nadzieniem z włoskiej kapusty. Mój przepis trochę różni się od dania Wiosenki, bo ma więcej elementów w nadzieniu i nieco inne proporcje składników na ciasto. Dodałam do farszu swoje ulubione przyprawy i upiekłam nieco więcej pierogów w wersji maxi. W efekcie otrzymałam misz masz kuchni polskiej, włoskiej i węgierskiej... czyli moich ulubionych kuchni europejskich...

      Calzone z kapustą i pieczoną kiełbasą 

      Ciasto:

      2 szklanki dość ciepłej wody

      4 szklanki mąki (użyłam typ 650)

      25 g świeżych drożdży

      3 łyżki oleju

      płaska łyżeczka cukru

      płaska łyżeczka soli

      oraz mleko i ziarna kminku do posypania

      Farsz:

      500 g włoskiej kapusty

      200 g dobrej pieczonej kiełbasy (użyłam kiełbasy wiejskiej pieczonej Smak Górno, która została wpisana na listę Produktów Tradycyjnych prowadzoną przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi )

      1 mała czerwona cebula

      2-3 ząbki czosnku

      kilka suszonych pomidorów z oliwy

      2 łyżki koncentratu pomidorowego

      2 łyżki Ajvaru (można zastąpić koncentratem lub czerwonym pesto)

      2 łyżki majeranku

      łyżeczka kminku

      łyżka słodkiej czerwonej papryki

      łyżeczka ziół do pizzy

      sól i pieprz do smaku

      150 g startego sera żółtego (użyłam Goudy i Ementalera)

      olej do smażenia

      Calzone z kapustą i pieczoną kiełbasą

      

      

      Przygotować farsz. Kiełbasę, cebulę i czosnek pokroić w kostkę. Usmażyć na niewielkiej ilości oleju. Kapustę drobno poszatkować, pomidory drobno posiekać i dodać do usmażonej kiełbasy. Zalać szklanką wrzątku, dodać wszystkie zioła i dusić do miękkości. Dodać koncentrat pomidorowy i Ajvar, wymieszać i odparować płyn. Doprawić solą i pieprzem i ostudzić.

      W ciepłej wodzie rozpuścić drożdże, dodać cukier i 4 łyżki mąki. Dobrze wymieszać. Odstawić do momentu aż na powierzchni pojawią się bąbelki. Wówczas dodać sól i resztę mąki, wymieszać. Wyrobić elastyczne i gładkie ciasto (około 5 minut). W czasie wyrabiania porcjami dodawać olej, ciasto wtedy mniej klei się do rąk. Wyrobione ciasto odstawić na ½ godziny w ciepłe miejsce, przykryć ściereczką. Po tym czasie odgazować ciasto i podzielić na 8 równych części. Rozwałkować na blasze na dość cienkie okrągłe placki. Poczekać ok. 10 minut, by ciasto nieco podrosło. Nałożyć przestudzony farsz na połówkach każdego placka (zostawiając wolne brzegi) Wierzch farszu posypać startym serem. Placki zgiąć na pół, przykrywając farsz i zlepić brzegi, zwijając je w spiralkę. Piec 25-30 minut w temperaturze 220oC.

      Calzone z kapustą i pieczoną kiełbasą 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Calzone z kapustą i pieczoną kiełbasą”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      piątek, 12 października 2012 21:27
  • poniedziałek, 17 września 2012
  • czwartek, 21 czerwca 2012
    • Konkurs, artykuł i sos pomidorowy do pierogów

      Pierogi zapiekane w sosie pomidorowym

      Miło jest, kiedy się kogoś zauważy, doceni, zareklamuje. Ostatnio miałam kilka miłych chwil w swojej dość przewidywalnej codzienności.

      Po pierwsze zajęłam II miejsce w konkursie fotograficznym organizowanym przez Gminną Bibliotekę w Boguchwale k. Rzeszowa. Poniżej nagrodzone foto. Praca nosi tytuł: "Oczami mieszkańców parku".


      Oczami mieszkańców parku

      Ponadto udzieliłam wywiadu do podkarpackiego wydania internetowego Gazety Wyborczej. Możecie zobaczyć go pod tym linkiem.

