Malinowa czerwień

Wpisy otagowane „kminek”

  • piątek, 17 sierpnia 2018
    • Zupa ziemniaczana z wędzoną papryką

      Ostatnio miałam problem z pomysłami na zupy. Dzieci wyjechały do babci, więc zupa dla nas dwojga była zbędna. Pomyślałam jednak, że ze względu na sprzyjające warunki pogodowe warto wybrać się w weekend nad jezioro. A zupa to świetny pomysł na obiad, kiedy nie będę miała czasu na gotowanie w dzień wyjazdu. Ania od lat prowadzi na swoim blogu akcję kulinarną "Warzywa psiankowate". I ze wszystkich psianek wybrałam ziemniaki, bo właściwie to nigdy nie gotowałam zupy ziemniaczanej (oprócz kremu). Żeby nie było banalnie, podkręciłam smak wędzoną papryką. Jestem pewna, że moim facetom będzie smakować... Zupa powstała również w ramach wspólnego gotowania z grupą zaprzyjaźnionych blogerek. Temat to "Zupa z psiankami/psianką". Ania proponuje w tym temacie Zupę z czerwonej soczewicy z pomidorami.

      Zupa ziemniaczana z wędzoną papryką

      Składniki:

      2 skrzydełka z kurczaka
      4-5 średnich ziemniaków
      1 marchew
      1/2 średniego selera
      1/2 niewielkiej cebuli
      3-4 ząbki czosnku

      3-4 gałązki natki pietruszki
      przyprawa warzywna bez glutaminianu sodu
      2 listki laurowe
      kilka kulek ziela angielskiego

      1 łyżeczka mielonego kminku
      1 łyżka czerwonej wędzonej papryki

      2/3 szklanki słodkiej śmietanki
      1 kopiata łyżka mąki

      sól i pieprz do smaku

      Umyte skrzydełka włożyć do garnka i zalać do pełna zimną wodą. Gotować aż mięso będzie miękkie.

      Po kilku minutach dodać obrane i pokrojone w kostkę marchew, seler, cebulę i czosnek oraz liście laurowe i ziele. Po kilku minutach dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Kiedy warzywa zmiękną, dodać przyprawę warzywną lub sól, kminek i paprykę oraz posiekaną natkę pietruszki i świeżo mielony czarny pieprz.

      Mąkę rozprowadzić dokładnie śmietankę, wlać płyn, energicznie mieszając. Po zagotowaniu wyłączyć, doprawić do smaku.

      Zupa ziemniaczana z wędzoną papryką


      Warzywa psiankowate 2018

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (11) Pokaż komentarze do wpisu „Zupa ziemniaczana z wędzoną papryką”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      piątek, 17 sierpnia 2018 19:04
  • poniedziałek, 04 czerwca 2018
  • piątek, 02 marca 2018
    • Fuczki

      Fuczki to danie kuchni podkarpackiej. Po raz pierwszy spotkałam się z nimi, śledząc kartę jednej z sanockich restauracji. Przeglądnęłam przepisy w necie i skomponowałam swój przepis na placuszki z ciasta naleśnikowego z kiszoną kapustą. Kapustę można przed użyciem ugotować lub dodać surową. Wypróbowałam pierwszą opcję.

      Fuczki

      Składniki:

      400 g kiszonej kapusty
      1 szklanka mleka
      1 szklanka gazowanej wody mineralnej
      ok. 2 szklanki mąki pszennej
      2 jajka
      sól, pieprz, łyżeczka nasion kminu
      pół łyżeczki proszku do pieczenia (dla chrupkości)

      Sos czosnkowy:

      2 łyżki majonezu
      1 duży kubek śmietany (12% lub mniej)
      pół pęczka natki pietruszki
      1-2 duże ząbki czosnku
      sól i pieprz do smaku

      W dużej misce rozmieszać lub zmiksować jajka, wodę i mleko. Dodać mąkę, proszek, kminek, sól i pieprz. Dokładnie połączyć składniki, by nie było grudek. Ciasto powinno mieć konsystencję ciasta na racuchy. Dodać odciśniętą kapustę i dokładnie wymieszać. Na rozgrzany olej kłaść po 2-3 łyżki ciasta, formując okrągłe placuszki i smażyć na rumiano z obu stron.

      Przygotować sos. Majonez wymieszać ze śmietaną, dodać zmiażdżony czosnek, posiekaną natkę, sól i pieprz. Fuczki podawać polane sosem czosnkowym.

