Malinowa czerwień

Wpisy otagowane „cukinia”

  • niedziela, 15 października 2017
    • Ryba w cieście z potrawką z warzyw i soi

      Dzisiaj z Anią z bloga Mops w kuchni gotujemy razem w ramach cyklu 3 po 3. W tym miesiącu były to: jajka, ryba i dowolne warzywa strączkowe. U mnie będzie to ryba w cieście naleśnikowym podana z potrawką warzyw i soi. Zapraszam...

      Ryba w cieście z potrawką z warzyw i soi

      Składniki:

      3 duże filety z mintaja lub morszczuka
      sól, pieprz
      skórka starta z cytryny
      koperek

      Ciasto:

      1 jajko
      1 łyżka oleju
      1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
      1/2 szklanki mleka
      sól
      szczypta gałki muszkatołowej
      mąka

      Potrawka:

      1 mała cebula
      3 ząbki czosnku
      1 duża marchew
      1 żółta cukinia (można zastąpić zieloną) o dł. 25 cm
      3 łodygi selera naciowego
      1 szklanka ugotowanej soi (można zastąpić ciecierzycą)
      2 średnie pomidory, najlepiej malinowe lub 2/3 pomidorów z puszki
      1 łyżka słodkiej papryki lub suszonych płatków papryki
      1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki
      2 łyżki koncentratu pomidorowego
      natka pietruszki lub lubczyk (może być suszony)
      1 spora łyżka masła najlepiej klarowanego
      sól i pieprz

      oraz olej do smażenia ryby

      Rybę jeśli jest mrożona, rozmrozić i odsączyć z wody, pokroić na kawałki, posypać z obu stron przyprawami. Jajko rozkłócić z olejem, mlekiem, gałką i solą. Dodać proszek do pieczenia oraz tyle mąki, aby powstało gęste ciasto. Ma mieć konsystencję ciasta na pankejki. Rybę maczać w cieście i smażyć z obu stron na rumiano na oleju na średnim ogniu.

      Masło rozpuścić, cebulę i czosnek obrać. Cebulę pokroić w grubą kostkę i zeszklić na maśle, dodając pod koniec posiekane ząbki czosnku. Marchew obrać, umyć i zetrzeć na tarce. Dodać do cebuli i chwilę dusić. Podlać wodą. Dodać startą razem z łupą cukinię i pokrojone w paseczki łodygi selera. Dusić pod przykryciem. Dodać obie papryki, posiekaną natkę lub lubczyk. Pomidory sparzyć (jeśli używamy świeżych), obrać ze skórki, pokroić w drobną kostkę, dodać do warzyw. Po kilku minutach dodać koncentrat. Mieszając gotować chwilę, dodać ugotowaną soję (lub ciecierzycę), na końcu doprawić solą i pieprzem.

      Ciepłą rybę podawać z gorącą potrawką i ugotowanym ryżem, najlepiej ciemnym.

      Ryba w cieście z potrawką z warzyw i soi

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (11) Pokaż komentarze do wpisu „Ryba w cieście z potrawką z warzyw i soi”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      niedziela, 15 października 2017 19:33
  • sobota, 07 października 2017
    • Leczo z papryką, cukinią i dynią

      Leczo z papryką, cukinią i dynią

      Składniki:

      500 g karkówki
      przyprawa do karkówki
      250 g chudego wędzonego boczku

      1 duża cebula, np. czerwona
      4 ząbki czosnku
      2 czerwone papryki
      2 młode cukinie żółte
      2 młode cukinie zielone
      ok 350 g obranej i wypestkowanej dyni (użyłam odmiany Muskat)
      

      600 ml passaty pomidorowej
      2 łyżki koncentratu pomidorowego
      2 łyżki wędzonej papryki w proszku
      chili do smaku

      2 łyżki słodkiej papryki
      1 łyżeczka kminku
      kilka kulek jałowca

      posiekana natka pietruszki oraz lubczyk (dałam suszon)
      olej do smażenia
      sól i pieprz

