Malinowa czerwień

Wpisy otagowane „czereśnie”

  • środa, 05 lipca 2017
    • Sernik mleczny z frużeliną czereśniową

      Sernik jest wyśmienity, szczególnie za sprawą frużeliny, którą przygotowałam z czereśni - moich ulubionych letnich owoców. Frużelina doskonale komponuje się z owsiankami, jaglankami, budyniem czy naleśnikami. Przepis na nią zaczerpnęłam z przepisu Doroty Świątkowskiej. Koniecznie wypróbujcie!

      Sernik mleczny z frużeliną czereśniową

      Spód:
      230 g ciastek czekoladowych
      100 g stopionego masła

      Masa serowa:

      1 kg sera twarogowego, dwukrotnie mielonego
      1 puszka słodzonego mleka skondensowanego

      4 jajka
      niepełna szklanka cukru pudru
      1 łyżka mąki ziemniaczanej
      1 łyżka cukru migdałowego lub waniliowego
      

      Ciastka zmielić w malakserze, wymieszać z roztopionym masłem. Wylepić masą spód prostokątnej blachy wyłożonej papierem (35 cm x 25 cm). Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy.

      Jajka utrzeć z twarogiem, mlekiem oraz cukrem migdałowym lub waniliowym. Dodać mąkę ziemniaczaną i utrzeć. Wyłożyć na ciasteczkowy spód. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180oC. Piec około 45 minut aż masa serowa zetnie się na wierzchu.

      Temperaturę zmniejszyć na 140oC (120oC jeśli pieczemy na termoobiegu). Piec  jeszcze około 45 minut. Środek sernika powinien z wierzchu być dobrze ścięty i w środku niezbyt wiotki.

      Sernik wyjąć ostudzić, a potem schłodzić. Podawać kawałki sernika z ostudzoną frużeliną czereśniową.

      Frużelina do sernika (porcja wystarcza na cały sernik):

      500 g czereśni

      2 łyżeczka żelatyny w proszku (8 g)

      4 łyżki cukru (w zależności od owoców)

      2 łyżki soku z cytryny

      2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczona w 2 łyżkach wody

      Żelatynę w proszku zalać 2 łyżkami wody, odstawić do napęcznienia.

       Czereśnie wydrylować lub przekroić na pół i wyjąć pestki. W garnku z nieprzywieralnym dnem wymieszać owoce z cukrem. Postawić na palniku o średniej mocy i podgrzewać do rozpuszczenia się cukru (owoce puszczą sporo soku). Dodać cytrynę, wodę z mąką, dobrze wymieszać, zagotować, zdjąć z palnika.

       Napęczniałą żelatynę dodać do gorących owoców, wymieszać. Postawić na palniku i podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Nie doprowadzać do wrzenia! Zdjąć z palnika, pozostawić do wystudzenia.

      Frużelina powinna mieć konsystencję żelu.

      Jeżeli frużelina po schłodzeniu okaże się zbyt gęsta wystarczy dodać do niej odrobinę wrzącej wody i wymieszać.

      Zbyt rzadką frużelinę można uratować podgrzewając w kąpieli wodnej lub mikrofali i dodając do niej odrobinę napęczniałej żelatyny.

      Sernik mleczny z frużeliną czereśniową

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (15) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik mleczny z frużeliną czereśniową”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 05 lipca 2017 13:32
  • poniedziałek, 12 czerwca 2017
  • piątek, 31 marca 2017
  • środa, 20 lipca 2016
  • środa, 29 czerwca 2016
  • środa, 22 lipca 2015
  • środa, 08 lipca 2015
    • Kruche czekoladowe ciasto z budyniem, czereśniami i bezą

      Czekoladowe ciasto z czereśniami "chodziło za mną" odkąd na straganach zobaczyłam moje ulubione owoce... Początkowo miała powstać tarta czekoladowa z czereśniami, ale kiedy nabrałam ochoty na dodatek budyniu, ciasto nieco urosło. Powstało zatem kruche czekoladowe z budyniem czekoladowym, czereśniami i bezą. Nie będę się rozpisywać jak bardzo mi smakowało, sami się przekonajcie! Przepis poniżej :) 

      Kruche czekoladowe ciasto z budyniem, czereśniami i bezą

      Kruche czekoladowe ciasto z budyniem, czereśniami i bezą 

      Ciasto: ok. 400 g mąki, 1/2 szklanki kakao, 200 g masła, 4 żółtka, 2/3 szklanki cukru pudru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta soli

      Budyń: 2 budynie czekoladowe z cukrem, 400 ml mleka

      Owoce: 600 g czereśni

      Beza: 4 białka, niepełna szklanka cukru, 1 łyżka octu jabłkowego, szczypta soli

      Z podanych składników zagnieść ciasto. W razie potrzeby dodać nieco kwaśnej śmietany. Uformować w kulę, zawinąć w folię i schłodzić.

      Przygotować budyń: podanej porcji mleka odlać 1/2 szklanki, wsypać proszek budyniowy i dobrze rozprowadzić. Resztę mleka zagotować. Wlać mieszankę budyniową i cały czas mieszając, gotować do zgęstnienia. Odstawić i nieco przestudzić. Wierzch przykryć folią lub papierem do pieczenia, by nie zrobił się kożuch.

      Czereśnie umyć, przekroić na pół i wypestkować.

      Spód oraz boki tortownicy o średnicy 25 cm wylepić ciastem. Wylać budyń i rozprowadzić dokładnie na spodzie ciasta. Na wierzch wyłożyć owoce. Piec około 1/2 godziny w temperaturze 180oC.

