Malinowa czerwień

Wpisy otagowane „kminek”

  • środa, 07 czerwca 2017
    • Barszcz ukraiński z botwiną

      Dzisiaj wspólne gotowanie pod hasłem "trzy po trzy" z Mopsem, Mirabelką, Gin oraz Malwiną. Gotujemy wspólnie danie, które zawiera trzy ważne składniki: botwinkę, ziemniaki i koper. Z tej okazji przygotowałam barszcz ukraiński z botwiną.

      Barszcz ukraiński z botwiną

      Składniki:

      1 pęczek botwinki z małymi burakami
      1 średnia marchew
      pół średniego selera
      3-4 ząbki czosnku
      3 średnie ziemniaki
      kawałek młodej kapusty
      1 puszka białej fasoli lub 300 g ugotowanej

      2/3 szklanki słodkiej śmietany, np. 18%
      posiekany koper
      gałązka lubczyku

      sól, pieprz do smaku
      1/2 szklanki koncentratu z buraków
      pół łyżeczki mielonego kminku
      przyprawa warzywna bez glutaminianu sodu



      Botwinę wyszorować, buraczki obrać, pokroić w kostkę, a łodygi i liście pokroić na bardzo drobne kawałki, Selera, marchew i ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Botwinę, selera, marchew i pokrojony drobno kminek zalać 4-5 szklankami wody. Gotować do miękkości. W połowie czasu gotowania dodać kosteczki ziemniaków i poszatkowaną kapustę, gotować aż wszystkie warzywa będą miękkie. Dodać przyprawę warzywną, sól, pieprz, kminek i oraz posiekany koper i lubczyk, po kilku minutach wlać śmietankę. Po 2 minutach od zagotowania wyłączyć i wówczas można dodać koncentrat buraczany, by wzmocnić smak i poprawić kolor.

      Barszcz ukraiński z botwiną

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (15) Pokaż komentarze do wpisu „Barszcz ukraiński z botwiną”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 07 czerwca 2017 19:05
  • piątek, 26 maja 2017
  • czwartek, 13 kwietnia 2017
    • Placki ziemniaczane z twarogiem chrzanowym

      Placki ziemniaczane zwykle podaję z wołowym gulaszem, kwaśną śmietaną albo twarogiem roztartym ze śmietaną. Zawsze w wersji na słono. Ostatnio zrobiłam eksperyment i dodałam do twarogu nieco chrzanu. To tak chyba w wielkanocnym klimacie. Bardzo mi ta chrzanowa wersja smakowała i poczułam już przedsmak Wielkanocy... Bo przecież chrzan to dodatek obowiązkowy na święta.

      Placki ziemniaczane z twarogiem chrzanowym

      Placki ziemniaczane:

      1,5 kg ziemniaków

      3-4 ząbki czosnku lub płaska łyżeczka suszonego

      1 niewielka cebula

      łyżka ziaren kminku

      słodka papryka, suszony koperek, rozmaryn, tymianek

      sól i pieprz

      2 jajka

      3-4 łyżki mąki

      olej do smażenia

      Twarożek chrzanowy:

      1 kostka sera białego

      1 większy kubek śmietany (ok. 300 g)

      2 łyżki chrzanu (użyłam łagodnego z Krakusa)

      sól

      Ziemniaki obrać, umyć, zetrzeć na drobnej tarce i posolić, po kilku minutach odcisnąć, odlać większość płynu. Obraną cebulę i czosnek również zetrzeć lub zblendować. Dodać do masy razem z ziołami, solą i pieprzem do smaku, wymieszać. Dodać rozkłócone jajka oraz mąkę i jeszcze raz dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać olej, kłaść masę ziemniaczaną, formując okrągłe placuszki. Smażyć z obu stron na brązowo. Kłaść na papierowe ręczniki, usuwając nadmiar tłuszczu.

      Twaróg dokładnie rozgnieść, wymieszać z chrzanem i śmietaną, posolić do smaku. Twaróg powinien mieć rzadszą konsystencję niż ten na kanapki. Jeśli jest za gęsty, dodać śmietany.

      Gorące placki podawać z kleksem twarogu chrzanowego.

      Placki ziemniaczane z twarogiem chrzanowym

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Placki ziemniaczane z twarogiem chrzanowym”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      czwartek, 13 kwietnia 2017 09:46
  • poniedziałek, 27 lutego 2017
    • Fasolka po bretońsku

      Oto moja wersja jednej z kultowych potraw polskiej kuchni. Fasolkę po bretońsku wolę z chudym mięsem wieprzowym niż z kiełbasą. A zimą to danie smakuje najbardziej...