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (8) Pokaż komentarze do wpisu „Fuczki”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      piątek, 02 marca 2018 08:59
  • środa, 21 lutego 2018
    • Pierogi z kiszoną kapustą i twarogiem

      Pierogi z kiszoną kapustą i twarogiem to danie, które moja mama przygotowuje co roku na wigilię. Nie wiem skąd, ale przyszła mi nagle ochota na te pierogi i nie miałam wyjścia, musiałam je przygotować. Zrobiłam porcję na dwa dni dla naszej czwórki. Odsmażane smakują równie wyśmienicie co świeże. Obowiązkowo okraszone skawarkami...

      Pierogi z kiszoną kapustą i twarogiem

      Farsz:

      ok. 500 g kiszonej kapusty
      1 duża cebula
      450 g twarogu w kawałku
      kminek cały lub mielony
      sól i pieprz

      Ciasto:

      700 g mąki poznańskiej
      1 jajko
      5 łyżek oleju
      łyżeczka soli
      ok. 1 i 1/3 szklanka bardzo ciepłej wody
      kawałek słoniny, masło klarowane do smażenia lub olej do smażenia

      Przygotować farsz. Kapustę przepłukać i ugotować. Kiedy przestygnie, odcedzić i mocno odcisnąć, a następnie drobno pokroić. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju, dodać do kapusty i dokładnie wymieszać. Twaróg rozdrobnić widelcem i dodać do kapusty. Farsz porządnie doprawić solą i pieprzem. Ostudzić.

      Przygotować ciasto. W mące zrobić dołek, dodać jajko i dolewać porcjami wodę, mieszając. Na końcu dodać olej i wyrobić gładkie, elastyczne, nie za twarde ciasto. Ciasto podzielić na 2 porcje, każdą rozwałkowywać na grubość 2 milimetrów. Wykrawać szklanką lub foremką koła o średnicy 6-7 cm, nakładać po kopiatej łyżeczce farszu i zlepiać brzegi, formując grubsze pierogi. Gotować na średnim ogniu do miękkości (ok. 4-5 minut od wypłynięcia na powierzchnię) w dużej ilości osolonego wrzątku z łyżką oleju. Następnie łyżką cedzakową wykładać na talerze, polewając okraszone skwarkami usmażonymi na łyżeczce klarowanego masła.

      Pierogi z kiszoną kapustą i twarogiem

      Pierogi z kiszoną kapustą i twarogiem

      Pierogi z kiszoną kapustą i twarogiem

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (12) Pokaż komentarze do wpisu „Pierogi z kiszoną kapustą i twarogiem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 21 lutego 2018 08:07
  • piątek, 24 listopada 2017
  • wtorek, 26 września 2017
    • Bitki wołowe z prawdziwkami

      Wkrótce zasypię Was potrawami z grzybów. Prawdziwki uzbierałam z moją rodzinką. Sporą część ususzyłam, część zjedliśmy na świeżo i jeszcze udało mi się trochę zamrozić. Dziś zapraszam na bitki wołowe z prawdziwkami.

      Bitki wołowe z prawdziwkami

      Składniki:

      800 g wołowiny na pieczeń

      pół łyżeczki suszonego rozmarynu lub igły z 1 gałązki świeżego

      łyżeczka kminku

      2 liście laurowe

      kilka ziaren ziela angielskiego

      250 mrożonych 300 g świeżych prawdziwków

      2-3 ząbki czosnku

      1 cebula

      masło klarowane lub olej do smażenia

      Mięso wyfiletować, lekko rozbić (na ok. 1 cm). Nie solić! Smażyć do lekkiego zrumienienia z każdej strony na rozgrzanym maśle lub oleju. Przełożyć do patelni z przykrywą, zalać wrzątkiem 2-3 cm ponad mięsem, gotować na małym ogniu. W połowie gotowania (po ok. 30 min.) dodać oczyszczone i pokrojone w kostkę grzyby, kminek, rozmaryn listek laurowy, ziele i dusić. Cebulę obrać, pokroić w grubą kostkę, drobno posiekać czosnek. Kiedy mięso będzie prawie miękkie dodać cebulę i czosnek. Gotować kilka minut. Jeśli sos będzie za rzadki, rozpuścić 1-2 łyżki mąki w 1/2 szklanki zimnej wody i wlać szybko do gotującego sosu, energicznie mieszając. Gotować jeszcze kilka minut, na końcu doprawić ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Podawać z kaszą gryczaną oraz ćwikłą, surówką z kapusty lub z gotowaną kapustą.

      Bitki wołowe z prawdziwkami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Bitki wołowe z prawdziwkami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      wtorek, 26 września 2017 12:09
  • środa, 07 czerwca 2017
    • Barszcz ukraiński z botwiną

      Dzisiaj wspólne gotowanie pod hasłem "trzy po trzy" z Mopsem, Mirabelką, Gin oraz Malwiną. Gotujemy wspólnie danie, które zawiera trzy ważne składniki: botwinkę, ziemniaki i koper. Z tej okazji przygotowałam barszcz ukraiński z botwiną.