      5 minut przed końcem tego czasu zacząć ubijać białka na bezę.

      Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, wlać ocet. Dodawać cukier, łyżka po łyżce, powoli i stopniowo, cały czas ubijając. Powinna powstać gęsta i błyszcząca piana bezowa.

       Podpieczone ciasto wyjąć z piekarnika. Temperaturę pieczenia zmniejszyć do 140oC. Na wierzch ciasta wyłożyć pianę z białek. Wstawić do piekarnika, zmniejszyć temperaturę do 140ºC i piec przez około 40 minut aż beza nabierze lekko złotego koloru. Wystudzić w lekko uchylonym i wyłączonym piekarniku.

      Kroić całkowicie wystudzone, a najlepiej schłodzone.

      Kruche czekoladowe ciasto z budyniem, czereśniami i bezą

       

      Kruche czekoladowe ciasto z budyniem, czereśniami i bezą 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (12) Pokaż komentarze do wpisu „Kruche czekoladowe ciasto z budyniem, czereśniami i bezą ”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 08 lipca 2015 15:14
  • niedziela, 21 grudnia 2014
    • Keks migdałowy z białą czekoladą i masą marcepanową

      W moim domu pachnie już choinką i piernikami. Brakuje tylko światełek na choince, bo nie wiemy, gdzie je schowaliśmy po ubiegłorocznych świętach. W domu zrobiło się tak jakoś ciszej, spokojniej, bardziej świątecznie. Lubię ten czas, choć dużo gonitwy, przygotowań... Myślę, że prowadzenie bloga stawia mnie trochę do pionu, by opracować jakiś plan świątecznych potraw, co roku nieco innych. Sama Wigilia będzie taka sama. Bo na święta wyjeżdżamy do rodziców, a mamy, jak to mamy mają swój plan i swoje, od lat sprawdzone przepisy, które niby takie same, ale co roku smakują jeszcze lepiej. To jest właśnie magia świąt Bożego Narodzenia...

      Na święta piekę tylko sernik - moje ukochane ciasto i w tym roku zamiast pierniczków - ciasteczka migdałowe. Starałam się przed świętami zaprezentować Wam wigilijne i świąteczne potrawy - te tradycyjne i te z elementami mojej inwencji twórczej. Jedną z nich jest keks.

      Ciasto, które Wam dziś pokażę przygotowałam na bazie babki migdałowej z Asi z Kwestii smaku. Zrezygnowałam z dużej ilości cukru, dodałam mnóstwo suszonych owoców, a zamiast polewy z białej czekolady.Wypiek pokryłam masą marcepanową i cukrowym ozdobami. I tak, z babki wielkanocnej powstał bożonarodzeniowy keks z marcepanem.

      Keks migdałowy z białą czekoladą i masą marcepanową

      Keks migdałowy z białą czekoladą i masą marcepanową

      Składniki:

      130 g białej czekolady, połamanej na kosteczki
      80 g masła, pokrojonego w kostkę
      3 jajka, oddzielone żółtka od białek
      40 g mąki
      1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
      100 g zmielonych migdałów bez skórek (użyłam mąki migdałowej), ale można zmielić płatki migdałowe
      ew. 1 łyżeczka cukru migdałowego, ekstraktu lub kilka kropel olejku

      Bakalie:

      200 ml wódki korzennej lub miodu pitnego
      100 g kandyzowanej skórki z pomarańczy
      100 g posiekanych śliwek kalifornijskich
      100 g posiekanych suszonych moreli
      50 g rodzynek
      50 g suszonej żurawiny
      50 g suszonych czereśni

      Do dekoracji: masa marcepanowa, biały lukier na bazie białka, złote cukrowe kuleczki i białe cukrowe gwiazdki

      Posiekane bakalie namoczyć w wódce korzennej lub miodzie pitnym na minimum 2 godziny. Piekarnik nagrzać do 180oC. Do miseczki włożyć białą czekoladę i masło. Miseczkę zawiesić na garnku z niewielką ilością gotującej się wody i mieszać składniki aż się roztopią i połączą w jedną masę. Ostudzić. Dodać żółtka, wymieszać. Do rozpuszczonej czekolady dodać przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia oraz zmielone migdały. Owoce odcedzić, dodać do masy i wymieszać łyżką. W osobnym naczyniu ubić pianę z białek i delikatnie połączyć łyżką z masą czekoladowo-migdałowo-bakaliową. Przełożyć do tortownicy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia (tylko spód) i piec przez ok. 35 minut. Ostudzić w formie, a następnie wyjąc i udekorować.
      Masę marcepanową rozwałkować na cienki płat, przykryć ciasto, odcinając jego nadmiar. Dowolnie udekorować.

      Świąteczne słodkości!

      Keks migdałowy z białą czekoladą i masą marcepanową

      Keks migdałowy z białą czekoladą i masą marcepanową

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (8) Pokaż komentarze do wpisu „Keks migdałowy z białą czekoladą i masą marcepanową”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      niedziela, 21 grudnia 2014 20:14
  • sobota, 20 grudnia 2014
    • Śledzie z karmelizowaną cebulą

      Karmelizowaną cebulę można podać miedzy innymi do śledzi. Jej słodko-kwaśny, korzenny smak idealnie komponuje się z rybą. W tej wersji użyłam suszonych czereśni, bo brakło mi żurawiny. Cebula dzięki tym owocom jest nieco kwaśniejsza. Polecam na Wigilię i Boże Narodzenie.