      Mięso pokroić w kostkę, posypać przyprawą do karkówki, usmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu, przełożyć do garnka. Następnie pokrojoną cebulę i zeszklić na oleju, dodać pokrojony w grubą kostkę boczek, zrumienić, dodając pod koniec posiekany drobno czosnek i dodać do mięsa razem z kminkiem i jałowcem. Zalać mięso wrzątkiem, by je przykryło i gotować do miękkości. Kiedy mięso już będzie prawie miękkie dorzucić pokrojoną w kostkę paprykę, a po 5 minutach pokrojoną w kostkę cukinię (ze skórką). Po kilku minutach również dynię pokrojoną w kostkę. Kiedy warzywa i mięso będą już miękkie, wlać passatę i koncentrat. Gotować ok. 5 minut do połączenia się smaków, doprawić, dodać, papryki w proszku, chili, pieprz i ewentualnie sól. Na końcu dodać posiekaną natkę oraz lubczyk. Leczo podawać gorące w miseczkach, z pieczywem.

      

      Leczo z papryką, cukinią i dynią

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Leczo z papryką, cukinią i dynią”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      sobota, 07 października 2017 16:23
  • czwartek, 05 października 2017
  • piątek, 29 września 2017
    • Oszukane gołąbki z kaszą jaglaną i cukinią

      W internecie możemy znaleźć wiele przepisów na tak zwane "oszukane gołąbki". Przygotowuje się je na bazie mięsa, kapusty i ryżu z przyprawami i smaży panierowane w bułce tartej jak mielone. Wymyśliłam nieco zmodyfikowaną wersję tej potrawy i zamiast ryżu jest kasza jaglana, a kapustę zamieniłam na tartą cukinię. Sos pomidorowy doprawiłam wędzoną papryką w proszku, która zmieniła jego smak na bardziej wyrazisty.

      Oszukane gołąbki z kaszą jaglaną i cukinią

      Składniki:

      1 młoda cukinia
      1 i 1/4 szklanki kaszy jaglanej
      800 g mielonego mięsa wieprzowego, np. łopatki lub karkówki
      1 duża cebula
      3-4 ząbki czosnku
      kminek i majeranek
      1 łyżeczka włoskich ziół
      przyprawa warzywna bez glutaminianu sodu
      sól i pieprz
      2 jajka

      Sos:

      2 łyżki masła
      2 łyżki mąki
      3 łyżki koncentratu pomidorowego 
      ½ szklanki słodkiej śmietanki 18%
      2 łyżki słodkiej papryki
      1 łyżka wędzonej papryki
      1 łyżeczka włoskich ziół
      sól, cukier i pieprz do smaku

      oraz olej do smażenia i bułka tarta do panierowania

      Kaszę ugotować w około 3 szklankach osolonej. Gotować do miękkości, potem odcedzić nadmiar wody i odstawić do wystudzenia.

      Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Zeszklić na oleju, dodać zmiażdżony czosnek i usmażyć. Odłożyć.

      Cukinię umyć, zetrzeć na grubej tarce. Dodać sól, wymieszać i wycisnąć nadmiar soku. Wymieszać z kaszą i surowym mięsem, dodać zioła, kminek, majeranek, natkę i przyprawę warzywną oraz jajka. Masę formować jak sznycle, panierować w bułce tartej i smażyć z obu stron na rumiano.

      Przygotować sos. Masło stopić w rondelku,  dodać mąkę, mieszając drewnianą łyżką. Po chwili dodać koncentrat i chwilę smażyć. Dodać słodką paprykę w proszku. Wlać 2 szklanki wody lub bulionu warzywnego i rozprowadzić trzepaczką mąkę z koncentratem, zagotować. Dodać sól, pieprz i zioła, a w razie potrzeby cukier. Wlać śmietankę i mieszając, zagotować. Doprawić solą i pieprzem, można dodać również posiekaną natkę pietruszki.

      Gorącym sosem polać usmażone gorące gołąbki.


