Malinowa czerwień

Wpisy otagowane „p±czki”

  • ¶roda, 03 lutego 2016
    • P±czki z mascarpone nadziewane dżemem truskawkowym

      Miałam nie smażyć, ale kiedy u Mirabelki zobaczyłam p±czki z dodatkiem serka mascarpone, czym prędzej pobiegłam do sklepu i kupiłam serek. W końcu domowe p±czki to domowe. Próbowałam, s± obłędne! Nadziewałam je dżemem truskawkowym już po usmażeniu.

      P±czki z mascarpone nadziewane dżemem truskawkowym

      Składniki:

      500 g m±ki pszennej
      50 g drożdży
      125 g serka mascarpone
      5 żółtek
      2/3 szklanki mleka
      ½ szklanki cukru
      20 g masła (stopionego)
      szczypta soli
      3 łyżki ekstraktu z wanilii*
      tłuszcz do smażenia (u mnie olej rzepakowy) 

      Do nadziania: 
      gładki dżem truskawkowy
      Do posypania: 
      cukier puder


      Drożdże wkruszyć do kubeczka i wymieszać z łyżk± cukru. Gdy zrobi± się płynne, dodać połowę mleka i czubat± łyżkę m±ki. Wymieszać i odstawić na 15 minut, aż zaczyn zacznie rosn±ć. 
      Pozostał± m±kę przesiać do miski. Dodać żółtka, mascarpone, pozostałe mleko, resztę cukru, ekstrakt z wanilii, sól oraz rosn±cy zaczyn. Natłuszczaj±c dłonie stopionym masłem, wyrobić gładkie, jednolite i odstaj±ce od miski i r±k ciasto. Miskę przykryć ¶ciereczka i pozostawić na 45-50 minut do wyro¶nięcia (ciasto powinno podwoić swoj± objęto¶ć). 

      Nadziewanie p±czków konfitur± wi¶niow± przed smażeniem: Ciasto rozwałkować na oprószonym m±k± blacie na grubo¶ć 1-1,5 cm. Szklank± wykrawać kr±żki. Na ¶rodek kła¶ć łyżeczkę konfitury wi¶niowej, przykryć drugim kr±żkiem i dokładnie ¶cisn±ć brzegi. Następnie ponownie przyci±ć szklank±, by uzyskać ładny kształt. Pozostawić do wyro¶nięcia na ok. 30 minut, po czym usmażyć na tłuszczu. 

      Nadziewanie p±czków po usmażeniu: Ciasto rozwałkować na grubo¶ć ok. 2,5 cm. Szklank± wykrawać kr±żki i pozostawić do wyro¶nięcia na ok. 20-30 minut, następnie usmażyć na tłuszczu. Usmażone p±czki nadziać dżemem za pomoc± szprycy.. 

      Smażenie: P±czki należy smażyć na rozgrzanym tłuszczu, lecz na niezbyt dużym ogniu. Ja zawsze na pocz±tek wrzucam kontrolnie skrawek z ciasta – powinien od razu wypłyn±ć na powierzchnię i usmażyć się na złocisty kolor mniej więcej po 2 minuty z każdej strony. 
      P±czki smażyć partiami po 3-4 sztuki, tak by mogły swobodnie pływać. Usmażone p±czki kła¶ć na ręcznikach papierowych, by wchłonęły nadmiar tłuszczu. 

      Usmażone p±czki oprószyć cukrem pudrem.

      * Użyłam domowego ekstraktu z wanilii na bazie wódki. W przypadku jego braku, można dodać kilka kropli aromatu waniliowego i 3 łyżki wódki lub 1 łyżki spirytusu. 


      P±czki z mascarpone nadziewane dżemem truskawkowym

      P±czki z mascarpone nadziewane dżemem truskawkowym

  • wtorek, 02 lutego 2016
    • P±czki bananowe

      Fantastyczne w smaku i bardzo szybkie w wykonaniu p±czki. Na pewno nie raz powtórzę smażenie. A przepis na nie znalazłam u Aguzji.

      P±czki bananowe

      P±czki bananowe

      Składniki:

      3 duże banany
      1 jajko
      11/2 -13/4 szklanki m±ki
      1/4 szklanki mleka
      1 łyżeczka proszku do pieczenia
      1/2 łyżeczki sody
      1/2 łyżeczki soli
      1 łyżka cukru pudru (je¶li lubicie słodkie desery można dać trochę więcej)

      Banany zmiksować na puree (ja rozgniotłam widelcem). Dodać jajko i mleko, dokładnie wymieszać lub krótko zmiksować. Dodać sypkie składniki i ponownie wymieszać. Powinni¶my otrzymać dosyć gęste jednolite ciasto, konsystencj± przypominaj±ce gęste ciasto na racuszki.

      Olej dobrze rozgrzać. Łyżeczk± nabierać ciasto i wrzucać na rozgrzany tłuszcz (ciasto jest dosyć klej±ce, dlatego aby ładnie "zjeżdżało" z łyżeczki spycham je drug± łyżeczk±. Można też dodatkowo zanurzać łyżeczki co jaki¶ czas w oleju). Smażyć z obu stron na złoto. Nie przejmujcie się, gdy Wasze p±czki nie wyjd± okr±głe. Potrzeba do tego sporej wprawy, a i tak zazwyczaj otrzymujemy różne dziwne kształty.

