Malinowa czerwień

Wpisy otagowane „Pizza”

  • wtorek, 14 czerwca 2016
    • Pizza wegetariańska

      Pizza to jedno z najszybszych dań, jakie gości na moim stole. Dzisiaj na blogu wersja bez mięsa.

      Pizza wegetariańska

      Ciasto:

      3/4 szklanki ciepłej wody
      2 szklanki mąki pszennej chlebowej
      25 g drożdży
      pół łyżeczki cukru
      płaska łyżeczka soli
      3 łyżki oleju
      oraz mąka do podsypywania

      Dodatki:

      pół szklanki zielonego groszku
      ok. 6 świeżych pieczarek pokrojonych w grubą kostkę
      250 g sera żółtego w kawałku - użyłam Goudy
      1/3 czerwonej papryki pokrojonej w kostkę
      1/2 cebuli
      2-3 ząbki czosnku drobno posiekane
      ok. 6 pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół
      ok. 12 zielonych oliwek
      zioła do pizzy
      3 łyżki gęstej pasty pomidorowej

      W ciepłej wodzie rozpuścić drożdże, dodać cukier i 3 łyżki mąki. Dobrze wymieszać. Odstawić do momentu aż drożdże zaczną pracować. Wówczas dodać sól, 2 łyżki oleju i wyrobić elastyczne i gładkie ciasto (około 5 minut). W czasie wyrabiania zwilżać dłonie pozostałą częścią oleju, wówczas idealnie odchodzi od dłoni. Na koniec obsypać mąką i pozostawić przykryte ściereczką na 20 minut.

      Dłońmi oprószonymi mąką uformować cienki placek, rozkładając na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i podsypanej mąką (ja użyłam teflonowej, więc ten etap pominęłam). Poczekać kilkanaście minut, by ciasto na blasze nieco podrosło. Można włożyć do piekarnika nagrzanego do 40oC. W tym czasie przygotować dodatki. Zetrzeć ser.

      Ciasto posmarować pastą pomidorową, posypać ziołami i czosnkiem. Wyłożyć ser i warzywa, znów posypać ziołami do pizzy lub oregano. Blachę z pizzą wstawić do gorącego piekarnika. Piec ok. 17 minut w 220oC. Spód pizzy powinien być lekko zarumieniony.


       
      

      Pizza wegetariańska

      Pizza wegetariańska

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (8) Pokaż komentarze do wpisu „Pizza wegetariańska”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      wtorek, 14 czerwca 2016 08:45
  • piątek, 12 lutego 2016
    • Serdeczne pizzerinki

      Przed chwilą podane - pizzerinki w kształcie serca. Proste nadzienie, dość grube ciasto, ale zjedzone do ostatniego okruszka. Polecam szczególnie na Walentynki!

      a łyżecz

      Ciasto:

      1 szklanka ciepłej wody
      2 i 1/3 szklanki mąki pszennej chlebowej
      30 g drożdży
      pół łyżeczki cukru
      płaska łyżeczka soli
      4 łyżki oleju
      oraz mąka do podsypywania

      Dodatki:

      6-8 pomidorków koktajlowych przekrojonych w poprzek na 3 części
      kilkanaście oliwek zielonych, przekrojonych na pół
      150 g sera żółtego, np. Goudy lub Ementalera
      zioła do pizzy lub oregano
      4-5 pasty pomidorowej 

      W ciepłej wodzie rozpuścić drożdże, dodać cukier i 3 łyżki mąki. Dobrze wymieszać. Odstawić do momentu aż drożdże zaczną pracować. Wówczas dodać sól, połowę oleju i wyrobić elastyczne i gładkie ciasto (około 5 minut). W czasie wyrabiania dodać jeszcze 2 łyżki oleju. Obsypać mąką i pozostawić przykryte ściereczką na 20 minut. Ciasto podzielić na 6-8 części. Dłońmi oprószonymi mąką uformować 4 placki w kształcie serca, rozkładając na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i podsypanej mąką. Poczekać kilkanaście minut, by ciasto na blasze nieco podrosło. W tym czasie przygotować dodatki.

      Ciasto posmarować pastą pomidorową, posypać tartym na grubych oczkach serem, rozłożyć plastry pomidorów i oliwek. Posypać ziołami. Blachę z pizzami wstawić do gorącego piekarnika. Piec ok. 15 minut w temperaturze 240oC na środkowej półce piekarnika z funkcją góra-dół,
      aż dół pizzy lekko się przyrumieni. Podawać z miłością i uśmiechem na ustach :)) bo to w końcu walentynkowe pizzerinki!

      Walentynki 2016 - Czym TO się je?

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Serdeczne pizzerinki”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      piątek, 12 lutego 2016 19:20
  • środa, 18 listopada 2015
    • Pizza po polsku na dyniowym cieście

      Dynia w mojej kuchni ma wiele zastosowań. Ostatnio pomarańczowe puree dodałam do ciasta na pizzę. Dodatki dobrałam w jesiennej nucie, bo są i grzyby, i śliwki i sos barbecue, a także wędzony ser i boczek. Do tego wszystkiego kilka szczypt ziół i mamy oryginalną pizzę po polsku...

      Pizza na dyniowym cieście

      Pizza po polsku na dyniowym cieście


      Składniki ciasta:

      2 i 1/3 szklanki mąki pszennej plus mąka do podsypywanie
      2/3 szklanki musu z dyni
      30 g świeżych drożdży
      3/4 szklanki wody wody
      płaska łyżeczka soli
      płaska łyżeczka cukru

      3 łyżki oliwy lub oleju

      Dodatki:

      250 g sera wędzonego (Gouda, Zamojski)
      4-5 łyżek sosu barbecue
      ok. 60 g wędzonego boczku pokrojonego w cienkie plastry
      1 mała czerwona cebula, pokrojona w piórka
      kilka śliwek, wypestkowanych, pokrojonych na ćwiartki lub ósemki (w zależności od wielkości owoców)
      kilka świeżych lub rozmrożonych i odsączonych grzybów leśnych, pokrojonych na pół (dodałam podgrzybki)
      3 ząbki czosnku, drobno posiekane
      suszone zioła: oregano, rozmaryn, tymianek, majeranek

      Z drożdży, cukru, 2 łyżek mąki i wody zrobić rozczyn. Odczekać 2-3 minuty aż drożdże zaczną pracować.

      Do miski z rozczynem dodać resztę mąki i pozostałe składniki. Wyrabiać ciasto do momentu aż będzie odchodzić od rąk i miski. Pozostawić, aby wyrosło na ok. 30 minut.

      Po tym czasie ciasto odgazować i wylepić dno okrągłej blaszki. Odczekać ok. 20 minut, aby znów podrosło. Następnie posmarować sosem barbecue, posypać startym na grubych oczkach serem, wyłożyć na ser boczek, śliwki, grzyby, cebulę i czosnek. Posypać ziołami. Piec 17-20 minut w temperaturze 230oC (spód powinien być zarumieniony). Podawać z sosem barbecue lub czosnkowym.

      Pizza na dyniowym cieście

      Pizza na dyniowym cieście

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Pizza po polsku na dyniowym cieście”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 18 listopada 2015 18:30
  • wtorek, 29 września 2015
    • Pizza ze szpinakiem i trzema serami

      Pizza to jedno z najszybszych dań w mojej kuchni. Dlatego najczęściej przygotowuję ją na obiad w dzień powszedni, po pracy. Biała pizza, z jasnym sosem rzadziej pojawia się w naszym jadłospisie, ale tym razem "sprzątanie lodówki" zaowocowało wyjątkowo smakowitą wersją pizzy. Musiałam kupić jedynie dwa podstawowe składniki: mąkę i drożdże. Zapraszam... 