      Oszukane gołąbki z kaszą jaglaną i cukinią

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Oszukane gołąbki z kaszą jaglaną i cukinią”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      piątek, 29 września 2017 07:50
  • piątek, 22 września 2017
    • Roladki z kurczaka z serem i szynką na potrawce z cukinii

      Cukinia to jedno z moich ulubionych warzyw i bez niej nie wyobrażam sobie swojej kuchni. Oprócz cukinii zapiekanej z mięsem czy składnika leczo warzywo to ścieram na grubej tarce, chwilę duszę i podaję do mięsa. Dziś prezentuję roladki z kurczaka na potrawce z cukinii.

      Roladki z serem i szynką na puree z cukinii

      Składniki:

      3 filety z kurczaka, każdy podzielony na 2 płaty
      po 6 plastrów szynki i żółtego sera
      sól, pieprz, suszony majeranek, słodka papryka, granulowany czosnek, zioła do pizzy
      posiekana natka pietruszki
      1 niewielka mała cebula, pokrojona w grubą kostkę
      olej do smażenia

      Do panierowania:

      2 jajka rozmieszane z łyżką oleju
      mąka
      bułka tarta

      Duszona cukinia:

      2 młode cukinie
      1 łyżka masła
      1 łyżeczka przyprawy typu "jarzynka"
      szczypta oregano
      świeżo mielony pieprz

      Płaty mięsa cienko rozbić, najlepiej pod folią spożywczą, przyprawić solą, pieprzem, majerankiem, granulowanym czosnkiem, słodką papryką i ziołami z obu stron. Odstawić do lodówki na 20 minut. Na brzegu każdego płata mięsa układać szynkę, złożony na pół plaster sera, trochę posiekanej cebuli i natki pietruszki. Zwijać szczelnie w rulon, zawijając brzegi do środka. Spinać brzegi wykałaczkami. Panierować w mące, jajku i bułce tartej. Smażyć na małym ogniu na rumiano.

      Cukinię umyć (nie obierać), odciąć końcówki, zetrzeć na grubej tarce. Na drugiej patelni rozgrzać masło, wrzucić cebulę, przyprawić "jarzynką" i chwilę dusić na małym ogniu. Wlać 1/2 szklanki wody, dodać oregano i dusić do miękkości aż cały płyn odparuje. Doprawić świeżo mielonym pieprzem.

      Gorące roladki podawać na duszonej cukinii, z ziemniakami.

      

      Roladki z serem i szynką na puree z cukinii

      Roladki z serem i szynką na puree z cukinii

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (13) Pokaż komentarze do wpisu „Roladki z kurczaka z serem i szynką na potrawce z cukinii”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      piątek, 22 września 2017 13:05
  • wtorek, 19 września 2017
  • poniedziałek, 18 września 2017
    • Placki z cukinii z gulaszem z piersi indyka

      Cukinię w sklepach można już kupić przez cały rok. Jednak o tej porze roku jest najsmaczniejsza. Placuszki z cukinii zawsze są mile widziane w moim domu. A jeszcze z aromatycznym gulaszem, to już pełnia szczęścia!

      Placki z cukinii z gulaszem z piersi indyka

      Gulasz:

      400 g mięsa z piersi indyka
      1 średnia cebula
      2-3 ząbki czosnku
      1 duża czerwona papryka
      300 g pieczarek
      przyprawy: łyżka słodkiej papryki w proszku, łyżeczka wędzonej papryki w proszku, kilka kuleczek ziela, 2 listki laurowe, 2 łyżeczki mielonego kminku, 1 łyżeczka ziół do pizzy, sól, pieprz
      2 łyżki przecieru pomidorowego
      kopiata łyżka mąki
      1/2 szklanki słodkiej śmietanki

      po 2 łyżki posiekanej natki pietruszki i lubczyku
      olej do smażenia

      Najpierw przygotować gulasz. Mięso umyć, pokroić w małą kostkę lub paseczki. Obsmażyć na oleju. Przełożyć do dużego garnka, zalać wrzątkiem kilka centymetrów nad mięsem, listki i ziele, dusić do miękkości.

