Malinowa czerwień

Wpisy otagowane „alkohol”

  • środa, 23 maja 2012
    • Sernik z masą ajerkoniakową i białymi Michałkami

      Sernik z masą ajerkoniakową i białymi Michałkami

       

      Przez palce ucieka mi wiosna, najpiękniejsza pora roku. Praca, dom, praca, dom, praca, weekend, praca i tak niewiele chwil na reset. Staram się, by nie przegapić tych pięknych chwil, których doświadcza kobieta z bagażem lat... małżeństwa, pracy, macierzyństwa, domu... Zatrzymuję je w słowach, obrazach. Jedną z tych chwil jest pierwszy kęs sernika marzeń. Ten to potrafi zawrócić w głowie...

      Sernik powstał w myślach już jakiś czas temu, w ubiegły weekend doczekał się realizacji...


      Sernik z masą ajerkoniakową i białymi Michałkami

      Spód:

      225 g ciastek zbożowych (San)

      100 g solonych fistaszków (grubo zmielonych)

      80 g masła stopionego

      2-3 łyżki masła orzechowego z kawałkami orzechów (lub zwykłego)

      Masa serowa i wykończenie:

      1 kg tłustego sera na serniki

      100 g białej czekolady

      1/3 szklanki mleka lub słodkiej śmietanki

      250 ml ajerkoniaku

      5-6 jajek

      1 budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru

      250 ml kwaśnej śmietany 18%

      2 łyżki cukru pudru

      oraz opakowanie białych Michałków - 280 g


      Sernik z masą ajerkoniakową i białymi Michałkami

      Sernik z masą ajerkoniakową i białymi Michałkami

       

      Fistaszki grubo zmielić w malakserze, a ciastka drobniej. Masło orzechowe rozpuścić ze zwykłym, wymieszać z ciastkami i orzechami. Wylepić dno tortownicy (26 cm). Włożyć do lodówki. Gdyby masa była za sucha, należy dodać łyżkę zimnej wody. Tortownicę należy z zewnątrz zabezpieczyć folią.

      Czekoladę rozpuścić w gorącej śmietance lub mleku, ostudzić i wymieszać z ajerkoniakiem. Jajka zmiksować z zimną mieszanką alkoholu i rozpuszczonej czekolady i połączyć z serem oraz proszkiem budyniowym. Wylać na ciasteczkowy spód. Michałki pokroić w kosteczkę, około 6 sztuk zostawić do dekoracji, pokrojone wrzucić do masy i zatopić łyżką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180oC i piec około 40 minut, potem dopiekać w 150oC aż wierzch będzie ścięty.

      Na końcu śmietanę wymieszać z cukrem pudrem i zalać wierzch sernika. Zwiększyć znów temperaturę i piec około 20 minut aż śmietana się zetnie. Wyjąć i ostudzić. Zimne posypać posiekanymi Michałkami, które odłożyliśmy. Sernik schłodzić przed podaniem minimum 2 godziny.

      Julek na babcinej łące

      Mikołaj na babcinej łące

      .... i moja motylandia...

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (17) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik z masą ajerkoniakową i białymi Michałkami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 23 maja 2012 20:47
  • wtorek, 27 września 2011
  • piątek, 09 kwietnia 2010
    • Babka z domowym Bailley potrójnie krówkowa

      Na Wielkanoc po raz kolejny zrobiłam moją ulubioną naleweczkę o smaku krówki i kawy. Ale tym razem jakoś kiepsko jej ubywało. Jedyna amatorka tego trunku, czyli ja, zmagałam się z wirusem żołądkowym, co skutecznie odrzuciło mnie od alkoholu na kilka dni. Niektórzy leczą takie wirusy alkoholem właśnie, ale wybrałam inne lekarstwo a mianowicie colę. Przeszło jak ręką odjął po wypiciu pół litra :) tego specyfiku. Aby przyspieszyć konsumpcję naleweczki postanowiłam upiec babę. Przeglądałam różne przepisy na blogach i stworzyłam swój własny. Ciasto wyszło doskonałe. Wilgotne, maślane, o pięknym aromacie. Dla tych, którzy kochają wypieki z procentami podaję składniki i wykonanie.

