Malinowa czerwień

Wpisy otagowane „wino”

  • piątek, 04 listopada 2016
    • Risotto z podgrzybkami

      Sezon grzybowy był w tym roku udany. Dużo grzybów zostało ususzonych, część prawdziwków zamroziliśmy, a nieco grzybów zjedliśmy na świeżo w postaci zupy i risotto. Dzisiaj podaję przepis na risotto ze świeżymi, wyrazistymi w smaku podgrzybkami. Można również do tego dania użyć grzybów mrożonych.

      Risotto z podgrzybkami

      Składniki:

      1 szklanka ryżu Arborio

      2 oleju lub oliwy

      ok. 3 szklanki bulionu warzywnego

      1/2 szklanki białego wytrawnego wina

      kilka średnich świeżych lub mrożonych podgrzybków

      1 mała cebula

      2-3 ząbki czosnku

      rozmaryn, tymianek

      sól i świeżo mielony pieprz do smaku

      posiekana natka pietruszki

      W garnku z grubym lub najlepiej teflonowym dnem rozgrzać masło lub oliwę, dodać obraną, pokrojoną w kostkę cebulę, dodać zmiażdżony czosnek i dusić ok. 1 minuty. Wsypać suchy ryż, chwilę smażyć, ciągle mieszając. Wlać wino i gotować aż płyn wyparuje. Wlać gorący bulion, dodać tymianek i rozmaryn. Na osobnej patelni podsmażyć oczyszczone i pokrojone w plastry podgrzybki. Przełożyć do gotującego ryżu. Ryż gotować do całkowitego odparowania płynu i do momentu, aż ryż będzie miękki. Pod koniec dodać posiekaną natkę. Przyprawić solą i pieprzem. Podawać do mięs lub jako samodzielne danie.

      Grzyby i warzywa jesienne 2016

      Risotto z podgrzybkami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Risotto z podgrzybkami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      piątek, 04 listopada 2016 09:45
  • poniedziałek, 05 października 2015
  • wtorek, 23 czerwca 2015
  • czwartek, 04 czerwca 2015
    • Risotto z botwinką, salami, szparagami i Lazurem

      Dzisiaj zapraszam risotto na risotto z brązowego okrągłego ryżu z dodatkiem młodych liści i łodyg buraków oraz salami. Risotto podałam z zielonymi szparagami i serem Lazur. Ryż dość długo się gotuje i jest mniej kleisty niż arborio. Jednak idealnie pasuje do pozostałych składników.

      Risotto z botwinką, salami, , szparagami i Lazurem

      Składniki:

      1 szklanka brązowego okrągłego ryżu (np. Radix-bis)

      150 g salami w kawałku

      2 łyżki oliwy

      2 szklanki bulionu warzywnego

      1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina

      1 szalotka

      1 ząbek czosnku

      2 młode buraki z nacią

      pół łyżeczki ziół prowansalskich

      100 g sera Lazur

      kilka zielonych szparagów

      sól i pieprz do smaku

      W garnku z grubym lub najlepiej teflonowym dnem rozgrzać olej, dodać obraną, pokrojoną szalotkę i smażyć na małym ogniu ok. 2 minuty. Po tym czasie dodać obrany i zmiażdżony czosnek, mieszając. Po minucie wsypać suchy ryż, chwilę smażyć, ciągle mieszając. Wlać wino i gotować do całkowitego odparowania płynu. Wlać gorący bulion. Dodać umyte, obrane i drobno starte buraczki. Gotować do całkowitego odparowania płynu i do momentu, aż ryż będzie miękki (gotuje się znacznie dłużej niż biały arborio). W połowie gotowania dodać umyte, posiekane łodyżki i liście buraków oraz pokrojone w kostkę salami.  Risotto przemieszać od czasu do czasu drewnianą łyżką. Pod koniec gotowania dodać zioła prowansalskie. Przyprawić do smaku solą  i pieprzem. W czasie gotowania ryżu zblanszować szparagi we wrzątku z dodatkiem cukru i soli, odcedzić i pokroić na mniejsze kawałki. Gorące risotto wyłożyć na talerze. Na wierzchu ułożyć kawałki szparagów, a na wierzchu rozkruszyć ser Lazur.

      Risotto z botwinką, salami, szparagami i Lazurem

      Risotto z botwinką, salami, szparagami i Lazurem

      Szparagowe<3Love 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (8) Pokaż komentarze do wpisu „Risotto z botwinką, salami, szparagami i Lazurem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      czwartek, 04 czerwca 2015 21:33
  • środa, 19 listopada 2014
    • Pęczotto buraczane z boczkiem

      Buraki bardzo lubimy, zarówno w czystym barszczu, barszczu ukraińskim czy w postaci buraczków tartych na zimno i ciepło do obiadu. Tym razem tarte buraki dodałam do pęczaku z boczkiem i cebulą. Podałam do roladek wołowych.

