Malinowa czerwień

Wpisy otagowane „Ajvar”

  • piątek, 20 października 2017
  • piątek, 25 sierpnia 2017
    • Roladki schabowe z papryką w sosie z Ajvarem

      Dzisiaj na moim blogu propozycja na weekendowy obiad, a mianowicie roladki ze schabu, a w nich salami, papryka i ser. Mięso dusiłam w sosie z dodatkiem Ajvaru i wędzonej papryki w proszku, którą od pewnego czasu dodaję do wielu moich dań. Zapraszam i polecam!

      Roladki schabowe z papryką w sosie z Ajvarem

      Składniki na 10 roladek:

      10 grubszych plastrów schabu (ok. 1,5 cm)
      salami w plastrach
      po pół papryki zielonej i żółtej pokrojonej w paski
      kawałek sera żółtego
      sól, słodka papryka, pieprz, przyprawa do chili con carne, suszony czosnek

      olej do smażenia

      Sos:
      1 duża cebula
      ok. szklanki Ajvaru, najlepiej łagodnego
      1 łyżeczka wędzonej papryki
      sól, pieprz do smaku
      3 ząbki czosnku

      Mięso umyć, osuszyć i rozbić bardzo cienko. Obsypać delikatnie z obu stron przyprawami. Na brzegu każdego płata ułożyć po plastrze salami, po pasku obu papryk i podłużnym kawałku sera. Zrolować, dopinając wykałaczkami brzegi. Obsmażyć na gorącym oleju na lekko złoty kolor z każdej strony. Przełożyć do większego garnka, zalać taką ilością wrzącej wody, by przykryło mięso. W razie potrzeby dolewać gorącej wody. Dusić przykryte mięso do miękkości. W trakcie gotowania obrać cebulę i czosnek, pokroić w kostkę i dodać do wywaru z mięsa. Kiedy mięso zmięknie, dodać Ajvar, wędzoną paprykę w proszku, przemieszać i gotować kilka minut. Do sosu można również dodać posiekaną natkę pietruszki czy lubczyk. Podawać z kaszą jęczmienną i dowolną surówką lub mizerią.

      

      Roladki schabowe z papryką w sosie z Ajvarem

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Roladki schabowe z papryką w sosie z Ajvarem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      piątek, 25 sierpnia 2017 12:22
  • piątek, 21 października 2016
    • Gęsty gulasz wołowy z ryżem

      Gęsty gulasz wołowy z ryżem

      Składniki:

      500 g wołowiny na gulasz

       1 duża cebula

      2-3 ząbki czosnku

      2 czerwone papryki (albo 1 zielona i 1 czerwona)

      30 dag pieczarek

      kilka suszonych prawdziwków bądź podgrzybków

      2 szklanki passaty pomidorowej

      łyżka przecieru pomidorowego

      2/2 szklanki ryżu arborio

      3 łyżki posiekanej natki pietruszki

      przyprawy: łyżka słodkiej papryki w proszku, kilka kuleczek ziela, 2 listki laurowe, 2 łyżeczki mielonego i 1 łyżeczka całego kminku, sól, pieprz

      olej do smażenia

      ew. 1-2 łyżki Ajvaru

      Mięso umyć, pokroić w małą kostkę. Obsmażyć na oleju. Przełożyć do dużego garnka, zalać wrzątkiem kilka centymetrów nad mięsem, dodać suszone grzyby, cały kminek, listki i ziele, dusić do miękkości. W tym czasie pokroić cebulę, zeszklić na oleju, który został ze smażenia wołowiny. Dodać do gotującego mięsa. Czosnek zmiażdżyć i dodać do garnka. Pieczarki oczyścić i pokroić w grube plastry, obsmażyć do odparowania wody, dorzucić do mięsa. Następnie umyć paprykę, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w kostkę i gdy mięso będzie już prawie zupełnie miękkie dołożyć do mięsa i pieczarek razem z przepłukanym ryżem. Wlać passatę pomidorową. Przyprawić solą, pieprzem, mielonym kminkiem i słodką papryką. Dodać koncentrat pomidorowy i natkę pietruszki. Można także dodać 1-2 łyżki Ajvary, wówczas smak będzie bardziej paprykowy. Wlać śmietankę i jeszcze chwilę gotować Jeszcze raz przyprawić i po ponownym zagotowaniu zdjąć z palnika. 