      Składniki:

      400 g suchej fasoli (dałam 250 g białej i 150 g czerwonej)

      500 g passaty pomidorowej

      2 łyżki koncentratu pomidorowego

      1 cebula

      3 ząbki czosnku

      500 g mięsa wieprzowego (z szynki)

      4 kulki ziela angielskiego

      2 liście laurowe

      1 łyżeczka kminku

      2 łyżki suszonego majeranku

      2 łyżki słodkiej papryki

      sól i świeżo mielony pieprz

      Fasolę przepłukać. Przełożyć do garnka i zalać wodą o temperaturze pokojowej, tak, aby ponad fasolą znajdowało się około 5 centymetrów płynu. Pozostawić na minimum 12 godzin do namoczenia. W razie potrzeby dolać wody.

      Po tym czasie odlać wodę, w której fasolka się moczyła i nalać świeżej na tę samą wysokość. Dodać listek laurowy, ziele angielskie. Fasolkę gotować pod przykryciem do miękkości. W razie potrzeby uzupełniać odparowaną wodę.

      Cebulę i mięso pokroić w kostkę. Na patelni lub w szerokim garnku rozgrzać olej. Wrzucić posiekaną cebulę i smażyć aż się zeszkli. Dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, mięso i podsmażyć, aż się lekko przyrumieni. Dodać do fasoli i gotować aż mięso będzie zupełnie miękkie. Następnie wlać passatę, przecier i chwilę i gotować kilka minut, Doprawić solą, pieprzem i pozostałymi przyprawami i jeszcze chwilę gotować, aby wszystkie smaki połączyły się. Można dodać do fasolki posiekaną natkę pietruszki.



      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (11) Pokaż komentarze do wpisu „Fasolka po bretońsku”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 27 lutego 2017 08:47
  • piątek, 09 grudnia 2016
  • środa, 30 listopada 2016
    • Pulpety w sosie pomidorowym

      Dzisiaj nic wymyślnego, zwyczajne pulpety w sosie pomidorowym. Jest to danie, które wszystkim smakuje i nie wymaga długiego stania przy kuchni.

      Pulpety w sosie pomidorowym

      Składniki:

      800 g mielonego mięsa (użyłam łopatki wieprzowej)
      kminek
      zioła prowansalskie lub włoskie
      2 posiekane ząbki czosnku
      sól i pieprz
      2 jajka
      1 mała sucha kajzerka
      mąka do panierowania
      puszka krojonych pomidorów
      1/2 szklanki słodkiej śmietanki 18%
      sól, cukier i świeżo mielony pieprz
      2 łyżki koncentratu pomidorowego
      słodka i ostra papryka w proszku

      pół pęczka natki pietruszki

      Na ogniu postawić szeroki garnek i wlać 4 szklanki wody. Zagotować.

      Kajzerkę namoczyć w zimnej wodzie, a gdy napęcznieje, dobrze odcisnąć, rozdrobnić w palcach. Dodać do mięsa razem z rozkłóconymi jajkami. Przyprawić solą, pieprzem, kminkiem, posiekanym czosnkiem i ziołami prowansalskimi, masę porządnie wyrobić rękoma.

      Formować kulki wielkości moreli, następnie obtoczyć z każdej strony w mące i wrzucić na wrzątek. Dusić na małym ogniu pod przykryciem kilkanaście minut.

      Pomidory przełożyć do mięsa. Dusić do odparowania części soku. Dodać koncentrat i słodką śmietankę. Rozprowadzić do rozpuszczenia. Przyprawić solą, cukrem, ziołami, mielonym pieprzem oraz słodką i ostrą papryką. Pod koniec dodać posiekaną natkę pietruszki.

      Pulpety w sosie pomidorowym

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (13) Pokaż komentarze do wpisu „Pulpety w sosie pomidorowym”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 30 listopada 2016 07:46
  • piątek, 21 października 2016
    • Gęsty gulasz wołowy z ryżem

      Gęsty gulasz wołowy z ryżem

      Składniki:

      500 g wołowiny na gulasz

       1 duża cebula

      2-3 ząbki czosnku

      2 czerwone papryki (albo 1 zielona i 1 czerwona)

      30 dag pieczarek

      kilka suszonych prawdziwków bądź podgrzybków

      2 szklanki passaty pomidorowej

      łyżka przecieru pomidorowego

      2/2 szklanki ryżu arborio

      3 łyżki posiekanej natki pietruszki

      przyprawy: łyżka słodkiej papryki w proszku, kilka kuleczek ziela, 2 listki laurowe, 2 łyżeczki mielonego i 1 łyżeczka całego kminku, sól, pieprz