      Pizza ze szpinakiem i trzema serami

      Pizza ze szpinakiem i trzema serami

      Ciasto:

      3/4 szklanki ciepłej wody
      2 szklanki mąki pszennej chlebowej
      25 g drożdży
      pół łyżeczki cukru
      płaska łyżeczka soli
      3 łyżki oleju
      oraz mąka do podsypywania

      Dodatki:

      garść szpinaku
      250 g sera żółtego w kawałku - użyłam tylżyckiego
      100 g mozzarelli w kuleczkach
      50 g sera z niebieską pleśnią
      1/2 cebuli
      5-6 pieczarek (użyłam brązowych)
      2-3 ząbki czosnku drobno posiekane
      zioła do pizzy
      tymianek

      Sos:

      1 łyżka masła
      1 łyżka mąki
      1/2 szklanka wody
      1/2 szklanki słodkiej śmietanki 18%
      50 g sera Gorgonzola lub innego z niebieską pleśnią
      sól i pieprz
      1 drobno posiekana gałązka natki pietruszki
      1 łyżeczka tymianku
      2 łyżeczki posiekanego szczypiorku
      
      

      W ciepłej wodzie rozpuścić drożdże, dodać cukier i 3 łyżki mąki. Dobrze wymieszać. Odstawić do momentu aż drożdże zaczną pracować. Wówczas dodać sól, 2 łyżki oleju i wyrobić elastyczne i gładkie ciasto (około 5 minut). W czasie wyrabiania zwilżać dłonie pozostałą częścią oleju, wówczas idealnie odchodzi od dłoni. Na koniec obsypać mąką i pozostawić przykryte ściereczką na 20 minut.

      Przygotować sos. Masło stopić w rondelku, dodać mąkę, i mieszając, wlewać wodę. Mieszać aż sos będzie gładki, bez grudek. Wlać słodką śmietankę, a następnie wkruszyć ser pleśniowy i dobrze rozprowadzić w płynie. Dodać natkę pietruszki, tymianek, szczypiorek i po zagotowaniu wyłączyć. Doprawić solą i pieprzem, wierzch przykryć folią, by nie zrobił się kożuch.

      Dłońmi oprószonymi mąką uformować cienki placek, rozkładając na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i podsypanej mąką (ja użyłam teflonowej, więc ten etap pominęłam). Poczekać kilkanaście minut, by ciasto na blasze nieco podrosło. Można włożyć do piekarnika nagrzanego do 40oC. W tym czasie przygotować dodatki. Zetrzeć ser. Szpinak umyć i osuszyć. Pieczarki i cebulę pokroić w plastry.

      Ciasto posmarować sosem, posypać tartym na grubych oczkach serem, rozłożyć szpinak, pieczarki, cebulę, kulki mozzarelli, kawałki Gorgonzoli oraz czosnek. Posypać ziołami i tymiankiem. Blachę z pizzą wstawić do gorącego piekarnika. Przez pierwsze 12 minut piec w 240oC na środkowej półce piekarnika z funkcją góra-dół, kolejne 3-5 na termoobiegu z funkcją grilla w temperaturze 200oC. 

      Wegetariański obiad V  Jesień pełna warzyw
      

      Pizza ze szpinakiem i trzema serami

      Pizza ze szpinakiem i trzema serami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (11) Pokaż komentarze do wpisu „Pizza ze szpinakiem i trzema serami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      wtorek, 29 września 2015 21:09
  • poniedziałek, 08 czerwca 2015
    • Pizza z białymi szparagami i lazurowym sosem

      Szparagi są jeszcze dostępne na sklepowych półkach i straganach, dlatego kupiłam jeszcze pęczek białych... Część zużyłam do zupy, a kilka sztuk dodałam do pizzy. Delikatne białe szparagi pasowały do sosu, który w swoim składzie nie ma pomidorów. Jest jednak wyrazisty za sprawą użytego w nim sera Lazur. 

      Pizza z białymi szparagami i lazurowym sosem

      Pizza z białymi szparagami i lazurowym sosem

      Ciasto:

      1 szklanka ciepłej wody
      2 i 1/3 szklanki mąki pszennej chlebowej
      30 g drożdży
      pół łyżeczki cukru
      płaska łyżeczka soli
      3 łyżki oleju
      oraz mąka do podsypywania

      Dodatki:

      100 chudego wędzonego boczku
      250 g sera żółtego, najlepiej  Mozzarelli w kawałku
      1/2 cebuli
      1/2 młodej cukinii
      5-6 pieczarek
      1/2 pęczka zblanszowanych białych szparagów
      2 łyżeczki posiekanego szczypiorku
      kawałek pora
      3 ząbki czosnku, drobno posiekane
      zioła do pizzy
      majeranek
      rukola

      Sos:

      1 łyżka masła
      1 łyżka mąki
      1/2 szklanka wody
      1/2 szklanki słodkiej śmietanki 18%
      50 g sera Lazur lub innego z niebieską pleśnią
      sól i pieprz
      1 drobno posiekana gałązka natki pietruszki
      1 łyżeczka majeranku
      
      

      W ciepłej wodzie rozpuścić drożdże, dodać cukier i 3 łyżki mąki. Dobrze wymieszać. Odstawić do momentu aż drożdże zaczną pracować. Wówczas dodać sól, 2 łyżki oleju i wyrobić elastyczne i gładkie ciasto (około 5 minut). W czasie wyrabiania zwilżać dłonie poz pozostałą częścią oleju, wówczas idealnie odchodzi od dłoni. Na koniec obsypać mąką i pozostawić przykryte ściereczką na 20 minut.

      Przygotować sos. Masło stopić w rondelku, dodać mąkę, i mieszając, wlewać wodę. Mieszać aż sos będzie gładki, bez grudek. Wlać słodką śmietankę, a następnie wkruszyć ser pleśniowy i dobrze rozprowadzić w płynie. Dodać natkę pietruszki, majeranek i po zagotowaniu wyłączyć. Doprawić solą i pieprzem, wierzch przykryć folią, by nie zrobił się kożuch.

      Dłońmi oprószonymi mąką uformować cienki placek, rozkładając na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i podsypanej mąką. Poczekać kilkanaście minut, by ciasto na blasze nieco podrosło. Można włożyć do piekarnika nagrzanego do 40oC. W tym czasie przygotować dodatki. Zetrzeć ser. Pieczarki, cebulę i cukinię pokroić w plastry, boczek w kostkę, pora w pół plasterki (opłukać na sicie).

      Ciasto posmarować sosem, posypać tartym na grubych oczkach serem, rozłożyć boczek, pieczarki, cukinię, przekrojone na 3 części szparagi, cebulę, czosnek, pora i szczypior. Posypać ziołami i majerankiem. Blachę z pizzą wstawić do gorącego piekarnika. Przez pierwsze 12 minut piec w 240oC na środkowej półce piekarnika z funkcją góra-dół, kolejne 3-5 na termoobiegu z funkcją grilla w temperaturze 200oC. Wierzch posypać rukolą.

      Szparagowe<3Love   Uczta pod gołym niebem
      

      Pizza z białymi szparagami i lazurowym sosem

      Pizza z białymi szparagami i lazurowym sosem

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (15) Pokaż komentarze do wpisu „Pizza z białymi szparagami i lazurowym sosem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 08 czerwca 2015 14:43
  • poniedziałek, 09 lutego 2015
    • Serdeczna pizza na Światowy Dzień Pizzy

      Natalia przypomniała mi jaki mamy dzisiaj dzień, przygotowując pizzę w kształcie serca. Tak mi się ten pomysł spodobał, tym bardziej, że zbliżają się Walentynki, że zaraz po pracy udałam się po brakujące składniki, by przygotować danie, które mój mąż bardzo lubi. Na wierzch pizzy dodałam serowe wędzone paluszki, ser camembert i ugotowane buraki, które pokroiłam w plastry i wycięłam z nich serca. Ciasto podzieliłam na dwie części, z których upiekłam jedną w kształcie serca i drugą, okrągłą. Na ciasto przygotowałam gęsty sos beszamelowy z kminkiem, czosnkiem i ziołami.