      Pęczotto buraczane z boczkiem

      Składniki:

      1 szklanka kaszy pęczak
      3 małe buraki czerwone
      1 mała cebula, najlepiej czerwona
      1 ząbek czosnku
      1 łyżka klarowanego masła
      ok. 3 szklanek bulionu, najlepiej wołowego lub wieprzowego
      2/3 szklanki czerwonego wytrawnego wina
      2 łyżki śmietany - kwaśnej lub słodkiej
      100 g chudego boczku
      sól, pieprz, cukier, 1/3 łyżeczki ziaren kminku
      1 listek laurowy
      3-4 kuleczki ziela angielskiego

      Buraki wyszorować, zalać wodą, ugotować do miękkości. Pilnować, by woda cały czas przykrywała warzywa, w razie potrzeby dolewać wody. Wyjąć, ostudzić, obrać i zetrzeć na grubej tarce. Cebulę obrać, posiekać w kostkę razem z boczkiem. Masło stopić w garnku z nieprzywieralnym dnem, smażyć na małym ogniu ok 2 minuty, dodać zmiażdżony czosnek oraz pęczak. Smażyć 2-3 minuty, często mieszając. Wlać wino i gotować do odparowania płynu. Następnie wlać bulion, dodać listek, ziele oraz kminek i gotować aż pęczak wchłonie cały płyn. Wyjąć listek laurowy i kuleczki ziela. Następnie dodać starte buraki. Gotować ok. 2 minut, dodając pod koniec śmietanę. Doprawić do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem oraz cukrem do smaku. Podawać ciepłe do mięs i ryb lub jako samodzielne danie.

      Pęczotto buraczane z boczkiem

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (8) Pokaż komentarze do wpisu „Pęczotto buraczane z boczkiem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 19 listopada 2014 08:48
  • czwartek, 03 lipca 2014
  • sobota, 01 lutego 2014
  • czwartek, 14 marca 2013
  • poniedziałek, 04 marca 2013
  • wtorek, 02 października 2012
    • Papryka faszerowana mozzarellą i risotto z pomidorami

      Dostałam od mamy kilka pachnących słońcem czerwonych papryk. Były tak równe i kształtne, że aż prosiły się o nadziewanie i zapiekanie. Wybrałam farsz bezmięsny w postaci serowego risotto z dodatkiem suszonych pomidorów, parmezanu, mozzarelli i włoskich ziół. Papryka po upieczeniu była niesamowicie słodka i idealnie pasowała do słonego, kleistego ryżu...

      Papryka faszerowana mozzarellą i risotto z pomidorami

      Składniki:

      6 niewielkich papryk

      200 g mozzarelli pokrojonej w grubsze plastry

      Risotto:

      250 g ryżu arborio

      1 cebula

      2 ząbki czosnku

      2/2 szklanki białego wytrawnego wina

      2 łyżki oliwy lub oleju

      3-4 szklanki bulionu drobiowego lub warzywnego

      40 g tartego parmezanu

      pół słoiczka pomidorów w oliwie

      łyżka włoskich ziół

      sól i biały  pieprz do smaku

      Papryka faszerowana mozzarellą i risotto z pomidorami
      Cebulę posiekać drobno, podsmażyć na 2 łyżkach oliwy, po chwili dodać obrany i zmiażdżony czosnek, suchy ryż i smażyć aż ryż stanie się szklisty. Wlać wino, gotować, aż ryż wchłonie płyn i będzie prawie miękki. Pod koniec dodać posiekane drobno pomidory. Zdjąć z ognia, dodać parmezan, wymieszać, doprawiając ziołami, solą i pieprzem.
      Papryki umyć, odciąć wierzchy, które przydadzą się do przykrycia farszu i wydrążyć pestki oraz włókna. Papryki napełnić do połowy risottem, położyć plaster mozzarelli. Napełnić farszem papryki aż po brzeg, znów położyć plaster sera i przykryć paprykowym deklem. Posmarować z wierzchu olejem za pomocą pędzelka. Wstawić do piekarnika, najlepiej z funkcją grilla z termoobiegiem (175oC). Zapiekać do momentu aż miąższ papryki zrobi się miękki (sprawdzamy widelcem). W razie potrzeby podlać niewielką ilością wody.

      Papryka faszerowana mozzarellą i risotto z pomidorami

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Papryka faszerowana mozzarellą i risotto z pomidorami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      wtorek, 02 października 2012 20:11
  • wtorek, 14 sierpnia 2012
  • piątek, 11 listopada 2011
    • Kurczak z kurkami

      Mięso z udek kurczaka w aromatycznym śmietanowym, podlanym białym winem sosie z kurek.

