Malinowa czerwień

Wpisy otagowane „włoszczyzna”

  • niedziela, 21 grudnia 2014
    • Zupa grzybowa z łazankami w kształcie gwiazdek

      Zamiast tradycyjnej zupy grzybowej moja mama na wigilijną kolację podaje żur z grzybami. W ubiegłym roku przed świętami ugotowałam czystą zupę grzybową z łazankami w kształcie gwiazdek, ale nie zdążyłam opublikować wpisu. Na szczęście zrobiłam zdjęcia, żeby pokazać Wam zupę, która bardzo smakowała mnie i moim trzem facetom.

      Zupa grzybowa z łazankami w kształcie gwiazdek

      Składniki na zupę:

      100 g suszonych grzybów,
      1 niewielka marchew
      1 niewielka pietruszka
      kawałek pora
      kawałek selera
      2 ząbki czosnku
      pół pęczka natki pietruszki lub lubczyku
      kilka ziarenek czarnego pieprzu
      kilka ziarenek ziela angielskiego
      kilka ziarenek jałowca
      łyżeczka rozmarynu
      2-3 liście laurowe
      sól i pieprz do smaku
      posiekana natka pietruszki do podania

      Składniki na łazanki:

      250 g mąki
      1 jajko
      1/2 łyżeczki soli
      łyżka oleju
      ok 2/3 szklanki bardzo ciepłej wody

      Grzyby przepłukać zimną wodą, następnie zalać 2 szklankami wody, delikatnie posolić, zostawić na noc. Następnego dnia ugotować w tej samej wodzie (25-30 minut) Umytą i pokrojoną włoszczyznę (razem z nacią pietruszki lub lubczyku) zalać 2 litrami zimnej wody, dodać zioła i gotować do miękkości. Następnie wlać grzyby wraz z wywarem i gotować jeszcze 10 minut. Łyżką cedzakową wyjąć zioła i włoszczyznę lub przelać przez sito. Grzyby można wszystkie zostawić w zupie albo tylko kilka, resztę można wykorzystać do przygotowania uszek. Zupę doprawić solą i pieprzem. Podawać z łazankami. Wierzch posypać posiekaną natką pietruszki.

      Przygotowanie łazanek.

      W mące zrobić dołek, dodać jajko i dolewać porcjami wodę, mieszając. Na końcu dodać olej i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto podzielić na 2 porcje (to zależy od ilości miejsca do rozwałkowania ciasta), każdą rozwałkowywać na grubość 2 milimetrów. Wykrawać małą foremką gwiazdki. Gotować na średnim ogniu do miękkości (ok. 5 minut od wypłynięcia na powierzchnię) w dużej ilości osolonego wrzątku z łyżką oleju. Następnie łyżką cedzakową wyłowić makaron, dodając go na talerze lub bezpośrednio do zupy.

      Zupa grzybowa z łazankami w kształcie gwiazdek

      Wigilia 2014  Lekkie niskokaloryczne Święta oraz Sylwester

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (8) Pokaż komentarze do wpisu „Zupa grzybowa z łazankami w kształcie gwiazdek”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      niedziela, 21 grudnia 2014 09:40
  • czwartek, 06 września 2012
    • Zupa dyniowa z soczewicą

      Smakuje trochę jak grochówka, ale jest dużo lżejsza. Na lekkim wywarze z indyka i włoszczyzny. Poza sezonem zamiast dyni  można użyć niezawodną cukinię. Polecam!

      Zupa dyniowa z soczewicą

      Składniki:

      1 skrzydło z indyka

      2/3 szklanki czerwonej soczewicy

      400 g dyni (waga przed usunięciem środka)

      1 spora marchew

      1 pietruszka

      ½ selera

      kawałek pora

      2 ząbki czosnku

      ½ cebuli

      pęczek natki pietruszki

      sól i pieprz

      łyżka majeranku

      łyżeczka oregano

      

      Skrzydło zalać 5 szklankami zimnej wody. Gotować pół godziny. Dodać włoszczyznę oraz 2/3 pęczka natki pietruszki wraz z łodyżkami. Dynię wypatroszyć, pokroić na kawałki wraz ze skórą. Dodać do wywaru i ugotować do miękkości. Wyjąć skrzydło. Zmiksować zupę i jeszcze raz zagotować. Dodać zioła, majeranek, sól i pieprz do smaku. Wrzucić przepłukaną soczewicę i gotować do miękkości. Na końcu dorzucić resztę natki pietruszki (posiekanej). Można również wrzucić mięso ze skrzydła obrane z kości i skór i pokrojone. Zupę podawać gorącą.

       Zupa dyniowa z soczewicą

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (8) Pokaż komentarze do wpisu „Zupa dyniowa z soczewicą”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      czwartek, 06 września 2012 20:43
  • piątek, 20 kwietnia 2012
    • Zupa-krem z pieczarek z domowymi kluskami

      Lubię kremowe zupy, a najbardziej borowikową. Dziś, z okazji trwania Pieczarkowego weekendu prowadzonego na Durszlaku przez Mopsa w kuchni, prezentuję nieco mniej wykwintną wersję zupy grzybowej, a mianowicie Zupę-krem z pieczarek z domowymi kluskami.

