Malinowa czerwień

Wpisy otagowane „kolendra”

  • sobota, 18 kwietnia 2015
    • Rigatoni z pieczarkami, papryką, kolendrą i Lazurem

      Siedem lat temu obiad jadłam w szpitalu... Nie pamiętam co to było. Pamiętam za to niezwykle dynamicznie rozwijającą się akcję porodową, która o mało nie skończyła się na izbie przyjęć i wielką ulgę i szczęście, że zaczęła się nowa przygoda... Pamiętam też ogromne zdziwienie starszego syna, Mikołaja, zafascynowanego małą istotką. W tym momencie okazało się, że jednak starszy syn podobny jest do mnie, bo mały to cały tata...

      Dziś, kiedy Julek daje mi rysunek z podpisem: "KOHAM CIE MAMUSIU" i cieszy się z wielu małych rzeczy, jak ja kiedyś, znikają wszystkie smutki codziennego dnia i wiara, że ten pełen energii człowiek dostarczy mi jeszcze bardzo dużo pozytywnych emocji!

      Wspomnienia są bezcenne... A wracając do szpitalnego obiadu, to na pewno nie było w nim pieczarek, papryki czy sera Lazur... ale po tak potężnym wysiłku porównywalnym z biegiem maratończyka na pewno smakował doskonale...

      Rigatoni z pieczarkami, papryką, kolendrą i Lazurem

      Składniki:

      ok. 250 g grubego makaronu (użyłam rigatoni)

      1 szalotka

      150 g pieczarek

      50 g sera Lazur

      po kawałku czerwonej, żółtej i zielonej papryki

      2 łyżki oleju

      1 łyżka mąki

      1 szklanka słodkiej śmietanki 18%

      sól i pieprz

      1 łyżeczka ziół prowansalskich

      2 łyżki posiekanej świeżej kolendry

      Makaron ugotować al dente w osolonym wrzątku.

      Przygotować sos. Na patelni rozgrzać olej, dodać pokrojoną drobno szalotkę, obrane i pokrojone w grube plastry pieczarki pokrojone w grubą kostkę papryki, obsmażyć, dodać mąkę i jeszcze chwilkę smażyć na bardzo małym ogniu. Wlać 2/3 szklanki zimnej wody oraz śmietankę, rozprowadzić mąkę i mieszając, zagotować. Dusić 3-4 minuty do miękkości i zredukowania płynu. Na końcu dodać rozkruszony ser, zioła i posiekaną kolendrę. Doprawić solą i pieprzem.

      Makaron wyłożyć na talerze, rozłożyć sos, udekorować listkami kolendry i od razu podawać.

      Pieczarkowy Tydzień 2015

      Rigatoni z pieczarkami, papryką, kolendrą i Lazurem

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (12) Pokaż komentarze do wpisu „Rigatoni z pieczarkami, papryką, kolendrą i Lazurem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      sobota, 18 kwietnia 2015 19:03

Kalendarz

Kwiecień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny





Skrzynka pocztowa Napisz do mnie






Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne

myTaste.pl

Przepisy Na - katalog kulinarny

zobacz moją galerię na mniamspinka.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl

rondel



zBLOGowani.pl




banner przepis miesiaca




Darmowe fotoblogi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...