Malinowa czerwień

Wpisy otagowane „rum”

  • poniedziałek, 06 grudnia 2010
    • Muffiny piernikowe z bakaliami i kremem czekoladowym

      Magię Świąt Bożego Narodzenia powoli ogarnia mój dom... Zapach korzennych przypraw krąży w mojej głowie odkąd wpadłam w wir pieczenia i ozdabiania pierników. Po upieczeniu sernika świątecznego wciąż czuję niedosyt. Na czekoladę, na orzechy, pomarańcze, rozgrzewające przyprawy... Radość, jaką daje przygotowywanie wypieku i oczekiwanie na wyciągnięcie go z piekarnika to moje uzależnienie... Kilka dni bez zapachu ciasta w domu powoduje niepokój i natrętne myśli o domowych słodkościach.

      Przeglądanie Waszych blogów to dodatkowa zachęta do cukierniczych szaleństw. Muffiny o smaku piernika, które widziałam u Was nie dawały mi spokoju cały weekend. Niedzielne popołudnie to znakomity czas na urzeczywistnienie natrętnych myśli o domowych słodkościach...

      Muffiny piernikowe z bakaliami i kremem czekoladowym

      Składniki suche:

      1 szklanka mąki pszennej

      niepełna szklanka mąki żytniej

      1/2 - 2/3 szklanki ciemnego brązowego cukru (w zależności od tego jak słodkie lubicie muffiny)

      2 łyżki kakao

      1 płaska łyżeczka sody

      1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

      szklanka posiekanych bakalii z górką: orzechy włoskie, migdały, skórka pomarańczowa, rodzynki królewskie, suszona żurawina, suszone śliwki, gorzka czekolada

      Składniki mokre:

      2 rozkłócone jajka

      kubeczek jogurtu naturalnego - 200 g

      pół szklanki oleju lub stopionego masła

      2 łyżki powidła śliwkowego lub dżemu z czerwonych owoców

      2 łyżki płynnego miodu

      2 łyżki rumu

      duża łyżeczka  dobrej przyprawy korzennej

      Krem czekoladowy:

      125 g serka mascarpone

      125 ml śmietany kremówki

      3 łyżki cukru pudru

      płaska łyżeczka przyprawy korzennej

      łyżeczka rumu

      kilka kostek gorzkiej czekolady + kilka łyżek mleka

      Muffiny piernikowe z bakaliami i kremem czekoladowym

      Muffiny piernikowe z bakaliami i kremem czekoladowym

      Muffiny piernikowe z bakaliami i kremem czekoladowym

      W jednej misce wymieszać suche składniki razem z bakaliami. W drugim naczyniu połączyć wszystkie mokre produkty. Do miski z suchymi składnikami wlać mokre i wymieszać łyżką tylko do połączenia się składników. Ciasto wyłożyć do wyłożonej papilotkami formy muffinkowej (ja korzystam z silikonowej i tę czynność mogę pominąć). Z przepisu wyszło mi 12 babeczek. Piec "do suchego patyczka" w temperaturze 180oC (około 40 minut). Wystudzić.

      Wykonanie kremu: Czekoladę rozpuścić z mlekiem, ostudzić. Zimną śmietanę ubić. Następnie miksując dodać serek mascarpone oraz cukier, rum, przyprawę i ostudzoną czekoladę. Dobrze wymieszać składniki. Nakładać na ostudzone muffiny (np. za pomocą szprycy). Można krem posypać kakao lub ułożyć bakalie.

      Muffiny piernikowe z bakaliami i kremem czekoladowym

  • piątek, 21 maja 2010

Kalendarz

Maj 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny





Skrzynka pocztowa Napisz do mnie






Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne

myTaste.pl

Przepisy Na - katalog kulinarny

zobacz moją galerię na mniamspinka.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl

rondel



zBLOGowani.pl




banner przepis miesiaca




Darmowe fotoblogi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...