      Serdeczna pizza na Światowy Dzień Pizzy

      Ciasto:

      1 szklanka ciepłej wody
      2 i 1/3 szklanki mąki pszennej chlebowej
      25 g drożdży
      pół łyżeczki cukru
      płaska łyżeczka soli
      3 łyżki oleju
      oraz mąka do podsypywania

      Dodatki:

      kilka bardzo cienkich plastrów chudego wędzonego boczku
      wędzone pałeczki serowe pokrojone na kawałki lub pokrojone na 2-3 kawałki plastry oscypka
      pół sera camembert pokrojonego w plastry, a plastry na mniejsze części
      1 kulka mozzarelli porwanej na kawałki
      kilka pomidorków daktylowych pokrojonych w plastry
      1 średni ugotowany i obrany burak pokrojony w plastry, z których można wykroić serca
      oliwki z pastą paprykową przekrojone na pół
      kilka plastrów czerwonej cebuli
      zioła do pizzy
      rukola do dekoracji

      Sos:

      1 łyżka masła
      1 łyżka mąki
      2/3 szklanki słodkiej śmietanki min. 18%
      1/2 łyżeczki kminku
      1/2 łyżeczki ziół do pizzy
      1 duży ząbek czosnku, drobno posiekany
      sól i czarny pieprz

      W ciepłej wodzie rozpuścić drożdże, dodać cukier i 3 łyżki mąki. Dobrze wymieszać. Odstawić do momentu aż drożdże zaczną pracować. Wówczas dodać sól, 2 łyżki oleju i wyrobić elastyczne i gładkie ciasto (około 5 minut). W czasie wyrabiania zwilżać dłonie poz pozostałą częścią oleju, wówczas idealnie odchodzi od dłoni. Na koniec obsypać mąką i pozostawić przykryte ściereczką na 15 minut.

      Przygotować sos. W rondelku stopić masło, dodać pokrojony czosnek i chwilę dusić, następnie dodać mąkę i mieszając wlać powoli śmietanę. Mieszając trzepaczką po dnie, zagotować. Dodać kminek, zioła, sól i pieprz. Zdjąć z ognia i wystudzić, mieszając co jakiś czas, by nie utworzył się kożuch.

      Dłońmi oprószonymi mąką uformować z ciasta cienki placek, rozkładając na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i podsypanej mąką (ja podzieliłam ciasto na dwie części i wylepiłam dwie mniejsze blaszki). Poczekać ok. 10 minut minut, by ciasto na blasze nieco podrosło.

      Ciasto posmarować sosem, ułożyć najpierw boczek, a następnie plasterki buraków, sery, oliwki, pomidory i cebulę. Posypać ziołami. Pizzą wstawić do gorącego piekarnika. Przez pierwsze 12 minut piec w 240oC na środkowej półce piekarnika z funkcją góra-dół, kolejne 3-5 na termoobiegu z funkcją grilla w temperaturze 200oC. przed podaniem wierzch udekorować listkami rukoli.

      Serdeczna pizza na Światowy Dzień Pizzy

      Serdeczna pizza na Światowy Dzień Pizzy

      Serdeczna pizza na Światowy Dzień Pizzy

      Zima  we Włoszech  WalentyACnkowe menu  Pyszna pizza

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (13) Pokaż komentarze do wpisu „Serdeczna pizza na Światowy Dzień Pizzy”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 09 lutego 2015 21:58
  • czwartek, 05 czerwca 2014
    • Pizza z boczkiem i rabarbarem

      Ostatnio ponosi mnie kulinarna fantazja i zamiast przygotować ciasto z rabarbarem, pokrojone łodyżki położyłam na warstwie sera, w towarzystwie boczku, szalotki i Rolady Ustrzyckiej. Tak powstała oryginalna pizza.

      Pizza z boczkiem i rabarbarem

      Pizza z boczkiem i rabarbarem

      Ciasto:

      1 szklanka ciepłej wody
      2 i 1/3 szklanki mąki pszennej chlebowej
      30 g drożdży
      pół łyżeczki cukru
      płaska łyżeczka soli
      3 łyżki oleju
      oraz mąka do podsypywania

      Dodatki:

      kilka plastrów chudego wędzonego boczku
      250 g sera żółtego, np. Goudy lub Ementalera
      100 g rolady ustrzyckiej pokrojonej w plastry
      2 cebulki szalotki z niewielką ilością szczypioru, posiekane w pół krążki
      3 ząbki czosnku, drobno posiekane
      zioła do pizzy
      majeranek
      sos pomidorowy z odrobiną chrzanu 

      W ciepłej wodzie rozpuścić drożdże, dodać cukier i 3 łyżki mąki. Dobrze wymieszać. Odstawić do momentu aż drożdże zaczną pracować. Wówczas dodać sól, 2 łyżki oleju i wyrobić elastyczne i gładkie ciasto (około 5 minut). W czasie wyrabiania zwilżać dłonie poz pozostałą częścią oleju, wówczas idealnie odchodzi od dłoni. Na koniec obsypać mąką i pozostawić przykryte ściereczką na 20 minut. Dłońmi oprószonymi mąką uformować cienki placek, rozkładając na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i podsypanej mąką. Poczekać kilkanaście minut, by ciasto na blasze nieco podrosło. Można włożyć do piekarnika nagrzanego do 40oC. W tym czasie przygotować dodatki. Zetrzeć ser. Rabarbar umyć, obrać i pokroić na 3-4 cm kawałki.

      Ciasto posmarować sosem, posypać tartym na grubych oczkach serem, rozłożyć boczek, Roladę Ustrzycką, cebulę, czosnek, i rabarbar. Posypać ziołami i majerankiem. Blachę z pizzą wstawić do gorącego piekarnika. Przez pierwsze 12 minut piec w 240oC na środkowej półce piekarnika z funkcją góra-dół, kolejne 3-5 na termoobiegu z funkcją grilla w temperaturze 200oC. Pizzę podałam z sosem czosnkowo-ziołowym na bazie jogurtu.

      Rabarbalove

      Pizza z boczkiem i rabarbarem

      Pizza z boczkiem i rabarbarem

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (8) Pokaż komentarze do wpisu „Pizza z boczkiem i rabarbarem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      czwartek, 05 czerwca 2014 20:22
  • wtorek, 13 maja 2014
    • Pizzerinki z salami, szparagami i papryką

      Co powiecie na pizzę z dodatkiem szparagów? Mnie bardzo smakowała....

      Pizzerinki z salami, szparagami i papryką

      Ciasto:

      1 szklanka ciepłej wody
      2 i 1/3 szklanki mąki pszennej chlebowej
      30 g drożdży
      pół łyżeczki cukru
      płaska łyżeczka soli
      4 łyżki oleju
      oraz mąka do podsypywania

      Dodatki:

      4-6 zielonych szparagów, ugotowanych i przekrojonych na 3 części (zdrewniałe części wyrzucamy)
      200 g sera żółtego, np. Goudy lub Ementalera
      100 g pieczarek, oczyszczonych, pokrojonych w plastry
      80 g salami w plastrach
      po ćwiartce 2 papryki w różnych kolorach, pokrojone w paski
      1 cebula, obrana i pokrojona w pół krążki
      3 ząbki czosnku, drobno posiekane
      zioła do pizzy
      4-5 łyżek Ajvaru, sosu barbecue lub z tego przepisu

      W ciepłej wodzie rozpuścić drożdże, dodać cukier i 3 łyżki mąki. Dobrze wymieszać. Odstawić do momentu aż drożdże zaczną pracować. Wówczas dodać sól, połowę oleju i wyrobić elastyczne i gładkie ciasto (około 5 minut). W czasie wyrabiania dodać jeszcze 2 łyżki oleju. Obsypać mąką i pozostawić przykryte ściereczką na 20 minut. Ciasto podzielić na 4 części. Dłońmi oprószonymi mąką uformować 4 placki, rozkładając na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i podsypanej mąką. Poczekać kilkanaście minut, by ciasto na blasze nieco podrosło. W tym czasie przygotować dodatki.

      Ciasto posmarować sosem, posypać tartym na grubych oczkach serem, rozłożyć salami, pieczarki, cebulę, czosnek, papryki i szparagi. Posypać ziołami. Blachę z pizzami wstawić do gorącego piekarnika. Przez pierwsze 12 minut piec w 240oC na środkowej półce piekarnika z funkcją góra-dół, kolejne 3-5 na termoobiegu z funkcją grilla w temperaturze 200oC. Pizzę podałam z sosem czosnkowo-ziołowym na bazie jogurtu.