      Śledzie z karmelizowaną cebulą

      Śledzie z karmelizowaną cebulą

      Składniki:

      kilka marynowanych płatów śledzia w oleju lub przygotowanych z tego przepisu

      Karmelizowana cebula:

      2 duże czerwone cebule
      1 łyżeczka cukru trzcinowego
      1 łyżeczka płynnego miodu
      2 łyżki octu balsamicznego
      garść suszonej żurawiny (użyłam suszonych czereśni, ale mogą być też wiśnie, rodzynki lub śliwki)
      szczypta przyprawy korzennej
      szczypta cynamonu

      szczypta soli
      2 łyżki oleju rzepakowego

      Żurawinę (lub inne suszone owoce - śliwki pokroić na mniejsze cząstki) namoczyć na pół godziny w ciepłej wodzie i odcedzić. Cebule obrać, przekroić na pół i pokroić w pół plastry. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę, posolić i dusić do miękkości. Dodać ocet, cukier, miód i odsączoną żurawinę. Jeszcze chwilę smażyć, mieszając aż płyn odparuje. Pod koniec dodać do smaku cynamonu i przyprawy korzennej, wymieszać i ostudzić. Następnie schłodzić.

      Schłodzone śledzie odsączyć z nadmiaru oleju lub marynaty, pokroić na prostokąty, ułożyć na półmisku, a na nie wyłożyć karmelizowaną cebulę.

      Korzenne przysmaki  Śledzie Wigilijne 2014 

      Wigilia 2014  Przekąski Sylwestrowe

      Śledzie z karmelizowaną cebulą

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Śledzie z karmelizowaną cebulą”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      sobota, 20 grudnia 2014 11:21
  • wtorek, 15 lipca 2014
    • Sernik z czereśniami i białą czekoladą

      Sernik to moje ulubione ciasto. Przez 5 lat blogowania uzbierałam pokaźną kolekcję. Nie wiem jak to się dzieje, ale wciąż udaje mi się skomponować kolejne sernikowe zestawy smaków... Cenię serniki za szybkość ich przygotowania a lato kocham za owoce, które stwarzają nieskończoną liczbę sernikowych możliwości. Dzisiejszy czaruje słodyczą białej czekolady i zachwyca aromatem czereśni...

      Sernik z czereśniami i białą czekoladą

      Sernik z czereśniami i białą czekoladą

      Składniki:

      180 g nadziewanych wafelków śmietankowych
      60 g stopionego masła

      Masa serowa:

      800 g mielonego sera twarogowego na serniki
      200 g białej czekolady
      2/3 szklanki słodkiej śmietanki 18%
      1 łyżka mąki ziemniaczanej
      5 jajek
      1 łyżeczka cukru migdałowego
      ok. 300 g czereśni

      Wafelki zmielić, dodać masło, wylepić spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy 24 cm. Schłodzić, by masa stwardniała. Czereśnie umyć, wydrylować. Czekoladę połamać, wlać śmietankę, rozpuścić w kąpieli wodnej lub kuchence mikrofalowej, ostudzić. Jajka zmiksować z  rozpuszczoną i ostudzoną czekoladą i połączyć z serem, cukrem migdałowym oraz mąką ziemniaczaną. Wylewać porcjami na ciasteczkowy spód, dodając czereśnie. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180oC i piec około 30 minut, potem dopiekać w 150oC aż wierzch będzie ścięty (ok. 40 minut). Następnie wyjąć, ostudzić i schłodzić minimum 3 godziny. Wierzch można posypać wiórkami z białej czekolady.

      Sernik z czereśniami i białą czekoladą

      Sernik z czereśniami i białą czekoladą

      Sernik z czereśniami i białą czekoladą

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (11) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik z czereśniami i białą czekoladą”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      wtorek, 15 lipca 2014 20:47
  • środa, 25 czerwca 2014
  • poniedziałek, 09 czerwca 2014
  • niedziela, 14 lipca 2013
    • Czekoladowe serniczki na zimno z czereśniami

      Po kilku dniach przerwy na blogu udało mi się w końcu dostać do komputera. Najpierw brak czasu, potem dzieci wróciły z wakacji u babci. W tym czasie polowałam na dobre światło, by sfotografować potrawy, które przygotowałam. Niestety, od piątku za oknem ponuro i deszcz. I życie w ciągłym biegu. Fotografując serniczki, słyszałam na uchem od męża: jedziemy już? (po chłopców). A tu w kadrze nie tak jak sobie wyobrażałam. Brak pomysłu na dopracowanie tła.

      Czekoladowe serniczki na zimno z czereśniami

      Spody:

      100 g kruchych kakaowych ciastek

      60 g stopionego masła

      Masa serowa:

      300 g sera śmietankowego

      100 g mlecznej czekolady, rozpuszczonej w kąpieli wodnej

      50 g gorzkiej czekolady, rozpuszczonej w kąpieli wodnej

      2/3 szklanki słodkiej śmietanki

      2 łyżeczki żelatyny

      2/3 szklanki cukru pudru

      Dekoracja:

      250 g śmietany kremówki

      2 łyżeczki cukru pudru

      1 fix do ubijania śmietany

      czereśnie

      

      Czekoladowe serniczki na zimno z czereśniami

      Ciastka zmielić, wymieszać z roztopionym masłem. Wylepić spody foremek silikonowych do muffin.