      Gęsty gulasz wołowy z ryżem

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Gęsty gulasz wołowy z ryżem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      piątek, 21 października 2016 08:59
  • piątek, 26 sierpnia 2016
  • sobota, 09 kwietnia 2016
  • środa, 07 stycznia 2015
    • Pikantne bułeczki z nadzieniem z kurczaka z oliwkami

      Bułeczki podałam z czystym barszczem czerwonym na wywarze z kurczaka. Udko wykorzystałam do nadzienia. bardzo polecam nie tylko na sylwestrowe szaleństwa, ale na wszelkie spotkania rodzinne i "domówki".

      Pikantne bułeczki z nadzieniem z kurczaka z oliwkami

      Pikantne bułeczki z nadzieniem z kurczaka z oliwkami

      Składniki:

      500 g mąki pszennej

      1/2 szklanki ciepłej wody

      1/2 szklanki  ciepłego mleka

      50 g stopionego masła

      1 łyżeczka soli

      1 łyżeczka cukru

      12 suchych drożdży lub 25 g świeżych

      Ponadto:

      1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania

      sezam do posypania

      Nadzienie:

      mięso z 1 jednego ugotowanego udka kurczaka (bez skóry i kości)

      250 g gęstego serka śmietankowego

      2 łyżki Ajvaru

      kilka posiekanych suszonych pomidorów z oliwy

      2 łyżki posiekanej natki

      łyżeczka ziół do pizzy

      1 łyżka koncentratu pomidorowego

      szczypta ostrej czerwonej papryki

      1 mały woreczek zielonych oliwek, odsączonych i przekrojonych na pół

      kawałek drobno posiekanej czerwonej papryki

      sól, pieprz do smaku

      Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn z wody). Dodać resztę składników i wyrobić, dodając pod koniec stopione masło. Wyrabiać ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Uformować z ciasta kulę, odłożyć przykryte w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1 godziny).

      Przygotować farsz: mięso zmiksować, dodać serek oraz pozostałe składniki. Na końcu dodać oliwki, czerwoną paprykę i suszone pomidory.

      Kiedy ciasto podwoi objętość, podzielić na 12 równych części.

      Każdą część lekko rozwałkować na nieduże koło. Kłaść po łyżce farszu, składać na pół, zlepić brzegi, formując okrągłe bułeczki. Następnie układać na wyłożonej pergaminem blaszce łączeniem do dołu, zachowując odstępy pomiędzy bułeczkami. Przykryć ściereczką, pozostawić na 20-25 minut do podrośnięcia. Przed samym pieczeniem posmarować jajkiem wymieszanym z mlekiem i posypać sezamem.

      Piec w temperaturze 180ºC przez około 30 minut aż będą miały złoty kolor.

      Pikantne bułeczki z nadzieniem z kurczaka z oliwkami

      Pikantne bułeczki z nadzieniem z kurczaka z oliwkami

      Przekąski Sylwestrowe

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (14) Pokaż komentarze do wpisu „Pikantne bułeczki z nadzieniem z kurczaka z oliwkami”
      Tagi:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 07 stycznia 2015 19:54
  • poniedziałek, 11 sierpnia 2014
    • Leczo ze śliwkami i patisonem

      Kocham lato za bogactwo warzyw. I bardzo lubię wszelkie lecza, gulasze, z mięsem lub w wersji wege. W tym daniu królują pomidory, patisony i świeże śliwki w towarzystwie aromatycznych przypraw.