      Szparagi  Piknik majowy 


      Pizzerinki z salami, szparagami i papryką

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (14) Pokaż komentarze do wpisu „Pizzerinki z salami, szparagami i papryką”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      wtorek, 13 maja 2014 08:43
  • sobota, 02 listopada 2013
    • Pizzerinki

      Pizzerinki przygotowałam przy okazji jednej z wypraw w Bieszczady. Na szlaku takie bułeczki smakują wspaniale, gdy wokół przyroda zapierająca dech w piersiach...

      Pizzerinki

      Składniki:

      30 g świeżych drożdży

      1/2 szklanki ciepłej wody

      4 łyżki bardzo miękkiego masła

      2 małe jajka

      ½ łyżeczki cukru

      1 łyżeczka soli

      1,5 szklanki ciepłego jogurtu naturalnego

      ok. 4 i ½ szklanki mąki pszennej

      oraz mąka do podsypywania

      Nadzienie: koncentrat pomidorowy, posiekane oliwki, salami, drobno posiekane suszone pomidory oraz papryka, drobno pokrojone plastry salami i żółtego sera, zioła do pizzy, posiekany czosnek, prażona cebulka

      W dużej misce rozpuścić drożdże z wodą; dodać cukier i odstawić na 5 minut aż drożdże się spienią. Dodać sól, rozkłócone jajka i jogurt. Powoli dodawać mąkę pszenną, zagniatając, aż ciasto będzie gładkie. Dodać i zagniatać, aż ciasto będzie gładkie i sprężyste. Dłonie zwilżyć olejem i i zagniatać, by odchodziło od rąk i ścianek miski. Przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości (około 1 godziny).

      Ciasto wyłożyć na podsypany mąką blat i rozwałkować w prostokąt mniej więcej 60 na 30 cm. Posmarować koncentratem, zostawiając wolne 3 cm brzegi, posypać równomiernie dodatkami, ziołami i czosnkiem. Zwinąć jak roladę, dobrze zlepiając brzeg. Kroić w grube plastry 4-5 cm, układając na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach , rozkładając delikatnie warstwy z nadzieniem i nadając bułeczkom okrągły kształt. Zostawić na 20 minut do wyrośnięcia. Piec w 190oC do lekkiego zrumienienia – ok. 20-25 minut.

      

      Pizzerinki

      Pizzerinki

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Pizzerinki”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      sobota, 02 listopada 2013 08:11
  • niedziela, 27 października 2013
    • Pizza z boczkiem, kiszoną kapustą i oscypkiem na cieście z dodatkiem ziemniaka

      Dla jednych prawdziwa pizza to tylko cienki placek z sosem pomidorowym i mozzarellą. Dla mnie to jest wyzwanie. Ciasto od dawna mam już wytrenowane. Nie za grube, nie za cienkie, w środku puszyste, z wierzchu chrupkie. A nadzienie starannie dobrane, w zależności od tego w jakim stylu ma być pizza. Dziś typowo polska. Do ciasta dodałam gotowanego ziemniaka, przez co z wierzchu jest jeszcze bardziej chrupiąca, ale nie sucha. Boczek świetnie komponuje się z kiszoną kapustą i użytymi w niej ziołami, a uwieńczeniem rodzimych smaków jest ser owczy. Pizzę podałam z moim ulubionym sosem pachnącym wędzonką :)

      Pizza z boczkiem, kiszoną kapustą i oscypkiem na cieście z dodatkiem ziemniaka

      Ciasto:

      1 szklanka ciepłej wody
      2 i 1/3 szklanki mąki pszennej chlebowej
      30 g drożdży
      pół łyżeczki cukru
      płaska łyżeczka soli
      4 łyżki oleju
      1 średni ugotowany w mundurku ziemniak

      oraz mąka do podsypywania

      Dodatki:

      ok. 200 g kiszonej kapusty, ugotowanej
      200 g sera żółtego, np. Goudy lub Ementalera
      150 g wędzonego boczku, pokrojonego w grubą kostkę
      1 cebula, obrana i pokrojona w talarki
      3 ząbki czosnku, drobno posiekane
      zioła do pizzy, kminek , majeranek, pieprz
      kilka plastrów oscypka lub innego sera tego typu, można również użyć rolady ustrzyckiej
      sos barbecue do podania

      

      W ciepłej wodzie rozpuścić drożdże, dodać cukier i 3 łyżki mąki. Dobrze wymieszać. Odstawić do momentu aż drożdże zaczną pracować. Wówczas dodać sól, połowę oleju i wyrobić elastyczne i gładkie ciasto (około 5 minut). W czasie wyrabiania dodać jeszcze 2 łyżki oleju oraz ostudzony, obrany z łupki i przeciśnięty przez praskę ziemniak. Obsypać mąką i pozostawić przykryte ściereczką na 20 minut. Dłońmi oprószonymi mąką uformować cienki placek, rozkładając na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i podsypanej mąką. Poczekać kilkanaście minut, by ciasto na blasze nieco podrosło. Można dać do piekarnika nagrzanego do 40oC. W tym czasie przygotować dodatki.

      Ciasto posypać tartym na grubych oczkach serem, rozłożyć boczek, cebulę, czosnek,i kapustę, posypać ziołami, kminkiem, majerankiem oraz pieprzem. Na końcu ułożyć pokrojony w plastry oscypek. Przez pierwsze 12 minut piec w 240oC na środkowej półce piekarnika z funkcją góra-dół, kolejne 3-5 na termoobiegu z funkcją grilla w temperaturze 200oC. Pizzę podałam z sosem barbecue, czosnkowym lub innym ulubionym.

      Pizza z boczkiem, kiszoną kapustą i oscypkiem na cieście z dodatkiem ziemniaka

      Pizza z boczkiem, kiszoną kapustą i oscypkiem na cieście z dodatkiem ziemniaka

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (8) Pokaż komentarze do wpisu „Pizza z boczkiem, kiszoną kapustą i oscypkiem na cieście z dodatkiem ziemniaka”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      niedziela, 27 października 2013 16:12
  • sobota, 05 października 2013
    • Pizza z chorizo i figami

      Pizza z chorizo i figami

      Pizza z chorizo i figami

      Składniki:

      2/3 szklanki dość ciepłej wody
      1 i 3/4 szklanki mąki pszennej chlebowej
      20 g drożdży
      pół łyżeczki cukru
      pół łyżeczki soli
      2 łyżki oleju
      oraz mąka do podsypywania

      Sos:

      3-4 łyżki Ajwaru lub czerwonego pesto (lub dowolnego sosu pomidorowego)

      Nadzienie: 

      150-200 g sera żółtego (użyłam ementalera i goudy)
      kilka plastrów szerokiej kiełbasy chorizo
      1 mała cebula pokrojona w krążki
      2 figi pokrojone w plastry
      kawałek słodkiej czerwonej papryki, pokrojonej w paseczki
      2 łyżki ziół do pizzy lub oregano z bazylią
      świeżo mielony czarny pieprz lub pieprz cayenne
      słodka papryka w proszku

      W ciepłej wodzie rozpuścić drożdże, dodać cukier i 2 łyżki mąki. Dobrze wymieszać. Odstawić do momentu aż drożdże zaczną pracować . Wówczas dodać sól, olej i wymieszać. Wyrobić elastyczne i gładkie ciasto (około 5 minut). W czasie wyrabiania można zwilżać rękę oliwą, ciasto wtedy mniej klei się do rąk. Dłońmi oprószonymi mąką uformować cienki placek, rozkładając na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i podsypanej mąką. Poczekać kilkanaście minut, by ciasto na blasze nieco podrosło. Można dać do piekarnika nagrzanego do 40oC. W tym czasie przygotować dodatki.

      Ciasto posmarować Ajvarem lub pesto, posypać tartym na grubych oczkach serem, rozłożyć chorizo, cebulę, figi i paprykę, posypać ziołami oraz pieprzem i papryką. Przez pierwsze 12 minut piec w 230oC na środkowej półce piekarnika z funkcją góra-dół, kolejne 3-5 na termoobiegu z funkcją grilla w temperaturze 200oC. Pizzę podałam z ulubionym gotowym sosem barbecue.

