Malinowa czerwień

Wpisy otagowane „przyprawa korzenna”

  • czwartek, 07 grudnia 2017
  • środa, 13 stycznia 2016
  • wtorek, 29 grudnia 2015
  • czwartek, 24 grudnia 2015
    • Pierniczki z biało-niebieskim lukrem

      Bez pierniczków nie ma świąt... Te, które dzisiaj prezentuję są w barwach zimy, której jeszcze nie ma, przynajmniej w przyrodzie :)

      A wszystkim, którzy zaglądają na Czerwień i błękit życzę radosnych i pełnych ciepła świąt Bożego Narodzenia!

      Pierniczki z biało-niebieskim lukrem

      Pierniczki z biało-niebieskim lukrem

      Źródło

      Składniki:

      550 g mąki pszennej (+ odrobina więcej do podsypywania)
      300 g miodu
      100 g cukru pudru
      2 łyżki kakao (dla koloru)
      120 g masła
      1 jajko
      2 łyżeczki sody oczyszczonej
      40-60 g przyprawy do piernika 
      kakao (niekoniecznie, tylko dla koloru, tym razem dałam 2 łyżeczki)

      Miód i masło podgrzać w garnuszku, do rozpuszczenia się masła i miodu, przestudzić. Dodać pozostałe składniki i wyrobić lub zmiksować. Jeśli ciasto będzie zbyt miękkie, schłodzić (będzie się lepiej wałkowało).

      Wałkować na stolnicy na grubość 2-3 mm lekko podsypując mąką (grubsze pierniczki są bardziej miękkie po upieczeniu). Wykrawać pierniczki o dowolnych kształtach i przekładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

      Piec około 8-10 minut w temperaturze 180ºC.

      Lukrować lub dekorować czekoladą po upieczeniu.

      Pierniczki po upieczeniu są twarde, później zmiękną (należy je przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku). Bardzo długo i dobrze się przechowują (nawet kilka miesięcy).

      Co zrobić, by pierniczki zmiękły?

      Pierniczki po upieczeniu są zazwyczaj mocno twarde (powoduje to dodatek miodu). By zmiękły potrzebują pochłonąć odpowiednią dawkę wilgoci np. z powietrza lub owoców. Wtedy będą rozpływały się w ustach! Ułóż pierniczki (jeszcze przed lukrowaniem) na kratce i przenieś do pomieszczenia o wysokiej wilgotności, uchyl okno podczas deszczu), schowaj pierniczki do szczelnej puszki z kawałkami obranych jabłek. Jabłka wymieniaj co parę dni, by nie zaczęły pleśnieć. Pierniczki będą chłonęły wilgoć z owoców.

       

       Świąteczne słodkości! 2015  banner przepis miesiaca

      Pierniczki z biało-niebieskim lukrem

      Pierniczki z biało-niebieskim lukrem

       

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (8) Pokaż komentarze do wpisu „Pierniczki z biało-niebieskim lukrem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      czwartek, 24 grudnia 2015 10:13
  • poniedziałek, 14 grudnia 2015
    • Buraczane ciasto korzenne

      Po ugotowaniu czerwonego barszczu zostały mi buraczki. Część z nich wykorzystałam do ciasta czekoladowego z nutką korzenną. Inspiracją do upieczenia tego ciasta był przepis Doroty. Dzieciaki zjadły, nie podejrzewając nawet, że w cieście są zmiksowane buraki :) Do ciasta polecam dodać cze


      Składniki:

      50 g kakao
      175 g mąki pszennej
      1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
      200 g drobnego cukru do wypieków
      250 g ugotowanych buraczków, zmiksowanych na puree
      50 g drobno startej czekolady ze skórką pomarańczową, np. Terravita 70% kakao ze skórką pomarańczową

      3 duże jajka
      200 g oleju słonecznikowego lub rzepakowego
      1 łyżka przyprawy korzennej

      Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

      Do naczynia przesiać mąkę pszenną, kakao, proszek do pieczenia, przyprawę korzenną i cukier. Wymieszać, odłożyć.

      W malakserze (lub blenderem) zmiksować do gładkości puree z ugotowanych buraczków, jajka i olej. Do zmiksowanych mokrych składników dodać przesiane suche składniki wraz ze startą czekoladą i wymieszać rózgą kuchenną do połączenia.

      Dno tortownicy o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto. Piec w temperaturze 160-170ºC przez około 40-45 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić, po wierzchu rozprowadzić gęstniejącą polewę czekoladową. 

      Polewa czekoladowa:

      50 g gorzkiej czekolady, posiekanej, np. Gorzkiej Terravita 70% kakao
      50 ml śmietany kremówki 36%
      1 łyżeczka cukru pudru
      cukrowe perełki

      W garnuszku podgrzać śmietanę kremówkę prawie do wrzenia, natychmiast zdjąć z palnika. Dodać posiekaną czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać do powstania gładkiego sosu czekoladowego, dodając cukier puder. Pozostawić do lekkiego zgęstnienia.


         

      zBLOGowani.pl

      

        Jesienne słodkości!  Świąteczne słodkości! 2015

       

      Buraczane ciasto korzenne

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Buraczane ciasto korzenne”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 14 grudnia 2015 08:13
  • piątek, 02 stycznia 2015
    • Sernik gotowany w cieście korzennym z orzechami

      Na święta Bożego Narodzenia przygotowałam orzechowo-korzenną wersję sernika gotowanego. Zmian dokonałam w cieście, masa serowa właściwie pozostała bez zmian...

