Malinowa czerwień

Wpisy otagowane „zapiekanka”

  • sobota, 16 lutego 2019
    • Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą

      Dziś mam dla Was przepyszną, aromatyczną zapiekankę ziemniaczaną. Przygotowałam ją w ramach wspólnego gotowania z Malwiną i Martą.

      Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą

      Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą

      Składniki:

      1 kg kremowych ziemniaków równej wielkości

      ok. 1,5 laski dobrej kiełbasy, np. podwawelskiej

      2 średnie cebule

      olej do smażenia

      sól

      Sos:

      1 łyżka klarowanego masła

      2 płaskie łyżki mąki )może być pełnoziarnista)

      ok. 1,5 szklanki wody

      1-1,5 szklanki słodkiej śmietanki 18%

      1 łyżka lubczyku

      1 łyżka majeranku

      1 płaska łyżeczka kminku w ziarnach

      1 płaska łyżeczka gałki muszkatołowej

      2-3 ząbki czosnku

      sól

      ok. 250 g sera żółtego )Edamski, Gouda, Złoty Mazur)

      Ziemniaki obrać ze skórki, w całości ugotować do miękkości w osolonej wodzie.Ostudzone pokroić w grube plastry. Kiełbasę pokroić w pasterki i usmażyć na rumiano z obu stron. Cebulę obrać, przekroić na pół, pokroić w piórka. Wrzucić na pozostały po smażeniu kiełbasy olej. Lekko zrumienić.

      Przygotować sos. Masło stopić w rondelku, dodać mąkę, i mieszając, wlewać wodę. Mieszać aż sos będzie gładki, bez grudek. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Wlać słodką śmietankę, dodać zioła, a po zagotowaniu wyłączyć. Doprawić solą i pieprzem. Gdyby sos był za gęsty, wlać jeszcze wody.

      W naczyniu do zapiekania wysmarowanym olejem za pomocą pędzelka ułożyć ziemniaki, cebulę i plastry kiełbasy. Zalać równomiernie sosem. Na wierzch zetrzeć ser. Zapiekać w 190oC około 40 minut, aż wierzch zapiekanki przyrumieni się.  Podawać z surówką z kiszonej kapusty.

      Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      sobota, 16 lutego 2019 16:11
  • poniedziałek, 18 czerwca 2018
    • Zapiekanka makaronowa z warzywami i serem

      Witajcie! Dzisiaj podaję przepis na szybką warzywną zapiekankę makaronową. Kilka prostych składników, beszamel i mamy smakowite danie!

      Zapiekanka makaronowa z warzywami i serem

      Składniki:

      2/3 opakowania makaronu penne
      300 g pomidorków koktajlowych
      opakowanie mozzarelli mini
      120 g sera żółtego (dowolnego miękkiego)
      2/3 puszki kukurydzy
      1 cukinia
      2 łodygi selera naciowego

      sól, zioła do pizzy

      Sos:

      2 łyżki masła
      2 łyżki mąki
      1,5 szklanki wody
      2/3 szklanki słodkiej śmietanki 18%
      2 ząbki czosnku
      sól i pieprz
      1 łyżeczka ziół do pizzy
      pęczek natki pietruszki
      olej do grillowania

      Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie.

      Cukinię umyć, pokroić w grube półplasterki i zgrillować z dodatkiem ziół do pizzy i soli. Przełożyć do miski. Selera umyć, pokroić w paseczki i chwilkę dusić na tym samym oleju.

      Przygotować sos. Masło stopić w rondelku, dodać mąkę, i mieszając, wlewać wodę. Mieszać aż sos będzie gładki, bez grudek. Dodać obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, zioła włoskie. Wlać słodką śmietankę i chwilę gotować. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać posiekaną natkę pietruszki i wymieszać.

      Makaron wymieszać z cukinią, selerem, kukurydzą, 2/3 pomidorków, startym żółtym serem, mozzarellą. Zalać równomiernie sosem, jeszcze raz delikatnie wymieszać. Na wierzchu ułożyć resztę pomidorków Zapiekać w 190oC aż ser się rozpuści, a wierzch zapiekanki nieco przyrumieni.

      Zapiekanka makaronowa z warzywami i serem

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Zapiekanka makaronowa z warzywami i serem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 18 czerwca 2018 12:18
  • poniedziałek, 31 marca 2014
    • Zapiekanka makaronowo-serowa z kurczakiem i warzywami

      Żeby dużo czasu w weekend nie spędzać w kuchni zrobiłam pożywną zapiekankę pełną różnych warzyw. Podstawą jest dobry, aromatyczny sos do niej. Najmłodszy, ten wybrzydzający poprosił o dokładkę...