      Do śmietanki wsypać żelatynę i pozostawić na kilka minut. Podgrzewając na małym ogniu, rozpuścić. Czekolady połamać, dodać do śmietanki z żelatyną i podgrzewać do rozpuszczenia, ale pilnować, by masa nie zagotowała się. Rozpuszczoną czekoladę ostudzić. Ser wymieszać, dodając porcjami czekoladę. Następnie dodać cukier puder do smaku (ok. 2/3 szklanki), dobrze wymieszać i wyłożyć na masę z ciastek. Serniczki włożyć do lodówki, by stężały. Zimną śmietanę ubić z fixami i cukrem pudrem. Wyłożyć na wyjęte z foremek serniczki. Na wierzchu ułożyć czereśnie. Schłodzić.

      Czekoladowe serniczki na zimno z czereśniami

  • sobota, 29 czerwca 2013
    • Ciasto czekoladowe z mlecznym kremem, czereśniami i galaretką

      O wyjątkowym smaku masy mlecznej pisałam przy okazji publikacji babeczek, drożdżówek i sernika na zimno. Dziś przyszła pora na ciasto przekładane z owocami i galaretką. Masa składa się z budyniu i masła, ale część mleka zastąpiłam mlekiem skondensowanym, a do utartej już masy dodałam mleko w proszku. Smakuje wspaniale, więc to nie będzie jedyne ciasto z kremem mlecznym.

      Ciasto czekoladowe z mlecznym kremem, czereśniami i galaretką

      Ciasto czekoladowe z mlecznym kremem, galaretką i czereśniami

      Ciasto:

      ½ szklanki oleju
      2/3 szklanki drobnego cukru
      3 małe jajka
      2/3 szklanki kwaśnej śmietany 12%
      2 szklanki mąki pszennej
      ½ szklanki gorzkiego kakao
      1/3 szklanki likieru kawowego
      2 łyżeczki proszku do pieczenia
      1/2 cukinii startej na grubej tarce razem ze skórką
      100 g posiekanej gorzkiej czekolady lub kropelek czekoladowych

      Krem mleczny:

      2 budynie śmietankowe bez cukru
      450 ml mleka
      150 ml mleka słodzonego skondensowanego
      2/3 szklanki mleka w proszku
      200 g miękkiego masła
      ½ szklanki cukru pudru

      Warstwa z galaretką:

      2 czerwone galaretki, najlepiej wiśniowe
      500 g świeżych czereśni

        

      Z mleka odlać 2/3 szklanki, w których należy rozmieszać proszek budyniowy. Resztę mleka zagotować razem z mlekiem skondensowanym, wlać mleko z budyniem i energicznie mieszając zagotować. Zdjąć z ognia i ostudzić.

      Galaretki rozpuścić w 800 ml wrzątku. Ostudzić, a następnie włożyć do lodówki.

      Mąkę przesiać z proszkiem i kakao. Wszystkie mokre składniki wymieszać trzepaczką, porcjami dodawać suchą mieszankę, dobrze łącząc składniki. Na końcu dodać startą cukinię oraz czekoladę. Ciasto wylać na spód średniej prostokątnej blachy wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać powierzchnię. Piec ok. 30 minut w 180oC do tzw. „suchego patyczka”. Ostudzić.

      Czereśnie umyć, przekrawać na pół, usuwając pestki.

      Masło utrzeć na puch, dodawać porcjami zimny budyń, ucierać na jednolitą masę, dodając na końcu cukier puder – ilość według uznania. Masę równo rozsmarować na ostudzonym cieście, wyłożyć owoce i zalać tężejącą galaretką. Wstawić na około 2 godziny do lodówki  przed rozkrojeniem.

      Ciasto czekoladowe z mlecznym kremem, czereśniami i galaretką

      Ciasto czekoladowe z mlecznym kremem, czereśniami i galaretką

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto czekoladowe z mlecznym kremem, czereśniami i galaretką”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      sobota, 29 czerwca 2013 08:00
  • środa, 12 czerwca 2013
    • Kakaowe drożdżówki z mlecznym kremem i czereśniami

      Mleczny krem w tartaletkach bardzo nam smakował. Stąd kolejny pomysł na jego użycie, w drożdżówkach. Tutaj jest jeszcze bardziej mleczny, bo dodałam do serka proporcjonalnie więcej mleka skondensowanego i mleka w proszku. Ciasto drożdżowe też nie jest takie zwykłe, bo również zawiera skondensowane mleko oraz kakao. Dobrze się wyrabia, po upieczeniu jest miękkie i puszyste. No i jeszcze te cudowne owoce... skusiłam się na pierwsze w tym roku czereśnie.

      Kakaowe drożdżówki z mlecznym kremem i czereśniami

      Składniki:

      500 g mąki pszennej
      30 g kakao
      20 g świeżych drożdży lub 10 g suchych
      200 ml ciepłego mleka
      100 ml słodzonego mleka skondensowanego 
      50 g roztopionego masła
      1 jajko
      1 żółtko
      oraz 1 małe jajko wymieszane z 1 łyżką mleka do posmarowania brzegów

      Nadzienie:

      200 g bardzo gęstego twarogu sernikowego
      1/2 szklanki słodzonego mleka skondensowanego
      1/3 szklanki mleka w proszku
      owoce (truskawki, borówki, banany)
      1 białko

      Kakaowe drożdżówki z mlecznym kremem i czereśniami

      Kakaowe drożdżówki z mlecznym kremem i czereśniami

      

      Drożdże suche wymieszać z mąką, ze świeżymi zrobić rozczyn (rozpuścić w części mleka). Jajko i żółtko roztrzepać z mlekiem i mlekiem skondensowanym. Do mleka powoli wsypywać mąkę przesianą z kakao, wyrabiając, dodać połowę masła, wyrobić elastyczne ciasto, odchodzące od ścian miski. Dodać pozostałe masło, a w razie konieczności dodać odrobinę mąki. Odstawić przykryte do podwojenia objętości w ciepłe miejsce (na około 1-1,5 godziny).

