Malinowa czerwień

Wpisy otagowane „sernik”

  • niedziela, 22 listopada 2015
    • Sernik pomarańczowy z musem śliwkowym na spodzie brownie

      Inspirując się dwoma sernikami znanych blogerek, stworzyłam swoją propozycję. Powstał sernik pomarańczowy z musem śliwkowym na spodzie brownie. Trzeba przyznać, że jest bardo aromatyczny, jesienno-zimowy. Można go przygotować również na święta. Do czego bardzo zachęcam :)

      Sernik pomarańczowy z musem śliwkowym na spodzie brownie

      Sernik pomarańczowy z musem śliwkowym na spodzie brownie

      Inspiracje z bloga Doroty i Asi

      Składniki na brownie:

      120 g masła 
      200 g gorzkiej czekolady 
      1/2 szklanki mleka
      2 duże jajka

      1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub łyżka cukru z prawdziwą wanilią
      150 g drobnego cukru do wypieków 
      100 g mąki pszennej
      1 płaska  łyżeczka proszku do pieczenia
      Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

      W garnuszku roztopić masło, zdjąć z palnika. Do gorącego dodać mleko i posiekaną gorzką czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać do powstania gładkiego sosu czekoladowego.

      W naczyniu lekko roztrzepać jajka rózgą kuchenną (nie ubijać). Dodać ekstrakt z wanilii lub cukier z wanilią, drobny cukier i wymieszać. Dodać jeszcze ciepły sos czekoladowy, wymieszać rózgą kuchenną. Wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać tylko do połączenia składników.

      Masę czekoladową przelać do tortownicy o średnicy 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać.

      Składniki na masę serową:

      1000 g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
      5 dużych jajek
      3/4-1 szklanka drobnego cukru do wypieków
      2 łyżki skrobi ziemniaczanej
      skórka otarta z 1 pomarańczy (wyparzonej)
      1 łyżka soku z pomarańczy

      Wszystkie składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej.

      W misie miksera umieścić twaróg, jajka, cukier, skrobię, skórkę i sok z pomarańczy. Zmiksować krótko, tylko do połączenia się składników. 

      Na  surowy spód brownie przelać delikatnie masę serową, wyrównać.

      Piec w temperaturze 170ºC przez około 1 godzinę. Cała powierzchnia sernika powinna być wypieczona i ścięta przy dotyku patyczkiem. W razie konieczności lekko wydłużyć czas pieczenia.

      Wyjąć z piekarnika, wystudzić, schłodzić.

      Mus śliwkowy:

      300 g gęstych powideł śliwkowych (gotowych lub zrobionych z ok. 400 g śliwek węgierek)
      400 ml śmietanki kremówki 30%, b. dobrze schłodzonej
      2/3 szklanki drobnego cukru
      2 łyżki żelatyny
      1/2 szklanki soku jabłkowego

      Jeśli przygotowujemy sami szybkie powidła, śliwki wypestkować, pokroić i smażyć z cukrem w garnku, często mieszając przez ok. 15-20 minut, zmiksować blenderem na gęstą pastę (ok. 300 gotowej pasty), dokładnie ostudzić przed połączeniem ze śmietanką.
      Żelatynę wymieszać z sokiem w garnuszku, odstawić na 10 minut, następnie podgrzewać przez ok. 2 minuty na małym ogniu cały, czas mieszając aż żelatyna się rozpuści, odstawić z ognia. Można również rozpuścić żelatynę w kuchence mikrofalowej.
      Śmietankę kremówkę ubić na sztywną pianę z dodatkiem cukru pudru. Stopniowo, po łyżce dodawać do żelatyny powidła śliwkowe, mieszając do połączenia się składników. Następnie dodać do ubitej śmietany i zmiksować.
      Wyłożyć na sernik i wstawić na kilka godzin do lodówki. Gdy mus będzie już sztywny, zdjąć obręcz z sernika można sernik kroić.

      banner przepis miesiacaJesienne słodkości!

      Sernik pomarańczowy z musem śliwkowym na spodzie brownie

      Sernik pomarańczowy z musem śliwkowym na spodzie brownie

      Sernik pomarańczowy z musem śliwkowym na spodzie brownie

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (11) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik pomarańczowy z musem śliwkowym na spodzie brownie”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      niedziela, 22 listopada 2015 15:54
  • środa, 12 lutego 2014
  • sobota, 13 kwietnia 2013
    • Serniczki czekoladowo-malinowe

      Z okazji święta Jej Wysokości Czekolady przygotowałam 2 małe przekąski. Wczoraj były bajaderki, a dziś jedliśmy serniczki. Z czekoladą migdałowo-malinową i musem z malin...