      Sernik gotowany w cieście korzennym z orzechami i snickersami

      Sernik gotowany w cieście korzennym z orzechami i snickersami

      Ciasto miodowe:

      50 dag mąki
      2 łyżki kakao
      1 łyżka przyprawy piernikowej
      po 60 g grubo mielonych orzechów włoskich i laskowych
      15 dag cukru pudru
      30 dag masła
      2 jajka
      2 łyżki miodu
      2 płaskie łyżeczki sody rozpuszczone w dwóch łyżkach mleka

      Masa serowa:

      1 kg sera półtłustego, dwukrotnie zmielonego lub z wiaderka bez dodatku masła
      3/4 szklanki cukru
      10 dag masła
      2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią (lub ziarenka z 1 laski wanilii + 2 łyżki cukru)
      4 jajka
      2 budynie waniliowe bez cukru
      pół szklanki mleka

      Polewa kakaowa:

       4 łyżki cukru
      2 łyżki kwaśnej śmietany
      3 łyżki kakao
      60 g masła
      1 łyżeczka żelatyny

      oraz pokrojone na kawałki batoniki Snickers

      Żelatynę zalać niewielką ilością gorącej wody. Wymieszać, do rozpuszczenia. Resztę składników zagotować. Dodać żelatynę do reszty masy. Wymieszać dobrze i przestudzić. Jak już lekko zgęstnieje, polać ciasto.

      Ciasto miodowe:

      Przesianą mąkę z kakao i przyprawą do piernika, wymieszane z orzechami wysypać na stolnicę, dodać masło pokrojone na kawałki. Zrobić zagłębienie, dodać resztę składników i zagnieść. Ciasto podzielić na trzy równe części (najlepiej posłużyć się wagą). Rozwałkować jedną część i wylepić dno dużej prostokątnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Najlepiej jednak schłodzić surowe porcje ciasta około godziny przed pieczeniem.

      Piec około 15 minut w temperaturze 175oC. W ten sam sposób upiec jeszcze dwa placki. Zdjąć papier.

      Masa serowa:

      Zmielony twaróg wyłożyć do garnka. Dodać cukier, cukier z wanilią, masło oraz roztrzepane jajka. Gotować na wolnym ogniu, stale mieszając, aż masa zacznie lekko bulgotać. Budyń rozmieszać w mleku, wlać do gotującej się masy serowej, ciągle mieszając gotować do zgęstnienia. Masa powinna mieć konsystencję budyniu.

      W blaszce lub na tacy ułożyć jeden blat ciasta. Połowę masy serowej (najlepiej by była jeszcze mocno ciepła) wyłożyć na placek miodowy i przykryć drugim, lekko dociskając. Następnie wyłożyć drugą część masy i przykryć trzecim plackiem, znów dociskając. Ciasto najlepiej przykryć szczelnie workiem foliowym i zostawić do ostudzenia, aby blaty miodowe mogły wchłonąć wilgoć z sera i zmięknąć.

      Polewa i dekoracja:

      Żelatynę zalać niewielką ilością gorącej wody. Wymieszać, do rozpuszczenia. Resztę składników zagotować. Dodać żelatynę do reszty masy. Wymieszać dobrze i przestudzić. Jak już lekko zgęstnieje, polać ciasto. Wystudzone polać polewą czekoladową i udekorować pokrojonymi batonikami Snickers.

      Sernik gotowany w cieście korzennym z orzechami i snickersami

      Sernik gotowany w cieście korzennym z orzechami i snickersami

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik gotowany w cieście korzennym z orzechami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      piątek, 02 stycznia 2015 21:45
  • środa, 24 grudnia 2014
  • czwartek, 18 grudnia 2014
  • niedziela, 14 grudnia 2014
  • wtorek, 09 grudnia 2014
  • niedziela, 29 grudnia 2013
    • Piernik staropolski

      Leżakowało na balkonie prawie 5 tygodni. Ciasto na piernik. Dzień przed wigilią ciasto upiekłam, przełożyłam dżemem i powidłem, polałam czekoladą i rozkroiłam w Boże Narodzenie. To najlepszy piernik jaki jadłam w życiu. Wilgotny, miękki, pachnący miodem i przyprawami korzennymi. Dla mnie to ciasto z duszą... Polecam!

      Piernik staropolski

      Źródło przepisu

      Składniki:

      500 g miodu naturalnego (użyłam gryczanego)
      1,5 szklanki cukru
      250 g masła
      1 kg mąki pszennej
      3 jajka
      3 łyżeczki sody oczyszczonej
      pół szklanki mleka
      pół łyżeczki soli
      2 torebki przyprawy korzennej do piernika (użyłam 2 łyżki domowej przyprawy piernikowej)

      Przełożenie:

      2 słoiki powideł śliwkowych
      1 słoik dżemu z czarnej porzeczki

      Polewa:

      4 łyżki cukru

      2 łyżki kwaśnej śmietany

      3 łyżki kakao

      60 g masła

      1 łyżeczka żelatyny

      Miód, cukier i masło podgrzać stopniowo, doprowadzić do wrzenia, wymieszać do całkowitego rozpuszczenia cukru. Wystudzić.