      W tym czasie przygotować nadzienie. Serek wymieszać  mlekiem skondensowanym, mlekiem w proszku i białkiem. Czereśnie umyć, przekroić na pół i wypestkować.

      Gdy ciasto podwoi objętość, podzielić je na 6 części. Uformować okrągłe kulki (bułeczki), ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i oprószonej mąką, w sporych odległościach od siebie. Przykryć ściereczką, pozostawić do ponownego wyrośnięcia (około 30 minut).

      Po tym czasie za pomocą szklanki z niedużym dnem zrobić w każdej bułeczce mocne wgłębienie, nałożyć do niego ok. 1 łyżki nadzienia z twarożku i na nim ułożyć połówki czereśni. Brzegi drożdżówek posmarować jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką Piec w temperaturze 180º przez około 25 minut do zrumienienia brzegów.

      Kakaowe drożdżówki z mlecznym kremem i czereśniami

      Kakaowe drożdżówki z mlecznym kremem i czereśniami

  • środa, 27 czerwca 2012
    • Sernik na zimno z czereśniami i białą czekoladą na spodzie brownie

      Ostatnio doceniłam zalety serników na zimno. Choć pierwsze miejsce w mojej kuchni zawsze będą zajmować pieczone. Do czereśni pasował mi jednak sernik bez pieczenia. Użycia piekarnika wymagał tylko spód, bo wolę sama przygotować ciasto pod masę zamiast popularnych spodów ciasteczkowych. Sernik mimo zawartości czekolady nie jest za ciężki, bo użyłam sera i jogurtu w wersji light. Nawet osoby na diecie mogą skusić się na mały kawałek...

      Nawet nie przypuszczałam, że moje ciasto dodam do tylu akcji kulinarnych...


      Spód brownie:

      100 g ciemnej gorzkiej czekolady

      100 g masła

      100 g cukru (najlepiej trzcinowego)

      2 duże jajka

      80 g mąki pszennej pełnoziarnistej

      2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

      Masa serowa:

      450-500 g chudego sera śmietankowego

      340 g jogurtu greckiego light

      200 g białej czekolady

      1/2 szklanki mleka

      2 łyżki żelatyny

      cukier waniliowy (16 g)

      oraz 400 g czereśni

      Polewa:

      50 g gorzkiej czekolady

      łyżka masła


      

      

      

      

      

      Przygotować formę o średnicy 26 cm wyłożoną papierem lub prostokątną o wymiarach 20 x 30 cm wyłożoną papierem do pieczenia.

      Przygotować spód brownie: czekoladę połamać na kosteczki, masło pokroić na mniejsze cząstki, włożyć do miseczki i rozpuścić nad parą wodną lub w mikrofalówce, wymieszać do połączenia składników. Odstawić z ognia, dodać cukier i wymieszać. Ostudzić. Następnie do przestudzonej masy dodać jajka i ponownie wymieszać.

      W misce wymieszać przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Mieszankę wsypać do masy czekoladowej i dokładnie wymieszać. Masę wyłożyć na dno tortownicy, wyrównać powierzchnię. Piec w temperaturze 180oC około 30 minut. Wyjąć i ostudzić.

      Świeże czereśnie opłukać, osuszyć, oderwać ogonki, przekroić na pół, wyjąć pestki.

      Białą czekoladę połamać na kosteczki, włożyć do miseczki i rozpuścić w kąpieli wodnej. Ostudzić. Żelatynę wsypać do zimnego mleka, poczekać aż napęcznieje, a następnie rozpuścić, podgrzewając na małym ogniu. Wystudzić, ale nie doprowadzić do zgęstnienia. Wymieszać z serem, rozpuszczoną czekoladą, cukrem waniliowym i jogurtem. Dobrze połączyć składniki za pomocą trzepaczki lub miksera (na małych obrotach). Wylać połowę na spód brownie, wyłożyć połówki czereśni, zalać resztą masy serowej i wyrównać powierzchnię. Wstawić do lodówki. W tym czasie czekoladę rozpuścić z masłem, wymieszać i ostudzić. Polać wierzch sernika i schować z powrotem do lodówki.

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (14) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik na zimno z czereśniami i białą czekoladą na spodzie brownie”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 27 czerwca 2012 06:45
  • niedziela, 17 czerwca 2012
    • Drożdżówki z budyniem i czereśniami

      Częstujcie się, proszę...

      Drożdżówki z budyniem i czereśniami

      Składniki na 12 drożdżówek:

      1 szklanka ciepłego mleka

      50 g miękkiego masła

      2 łyżki cukru

      1 łyżka cukru waniliowego

      2 jajka, roztrzepane

      szczypta soli

      4 szklanki mąki pszennej

      25 g świeżych drożdży

      oraz białko z łyżką mleka do posmarowania wierzchu

      Budyń:

      2 szklanki tłustego (500 ml) mleka

      2 żółtka

      1 łyżka masła

      2 łyżki cukru

      16 g cukru waniliowego (najlepiej z prawdziwą wanilią)

      2 łyżki mąki ziemniaczanej z lekką górką

      Owoce: szklanka przekrojonych na pół i wypestkowanych czereśni

       

      Drożdżówki z budyniem i czereśniami

       

      Ugotować budyń. 1,5 szklanki mleka zagotować z masłem, cukrem i cukrem waniliowym. Pozostałe pół szklanki mleka zmiksować wymieszać montewką z mąką ziemniaczaną i żółtkami. Dodać do gotującego się mleka, intensywnie mieszając, do zagotowania. Pogotować minutę na najmniejszym ogniu. Odstawić do ostygnięcia, przykrywając wierzch folią aluminiową tak, by dotykała wierzchu.