      Usmażone p±czki umie¶cić na ręcznikach papierowych i dobrze ods±czyć z tłuszczu. Posypać cukrem pudrem zmieszanym z cukrem wanilinowym.

      P±czki bananowe

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (12) Pokaż komentarze do wpisu „P±czki bananowe”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      wtorek, 02 lutego 2016 10:34
  • czwartek, 27 lutego 2014
    • P±czki z dżemem dyniowym

      Na Tłusty Czwartek upiekłam p±czki z przepisu Doroty. Po upieczeniu nadziałam je domowym dżemem z dyni z morelami i posypałam cukrem pudrem.

      P±czki z dżemem dyniowym

      Składniki na około 34 sztuki:

      800 g m±ki pszennej + około 50-70 g do podsypywania
      14 g drożdży suchych lub 28 g drożdży ¶wieżych
      pół łyżeczki soli
      100 g drobnego cukru do wypieków
      1,5 szklanki mleka
      4 duże jajka
      2 żółtka 
      100 g masła, roztopionego
      3 łyżki ekstraktu z cytryny lub pomarańczy*

      Dodatkowo:

      dżem lub konfitura różana do nadziania
      cukier puder do oprószenia

      M±kę pszenn± przesiać, wymieszać z suchymi drożdżami (ze ¶wieżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać pozostałe składniki i wyrobić, pod koniec dodaj±c rozpuszczony tłuszcz. Wyrabiać kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne (staraj±c się nie dosypywać m±ki, mimo iż ciasto będzie się kleić, polecam wyrabiać mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego). Wyrobione ciasto uformować w kulę, włożyć do oprószonej m±k± miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objęto¶ci (około 1,5 h).

      Po tym czasie ciasto wyj±ć na oprószony m±k± blat. Rozwałkować na grubo¶ć 1-1,3 cm i szklank± o ¶rednicy 7 cm wykrawać p±czki (można je w tym momencie nadziać konfitur± różan±). Odkładać je na stolnicę oprószon± m±k±, ponownie przykryć i odstawić do podwojenia objęto¶ci (około 20-25 minut; p±czki powinny być dobrze napuszone, ale nie przero¶nięte). 

      Po wyro¶nięciu smażyć p±czki w głębokim tłuszczu rozgrzanym do temperatury 175ºC, z obu stron. Po usmażeniu odkładać na bibułkę do ods±czenia. Nadziewać konfitur± różan± lub dżemem przy pomocy rękawa cukierniczego i tylki do nadziewania p±czków, je¶li nie nadziali¶cie ich podczas formowania.

      * zamiast można dodać 50 ml wódki, rumu lub spirytusu

      P±czki z dżemem dyniowym

      P±czki z dżemem dyniowym

      Tłusty czwartek 2014  Bardzo Tłusty Czwartek 2014  Karnawałowe smażenie

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (12) Pokaż komentarze do wpisu „P±czki z dżemem dyniowym”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      czwartek, 27 lutego 2014 21:35
  • ¶roda, 06 lutego 2013
    • Moje pierwsze p±czki

      Każdy  przeżywa swoje pierwsze razy z dusz± na ramieniu. Nigdy nie zapomnę swojego pierwszego ciasta. I pierwszych pierogów...

      Dzi¶ przyszedł czas na pierwsze p±czki. I... jak zawsze... nie taki diabeł straszny...

      Wybrałam sprawdzony przepis Doroty. Jeszcze ciepłe smakowały wy¶mienicie, dzieciaki wsuwały aż im się uszy trzęsły, a m±ż przyznał, że s± lepsze niż p±czki jego babci! Czegóż chcieć więcej? Zapakowane czekaj± na Tłusty Czwartek i koleżanki w pracy :)

      Żródło: Moje wypieki z moimi małymi zmianami

      P±czki z marmolad± różan±

      P±czki z marmolad± różan±

      Składniki na około 20-25 sztuk:

      600 g m±ki pszennej + kilka łyżek do podsypywania

      3 małe jajka

      100 g masła, roztopionego

      70 g cukru z wanili±

      1/2 łyżeczki soli

      2 łyżki wódki

      250 ml letniego mleka

      20 g ¶wieżych drożdży lub 10 g suchych

      olej, do smażenia

      konfitura, dżem lub krem, do nadziewania

      

      M±kę pszenn± przesiać, wymieszać z suchymi drożdżami (ze ¶wieżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać pozostałe składniki i wyrobić, pod koniec dodaj±c rozpuszczony tłuszcz. Wyrabiać kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i miękkie (staraj±c się nie dosypywać m±ki, mimo iż ciasto będzie się lekko kleić; polecam wyrabiać mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego lub w maszynie do pieczenia chleba). Wyrobione ciasto uformować w kulę, włożyć do oprószonej m±k± miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objęto¶ci (około 1,5 h).