      Zapiekanka makaronowo-serowa z kurczakiem i warzywami

      Składniki:

      300 g makaronu
      3 filety z kurczaka
      1/2 czerwonej papryki
      1 młoda cukinia
      mieszanka mrożonych warzyw - marchew, groszek cukrowy, brokuły, kukurydza
      garść mrożonej szparagówki
      pomidorki śliwkowe
      250 g grzybów - użyłam boczników
      3 ząbki czosnku
      garść szpinaku
      przyprawa do pizzy i słodka papryka lub przyprawa Gyros
      olej do smażenia

      Sos:

      2 łyżki masła
      2 łyżki mąki
      1 szklanka wody
      1 szklanki mleka
      1 szklanka
      pół szklanki słodkiej śmietanki
      100 g sera Lazur lub innego z niebieską pleśnią
      1 duża łyżka wyrazistego sera topionego
      suszony czosnek
      zioła do pizzy
      sól i pieprz

      oraz 150 g sera żółtego do zapieczenia

      Warzywa mrożone rozmrozić. Makaron ugotować al dente. Odcedzić. Naczynie do zapiekania wysmarować olejem. Wyłożyć makaron. Kurczaka umyć, osuszyć, pokroić na kawałki. Obsmażyć na rozgrzanym oleju, dodając pod koniec przyprawę do pizzy i słodką paprykę lub Gyros. Przełożyć do makaronu i rozmrożonych warzyw, dodać pokrojoną w kostkę cukinię i paprykę oraz pomidorki (w całości). Na pozostałym ze smażenia mięsa tłuszczu podsmażyć oczyszczone i pokrojone w grube kawałki grzyby, dodać do makaronu z mięsem i warzywami i wymieszać, dodając pod koniec świeży szpinak.

      Przygotować sos. Masło stopić w rondelku, dodać mąkę, i mieszając, wlewać wodę z mlekiem. Mieszać aż sos będzie gładki, bez grudek. Wkruszyć ser pleśniowy, dodać ser topiony i dobrze rozprowadzić w płynie. Wlać słodką śmietankę, dodać zioła, czosnek, sól i pieprz i po zagotowaniu wyłączyć.

      Składniki zapiekanki zalać sosem i delikatnie przemieszać, by sos dotarł do wszystkich zakamarków zapiekanki. Piec aż warzywa zmiękną. 10 minut przed końcem pieczenia posypać wierzch tartym serem.

      Zapiekanka makaronowo-serowa z kurczakiem i warzywami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (11) Pokaż komentarze do wpisu „Zapiekanka makaronowo-serowa z kurczakiem i warzywami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 31 marca 2014 21:03
  • czwartek, 05 września 2013
    • Zapiekanka z fasolką szparagową, papryką i mielonym mięsem z indyka

      Zapiekanki rzadko goszczą w mojej kuchni, zwłaszcza latem. Bogactwo jesiennych warzyw motywuje mnie do wymyślania dań z jednego garnka. I choć przygotowanie jest nieco czasochłonne, bo dużo krojenia i każde warzywo pasuje oddzielnie gotować, to mam poczucie, że podaję swojej rodzinie pełnowartościowy posiłek.

      Zapiekanka z fasolką szparagową, papryką i mielonym mięsem z indyka

      Składniki:

      4 duże kremowe ziemniaki
      500 g fasoli szparagowej (użyłam mamuta)
      1 czerwona papryka
      1 cebula
      1 ząbek czosnku
      500 g mielonego mięsa z indyka
      kilka mięsistych pomidorów, np. malinowych lub krojonych w puszce
      3 łyżki koncentratu pomidorowego
      2 łyżki przyprawy do pizzy lub spaghetti
      olej do smażenia
      sól, pieprz, słodka papryka

      Sos beszamelowy:

      3 łyżki masła
      3 łyżki mąki
      2 szklanki mleka
      sól, pieprz, gałka muszkatołowa lub mielony kminek
      150 g żółtego sera
      sól, pieprz

      Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w dużą kostkę i ugotować na parze. Szparagówkę i paprykę również oczyścić, pokroić na kawałki. Fasolkę ugotować w wodzie z dodatkiem cukru. Paprykę zblanszować. Odcedzić. Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać i mocno przesmażyć razem z mięsem na 2 łyżkach oleju. Zalać szklanką wrzątku i chwilę dusić. Dodać posiekane pomidory (lub z puszki), koncentrat pomidorowy, wymieszać, dodać zioła i słodką paprykę. Dusić do zredukowania sosu. Pod koniec przyprawić solą, cukrem, i pieprzem.

      Przygotować sos beszamelowy. Masło stopić w rondelku, dodać mąkę i krótko smażyć. Wlać mleko, i mieszając, rozprowadzić mąkę. Dodać gałkę muszkatołową lub kminek, i cały czas mieszając, zagotować. Doprawić solą i pieprzem.

      Do naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem  wyłożyć ziemniaki i fasolkę. Zalać beszamelem, wyłożyć paprykę, a na nią mięso w sosie pomidorowym. Posypać tartym serem. Piec przykryte ok 45 minut w 190oC, 10 minut przed końcem pieczenia odkryć, by ser się zrumienił.

          

      Zapiekanka z fasolką szparagową, papryką i mielonym mięsem z indyka

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Zapiekanka z fasolką szparagową, papryką i mielonym mięsem z indyka”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      czwartek, 05 września 2013 09:39
  • wtorek, 30 kwietnia 2013
  • wtorek, 31 lipca 2012
  • czwartek, 06 października 2011

Kalendarz

Marzec 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny





Skrzynka pocztowa Napisz do mnie






Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne

myTaste.pl

Przepisy Na - katalog kulinarny

zobacz moją galerię na mniamspinka.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl

rondel



zBLOGowani.pl




banner przepis miesiaca




Darmowe fotoblogi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...