      Do wystudzonej masy dodać mąkę pszenną, sodę oczyszczoną rozpuszczoną w mleku, jajka, sól i przyprawę do piernika. Ciasto starannie wyrobić i przełożyć do kamionkowego, szklanego lub emaliowanego garnka. Przykryć ściereczką i odstawić w chłodne miejsce (np. do lodówki, na balkon) na 5-6 tygodni.

      Po tym czasie ciasto wyłożyć na blat posypany mąką. Podzielić na 4 części. Każdą część rozwałkować, wylepić dno prostokątnej blachy wyłożonej papierem do pieczenia o wym. 21 x 30 cm. Piec w temperaturze 170oC (można z termoobiegiem) przez 15-20 minut. Kiedy ostygnie przełożyć powidłami wymieszanymi z dżemem porzeczkowym.

      Przygotować polewę. Żelatynę zalać niewielką ilością gorącej wody. Wymieszać, do rozpuszczenia. Resztę składników zagotować. Dodać żelatynę do reszty masy. Wymieszać dobrze i przestudzić. Jak już lekko zgęstnieje, polać ciasto.

      Piernik staropolski

      Piernik staropolski

          

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Piernik staropolski”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      niedziela, 29 grudnia 2013 18:36
  • niedziela, 22 grudnia 2013
    • Kolorowe pierniczki na choinkę

      Ciasto na choinki piernikowe bardzo przypadło mi do gustu, dlatego właśnie z niego wykonałam pierniczki na choinkę. Oryginalny przepis z najdziecie na Moich wypiekach.

      Kolorowe pierniczki na choinkę

      Kolorowe pierniczki na choinkę

      Składniki:

      230 g masła
      3/4 szklanki cukru pudru
      1 szklanka miodu
      1 duże jajko
      5 szklanek mąki pszennej (odjąć 2-4 łyżki dodając w to miejsce kakao*)
      1 łyżeczka sody oczyszczonej
      2 łyżki domowej przyprawy korzennej (dałam 3)
      szczypta soli

      Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

      Do naczynia przesiać mąkę, kakao*, sodę, przyprawę korzenną, sól, wymieszać i odłożyć.

      W misie miksera utrzeć masło z cukrem pudrem, na jasną i puszystą masę. Dodać miód i zmiksować (jeśli miód jest w postaci stałej, najpierw podgrzać, przestudzić). Dodać jajko i zmiksować, do połączenia. Dodać przesiane suche składniki, zmiksować lub wyrobić do otrzymania gładkiej, elastycznej masy.

      Z otrzymanej masy uformować kulę, lekko spłaszczyć, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 2-4 godziny lub całą noc.

      Po schłodzeniu odrywać część masy piernikowej i wałkować na grubość około 3-4 mm, podsypując delikatnie mąką. Wykrawać za pomocą foremek pierniczki. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Za pomocą słomki do napojów zrobić w ciastkach dziurki.

      Piec w temperaturze 200ºC przez około 8 minut. Wyjąć, wystudzić na kratce.

      Lukier:

      2 białka
      2 szklanki cukru pudru
      sok z cytryny
      barwniki spożywcze

      Białka roztrzepać mikserem z cukrem pudrem, by tworzyło gęstą masę. Lukier można zabarwić przy pomocy barwników spożywczych. Konsystencję można regulować , dodając cukier puder lub sok z cytryny. Masę podzielić na tyle porcji, ile kolorów chcemy uzyskać. Udekorować pierniczki lukrem za pomocą patyczków do szaszłyków. Kiedy wyschną można przepleść przez otwory wstążki, związać i powiesić na choince. Dzięki pierniczkom zapach w domu będzie bardzo świąteczny...

      * niekoniecznie - tylko dla ciemniejszego koloru pierniczków

      Kolorowe pierniczki na choinkę

      Kolorowe pierniczki na choinkę

          Festiwal

           

  • środa, 18 grudnia 2013
    • Choinki z piernika z lukrem mlecznym

      Kusiły, kusiły i postawiły na swoim! Piernikowe choinki z przepisu Doroty Świątkowskiej. Nie są identyczne wizualnie, ale proporcje składników ciasta zachowałam, bo jest świetne. Na pewno jeszcze skorzystam. Zamiast lukru królewskiego, zrobiłam swój lukier mleczny, jak do ciasteczek gryczanych.

      Choinki sfotografowane. Teraz nie pozostaje mi nic innego jak dać je komuś w prezencie. Myślę, że to dobry pomysł, by w kilku zaprzyjaźnionych pokojach biura zostawić swój świąteczny znak rozpoznawczy :)

      Choinki z piernika

      Choinki z piernika

      Składniki na około 14 choinek:

      230 g masła
      3/4 szklanki cukru pudru
      1 szklanka miodu
      1 duże jajko
      5 szklanek mąki pszennej (odjąć 2-4 łyżki dodając w to miejsce kakao*)
      1 łyżeczka sody oczyszczonej
      2 łyżki przyprawy korzennej, np. domowej z tego przepisu
      szczypta soli

      Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

      Do naczynia przesiać mąkę, kakao*, sodę, przyprawę korzenną, sól, wymieszać i odłożyć.