      Teraz nieco zwolniłam tempo w kuchni, bo temperatura jest nie do wytrzymania. W pracy, na zewnątrz i w domu. Potrawy szybkie i niezbyt czasochłonne, bo organizm w taką pogodę odmawia posłuszeństwa.

      A dziś obiecany sos do pierogów, który możecie wykorzystać również do zapiekania drobiu czy łączenia z mięsem mielonym. Szczerze polecam i dziękuję za miłe komentarze :)


      Pierogi zapiekane w sosie pomidorowym

       

      Sos pomidorowy:

      puszka pomidorów krojonych bez skórki, szklanka passaty czyli gęstego przecieru pomidorowego, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, małe opakowanie zielonych oliwek, 1 opakowanie mozzarelli w kulkach, 4 suszone pomidory z oliwy, łyżka włoskich ziół, 2 łyżki oleju (może być z pomidorów), łyżka octu balsamicznego, łyżeczka cukru, sól i pieprz

      Cebulę posiekać, zeszklić na oleju, dodać przeciśnięty przez praskę i chwilę smażyć. Dodać 1/2 szklanki wody i chwilę dusić. Dodać pomidory, passatę, koncentrat, ocet balsamiczny, cukier, zioła i posiekane drobno pomidory z oliwy. Gotować kilka minut, dodać sól i pieprz do smaku. Zalać sosem pierogi, poukładać na wierzchu oliwki i kuleczki mozzarelli. Zapiekać 20 minut w temperaturze 200oC.

      Pierogi zapiekane w sosie pomidorowym

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (12) Pokaż komentarze do wpisu „Konkurs, artykuł i sos pomidorowy do pierogów”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      czwartek, 21 czerwca 2012 18:03
  • środa, 25 kwietnia 2012
    • Cukinia zapiekana z farszem meksykańskim

      Farsz meksykański, który niedawno zrobiłam do pieczonych pierogów można wykorzystać na wiele sposobów. Najpierw pomyślałam o naleśnikach, ale zdecydowałam się na zapiekaną cukinię. Wierzchy napełnionych farszem połówek cukinii przykryłam serem żółtym z ziołami, a podałam z mieszanką sałat z pomidorami i prostym ziołowym winegretem. Pychota!


      Cukinia zapiekana z farszem meksykańskim

       

      Składniki:

      kilka młodych cukinii

      opakowanie sera Gouda w plastrach z ziołami

      oliwa lub olej

      sól

      Cukinie umyć, przekroić wzdłuż na pół, a łyżeczką wydrążyć środki z pestkami. Wysmarować w środku i na zewnątrz olejem, delikatnie posolić. Napełniać farszem meksykańskim (przepis poniżej) nieco ponad brzegi. Przykryć plastrami sera. Zapiekać 40 minut w temperaturze 175oC. Podawać z sałatą z sosem vinegrette lub surówką z młodej kapusty z koperkiem oraz ryżem.

      Farsz meksykański: 250 g mielonej wołowiny, mała czerwona cebula, 2 ząbki czosnku, 200 g mrożonej mieszanki warzywnej meksykańskiej, kawałek czerwonej papryki, 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego, przyprawa do chili con carne (do smaku), pół puszki czerwonej fasoli, olej do smażenia

      Cebulę pokroić, zeszklić na oleju, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz zmielone mięso i usmażyć. Dodać szklankę wody, mrożone warzywa i pokrojoną w kostkę paprykę. Dusić do miękkości, następnie dodać przyprawy i koncentrat. Na końcu wrzucić fasolę i gotować do momentu odparowania sosu. Ostudzić. 

       

      Cukinia zapiekana z farszem meksykańskim

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Cukinia zapiekana z farszem meksykańskim”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 25 kwietnia 2012 18:55
  • czwartek, 12 stycznia 2012
    • Roladki schabowe z oliwkami i żóltym serem w sosie z suszonych pomidorów

      Ostatnio szalałam z wypiekami, więc dziś będzie słony przerywnik. Ze schabu można wyczarować nie tylko kotlety i nie tylko pieczeń. Schab to moje ulubione mięso do rolowania i zawijania. A w środku zawsze niespodzianka. Przynajmniej goście mogą do pierwszego kęsa nie widzieć, co kryje zrolowane mięso. I jeszcze ten sos, bardzo pomidorowy... Zapraszam na roladki z oliwkami i żółtym serem w sosie z suszonych pomidorów...