      olej do smażenia

      ew. 1-2 łyżki Ajvaru

      Mięso umyć, pokroić w małą kostkę. Obsmażyć na oleju. Przełożyć do dużego garnka, zalać wrzątkiem kilka centymetrów nad mięsem, dodać suszone grzyby, cały kminek, listki i ziele, dusić do miękkości. W tym czasie pokroić cebulę, zeszklić na oleju, który został ze smażenia wołowiny. Dodać do gotującego mięsa. Czosnek zmiażdżyć i dodać do garnka. Pieczarki oczyścić i pokroić w grube plastry, obsmażyć do odparowania wody, dorzucić do mięsa. Następnie umyć paprykę, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w kostkę i gdy mięso będzie już prawie zupełnie miękkie dołożyć do mięsa i pieczarek razem z przepłukanym ryżem. Wlać passatę pomidorową. Przyprawić solą, pieprzem, mielonym kminkiem i słodką papryką. Dodać koncentrat pomidorowy i natkę pietruszki. Można także dodać 1-2 łyżki Ajvary, wówczas smak będzie bardziej paprykowy. Wlać śmietankę i jeszcze chwilę gotować Jeszcze raz przyprawić i po ponownym zagotowaniu zdjąć z palnika. 


      Gęsty gulasz wołowy z ryżem

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Gęsty gulasz wołowy z ryżem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      piątek, 21 października 2016 08:59
  • środa, 27 kwietnia 2016
    • Karkówka z solanki

      Przepis na pieczoną karkówkę marynowaną w solance znalazłam u Aguzji. Karkówka przygotowana w ten sposób jest krucha i aromatyczna. Zwiększyłam jednak ilość przypraw w solance i do pieczenia mięsa.Karkówkę polecam głównie na kanapki, ale podana na ciepło z sosem smakuje równie wspaniale.

      Karkówka z solanki

      Składniki:

      1,5 kg karkówki
      6 ząbków czosnku
      ew. kminek suszony czosnek, rozmaryn

      Solanka:

      3 litry wody
      6 łyżek soli
      2 liście laurowe
      8 ziarenek pieprzu
      4 ziarenka ziela angielskiego

      W dużym garnku umieścić wszystkie składniki solanki i zagotować. Zamieszać, by sól się dobrze rozpuściła. Solankę całkowicie wystudzić i umieścić w niej mięso. Odstawić na 24 godziny w chłodne miejsce. Mniej więcej w połowie leżakowania mięso można obrócić i sprawdzić, czy jest całkowicie zanurzone w solance.

      Przed pieczeniem mięso wyjąć i osuszyć dokładnie ręcznikiem papierowym. Karkówkę naciąć w kilku miejscach wąskim, ostrym nożem, a w zagłębienia powkładać obrane ząbki czosnku. Można posypać dodatkowo suszonym czosnkiem, kminkiem i rozmarynem. Tak przygotowane mięso umieścić w rękawie do pieczenia.

      Piekarnik nagrzać do 200 C. Wstawić pieczeń i piec 10 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 150 C i piec jeszcze przez 2,5 godziny.

      Mięso wyjąć z piekarnika, rękaw naciąć na środku, ale karkówkę pozostawić w sosie z pieczenia, aż dobrze wystygnie.

      banner przepis miesiaca

      Karkówka z solanki

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Karkówka z solanki”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 27 kwietnia 2016 12:29
  • wtorek, 12 kwietnia 2016
  • środa, 23 marca 2016
    • Pieczony boczek

      Na Wielkanoc sama przygotowuję wędliny. Zwykle jest to schab lub szynka gotowana oraz pieczony boczek. Staram się kupić jak najchudszy. Mój pachnie kminkiem i czosnkiem. Wspaniale komponuje się z chrzanem...

      Pieczony boczek

      Składniki:

      1,5 kg chudego, surowego boczku,
      1 łyżka soli lub przyprawy warzywnej bez glutaminianu sodu
      szczypta pieprzu
      1 łyżka majeranku
      2 łyżki kminku
      kilka ząbków czosnku
      2-3 łyżki oleju,
      1 łyżka mielonej papryki

      Boczek umyć. Ząbki czosnku obrać, pokrój w plastry. Naszpikować nimi mięso, robiąc otwory końcówką noża. Następnie boczek natrzeć olejem, a następnie solą (przyprawą warzywną), pieprzem, majerankiem, kminkiem i papryką. Odstawić do lodówki na 1 godzinę lub nawet na całą noc, aby mięso przeszło przyprawami. Następnego dnia przełożyć mięso do brytfanki, wstawić do piekarnika o temperaturze 180oC około 1,5 godziny. Upieczony i przestudzony boczek wstawić do lodówki na kilka godzin przed podaniem.

      Pieczony boczek

      Pieczony boczek

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Pieczony boczek”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 23 marca 2016 08:17
  • środa, 27 stycznia 2016
    • Zabielany barszcz czerwony z ziemniakami

      Barszcz czerwony to jedna z moich ulubionych zup. W mojej kuchni ma niejedno oblicze. Niezabielany najbardziej smakuje z uszkami z farszem z grzybów lub w kubku do krokietów. Zabielany słodką śmietanką barszcz czerwony preferuję z ziemniakami, rzadziej natomiast jadamy z jajkiem. 