      Barszcz ukraiński z botwiną

      Składniki:

      1 pęczek botwinki z małymi burakami
      1 średnia marchew
      pół średniego selera
      3-4 ząbki czosnku
      3 średnie ziemniaki
      kawałek młodej kapusty
      1 puszka białej fasoli lub 300 g ugotowanej

      2/3 szklanki słodkiej śmietany, np. 18%
      posiekany koper
      gałązka lubczyku

      sól, pieprz do smaku
      1/2 szklanki koncentratu z buraków
      pół łyżeczki mielonego kminku
      przyprawa warzywna bez glutaminianu sodu



      Botwinę wyszorować, buraczki obrać, pokroić w kostkę, a łodygi i liście pokroić na bardzo drobne kawałki, Selera, marchew i ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Botwinę, selera, marchew i pokrojony drobno kminek zalać 4-5 szklankami wody. Gotować do miękkości. W połowie czasu gotowania dodać kosteczki ziemniaków i poszatkowaną kapustę, gotować aż wszystkie warzywa będą miękkie. Dodać przyprawę warzywną, sól, pieprz, kminek i oraz posiekany koper i lubczyk, po kilku minutach wlać śmietankę. Po 2 minutach od zagotowania wyłączyć i wówczas można dodać koncentrat buraczany, by wzmocnić smak i poprawić kolor.

      Barszcz ukraiński z botwiną

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (15) Pokaż komentarze do wpisu „Barszcz ukraiński z botwiną”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 07 czerwca 2017 19:05
  • piątek, 26 maja 2017
  • czwartek, 13 kwietnia 2017
    • Placki ziemniaczane z twarogiem chrzanowym

      Placki ziemniaczane zwykle podaję z wołowym gulaszem, kwaśną śmietaną albo twarogiem roztartym ze śmietaną. Zawsze w wersji na słono. Ostatnio zrobiłam eksperyment i dodałam do twarogu nieco chrzanu. To tak chyba w wielkanocnym klimacie. Bardzo mi ta chrzanowa wersja smakowała i poczułam już przedsmak Wielkanocy... Bo przecież chrzan to dodatek obowiązkowy na święta.

      Placki ziemniaczane z twarogiem chrzanowym

      Placki ziemniaczane:

      1,5 kg ziemniaków

      3-4 ząbki czosnku lub płaska łyżeczka suszonego

      1 niewielka cebula

      łyżka ziaren kminku

      słodka papryka, suszony koperek, rozmaryn, tymianek

      sól i pieprz

      2 jajka

      3-4 łyżki mąki

      olej do smażenia

      Twarożek chrzanowy:

      1 kostka sera białego

      1 większy kubek śmietany (ok. 300 g)

      2 łyżki chrzanu (użyłam łagodnego z Krakusa)

      sól

      Ziemniaki obrać, umyć, zetrzeć na drobnej tarce i posolić, po kilku minutach odcisnąć, odlać większość płynu. Obraną cebulę i czosnek również zetrzeć lub zblendować. Dodać do masy razem z ziołami, solą i pieprzem do smaku, wymieszać. Dodać rozkłócone jajka oraz mąkę i jeszcze raz dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać olej, kłaść masę ziemniaczaną, formując okrągłe placuszki. Smażyć z obu stron na brązowo. Kłaść na papierowe ręczniki, usuwając nadmiar tłuszczu.

      Twaróg dokładnie rozgnieść, wymieszać z chrzanem i śmietaną, posolić do smaku. Twaróg powinien mieć rzadszą konsystencję niż ten na kanapki. Jeśli jest za gęsty, dodać śmietany.

      Gorące placki podawać z kleksem twarogu chrzanowego.

      Placki ziemniaczane z twarogiem chrzanowym

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Placki ziemniaczane z twarogiem chrzanowym”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      czwartek, 13 kwietnia 2017 09:46
  • poniedziałek, 27 lutego 2017
    • Fasolka po bretońsku

      Oto moja wersja jednej z kultowych potraw polskiej kuchni. Fasolkę po bretońsku wolę z chudym mięsem wieprzowym niż z kiełbasą. A zimą to danie smakuje najbardziej...

      Składniki:

      400 g suchej fasoli (dałam 250 g białej i 150 g czerwonej)

      500 g passaty pomidorowej

      2 łyżki koncentratu pomidorowego

      1 cebula

      3 ząbki czosnku

      500 g mięsa wieprzowego (z szynki)

      4 kulki ziela angielskiego

      2 liście laurowe

      1 łyżeczka kminku

      2 łyżki suszonego majeranku

      2 łyżki słodkiej papryki

      sól i świeżo mielony pieprz

      Fasolę przepłukać. Przełożyć do garnka i zalać wodą o temperaturze pokojowej, tak, aby ponad fasolą znajdowało się około 5 centymetrów płynu. Pozostawić na minimum 12 godzin do namoczenia. W razie potrzeby dolać wody.