       

      Roladki schabowe z oliwkami i żóltym serem w sosie z suszonych pomidorów

       

      Składniki na 6 roladek:

      6 grubszych plastrów schabu (ok. 1,5 cm)

      mały słoiczek zielonych oliwek

      przyprawa gyros

      6 małych, grubych plastrów sera żółtego (Gouda, Mozzarella, Złoty Mazur)

      olej do smażenia

      Sos:

      8-10 suszonych pomidorów z oliwy

      1 mała cebula

      2 ząbki czosnku

      3 łyżki śmietany

      2 łyżki dobrego koncentratu pomidorowego

      2 łyżki mąki

      przyprawa gyros lub zioła do pizzy

       Mięso umyć, osuszyć i rozbić bardzo cienko. Obsypać delikatnie przyprawą gyros z obu stron. Na brzegu każdego płata ułożyć plasterek sera i po trzy oliwki. Zrolować, dopinając wykałaczkami brzegi w celu zabezpieczenia przed ucieczką topniejącego sera :). Obsmażyć na gorącym oleju na lekko złoty kolor z każdej strony. Przełożyć do większego garnka, zalać taką ilością wrzącej wody, by przykryło mięso. W razie potrzeby dolewać gorącej wody. Dusić przykryte mięso do miękkości. W tym czasie pokroić pomidory w paseczki i dorzucić do wywaru z mięsem. Cebulę pokroić w kostkę, poddusić na oleju, na którym smażyło się mięso. Na końcu dodać do cebuli zmiażdżony czosnek i smażyć jeszcze minutę. Cebulę z czosnkiem dodać do wywaru, i gdy mięso będzie już miękkie dodać koncentrat oraz zioła. Na końcu mąkę rozprowadzić w kilku łyżkach zimnej wody wymieszanej ze śmietaną. Wlać szybko do wywaru, ciągle mieszając. Doprowadzić do wrzenia. Doprawić ziołami. Uważać z solą, ponieważ pomidory są dość słone. Podawać z ryżem lub kaszą. Ja podałam z ryżem wymieszanym z duszonymi pieczarkami i papryką.

       

      Roladki schabowe z oliwkami i żóltym serem w sosie z suszonych pomidorów

  • niedziela, 27 listopada 2011
    • Schab zapiekany z serem, pieczarkami i sosem pomidorowym na placku ziemniaczanym

      Pokonałam lenia i zrobiłam w sobotę pyszny obiad. Zaskoczyłam nim domowników. Poniosła mnie wyobraźnia...

      Myślę, że danie, które zrobiłam świetnie nadaje się na rodzinne i towarzyskie spotkania. Wymaga trochę pracy, ale smak jest niesamowity... choć składniki niewyszukane. Podaję składniki na 5 osób.

       

      Schab zapiekany z serem, pieczarkami i sosem pomidorowym na placku ziemniaczanym

       

      Placki ziemniaczane:

      5-6 ziemniaków

      1 mała cebula

      2 ząbki czosnku

      1 jajko

      2 łyżki mąki

      sól i pieprz

      olej do smażenia

      Mięso:

      5 bardzo cienkich plastrów schabu

      przyprawa Kebab-gyros lub sól, pieprz i zioła

      olej do smażenia

      Sos pomidorowy:

      1 mała cebula

      2 ząbki czosnku

      1/2 słoiczka koncentratu pomidorowego

      1 łyżka octu winnego lub balsamicznego

      1 łyżeczka słodkiej papryki

      1 łyżka włoskich ziół

      sól i pieprz

      Dodatkowo:

      15 dag pieczarek

      olej, sól i pieprz do obsmażenia

      100 g tartego żółtego sera

       

       

      Mięso umyć, cienko rozbić, przyprawić. Usmażyć na oleju. Przełożyć do małego garnka, zalać wrzątkiem i dusić pod przykryciem do miękkości.