      W tym czasie pokroić cebulę, zeszklić na oleju, który został ze smażenia mięsa. Dodać do garnka razem ze zmiażdżonym czosnkiem. Oczyszczone pieczarki pokroić w plastry, dorzucić do mięsa. Następnie umyć paprykę, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w kostkę i gdy mięso będzie już prawie zupełnie miękkie dołożyć do mięsa i pieczarek. Pod koniec przyprawić solą, pieprzem, mielonym kminkiem oraz słodką i wędzoną papryką. Dodać koncentrat pomidorowy i natkę pietruszki.

      W garnuszku wymieszać mąkę z 1/2 szklanki zimnej wody oraz słodką śmiwetanką, wymieszać by nie było grudek i wlać do wywaru z mięsa, energicznie mieszając. Jeszcze raz przyprawić i po ponownym zagotowaniu zdjąć z palnika. Przygotować placuszki.

      Składniki:

      3 młode cukinie

      1 średnia cebula

      3 jajka

      ok. 2/3 szklanki mąki pszennej

      2 łyżki włoskich ziół

      2 ząbki czosnku

      pół łyżeczki ziaren kminku

      sól i pieprz do smaku

      olej do smażenia

      Umytą cukinię zetrzeć na grubej tarce razem ze skórą. Posolić, by puściła sok. Po kilkunastu minutach dobrze odcisnąć. Dodać rozmieszane jajka, zioła, kminek, przeciśnięty przez praskę czosnek, bardzo drobno posiekaną lub zblendowaną cebulę i mąkę. Dobrze wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Masa powinna być dość gęsta, jeżeli dobrze odciśniemy cukinię. Olej rozgrzać na patelni. Kłaść po 2 łyżki masy na każdy placuszek i smażyć z obu stron na rumiano. Nadmiar tłuszczu usunąć za pomocą kuchennego papierowego ręcznika. Podawać polane sosem i kleksem kwaśnej śmietany.


      Placki z cukinii z gulaszem z piersi indyka

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (12) Pokaż komentarze do wpisu „Placki z cukinii z gulaszem z piersi indyka”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 18 września 2017 08:34
  • wtorek, 12 września 2017
  • poniedziałek, 21 sierpnia 2017
  • wtorek, 28 marca 2017
  • sobota, 18 marca 2017
  • poniedziałek, 09 stycznia 2017
  • piątek, 25 listopada 2016
    • Lasagne z cukinią, pieczarkami i serem pleśniowym

      Dzisiaj na blogu wegetariańska wersja lasagne. Farsz stanowią pieczarki i cukinia oraz ser z niebieską pleśnią. Zrezygnowałam z sosu pomidorowego, a każdą warstwę makaronu polałam sosem beszamelowym doprawionym ziołami.

      Lasagne z cukinią, pieczarkami i serem pleśniowym

      Składniki:

      ok. 250 g makaron typu lasagne
      250 g sera żółtego do starcia na wierzch

      Farsz:

      trzy młode cukinie
      1 cebula
      500 g pieczarek
      4 ząbki czosnku

      sól, pieprz
      olej do smażenia
      150 g sera z niebieską pleśnią

      Sos beszamelowy:

      2 łyżki masła
      2 łyżki mąki
      1 szklanka wody
      1,5 szklanki mleka
      pół szklanki słodkiej śmietanki
      2 łyżeczki ziół do pizzy
      sól i pieprz

      Farsz:

      Cukinię zetrzeć wraz z łupką na grubej tarce  i udusić na niewielkiej ilości oleju z wodą, dodatkiem ziół, soli i pieprzu. Wkruszyć ser i gotować do jego rozpuszczenia. Zostawić około 2/3 szklanki płynu w cukinii, ponieważ płyn wsiąknie w makaron, przez co będzie miękki. Zdjąć z ognia, na tej samej patelni podsmażyć posiekaną w kostkę cebulę, pokrojone w kostkę pieczarki, dodając pod koniec posiekany czosnek. Wymieszać z cukinią. 