      Po tym czasie odlać wodę, w której fasolka się moczyła i nalać świeżej na tę samą wysokość. Dodać listek laurowy, ziele angielskie. Fasolkę gotować pod przykryciem do miękkości. W razie potrzeby uzupełniać odparowaną wodę.

      Cebulę i mięso pokroić w kostkę. Na patelni lub w szerokim garnku rozgrzać olej. Wrzucić posiekaną cebulę i smażyć aż się zeszkli. Dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, mięso i podsmażyć, aż się lekko przyrumieni. Dodać do fasoli i gotować aż mięso będzie zupełnie miękkie. Następnie wlać passatę, przecier i chwilę i gotować kilka minut, Doprawić solą, pieprzem i pozostałymi przyprawami i jeszcze chwilę gotować, aby wszystkie smaki połączyły się. Można dodać do fasolki posiekaną natkę pietruszki.



      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (11) Pokaż komentarze do wpisu „Fasolka po bretońsku”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 27 lutego 2017 08:47
  • piątek, 09 grudnia 2016
  • środa, 30 listopada 2016
    • Pulpety w sosie pomidorowym

      Dzisiaj nic wymyślnego, zwyczajne pulpety w sosie pomidorowym. Jest to danie, które wszystkim smakuje i nie wymaga długiego stania przy kuchni.

      Pulpety w sosie pomidorowym

      Składniki:

      800 g mielonego mięsa (użyłam łopatki wieprzowej)
      kminek
      zioła prowansalskie lub włoskie
      2 posiekane ząbki czosnku
      sól i pieprz
      2 jajka
      1 mała sucha kajzerka
      mąka do panierowania
      puszka krojonych pomidorów
      1/2 szklanki słodkiej śmietanki 18%
      sól, cukier i świeżo mielony pieprz
      2 łyżki koncentratu pomidorowego
      słodka i ostra papryka w proszku

      pół pęczka natki pietruszki

      Na ogniu postawić szeroki garnek i wlać 4 szklanki wody. Zagotować.

      Kajzerkę namoczyć w zimnej wodzie, a gdy napęcznieje, dobrze odcisnąć, rozdrobnić w palcach. Dodać do mięsa razem z rozkłóconymi jajkami. Przyprawić solą, pieprzem, kminkiem, posiekanym czosnkiem i ziołami prowansalskimi, masę porządnie wyrobić rękoma.

      Formować kulki wielkości moreli, następnie obtoczyć z każdej strony w mące i wrzucić na wrzątek. Dusić na małym ogniu pod przykryciem kilkanaście minut.

      Pomidory przełożyć do mięsa. Dusić do odparowania części soku. Dodać koncentrat i słodką śmietankę. Rozprowadzić do rozpuszczenia. Przyprawić solą, cukrem, ziołami, mielonym pieprzem oraz słodką i ostrą papryką. Pod koniec dodać posiekaną natkę pietruszki.

      Pulpety w sosie pomidorowym

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (13) Pokaż komentarze do wpisu „Pulpety w sosie pomidorowym”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 30 listopada 2016 07:46
  • piątek, 21 października 2016
    • Gęsty gulasz wołowy z ryżem

      Gęsty gulasz wołowy z ryżem

      Składniki:

      500 g wołowiny na gulasz

       1 duża cebula

      2-3 ząbki czosnku

      2 czerwone papryki (albo 1 zielona i 1 czerwona)

      30 dag pieczarek

      kilka suszonych prawdziwków bądź podgrzybków

      2 szklanki passaty pomidorowej

      łyżka przecieru pomidorowego

      2/2 szklanki ryżu arborio

      3 łyżki posiekanej natki pietruszki

      przyprawy: łyżka słodkiej papryki w proszku, kilka kuleczek ziela, 2 listki laurowe, 2 łyżeczki mielonego i 1 łyżeczka całego kminku, sól, pieprz

      olej do smażenia

      ew. 1-2 łyżki Ajvaru

      Mięso umyć, pokroić w małą kostkę. Obsmażyć na oleju. Przełożyć do dużego garnka, zalać wrzątkiem kilka centymetrów nad mięsem, dodać suszone grzyby, cały kminek, listki i ziele, dusić do miękkości. W tym czasie pokroić cebulę, zeszklić na oleju, który został ze smażenia wołowiny. Dodać do gotującego mięsa. Czosnek zmiażdżyć i dodać do garnka. Pieczarki oczyścić i pokroić w grube plastry, obsmażyć do odparowania wody, dorzucić do mięsa. Następnie umyć paprykę, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w kostkę i gdy mięso będzie już prawie zupełnie miękkie dołożyć do mięsa i pieczarek razem z przepłukanym ryżem. Wlać passatę pomidorową. Przyprawić solą, pieprzem, mielonym kminkiem i słodką papryką. Dodać koncentrat pomidorowy i natkę pietruszki. Można także dodać 1-2 łyżki Ajvary, wówczas smak będzie bardziej paprykowy. Wlać śmietankę i jeszcze chwilę gotować Jeszcze raz przyprawić i po ponownym zagotowaniu zdjąć z palnika. 