      Ziemniaki i cebulę zetrzeć na drobnej tarce, odlać sok, który puściły. Wymieszać z jajkiem, mąką, czosnek przecisnąć przez praskę. Przyprawić solą i pieprzem. Usmażyć na oleju 5 grubych placków ziemniaczanych.

      Cebulę do sosu obrać, pokroić w kostkę. Poddusić na łyżce oleju, dodać posiekany czosnek. Zalać 1/2 szklanki wrzątku, gotować 5 minut. Dodać koncentrat, sól, pieprz ocet winny (mój ulubiony to ocet balsamiczny z Modeny), zioła. Gotować około 5 minut. Sos powinien być bardzo gęsty.

      Pieczarki oczyścić, pokroić w plastry, obsmażyć krótko na oleju z dodatkiem soli i pieprzu. Powinny pozostać soczyste.

      Miękkie mięso wyjąć z sosu. Sos można wykorzystać do innego dania. Na blasze wyłożonej folią ułożyć placki ziemniaczane. Na nich położyć po plastrze mięsa. Na mięso wyłożyć sos pomidorowy, a następnie pieczarki. Posypać startym żółtym serem i zapiec (20 minut w temp. 200oC). Podawać gorące, najlepiej z surówką z kapusty.

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Schab zapiekany z serem, pieczarkami i sosem pomidorowym na placku ziemniaczanym”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      niedziela, 27 listopada 2011 18:37
  • wtorek, 02 sierpnia 2011
    • Zapiekanka makaronowa bardzo pyszna...

      Coś pomiędzy lasagne i gołąbkami. Trudno to jednoznacznie określić. Dwie warstwy mięsa z makaronem w kształcie ryżu na pomidorowo, w środku i na wierzchu ser, a w centrum warstewka młodej kapusty z młodą cukinią. Mogłabym jeść bez końca... Można użyć też samej cukinii lub samej kapusty lub innych dowolnych warzyw.


      Zapiekanka makaronowa

       

      Składniki:

      250 g makaronu w kształcie ryżu

      500 g mielonego mięsa (chuda wieprzowina lub udziec indyczy)

      1 cebula

      2-3 ząbki czosnku

      2 łyżki pesto rosso lub 2 łyżki łagodnego Ajwaru

      2 spore łyżki koncentratu pomidorowego

      1 łyżeczka oregano

      sól i pieprz do smaku

      olej lub oliwa do smażenia

      1/2 główki bardzo młodej kapusty

      2 bardzo młode cukinie

      dowolne zioła (dałam mieszankę włoskich przypraw i ziół)

      25 dag sera żółtego

      Makaron ugotować na półtwardo, odcedzić. Cebulę pokroić, zeszklić, dodać mięso, podsmażyć z posiekanym czosnkiem. Zalać szklanką wrzątku i dusić około 10 minut. Dodać pesto i koncentrat, odparować większość sosu (ma być bardzo gęsty, praktycznie bez wody). Doprawić pieprzem, oregano, solą. Wymieszać z ugotowanym makaronem. Kapustę i cukinię zetrzeć na grubej tarce, poddusić na odrobinie oleju ze szczyptą soli, dolewając nieco wody, by się nie warzywa nie przypaliły i zmiękły. Odparować płyn. Przyprawić ziołami.

      Do naczynia żaroodpornego wyłożyć połowę mięsa z makaronem. Zetrzeć połowę sera. Na to wyłożyć cukinię z kapustą i drugą warstwę makaronu z mięsem. Na wierzch zetrzeć ser i zapiec w 180oC około 1/2 godziny.


      Zapiekanka makaronowa

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (8) Pokaż komentarze do wpisu „Zapiekanka makaronowa bardzo pyszna...”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      wtorek, 02 sierpnia 2011 15:48
  • niedziela, 22 maja 2011
    • Naleśniki z wołowiną, soczewicą i warzywami

      Nie można ciągle jeść kurczaków. Dlatego coraz częściej kupujemy wołowinę, szukając pomysłów na pyszne dania. Naleśniki z wytrawnym nadzieniem to jedno z naszych ulubionych dań. Dziś w wersji z wołowiną, soczewicą i mieszanką meksykańską. Naleđniki dodaj do akcji Warzywne Szaleństwo.