       

       Zupa-krem z pieczarek z domowymi kluskami

      Składniki:

      30 dag pieczarek

      1 por

      2 ziemniaki

      1 marchewka

      2 pietruszki

      ewentualnie kilka suszonych grzybów dla podkreślenia aromatu

      pieprz, sól, suszony lubczyk, natka pietruszki

      pół kubka słodkiej śmietanki min. 18% 

       

      Kluski:

      1/ 3 szklanki ciepłej wody

      1 szklanka mąki

      1 łyżeczka oleju 

      szczypta soli 

       

      Wszystkie obrane i podzielone na kawałki warzywa oraz opłukane pieczarki umieścić w garnku, zalać wodą i nieco posolić. Gotować do miękkości.

      Kiedy warzywa będą się gotować, do miski wsypać przesianą mąkę i sól, wlać wodę i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto jak na pierogi, dodając na końcu olej, by ładnie odchodziło od rąk.

      Kiedy warzywa całkowicie zmiękną, zupę zmiksować. Doprawić solą, pieprzem, lubczykiem i dodać posiekaną natkę. Zagotować. Z ciasta odrywać kawałeczki, rolować w palcach i wrzucać do zupy. Gotować jeszcze chwilę. Odlać pół kubka gorącej zupy, wlać do niej śmietankę i energicznie wymieszać. Wlać do wrzącej zupy, mieszając. Podawać gorącą.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Zupa-krem z pieczarek z domowymi kluskami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      piątek, 20 kwietnia 2012 19:44
  • wtorek, 06 marca 2012
  • poniedziałek, 23 sierpnia 2010
    • Kremowa zupa grzybowa z kładzionymi kluskami

      Mój tato jest zapalonym grzybiarzem. Zawsze mogę liczyć na porcję grzybów o tej porze roku. Ja odwdzięczam się pyszną zupą, którą mój tata bardzo lubi...


      Składniki zupy: ok. 300 g świeżych podgrzybków lub borowików (nieco więcej mrożonych), 1 duża marchewka, 1/2 selera, 2 małe pietruszki, garść suszonych prawdziwków, 2 ząbki czosnku, pęczek natki pietruszki, 1/2 pora, sól, pieprz, 1,5 litra bulionu wołowego lub grzybowego, łyżka masła, 1/2 kubka kwaśnej śmietany 18%, liść laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego.

      Kluski: 1 jajko, 15 dag mąki, sól

      Warzywa obrać i pokroić na mniejsze części. Grzyby oczyścić i pokroić. Dorzucić pół pęczka natki pietruszki razem z gałązkami oraz suszone grzyby i przyprawy. Zalać wszystko bulionem i ugotować do miękkości. Dodać łyżkę masła, rozpuścić i zmiksować. Zabielić śmietaną i zagotować. Dodać resztę posiekanej natki i wymieszać.

      Mąkę przesiać, wsypać do miski. Rozmieszać jajo z mąką, dodając wodę w takiej ilości, aby ciasto dało się formować. Wybijać ciasto mątewką aż do ukazania się pęcherzyków. Maczać łyżeczkę we wrzącej wodzie, nabierać ciasto i kłaść małe, podłużne kluski na wrzącą zupę. Zamieszać, ugotować do miękkości.


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (11) Pokaż komentarze do wpisu „Kremowa zupa grzybowa z kładzionymi kluskami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 23 sierpnia 2010 18:43
  • czwartek, 29 lipca 2010
    • Zupa ułańska

      Przepis na tę zupę mam od wielu lat i dawno jej nie robiłam. Szukając pomysłu na obiad, pomyślałam o fasoli i przypomniałam sobie o tej właśnie zupie. Danie to jest sycące i dość kaloryczne i z pewnością zaspokoi wszystkie apetyty, szczególnie męskie.

      Zupa ułańska

      Składniki:

      włoszczyzna (2 marchewki, 1/2 selera, 1 pietruszka, pół pora)

      cebula

      czosnek - 3 ząbki

      majeranek

      kawałek chudego boczku

      1-2 cienkie parówki

      puszka fasoli perłowej (dałam czerwoną)

      3/4 szklanki drobnego makaronu

      pieprz, sól, mielona czerwona papryka

      ewentualnie kostka rosołowa na wędzonce

      natka pietruszki

      mąka i śmietana do zagęszczenia

      Cebulę obrać, boczek pokroić w kostkę, podsmażyć razem na patelni. Warzywa ugotować razem z pokrojonym w plasterki czosnkiem w około 2 litrach wody, dodać kostkę rosołową lub sól do smaku. Dodać makaron, ciągle mieszając. Gdy będzie prawie miękki, wrzucić podsmażony boczek z cebulą, dodać majeranek, odsączoną i opłukaną fasolę oraz obrane z osłonek, opłukane i pokrojone w plastry parówki. W osobnym naczyniu wymieszać około 1,5 łyżki mąki i pół kubka kwaśnej śmietany z odrobiną zimnej wody. Dokładnie wymieszać i stopniowo wymieszać z gotującą zupą. Na końcu dodać paprykę w proszku i natkę pietruszki. Gotować jescze minutę i zdjąć z ognia. Podawać z pieczywem.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Zupa ułańska”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      czwartek, 29 lipca 2010 14:49

Kalendarz

Kwiecień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny





Skrzynka pocztowa Napisz do mnie






Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne

myTaste.pl

Przepisy Na - katalog kulinarny

zobacz moją galerię na mniamspinka.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl

rondel



zBLOGowani.pl




banner przepis miesiaca




Darmowe fotoblogi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...