      Leczo ze śliwkami i patisonem

      Składniki:

      1 kg bardzo dojrzałych pomidorów (najlepiej malinowych)

      5-6 bardzo dojrzałych śliwek

      2 niewielkie patisony

      1 mała cukinia

      2 czerwone cebule

      2 papryki (dowolnego koloru)

      3 ząbki czosnku

      3 szklanki esensjonalnego wywaru, np. wołowego

      pęczek natki pietruszki

      3 łyżki Ajvaru

      2 łyżki koncentratu pomidorowego

      cukier, sól i pieprz

      2 łyżki majeranku

      łyżeczka kminku

      2 łyżeczki słodkiej papryki

      pół łyżeczki cynamonu lub przyprawy korzennej

      Pomidory zalać wrzątkiem, odczekać 10 minut i zdjąć skórę. Umyte śliwki przekroić na pół wypestkować. Pomidory pokroić na mniejsze części, umieścić razem ze śliwkami w garnku, zalać szklanką wody, delikatnie posolić i rozgotować (ok. ½ godziny).

      Patisony obrać, wydrążyć gniazda nasienne. Z papryk również usunąć środki. Paprykę, cukinię i obraną cebulę pokroić w kostkę. Warzywa zalać wywarem i gotować do miękkości. Połączyć rozgotowanymi pomidorami i śliwkami, dodać posiekaną natkę i przyprawy. Na końcu dodać Ajvar i koncentrat pomidorowy. W razie potrzeby przyprawić pieprzem, solą i cukrem (gdyby leczo było za kwaśne). Podawać gorące z pieczywem, kaszą lub ryżem, wierzch udekorować natką. Poza sezonem można użyć pomidorów w puszce oraz wędzonych śliwek, a patisony zastąpić cukinią, która praktycznie przez cały rok dostępna jest w sklepach.

      Warzywa psiankowate 2014  Lato w pełni!

      Leczo ze śliwkami i patisonem 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (15) Pokaż komentarze do wpisu „Leczo ze śliwkami i patisonem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 11 sierpnia 2014 10:23
  • piątek, 11 lipca 2014
  • wtorek, 13 maja 2014
    • Pizzerinki z salami, szparagami i papryką

      Co powiecie na pizzę z dodatkiem szparagów? Mnie bardzo smakowała....

      Pizzerinki z salami, szparagami i papryką

      Ciasto:

      1 szklanka ciepłej wody
      2 i 1/3 szklanki mąki pszennej chlebowej
      30 g drożdży
      pół łyżeczki cukru
      płaska łyżeczka soli
      4 łyżki oleju
      oraz mąka do podsypywania

      Dodatki:

      4-6 zielonych szparagów, ugotowanych i przekrojonych na 3 części (zdrewniałe części wyrzucamy)
      200 g sera żółtego, np. Goudy lub Ementalera
      100 g pieczarek, oczyszczonych, pokrojonych w plastry
      80 g salami w plastrach
      po ćwiartce 2 papryki w różnych kolorach, pokrojone w paski
      1 cebula, obrana i pokrojona w pół krążki
      3 ząbki czosnku, drobno posiekane
      zioła do pizzy
      4-5 łyżek Ajvaru, sosu barbecue lub z tego przepisu

      W ciepłej wodzie rozpuścić drożdże, dodać cukier i 3 łyżki mąki. Dobrze wymieszać. Odstawić do momentu aż drożdże zaczną pracować. Wówczas dodać sól, połowę oleju i wyrobić elastyczne i gładkie ciasto (około 5 minut). W czasie wyrabiania dodać jeszcze 2 łyżki oleju. Obsypać mąką i pozostawić przykryte ściereczką na 20 minut. Ciasto podzielić na 4 części. Dłońmi oprószonymi mąką uformować 4 placki, rozkładając na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i podsypanej mąką. Poczekać kilkanaście minut, by ciasto na blasze nieco podrosło. W tym czasie przygotować dodatki.

      Ciasto posmarować sosem, posypać tartym na grubych oczkach serem, rozłożyć salami, pieczarki, cebulę, czosnek, papryki i szparagi. Posypać ziołami. Blachę z pizzami wstawić do gorącego piekarnika. Przez pierwsze 12 minut piec w 240oC na środkowej półce piekarnika z funkcją góra-dół, kolejne 3-5 na termoobiegu z funkcją grilla w temperaturze 200oC. Pizzę podałam z sosem czosnkowo-ziołowym na bazie jogurtu.

