Malinowa czerwień

Wpisy otagowane „białka”

  • piątek, 29 grudnia 2017
    • Sernik szafranowy z bezą

      Sernik upiekłam na święta. Zniknął ekspresowo. Po 2 dniach na wierzchu bezy pojawiła się rosa, a ja fotografie wykonałam na drugi dzień po upieczeniu. Polecam nie tylko na święta, ale może na Nowy Rok? Z najlepszymi życzeniami zdrowia, radości i optymizmu...

       Sernik szafranowy z bezą

      Spód:

      250 g kruchych ciastek (użyłam 2 opakowania ciastek typu pieguski z czekoladą)

      100 g masła

      2 łyżki kakao

      Masa serowa:

      1 kg zmielonego sera na serniki

      4 żółtka

      1 niepełna szklanka cukru

      2 łyżeczki cukru waniliowego

      0,3 g szafranu (opakowanie z Kamisa)

      2 łyżki mąki pszennej

      Beza:

      4 białka

      szklanka cukru

      szczypta soli

      Masło stopić. Ciastka zmielić w malakserze i wymieszać z kakao i stopionym masłem. Wylepić masą spód tortownicy (25-26 cm) wyłożonej papierem. Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy.

      Jajka i żółtka utrzeć z twarogiem, cukrem oraz cukrem waniliowym. Dodać nitki szafranu oraz mąkę i utrzeć. Wyłożyć na ciasteczkowy spód. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180oC. Piec około 45 minut aż masa serowa zetnie się na wierzchu. Temperaturę zmniejszyć na 150oC Białka ubić na sztywno z dodatkiem soli. Partiami, dalej miksując, dodawać cukier i miksować do rozpuszczenia cukru. Bezę wyłożyć równomiernie na wierzch pieczonego sernika. Piec  jeszcze około 45 minut do lekkiego zrumienienia bezy. Wyjąć, wystudzić i schłodzić.

      Sernik szafranowy z bezą

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik szafranowy z bezą”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      piątek, 29 grudnia 2017 08:16
  • wtorek, 03 lutego 2015
    • Tartaletki mleczne z ricottą i musem z malin

      Ciasta i desery coraz rzadziej goszczą w naszym domu i... na blogu. Jednak karnawał i Walentynki mobilizują mnie do przygotowania słodkich przyjemności....

      Tartaletki mleczne z ricottą i musem z malin 

      Składniki na 5-6 tartaletek:

      Ciasto:

      1-1 i 1/4 szklanki mąki krupczatki
      1/4 szklanki ciemnego kakao
      3 łyżki cukru pudru
      2 żółtka
      150 g masła
      płaska łyżeczka proszku do pieczenia
      ew. 1-2 łyżki zimnej wody

      Masa serowa:

      250 g ricotty
      100 g naturalnego twarożku
      1/2 szklanki skondensowanego słodzonego mleka
      2 białka
      op. cukru waniliowego
      skórka otarta z połowy cytryny

      Mus malinowy:

      300 g mrożonych malin
      2 łyżki cukru
      łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny
      2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

      Przygotować ciasto:mąkę i kakao przesiać, dodać proszek do pieczenia oraz cukier i wymieszać. Dodać żółtka i pokrojone masło. Zagnieść palcami, w razoie potrzeby dodać 1-2 łyżki zimnej wody. Wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę.
      Żółtka wymieszać dokładnie z mlekiem skondensowanym oraz ricottą, wymieszać dokładnie, by nie było grudek.
      Piekarnik nagrzać do temperatury 170 stopni. Wylepić ciastem foremki aż po brzegi. Na ciasto wyłożyć po 2-3 łyżki masy serowej. Piec ok. 30 minut, do momentu aż wierzch masy serowej zetnie się. Wyjąć z piekarnika, przestudzić.

      W czasie pieczenia przygotować mus. Maliny zasypać cukrem i ugnieść. Dodać sok z cytryny i zagotować. Następnie przetrzeć przez sito. Sok zagotować. W niewielkiej ilości wody (ok. 1/3 szklanki) rozpuścić mąkę, wlać małym strumieniem do gotującego soku, cały czas mieszając. Po zgęstnieniu zdjąć z ognia. Przestudzony mus można włożyć do rękawa cukierniczego i wycisnąć wzorki na wierzchu serniczków lub wyłożyć na wierzch jak galaretkę. Schłodzić.