      W misie miksera utrzeć masło z cukrem pudrem, na jasną i puszystą masę. Dodać miód i zmiksować (jeśli miód jest w postaci stałej, najpierw podgrzać, przestudzić). Dodać jajko i zmiksować, do połączenia. Dodać przesiane suche składniki, zmiksować lub wyrobić do otrzymania gładkiej, elastycznej masy.

      Z otrzymanej masy uformować kulę, lekko spłaszczyć, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 2-4 godziny lub całą noc.

      Po schłodzeniu odrywać część masy piernikowej i wałkować na grubość około 3-4 mm, podsypując delikatnie mąką. Wykrawać różnej wielkości gwiazdki, kwiatki lub okrągłe kształty.

      Piec w temperaturze 200oC przez około 8 minut, najmniejsze kształty około 4-5 minut (w zależności od wielkości foremek). Wyjąć, wystudzić na kratce.

      Choinki z piernika

      Choinki z piernika

      Lukier mleczny:

      1/2 szklanki słodkiej śmietanki
      3 łyżki mleka w proszku
      cukier puder

      oraz cukrowe kuleczki, gwiazdki, cukier puder jako imitacja śniegu

      Do śmietanki dodać mleko w proszku i utrzeć. Dodać tyle cukru pudru, by powstała lekko gęsta masa. W razie konieczności dodać śmietanki lub cukru pudru, regulując konsystencję lukru.

      Formować choinki: na każdy upieczony pierniczek, od największego zaczynając kłaść łyżkę lukru mlecznego, rozprowadzając po powierzchni piernika i przykrywając kolejnym. Z ostatniego, najmniejszego pierniczka można zrobić gwiazdę umieszczając ją na szczycie każdej choinki (ja zrezygnowałam z tej dekoracji). Na choinkach można podoklejać cukrowe kuleczki jako bąbki. Odstawić do całkowitego wyschnięcia lukru. Zapakować na prezenty :-).

      * niekoniecznie - tylko dla ciemniejszego koloru pierniczków

      Choinki z piernika

      Choinki z piernika

          Festiwal  

  • poniedziałek, 16 grudnia 2013
  • piątek, 13 grudnia 2013
    • Ciasteczka korzenne z owocowym nadzieniem

      Czujecie już zapach świąt? Ja chyba tylko w sklepach i na ulicach mojego miasta. Zabieganie w pracy nie pozwala mi się wyciszyć i pomyśleć o magii. Do domu przychodzę zmęczona i choć pomysłów na ciekawe potrawy mi nie brakuje, z ich realizacją jest o wiele gorzej. Dwa dni weekendu to za mało na zrealizowanie wszystkich planów. Ale może chociaż część z nich uda mi się wykonać i Wam pokazać. Oto jedna z propozycji pachnąca tym niesamowitym czasem jakom jest Boże Narodzenie...

      Ciasteczka korzenne z owocowym nadzieniem

      Ciasteczka korzenne z owocowym nadzieniem

      Składniki ciasta:

      200 g masła, w temperaturze pokojowej
      2/3 szklanki cukru pudru
      szczypta soli
      250 g mąki pszennej krupczatki (jeśli używamy drobniejszej, to trzeba dodać więcej)
      1 jajko
      1 łyżeczka cynamonu
      1/2 łyżeczki imbiru
      2 łyżeczki przyprawy korzennej
      kwaśna śmietana lub zimna woda

      Do przełożenia: marmolada wymieszana z sosem żurawinowym w proporcji pół na pół
      Do posypania: cukier puder

      Do miski wsypać wszystkie sypkie składniki ciasta i wymieszać. Dodać posiekane masło i jajko. Szybko zagnieść ciasto. Gdyby sprawiło to trudność, można dodać 1-2 łyżki kwaśnej śmietany lub zimnej wody. Zawinąć w folię i schłodzić przynajmniej 2 godziny.

      Następnie rozwałkować na grubość 4-5 mm. Okrągłą foremką wykrawać ciastka. W połowie tych ciastek wykroić otwory małą foremką w tym kształcie gwiazdki (lub innym). Piec w temperaturze 180ºC przez 15-20 minut do lekkiego zezłocenia. kiedy ostygną, ciasteczka bez wyciętych gwiazdek posmarować marmoladą (u mnie wymieszaną z sosem żurawinowym), przykryć, lekko dociskając ciastkami z dziurką, a wierzch posypać cukrem pudrem.

           Wielkie Święto Żurawiny 2013 - zaproszenie  

      Ciasteczka korzenne z owocowym nadzieniem

      Ciasteczka korzenne z owocowym nadzieniem

  • niedziela, 08 grudnia 2013
    • Piernik daktylowy na mące gryczanej (bez miodu)

      Przepis na ten pyszny piernik z nalazłam u Aniado. Pochodzi z bloga Moje wypieki, na którym widnieje jako Ciasto z karamonem i daktylami. Ciasto przerobiłam, dodając kakao, mąkę żytnią zamieniłam na gryczaną, a kardamon na domową przyprawę piernikową. Ponadto udekorowałam upieczone ciasto kremem z twarożku i bitej śmietany. Piernik, bez miodu jest lekki i puszysty. Po prostu wspaniały... Oto składniki i wykonanie po moich modyfikacjach:

      Piernik daktylowy na mące gryczanej (bez miodu)

      Piernik daktylowy na mące gryczanej (bez miodu)

      Piernik daktylowy na mące gryczanej (bez miodu)

      Składniki:

      175 g suszonych daktyli, bez pestek
      świeżo wyciśnięty sok z 1 cytryny
      200 g masła
      150 g jasnego cukru muscovado
      2 jajka
      1 łyżeczka sody oczyszczonej
      1 łyżeczka cynamonu
      pół łyżeczki imbiru
      2 łyżeczki przyprawy korzennej
      170 g mąki gryczanej
      30 g kakao
      skórka starta z pomarańczy

      Dekoracja:

      400 g twarożku zmielonego dwukrotnie (bez soli)
      180-200 g schłodzonej śmietany kremówki
      2-3 łyżki cukru pudru
      1 duża łyżka żelatyny
      1/2 szklanki mleka

      Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej (oprócz śmietany kremówki).