        

      Pizza z chorizo i figami

      Pizza z chorizo i figami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Pizza z chorizo i figami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      sobota, 05 października 2013 22:11
  • sobota, 10 sierpnia 2013
    • Pizza z sosem z suszonych pomidorów

      Wczoraj wróciliśmy do domu, uciekając na wschód przed burzami. Mieliśmy dużo szczęścia, bo właśnie w Tatrach były oberwania chmur i gradobicia. W Rzeszowie do końca dnia było gorąco i parno. W nocy temperatura spadła, więc można już normalnie funkcjonować i na nowo wejść w role kucharki i cukiernika.

      Dziś zapraszam na domową pizzę, którą przygotowałam jeszcze przed urlopem.

      Pizza z sosem z suszonych pomidorów

      Ciasto:

      ¾ szklanki dość ciepłej wody
      2 szklanki mąki pszennej chlebowej
      25 g drożdży
      pół łyżeczki cukru
      pół łyżeczki soli
      4 łyżki oleju
      oraz mąka do podsypywania

      Sos:

      5-6 suszonych pomidorów w oliwie drobno posiekanych
      1 łyżka oliwy z pomidorów
      2 łyżki koncentratu pomidorowego
      3 ząbki czosnku
      1 łyżeczka oregano lub ziół do pizzy
      sól
      pieprz

      Nadzienie: 

      250 g sera żółtego, najlepiej mozzarelli
      oliwki i pomidorki koktajlowe (ilość według uznania)
      1 mała czerwona cebula
      pół małej cukinii
      2 łyżki włoskich ziół

      W ciepłej wodzie rozpuścić drożdże, dodać cukier i 2 łyżki mąki. Dobrze wymieszać. Odstawić do momentu aż drożdże zaczną pracować . Wówczas dodać sól, olej i wymieszać. Wyrobić elastyczne i gładkie ciasto (około 5 minut). W czasie wyrabiania można zwilżać rękę oliwą, ciasto wtedy mniej klei się do rąk. Dłońmi oprószonymi mąką uformować cienki placek, rozkładając na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i podsypanej mąką. Poczekać kilkanaście minut, by ciasto na blasze nieco podrosło. W tym czasie przygotować dodatki.

      Cebulę obrać, przekroić na pół, pokroić w talarki. Oliwki odsączyć z zalewy, pomidorki i cukinię pokroić w plastry, zetrzeć ser.

      Składniki sosu wymieszać, posmarować nim wierzch ciasta., posypać serem, rozłożyć cukinię, pomidorki, cebulę i oliwki, posypać ziołami. Przez pierwsze 10 minut piec w 230oC na środkowej półce piekarnika z funkcją góra-dół, kolejne 8-10 na termoobiegu z funkcją grilla w temperaturze 200oC.

         

      Pizza z sosem z suszonych pomidorów

      Pizza z sosem z suszonych pomidorów

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Pizza z sosem z suszonych pomidorów”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      sobota, 10 sierpnia 2013 09:03
  • wtorek, 23 kwietnia 2013
    • Kolorowa pizza z mango i szparagówką

      Moja wiosenna wersja pizzy. Ciasto klasyczne, ale dodatki już mniej tradycyjne. Jako sos proponuję domowe pesto pietruszkowo-arachidowe, a na wierzch plastry mango, zieloną fasolkę szparagową, czerwoną paprykę, domowy gotowany schab i czarne oliwki.

      Kolorowa pizza z mango i szparagówką

      Składniki:

      2/3 szklanki dość ciepłej wody
      1 i 3/4 szklanki mąki pszennej chlebowej
      20 g drożdży
      pół łyżeczki cukru
      pół łyżeczki soli
      2 łyżki oleju
      oraz mąka do podsypywania

      Sos:

      3-4 łyżki zielonego pesto z tego przepisu

      Nadzienie: 

      150-200 g sera żółtego (użyłam ementalera)
      kilka plastrów domowej wędliny (gotowanego schabu)
      ½ owocu mango pokrojonego na plasterki
      ½ szklanki ugotowanej mrożonej szparagówki
      kawałek słodkiej czerwonej papryki, pokrojonej w paseczki
      2 łyżki włoskich ziół lub oregano
      świeżo mielony czarny pieprz lub pieprz cayenne 

        

        

      W ciepłej wodzie rozpuścić drożdże, dodać cukier i 2 łyżki mąki. Dobrze wymieszać. Odstawić do momentu aż drożdże zaczną pracować . Wówczas dodać sól, olej i wymieszać. Wyrobić elastyczne i gładkie ciasto (około 5 minut). W czasie wyrabiania można zwilżać rękę oliwą, ciasto wtedy mniej klei się do rąk. Dłońmi oprószonymi mąką uformować cienki placek, rozkładając na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i podsypanej mąką. Poczekać kilkanaście minut, by ciasto na blasze nieco podrosło. W tym czasie przygotować dodatki.

      Ciasto posmarować pesto, posypać tartym na grubych oczkach serem, rozłożyć wdlinę, mango i warzywa, posypać ziołami oraz pieprzem. Przez pierwsze 10 minut piec w 230oC na środkowej półce piekarnika z funkcją góra-dół, kolejne 6-8 na termoobiegu z funkcją grilla w temperaturze 200oC.

      Kolorowa pizza z mango i szparagówką`

      Kolorowa pizza z mango i szparagówką

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (8) Pokaż komentarze do wpisu „Kolorowa pizza z mango i szparagówką”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      wtorek, 23 kwietnia 2013 08:36
  • poniedziałek, 15 kwietnia 2013
  • wtorek, 09 kwietnia 2013
    • Pełnoziarnista pizza z tuńczykiem

      Kiedy myślę o domowym fast foodzie, od razu przychodzi mi na myśl pizza. Nie potrzeba wiele, by przygotować drożdżowy placek pachnący czosnkiem, oregano, bazylią... Danie jest naprawdę szybkie, ale czy zdrowe? Wszystko zależy od dodatków. Zwykłą mąkę zamieniamy na pełnoziarnistą, tłustą wędlinę na rybę, a gotowy koncentrat pomidorowy na bogate w składniki pesto (też domowe).

      Pełnoziarnista pizza z tuńczykiem

      Ciasto:
      ¾ szklanki dość ciepłej wody
      2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
      25 g drożdży
      pół łyżeczki cukru
      pół łyżeczki soli
      3 łyżki oleju

      oraz mąka do podsypywania

      Sos:

      4 łyżki czerwonego pesto z tego przepisu

      Nadzienie: 

      150-200 g sera żółtego, najlepiej mozzarelli

      puszka tuńczyka w sosie własnym

      kawałek czerwonej papryki

      kilka pieczarek

      zielone oliwki (ilość według uznania)

      ½  pora

      2 ząbki czosnku

      2-3 łyżki włoskich ziół

      świeżo mielony czarny pieprz lub pieprz cayenne 

      Pełnoziarnista pizza z tuńczykiem

      Pełnoziarnista pizza z tuńczykiem

      W ciepłej wodzie rozpuścić drożdże, dodać cukier i 2 łyżki mąki. Dobrze wymieszać. Odstawić do momentu aż drożdże zaczną pracować. Wówczas dodać sól, olej i wymieszać. Wyrobić elastyczne i gładkie ciasto (około 5 minut). W czasie wyrabiania zwilżać rękę olejem, ciasto wtedy mniej klei się do rąk. Dłońmi oprószonymi mąką uformować cienki placek, rozkładając na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i podsypanej mąką. Poczekać kilkanaście minut, by ciasto na blasze nieco podrosło. W tym czasie przygotować dodatki.

      Pora przekroić na pół, pokroić w talarki. Pieczarki umyć, pokroić w plastry. Paprykę pokroić w cienkie paseczki. Warzywa włożyć do porcelanowej miski, wlać 3 łyżki wody i dużą szczyptę soli i odparować z nadmiaru wody w mikrofalówce. Następnie odcedzić. Oliwki pokroić, czosnek posiekać, ser zetrzeć. Tuńczyka odcedzić z sosu.

