Wpisy otagowane „pieczeń”
Lubię wszelkiego rodzaju klopsy czyli mielone mięso uformowane w bochenek chleba, z dodatkami, pachnące ziołami, czosnkiem. Poza pieczenią z jajkiem, jakoś mi to jajko w mięsie nie leży.
Bardzo nam natomiast smakuje pieczeń z dodatkiem kawałków papryki, którą jakoś do tej pory nie zdążyłam Wam zaprezentować...
Tę pieczeń zrobiłam w klimacie włoskim. Dodałam do mięsa suszone pomidory, czarne oliwki, kawałki fety oraz aromatyczne oregano, bazylię i lubczyk. Można zjeść gruby plaster na obiad lub położyć na pyszną ciabattkę.
Przepis na długą wąską keksówkę:
500 g wieprzowiny (np. od szynki)
500 g wołowiny
1 kajzerka
2 jajka
1 czerwona cebula
2 ząbki czosnku
ok. 20 czarnych oliwek
5 suszonych pomidorów w oliwie
pół dużej kostki fety (dałam o najniższej zawartości tłuszczu, bo lepiej się kroi)
2 łyżeczki mieszanki suszonych ziół (oregano, bazylia, tymianek)
łyżeczka suszonego lubczyku
1 płaska łyżeczka pieprzu cytrynowego
1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki
łyżeczka soli
Mięso umyć, pokroić na kawałki. Cebulę i czosnek obrać. Cebulę pokroić na mniejsze części. Kajzerkę namoczyć w wodzie, odcisnąć. Mięso zmielić razem z bułką, cebulą i czosnkiem. Do masy dodać jajka oraz wszystkie zioła i przyprawy, wyrobić rękoma.
Pomidory wyjąć z zalewy, posiekać w drobną kostkę. Oliwki odsączyć, pokroić w plasterki. Fetę pokroić mniej więcej na sześciany o boku 1 cm. Pomidory i oliwki dodać do mięsa, delikatnie wymieszać.
Masę podzielić na trzy równe części. Do keksówki wysmarowanej masłem wyłożyć 1/3 masy mięsnej. Powciskać w 2-3 cm odstępach połowę kawałków fety. Następnie przykryć drugą częścią masy i powkładać resztę fety. Przykryć ostatnią porcją mięsa, wyrównać powierzchnię i posmarować wierzch oliwą z pomidorów.
Piec w temperaturze 175oC około 1,5 godziny. Po wyciągnięciu z piekarnika odlać ostrożnie wytopiony tłuszcz i wodę.
Pieczeń kroić wystudzoną. Podawać do ryżu (brązowego) lub kaszy oraz z ulubioną surówką. Można również położyć na kanapkę.
Moja ulubiona pieczeń. Z włosko-polskim akcentem. Surową mieszanką (z połowy porcji) faszeruję czasem filet z indyka, który staje się dzięki temu soczysty i wyrazisty w smaku. Polecam na zimno i na gorąco...
1 kg mięsa mielonego (zmieliłam 500 g mięsa od szynki oraz dodałam 500 g gotowego mielonego mięsa z indyka)
1 mała cebula
3 ząbki czosnku
mały słoiczek zielonych oliwek
pół dużej czerwonej papryki
2 jajka
1 sucha kajzerka
2 łyżeczki kminku
łyżeczka czewronej papryki
łyżeczka suszonego lubczyku
pół łyżeczki oregano lub tymianku
sól i pieprz do smaku
Mięso zmielić w maszynce razem z cebulą i czosnkiem oraz namoczoną i odciśniętą z wody kajzerką. Oliwki i paprykę drobno posiekać. Dodać do mięsa razem z rozkłóconymi jajkami i przyprawami. Dobrze wymieszać i wyłożyć do formy keksowej wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Wierzch posypać ziarnami kminku i przykryć folią aluminiową. Piec około 1,5 godziny w temperaturze 180oC. W połowie pieczenia zdjąć folię. Kroić ciepłą jako pieczeń do obiadu lub schłodzoną do chleba. Jako dodatek polecam sos pomidorowo-paprykowy z ziołami lub musztardowy z zielonym pieprzem.
Pn | Wt | Śr | Cz | Pt | So | Nd |
---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | ||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 |