      Tartaletki mleczne z ricottą i musem z malin

      Tartaletki mleczne z ricottą i musem z malin

      Karnawałowe Słodkości!  Walentynkowe menu

  • czwartek, 15 stycznia 2015
  • piątek, 18 stycznia 2013
    • Sernik z gruszkami na cynamonowo-imbirowym spodzie z bezą

      Nie pamiętam, kiedy ostatnio piekłam moje ulubione ciasto czyli sernik. Obiecałam sobie, że w karnawale nadrobię zaległości i wymyślę nowe serowe wypieki, które tak bardzo lubi moja rodzinka i koleżanki z pracy... 

      Sernik z gruszkami na cynamonowo-imbirowym spodzie z bezą

      Cynamonowo-imbirowy spód: 1 szklanka mąki, najlepiej gryczanej lub pełnoziarnistej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1/2 szklanki brązowego cukru, 1 jajko, 1/3 szklanki oleju, 1/2 szklanki jogurtu naturalnego, po 1 łyżeczce cynamonu i imbiru.

      Masa serowa: 1 kg zmielonego sera białego, niepełna szklanka cukru, 2 żółtka, 4 jajka, 2 łyżeczki cukru waniliowego, łyżka mąki ziemniaczanej z górką, skórka starta z jednej cytryny, sparzonej i wyszorowanej, 3 duże gruszki, obrane i pokrojone w dużą kostkę.

      Beza: 2 białka, pół szklanki cukru, łyżka soku z cytryny.

      Jajko rozkłócić z cukrem, jogurtem i olejem, dodać mąkę, proszek do pieczenia, imbir i cynamon. Dobrze rozmieszać, by nie było grudek. Wylać na spód tortownicy (26 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec do suchego patyczka w temp. 180oC. Wyjąć i nieco przestudzić.

      Gruszki obrać i pokroić w kostkę. Jajka i żółtka rozkłócić z serem, cukrem i cukrem waniliowym. Dodać skórkę z cytryny i mąkę ziemniaczaną. Dobrze wymieszać trzepaczką, by nie było grudek. Wylać na podpieczony spód i piec w 180oC przez pierwsze 30 minut, potem zmniejszyć temp. do 150oC i piec kolejne 30 minut. 5 minut wcześniej ubić bezę.

      Białka ubić na sztywno, wsypać cukier i ubijać do rozpuszczenia cukru (najlepiej na parze). Wlać sok z cytryny, cały czas ubijając. Bezę wyłożyć na ścięty sernik i piec w tej samej temp. aż beza lekko się zrumieni. Studzić w uchylonym piekarniku. Potem studzić na zewnątrz. Ostudzony schłodzić i przechowywać w lodówce.

      

      Sernik z gruszkami na cynamonowo-imbirowym spodzie z bezą

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik z gruszkami na cynamonowo-imbirowym spodzie z bezą”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      piątek, 18 stycznia 2013 18:43
  • niedziela, 22 lipca 2012
    • Kruche ciasto z truskawkami i cytrynową pianką

      Dziś wyjeżdżamy na kilka dni na wieś. Do moich ukochanych łąk pełnych motyli i na szeroko pojęty relaks. Na huśtawce z książką pod jabłonką. Zostawiam Wam talerz z ciastem pełnym ostatnich tegorocznych truskawek. Zostawiam go na ścieżce, która prowadzi na tę właśnie łąkę pełną motyli...

      Ciasto truskawkowe z cytrynową pianką

      Składniki na kruche ciasto:

      2,5 szklanki mąki pszennej (może być również mąka krupczatka)

      250 g zimnego masła

      2 łyżki kwaśnej śmietany

      2 łyżeczki proszku do pieczenia

      2/2  szklanki cukru pudru

      5 żółtek

      Masło pokroić w kostkę, szybko zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta Podzielić na 2 równe części. Każdą zawinąć w folię spożywczą, zamrozić.

      Blachę (górne wymiary to: 30 x 25 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć na jedną część ciasta, lekko przyklepać dłonią i wyrównać. Podpiec na złoty kolor w temperaturze 190ºC przez około 20 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia.