      Naleśniki z wołowiną, soczewicą i warzywami

       

      Naleśniki:

      1 szklanka mleka

      1 szklanka gazowanej wody mineralnej

      1,5 szklanki mąki pszennej

      1/2 szklanki mąki żytniej

      1 łyżka oleju

      łyżka cukru pudru

      1/2 łyżeczki soli

      Jajka zmiksować z olejem, mlekiem, wodą, Porcjami dodawać mąki oraz sól i cukier. Ciasto powinno być bez grudek.

      Smażyć naleśniki na przetartej olejem patelni (1-2 krople na 1 naleśnik), ostudzić.

      Nadzienie:

      500 g mielonego mięsa wołowego

      1 czerwona cebula

      3 ząbki czosnku

      1 szklanka czerwonej soczewicy

      1 puszka czerwonej fasoli

      1 opakowanie mrożonej sałatki meksykańskiej

      2 łyżki koncentratu pomidorowego

      3 łyżki ostrego keczupu

      sól, słodka papryka w proszku, mielony kminek, ostra czerwona papryka lub pieprz

      olej do smażenia



      Cebulę obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na oleju, dodać przeciśnięty przez praskę czosneki i mięso. Usmażyć. Przełożyć do większego garnka, zalać szklanką wrzątku, gotować 10 minut, dodać soczewicę i mrożone warzywa. Dusić pod przykryciem. W razie potrzeby dolać wrzątku. Dodać wszystkie przyprawy, koncentrat, keczup i ciągle mieszając odparować większość płynu. Na końcu dodać opłukaną fasolę z puszki. Dusić do miękkości, doprawić w razie potrzeby solą, pieprzem, papryką i kminkiem. Wyłączyć i przestudzić. Każdy naleśnik posmarować cienko farszem, składać do środka w koperty i podgrzać na najmniejszym ogniu na patelni z niewielką ilością masła.


      Naleśniki z wołowiną, soczewicą i warzywami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (12) Pokaż komentarze do wpisu „Naleśniki z wołowiną, soczewicą i warzywami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      niedziela, 22 maja 2011 20:48
  • środa, 09 marca 2011
    • Domowy paprykarz szczeciński

      I w końcu go zrobiłam. Zmotywowało mnie pół woreczka ryżu, które zostało z obiadu. Mowa o paprykarzu z wędzoną makrelą. Trafiłam z tą pastą dochleba idealnie, bo dziś Popielec. Przepis Rain1drop, który zobaczyłam u Atiny wzbogaciłam jeszcze o kawałek selera i świeżej czerwonej papryki, bo też chciałam zużyć te warzywa. Przepis podaję już z moją małą modyfikacją.

      Domowy paprykarz szczeciński

      Składniki:

      1 makrela wędzona

      50 g ryżu ( 1/2 torebeczki)

      1 marchewka

      1 cebula

      4 duże pieczarki

      1/2 małego selera

      1 mała cebula

      1/2 czerwonej papryki

      100 g przecieru pomidorowego

      2 łyżeczki słodkiej papryki

      2 kulki ziela angielskiego

      1 listek laurowy

      sól i czarny pieprz do smaku

      szczypta pieprzu cayenne

      olej

      Ryż ugotować. W tym czasie makrelę dokładnie oddzielić od ości. Cebulę obrać i posiekać. Podsmażyć na patelni na niewielkiej ilości oleju wraz z listkiem laurowym i zielem angielskim. Dodać obraną, startą na grubej tarce marchewkę i selera oraz pokrojoną w drobną kosteczkę paprykę, wymieszać. Po chwili dodać podobnie utarte pieczarki. Dusić razem, aż warzywa zmiękną.

      Dodać resztę przypraw oraz koncentrat pomidorowy. Jeszcze chwilę razem smażyć, po czym zdjąć patelnię z ognia.