       

      Kurczak z kurkami

       

      Składniki:

      500 g mięsa z kurczaka (z udek bez skóry)

      1 duża cebula

      200 g świeżych kurek

      3 ząbki czosnku

      2 płaskie łyżki mąki

      2/3 szklanki słodkiej śmietany 18-30%

      1/2 szklanki białego wytrawnego wina

      masło

      olej

      pęczek natki pietruszki

      sól

      pieprz

      Grzyby zalać wodą, wymyć z zanieczyszczeń. Wyjąć i osuszyć. Mięso umyć, pokroić na małe kawałki. Na patelni rozgrzać łyżkę masła i 2 łyżki oleju. Wrzucić mięso i obsmażyć. Zalać winem i gotować około 2 minuty. Przełożyć do garnka. Zalać 1,5-2 szklanek wrzątku i dusić. W tym czasie na patelni rozgrzać 2 łyżki masła i łyżkę oleju. Cebulę posiekać, posolić, zeszklić, dodać posiekany drobno czosnek oraz kurki. Smażyć chwilę, następnie dodać do mięsa. Gotować aż kurczak będzie miękki. Śmietanę wymieszać z mąką. Wlać do mięsa, energicznie mieszając. Dodać posiekaną natkę pietruszki, doprawić solą i pieprzem. Podawać z makaronem razowym i buraczkami.

       

      Kurczak z kurkami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Kurczak z kurkami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      piątek, 11 listopada 2011 19:03
  • wtorek, 18 października 2011
  • wtorek, 29 marca 2011
    • Kurczak pomarańczowo-tymiankowy

      Wszystko ostatnio robię w biegu... I tak mało mam czasu na to, by opracować nowe przepisy. Tego kurczaka wymyśliłam naprędce w ubiegły weekend. Ma bardzo ciekawy smak dzięki aromatowi pomarańczy i tymianku. Mięso leżakuje kilka godzin w marynacie, potem jest obsmażane i duszone w sosie z dodatkiem wina i śmietanki.


      Kurczak pomarańczowo-tymiankowy

       

      Składniki:

      3-4 filety z kurczaka

      3 łyżki oleju

      2-3 łyżki masła

      skórka starta z 1 pomarańczy i sok z połówki

      2 łyżeczki tymianku (suszonego)

      sól i pieprz cytrynowy

      2 łyżki octu balsamicznego

      pół szklanki białego wytrawnego wina

      pół szklanki słodkiej śmietanki kremówki

      szczypta kardamonu

      Filety umyć, przekroić wzdłuż na pół, osuszyć. Delikatnie osolić i posypać pieprzem oraz tymiankiem z obu stron. W głębokim naczyniu połączyć olej, ocet balsamiczny, skórkę startą drobno ze sparzonej pomarańczy oraz sok wyciśnięty z połowy owocu. Mięso umieścić w płynie tak, by płyn dotarł do każdego kawałka. Chłodzić kilka godzin. Następnie rozgrzać na patelni masło i delikatnie obsmażyć filety z obu stron, zachowując marynatę. Mięso przełożyć do garnka, zalać marynatą i winem, zagotować. Wlać śmietankę i dusić kilkanaście minut pod przykryciem. Dodać kardamon, przyprawić solą i pieprzem. Podawać z ryżem lub kaszą (jaglaną lub kus kus) oraz ulubioną surówką.


      Kurczak pomarańczowo-tymiankowy

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (16) Pokaż komentarze do wpisu „Kurczak pomarańczowo-tymiankowy”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      wtorek, 29 marca 2011 20:21
  • czwartek, 20 stycznia 2011
  • niedziela, 16 stycznia 2011
    • Risotto z warzywami

      Bardzo nam ten obiad smakował. Risotto z warzywami zjedliśmy z filetami z kurczaka zawijanymi w plastry cukinii z ziołowo-cytrynowym aromatem. Do ryżu, oprócz wina i masła dodałam cebulę, marchewkę, groszek, czerwoną paprykę i kawałki marynowanej dyni. Wszystko wspaniale się komponowało. Polecam!

      Risotto z warzywami

      Składniki:

      2/3 szklanki ryżu do risotto

      duża łyżka masła i łyżka oleju lub oliwy

      2 szklanki bulionu drobiowego

      1/2 szklanki białego wytrawnego wina

      mała cebula

      2/3 szklanki mrożonej marchewki z groszkiem

      1/2 czerwonej papryki

      1/2 szklanki marynowanej dyni

      łyżka posiekanej natki pietruszki

      sól

      pieprz, najlepiej cytrynowy

      W garnku z grubym lub najlepiej teflonowym dnem rozgrzać masło, dodać obraną, pokrojoną cebulę i dusić 2 minuty. Wsypać suchy ryż, chwilę smażyć ciągle mieszając. Wlać wino i gotować do całkowitego odparowania plynu. Wlać gorący bulion, dodać marchew z groszkiem. W tym czasie pokroić paprykę w kostkę i krótko poddusić na łyżce oleju na osobnej patelni. Dodać do ryżu. Gotować do całkowitego odparowania płynu i do momentu, aż ryż będzie miękki. Kilka minut przed końcem wrzucić pokrojoną w paseczki dynię, przyprawić solą, pieprzem cytrynowym i dodać natkę pietruszki. Po ugotowaniu przykryć ryż by jeszcze napęczniał. Podawać do mięs lub jako samodzielne danie. Porcja jest na 4 osoby, jeśli jest dodatkiem do mięsa. Jako samodzielne danie wystarcza dla 2 osób.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Risotto z warzywami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      niedziela, 16 stycznia 2011 19:39
  • wtorek, 16 listopada 2010
  • środa, 15 września 2010
    • Kurczak z boczkiem w sosie śliwkowo-pomidorowym

      Przepis na pyszny obiad lub przyjęcie. Smaki świetnie się przenikają, tworząc niepowtarzalną całość. Kurczaka można zastapić wieprzowiną, ale trzeba wówczas nieco dłużej dusić mięso, zanim jeszcze dodamy do sosu sliwki.

      Kurczak z boczkiem w sosie śliwkowo-pomidorowym

      3-4 filety z kurczaka

      6-8 długich, ale cienkich plastrów boczku

      30 dag świeżych śliwek

      6-8 suszonych śliwek

      puszka pomidorów bez skórki

      łyżka koncentratu pomidorowgo (może być z papryką)

      duża czerwona cebula

      2 ząbki czosnku

      1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina

      sól, majeranek, kardamon, estragon słodka i ostra papryka

      szklanka bulionu mięsnego (może być pieczeniowy z kostki)

      olej do marynaty i smażenia

      Kurczak z boczkiem w sosie śliwkowo-pomidorowym

      Filety umyć, każdy przekroić wzdłuż na pół i lekko rozbić. Do miseczki wlać olej, dodać sól, majeranek, kardamon, słodką paprykę, przeciśnięte ząbki czosnku i odrobinę chili, wymieszać. Natrzeć filety marynatą z obu stron. Na każdym położyć suszoną śliwkę, zwinąć w rulon, każdy owinąć plastrem boczku i spiąć wykałaczką. Obsmażyć na gorącym oleju i poukładać w naczyniu żaroodprnym wysmarowanym olejem. Cebulę pokroić, zeszklić na tłuszczu pozostałym po smażeniu mięsa. Śliwki umyć, wypestkować, przekroić na pół. Poukładać razem z cebulą między roladki. Zalać bulionem i winem. Włożyć do do piekarnika i dusić około 20 minut (tak, by śliwki zmiękły, ale się nie rozpadały). Wyjąć, dodać pomidory wraz sokiem i koncentratem pomidorowym, przemieszać z sosem śliwkowym, w którym piekło się mięso. Dusić jeszcze 20 minut. Doprawić do smaku słodką papryką i chili, solą i kardamonem. Podawać z kaszą lub ryżem oraz surówką z kapusty, ogórków kiszonych lub z ćwikłą.

      Dobrze, że noszę aparat nawet wtedy, kiedy idę do spożywczego za blokiem... Po drodze, na rabacie pojawiły się rusałki...

      Rusałka pawik na aksamitkach

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Kurczak z boczkiem w sosie śliwkowo-pomidorowym”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 15 września 2010 16:47
  • sobota, 16 stycznia 2010
    • Śledzie w winnych śliwkach

      Śledzie w winnych śliwkach

      4-5 płatów śledziowych, najlepiej marynowanych w oleju

      1 czerwona cebula

      kilkanaście suszonych śliwek

      kilka goździków

      kilka owoców jałowca

      łyżka kolorowego pieprzu

      1/2 szklanki wina, najlepiej domowego

      kilka łyżek oleju

      Śliwki przekroić na pół i moczyć w winie przynajmniej 2 godziny. Śledzie oczyścić ze słoikowej zalewy, pokroić na kawałki, a cebulę posiekać w grubą kostkę. Umieścić w pojemniczku lub salaterce. Zalać olejem, dodać goździki i jałowiec oraz pieprz. Następnie dodać śliwki i kilka łyżek wina, w którym się moczyły. Wszystko wymieszać, szczelnie przykryć i odstawić do lodówki przynajmniej na 1 dzień.

      Wino taty

      Śledzie w winnych śliwkach

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      sobota, 16 stycznia 2010 20:10

Kalendarz

Październik 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny





Skrzynka pocztowa Napisz do mnie






Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne

myTaste.pl

Przepisy Na - katalog kulinarny

zobacz moją galerię na mniamspinka.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl

rondel



zBLOGowani.pl




banner przepis miesiaca




Darmowe fotoblogi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...