      Szparagi  Piknik majowy 


      Pizzerinki z salami, szparagami i papryką

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (14) Pokaż komentarze do wpisu „Pizzerinki z salami, szparagami i papryką”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      wtorek, 13 maja 2014 08:43
  • poniedziałek, 24 marca 2014
    • Pikantana zupa marchwiowa z kurczakiem i ryżem

      W miniony weekend pogoda była tak piękna, że żal było spędzać czas w kuchni. Dlatego w sobotę zrobiliśmy sobie wycieczkę za miasto, ja oczywiście z aparatami :) Obiad zjedliśmy u mamy mojego męża, a ja bardzo ucieszyłam się na widok placków ziemniaczanych po węgiersku. 

      A jeśli o węgierskich smakach mowa, to polecam kolejne już wcielenie zupy marchewkowej. Dziś na pikantnie, z dodatkiem Ajvaru. Na drugie danie polecam kilka wiosennych fotografii z łąki, znad zalewu i z przyblokowych ogródków...

      Pikantana zupa marchwiowa z kurczakiem i ryżem

      Składniki:

      1 duży filet z kurczaka
      4 marchwie
      kawałek selera
      ½ cebuli
      3 ząbki czosnku
      pół pęczka natki pietruszki
      3 łyżki ostrego Ajvaru
      1 łyżka słodkiej papryki
      1 łyżeczka przyprawy do chili con carne
      1 łyżeczka oregano
      sól i pieprz, szczypta chili, przyprawa do rosołu bez glutaminianu sodu
      1/2 szklanki słodkiej śmietanki
      szklanka ugotowanego ryżu

      Filet z kurczaka włożyć do większego garnka, zalać 4 szklankami wody. Warzywa umyć i obrać, pokroić w kostkę. Włożyć do wody z mięsem i gotować do miękkości. Wyjąć mięso i pokroić. Następnie dodać do zupy Ajvar, chili, oregano i paprykę w proszku. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Warzywa wraz z wywarem i przyprawami zmiksować. Zabielić słodką śmietanką. Na końcu dodać posiekaną natkę pietruszki oraz pokrojone mięso. Podawać z ugotowanym ryżem.

      Marchew w roli głównej 2  Red Hot Chilli

      Pikantana zupa marchwiowa z kurczakiem i ryżem

       

       

      

       

       

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Pikantana zupa marchwiowa z kurczakiem i ryżem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 24 marca 2014 13:30
  • poniedziałek, 10 lutego 2014
  • sobota, 05 października 2013
    • Pizza z chorizo i figami

      Pizza z chorizo i figami

      Pizza z chorizo i figami

      Składniki:

      2/3 szklanki dość ciepłej wody
      1 i 3/4 szklanki mąki pszennej chlebowej
      20 g drożdży
      pół łyżeczki cukru
      pół łyżeczki soli
      2 łyżki oleju
      oraz mąka do podsypywania

      Sos:

      3-4 łyżki Ajwaru lub czerwonego pesto (lub dowolnego sosu pomidorowego)

      Nadzienie: 

      150-200 g sera żółtego (użyłam ementalera i goudy)
      kilka plastrów szerokiej kiełbasy chorizo
      1 mała cebula pokrojona w krążki
      2 figi pokrojone w plastry
      kawałek słodkiej czerwonej papryki, pokrojonej w paseczki
      2 łyżki ziół do pizzy lub oregano z bazylią
      świeżo mielony czarny pieprz lub pieprz cayenne
      słodka papryka w proszku

      W ciepłej wodzie rozpuścić drożdże, dodać cukier i 2 łyżki mąki. Dobrze wymieszać. Odstawić do momentu aż drożdże zaczną pracować . Wówczas dodać sól, olej i wymieszać. Wyrobić elastyczne i gładkie ciasto (około 5 minut). W czasie wyrabiania można zwilżać rękę oliwą, ciasto wtedy mniej klei się do rąk. Dłońmi oprószonymi mąką uformować cienki placek, rozkładając na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i podsypanej mąką. Poczekać kilkanaście minut, by ciasto na blasze nieco podrosło. Można dać do piekarnika nagrzanego do 40oC. W tym czasie przygotować dodatki.

