Wpisy otagowane „ogórek”
Dzisiaj przygotowałam dla Was przepis na śledzie z salsą z mango, papryki i ogórka. Słodko, lekko i orzeźwiająco...
Składniki:
słoik marynowanych filetów śledziowych
1 mango
1 papryka czerwona
1 duże mango
2 łyżki oleju słonecznikowego
ok. 5 łyżek soku z pomarańczy
łyżeczka miodu
szczypta chili
sól
Śledzie odsączyć z oleju, ułożyć na półmisku. Ogórka i mango obrać, z papryki usunąć gniazdo nasienne, mango, ogórka i paprykę pokroić w kostkę. Wymieszać dokładnie z pozostałymi składnikami i wyłożyć na śledzie. Podawać schłodzone.
Uwielbiam wszelkie wytrawne pasty i smarowidła do pieczywa. Dziś prezentuję bogatą w białko pastę z czerwonej fasoli i tuńczyka.
Składniki:
1 puszka czerwonej fasoli
puszka tuńczyka w oleju w kawałkach w sosie własnym
3 łyżki oleju
2 łyżki soku z cytryny
sól i pieprz do smaku
2 korniszony pokrojone w maleńką kostkę
łyżeczka majeranku
łyżeczka szczypiorku
Fasolę i tuńczyka odsączyć, przepłukać, umieścić w misce. Dodać olej, zioła, sok z cytryny i zmiksować na puree. Dodać szczypiorek oraz pokrojone korniszony. Doprawić solą i pieprzem.
Składniki:
5-6 liści kapusty pekińskiej
pół długiego ogórka
pół kostki fety
Sos:
mały kubek chudej śmietany lub jogurt grecki
łyżka koperku
łyżka szczypiorku
sól, pieprz
szczypta cukru pudru
łyżka soku z cytryny
Liście kapusty umyć i osuszyć. Pokroić w kostkę. Ogórka obrać i również pokroić w kostkę wraz z fetą. Składniki sosu wymieszać z warzywami i fetą. Schłodzić. Podawać do drugiego dania.
Dziś chciałabym zachęcić Was do przygotowania sałatki śledziowej w bardzo letniej i orzeźwiającej wersji. Podałam ją na wigilijne śniadanie, ale śledzie są tak uniwersalne, że można je podać na każdą okazję, zarówno na wigilijną wieczerzę, jak i na sylwestrowe party.
Składniki:
5-6 marynowanych filetów śledziowych w oleju
1/2 dużego ogórka
1 duży pomidor
½ czerwonej papryki
½ kostki fety
mały słoiczek lub opakowanie zielonych oliwek
2 łyżki oliwy z suszonych pomidorów
kilka gałązek szczypiorku
1 łyżeczka włoskich ziół
1 ząbek czosnku, zmiażdżony
sok z ½ cytryny
sól, cukier, czarny mielony pieprz do smaku
Śledzie opłukać, osuszyć pokroić w kostkę. Oliwki odsączyć, przepołowić Warzywa umyć, ogórka obrać, wszystkie warzywa oraz fetę posiekać w kostkę. Szczypiorek posiekać. Wszystko wymieszać z oliwą, sokiem z cytryny, czosnkiem i ziołami. Doprawić do smaku. Podawać schłodzone, najlepiej na listkach sałaty, np. rukoli.
Moje ulubione kompozycje to sałata, trochę warzyw, odrobina mięsa i sera, lekki sos i odrobina czegoś chrupiącego - grzanki lub ziarna...