      Czerwony barszcz czerwony z ziemniakami

      Składniki:

      2 skrzydełka z kurczaka
      1 kg buraków

      2-3 młode marchwie
      po ½ selera i cebuli
      3-4 ząbki czosnku
      3-4 ziemniak
      kilka suszonych grzybów
      
      ¼ szklanki octu winnego lub soku z cytryny

      2/3 szklanki słodkiej śmietany, np. 18%
      posiekany koper i natka pietruszki (dowolna ilość)
      sól, pieprz i cukier do smaku
      1/2 szklanki koncentratu z buraków lub 1 szklankę zakwasu
      łyżeczka kminku
      2 łyżki majeranku
      przyprawa warzywna bez glutaminianu sodu

      Buraki wyszorować, obrać, pokroić na kawałki. Zalać 2 szklankami wody wlać ocet, dodać nieco soli oraz kminek. Gotować do miękkości. W osobnym garnku umieścić obrane i umyte warzywa, pokrojone na kawałki, namoczone wcześniej grzyby oraz skrzydełka z kurczaka. Zalać 3 szklankami wody i gotować około 30 minut. Do wywaru warzywnego wlać przecedzony wywar buraczany. Ponownie zagotować, dodać przyprawę warzywną, sól, pieprz i cukier oraz posiekaną zieleninę, majeranek i śmietanę. Po 2 minutach od zagotowania wyłączyć i wówczas można dodać koncentrat buraczany lub zakwas, by wzmocnić smak i poprawić kolor. Podawać z ugotowanymi ziemniakami pokrojonymi w grubą kostkę.

      Czerwony barszcz czerwony z ziemniakami

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Zabielany barszcz czerwony z ziemniakami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 27 stycznia 2016 09:55
  • czwartek, 17 grudnia 2015
    • Pierogi z kapustą i grzybami w cieście ziemniaczanym

      Na wielu blogach kulinarnych widziałam pierogi, gdzie do ciasta dodaje się gotowane ziemniaki, jak na knedle i pomyślałam sobie, że chętnie ten patent wypróbuję. Ciasto przygotowane w ten sposób jest delikatniejsze i bardziej wilgotne, ale w smaku rewelacyjne. Farsz stanowi gotowana kiszona kapusta, cebula, suszone grzyby i przyprawy. Na ucztę wigilijną idealne... choć proponuję jarsko, bez boczku, a w karnawale, wiadomo... na bogato!

      Pierogi z kapustą i grzybami w cieście ziemniaczanym

      Pierogi z kapustą i grzybami w cieście ziemniaczanym

      Ciasto:

      500 g ziemniaków (dałam Jelly, które są bardziej kremowe)
      3-3,5 szklanki maki pszennej
      1/2 szklanki ciepłej wody
      łyżeczka soli
      2-3 łyżki oleju
      2 jajka

      Farsz:
      ok. 500 g kiszonej kapusty
      1 duża cebula
      100 g suszonych grzybów
      kminek cały
      olej i do smażenia
      sól i pieprz

      Przygotować farsz. Kapustę przepłukać i ugotować razem z grzybami i kminkiem. Kiedy przestygnie, odcedzić i mocno odcisnąć, a następnie drobno pokroić. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju, dodać do kapusty i dokładnie wymieszać. Dobrze doprawić solą i pieprzem.

      Przygotować ciasto. Ziemniaki ugotować i ubić jeszcze gorące tłuczkiem, aby nie było grudek. Wystudzić. Dodać na początku 2 szklanki mąki i rozbełtane jajka, wodę i wyrobić ciasto rekami zwilżonymi olejem (to ułatwia odchodzenie ciasta od rąk).  W razie potrzeby dodać jeszcze mąkę. Ciasto podzielić na 3-4 porcje (to zależy od ilości miejsca do rozwałkowania ciasta), każdą rozwałkowywać na grubość 2 milimetrów. Wykrawać szklanką lub foremką koła o średnicy 6-7 cm, nakładać po kopiatej łyżeczce farszu i zlepiać brzegi. Gotować na średnim ogniu do miękkości (ok. 3-4 minuty od wypłynięcia na powierzchnię) w dużej ilości osolonego wrzątku z łyżką oleju. Następnie łyżką cedzakową wykładać na talerze, polewając okraszone stopionym masłem lub z boczkiem usmażonym z cebulą na łyżeczce masła.


       

        Wytrawne potrawy wigilijne

      Pierogi z kapustą i grzybami w cieście ziemniaczanym
      


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Pierogi z kapustą i grzybami w cieście ziemniaczanym”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      czwartek, 17 grudnia 2015 19:13
  • poniedziałek, 23 listopada 2015
    • Zupa gulaszowa

      Podobną zupę jadłam na studenckiej stołówce kilkanaście lat temu. Potem odtworzyłam jej smak we własnej kuchni. Do dziś jest jedną z moich ulubionych i popisowych zup.