      Ciasto posmarować Ajvarem lub pesto, posypać tartym na grubych oczkach serem, rozłożyć chorizo, cebulę, figi i paprykę, posypać ziołami oraz pieprzem i papryką. Przez pierwsze 12 minut piec w 230oC na środkowej półce piekarnika z funkcją góra-dół, kolejne 3-5 na termoobiegu z funkcją grilla w temperaturze 200oC. Pizzę podałam z ulubionym gotowym sosem barbecue.

        

      Pizza z chorizo i figami

      Pizza z chorizo i figami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Pizza z chorizo i figami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      sobota, 05 października 2013 22:11
  • czwartek, 10 stycznia 2013
  • poniedziałek, 07 stycznia 2013
  • niedziela, 16 grudnia 2012
    • Pierożki z soczewicą z ciasta francuskiego

      Wigilia to najpyszniejsza kolacja w roku. Spędzamy ją zawsze u mojej mamy. Przez cały rok czekam z niecierpliwością na maminy barszcz z grzybowymi uszkami, żur pachnący czosnkiem i grzybami, które jesienią z wielka pasją zbierał mój tata oraz na pierogi w dwóch wersjach: ruskie oraz z kiszoną kapustą i twarogiem. A już najbardziej czekam na kompot z suszu pachnący wędzonymi śliwkami...

      Gdybym to ja przygotowywała wigilię, być może znalazłyby się na naszym stole pieczone pierożki z soczewicą, a do popicia czerwony barszcz. Wiem jedno. Na pewno w ten wyjątkowy wieczór podałabym potrawy bez mięsa...

      Pierożki z soczewicą z ciasta francuskiego

      Składniki:

      3/4 szklanki czerwonej soczewicy

      2 łyżki Ajvaru

      1 łyżka koncentratu pomidorowego

      sól, pieprz

      1 niewielka cebula

      1 ząbek czosnku

      kilka suszonych pomidorów z oliwy

      1 łyżka majeranku

      masło klarowane

      oraz 2 opakowania ciasta francuskiego

      

      Soczewicę ugotować w osolonym wrzątku, odcedzić, przestudzić i odcisnąć. Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na maśle, dodając pod koniec zmiażdżony i posiekany drobno ząbek czosnku. Dodać do soczewicy razem z Ajvarem i koncentratem pomidorowym, posiekanymi drobno pomidorami i majerankiem. Doprawić farsz solą i pieprzem.

      Ciasto francuskie rozwinąć. Wykrawać w nim kółka lub pokroić w kwadraty. Do środka dodawać farsz i zlepiać brzegi. Piec na blasze wyłożonej papierem do pieczenia na rumiano. Podawać z gorącym barszczem czerwonym rozlanym do kubków.

      Pierożki z soczewicą z ciasta francuskiego

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Pierożki z soczewicą z ciasta francuskiego”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      niedziela, 16 grudnia 2012 18:33
  • wtorek, 11 grudnia 2012
  • poniedziałek, 05 listopada 2012
  • wtorek, 23 października 2012
    • Pasztet z papryki, cukinii i soczewicy

      Zdecydowanie smaczniejszy, bo bardziej wyrazisty w smaku niż wcześniejszy Pasztet z cukinii z oliwkami i suszonymi pomidorami. Przepis jak zawsze z głowy, ale dokładnie ważyłam składniki, by umieścić go na blogu. Mam nadzieję, że się skusicie i napiszecie opinię... 

      A w dalszej części zapraszam na fotografie z niedzielnej wyprawy na najwyższy polski szczyt Bieszczadów.