      Przygotować ciasto drożdżowe. Drożdże rozpuścić w mleku z łyżką cukru. Odstawić na kilka minut kilka minut. Dodać pozostałe składniki i wyrobić elastyczne, jednolite ciasto. Pozostawić pod przykryciem, w ciepłym miejscu, do podwojenia objętości.

      Po tym czasie ciasto podzielić na 12 części Każdą porcję rozwałkować na placek, kłaść po łyżce budyniu i kilka połówek czereśni. Zlepiać brzegi, chowając dokładnie nadzienie. Bułeczki ułożyć na blaszkę, pozostawiając między nimi około dość duże odstępy. Przykryć, pozostawić do wyrośnięcia, do podwojenia objętości, na około 45 minut, aż się zetkną.

      Smarować wierzchy białkiem (od budyniu) wymieszanym z łyżką mleka. Piec około 25 minut w temperaturze 180oC do zezłocenia wierzchu.

      

      Drożdżówki z budyniem i czereśniami

      Drożdżówki z budyniem i czereśniami

  • piątek, 15 czerwca 2012
    • Migdałowy sernik z czereśniami i kremem czekoladowym

      Na czereśnie czekam przez cały rok. Jestem wielkim smakoszem tych owoców. Co roku mam kilka pomysłów na wypieki z czereśniami.  Żałuję tylko, że mam tak mało na to czasu... 

      Bardzo się cieszę, że pojawiły się akcje: W czereśniowym raju i Serniki 2012. Jestem w swoim żywiole. Na początek sernik. Na czekoladowym spodzie brownie, z lekko migdałowym aromatem masy serowej oraz czekoladowym kremem. Zamiast kremu można zrobić polewę czekoladową lub udekorować bitą śmietaną. 

       Migdałowy sernik z czereśniami i kremem czekoladowym

      Spód brownie:

      150 g ciemnej gorzkiej czekolady

      150 g masła

      1/2 szklanki cukru (najlepiej trzcinowego)

      2 duże jajka

      60 g zmielonych płatków migdałów

      3 pełne łyżki mąki pszennej

      2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

      Masa serowa:

      1 kg sera zmielonego trzykrotnie

      2 łyżki mąki ziemniaczanej

      1 niepełna szklanka cukru

      10 g cukru migdałowego

      4 duże jajka

      2 łyżeczki cukru migdałowego

      2 szklanki wypestkowanych i przekrojonych czereśni

      Krem czekoladowy:

      400 ml śmietany kremówki

      250 g serka mascarpone

      100 g czekolady mlecznej

      100 g czekolady gorzkiej

      80 g płatków migdałowych do posypania

       

       Przygotować formę o średnicy 26 cm wyłożoną papierem lub prostokątną o wymiarach 20 x 30 cm wyłożoną papierem do pieczenia.

      Świeże czereśnie opłukać, osuszyć, oderwać ogonki, przekroić na pół, wyjąć pestki.

      Przygotować spód brownie: czekoladę połamać na kosteczki, masło pokroić na mniejsze cząstki, włożyć do garnuszka lub miseczki i rozpuścić nad parą wodną, wymieszać do połączenia składników. Odstawić z ognia, dodać cukier i wymieszać. Ostudzić. Następnie do przestudzonej masy dodać jajka i ponownie wymieszać.

      W misce wymieszać zmielone migdały, przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Mieszankę wsypać do masy czekoladowej i dokładnie wymieszać. Masę wyłożyć na dno tortownicy, wyrównać powierzchnię. Piekarnik nagrzać do 170 stopni.

      Przygotować masę serową: ser wymieszać łyżką lub krótko zmiksować z mąką i cukrem, cukrem migdałowym i jajkami Wylać na spód brownie, rozrzucić połówki czereśni i delikatnie wcisnąć do środka.

      Wstawić do piekarnika i piec około 60 minut, aż masa będzie zastygnięta, zwłaszcza na wierzchu. Wyłączyć piekarnik i studzić sernik przez 15 minut w uchylonym piekarniku. Ostudzić zupełnie.

      Przygotować krem czekoladowy. Czekolady połamać, rozpuścić w miseczce na parze.

      Kremówkę ubić, wymieszać z serkiem mascarpone i powoli wlewać rozpuszczoną zimną czekoladę. Dobrze wymieszać składniki. Wyłożyć na upieczony sernik i wyrównać powierzchnię. Posypać płatkami migdałów. Schłodzić minimum 3 godziny przed rozkrojeniem.

       

      Migdałowy sernik z czereśniami i kremem czekoladowym  

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Migdałowy sernik z czereśniami i kremem czekoladowym ”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      piątek, 15 czerwca 2012 12:27
  • wtorek, 05 lipca 2011
    • Sernik czekoladowy z czereśniami (gotowany)

      I znowu muszę zacząć wzdychać, bo cóż bardziej zmysłowego jest od czekolady. W dodatku czekolady z czereśniami i bitą śmietaną? A do jego przygotowania nie używamy piekarnika, bo masę serową gotuje się z budyniem, a potem deser musi nieco ochłonąć zanim się na niego rzucimy...