      Sos beszamelowy:

      Masło stopić w rondelku, dodać mąkę, i mieszając, wlewać wodę z mlekiem. Mieszać aż sos będzie gładki, bez grudek. Wlać słodką śmietankę, dodać zioła, sól i pieprz i po zagotowaniu wyłączyć.

      Wykonanie:

      Układać lazanię w formie warstwami, zaczynając od płatów makaronu. Następnie wyłożyć farsz cukiniowy, znów makaron, farsz, makaron, farsz, aż do wyczerpania sosu.  Jako ostatnią warstwę układamy makaron.

      Całość polać beszamelem, posypać startym serem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200oC na ok. 45 minut lub 175o na termoobiegu. (makaron ma być zupełnie miękki). Wierzch najlepiej przykryć folią aluminiową, by ser za bardzo się nie przyrumienił.

      Lasagne z cukinią, pieczarkami i serem pleśniowym

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Lasagne z cukinią, pieczarkami i serem pleśniowym”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      piątek, 25 listopada 2016 10:04
  • poniedziałek, 07 listopada 2016
  • środa, 05 października 2016
  • poniedziałek, 19 września 2016
  • piątek, 16 września 2016
  • piątek, 02 września 2016
    • Kurczak zapiekany z warzywami i mozzarellą

      Pogoda nas rozpieszcza, korzystam z uroków lata jak się da, gotując prosto, lekko i sezonowo. Cukinia, pomidory, papryka to teraz obowiązkowe produkty na naszych talerzach. Dzisiaj propozycja na kurczaka w śródziemnomorskim stylu, który preferuję nie tylko w upalne dni...

      Kurczak zapiekany z warzywami i mozzarellą

      Składniki:

      2 większe filety z kurczaka
      1 mozzarella w zalewie lub opakowanie kuleczek
      kilka pomidorów koktajlowych lub śliwkowych
      1 woreczek lub mały słoiczek oliwek (dowolnych)
      1 cukinia ok 25 cm długości
      200 g pieczarek
      3 ząbki czosnku
      zioła do pizzy, dowolna przyprawa do kurczaka (może być gyros), suszony czosnek
      olej

      Filety umyć, osuszyć, pokroić w grubszą kostkę, przyprawić ziołami i przyprawami. Obsmażyć na oleju do lekkiego zrumienienia. Na tym samym oleju zgrillować pokrojoną w plastry i przyprawioną ziołami cukinię, zdjąć z patelni. Na odrobinie oleju obsmażyć pokrojone w plastry pieczarki. Warzywa wymieszać z kurczakiem i oliwkami. W naczyniu do zapiekania wyłożyć kurczaka i warzywa. Na nich położyć odsączone oliwki i mozzarellę (kulkę pokroić w kostkę). Na wierzchu ułożyć pokrojone w plastry pomidory i posiekany czosnek. Posypać ziołami. Zapiekać ok. 20 minut w temperaturze ok. 200oC (środkowa półka). Podawać z ziemniakami lub ryżem i dowolną surówką.


       
      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (20) Pokaż komentarze do wpisu „Kurczak zapiekany z warzywami i mozzarellą”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      piątek, 02 września 2016 08:11
  • wtorek, 16 sierpnia 2016
    • Leczo z mieloną wołowiną i pieczarkami

      Witajcie po dłuższej przerwie! Zrobiłam sobie urlop od pracy, ale także od blogowania. Zwiedziłam piękne Karkonosze i wciąż czuję niedosyt, bo czas i pogoda nie pozwoliły zrealizować wszystkich planów. Powoli wrócę do regularnego dodawania wpisów. Powoli, bo muszę wrócić duchem do mojej kuchni... A dzisiaj na blogu danie przedurlopowe.

