Malinowa czerwień

Wpisy otagowane „cukierki”

  • piątek, 27 marca 2015
    • Mazurek z dżemem morelowym

      W moim rodzinnym domu nie było tradycji pieczenia i dekorowania mazurków. Dzięki blogowi kulinarnemu w mojej kuchni pojawiły się mazurki. Te z poprzednich lat znajdziecie we wpisie o słodkościach kulinarnych, a dzisiaj pierwszy tegoroczny mazurek w kształcie pisanki - na jasnym kruchym cieście. Udekorowałam go domowym dżemem morelowym oraz cukierkami i żelkami.

      Mazurek z dżemem morelowym

      Składniki na spód:

      150 g zimnego masła
      1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
      60 g cukru pudru
      2 łyżeczki cukru z wanilią
      ok. 200 g mąki pszennej, najlepiej krupczatki
      2 żółtka
      ew. gęsta kwaśna śmietana

      Dekoracja: dżem morelowy - najlepiej domowy, kolorowe cukierki i żelki

      Mąkę przesiać do miski z cukrem, cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia. Dodać żółtka i posiekane masło. Zagnieść jednolite ciasto, w razie potrzeby dodać 1-2 łyżki kwaśnej śmietany, zawinąć w folię i włożyć na 1 godzinę do lodówki.

      Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość około 4 mm i wyciąć z niego kształt pisanki. Można to zrobić za pomocą formy wyciętej z papieru, przyłożonej do ciasta. Z pozostałego ciasta uformować długi cienki wałeczek i przykleić do zewnętrznej krawędzi ciasta.

      Ciasto ponakłuwać widelcem. Piec około 25 minut w temperaturze 190ºC, do lekkiego zarumienienia. Wyjąć i wystudzić. Wnętrze mazurka posmarować dżemem i dowolnie udekorować.

      Mazurek z dżemem morelowym

      Wielkanocne Wypieki Wielkanocne Smaki - edycja V

      Mazurek z dżemem morelowym

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Mazurek z dżemem morelowym”
      Tagi:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      piątek, 27 marca 2015 13:35
  • niedziela, 20 października 2013
    • Sernik z wiśniami, Michałkami kokosowymi i frużeliną wiśniową

      Serdecznie zapraszam na sernik. Jestem pewna, że skusi Was tak smakowity zestaw smaków... Ja spróbowałam tylko niewielki kawałek, bo dzień mam dzisiaj pełen wrażeń. Objechaliśmy cudowne o tej porze Bieszczady, a za chwilę wybieramy się z mężem na koncert Kultu. Sernik piekłam do późna w nocy, a dziś wcześnie rano pisałam przepis poniżej i robiłam zdjęcia. Żałuję, że jutro nie jest niedziela... Pozdrawiam i życzę miłych wrażeń :)

      Sernik z wiśniami, Michałkami kokosowymi i frużeliną wiśniową

      Sernik z wiśniami, Michałkami kokosowymi i frużeliną wiśniową

      Spód:

      100 g białej czekolady
      200 ml słodkiej śmietanki
      2 jajka
      5 łyżek oleju
      1 szklanka mąki
      1 łyżeczka proszku do pieczenia

      Masa serowa:

      500 g twarogu sernikowego
      250 ml śmietany kremówki
      4 białka
      4 żółtka
      1 cukier waniliowy
      2/3 szklanki cukru
      1 łyżka mąki ziemniaczanej
      mały słoik wiśni w syropie
      8 Michałków kokosowych

      Frużelina:

      400 g wiśni (mrożonych, bez pestek)
      2/3 szklanki cukru
      1 budyń wiśniowy
      1,5 szklanki wody (część wody można zastąpić syropem z wiśni)
      kilka goździków

      

      Czekoladę połamać, rozpuścić w śmietance, ostudzić. Jajka zmiksować z olejem, dodać rozpuszczoną czekoladę, zmiksować, porcjami wsypywać przesianą mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Zmiksować na gładką masę. Wylać na spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 25 minut w temperaturze 180oC (do suchego patyczka). Ciasto wyjąć i ostudzić.

      Wiśnie odsączyć z syropu, Michałki pokroić w kostkę. Białka ubić na sztywno. W osobnym naczyniu ubić zimną kremówkę. Twaróg dobrze wymieszać z żółtkami, cukrem i cukrem waniliowym. Dodać kremówkę i delikatnie wymieszać. Dodawać porcjami ubite białka, delikatnie mieszając. Na końcu dodać mąkę i jeszcze raz wymieszać. 1/3 masy serowej wyłożyć na upieczone ciasto, następnie równomiernie rozłożyć po połowie wiśni i Michałków. Na nich rozłożyć drugą część masy serowej, a na niej resztę wiśni i czekoladek. Następnie wyłożyć trzecią część masy i wyrównać powierzchnię. Piec w 180oC przez pierwsze pół godziny, następnie dopiekać sernik w 150oC na termoobiegu aż sernik będzie na środku stabilny. Potem wyjąć, ostudzić i schłodzić w lodówce.

      W trakcie pieczenia wykonać frużelinę. Wiśnie umieścić z cukrem i goździkami w rondelku, zalać 1 szklanką wody i po zagotowaniu gotować jeszcze 10 minut. Budyń rozpuścić 1 1/2 szklanki zimnej wody, wlać do gotujących się wiśni, energicznie mieszając. Po zagotowaniu wyłączyć i prawie całkowicie ostudzić. Wyłożyć na schłodzony już sernik.

      Sernik z wiśniami, Michałkami kokosowymi i frużeliną wiśniową

      Sernik z wiśniami, Michałkami kokosowymi i frużeliną wiśniową 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (15) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik z wiśniami, Michałkami kokosowymi i frużeliną wiśniową”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      niedziela, 20 października 2013 18:20
  • niedziela, 29 września 2013

Kalendarz

Sierpień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny





Skrzynka pocztowa Napisz do mnie






Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne

myTaste.pl

Przepisy Na - katalog kulinarny

zobacz moją galerię na mniamspinka.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl

rondel



zBLOGowani.pl




banner przepis miesiaca




Darmowe fotoblogi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...