      Zupa gulaszowa

      Zupa gulaszowa

      Składniki:

      200 g mielonej wołowiny
      2 niewielkie marchewki
      1/2 selera
      1 mała pietruszka
      1 duża czerwona papryka
      1 mała papryczka chili
      3 ziemniaki
      1 średnia cebula (biała lub czerwona)
      4 ząbki czosnku

      1 łyżka klarowanego masła
      2 łyżki czerwonej papryki
      1 łyżka mielonego kminku
      2-3 listki laurowe
      kilka kulek ziela angielskiego
      posiekana natka pietruszki
      2 łyżki koncentratu pomidorowego

      sól i pieprz
      1 łyżka przyprawy warzywnej
      maggi
      2-3 łyżki sosu worcestershire (niekoniecznie)

      Wołowinę zalać zimną wodą w dużym garnku (ok. 6 szklanek). Po zagotowaniu zdjąć szumy i przykryć. Gotować do miękkości (ok. 20 minut). Następnie dodać listki laurowe, ziele angielskie, obraną i pokrojoną w kostkę włoszczyznę, cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Po ok. 8 minutach dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i paprykę.

      Na patelni rozgrzać masło, wsypać słodką paprykę i kminek i smażyć ok. 2 minut na małym ogniu, mieszając. Wlać ok. szklanki wywaru z gotującej się zupy, rozprowadzić i przelać do mięsa. Przyprawić solą, pieprzem, sosem worcestershire, przyprawą warzywną i maggi. Dodać koncentrat pomidorowy, posiekaną natkę pietruszki i gotować jeszcze kilka minut, by wszystkie smaki połączyły się.

      Zupa na jesień - edycja 2  Jesień pełna warzyw  Jesienne zupy

      Zupa gulaszowa

      Zupa gulaszowa

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Zupa gulaszowa”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 23 listopada 2015 19:23
  • wtorek, 17 listopada 2015
  • poniedziałek, 09 listopada 2015
    • Schab na zimno

      Jeśli wędlina to najlepsza domowa. Robię taką od ok. 2 lat z przepisu, któruy dostałam od koleżanki. W ten sposób można przygotować schab, szynkę lub filet z indyka. Czas gotowania zależy od wielkości mięsa. 

      Schab na zimno

      Składniki:

      1,2 kg schabu
      2 łyżki soli peklowej

      Marynata:

      kilka kuleczek ziela angielskiego
      garść kuleczek czarnego lub kolorowego pieprzu
      kilka kuleczek jałowca
      4-5 liści laurowych
      łyżka ziaren kminku
      łyżka majeranku
      główka czosnku
      łyżka suszonego czosnku
      3 łyżki suszonej włoszczyzny
      pół pęczka natki pietruszki lub lubczyku
      2 łyżki soli kuchennej lub przyprawy warzywnej bez glutaminianu sodu

      Schab umyć, osuszyć, natrzeć solą peklową i zawinąć w folię. Włożyć do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie mięso umyć, włożyć do garnka razem z przyprawami, zalać zimną wodą (mięso ma być całkowicie zanurzone) i zagotować. Od momentu wrzenia gotować ok. 30 minut. Zdjąć z palnika i ostudzić w wywarze. Schować do lodówki. Na drugi dzień czynność powtórzyć - mięso gotować pół godziny, ostudzić w wywarze, wyjąć, odsączyć, zawinąć w folię i schłodzić. Schab jest gotowy do krojenia. Polecam na kanapki lub jako składnik sałatek. Można również podać z sosem do obiadu. Wywar będzie świetną bazą do barszczu czerwonego, żurku czy kapuśniaku.

      Bezglutenowe śniadanie dla dziecka  Menu dla przyszłej mamy
      

      Schab na zimno

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (16) Pokaż komentarze do wpisu „Schab na zimno”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 09 listopada 2015 08:49
  • czwartek, 19 marca 2015
  • wtorek, 03 marca 2015
    • Pierogi z kiszoną kapustą i fasolką adzuki

      Pierogi z kiszoną kapustą "chodziły" za mną od świąt. Właściwie to już przed Bożym Narodzeniem planowałam przygotowanie pierogów z kiszoną kapustą i fasolką adzuki. W końcu pomysł ten udało mi się zrealizować. Pierogi są wyśmienite, również w wersji "odsmażanej". Danie bierze udział w Przepisie miesiąca - dania z roślin strączkowych.