       

      Sernik czekoladowy z czereśniami (gotowany)

       

      Spód:

      250 g ciastek z nadzieniem czekoladowym (użyłam Hitów), polecam też Figuraki Choco z Lubelli -  płatki z nadzieniem)

      100 g rozpuszczonego masła

      Ciastka zmielić w malakserze lub pokruszyć wałkiem. Połączyć z płynnym masłem i wylepić dno tortownicy (26 cm) wyłożonej papierem i owiniętej z boku folią (masło może wycieknąć, jeżeli masa będzie zbyt ciepła). Schłodzić na czs przygotowania msy serowej.

      Masa serowa:

      1 kg sera zmielonego na serniki (dałam President)

      200 g gorzkiej czekolady

      100 g masła

      1 szklanka cukru

      cukier waniliowy owy oraz łyżeczka cukru migdałowego

      4 jajka

      1/2 szklanki mleka

      1 duży budyń czekoladowy bez cukru

      1 łyżka mąki ziemniaczanej

      500 g dojrzałych czereśni

      Czereśnie umyć, wyciągnąć ogonki, przekroić na pół i wypestkować. Do dużego garnka wyłożyć ser, masło, połamaną na kosteczki czekoladę, cukry i podgrzewać na małym ogniu, stale mieszając aż lekko zabulgocze. Jajka rozmieszać montewką i powoli wlać do masy serowej, zagotować. W tym czsie budyń i mąkę rozprowadzić w mleku i wlać, powoli do masy serowej. Mieszając, gotować do momentu aż masa znów zabulgocze i zgęstnieje. Studzić około 15 minut. Połączyć z połówkami czereśni. Wyłożyć na ciasteczkowy spód i ostudzić.

      Dekoracja:

      250 g śmietany kremówki

      1 fix do ubijania śmietany

      2 łyżki cukru pudru

      kilka kostek ciemnej czekolady

      Kremówkę ubić z fiksem i cukrem. Wyłożyć na masę serową, a na wierzch zetrzeć czekoladę. Chłodzić najlepiej całą noc.

       

      Sernik czekoladowy z czereśniami (gotowany)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (15) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik czekoladowy z czereśniami (gotowany)”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      wtorek, 05 lipca 2011 19:03
  • wtorek, 28 czerwca 2011
    • Pani Czarnoleska w migdałach

      Skąd taka nazwa? Ciasto, które wymyśliłam jest połączniem Pani Walewskiej z tortem „Czarny Las”. Dwa kruche ciasta czekoladowe posmarowane dżemem wiśniowym, z bezą obsypaną płatkami migdałów, przełożone bitą śmietaną z aromatem migdałowym. Dodatkiem w letniej wersji są czereśnie, ale poza sezonem proponuję dodać do masy startą czekoladę.

      Dziś jestem pewna, że w wersji z czekoladą na pewno powtórzę ten wypiek na jakąś rodzinną uroczystość, bo ciasto zasługuje na niejedną dogrywkę….

      Ciasto piekłam w blaszce o wymiarach: 25 x 35 cm, ale można je również upiec w nieco większej. Należy wówczas dodać 2 białka do bezy, a 2 żółtka zamiast śmietany wykorzystać do kruchego ciasta.

       

      Pani Czarnoleska w migdałach

       

      Ciasto:

      6 żółtek

      200 g zimnego masła

      2 ½ szklanki mąki (użyłam krupczatki)

      ½ szklanki gorzkiego kakao

      ½ szklanki cukru pudru

      2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

      1-2 łyżki kwaśnej śmietany

      Beza:

      6 białek

      1 szklanka cukru pudru

      1 łyżeczka cukru migdałowego

      1 łyżka mąki ziemniaczanej

      około 120 g płatków migdałowych

      oraz słoiczek dżemu wiśniowego (najlepszy domowy lub bardzo gęsty mus z wiśni)

      Masa:

      500 ml śmietany kremówki (najlepiej 36%)

      2 fixy do śmietany

      ½ szklanki cukru pudru

      1 łyżeczka cukru migdałowego

      oraz 300 g czereśni, przekrojonych i wypestkowanych lub starta tabliczka gorzkiej, deserowej czekolady

      Białka oddzielić od żółtek. Kakao wymieszać z mąką i proszkiem, dodać żółtka i posiekane masło. Szybko zagnieść ciasto, dodając w razie potrzeby kwaśną śmietanę. Ciasto podzielić na dwie równe części. Odłożyć na pół godziny. Następnie wylepić dna dwóch jednakowych blaszek. Rozsmarować na surowych ciastach po pół słoiczka dżemu. Z białek ubić pianę ze szczyptą soli. Gdy będzie sztywna, dodawać porcjami cukier i cukier migdałowy oraz pod koniec ubijania mąkę ziemniaczaną. Wyłożyć po połowie piany na warstwach dżemu. Posypać obie bezy po połowie płatkami migdałów. Piec 30-35 minut w temperaturze 175oC. Beza powinna się lekko zezłościć. Jeżeli nie posiadamy dwóch jednakowych blach, należy upiec w tej samej jedno ciasto po drugim, wykładając spód papierem. Ciasta ostudzić.

      Kremówkę ubić na sztywno z fiksami i cukrami. Dodać w zależności od upodobań czereśnie (ewentualnie odsączone z syropu wiśnie albo startą czekoladę). Masę wyłożyć na jeden placek, wyrównać, położyć drugi placek i lekko docisnąć. Schłodzić. Najlepiej kroić nożem z piłką.


      Pani Czarnoleska w migdałach

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (17) Pokaż komentarze do wpisu „Pani Czarnoleska w migdałach”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      wtorek, 28 czerwca 2011 19:02
  • czwartek, 23 czerwca 2011
    • Ciasto kakaowe z owocami lata

      Lato w cieście... Tak, tak, lato... Nie dość, że pojawiło nagle w kalendarzu, to przyniosło ze sobą koszyk owoców. I wrzuciłam je do ciasta kakaowego. Truskawki, czereśnie i jagody, moje ulubione...