      Babka z domowym Bailey potrójnie krówkowa

      300 g mąki pszennej

      200 g drobnego cukru

      1 płaska łyżeczka sody

      1 łyżeczka proszku do pieczenia

      200 g masła

      5 jajek

      1 szklanka domowego Bailey (przepis podawałam tu: http://czerwieniblekit.blox.pl/2009/12/Domowy-Baileys-czyli-Likier-karmelowo-kawowy.html)

      oraz ok. 90 g krówek (tyle waży zawartość opakowania krówek Werter's Original, które użyłam)

      czekolada mleczna z nadzieniem toffi na polewę

      Miękkie masło utrzeć z cukrem. Nadal ucierając, wbijać po jednym jaju. Następnie wlać Bailey i dobrze połączyć z masą maślano-jajeczną. Mąkę wymieszać z proszkiem i sodą. Porcjami dodawać do masy, ciągle mieszając. Krówki posiekać na drobniejsze kawałki, wmieszać do masy. Formę dobrze wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą lub formę silikonową do babki wypełnić cistem. Piec do tzw. sucego patyczka w temperaturze 180oC. Najlepiej sprawdzać nakłuwając w kilku różnych miejscach, by upewnić się, że surowe ciasto nie wypływa ze środka, nawet jeśli z wierzchu babka jest przyrumieniona.

      Ostudzoną babkę udekorować rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą. Smacznego!

      Babka z domowym Bailey potrójnie krówkowa

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Babka z domowym Bailley potrójnie krówkowa”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      piątek, 09 kwietnia 2010 09:18
  • wtorek, 29 grudnia 2009
  • środa, 23 grudnia 2009
    • Tort czekoladowo-orzechowo-kawowy z aromatem pomarańczy

      Tort czekoladowo-orzechowo-kawowy

      Ciasto I: 3,4 szklanki mielonych orzechów włoskich, 100 g orzechów włoskich posiekanych, 1/2 szklanki mąki, 5 dużych jajek, niepełna szklanka cukru, 16 g cukru waniliowego, 1/2 łżeczki sody, łyżka octu, 1/2 startej tabliczki gorzkiej czekolady.

      Masa I: ok. 6 łyżek Nutelli, 300 g miękkiego masła, 1/2 szklanki kakao, kileliszek wódki, odrobina aromatu pomarańczowego (niekoniecznie).

      Ciasto II: 1/2 szklanki kakao, 3/4 szklanki mąki, 1/2 łyżeczki sody, 5 jajek, 3 łyżki oleju, 1 łyżka octu, niepełna szklanka cukru, 1/2 łyżeczki sody.

      Masa II: duży budyń o smaku capuccino na 0,75 l mleka, niepełna szklanka cukru, 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, 300 g masła, kieliszek wódki, 0,5 l mleka.

      Poza tym: 1 słoik konfitury pomarańczowej ze skórką, wódka i sok do nasączenia biszkoptów, orzechy, starta czekolada i smażona skórka pomarańczy do dekoracji.

      Ciasto I: Wymieszać wszystkie sypkie składniki. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Wsypać cukier i cukier waniliowy, ubijać do jego rozpuszczenia. Wlać żółtka, ocet i olej. Wsypać suche składniki i dobrze wymieszać. Wylać na dużą blaszkę wyłożoną papierem do wypieków. Piec ok. 30 min. w temp. 170oC. Po wystudzeniu ostroożnie usunąć papier.

      Ciasto II: Wykonać podobnie jak ciasto I. Piec w tej samej blaszce. Wystudzić i zdjąć papier.

      Masa I: miękkie masło utrzeć z Nutellą, kakao, wlać alkohol, dodać aromat.

      Masa II: Z 0,5 l mleka odlać 1/2 szklanki, dobrze wymieszać. Resztę mleka zagotować, wsypać cukier i kawę, rozpuścić i cały czas mieszająć powoli wlewać rozpuszczony budyń. Zagotować, zdjąć z ognia i wysyudzić zupełnie. Utrzeć z miękkim masłem i spirytusem.

      Ciasto czekoladowe nasączyć drinkiem pomarańczowym (pó na pół z alkoholem). Posmarować 1/2 słoika konfitury, wyłożyć masę czekoladową. Następnie przykryć masę ciastem czekoladowym, nasączyć drinkiem i posmarować resztą konfitury i masą kawową. Udekorować czekoladą, orzechami ki skórką z pomarańczy. Dobrze schłodzić.

      Tort czekoladowo-orzechowo-kawowy

      Tort czekoladowo-orzechowo-kawowy

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 23 grudnia 2009 14:37

Kalendarz

Październik 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny





Skrzynka pocztowa Napisz do mnie






Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne

myTaste.pl

Przepisy Na - katalog kulinarny

zobacz moją galerię na mniamspinka.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl

rondel



zBLOGowani.pl




banner przepis miesiaca




Darmowe fotoblogi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...