Na jedną porcję:
garść mieszanych sałat
1 kabanos pokrojony na kawałki
1 gruby plaster żółtego sera wędzonego pokrojony w słupki
ogórek kiszony (dałam małosolny) pokrojony w plasterki
1 mały pomidor (dałam żółty) pokrojony w plastry
kawałek czerwonej papryki pokrojony w paski
kilka listków Sunbites paprykowego
Sos:
łyżeczka majonezu
łyżeczka musztardy
pół szklanki jogurtu naturalnego
sól do smaku
szczypta ziół do pizzy
szczypta cukru
Składniki sosu wymieszać i schłodzić. Na talerzu ułożyć sałatę, pomidora, paprykę, ogórka, kabanosy i ser. Polać sosem i posypać połamanymi Sunbites.
Dawno nie jadłam tak prostej i zarazem pysznej sałatki. Kilka składników, niezbyt wyszukanych, a efekt wyśmienity. Idealnie pasuje na rodzinne uroczystości, np. na przyjęcie z okazji I Komunii Świętej lub na dziecięcy bal...
Skadniki:
25 dag szynki konserwowej
kostka twardej fety
1 puszka kukurydzy
1 mały por
1 mały brokuł
4 jajka
1 mały zielony ogórek
2 łyżki majonezu
3 łyżki jogurtu naturalnego
sól i pieprz
natka pietruszki
Jajka ugotować na twardo, kiedy ostygną, obrać i pokroić w grubą kostkę. Brokuła podzielić na różyczki, ugotować na półtwardo w wodzie z łyżeczką cukru lub na parze. Pora przekroić na pól, a każdą połówkę jeszcze raz na pół. Przepłukać. Następnie pokroić w paseczki i zalać osolonym wrzątkiem. Po pięciu minutach odcedzić i zahartować, przelewając zimną wodą. Kukurydzę odcedzić. Ogórka sparzyć, pokroić razem z łupką w kostkę. W kostkę pokroić również szynkę oraz fetę. Wszystkie składniki wymieszać z majonezem i jogurtem, posiekaną natką i doprawić solą i pieprzem. Schłodzić.
Taka właśnie jest, bo bardzo posmakowała moim niesałatkowym dzieciom. Dlatego podaję ten przepis dla innych niesałatkowych dzieciaków.
Przy okazji bardzo serdecznie dziękuję wszystkim wiernym czytelnikom mojego bloga za regularne odwiedziny. Przyznaję, że nie poświęcam jemu i Wam za dużo uwagi przez liczne moje zajęcia, głównie obowiązki. Poza tym czuję, że moja wena twórcza w dziedzinie kulinariów nieco osłabła. I do tworzenia notek mam coraz mniejszy zapał. Zdjęcia potraw robione w pośpiechu, późnym wieczorem.... to nie tak miało być. Tym bardziej cieszę się, że zaglądacie i ja w miarę możliwości śledzę Wasze poczynania kulinarne. Podziwiam Was za systematyczność i zazdroszczę czasu, jaki poświęcacie na swoje pasje...
Rozpisałam się, a miała być sałatka...
Składniki:
2 małe pomidory
1/2 długiego ogórka
3 plastry szynki konserwowej
15 dag dobrego żółtego sera (polecam Złoty Mazur lub Holender)
5 jajek
mały słoik konserwowej papryki
Sos:
2-3 łyżki majonezu
1 łyżka keczupu
słodka papryka
pieprz
sól
Pomidory i ogórka sparzyć, ogórka i jajka obrać. Paprykę odcedzić z zalewy. Wszystkie składniki pokroić w kostkę. Wymieszać ze składnikami sosu. Doprawić do smaku. Schłodzić. Podawać z pieczywem.
Na zakończenie zabawy w zielone organizowanej przez Pincake lekka i pyszna sałatka. Dziś zielony gra z różowym. Rukola, zielone jabłuszko i ogórek kontra wędzony kurczak i żurawina. Zapraszam serdecznie...