      Daktyle posiekać na małe kawałki, wrzucić do niedużego garnuszka, zalać 200 ml wody, dodać sok z cytryny, zagotować. Pogotować przez około 10 minut, pod przykrywką, aż daktyle zmiękną a całość będzie miała konsystencję papki/pasty. Odstawić, przestudzić. Można również masę zmiksować na mus za pomocą blendera.

      W misie miksera utrzeć masło z cukrem, do lekkości i puszystości. Dodawać jajka (w całości), jedno po drugim, dokładnie ucierając po każdym dodaniu oraz skórkę z pomarańczy.

      Do osobnego naczynia przesiać sodę, przyprawy, kakao i mąkę. Następnie całość suchych składników dodawać do masy jajecznej, na zmianę z pastą daktylową, mieszając szpatułką tylko do połączenia się składników.

      Formę o średnicy 20-23 cm wyłożyć papierem do pieczenia (moja miała średnicę 23 cm). Przełożyć do niej ciasto, wyrównać.

      Piec w temperaturze 170ºC przez około 50 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, przestudzić.

      Następnie udekorować kremem śmietanowo-serowym, najlepiej za pomocą szprycy oraz przesianym kakao i cukierkami.

      Wykonanie kremu: żelatynę zalać zimnym mlekiem, po kilku minutach podgrzać i rozpuścić żelatynę, a następnie przestudzić. Połączyć z twarożkiem i cukrem pudrem. Kremówkę ubić, wmieszać do serka z żelatyną i wstawić na kilkanaście minut do lodówki. Kiedy nieco stężeje, włożyć do rękawa cukierniczego i dekoracyjnie wyłożyć na ciasto. Można posypać kakao lub przyprawą korzenną i posypać cukrowymi gwiazdkami i przekrojonymi na pół migdałami w czekoladzie.

      Piernik daktylowy na mące gryczanej (bez miodu)

      Piernik daktylowy na mące gryczanej (bez miodu)

           

            

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (12) Pokaż komentarze do wpisu „Piernik daktylowy na mące gryczanej (bez miodu)”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      niedziela, 08 grudnia 2013 16:28
  • czwartek, 21 listopada 2013
  • poniedziałek, 24 grudnia 2012
    • Magicznych świąt w towarzystwie sernika z gotowanym budyniem w cieście korzennym

       

      Kochani, życzę Wam, aby Boże Narodzenie było czasem magicznym i cudownym. By nie zabrakło Wam zdrowia i radości serca. I żeby wszystkie potrawy udały się i zostały w pamięci aż do przyszłej Wigilii...

      A dziś wyjeżdżam do rodziców z moją rodziną, ale zostawiam Wam kawałek sernika w piernikowym cieście. Przygotowując masę serową, wzorowałam się na serniku Olgi. I muszę przyznać, że jest niezwykły, delikatny i zwarty. Ciasto zaś kruche i pełne świątecznego aromatu... Pozdrawiam serdecznie i do zobaczenia...

      Sernik z gotowanym budyniem w cieście korzennym 

      Ciasto korzenne:

      3 szklanki mąki pszennej

      2/3 szklanki cukru pudru

      250 g masła, posiekanego

      3 żółtka

      2 łyżeczki proszku do pieczenia

      2 łyżki kakao 

      80 g gorzkiej czekolady, rozpuszczonej razem z masłem

      ½ szklanki cappuccino czekoladowego (proszku)

      2 łyżki przyprawy piernikowej

      ewentualnie 2-3 łyżki kwaśnej śmietany, by łatwiej dało się zagnieść ciasto

      Masa serowa:

      1,5 kg mielonego sera białego

      3 budynie waniliowe

      600 ml mleka

      3 jajka

      3 białka

      2 łyżki cukru waniliowego, najlepiej z prawdziwą wanilią

      2/3 szklanki drobnego cukru 

      4 łyżki cukru do budyniu

      

      Czekoladę stopić z 50 g masła. Resztę masła posiekać. Wszystkie składniki połączyć, wyrobić jednolite ciasto. Podzielić na mniejsze porcje, zawinąć w folię i zamrozić. 

      400 ml mleka zagotować z cukrem. W 200 ml mleka rozpuścić dwa budynie. Gdy mleko się zagotuje, wlać rozpuszczone budynie i bardzo energicznie mieszać do zgęstnienia. Zdjąć z ognia i schłodzić do temperatury pokojowej.

      Do dużej miski wyłożyć ser, schłodzony budyń, cukier, cukier waniliowy, 1 budyń z torebki oraz jajka i białka. trzeć na małych obrotach miksera. Dobrze połączyć składniki.