      Gęsty gulasz wołowy z ryżem

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Gęsty gulasz wołowy z ryżem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      piątek, 21 października 2016 08:59
  • środa, 27 kwietnia 2016
    • Karkówka z solanki

      Przepis na pieczoną karkówkę marynowaną w solance znalazłam u Aguzji. Karkówka przygotowana w ten sposób jest krucha i aromatyczna. Zwiększyłam jednak ilość przypraw w solance i do pieczenia mięsa.Karkówkę polecam głównie na kanapki, ale podana na ciepło z sosem smakuje równie wspaniale.

      Karkówka z solanki

      Składniki:

      1,5 kg karkówki
      6 ząbków czosnku
      ew. kminek suszony czosnek, rozmaryn

      Solanka:

      3 litry wody
      6 łyżek soli
      2 liście laurowe
      8 ziarenek pieprzu
      4 ziarenka ziela angielskiego

      W dużym garnku umieścić wszystkie składniki solanki i zagotować. Zamieszać, by sól się dobrze rozpuściła. Solankę całkowicie wystudzić i umieścić w niej mięso. Odstawić na 24 godziny w chłodne miejsce. Mniej więcej w połowie leżakowania mięso można obrócić i sprawdzić, czy jest całkowicie zanurzone w solance.

      Przed pieczeniem mięso wyjąć i osuszyć dokładnie ręcznikiem papierowym. Karkówkę naciąć w kilku miejscach wąskim, ostrym nożem, a w zagłębienia powkładać obrane ząbki czosnku. Można posypać dodatkowo suszonym czosnkiem, kminkiem i rozmarynem. Tak przygotowane mięso umieścić w rękawie do pieczenia.

      Piekarnik nagrzać do 200 C. Wstawić pieczeń i piec 10 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 150 C i piec jeszcze przez 2,5 godziny.

      Mięso wyjąć z piekarnika, rękaw naciąć na środku, ale karkówkę pozostawić w sosie z pieczenia, aż dobrze wystygnie.

      banner przepis miesiaca

      Karkówka z solanki

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Karkówka z solanki”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 27 kwietnia 2016 12:29
  • wtorek, 12 kwietnia 2016
  • środa, 23 marca 2016
    • Pieczony boczek

      Na Wielkanoc sama przygotowuję wędliny. Zwykle jest to schab lub szynka gotowana oraz pieczony boczek. Staram się kupić jak najchudszy. Mój pachnie kminkiem i czosnkiem. Wspaniale komponuje się z chrzanem...

      Pieczony boczek

      Składniki:

      1,5 kg chudego, surowego boczku,
      1 łyżka soli lub przyprawy warzywnej bez glutaminianu sodu
      szczypta pieprzu
      1 łyżka majeranku
      2 łyżki kminku
      kilka ząbków czosnku
      2-3 łyżki oleju,
      1 łyżka mielonej papryki

      Boczek umyć. Ząbki czosnku obrać, pokrój w plastry. Naszpikować nimi mięso, robiąc otwory końcówką noża. Następnie boczek natrzeć olejem, a następnie solą (przyprawą warzywną), pieprzem, majerankiem, kminkiem i papryką. Odstawić do lodówki na 1 godzinę lub nawet na całą noc, aby mięso przeszło przyprawami. Następnego dnia przełożyć mięso do brytfanki, wstawić do piekarnika o temperaturze 180oC około 1,5 godziny. Upieczony i przestudzony boczek wstawić do lodówki na kilka godzin przed podaniem.

      Pieczony boczek

      Pieczony boczek

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Pieczony boczek”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 23 marca 2016 08:17
  • środa, 27 stycznia 2016
    • Zabielany barszcz czerwony z ziemniakami

      Barszcz czerwony to jedna z moich ulubionych zup. W mojej kuchni ma niejedno oblicze. Niezabielany najbardziej smakuje z uszkami z farszem z grzybów lub w kubku do krokietów. Zabielany słodką śmietanką barszcz czerwony preferuję z ziemniakami, rzadziej natomiast jadamy z jajkiem. 