      Ciasto posmarować pesto, posypać serem, rozłożyć równomiernie tuńczyka, pieczarki, pora, czosnek, paprykę i oliwki, posypać ziołami, przyprawić pieprzem lub ostrą papryką. Przez pierwsze 10 minut piec w 230oC na środkowej półce piekarnika z funkcją góra-dół, kolejne 8-10 na termoobiegu z funkcją grilla w temperaturze 200oC.

      Pełnoziarnista pizza z tuńczykiem

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Pełnoziarnista pizza z tuńczykiem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      wtorek, 09 kwietnia 2013 07:17
  • sobota, 09 lutego 2013
    • Wegetariańska pizza z domowym czerwonym pesto

      Moja propozycja na Światowy Dzień Pizzy.

      Wegetariańska pizza z domowym czerwonym pesto

      Ciasto:

      ¾ szklanki dość ciepłej wody

      2 szklanki mąki pszennej chlebowej

      25 g drożdży

      pół łyżeczki cukru

      pół łyżeczki soli

      3 łyżki oleju

      oraz mąka do podsypywania

      Sos:

      3-4 łyżki czerwonego pesto z tego przepisu

      Nadzienie: 

      150-200 g sera żółtego, najlepiej mozzarelli

      czarne i zielone oliwki (ilość według uznania)

      1 średnia cebula

      3 ząbki czosnku

      2 łyżki włoskich ziół

      świeżo mielony czarny pieprz lub pieprz cayenne 

      Wegetariańska pizza z domowym czerwonym pesto

      W ciepłej wodzie rozpuścić drożdże, dodać cukier i 2 łyżki mąki. Dobrze wymieszać. Odstawić do momentu aż drożdże zaczną pracować . Wówczas dodać sól, olej i wymieszać. Wyrobić elastyczne i gładkie ciasto (około 5 minut). W czasie wyrabiania można zwilżać rękę oliwą, ciasto wtedy mniej klei się do rąk. Dłońmi oprószonymi mąką uformować cienki placek, rozkładając na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i podsypanej mąką. Poczekać kilkanaście minut, by ciasto na blasze nieco podrosło. W tym czasie przygotować dodatki.

      Cebulę obrać, przekroić na pół, pokroić w talarki. Sparzyć wrzątkiem z łyżeczką cukru lub włożyć do miseczki plastikowej, wlać 2 łyżki wody i łyżeczkę cukru i odparować z nadmiaru wilgoci w mikrofalówce (podobnie postępuję z plastrami pieczarek). Oliwki pokroić, czosnek posiekać, zetrzeć ser.

      Ciasto posmarować pesto, posypać serem, rozłożyć cebulę i oliwki, posypać ziołami. Przez pierwsze 10 minut piec w 230oC na środkowej półce piekarnika z funkcją góra-dół, kolejne 8-10 na termoobiegu z funkcją grilla w temperaturze 200oC.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Wegetariańska pizza z domowym czerwonym pesto”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      sobota, 09 lutego 2013 22:08
  • poniedziałek, 08 października 2012
    • Calzone z kurczakiem, cukinią i serem

      Calzone to pizze w kształcie dużych pierogów. Upiekłam je na wakacyjny wyjazd nad wodę. Zamiast korzystać z miejscowych fast foodów, mieliśmy domowe. Dzieciaki zajadały z wielkim apetytem po szaleństwach w wodzie. Wiem, że to już tylko wspomnienie, ale takie duże pierogi można przygotować przez cały rok...

      Calzone z kurczakiem, cukinią i serem 

      Ciasto:

      1,5 szklanki ciepłej wody

      3 szklanki mąki

      4 łyżki oleju

      40 g świeżych drożdży

      1 łyżeczka soli

      1 łyżeczka cukru

      Farsz:

      1 duży filet z kurczaka

      olej do smażenia

      łyżka ziół do pizzy

      2 łyżki ziół do pizzy 

      1 łyżeczka słodkiej papryki

      150 g żółtego sera

      1 mała cukinia

      suszony czosnek

      łyżka posiekanej natki pietruszki

      sól i pieprz do smaku

      oraz 6 łyżek czerwonego pesto

       

      Najpierw przygotować farsz. Kurczaka pokroić w cienkie filety. Posolić, posypać słodką papryką, pieprzem i ziołami do pizzy oraz suszonym czosnkiem. Usmażyć i bardzo dobro pokroić. Cukinię zetrzeć, posolić i poddusić na patelni z łyżką oleju, odparować cały płyn. Wymieszać z kurczakiem i wystudzić, dodać natklę i zioła do pizzy, a następnie zetrzeć żółty ser i wymieszać.

      W ciepłej wodzie rozpuścić drożdże, dodać cukier i 4 łyżki mąki. Dobrze wymieszać. Odstawić do momentu aż na powierzchni pojawią się bąbelki. Wówczas dodać sól i resztę mąki wymieszać. Wyrobić elastyczne i gładkie ciasto (około 5 minut). W czasie wyrabiania porcjami dodawać olej, ciasto wtedy mniej klei się do rąk. Wyrobione ciasto odstawić na ½ godziny w ciepłe miejsce, przykryć ściereczką. Po tym czasie odgazować ciasto i podzielić na 6 równych części. Rozwałkować na blasze na dość cienkie okrągłe placki. Poczekać ok. 10 minut, by ciasto na blasze nieco podrosło. Posmarować pesto, zostawiając suchy centymetrowy brzeg. Nałożyć farsz na połówkach każdego placka (zostawiając wolne brzegi). Placki zgiąć na pół, przykrywając farsz i zlepić brzegi, zwijając je w spiralkę. Piec 25-30 minut w temperaturze 220oC. Podawać z sosami: pomidorowym i czosnkowym.

      Calzone z kurczakiem, cukinią i serem 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (8) Pokaż komentarze do wpisu „Calzone z kurczakiem, cukinią i serem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 08 października 2012 08:37
  • czwartek, 27 września 2012
    • Ciasto na pizzę z surowym tartym ziemniakiem

      Co powiecie na ciasto drożdżowe z dodatkiem startego surowego ziemniaka? I skąd taki pomysł? Wielokrotnie piekłam chleby i bułki z dodatkiem gotowanych ziemniaków czy proszku ziemniaczanego potrzebnego do przygotowania puree. Zaryzykowałam, dodając surowego startego ziemniaka do ciasta na pizzę, bo nie znałam efektu. Ponadto, popularne w kuchni polskiej dodatki, których użyłam do pizzy, takie jak: boczek, wędzony ser, por, majeranek i śliwki pasują idealnie do ziemniaków, najbardziej popularnego warzywa w naszym kraju.

      A smak ciasta? Po upieczeniu nie czuliśmy smaku ziemniaków, ciasto w środku było wilgotne i puszyste, a z wierzchu delikatnie chrupiące. Trudno być obiektywnym, kiedy sos musztardowy i wspomniane dodatki zdominowały smak ciasta. Jeśli upieczecie pizzę, korzystając z mojego przepisu, z chęcią poznam Wasze opinie. Dziś przepis na ciasto, a w następnym wpisie zapraszam na Pizzę po polsku...

      Ciasto na pizzę z surowym tartym ziemniakiem

      Składniki:

      ¾ szklanki dość ciepłej wody

      2 szklanki mąki pszennej chlebowej

      20 g drożdży

      1 średni surowy ziemniak, obrany i starty na drobnej tarce

      pół łyżeczki cukru

      pół łyżeczki soli

      2 łyżki stopionego masła

      oraz mąka do podsypywania

      

      W ciepłej wodzie rozpuścić drożdże, dodać cukier i 2 łyżki mąki. Dobrze wymieszać. Odstawić do momentu aż drożdże zaczną pracować. Wówczas dodać resztę mąki, sól i wyrobić elastyczne i gładkie ciasto (około 5 minut). Dodać startego ziemniaka, wmieszać go do ciasta. Na końcu dodać roztopione masło i jeszcze wyrabiać. Ciasto powinno ładnie odchodzić od ręki. Dłońmi oprószonymi mąką uformować cienki placek, rozkładając na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i podsypanej mąką. Poczekać kilkanaście minut, by ciasto na blasze nieco podrosło, można je wstawić na chwilę do piekarnika (40oC). Posmarować sosem, nałożyć dodatki, posypać ziołami i piec 25 minut w temperaturze 220oC.