      Pasztet z papryki, cukinii i soczewicy 

      Pasztet z papryki, cukinii i soczewicy

      Składniki:

      1,25 kg startej cukinii (waga przed odciśnięciem)

      3 duże czerwone papryki

      1,5 szklanki czerwonej soczewicy

      1 duża cebula

      3 ząbki czosnku

      1 szklanka bułki tartej

      4 jajka

      3-4 łyżki koncentratu pomidorowego

      ew.  3-4 łyżki Ajvaru (pastę z papryki), by uzyskać bardziej paprykowy smak

      ew. 4-5 suszonych pomidorów z oliwy dla wzmocnienia smaku

      1 łyżka łagodnej pasty curry

      2 łyżki słodkiej czerwonej papryki

      1 łyżka włoskich ziół

      sól i pieprz do smaku

      olej do smażenia

      bułka tarta i tłuszcz do formy

       

       

      Soczewicę ugotować do miękkości, odcedzić. 

      Cukinię umyć. Dużą obrać i wydrążyć środki. Zetrzeć na grubej tarce, zaś młode warzywa zetrzeć razem ze skórą i wnętrzem. Delikatnie osolić i zostawić na pół godziny, by puściła sok. Paprykę umyć, wydrążyć środki, pokroić w grubą kostkę. Cebule posiekać w kostkę, delikatnie posolić i poddusić  razem z papryką na małym ogniu, na niewielkiej ilości na oleju lub oliwie z pomidorów. Pod koniec duszenia dodać obrany, zmiażdżony czosnek.

      Soczewicę zmiksować na papkę razem z papryką oraz suszonymi pomidorami, jeśli chcemy je dodać dla wzmocnienia smaku. Następnie dodać koncentrat, Ajvar, pastę curry i wszystkie zioła

      Cukinię dobrze odcisnąć, jajka rozbełtać. Połączyć z bułką tartą oraz masą z soczewicy i papryki. Doprawić solą i pieprzem i wyrobić dobrze masę. Wyłożyć do dwóch niewielkich keksówek wysmarowanych tłuszczem i wysypanych bułką tartą. Piec około 1 godziny w temperaturze 170oC. Ostudzić i wyjąć z blach. Podzielić na porcje i szczelnie zawinąć w folię spożywczą lub aluminiową. Przechowywać w lodówce. Podawać z pieczywem.

       

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Pasztet z papryki, cukinii i soczewicy”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      wtorek, 23 października 2012 13:05
  • piątek, 12 października 2012
    • Calzone z kapustą i pieczoną kiełbasą

      Wiosenka zainspirowała mnie do zrobienia drożdżowych pierogów z nadzieniem z włoskiej kapusty. Mój przepis trochę różni się od dania Wiosenki, bo ma więcej elementów w nadzieniu i nieco inne proporcje składników na ciasto. Dodałam do farszu swoje ulubione przyprawy i upiekłam nieco więcej pierogów w wersji maxi. W efekcie otrzymałam misz masz kuchni polskiej, włoskiej i węgierskiej... czyli moich ulubionych kuchni europejskich...

      Calzone z kapustą i pieczoną kiełbasą 

      Ciasto:

      2 szklanki dość ciepłej wody

      4 szklanki mąki (użyłam typ 650)

      25 g świeżych drożdży

      3 łyżki oleju

      płaska łyżeczka cukru

      płaska łyżeczka soli

      oraz mleko i ziarna kminku do posypania

      Farsz:

      500 g włoskiej kapusty

      200 g dobrej pieczonej kiełbasy (użyłam kiełbasy wiejskiej pieczonej Smak Górno, która została wpisana na listę Produktów Tradycyjnych prowadzoną przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi )

      1 mała czerwona cebula

      2-3 ząbki czosnku

      kilka suszonych pomidorów z oliwy

      2 łyżki koncentratu pomidorowego

      2 łyżki Ajvaru (można zastąpić koncentratem lub czerwonym pesto)

      2 łyżki majeranku

      łyżeczka kminku

      łyżka słodkiej czerwonej papryki

      łyżeczka ziół do pizzy

      sól i pieprz do smaku

      150 g startego sera żółtego (użyłam Goudy i Ementalera)

      olej do smażenia

      Calzone z kapustą i pieczoną kiełbasą

      

      

      Przygotować farsz. Kiełbasę, cebulę i czosnek pokroić w kostkę. Usmażyć na niewielkiej ilości oleju. Kapustę drobno poszatkować, pomidory drobno posiekać i dodać do usmażonej kiełbasy. Zalać szklanką wrzątku, dodać wszystkie zioła i dusić do miękkości. Dodać koncentrat pomidorowy i Ajvar, wymieszać i odparować płyn. Doprawić solą i pieprzem i ostudzić.