Składniki na dwie osoby:
Zielone:
2 garście rukoli
1 długi ogórek
1 zielone jabłko
Różowe:
1 wędzone udko z kurczaka
garść suszonej żurawiny
2 łyżeczki konfitury z żurawiny
oraz
150 g jogurtu naturalnego
łyżeczka majonezu
łyżeczka soku z cytryny
sól i biały pieprz
Rukolę umyć, ułożyć na talerzu. Ogórka obrać, pokroić w plastry, ułożyć na rukoli. Pomiędzy nim położyć plastry jabłka ze skórką. Mięso z kurczaka oddzielić od skóry i kości, pokroić na kawałki, dodać do reszty składników. Wierzch posypać suszoną żurawiną. Jogurt wymieszać z żurawiną ze słoiczka, sokiem cytrynowym i majonezem, przyprawić solą i białym pieprzem. Polać sałatkę.
Sałatka bardzo kolorowa, zdrowa i aromatyczna. Jest w niej dużo białka i witamin. Powstała w przypływie chwili i z tego, co akurat znajdowało się w mojej lodówce...
Składniki:
kilka łodyg selera naciowego (użyłam młodych łodyg po odcięciu bulwy i trochę naci)
3 grube plastry polędwicy z indyka
kawałek ostrego żółtego sera (Tylżycki)
2/3 puszki kukurydzy
2 ogórki gruntowe (nie mają tak dużo wody co szklarniowe)
czerwona papryka
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Sos:
kubek jogurtu naturalnego
łyżka musztardy
2 łyżeczki czerwonego octu winnego
łyżeczka słodkiej papryki
pieprz i sól do smaku
Szynkę, ser, paprykę i ogórki pokroić w małą kostkę. Kukurydzę odsączyć z wody. Składniki sosu wymieszać z pokrojonymi warzywami, serem i szynką oraz natką pietruszki. Doprawić do smaku. Ozdobić szczyptą słodkiej papryki.
Sałatka wiosenna z tuńczykiem
puszka tuńczyka w oleju lub sosie własnym (duże kawałki)
1 mały ogórek szklarniowy
1 duży pomidor
kilka liści sałaty
około 10 dag sera żółtego (polecam Cheddar)
kilkanaście czarnych oliwek
ok 50 g solonych migdałów bez skórki (można zastąpić fistaszkami)
Sos: łyżka oleju, 2 łyżki sosu sojowego, łyżka soku z cytryny, koperek, pieprz, szczypta cukru
Tuńczyka odsączyć, podzielić na mniejsze kawałki. Ogórka obrać, pokroić w plastry. Pomidora pokroić w grubą kostkę. To samo uczynić z serem. Sałatę umyć, osuszyć, porwać na kawałki. Do warzyw, sera i tuńczyka dodać migdały i odsączone oliwki. Składniki sosu wymieszać, zalać składniki sałatki bezpośrednio przed podaniem, delikatnie wymieszać. Zamiast sosu podanego w przepisie można użyć innego winegret lub słodkiego sosu chili.
To sałatka pełna przeciwieństw jak wiosna. Lekkość i orzeźwienie miesza się tu z ostrością i pikanterią. Dla mnie pyszna, lekka a zarazem syta. Zjadłam ją bez pieczywa. Polecam!
1 pokrojony filet z kurczaka
1 mango
1 mały ogórek szklarniowy
pół dużej czerwonej papryki
1/2 kostki sera typu feta
2 łyżki majonezu
2 łyżki gęstego jogurtu
2 łyżki słodkiego sosu chili
szczypta chili w proszku
szczypta cynamonu
łyżka drobno posiekanej natki lub tyle samo suszonej
sól do smaku
Filet umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. Podsmażyć ze szczyptą curry i soli. Wystudzić. Mango i ogórka obrać, pokroić w dużą kostkę. Pokroić również paprykę i fetę. Wymieszać delikatnie z kurczakiem. Przed podaniem polać sosem i posypać natką.
Sos: Majonez wymieszać z jogurtem, sosem chili, doprawić solą, chili i szczyptą cynamonu.
Pn | Wt | Śr | Cz | Pt | So | Nd |
---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | ||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 |