      Serniczki czekoladowo-malinowe

      Spody:

      100 g płatków czekoladowych Figuraki Choco

      60 g stopionego masła

      1 łyżka wody

      Masa sernikowa:

      400 g sera śmietankowego

      100 g białej czekolady, rozpuszczonej w kąpieli wodnej

      100 g czekolady z migdałami i malinami (lub mlecznej), rozpuszczonej w kąpieli wodnej

      2 duże jajka, klasy L

      Dekoracja:

      250 g śmietany kremówki

      1 łyżeczka cukru migdałowego

      2 łyżeczki cukru pudru

      1 fix do ubijania śmietany

      płatki lub słupki migdałowe

      po jednej malinie na serniczek

      Mus:

      szklanka przecieru z malin (rozmrożone maliny przetarte wraz z sokiem przez sitko)

      1 spora łyżeczka mąki ziemniaczanej

      cukier do smaku

      Serniczki czekoladowo-malinowe

      Serniczki czekoladowo-malinowe

          

      Płatki zmielić, wymieszać z roztopionym masłem i wodą. Wylepić spody formy muffinkowej wysmarowanej olejem lub formy/foremek z silikonu.

      Ser wymieszać z jajkami. Masę podzielić w proporcji 1:3. Większą porcję wymieszać z rozpuszczoną białą czekoladą i wyłożyć na masę z ciastek. Pozostałą część masy wymieszać z roztopioną mleczną czekoladą i wyłożyć na jasną masę. Piec w 170oC ok. 30 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.

      Zimną śmietanę ubić z fixami i cukrami. Wyłożyć na ostudzone i wyjęte z formy/foremek serniczki. Schłodzić.

      Mus podgrzać, dodać mąkę i, energicznie mieszając, zagotować. Ostudzonym musem polać po śmietanie. Udekorować malinami i płatkami/słupkami migdałów.


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Serniczki czekoladowo-malinowe”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      sobota, 13 kwietnia 2013 21:50
  • sobota, 12 maja 2012
    • Sernik waniliowo-fistaszkowy

      Już kiedyś pisałam jak pyszne i kruche jest ciasto z dodatkiem masła orzechowego. Postanowiłam wykorzystać przepis do sernika. I tak też zainspirowało mnie to do urozmaicenia sernika polewą karmelową i słonymi orzechami arachidowymi. Sernik jest delikatny słodko-słony i bardzo uzależniający...

       

      Sernik waniliowo-fistaszkowy

      Spód:

      100 g niezbyt twardego masła

      100 g masła orzechowego

      ½ szklanki cukru pudru

      3 żółtka

      2 łyżki kwaśnej śmietany

      1 i ¾ mąki krupczatki

      2 łyżeczki proszku do pieczenia

      Masa serowa:

      1 kg sera białego na serniki

      200 g białej czekolady

      ½ szklanki słodkiej śmietanki

      3 białka

      2 jajka

      1 budyń waniliowy bez cukru

      2 łyżeczki cukru z wanilią

      Wierzch:

      2 łyżki masła

      2 łyżki jasnego brązowego cukru

      2 łyżki miodu

      200 g słodkiej śmietany kremówki

      1 i ½ solonych orzechów ziemnych

       


       

       

       

       

       

       

       

       

      http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/i-komunia

      Składniki spodu zagnieść, w razie potrzeby dodać kwaśnej śmietany. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na godzinę do lodówki.

      Czekoladę rozpuścić ze śmietanką w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej, ostudzić.

      Potem rozwałkować i wyłożyć na spód małej prostokątnej blachy lub tortownicy min. 26 cm. Podpiec około 25 minut w temperaturze 180oC. W tym czasie przygotować masę serową.

      Białka z 2 jajek oddzielić od żółtek. Ubić z pozostałymi białkami, które zostały od spodu. Żółtka wymieszać z serem, cukrami oraz budyniem (dobrze, by niebyło grudek). Wlać rozpuszczoną czekoladę, a na końcu delikatnie wmieszać białka. Wylać na podpieczony spód i piec przez pierwsze pół godziny w 180oC, a następnie dopiekać w 160, aż wierzch. sernika będzie ścięty, a sernik dość zwarty (sprawdzamy ruszając tortownicą, nie powinien się za bardzo trząść na boki. Wyjąć i studzić w uchylonym piekarniku przez pół godziny. Następnie ostudzić w temperaturze pokojowej i schłodzić w lodówce.

      Przygotować polewę. Masło rozpuścić z cukrem i miodem, wlać śmietankę, gotować aż zredukuję się płyn o połowę, a sos zgęstnieje. Wylać gorący na ciepły sernik. Orzechy podprażyć krótko na suchej patelni i równomiernie wysypać na polewę.

       

      Sernik waniliowo-fistaszkowy

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik waniliowo-fistaszkowy”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      sobota, 12 maja 2012 09:36
  • środa, 03 sierpnia 2011
    • Sernik kawowy ze śliwkami kalifornijskimi

      Mały odpoczynek od ciast z owocami lata, bo tak mnie naszło na coś kawowego, a dawno sernika nie piekłam. W smaku obłędny. Warto go popełnić! Przepis autorski.

