Malinowa czerwień

Wpisy otagowane „zapiekanka”

  • poniedziałek, 31 marca 2014
    • Zapiekanka makaronowo-serowa z kurczakiem i warzywami

      Żeby dużo czasu w weekend nie spędzać w kuchni zrobiłam pożywną zapiekankę pełną różnych warzyw. Podstawą jest dobry, aromatyczny sos do niej. Najmłodszy, ten wybrzydzający poprosił o dokładkę...

      Zapiekanka makaronowo-serowa z kurczakiem i warzywami

      Składniki:

      300 g makaronu
      3 filety z kurczaka
      1/2 czerwonej papryki
      1 młoda cukinia
      mieszanka mrożonych warzyw - marchew, groszek cukrowy, brokuły, kukurydza
      garść mrożonej szparagówki
      pomidorki śliwkowe
      250 g grzybów - użyłam boczników
      3 ząbki czosnku
      garść szpinaku
      przyprawa do pizzy i słodka papryka lub przyprawa Gyros
      olej do smażenia

      Sos:

      2 łyżki masła
      2 łyżki mąki
      1 szklanka wody
      1 szklanki mleka
      1 szklanka
      pół szklanki słodkiej śmietanki
      100 g sera Lazur lub innego z niebieską pleśnią
      1 duża łyżka wyrazistego sera topionego
      suszony czosnek
      zioła do pizzy
      sól i pieprz

      oraz 150 g sera żółtego do zapieczenia

      Warzywa mrożone rozmrozić. Makaron ugotować al dente. Odcedzić. Naczynie do zapiekania wysmarować olejem. Wyłożyć makaron. Kurczaka umyć, osuszyć, pokroić na kawałki. Obsmażyć na rozgrzanym oleju, dodając pod koniec przyprawę do pizzy i słodką paprykę lub Gyros. Przełożyć do makaronu i rozmrożonych warzyw, dodać pokrojoną w kostkę cukinię i paprykę oraz pomidorki (w całości). Na pozostałym ze smażenia mięsa tłuszczu podsmażyć oczyszczone i pokrojone w grube kawałki grzyby, dodać do makaronu z mięsem i warzywami i wymieszać, dodając pod koniec świeży szpinak.

      Przygotować sos. Masło stopić w rondelku, dodać mąkę, i mieszając, wlewać wodę z mlekiem. Mieszać aż sos będzie gładki, bez grudek. Wkruszyć ser pleśniowy, dodać ser topiony i dobrze rozprowadzić w płynie. Wlać słodką śmietankę, dodać zioła, czosnek, sól i pieprz i po zagotowaniu wyłączyć.

      Składniki zapiekanki zalać sosem i delikatnie przemieszać, by sos dotarł do wszystkich zakamarków zapiekanki. Piec aż warzywa zmiękną. 10 minut przed końcem pieczenia posypać wierzch tartym serem.

      Zapiekanka makaronowo-serowa z kurczakiem i warzywami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (11) Pokaż komentarze do wpisu „Zapiekanka makaronowo-serowa z kurczakiem i warzywami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 31 marca 2014 21:03
  • czwartek, 05 września 2013
    • Zapiekanka z fasolką szparagową, papryką i mielonym mięsem z indyka

      Zapiekanki rzadko goszczą w mojej kuchni, zwłaszcza latem. Bogactwo jesiennych warzyw motywuje mnie do wymyślania dań z jednego garnka. I choć przygotowanie jest nieco czasochłonne, bo dużo krojenia i każde warzywo pasuje oddzielnie gotować, to mam poczucie, że podaję swojej rodzinie pełnowartościowy posiłek.

      Zapiekanka z fasolką szparagową, papryką i mielonym mięsem z indyka

      Składniki:

      4 duże kremowe ziemniaki
      500 g fasoli szparagowej (użyłam mamuta)
      1 czerwona papryka
      1 cebula
      1 ząbek czosnku
      500 g mielonego mięsa z indyka
      kilka mięsistych pomidorów, np. malinowych lub krojonych w puszce
      3 łyżki koncentratu pomidorowego
      2 łyżki przyprawy do pizzy lub spaghetti
      olej do smażenia
      sól, pieprz, słodka papryka

      Sos beszamelowy:

      3 łyżki masła
      3 łyżki mąki
      2 szklanki mleka
      sól, pieprz, gałka muszkatołowa lub mielony kminek
      150 g żółtego sera
      sól, pieprz

      Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w dużą kostkę i ugotować na parze. Szparagówkę i paprykę również oczyścić, pokroić na kawałki. Fasolkę ugotować w wodzie z dodatkiem cukru. Paprykę zblanszować. Odcedzić. Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać i mocno przesmażyć razem z mięsem na 2 łyżkach oleju. Zalać szklanką wrzątku i chwilę dusić. Dodać posiekane pomidory (lub z puszki), koncentrat pomidorowy, wymieszać, dodać zioła i słodką paprykę. Dusić do zredukowania sosu. Pod koniec przyprawić solą, cukrem, i pieprzem.

      Przygotować sos beszamelowy. Masło stopić w rondelku, dodać mąkę i krótko smażyć. Wlać mleko, i mieszając, rozprowadzić mąkę. Dodać gałkę muszkatołową lub kminek, i cały czas mieszając, zagotować. Doprawić solą i pieprzem.

      Do naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem  wyłożyć ziemniaki i fasolkę. Zalać beszamelem, wyłożyć paprykę, a na nią mięso w sosie pomidorowym. Posypać tartym serem. Piec przykryte ok 45 minut w 190oC, 10 minut przed końcem pieczenia odkryć, by ser się zrumienił.

          

      Zapiekanka z fasolką szparagową, papryką i mielonym mięsem z indyka

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Zapiekanka z fasolką szparagową, papryką i mielonym mięsem z indyka”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      czwartek, 05 września 2013 09:39
  • wtorek, 30 kwietnia 2013
  • wtorek, 31 lipca 2012
  • czwartek, 06 października 2011

Kalendarz

Maj 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny





Skrzynka pocztowa Napisz do mnie






Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne

myTaste.pl

Przepisy Na - katalog kulinarny

zobacz moją galerię na mniamspinka.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl

rondel



zBLOGowani.pl




banner przepis miesiaca




Darmowe fotoblogi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...