      W ciepłej wodzie rozpuścić drożdże, dodać cukier i 4 łyżki mąki. Dobrze wymieszać. Odstawić do momentu aż na powierzchni pojawią się bąbelki. Wówczas dodać sól i resztę mąki, wymieszać. Wyrobić elastyczne i gładkie ciasto (około 5 minut). W czasie wyrabiania porcjami dodawać olej, ciasto wtedy mniej klei się do rąk. Wyrobione ciasto odstawić na ½ godziny w ciepłe miejsce, przykryć ściereczką. Po tym czasie odgazować ciasto i podzielić na 8 równych części. Rozwałkować na blasze na dość cienkie okrągłe placki. Poczekać ok. 10 minut, by ciasto nieco podrosło. Nałożyć przestudzony farsz na połówkach każdego placka (zostawiając wolne brzegi) Wierzch farszu posypać startym serem. Placki zgiąć na pół, przykrywając farsz i zlepić brzegi, zwijając je w spiralkę. Piec 25-30 minut w temperaturze 220oC.

      Calzone z kapustą i pieczoną kiełbasą 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Calzone z kapustą i pieczoną kiełbasą”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      piątek, 12 października 2012 21:27
  • poniedziałek, 17 września 2012
  • poniedziałek, 10 września 2012
    • Kremowa zupa paprykowo-dyniowa

      Niezwykle aromatyczna, pachnąca wędzonką, udekorowana fetą i pestkami dyni. Ostatnio mam fazę na wymyślanie przeróżnych zup. Czyżby jesień stała za progiem mojej kuchni?

      Kremowa zupa paprykowo-dyniowa 

      Składniki:

      200 g chudego wędzonego boczku

      100 g salami w plastrach

      300 g dyni

      1 duża czerwona papryka

      1 marchew

      kawałek selera

      ½ cebuli

      2 ząbki czosnku

      mały pęczek natki pietruszki

      1 puszka pomidorów pelati

      łyżka koncentratu pomidorowego

      2 łyżki słodkiej papryki

      łyżeczka kminku

      2 łyżki Ajvaru

      sól i pieprz

      łyżeczka bazylii lub ziół do pizzy

      3-4 suszone pomidory w oliwie

      2 łyżki oleju (może być od pomidorów)

      pół kostki fety

      kilka łyżek pestek dyni

       

       

      Boczek pokroić w kostkę, zalać szklanką wody, gotować 15 minut. Warzywa umyć i obrać. Wypatroszoną i pokrojoną na grube kawałki dynię (może być ze skórą), selera, marchew, natkę (wraz z ogonkami), suszone pomidory, cebulę i czosnek umieścić w większym garnku, zalać 4 szklankami wody w osobnym dużym garnku i gotować do miękkości. W tym czasie paprykę wypatroszyć, pokroić w grubą kostkę, obsmażyć na oleju. Pod koniec dodać słodką paprykę w proszku i smażyć jeszcze 1 minutę. Przełożyć do gotujących się warzyw i gotować do miękkości. Dodać pomidory, koncentrat, Ajvar i wszystkie zioła. Po kolejnych 10 minutach zmiksować wywar z warzywami, wlać wywar z boczkiem, posiekane plastry salami i zagotować. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Rozlać do miseczek, na wierzch pokruszyć fetę i posypać pestkami dyni (można je wcześniej uprażyć na suchej patelni).