      Odrywać kawałki ciasta, formować kulki, rozpłaszczać na placuszki, kła¶ć po łyżeczce dżemu i dobrze zlepiać, jeszcze raz formuj±c kulki, lekko je spłaszczaj±c. Kła¶ć na oprószonym m±k±  blacie i pozostawić do wyro¶nięcia przykryte ¶ciereczk± na kolejne pół godziny.

      Po wyro¶nięciu smażyć p±czki w oleju rozgrzanym do temperatury 175ºC, po kilka minut z każdej strony. Temperatura oleju nie powinna być zbyt wysoka, ponieważ p±czki szybko zbr±zowiej± od zewn±trz, a w ¶rodku będ± surowe Po usmażeniu odkładać na bibułkę do ods±czenia. Ostudzić i posypać cukrem pudrem.

      P±czki z marmolad± różan±

      P±czki z marmolad± różan±

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Moje pierwsze p±czki”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      ¶roda, 06 lutego 2013 20:26
  • poniedziałek, 24 stycznia 2011
    • Pieczone p±czki

      Czy lubicie p±czki? Przyznam się, że ja raczej ¶rednio. W ci±gu całego roku zjadam góra 2-3 sztuki na Tłusty Czwartek. Pamiętam smak p±czków ze sklepu w akademiku. Były z budyniem waniliowym i oblane czekolad±. Zawarto¶ć czekolady w czekoladzie była zapewne niewielka, ale może jej brak rekompensował mi budyń.

      Kiedy zobaczyłam na wielu blogach przepis na pieczone p±czki, musiałam wypróbować! Skusiłam się na nie z uwagi, że nie s± sk±pane w tłuszczu. Przyznam, że s± bardzo smaczne, choć bardziej przypominaj± bułeczki drożdżowe niż tradycyjne p±czki. Mnie to nie przeszkadza, bo jak już wspomniałam, bez p±czków żyć potafię. Bez domowych wypieków już nie...

      Pieczone p±czki

      Przepis pochodzi z blogu Moje wypieki. Do posmarowania p±czków zużyłam znacznie mniej masła niż podaje autorka. Smarowałam masłem za pomoc± pędzla i obtaczałam tylko wierzchy p±czków.

      Składniki na 24 ¶redniej wielko¶ci p±czki:
      1 i 1/3 szklanki ciepłego mleka
      1 paczka drożdży suchych (7 g) lub 14 g ¶wieżych
      2 łyżki miękkiego lub roztopionego masła
      2/3 szklanki cukru
      2 jajka
      5 szklanek m±ki pszennej (można czę¶ć zast±pić np. m±k± razow±)
      1 łyżeczka soli

      Do posmarowania i obtoczenia:
      100 g masła, roztopionego
      1,5 szklanki drobnego cukru (caster sugar)
      1 łyżka cynamonu (je¶li nie lubicie, można pomin±ć)

      Suche drożdże rozpu¶cić w letnim mleku, odstawić na 10 minut (w przypadku ¶wieżych wcze¶niej trzeba zrobić rozczyn). Po tym czasie do mleka dodać masło (je¶li roztopione, to ochłodzone) i cukier. Wmieszać roztrzepane jajka, dodać m±kę i sól, wyrobić. Można sobie pomóc mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego. Ciasto powinno być gładkie, elastyczne, nie klej±ce. Odstawić przykryte w ciepłe miejsce do podwojenia objęto¶ci.

      Po tym czasie ciasto wyjać, krótko wyrobić, rozwałkować na grubo¶ć około 13 mm. Większ± szklank± wycinać koła, mniejsz± foremk± wycinać dziurki, by powstał kształt oponek. Układać na blaszce (wysmarowanej masłem, wysypanej kasz± mann± lub na papierze do pieczenia). Przykryć, pozostawić do napuszenia na 45 minut w ciepłym miejscu.

      Piec w temperaturze 180ºC około 8-10 minut (lepiej sprawdzić już po 8 minutach, nie chcemy bowiem, by p±czki były zbyt suche).

      Jeszcze w czasie pieczenia p±czków roztopić masło, cukier wymieszać z cynamonem.

      P±czki po upieczeniu przestudzić około 2 minut, potem zanurzać w ma¶le, z każdej strony, obtoczyć w cukrze, odłożyć na kratkę.

      Dla maszynistów:

      Wszystkie składniki umie¶cić w maszynie w kolejno¶ci: płynne, sypkie, na końcu drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough'. Po skończeniu programu ciasto wyjać, formować p±czki, według powyższego przepisu.

      Pieczone p±czki

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (11) Pokaż komentarze do wpisu „Pieczone p±czki”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 24 stycznia 2011 16:39

Kalendarz

Czerwiec 2017

Pn Wt ¦r Cz Pt So Nd
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny





Skrzynka pocztowa Napisz do mnie






Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każd± okazję i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne

myTaste.pl

Przepisy Na - katalog kulinarny

zobacz moj± galerię na mniamspinka.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl

rondel



zBLOGowani.pl




banner przepis miesiaca




Darmowe fotoblogi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...