      Pierogi z kiszoną kapustą i fasolką adzuki

      Ciasto:

      3 szklanki mąki luksusowej lub poznańskiej
      1 jajko
      2-3 łyżki oleju
      łyżeczka soli
      niepełna szklanka bardzo ciepłej wody

      Farsz:
      ok. 300 g kiszonej kapusty
      1 cebula
      2/3 szklanki fasoli adzuki
      kminek cały
      olej i do smażenia
      sól i pieprz

      Fasolę namoczyć, najlepiej na noc. Ugotować i odcedzić. Kapustę przepłukać i ugotować z dodatkiem kminku. Kiedy przestygnie, odcedzić i mocno odcisnąć, a następnie drobno pokroić. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju, dodać razem z fasolą do kapusty i dokładnie wymieszać. Dobrze doprawić solą i pieprzem.

      Przygotować ciasto. W mące zrobić dołek, dodać jajko i dolewać porcjami wodę, mieszając. Na końcu dodać olej i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto podzielić na 3-4 porcje (to zależy od ilości miejsca do rozwałkowania ciasta), każdą rozwałkowywać na grubość 2 milimetrów. Wykrawać szklanką lub foremką koła o średnicy 6-7 cm, nakładać po kopiatej łyżeczce farszu i zlepiać brzegi. Gotować na średnim ogniu do miękkości (ok. 3-4 minuty od wypłynięcia na powierzchnię) w dużej ilości osolonego wrzątku z łyżką oleju. Następnie łyżką cedzakową wykładać na talerze, polewając okraszone stopionym masłem lub z boczkiem usmażonym z cebulą na łyżeczce masła.

      banner przepis miesiaca

      ?Pierogi z kiszoną kapustą i fasolką adzuki

      Pierogi z kiszoną kapustą i fasolką adzuki

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Pierogi z kiszoną kapustą i fasolką adzuki”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      wtorek, 03 marca 2015 09:17
  • wtorek, 24 lutego 2015
  • sobota, 20 grudnia 2014
    • Pieczona szynka z marynaty

      Na święta przygotowuję własną szynkę, karkówkę, boczek lub schab. I mam na mięso dwa patent. Pierwszy - smaruję  mięso solą peklową i zostawiał w lodówce na minimum 24 godziny, następnie płuczę i wkładam do zimnej wody z przyprawami i gotuję dwa razy po kilkadziesiąt minut w odstępie 24-godzinnym. Drugi sposób, który dzisiaj zaprezentuję jest równie prosty, ale mięso ma nieco szlachetniejszy smak, bo w marynacie spędza 5-6 dni.

      Pieczona szynka z marynaty

      Składniki:

      1,2 kg szynki surowej wieprzowej

      Marynata:

      kilka kuleczek ziela angielskiego
      kilka kuleczek czarnego pieprzu
      kilka kuleczek jałowca
      4-5 liści laurowych
      łyżka ziaren kminku
      łyżka majeranku
      5-6 ząbków czosnku
      łyżka suszonego czosnku
      2 łyżki suszonej włoszczyzny
      pół pęczka natki pietruszki lub lubczyku
      3-4 suszone grzyby
      1,5 łyżki soli peklowej

      Do pieczenia szynki:

      łyżka zmielonego kminku
      łyżka majeranku
      łyżka słodkiej czerwonej papryki
      łyżka suszonego czosnku
      1 łyżeczka soli
      1 łyżeczka mielonego pieprzu

      Składniki marynaty (oprócz soli peklowej) zagotować z 2,5 l wody. Po 15 minutach wyłączyć i przestudzić. W ciepłej marynacie rozpuścić sól peklową. Schłodzić do temperatury pokojowej. Mięso umyć, włożyć do ostudzonej marynaty i szczelnie zamknąć. Przechowywać 5-6 dni w niskiej temperaturze - najlepiej w lodówce lub na zewnątrz (do max 6-7oC) przez 5-6 dni. Po tym czasie wyjąć mięso, delikatnie przepłukać, odsączyć, natrzeć przyprawami, dodając liście laurowe, ziele, kminek, grzyby, pieprz i czosnek razem z mięsem do rękawa piekarniczego i szczelnie zamknąć. Ułożyć w brytfannie lub głębokiej blasze i piec 1,5-2 godziny aż szynka będzie miękka i krucha. Szynkę można podawać jako wędlinę lub podgrzane w sosie jako mięso do obiadu.

      Pieczona szynka z marynaty

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Pieczona szynka z marynaty”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      sobota, 20 grudnia 2014 21:10
  • środa, 19 listopada 2014
    • Pęczotto buraczane z boczkiem

      Buraki bardzo lubimy, zarówno w czystym barszczu, barszczu ukraińskim czy w postaci buraczków tartych na zimno i ciepło do obiadu. Tym razem tarte buraki dodałam do pęczaku z boczkiem i cebulą. Podałam do roladek wołowych.