      Kremowa zupa paprykowo-dyniowa 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Kremowa zupa paprykowo-dyniowa”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 10 września 2012 08:00
  • poniedziałek, 30 kwietnia 2012
    • Śledzie paprykowo-pomidorowe

      Ze śledziami zawsze mam problem. Niby wszyscy w moim domu lubią śledzie, ale nie każda wersja im pasuje. Ja uwielbiam na słodko, a mężczyźni, jak mężczyźni lubią tradycyjnie lub pikantnie i słono. Tym razem wymyśliłam wersję paprykowo-pomidorową. O dziwo, smakowało.

       

      Śledzie paprykowo-pomidorowe


      Składniki:

      1 duża papryka

      2 średnie cebule

      1 mały słoiczek koncentratu

      8-10 suszonych pomidorów w oliwie

      płat marynowanej papryki (niekoniecznie)

      1 łyżka octu balsamicznego 

      sól, cukier, świeżo mielony czarny pieprz

      2 łyżki słodkiej papryki

      oliwa do smażenia

      szczypta chili lub 2-3 łyżki ostrego Ajvaru

      1 kg płatów śledziowych

      Cebulę obrać, pokroić w paski. Zeszklić i poddusić na oleju, odłożyć. Paprykę umyć, wydrążyć gniazdo nasienne, pokroić na kawałki i poddusić na oliwie razem ze słodką papryką. Zalać wrząkiem i gotować aż zmięknie. Dodać koncentrat pomidorowy, marynowaną paprykę i odparować większość płynu. Następnie zmiksować, dodać suszone pomidory posiekane w paseczki i gotować jeszcze kilka minut. Dołożyć Ajvar lub chili, ocet balsamiczny. Doprawić solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem i cukrem. Następnie wymieszać z cebulą i wystudzić. Płaty śledzi układać w salaterce, przekładając sosem. Schłodzić kilka godzin w lodówce.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Śledzie paprykowo-pomidorowe”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 30 kwietnia 2012 08:17
  • środa, 11 kwietnia 2012
  • piątek, 06 kwietnia 2012
  • środa, 14 września 2011
    • Penne z pomidorami i żółtym serem

      Za dużo wzięłam sobie ostatnio na głowę... Gotowanie zeszło na drugi plan. Mikołaj poszedł do szkoły, więc pilnuję odrabiania lekcji. Piekarnik nieczynny, bo zrobiłam zwarcie i wielu potraw nie mogę zrobić z powodu hibernacji urządzenia do pieczenia. Dużo czasu poświęcam też fotografii i czytaniu książek, więc blog kulinarny nieco w poszedł w odstawkę... Gdyby doba miała więcej godzin... Odwieczny nasz problem...

      Jest zatem okazja do przygotowywania prostych i szybkich dań, takich jak na przykład makaron z pomidorami....


      Penne z pomidorami i żółtym serem

       

      Penne z pomidorami i żółtym serem

      300 g makaronu penne

      4 duże pomidory maklinowe

      łyżka koncentratu pomidorowego

      2 łyżki oliwy

      3 ząbki czosnku

      1 czerwona cebula

      mieszanka ziół włoskich, sól i pieprz

      2 łyżki czerwonego pesto lub Ajvaru

      starty żółty ser

      Makaron ugotować al dente w lekko osolonym wrzątku,. Na oliwie zeszklić cebulę, dodać posiekany drobno czosnek pod koniec smażenia. Pomidory obrać ze skóry uprzednio przelewając je wrzątkiem. Pokroić grubo, dodać do cebuli z czosnkiem i chwilę dusić.Wlać około 1/2 szklanki wody, dodać Ajvar lub pesto, sól, pieprz i zioła do smaku. Gotować 5 minut. Wymieszać z makaronem, wyłożyć na talerze, posypać startym żółtym serem. Można podgrzać w mikrofalówce, by ser się rozpuścił.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Penne z pomidorami i żółtym serem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 14 września 2011 19:33

Kalendarz

Grudzień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny





Skrzynka pocztowa Napisz do mnie






Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne

myTaste.pl

Przepisy Na - katalog kulinarny

zobacz moją galerię na mniamspinka.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl

rondel



zBLOGowani.pl




banner przepis miesiaca




Darmowe fotoblogi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...