      Ciasto na pizzę z surowym tartym ziemniakiem

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto na pizzę z surowym tartym ziemniakiem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      czwartek, 27 września 2012 21:13
  • niedziela, 02 września 2012
    • Pizza z cukinią na spodzie twarogowym

      Co powiecie na taki kompromis? Zamiast tradycyjnego ciasta drożdżowego, spód na bazie twarogu? Szybki, pożywny, ładnie wyrasta. Polecam szczególnie tym, którzy nie mają doświadczenia z drożdżami. Wierzch bardzo prosty, tylko kilka ulubionych składników. Zamiast tradycyjnego sosu czerwone pesto ze słoika oraz mozzarella, pomidory koktajlowe, zielone oliwki, czerwona cebula i zgrillowane plastry cukinii. No i oczywiście zioła... Zapraszam!

      Pizza z cukinią na spodzie twarogowym

      Ciasto:

      2 szklanki mąki

      20 dag twarogu (przynajmniej półtłustego)

      1 jajko

      1 łyżeczka soli

      5 łyżek mleka

      6 łyżek oleju

      spora łyżeczka proszku do pieczenia

      Dodatki:

      3 łyżki czerwonego pesto

      1 kulka mozzarelli

      zielone lub czarne oliwki

      czerwona cebula

      1-2 ząbki czosnku

      pomidory koktajlowe

      ½ cukinii

      zioła do pizzy

      olej

      sól

      

      Pizza z cukinią na spodzie twarogowym

      Cukinię pokroić w dość cienkie plastry, zgrillować na patelni z odrobiną soli, by puściła sok. Cebulę obrać pokroić w półkrążki, zalać łyżką wody, delikatnie posolić i podgrzać w mikrofalówce, by puściła sok, który należy odlać. Czosnek obrać i drobno posiekać. Mozzarellę odsączyć z solanki, pokroić w cienkie plastry. Pomidorki umyć, a jeśli są duże, przekroić na pół

      Zimny twaróg rozgnieść widelcem z solą i jajkiem, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem, olej i mleko, zagnieść ciasto, rozwałkować i wylepić dno formy na pizzę. Wierzch posmarować pesto. Ułożyć ser, cukinię, cebulę, oliwki, pomidorki. Posypać czosnkiem i ziołami. Piec 20-25 minut w temperaturze 200oC aż spód nieco się przyrumieni.

      Pizza z cukinią na spodzie twarogowym

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (15) Pokaż komentarze do wpisu „Pizza z cukinią na spodzie twarogowym”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      niedziela, 02 września 2012 20:51
  • czwartek, 09 lutego 2012
    • Pełnoziarnista pizza z szynką i bananem

      Wiosenka przypomniała mi swoim wpisem, że dziś obchodzimy światowy dzień pizzy. Tak się składa, że wczoraj zrobiłam pizzę, przy okazji wykorzystując to, co musiało być szybko zjedzone ze względu na termin spożycia. I tak, użyłam ostatnich plastrów szynki, kawałek wędzonego żółtego sera oraz banana, którego mój synek poprzedniego dnia otworzył, ale nawet nie tknął, bo zasnął... Ciasto zrobiłam z mąki pełnoziarnistej. Bardzo mi smakowała, ale tak jak myślałam, nie przypadła do gustu moim mężczyznom...

      Przepis na tę słodką pizzę dodaję do walentynkowej akcji Lady-of-the-house.


      Pełnoziarnista pizza z sznką i bananem

       

      Składniki:

      1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej

      1/4 szklanki ciepłego mleka

      1/4 szklanki ciepłej wody

      opakowanie suszonych drożdży (7 g)

      szczypta soli

      szczypta cukru

      3 łyżki koncentratu pomidorowego

      łyżeczka curry

      3-4 plastry wędzonej szynki

      1 banan

      150 g żółtego sera (użyłam wędzonej goudy)

      słodka mielona papryka

      keczup



       

      Do miski wlać wodę i mleko, wsypać drożdże, cukier, sól i mąkę, wyrobić ciasto. Na końcu dodać olej i jeszcze chwilę wyrabiać aż ciasto będzie jednolite. Rozwałkować na okrągły placek i wylepić dno nieprzywieralnej blachy (użyłam tortownicy 27 cm). Wstawić na 20 minut do piekarnika o temperaturze 40oC. Wyjąć, zwiększyć moc do 220oC i w tym czasie wysmarować pizzę koncentratem pomidorowym. Ułożyć porwane plastry szynki, pokrojonego w plasterki banana, posypać curry i zetrzeć na wierzch ser. Piec około 15-20 minut aż pizza lekko przyrumieni się na brzegach i od spodu. Podawać z keczupem.

       

      Pełnoziarnista pizza z sznką i bananem

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (8) Pokaż komentarze do wpisu „Pełnoziarnista pizza z szynką i bananem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      czwartek, 09 lutego 2012 12:19
  • środa, 09 lutego 2011
    • Pizza z tuńczykiem i suszonymi pomidorami na Światowy Dzień Pizzy

      Dziś obchodzimy Światowy Dzień Pizzy. Z tej okazji na obiad zrobimy pizzę. Parę dni temu też ją jedliśmy, bo uwielbiamy. Na grubym cieście, z pachnąca ziołami, z tuńczykiem, zielonymi oliwkami, cebulą i suszonymi pomidorami...

      Pizza z tuńczykiem i suszonymi pomidorami

      Ciasto: 2/3 szklanki wody, 1 1/2 szklanki mąki do wypieków drożdżowych, 2 łyżki oleju, 20 g świeżych drożdży, 1/2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki cukru.

      Sos: łyżeczka oliwy, 1/2 puszki pomidorów w puszce, 1/2 cebuli, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, cukier, po 1/2 łyżeczki suszonego oregano i bazylii.

      Nadzienie: puszka tuńczyka w kawałkach, 1/2 słoiczka pomidorów w oliwie, kilkanaście zielonych oliwek pokrojonych na 2-3 kawałki, 1 czerwona cebula, 15 dag miękkiego sera żółtego, najlepiej mozzarelli, zioła świeże lub suszone takie same jakich użyjemy do sosu.

      Pizza z tuńczykiem i suszonymi pomidorami

      W ciepłej wodzie rozpuścić drożdże, dodać cukier i 2 łyżki mąki. Dobrze wymieszać. Odstawić do momentu aż drożdże zaczną pracować (po przyłożeniu ucha do miski słychać taki sam szum morza jak w muszelce). Wówczas dodać sól, olej i wymieszać. Wyrobić elastyczne i gładkie ciasto (około 5 minut). W czasie wyrabiania można zwilżać rękę oliwą, ciasto wtedy mniej klei się do rąk. Uformować okrągły placek, rozkładając na blasze. Poczekać kilkanaście minut, by ciasto na blasze nieco podrosło. W tym czasie przygotować sos oraz dodatki.

      W rondelku podgrzać łyżeczkę oliwy, dodać posiekaną drobno cebulę i zmiażdżony czosnek, zeszklić. Dodać pomidory i gotować aż powstanie przecier. Dodać sól, pieprz, cukier i zioła.

      Tuńczyka odcedzić z wody, podzielić na mniejsze kawałki. Pomidory odsączyć z zalewy, pokroić na paseczki. Cebulę pokroić w piórka, umieścić w miseczce z łyżką wody, odparować 1 minutę w mikrofalówce, odsączyć. Ser zetrzeć na grubej tarce lub pokroić w plastry.

      Ciasto posmarować sosem, posypać serem lub ułożyć ser w plastrach. Wyłożyć mięso z tuńczyka, krążki cebuli, paski pomidorów i pokrojone oliwki. Posypać ziołami (oregano, bazylia) i włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 230oC na magiczne 17 minut. Pizza powinna mieć lekko przyrumieniony spód.