      Pęczotto buraczane z boczkiem

      Składniki:

      1 szklanka kaszy pęczak
      3 małe buraki czerwone
      1 mała cebula, najlepiej czerwona
      1 ząbek czosnku
      1 łyżka klarowanego masła
      ok. 3 szklanek bulionu, najlepiej wołowego lub wieprzowego
      2/3 szklanki czerwonego wytrawnego wina
      2 łyżki śmietany - kwaśnej lub słodkiej
      100 g chudego boczku
      sól, pieprz, cukier, 1/3 łyżeczki ziaren kminku
      1 listek laurowy
      3-4 kuleczki ziela angielskiego

      Buraki wyszorować, zalać wodą, ugotować do miękkości. Pilnować, by woda cały czas przykrywała warzywa, w razie potrzeby dolewać wody. Wyjąć, ostudzić, obrać i zetrzeć na grubej tarce. Cebulę obrać, posiekać w kostkę razem z boczkiem. Masło stopić w garnku z nieprzywieralnym dnem, smażyć na małym ogniu ok 2 minuty, dodać zmiażdżony czosnek oraz pęczak. Smażyć 2-3 minuty, często mieszając. Wlać wino i gotować do odparowania płynu. Następnie wlać bulion, dodać listek, ziele oraz kminek i gotować aż pęczak wchłonie cały płyn. Wyjąć listek laurowy i kuleczki ziela. Następnie dodać starte buraki. Gotować ok. 2 minut, dodając pod koniec śmietanę. Doprawić do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem oraz cukrem do smaku. Podawać ciepłe do mięs i ryb lub jako samodzielne danie.

      Pęczotto buraczane z boczkiem

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (8) Pokaż komentarze do wpisu „Pęczotto buraczane z boczkiem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 19 listopada 2014 08:48
  • czwartek, 28 sierpnia 2014
    • Karkówka z grilla

      Czasem przychodzi mi wielka ochota na mięso z grilla. Jako, że mieszkamy w bloku, pakuję grillowanie urządzam u teściowej w ogródku. Dzisiaj chcę podzielić się przepisem na karkówkę z grilla, którą ja przygotowałam z podwójnej porcji. Podałam tradycyjnie, z młodymi ziemniakami i surówką z kapusty.

      Karkówka z grilla

      Składniki:

      8 plastrów karkówki
      2 łyżeczki octu balsamicznego
      1 łyżka musztardy
      5 łyżek oleju rzepakowego
      1/2 łyżeczki suszonego majeranku
      1 łyżeczka ziaren kminku
      1 łyżeczka słodkiej papryki
      2 ząbki czosnku, zmiażdżone
      sól i pieprz

      Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać. Pokrojone w plastry i lekko rozbite płaty mięsa zalać marynatą, przykryć i odstawić na noc do lodówki. Kotlety grillować do zrumienienia z obu stron, od czasu do czasu polewając pozostałą od mięsa marynatą.

      Karkówka z grilla

      Karkówka z grilla

      Sztuka mięsa edycja letnia  Grillowanie 2014

      Wymagająca dieta na wakacjach  Lato w pełni!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Karkówka z grilla”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      czwartek, 28 sierpnia 2014 07:57
  • piątek, 23 maja 2014
    • Młoda kapusta z rabarbarem

      Młoda kapustę najczęściej przygotowuję na surowo w postaci prostej surówki z winegretem koperkowym. Gotowana też jest smaczna, ale potrzebuje wyrazistych przypraw i odrobiny czegoś kwaśnego. Dlatego pomyślałam, że można dodać do niej rabarbar. Dzięki temu mój mąż, który nie lubi gotowanej młodej kapusty (kiszoną za to uwielbia) i nie jest fanem rabarbaru, nie tylko zjadł, ale jeszcze długo wychwalał...

      Do dania dodałam jeszcze pokrojoną w kostkę mocno wędzoną szynkę (póki jeszcze taką można nabyć w sklepach) oraz dużo koperku, kminku i słodkiej śmietanki, by nadać mu nieco kremowej konsystencji.

      Młoda kapusta z rabarbarem

      Składniki:

      1 główka młodej kapusty
      2 łodygi rabarbaru
      gruby plaster mocno wędzonej szynki, najlepiej suchej
      1 cebula
      100 g mrożonej włoszczyzny
      olej i masło klarowane do smażenia
      1/3 szklanki słodkiej śmietanki
      posiekany koper i natka pietruszki
      1 łyżka majeranku
      1 łyżeczka kminku
      1 ząbek czosnku
      sól i pieprz
      sok z cytryny do ew. zakwaszenia

      Kapustę przekroić na pół, wyciąć twardy głąb i dość grubo poszatkować. Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
      W garnku z grubszym dnem rozgrzać 2 łyżki oleju i 2 łyżki masła, wrzucić posiekaną cebulę i chwilę smażyć na małym ogniu. Partiami dodawać kapustę, od czasu do czasu mieszając. Szynkę pokroić w kostkę. Rabarbar obrać i pokroić na kawałki  szer. 1/2 cm. Do kapusty dodać szynkę oraz zmiażdżony czosnek i chwilę smażyć, następnie dodać włoszczyznę, kminek i zalać 2/3 szklanki wrzątku. Dusić pod przykryciem aż warzywa zmiękną, dodać rabarbar i dusić do odparowania płynu. Dodać śmietankę, majeranek, sól i pieprz i chwilę gotować. Dokwasić sokiem z cytryny.