      Dno dużej prostokątnej blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Zetrzeć połowę zamrożonego ciasta, lekko ugnieść. Na to wylać masę serową, a na wierzch zetrzeć resztę ciasta.

      Sernik wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC, a po 1/2 godzinie zmniejszyć temperaturę do 150 stopni i pie około 1 godziny. Wyjąć i ostudzić. Wstawić do lodówki na kilka godzin przed rozkrojeniem.

      sernika z gotowanym budyniem w cieście korzennym

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Magicznych świąt w towarzystwie sernika z gotowanym budyniem w cieście korzennym”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 24 grudnia 2012 13:14
  • środa, 19 grudnia 2012
  • poniedziałek, 17 grudnia 2012
    • Tort piernikowo-migdałowy z kremem z kaszy manny

      Tort, kwiaty, prezenty i ciepłe słowa... wszystko dla ukochanego taty w okrągłą rocznicnicę jego urodzin od naszej gromady - mamy, moich dwóch starszych braci, ode mnie oraz naszych trzech połówek, jednej wnuczki i pięciu wnuków...

      Tort piernikowo-migdałowy z kremem z kaszy manny 

      Składniki na 1 biszkopt piernikowy (należy upiec dwa):

      4 jajka

      2/3 szklanki mąki tortowej

      1/3 szklanki kakao

      1 łyżka przyprawy korzennej

      2/3 szklanki cukru

      2 łyżki oleju

      szczypta soli

      Masa:

      6 kaszek waniliowych "Mleczny start"

      700 ml wrzątku

      500 g serka mascarpone

      100 g kropelek czekoladowych lub tyle samo posiekanej gorzkiej czekolady

      cukier puder do smaku

      Biszkopt migdałowy:

      3 jajka

      1/2 szklanki mąki

      120 g płatków migdałowych

      1/2 szklanki cukru

      1 łyżeczka ekstraktu migdałowego

      szczypta soli

      oraz mały słoik powideł śliwkowych lub konfitury z czarnej porzeczki do przełożenia

      Kaszkę rozpuścić we wrzątku, cały czas mieszając. Przykryć wierzch folią tak, by dotykała kaszki i ostudzić.

      Nasączenie:

      2/3 szklanki soku z czarnej porzeczki wymieszane z 1/3 likieru amaretto

      kilka łyżek soku jabłkowego lub pomarańczowego

      Polewa czekoladowa:

      150 g gorzkiej czekolady

      2 łyżki cukru

      4 łyżki kwaśnej śmietany

      2 łyżki masła

      1 kopiata łyżeczka żelatyny

       

       

      Mąkę przesiać z kakao i przyprawą korzenną. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli, powoli wsypywać cukier. Miksując, dodać po jednym żółtku. Wlać małym strumieniem olej. Powoli dodawać suchą mieszankę, mieszać delikatnie łyżką. Wylać na spód tortownicy (średnica - 26 cm) wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Piec 20-25 minut w temperaturze 170oC. Gdy nieco ostygnie, zdjąć papier.

      W ten sam sposób upiec drugi placek.

      Oba placki nasączyć sokiem z amaretto.

      Mąkę do biszkoptu migdałowego przesiać. Połączyć płatkami migdałowymi.

      Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli, powoli wsypywać cukier. Miksując, dodać po jednym żółtku. Powoli dodawać suchą mieszankę, mieszać delikatnie łyżką. Wylać na spód tortownicy (średnica - 26 cm) wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Piec 20 minut w temperaturze 170oC. Gdy nieco ostygnie, zdjąć papier.

      Gdy ostygnie, nasączyć sokiem jabłkowym lub pomarańczowym.

      Przygotować masę. Ser mascarpone utrzeć, dodając porcjami zimną kaszkę, cukier puder do smaku, a na końcu wymieszać z kropelkami czekoladowymi.

      Pierwszy nasączony biszkopt posmarować niezbyt grubo powidłami lub dżemem. Wyłożyć połowę masy, przykryć biszkoptem migdałowym. Następnie posmarować go powidłem, wyłożyć drugą część masy i przykryć drugim biszkoptem piernikowym. Włożyć do lodówki, by masa zastygła.

      Wykonać polewę. Żelatynę zalać 1/3 szklanki zimnej wody, poczekać aż namoknie. Resztę składników rozpuścić i zagotować. Dodać żelatynę do masy. Wymieszać dobrze i przestudzić. Jak już lekko zgęstnieje, polać tort i dowolnie udekorować. Wstawić do lodówki na minimum 2 godziny.

      Tort piernikowo-migdałowy z kremem z kaszy manny

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Tort piernikowo-migdałowy z kremem z kaszy manny”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 17 grudnia 2012 12:11
  • piątek, 07 grudnia 2012
    • Piernik orkiszowy na piwie miodowym

      Mój pierwszy przedświąteczny piernik. I pierwszy na piwie. Do ciasta użyłam w 2/3 mąki orkiszowej z pełnego ziarna, a po upieczeniu przełożyłam go kremem z kaszy manny. O tej porze roku tak bardzo smakują korzenne wypieki...