  • wtorek, 02 listopada 2010
    • Pizza na cieście ziemniaczanym

      Pizza inna niż wszystkie, bo zamiast tradycyjnego ciasta drożdżowego zrobiłam spód z utartych ziemniaków. Nadzienie to już sprawa indywidualna. Można użyć dowolnych składników. U mnie był kurczak, pieczarki oraz papryka i dużo żółtego sera. Danie było syte i  bardzo smakowało mojemu mężowi. Ja pozostanę jednak wierna tradycji. Oryginalny przepis pochodzi z tej strony, który trochę zmodyfikowałam.

      Pizza na cieście ziemniaczanym

      Składniki na 4 porcje:

      Ciasto:

      500g ziemniaków

      1/2 łyżeczki soli

      1/4 łyżeczki pieprzu

      50 g startego parmezanu (można pominąć)

      50 g słodkiej śmietany 30%

      1 jajko

      2 łyżki mąki ziemniaczanej

      50g płatków owsianych

      Sos:

      cebula

      dwa ząbki czosnku

      50g oliwy z oliwek (lub oleju)

      300 g pomidorów

      1/2 łyżeczki bazylii lub oregano

      1/2 łyżeczki soli

      1/4 łyżeczki pieprzu

      Dodatki smażone mięso z kurczaka (1 filet pokrojony kawałki), 20 dag podsmażonych pieczarek, 1 pokrojona na paseczki papryka, 250 g startego żółtego sera lub mozzarelli pokrojonej w plastry

      Sposób przygotowania:

      Ziemniaki umyć, obrać i zetrzeć na tarce o najmniejszych oczkach. Dodać resztę składników na ciasto i wymieszać. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 28 cm (piekłam na dużej prostkątnej blasze z półtorej porcji). Spód wyłożyć papierem do pieczenia, a boki wysmarować masłem. Podpiec w nagrzanym piekarniku około 20 min. w temperaturze 200°C.

      Cebulę i czosnek obrać i drobno poszatkować. Podsmażyć na oliwie.

      Pomidory obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Dodać do cebuli razem z oregano, solą i pieprzem. Chwilkę pogotować i następnie zmiksować blenderem. Gotowy sos wylać na podpieczone ciasto ziemniaczane. Na górze ułożyć dodatki, posypać serem lub ułożyć mozzarellę.

      Piec w nagrzanym piekarniku około 20 min. w temperaturze 200°C.

      Pizza na cieście ziemniaczanym

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Pizza na cieście ziemniaczanym”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      wtorek, 02 listopada 2010 08:44
  • poniedziałek, 09 sierpnia 2010
    • Pizza po polsku

      Bardzo trudne jest określenie właściwych proporcji składników na ciasto do pizzy, kiedy wszystko robi się "na oko". Moje różni się tym od większości ciast, że dodaję nieco więcej drożdży i oliwy niż podają popularne przepisy. Poza tym krótko je wyrabiam i nie czekam zbyt długo, aż ciasto wyrośnie. Moje rośnie głównie w piekariku. Pizza zawsze wychodzi puszysta, a na zewnątrz lekko chrupiąca.

      Dzisiaj prezentuję w wydaniu bardziej polskim niż włoskim. Z czosnkowo-majerankowym sosem... Nie wiem czy to jeszcze pizza czy placek drożdżowy z boczkiem i porami... ale my z mężem taką wersję lubimy nie mniej niż tę tradycyjną...

      Pizza po polsku

      Sos: 2-3 ząbki czosnku, łyżeczka mąki, łyżeczka oleju, 2/3 szklanki słodkiej śmietanki (dałam kremówkę), sól, pieprz, łyżka majeranku (dałam suszony).

      Czosnek zmiażdżyć lub bardzo drobno pokroić. Lekko podsmażyć na oleju. Mąkę dobrze wymieszać ze śmietanką. Płynem zalać czosnek, cały czas mieszając, zagotować. Wrzucić majeranek. Przyprawić solą i pieprzem. Odstawić do przestudzenia.

      Ciasto: 2/3 szklanki wody, 1 1/2 szklanki mąki, 2 łyżki oleju, 30 g świeżych drożdży, 1/ 2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki cukru.

      Dodatki: 1/2 pora, 1/2 dużej papryki, kilka plastrów cienko pokrojonego boczku, 15-20 dag sera żółtego (lubię Złoty Mazur), sól, pieprz, majeranek.

      Pizza po polsku przed pieczeniem

      W ciepłej wodzie rozpuścić drożdże, dodać cukier i 2 łyżki mąki. Dobrze wymieszać. Odstawić do momentu aż mieszanina nieco się podniesie i uwypukli. Wówczas dodać sól, olej i wymieszać. Wyrobić ciaasto do połączenia się składników (kilka minut). W czasie wyrabiania zwilżam rękę oliwą, ciasto wtedy nie klei się do rąk. Spłaszczać ciasto, rozkładając na blasze. Teraz czekamy kilkanaście minut, by ciasto na blasze nieco podrosło. W tym czasie przygotowujemy dodatki. Plastry boczku dzielimy na części, pora kroimy na talarki, a paprykę w paski lub małą kostkę. Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach.

      Piekarnik nagrzać do 240oC. Na cieście rozprowadzić sos (może być lekko ciepły). Wyłożyć ser, następnie ułożyć boczek, pierścionki pora i paprykę. Posypać pieprzem lub słodką papryką oraz majerankiem. Piec około 15-17 minut (spód i brzegi powininy być lekko brązowe).

      pizza z boczkiem, porem i papryką

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (11) Pokaż komentarze do wpisu „Pizza po polsku”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 09 sierpnia 2010 18:24
  • piątek, 04 grudnia 2009
    • Domowa pizza

      Pizza

      Moja pizza jest na grubym cieście, obowiązkowo z zielonymi oliwkami i cebulą. Ciasto zawsze na świeżych drożdżach wyrabiane tylko chwilkę. Rośnie dopiero w piekarniku, za to w wysokiej temperaturze. Jako jedyna w domu lubię pizzę z ananasem, do której obowiązkowo dorzucam wtedy czerwoną paprykę i kukurydzę. Szynka, najlepiej taka z tłuszczykiem to podstawa. Dobre jest też salami. Bardzo ważne są pieczarki, świeże, ale lekko odparowane z wody w mikrofalówce. Tak samo traktuję cebulę.

      Wstyd się przyznać, ale pizza to jedyne danie, które potrafi wykonać mój mąż. Dzięki temu nie odbiera mi tej przyjemności, jaką jest kucharzenie. Ostatnio jednak przyznał, że ja robię lepszą pizzę. Dlatego już dawno nie jadłam obiadu, którego sama nie zrobiłam...

      Pizza

      Do miski wlewam pół szklanki wody i wsypuję pół płaskiej łyżeczki cukru. Dorzucam 4 dag świeżych drożdży i rozpuszczam je w wodzie palcami. Zostawiam w ciepłym miejscu do momentu aż pojawią się na powierzchni płynu pęcherzyki i będzie w misce słychać szum. Wtedy dosypuję kopiatą szklankę mąki, szczyptę ziół, płaską łyżeczkę soli i dwie łyżki oleju lub oliwy. Wyrabiam do momentu, aż ciasto przestanie kleić się do rąk, podsypując jeszcze mąki do miski. Wyrobione ciasto wykładam od razu do formy i od razu smaruję sosem, kładę mięso, pieczarki, zioła, ser, na wierzch cebulę i oliwki. Na wierzch sypię oregano. Wkładam do piekarnika na magiczne 17 minut do temperatury 240oC z funkcją góra-dół. Pizza jest upieczona, kiedy spód jest lekko brązowy.

      A oto pizza dla mojego syna Mikołaja:

      Pizza serduszko dla Mikołaja

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Domowa pizza”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      piątek, 04 grudnia 2009 20:46

Kalendarz

Sierpień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny





Skrzynka pocztowa Napisz do mnie






Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne

myTaste.pl

Przepisy Na - katalog kulinarny

zobacz moją galerię na mniamspinka.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl

rondel



zBLOGowani.pl




banner przepis miesiaca




Darmowe fotoblogi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...