      Czerwony barszcz czerwony z ziemniakami

      Składniki:

      2 skrzydełka z kurczaka
      1 kg buraków

      2-3 młode marchwie
      po ½ selera i cebuli
      3-4 ząbki czosnku
      3-4 ziemniak
      kilka suszonych grzybów
      
      ¼ szklanki octu winnego lub soku z cytryny

      2/3 szklanki słodkiej śmietany, np. 18%
      posiekany koper i natka pietruszki (dowolna ilość)
      sól, pieprz i cukier do smaku
      1/2 szklanki koncentratu z buraków lub 1 szklankę zakwasu
      łyżeczka kminku
      2 łyżki majeranku
      przyprawa warzywna bez glutaminianu sodu

      Buraki wyszorować, obrać, pokroić na kawałki. Zalać 2 szklankami wody wlać ocet, dodać nieco soli oraz kminek. Gotować do miękkości. W osobnym garnku umieścić obrane i umyte warzywa, pokrojone na kawałki, namoczone wcześniej grzyby oraz skrzydełka z kurczaka. Zalać 3 szklankami wody i gotować około 30 minut. Do wywaru warzywnego wlać przecedzony wywar buraczany. Ponownie zagotować, dodać przyprawę warzywną, sól, pieprz i cukier oraz posiekaną zieleninę, majeranek i śmietanę. Po 2 minutach od zagotowania wyłączyć i wówczas można dodać koncentrat buraczany lub zakwas, by wzmocnić smak i poprawić kolor. Podawać z ugotowanymi ziemniakami pokrojonymi w grubą kostkę.

      Czerwony barszcz czerwony z ziemniakami

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Zabielany barszcz czerwony z ziemniakami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 27 stycznia 2016 09:55
  • czwartek, 17 grudnia 2015
    • Pierogi z kapustą i grzybami w cieście ziemniaczanym

      Na wielu blogach kulinarnych widziałam pierogi, gdzie do ciasta dodaje się gotowane ziemniaki, jak na knedle i pomyślałam sobie, że chętnie ten patent wypróbuję. Ciasto przygotowane w ten sposób jest delikatniejsze i bardziej wilgotne, ale w smaku rewelacyjne. Farsz stanowi gotowana kiszona kapusta, cebula, suszone grzyby i przyprawy. Na ucztę wigilijną idealne... choć proponuję jarsko, bez boczku, a w karnawale, wiadomo... na bogato!

      Pierogi z kapustą i grzybami w cieście ziemniaczanym

      Pierogi z kapustą i grzybami w cieście ziemniaczanym

      Ciasto:

      500 g ziemniaków (dałam Jelly, które są bardziej kremowe)
      3-3,5 szklanki maki pszennej
      1/2 szklanki ciepłej wody
      łyżeczka soli
      2-3 łyżki oleju
      2 jajka

      Farsz:
      ok. 500 g kiszonej kapusty
      1 duża cebula
      100 g suszonych grzybów
      kminek cały
      olej i do smażenia
      sól i pieprz

      Przygotować farsz. Kapustę przepłukać i ugotować razem z grzybami i kminkiem. Kiedy przestygnie, odcedzić i mocno odcisnąć, a następnie drobno pokroić. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju, dodać do kapusty i dokładnie wymieszać. Dobrze doprawić solą i pieprzem.

      Przygotować ciasto. Ziemniaki ugotować i ubić jeszcze gorące tłuczkiem, aby nie było grudek. Wystudzić. Dodać na początku 2 szklanki mąki i rozbełtane jajka, wodę i wyrobić ciasto rekami zwilżonymi olejem (to ułatwia odchodzenie ciasta od rąk).  W razie potrzeby dodać jeszcze mąkę. Ciasto podzielić na 3-4 porcje (to zależy od ilości miejsca do rozwałkowania ciasta), każdą rozwałkowywać na grubość 2 milimetrów. Wykrawać szklanką lub foremką koła o średnicy 6-7 cm, nakładać po kopiatej łyżeczce farszu i zlepiać brzegi. Gotować na średnim ogniu do miękkości (ok. 3-4 minuty od wypłynięcia na powierzchnię) w dużej ilości osolonego wrzątku z łyżką oleju. Następnie łyżką cedzakową wykładać na talerze, polewając okraszone stopionym masłem lub z boczkiem usmażonym z cebulą na łyżeczce masła.


       

        Wytrawne potrawy wigilijne

      Pierogi z kapustą i grzybami w cieście ziemniaczanym
      


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Pierogi z kapustą i grzybami w cieście ziemniaczanym”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      czwartek, 17 grudnia 2015 19:13
  • poniedziałek, 23 listopada 2015
    • Zupa gulaszowa

      Podobną zupę jadłam na studenckiej stołówce kilkanaście lat temu. Potem odtworzyłam jej smak we własnej kuchni. Do dziś jest jedną z moich ulubionych i popisowych zup.