      Rabarbalove

      Młoda kapusta z rabarbarem

      Młoda kapusta z rabarbarem

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Młoda kapusta z rabarbarem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      piątek, 23 maja 2014 08:14
  • poniedziałek, 06 stycznia 2014
    • Wołowina z fasolą, pęczakiem, chorizo i salami

      Dziś chcę się z Wami podzielić konkretnym jednogarnkowym daniem, które opracowałam kilka dni temu. Dawno nie smakowała mi tak zupa z mięsem czy raczej gulasz. Jest syta, aromatyczna i bardzo pyszna...

      Składniki podaję orientacyjnie, nie trzeba sztywno trzymać się podanych przeze mnie proporcji.

      Wołowina z fasolą, pęczakiem, chorizo i salami

      Wołowina z fasolą, pęczakiem, chorizo i salami

      Składniki:

      700 g wołowiny
      100-150 g chorizo (użyłam w plastrach)
      200 g salami, najlepiej w kawałku
      250 g brązowych pieczarek lub dowolnych świeżych grzybów
      szklanka pęczaku
      500-600 g ugotowanej czerwonej fasoli
      1 duża czerwona cebula
      kilka suszonych śliwek, posiekanych
      1 łyżka klarowanego masła
      2 łyżki czerwonej papryki
      1 łyżka mielonego kminku
      posiekana natka pietruszki
      sól i pieprz
      2-3 łyżki sosu worcestershire

      Wołowinę umyć, pokroić w kostkę i zalać zimną wodą w dużym garnku. Po zagotowaniu zdjąć szumy i przykryć. Gotować do miękkości. W tym czasie pokroić pieczarki w pół plasterki, cebulę, chorizo i salami w kostkę, Kiedy wołowina będzie prawie miękka, dodać pieczarki, śliwki, pęczak, salami, chorizo, a na końcu posiekaną w kostkę cebulę. Gotować aż wołowina i pęczak zupełnie zmiękną. Na patelni rozgrzać masło, wsypać słodką paprykę i kminek i smażyć ok. 2 minut, mieszając. Wlać ok. szklanki wywaru, rozprowadzić i przelać do mięsa. Dodać ugotowaną fasolę, a po kilku minutach gotowania przyprawić solą, pieprzem i sosem worcestershire. Dodać posiekaną natkę pietruszki i gotować jeszcze kolka minut, by wszystkie smaki połączyły się. Następnie zupę rozlać do misek. 

      Wołowina z fasolą, pęczakiem, chorizo i salami

      Wołowina z fasolą, pęczakiem, chorizo i salami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (12) Pokaż komentarze do wpisu „Wołowina z fasolą, pęczakiem, chorizo i salami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 06 stycznia 2014 20:45
  • piątek, 20 grudnia 2013
  • niedziela, 10 listopada 2013
    • Moje Ćevapčići

      Moja wariacja na temat cevapcici. Kiełbaski podałam z sosami: tzatziki i keczupem oraz frytkami z piekarnika i sałatą.

      Ćevapčići

      Składniki:

      pół kilograma mięsa wołowego

      1 czerwona cebula

      3 ząbki czosnku

      pół pęczka natki pietruszki, posiekanej

      1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku

      szczypta łyżeczki ostrej papryki w proszku

      pół łyżeczki kminku

      sól i świeżo zmielony pieprz do smaku

      Mięso zmielić w maszynce Cebulę bardzo drobno posiekać. Zeszklić na minimalnej ilości oleju Do mięsa dodajemy cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, natkę, oraz przyprawy, łącznie z solą i pieprzem. Masę wyrobić i odstawić do lodówki na pół godziny. Formować kiełbaski wokół patyczków do szaszłyków. Smarując olejem, ułożyć na ruszcie i piec przez około 30 minut w temp. 180 stopni bez na funkcji grilla. By nie wyschły można przykryć mięso folią aluminiową.

      Ćevapčići

      Ćevapčići

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Moje Ćevapčići”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      niedziela, 10 listopada 2013 21:24

Kalendarz

Sierpień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny





Skrzynka pocztowa Napisz do mnie






Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne

myTaste.pl

Przepisy Na - katalog kulinarny

zobacz moją galerię na mniamspinka.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl

rondel



zBLOGowani.pl




banner przepis miesiaca




Darmowe fotoblogi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...