      Do lekko przestudzonych warzyw dodać rozdrobnioną makrelę i ugotowany ryż. Wszystko dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać odrobinę pieprzu cayenne, aby paprykarz był lekko pikantny. Odstawić do całkowitego wystudzenia. Podawać ze świeżym pieczywem.


      Domowy paprykarz szczeciński

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (19) Pokaż komentarze do wpisu „Domowy paprykarz szczeciński”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 09 marca 2011 18:50
  • poniedziałek, 17 stycznia 2011
  • czwartek, 25 marca 2010
    • Śledzie w pomidorowo-paprykowej salsie

      Już dawno śledzie mi tak nie smakowały. To był strzał w dziesiątkę. Sałatka jest lekko słodka, ale też pikantna. Sos na pewno jeszcze nie raz wykorzystam do innych sałatek.

      Śledzie w pomidorowo-paprykowej salsie

      Śledzie w pomidorowo-paprykowej salsie

      kilka marynowanych śledzi w oleju (dałam Śledź po polsku z pomidorami firmy Super Fish)

      kilka korniszonów (dałam korniszony w zalewie octowej z chili)

      1/2 puszki kukurydzy

      ok. 100 g marynowanej dyni

      Sos: 3 łyżki śmietany, 1 łyżka majonezu (dałam jogurtowy), 2 duże łyżeczki koncentratu pomidorowego, 1 łyżka keczupu, łyżka słodkiego sosu chili, sól, szczypta chili, 2 łyżeczki słodkiej papryki

      Śledzie pokroić w paseczki, ogórki i dynię w grubą kostkę. Kukurydzę odsączyć, wymieszać z ogórkami, dynią i śledziami. Zalać sosem i wymieszać.

      Wykonanie sosu: Wszystkie płynne składniki umieścić w naczyniu, dodać chili i słodka paprykę w proszku, doprawić solą i dobrze wymieszać.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      czwartek, 25 marca 2010 17:27
  • czwartek, 04 marca 2010
    • Gulasz z ciecierzycą

      Cieciorkę kupiłam do sałatki, wykorzystałam do niej ok. szklanki. Z pozostałej postanowiłam ugotować coś w jednym garnku. I wybór padł na gulasz.

      Gulasz z ciecierzycą

      2 szklanki namoczonej i ugotowanej ciecierzycy

      80 dag mięsa gulaszowego z indyka (może być też wołowina lub mięso wieprzowe od szynki, byle nie filety z kurczaka)

      1 duża cebula

      kilka płatów marynowanej papryki

      kilka suszonych grzybów

      szklanka przecieru lub soku pomidorowego z kartonika

      łyżka koncentratu pomidorowego

      łyżka słodkiej papryki w proszku

      kminek cały i mielony

      1/2 kostki rosołowej wołowej

      pieprz, maggi

      natka pietruszki

      olej do smażenia

      Mięso oczyścić, pokroić na drobne kawałki, obsamażyć na oleju, pod koniec dodać pokrojoną cebulę i smażyć do zeszklenia. Przełożyć do garnka, zalać wrzątkiem i dusić do miękkości razem z grzybami, kminkiem i kostką rosołową. Dodać ugotowaną ciecierzycę (bez wody). Następnie wlać sok pomidorowy, koncentrat i pozostałe przyprawy. Na końcu wrzucić natkę pietruszki. Podawać w bulionówkach z chlebem wiejskim mocno kminkowym.

      Jeżeli chcecie wzbogacić gulasz warzywami, proponuję dodać do niego także marchew, selera, świeżą paprykę i pieczarki. Można także wcisnąć 2 ząbki czosnku. A dla osób, które tracą w ciągu dnia więcej kalorii proponuję dodać jeszcze podsmażony boczek.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      czwartek, 04 marca 2010 17:48

Kalendarz

Czerwiec 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny





Skrzynka pocztowa Napisz do mnie






Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne

myTaste.pl

Przepisy Na - katalog kulinarny

zobacz moją galerię na mniamspinka.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl

rondel



zBLOGowani.pl




banner przepis miesiaca




Darmowe fotoblogi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...