      Piernik orkiszowy na piwie miodowym

      Składniki suche:

      2 szklanki mąki orkiszowej, pełnoziarnistej

      1 szklanka mąki pszennej tortowej

      2 łyżki gorzkiego kakao

      2 łyżki przyprawy do piernika

      po 1 łyżeczce cynamonu i imbiru

      1 szklanka brązowego cukru

      1 łyżeczka sody

      1 łyżeczka proszku do pieczenia

      Składniki mokre:

      4 jajka

      250 ml miodowego piwa, najlepiej ciemnego

      125 g masła

      100 g miodu (najlepiej gryczanego lub spadziowego)

      2 łyżki powideł lub dżemu z czarnej porzeczki

      Krem z kaszy manny:

      3 łyżki błyskawicznej kaszy manny

      250 ml  mleka

      ½ szklanki cukru

      2 łyżki masła

      Polewa:

      120 g gorzkiej czekolady  

      50 g białej czekolady

      1 łyżka masła

      1/2 szklanki mleka

      2 łyżki cukru

      1 łyżeczka żelatyny

      Piernik orkiszowy na piwie miodowym

      Najpierw wymieszać dokładnie wszystkie suche składniki oprócz cukru. Mokre produkty razem z cukrem umieścić w garnku z grubym dnem i gotować aż masło, miód i cukier całkowicie się rozpuszczą. Ostudzić. Jajka ubić do białości na dużych obrotach. Powoli wlewać mokre składniki. Następnie porcjami dodawać suchą mieszankę, ucierając na mniejszych obrotach. Dobrze połączyć składniki. Wylać na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w 175oC do "suchego patyczka" - ok. 50 minut. Wyjąć i wystudzić.

      Kaszę ugotować w podanej ilości mleka, dodając pod koniec cukier i masło, które należy rozpuścić. Ostudzić, przykrywając wierzch folią, by nie zrobił się kożuch.

      Ciasto przekroić na pół. Na spodniej części rozsmarować krem z kaszy, przykryć wierzchnią częścią ciasta

      Przygotować polewę. Żelatynę namoczyć w mleku ok. 5 minut. Podgrzać, dodając masło, cukier i gorzką czekoladę. Rozpuścić i dobrze połączyć składniki. Polać ostudzone ciasto. W małej miseczce nad parą wodną rozpuścić białą czekoladę. Wylać na ciemną polewę i przemieszać wierzch. Schłodzić, by polewa dobrze zastygła.

        

      Piernik orkiszowy na piwie miodowym

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Piernik orkiszowy na piwie miodowym”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      piątek, 07 grudnia 2012 19:33
  • środa, 05 grudnia 2012
  • piątek, 23 grudnia 2011
    • Pierniczki na choinkę z kolorowym lusterkiem

      Moi mili czytelnicy!

      Życzę Wam cudownych, niezapomnianych Świąt Bożego Narodzenia. W natłoku przygotowań świątecznych dzielę się z Wami kolorowymi pierniczkami, które jutro powiesimy na naszej choince. Jak długo będą ją zdobić, zadecydują moje dwie pociechy.

      Niech magia świąt zamieszka w Waszych sercach... Wszystkiego co najlepsze dla Was i Waszych bliskich...


      Pierniczki na choinkę

      ierniczki na choinkę

      ierniczki na choinkę

       

      Składniki:

      450 g mąki, 50 g kakao, 1/3 szklanki cukru pudru, 1/2 szklanki miodu gryczanego, 1 łyżeczka sody, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżki dobrej przyprawy do piernika, 1 duże jajko, 125 g masła

      Wykonanie:

      Wszystkie składniki wymieszać i zagnieść ciasto. Rozwałkować, delikatnie podsypując mąką,  na grubość około 3 mm, wycinać pierniczki za pomocą foremek.

      Witrażyki: w pierniczku wyciąć otworek małą foremką do ciastek (ostatecznie można nożem, końcówką butelki), posiekać landrynki lub lizaki nożem, napakować do otworków (z górką). Przy pomocy słomki do napojów wyciąć otworek na wstążkę lub nitkę. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (sprawdziłam, witrażyki gdy są już prawie zimne dobrze się od niego odklejają).

      Piec około 10 minut w temperaturze 180ºC.

      Po wyjęciu z piekarnika pierniczki są miękkie, później twardnieją, by znów zrobić się miękkie, chłonąc wilgoć z powietrza. Przechowywać w szczelnym pojemniku lub powiesić na choince.

      Pierniczki można jeszcze ozdobić lukrem białkowym:

      Jedno białko roztrzepać dobrze widelcem z taką ilością cukru pudru, by tworzyło gęstą, nierozlewającą się masę. Lukier najlepiej nakładać i ozdabiać pierniczki drewnianą wykałaczką.

      

  • czwartek, 22 grudnia 2011
    • Motyle z piernika i piernik przekładany powidłami

      Piernik kakaowy, którym zachwyciłam się u Eweliny, a który w jej rodzinie jest już ciastem przekazywanym z pokolenia na pokolenie, sprawił, że musiałam upiec przed świętami piernikowe ciasto.

      Zmieniłam w nim nieco składniki. Dodałam od siebie miód, kawę rozpuszczalną oraz czekoladę. Proporcje ciasta są przewidziane na standardową prostokątną blachę. Część masy, tak jak Ewelina, przelałam do podłużnej keksówki, a resztę wlałam do 6 foremek silikonowych w kształcie motyli.

