Malinowa czerwień

Wpisy otagowane „pieczeń”

  • wtorek, 14 grudnia 2010
    • Pieczeń z włoskim aromatem

      Lubię wszelkiego rodzaju klopsy czyli mielone mięso uformowane w bochenek chleba, z dodatkami, pachnące ziołami, czosnkiem. Poza pieczenią z jajkiem, jakoś mi to jajko w mięsie nie leży.

      Bardzo nam natomiast smakuje pieczeń z dodatkiem kawałków papryki, którą jakoś do tej pory nie zdążyłam Wam zaprezentować...

      Pieczeń z suszonymi pomidorami, fetą i oliwkami

      Tę pieczeń zrobiłam w klimacie włoskim. Dodałam do mięsa suszone pomidory, czarne oliwki, kawałki fety oraz aromatyczne oregano, bazylię i lubczyk. Można zjeść gruby plaster na obiad lub położyć na pyszną ciabattkę.

      Przepis na długą wąską keksówkę:

      500 g wieprzowiny (np. od szynki)

      500 g wołowiny

      1 kajzerka

      2 jajka

      1 czerwona cebula

      2 ząbki czosnku

      ok. 20 czarnych oliwek

      5 suszonych pomidorów w oliwie

      pół dużej kostki fety (dałam o najniższej zawartości tłuszczu, bo lepiej się kroi)

      2 łyżeczki mieszanki suszonych ziół (oregano, bazylia, tymianek)

      łyżeczka suszonego lubczyku

      1 płaska łyżeczka pieprzu cytrynowego

      1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki

      łyżeczka soli

      Mięso umyć, pokroić na kawałki. Cebulę i czosnek obrać. Cebulę pokroić na mniejsze części. Kajzerkę namoczyć w wodzie, odcisnąć. Mięso zmielić razem z bułką, cebulą i czosnkiem. Do masy dodać jajka oraz wszystkie zioła i przyprawy, wyrobić rękoma.

      Pomidory wyjąć z zalewy, posiekać w drobną kostkę. Oliwki odsączyć, pokroić w plasterki. Fetę pokroić mniej więcej na sześciany o boku 1 cm. Pomidory i oliwki dodać do mięsa, delikatnie wymieszać.

      Masę podzielić na trzy równe części. Do keksówki wysmarowanej masłem wyłożyć 1/3 masy mięsnej. Powciskać w 2-3 cm odstępach połowę kawałków fety. Następnie przykryć drugą częścią masy i powkładać resztę fety. Przykryć ostatnią porcją mięsa, wyrównać powierzchnię i posmarować wierzch oliwą z pomidorów.

      Piec w temperaturze 175oC około 1,5 godziny. Po wyciągnięciu z piekarnika odlać ostrożnie wytopiony tłuszcz i wodę.

      Pieczeń kroić wystudzoną. Podawać do ryżu (brązowego) lub kaszy oraz z ulubioną surówką. Można również położyć na kanapkę.

      Pieczeń z suszonymi pomidorami, fetą i oliwkami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (17) Pokaż komentarze do wpisu „Pieczeń z włoskim aromatem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      wtorek, 14 grudnia 2010 14:21
  • sobota, 28 sierpnia 2010

Kalendarz

Kwiecień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny





Skrzynka pocztowa Napisz do mnie






Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne

myTaste.pl

Przepisy Na - katalog kulinarny

zobacz moją galerię na mniamspinka.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl

rondel



zBLOGowani.pl




banner przepis miesiaca




Darmowe fotoblogi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...