      Zupa gulaszowa

      Zupa gulaszowa

      Składniki:

      200 g mielonej wołowiny
      2 niewielkie marchewki
      1/2 selera
      1 mała pietruszka
      1 duża czerwona papryka
      1 mała papryczka chili
      3 ziemniaki
      1 średnia cebula (biała lub czerwona)
      4 ząbki czosnku

      1 łyżka klarowanego masła
      2 łyżki czerwonej papryki
      1 łyżka mielonego kminku
      2-3 listki laurowe
      kilka kulek ziela angielskiego
      posiekana natka pietruszki
      2 łyżki koncentratu pomidorowego

      sól i pieprz
      1 łyżka przyprawy warzywnej
      maggi
      2-3 łyżki sosu worcestershire (niekoniecznie)

      Wołowinę zalać zimną wodą w dużym garnku (ok. 6 szklanek). Po zagotowaniu zdjąć szumy i przykryć. Gotować do miękkości (ok. 20 minut). Następnie dodać listki laurowe, ziele angielskie, obraną i pokrojoną w kostkę włoszczyznę, cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Po ok. 8 minutach dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i paprykę.

      Na patelni rozgrzać masło, wsypać słodką paprykę i kminek i smażyć ok. 2 minut na małym ogniu, mieszając. Wlać ok. szklanki wywaru z gotującej się zupy, rozprowadzić i przelać do mięsa. Przyprawić solą, pieprzem, sosem worcestershire, przyprawą warzywną i maggi. Dodać koncentrat pomidorowy, posiekaną natkę pietruszki i gotować jeszcze kilka minut, by wszystkie smaki połączyły się.

      Zupa na jesień - edycja 2  Jesień pełna warzyw  Jesienne zupy

      Zupa gulaszowa

      Zupa gulaszowa

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Zupa gulaszowa”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 23 listopada 2015 19:23
  • wtorek, 17 listopada 2015
  • poniedziałek, 09 listopada 2015
    • Schab na zimno

      Jeśli wędlina to najlepsza domowa. Robię taką od ok. 2 lat z przepisu, któruy dostałam od koleżanki. W ten sposób można przygotować schab, szynkę lub filet z indyka. Czas gotowania zależy od wielkości mięsa. 

      Schab na zimno

      Składniki:

      1,2 kg schabu
      2 łyżki soli peklowej

      Marynata:

      kilka kuleczek ziela angielskiego
      garść kuleczek czarnego lub kolorowego pieprzu
      kilka kuleczek jałowca
      4-5 liści laurowych
      łyżka ziaren kminku
      łyżka majeranku
      główka czosnku
      łyżka suszonego czosnku
      3 łyżki suszonej włoszczyzny
      pół pęczka natki pietruszki lub lubczyku
      2 łyżki soli kuchennej lub przyprawy warzywnej bez glutaminianu sodu

      Schab umyć, osuszyć, natrzeć solą peklową i zawinąć w folię. Włożyć do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie mięso umyć, włożyć do garnka razem z przyprawami, zalać zimną wodą (mięso ma być całkowicie zanurzone) i zagotować. Od momentu wrzenia gotować ok. 30 minut. Zdjąć z palnika i ostudzić w wywarze. Schować do lodówki. Na drugi dzień czynność powtórzyć - mięso gotować pół godziny, ostudzić w wywarze, wyjąć, odsączyć, zawinąć w folię i schłodzić. Schab jest gotowy do krojenia. Polecam na kanapki lub jako składnik sałatek. Można również podać z sosem do obiadu. Wywar będzie świetną bazą do barszczu czerwonego, żurku czy kapuśniaku.

      Bezglutenowe śniadanie dla dziecka  Menu dla przyszłej mamy
      

      Schab na zimno

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (16) Pokaż komentarze do wpisu „Schab na zimno”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 09 listopada 2015 08:49
  • czwartek, 19 marca 2015
  • wtorek, 03 marca 2015
    • Pierogi z kiszoną kapustą i fasolką adzuki

      Pierogi z kiszoną kapustą "chodziły" za mną od świąt. Właściwie to już przed Bożym Narodzeniem planowałam przygotowanie pierogów z kiszoną kapustą i fasolką adzuki. W końcu pomysł ten udało mi się zrealizować. Pierogi są wyśmienite, również w wersji "odsmażanej". Danie bierze udział w Przepisie miesiąca - dania z roślin strączkowych.