      Leczo z mieloną wołowiną i pieczarkami

      Składniki:

      500 g mielonej wołowiny
      1 duża cebula
      3 ząbki czosnku
      3 kolorowe papryki (u mnie 2 czerwone i 1 zielona)
      2 młode cukinie
      250 g pieczarek
      2-3 szklanki gęstego przecieru pomidorowego
      puszka krojonych pomidorów
      przyprawa warzywna
      oregano lub przyprawa do pizzy
      2 łyżki słodkiej papryki
      posiekana natka pietruszki
      olej do smażenia
      sól i pieprz

      Mięso usmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu, przełożyć do garnka. Następnie pokrojoną cebulę i czosnek zeszklić na oleju i dodać do mięsa. Pieczarki oczyścić, pokroić w plastry i obsmażyć na niewielkiej ilości oleju, przełożyć do mięsa. Zalać mięso wrzątkiem, by je przykryło i gotować około 20 minut. Następnie dorzucić pokrojoną w kostkę paprykę, a po 5 minutach pokrojoną w kostkę cukinię (ze skórką). Kiedy papryka i cukinia będą już miękkie, wlać przecier pomidorowy i pomidory z puszki. Gotować ok. 10 minut, doprawić do smaku, dodać, zioła, paprykę w proszku, pieprz i ewentualnie sól. Na końcu dodać posiekaną natkę.



      

      Leczo z mieloną wołowiną i pieczarkami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Leczo z mieloną wołowiną i pieczarkami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      wtorek, 16 sierpnia 2016 14:44
  • poniedziałek, 11 lipca 2016
  • czwartek, 16 czerwca 2016
  • piątek, 10 czerwca 2016
    • Kotleciki z ciecierzycy i cukinii

      Na początek weekendu proponuję zdrowe i smaczne kotleciki z ciecierzycy i cukinii. Są bardzo delikatne, bo nie dodałam do nich jajek. Jeśli chcecie mieć pewność, że nie rozpłyną się podczas smażenia, radzę dodać 1-2 jajka. A jeszcze bardziej polecam polane sosem koperkowym i podane z surówką z młodej kapusty.

      Kotleciki z ciecierzycy i cukinii

      Składniki:

      1 nieduża cukinia

      1 szklanka ziaren ciecierzycy

      ząbek czosnku

      sól, pieprz, kminek, słodka papryka, tymianek, oregano

      olej do smażenia

      bułka tarta do obtoczenia

      Surową ciecierzycę namoczyć na całą noc. Gotować na małym ogniu przez do miękkości.

      Cukinię zetrzeć na tarce na dużych oczkach, odrobinę posolić i odstawić, żeby puściła wodę i po 10-15 minutach odcisnąć.
      Czosnek posiekać lub przecisnąć przez praskę
      Ciecierzycę zmielić blenderem lub w malakserze. Dodać czosnek, cukinię, przyprawy i sól.
      Formować nieduże kotleciki, panierować w bułce tartej i smażyć na rozgrzanej patelni z obu stron na rumiano na niewielkiej ilości oleju. Placuszki są delikatne, więc jeżeli damy za dużo oleju, to olej wsiąknie w kotlety i mogą pękać. Nie próbowałam wersji z surowym jajkiem, ale przypuszczam, że byłyby twardsze i bardziej zwarte.

      Kotleciki z ciecierzycy i cukinii



      

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (11) Pokaż komentarze do wpisu „Kotleciki z ciecierzycy i cukinii”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      piątek, 10 czerwca 2016 09:42
  • czwartek, 02 czerwca 2016
    • Kolorowa tarta z sosem pomidorowym

      Kiedy u Basi zobaczyłam tę tartę to aż oczy mi się zaświeciły. Na drugi dzień zrobiłam swoją, jednak wykorzystałam ciasto francuskie na spód, bo kończył się mu termin ważności. Sos zrobiłam pomidorowy zamiast zwykłego beszamelu, bo wolę pikantniejszą kuchnię.