      Ciasto kakaowe z owocami lata

       

      Składniki:

      200 g masła

      1 szklanka brązowego cukru

      2 łyżeczki cukru z wanilią

      2 łyżeczki proszku do pieczenia

      3 duże łyżki kakao

      2 niepełne szklanki mąki pszennej tortowej

      4 jajka

      6 łyżek mleka

      szczypta soli

      po garści czereśni, truskawek i jagód, ale mogą być każde owoce

      garść płatków migdałowych

      cukier puder do posypania

      Do garnka wlać mleko, włożyć masło, cukier, cukier waniliowyoraz kakao i gotować do momentu rozpuszczenia masła i cukru. Ostudzić. Owoce opłukać, osuszyć, czereśnie przekroić na pół i wypestkować, a truskawki pokroć na grube plastry. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka dodać do masy kakaowej. Powoli, mieszając dodać mąkę wymieszaną z proszkiem. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, wmieszać delikatnie do ciasta. Wyłożyć do tortownicy (średnica 26 cm) wyłożonej papierem. Na cieście ułożyć owoce, posypać płatkami migdałów i piec do suchego patyczka w temperaturze 175oC (ok. 50 minut). Ciepłe posypać cukrem pudrem.


      Ciasto kakaowe z owocami lata

      Ciasto kakaowe z owocami lata

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto kakaowe z owocami lata”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      czwartek, 23 czerwca 2011 21:16
  • sobota, 17 lipca 2010
  • wtorek, 13 lipca 2010
    • Trzy owoce lata pod migdałową bezą

      Trzy owoce lata pod migdałową bezą

      Ciasto kruche: 2,5 szklanki mąki, 1/2 szklanki cukru pudru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 200 g masła (kostka), 5 żółtek.

      Owoce: 1/2 kg czereśni, 1/2 kg truskawek, 1 szklanka jagód, 3 łyżki bułki tartej.

      Beza: 5 białek, szczypta soli, łyżka mąki ziemniaczanej, 2/3 szklanki cukru, 2 łyżeczki cukru migdałowego, 2/3 szklanki mielonych migdałów.

      Masło pokroić na kawałki. Połączyć z mąką, cukrem, proszkiem oraz żółtkami i szybko zagnieść ciasto. Schłodzić na czas przygotowania owoców i bezy. Owoce opłukać, czereśnie przekroić na pół i wypestkować. Truskawki odszypułkować, przekroić na połówki.

      Ciastem wylepić dużą prostokątną blachę wyłożoną papierem. Posypać bułką tartą. Wyłożyć równo truskawki, czereśnie i jagody.

      Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Wsypać powoli cukier i cukier migdałowy. Dodać mąkę ziemniaczaną i jeszcze chwilę ubijać. Powoli wmieszać do piany (najlepiej łyżką) mielone migdały. Pianę migdałową wyłożyć na owoce. Wstawić na godzinę do piekarnika nagrzanego do temp. 190oC. Po ok. 30 minutach od włożenia ciasta do piekarnika zmniejszyć temperaturę do ok. 150oC i przykryć wierzch ciasta folią aluminiową, by beza nie była zbyt zarumieniona. Ciasto kroić przestudzone.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Trzy owoce lata pod migdałową bezą”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      wtorek, 13 lipca 2010 19:44
  • poniedziałek, 12 lipca 2010
    • Tort tiramisu z czereśniami

      Pyszny i szybki tort. Chrupiące czereśnie i delikatny smak migdałowego alkoholu oraz kawy.

      Tort tiramisu z czereśniami

      Ciasto i nasączenie: 3 okrągłe biszkopty czekoladowe (tym razem użyłam gotowych), 1 płaska łyżeczka kawy i 1/3 szklanki likieru Amaretto.

      Masa: 500 g ciemnych czereśni, 750 ml śmietany kremówki, 250 g serka mascarpone, pół szklanki amaretto, 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej, 1/2 szklanki cukru, kakao do oprószenia.

      Tort tiramisu z czereśniami

       

      Czereśnie wypestkować, przekrajając każdy owoc na pół. Łyżeczkę kawy rozpuścić w 1/3 szklanki wrzątku, wystudzić. Wymieszać z Amaretto. Nasączyć krążki biszkoptów.

      Kawę rozpuścić w odrobinie wrzątku, wystudzić. Kremówkę ubić z cukrem pudrem, wymieszać z mascarpone, powoli wlać amaretto i kawę, wymieszać.  Jednen krążek biszkoptu posmarować 1/3 kremu, wyłożyć 1/2 czereśni i lekko przemieszać z kremem lub wcisnąć owoce w krem. Położyć drugi biszkopt, lekko docisnąć. Posmarować drugą częścią kremu i wcisnąć drugą część owoców. Położyć ostatni krążeki i lekko docisnąć. Wierzch i boki posmarować pozostałym kremem. Wierzch posypać gorzkim kakao. Tort chłodzić kilka godzin w lodówce.

      Tort tiramisu z czereśniami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Tort tiramisu z czereśniami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 12 lipca 2010 20:03

Kalendarz

Listopad 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny





Skrzynka pocztowa Napisz do mnie






Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne

myTaste.pl

Przepisy Na - katalog kulinarny

zobacz moją galerię na mniamspinka.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl

rondel



zBLOGowani.pl




banner przepis miesiaca




Darmowe fotoblogi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...