      Cytrynowa pianka:

      5 białek

      1 niepełna szklanka drobnego cukru do wypieków

      2 opakowania kisielu cytrynowego, bez cukru (2 x 40 g)

      1/2 szklanki oleju

      Ponadto:

      500 g truskawek lub innych owoców sezonowych

      Ciasto truskawkowe z cytrynową pianką

      Białka ubić na sztywno, powoli wsypywać drobny cukier oraz proszek kisielowy, cały czas miksując, by dobrze się rozpuścił. Strużką wlewać olej, miksując do połączenia.

      Na podpieczony, zimny spód ciasta wyłożyć ubitą pianę. Wyrównać i układać gęsto pokrojone na kawałki truskawki. Delikatnie wepchnąć w pianę. Na wierzch zetrzeć drugą część zamrożonego ciasta i piec w tej samej temperaturze około 40 minut aż wierzch się zezłoci.


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Kruche ciasto z truskawkami i cytrynową pianką”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      niedziela, 22 lipca 2012 10:42
  • środa, 30 maja 2012
  • piątek, 23 marca 2012
    • Babka amaretto z wiśniami i różową czekoladą (na białkach)

      Pierwszy wiosenny weekend zaczynam od przepisu na babkę. Będę się długo nią zachwycać, bo jest warta wszystkich ochów i achów... Jest aromatyczna, wilgotna, pachnąca migdałami. Słodycz ciasta przełamuje kwaskowatość wiśni. I do tego ta polewa... Smak białej czekolady w kolorze różowym, trudno odgadnąć czym była zabarwiona....

      Babka wędruje tu i tu.

       

      Babka amaretto z wiśniami i różową czekoladą (na białkach)

       

      Składniki:

      100 drobno zmielonych płatków migdałowych lub zmielonych migdałów bez skórek

      200 g mąki

      2 budynie śmietankowe

      2/3 szklanki cukru

      2 łyżeczki cukru migdałowego

      2 łyżeczki proszku do pieczenia

      szczypta soli

      5 białek

      250 ml jogurtu naturalnego

      150 g miękkiego masła

      125 ml likieru amaretto

      mrożone wiśnie lub suszona żurawina

      Polewa:

      100 g białej czekolady

      4 łyżki mleka lub śmietanki

      2 łyżeczki koncentratu buraczanego

      50 g płatków migdałowych


      Babka amaretto z wiśniami i różową czekoladą (na białkach)

      Masło i jogurt wyjąć z lodówki na 3 godziny przed pieczeniem. Białka powinny być zimne do ubicia. Mąkę przesiać z budyniami i proszkiem do pieczenia, wymieszać z migdałami. Miękkie masło utrzeć z cukrami, dodać jogurt oraz porcjami dodawać suchą mieszankę. Ciągle mieszając, małym strumykiem wlać amaretto. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodać do masy maślanej i dokładnie wymieszać łyżką. Formę do babki wysmarować olejem i wysypać bułką tartą lub mielonymi migdałami. Wyłożyć 1/3 ciasta i powkładać do niego 1/2 wiśni (nierozmrożonych). Wyłożyć drugą porcję ciasta, resztę wiśni, a na nie pozostałe ciasto. Piec 50-60 minut w temperaturze 180oC. Babka jest upieczona, kiedy wykałaczka wbita w środek ciasta jest sucha. Wyjąć z piekarnika, ostudzić i wyciągnąć z formy. Udekorować zimną babkę polewą wykonaną z białej czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej z mlekiem lub śmietanką i wymieszanej z koncentratem buraczanym. Wierzch posypać płatkami migdałów.

       

      Babka amaretto z wiśniami i różową czekoladą (na białkach)

      Babka amaretto z wiśniami i różową czekoladą (na białkach)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Babka amaretto z wiśniami i różową czekoladą (na białkach)”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      piątek, 23 marca 2012 17:44

Kalendarz

Maj 2018

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny





Skrzynka pocztowa Napisz do mnie






Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne

myTaste.pl

Przepisy Na - katalog kulinarny

zobacz moją galerię na mniamspinka.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl

rondel



zBLOGowani.pl




banner przepis miesiaca




Darmowe fotoblogi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...