      Piernik po upieczeniu przekroiłam wzdłuż na pół, przełożyłam powidłem, oblałam polewą kakaową i ozdobiłam cukrowymi gwiazdkami. Motyle zaś udekorowałam ku radości młodego pokolenia lukrem w tubce i lukrem białkowym, którego nie zużyłam do końca, dekorując pierniczki. Oczy wykonałam z goździków.

       

      Motyle z piernika

       

      Składniki:

      3 szklanki mąki

      1/2 szklanki cukru

      ½ szklanki miodu gryczanego

      1 czubata łyżki kakao

      1 łyżeczka cynamonu

      1 łyżka przyprawy do piernika

      3 jajka

      120 g stopionego masła

      1 szklanka mleka

      100 g gorzkiej czekolady

      1/2 słoiczka dżemu porzeczkowego (dałam powidła)

      1/2 łyżeczki sody

      1 łyżeczka proszku do pieczenia

      2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

      oraz powidła śliwkowe) do przełożenia

       

      Wszystkie składniki wsyp i wlej do większej miski. Wymieszaj mikserem, albo łyżką. Wlej do wysmarowanej masłem blachy i piecz 50 min – do “suchego patyczka”. Jeśli rumieni się po bokach, po 30 min. przykryj ciasto srebrną folią. Po wyjęciu z piekarnika cisto ostudź i przekrój na pół. Przełóż powidłami śliwkowymi.


      Piernik przekładany powidłami

       

      Polewa:

      4 łyżki cukru

      2 łyżki kwaśnej śmietany

      3 łyżki kakao

      60 g masła

      1 łyżeczka żelatyny

      Żelatynę zalać niewielką ilością gorącej wody. Wymieszać, do rozpuszczenia. Resztę składników zagotować. Dodać żelatynę do reszty masy. Wymieszać dobrze i przestudzić. Jak już lekko zgęstnieje, polać ciasto.

       

      Motyle z piernika

      

      Prtawdziwy motyl, rusałka pawik

  • poniedziałek, 12 grudnia 2011
    • PIERNIKOWE SER(C)OBROWNIE

      Czekolada i przyprawa korzenna królują na blogach kulinarnych. Ja do tego zimowo-świątecznego zestawu dorzucam jeszcze ser, bo nie wyobrażam sobie Bożego Narodzenia, jak i innych rodzinnych uroczystości bez sernika. To moje ulubione ciasto, które ma wiele twarzy, i które jest dla mnie największym wyzwaniem i nieskończoną skarbnicą pomysłów. Kreowanie serników jest u mnie jak pisanie wierszy czy fotografowanie w makro. Wszystkie te zajęcia sprawiają mi wielką przyjemność... Nie wiem skąd się wzięło serce do serników. Moja mama nigdy ich nie piekła, twierdząc, że nie lubi.  Wczoraj przyznała, że moje serniki uwielbia i się nimi delektuje, zwłaszcza, że nie powinna jeść zbyt wielu słodkości z przyczyn zdrowotnych. A uznanie w oczach mamy jest rzeczą bezcenną...

      Wspomniałam moją mamę nie bez powodu... 30 lat temu z haczykiem wydała mnie na świat. Bardzo jej za to dziękuję...

      Wracając do serowego ciasta... Serobrownie bardzo piernikowe, bardzo czekoladowe i w dodatku bakaliowe. W cieście są orzechy, a w masie serowej - suszone owoce. 

       

      PIERNIKOWE SER (C) OBROWNIE

       

      Ciasto:

      200 g gorzkiej czekolady

      100 g masła

      1/2 szklanki ciemnego brązowego cukru

      niepełna szklanka mąki

      2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

      2 rozkłócone jajka

      łyżka dobrej przyprawy do piernika

      2 łyżki miodu (najlepiej gryczanego)

      2/3 szklanki grubo posiekanych orzechów (włoskie, laskowe, brazylijskie, nerkowca, migdały)

      Masa serowa:

      450-500 g sera śmietankowego na serniki

      1/2 szklanki cukru pudru

      2 rozkłócone jajka

      2 łyżki miodu (jasnego, np. lipowy lub wielokwiatowy)

      2/3 suszonych szklanki suszonych owoców (żurawina, śliwka, rodzynki, kandyzowana skórka pomarańczy)

       

      PIERNIKOWE SER (C) OBROWNIE

       

      W garnku z nieprzywieralnym dnem rozpuścić czekoladę, masło, miód i cukier. Przestudzić. Dodać rozkłócone jajka, mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać, by nie było gródek. Dodać grubo posiekane orzechy. Ciasto powinno być dość gęste. Wylać do tortownicy 24 cm lub do formy o kształcie serca.

      Ser wymieszać z cukrem pudrem, jajkami, miodem i suszonymi bakaliami. Wylać na ciasto czekoladowe i wygładzić powierzchnię łyżką. Piec około 1 godziny w temperaturze 180oC. Ostudzić i schłodzić w lodówce. Smacznego...

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „PIERNIKOWE SER(C)OBROWNIE”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 12 grudnia 2011 20:36

Kalendarz

Grudzień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny





Skrzynka pocztowa Napisz do mnie






Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne

myTaste.pl

Przepisy Na - katalog kulinarny

zobacz moją galerię na mniamspinka.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl

rondel



zBLOGowani.pl




banner przepis miesiaca




Darmowe fotoblogi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...