      Pierogi z kiszoną kapustą i fasolką adzuki

      Ciasto:

      3 szklanki mąki luksusowej lub poznańskiej
      1 jajko
      2-3 łyżki oleju
      łyżeczka soli
      niepełna szklanka bardzo ciepłej wody

      Farsz:
      ok. 300 g kiszonej kapusty
      1 cebula
      2/3 szklanki fasoli adzuki
      kminek cały
      olej i do smażenia
      sól i pieprz

      Fasolę namoczyć, najlepiej na noc. Ugotować i odcedzić. Kapustę przepłukać i ugotować z dodatkiem kminku. Kiedy przestygnie, odcedzić i mocno odcisnąć, a następnie drobno pokroić. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju, dodać razem z fasolą do kapusty i dokładnie wymieszać. Dobrze doprawić solą i pieprzem.

      Przygotować ciasto. W mące zrobić dołek, dodać jajko i dolewać porcjami wodę, mieszając. Na końcu dodać olej i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto podzielić na 3-4 porcje (to zależy od ilości miejsca do rozwałkowania ciasta), każdą rozwałkowywać na grubość 2 milimetrów. Wykrawać szklanką lub foremką koła o średnicy 6-7 cm, nakładać po kopiatej łyżeczce farszu i zlepiać brzegi. Gotować na średnim ogniu do miękkości (ok. 3-4 minuty od wypłynięcia na powierzchnię) w dużej ilości osolonego wrzątku z łyżką oleju. Następnie łyżką cedzakową wykładać na talerze, polewając okraszone stopionym masłem lub z boczkiem usmażonym z cebulą na łyżeczce masła.

      banner przepis miesiaca

      ?Pierogi z kiszoną kapustą i fasolką adzuki

      Pierogi z kiszoną kapustą i fasolką adzuki

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Pierogi z kiszoną kapustą i fasolką adzuki”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      wtorek, 03 marca 2015 09:17
  • wtorek, 24 lutego 2015
  • sobota, 20 grudnia 2014
    • Pieczona szynka z marynaty

      Na święta przygotowuję własną szynkę, karkówkę, boczek lub schab. I mam na mięso dwa patent. Pierwszy - smaruję  mięso solą peklową i zostawiał w lodówce na minimum 24 godziny, następnie płuczę i wkładam do zimnej wody z przyprawami i gotuję dwa razy po kilkadziesiąt minut w odstępie 24-godzinnym. Drugi sposób, który dzisiaj zaprezentuję jest równie prosty, ale mięso ma nieco szlachetniejszy smak, bo w marynacie spędza 5-6 dni.

      Pieczona szynka z marynaty

      Składniki:

      1,2 kg szynki surowej wieprzowej

      Marynata:

      kilka kuleczek ziela angielskiego
      kilka kuleczek czarnego pieprzu
      kilka kuleczek jałowca
      4-5 liści laurowych
      łyżka ziaren kminku
      łyżka majeranku
      5-6 ząbków czosnku
      łyżka suszonego czosnku
      2 łyżki suszonej włoszczyzny
      pół pęczka natki pietruszki lub lubczyku
      3-4 suszone grzyby
      1,5 łyżki soli peklowej

      Do pieczenia szynki:

      łyżka zmielonego kminku
      łyżka majeranku
      łyżka słodkiej czerwonej papryki
      łyżka suszonego czosnku
      1 łyżeczka soli
      1 łyżeczka mielonego pieprzu

      Składniki marynaty (oprócz soli peklowej) zagotować z 2,5 l wody. Po 15 minutach wyłączyć i przestudzić. W ciepłej marynacie rozpuścić sól peklową. Schłodzić do temperatury pokojowej. Mięso umyć, włożyć do ostudzonej marynaty i szczelnie zamknąć. Przechowywać 5-6 dni w niskiej temperaturze - najlepiej w lodówce lub na zewnątrz (do max 6-7oC) przez 5-6 dni. Po tym czasie wyjąć mięso, delikatnie przepłukać, odsączyć, natrzeć przyprawami, dodając liście laurowe, ziele, kminek, grzyby, pieprz i czosnek razem z mięsem do rękawa piekarniczego i szczelnie zamknąć. Ułożyć w brytfannie lub głębokiej blasze i piec 1,5-2 godziny aż szynka będzie miękka i krucha. Szynkę można podawać jako wędlinę lub podgrzane w sosie jako mięso do obiadu.

      Pieczona szynka z marynaty

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Pieczona szynka z marynaty”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      sobota, 20 grudnia 2014 21:10

Kalendarz

Wrzesień 2018

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny





Skrzynka pocztowa Napisz do mnie






Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne

myTaste.pl

Przepisy Na - katalog kulinarny

zobacz moją galerię na mniamspinka.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl

rondel



zBLOGowani.pl




banner przepis miesiaca




Darmowe fotoblogi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...