      Kolorowa tarta z sosem pomidorowym

      Kolorowa tarta z sosem pomidorowym

      Składniki:

      opakowanie ciasta francuskiego (najlepiej okrągłego)

      Farsz: 

      2 cukinie średnie 
      5 marchwi 
      1 paprykę czerwoną
      tymianek i oregano

      Sos:

      1 łyżka mąki

      ½ szklanki słodkiej śmietany 18%

      3 łyżki koncentratu pomidorowego

      łyżeczka włoskich ziół

      słodka papryka, cukier, sól i pieprz do smaku, suszony czosnek

      Przygotować sos. Masło stopić w rondelku, dodać mąkę. Po chwili dodać koncentrat i chwilę smażyć. Wlać 2/3 szklanki zimnej wody i rozprowadzić trzepaczką mąkę z koncentratem, zagotować. Dodać sól, czosnek, pieprz i zioła, a w razie potrzeby cukier. Wlać śmietankę i mieszając, zagotować. Doprawić słodką papryką, solą i pieprzem. 
      Cukinie, paprykę umyć, osuszyć, marchew obrać.  Aby uzyskać cienkie i równe plastry pociąć warzywa na szatkownicy do kapusty (jeśli jest już końcówka warzywa, założyć ręcznik bawełniany kuchenny i przesuwać w ten sposób po tarce, dużo to ułatwia i zabezpiecza przed skaleczeniem)
      Marchew zblanszować we wrzątku ok 4 minuty, by zmiękła w ten sposób i upiekła się równo z cukinią i papryką.
      Ciasto francuskie rozwinąć, wylepić nim dno naczynia do zapiekania lub tortownicę ok. 24 cm. Brzegi odciąć.
      Na spód wyłożyć sos,  na to układać warzywa według naszej fantazji. Wierzch posypać oregano i majerankiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC na ok 30-40 minut.




      

      Kolorowa tarta z sosem pomidorowym

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (14) Pokaż komentarze do wpisu „Kolorowa tarta z sosem pomidorowym”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      czwartek, 02 czerwca 2016 10:19
  • wtorek, 31 maja 2016
  • środa, 20 kwietnia 2016
    • Zupa pieczarkowo-cukiniowa

      Do tradycyjnej pieczarkowej dodałam tutaj startą cukinię. Zupa wyszła gęsta i pożywna. Można dodać do niej również kaszę, ryż bądź makaron, wówczas będzie jeszcze bardziej treściwa, ale nie jest to konieczne.

      Zupa pieczarkowo-cukiniowa

      Składniki:

      1 ćwiartka z kurczaka lub 3 skrzydełka
      1 mały seler lub 3 łodygi naciowego
      1 duża marchew
      3 ząbki czosnku
      mała cebula
      2/3 małej cukinii
      250 g pieczarek
      1 listek laurowy
      kilka ziaren ziela angielskiego
      1/2 szklanki śmietany, najlepiej słodkiej 18%
      łyżka przyprawy do zup bez glutaminianu sodu
      łyżeczka oregano
      sól i pieprz (najlepiej świeżo mielony)
      4 łyżki posiekanej natki pietruszki

      Mięso umyć. Zalać 4 szklankami wody, dodać listek i ziele, zagotować. Selera i marchew obrać (jeśli to seler korzeniowy), umyć, pokroić na kawałki. Pieczarki oczyścić i pokroić w plastry. Dodać do zupy razem z selerem i marchwią po ok. 40 minutach od zagotowania wywaru. Po kolejnych 10 minutach wrzucić również startą na grubej tarce cukinię i posiekany drobno czosnek.  Gotować aż warzywa będą zupełnie miękkie. Wówczas dodać posiekaną natkę, oregano, przyprawę do zup, zabielić słodką śmietanką. Mięso z kurczaka wyjąć z zupy, obrać ze skóry i kości i drobno pokroić. Gotować chwilę, by smaki połączyły się, dodać sól i pieprz do smaku. 



      Zupa pieczarkowo-cukiniowa

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Zupa pieczarkowo-cukiniowa”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 20 kwietnia 2016 08:21

Kalendarz

Październik 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny





Skrzynka pocztowa Napisz do mnie






Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne

myTaste.pl

Przepisy Na - katalog kulinarny

zobacz moją galerię na mniamspinka.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl

rondel



zBLOGowani.pl




banner przepis miesiaca




Darmowe fotoblogi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...