      

      Sernik kawowy ze śliwkami kalifornijskimi

      Składniki:

      250 g ciastek czekoladowych z nadzieniem , markizów (użyłam Hitów o smaku tiramisu)

      kilka łyżek mleka

      750 g sera mielonego na serniki

      2/3 szklanki brązowego cukru

      4 jajka

      2 płaskie łyżki kawy rozpuszczalnej

      łyżka skrobi ziemniaczanej

      200-250 g śliwek kalifornijskich

      Do wykończenia:

      300 ml śmietany kremówki

      1 fix do śmietany

      3 łyżki cukru pudru

      50 g posiekanych orzechy laskowych


      Sernik kawowy ze śliwkami kalifornijskimi

      Ciastka zmielić w malakserze, dodać tyle mleka, by uzyskać konsystencję mokrego piasku. Wylepić dno tortownicy o średnicy 23-24 cm. Odłożyć na chwilę do lodówki. Śliwki przekroić na pół.

      Ser zmiksować z cukrem, jajkami, kawą, na końcu dodając skrobię. Połowę masy wylać na spód. Dodać połowę śliwek, wylać resztę masy serowej i resztę śliwek wcisnąć do środka. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175oC. Piec pół godziny, potem zmniejszyć do 150oC i piec jeszcze do momentu aż wierzch sernika będzie dość dobrze ścięty. Sernik schłodzi kilka godzin w lodówce.

      Śmietanę ubić z fiksem i cukrem, udekorować wierzch sernika i posypać posiekanymi orzechami.


      Sernik kawowy ze śliwkami kalifornijskimi

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (14) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik kawowy ze śliwkami kalifornijskimi”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 03 sierpnia 2011 22:13
  • wtorek, 05 lipca 2011
    • Sernik czekoladowy z czereśniami (gotowany)

      I znowu muszę zacząć wzdychać, bo cóż bardziej zmysłowego jest od czekolady. W dodatku czekolady z czereśniami i bitą śmietaną? A do jego przygotowania nie używamy piekarnika, bo masę serową gotuje się z budyniem, a potem deser musi nieco ochłonąć zanim się na niego rzucimy...

       

      Sernik czekoladowy z czereśniami (gotowany)

       

      Spód:

      250 g ciastek z nadzieniem czekoladowym (użyłam Hitów), polecam też Figuraki Choco z Lubelli -  płatki z nadzieniem)

      100 g rozpuszczonego masła

      Ciastka zmielić w malakserze lub pokruszyć wałkiem. Połączyć z płynnym masłem i wylepić dno tortownicy (26 cm) wyłożonej papierem i owiniętej z boku folią (masło może wycieknąć, jeżeli masa będzie zbyt ciepła). Schłodzić na czs przygotowania msy serowej.

      Masa serowa:

      1 kg sera zmielonego na serniki (dałam President)

      200 g gorzkiej czekolady

      100 g masła

      1 szklanka cukru

      cukier waniliowy owy oraz łyżeczka cukru migdałowego

      4 jajka

      1/2 szklanki mleka

      1 duży budyń czekoladowy bez cukru

      1 łyżka mąki ziemniaczanej

      500 g dojrzałych czereśni

      Czereśnie umyć, wyciągnąć ogonki, przekroić na pół i wypestkować. Do dużego garnka wyłożyć ser, masło, połamaną na kosteczki czekoladę, cukry i podgrzewać na małym ogniu, stale mieszając aż lekko zabulgocze. Jajka rozmieszać montewką i powoli wlać do masy serowej, zagotować. W tym czsie budyń i mąkę rozprowadzić w mleku i wlać, powoli do masy serowej. Mieszając, gotować do momentu aż masa znów zabulgocze i zgęstnieje. Studzić około 15 minut. Połączyć z połówkami czereśni. Wyłożyć na ciasteczkowy spód i ostudzić.

      Dekoracja:

      250 g śmietany kremówki

      1 fix do ubijania śmietany

      2 łyżki cukru pudru

      kilka kostek ciemnej czekolady

      Kremówkę ubić z fiksem i cukrem. Wyłożyć na masę serową, a na wierzch zetrzeć czekoladę. Chłodzić najlepiej całą noc.

       

      Sernik czekoladowy z czereśniami (gotowany)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (15) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik czekoladowy z czereśniami (gotowany)”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      wtorek, 05 lipca 2011 19:03
  • wtorek, 31 maja 2011
    • Sernik amaretto z morelami

      Kiedy zobaczyłam pierwsze tego roku morele już wiedziałam co upiekę. Ze świeżymi morelami sernika jeszcze nie było. Owoce te idealnie pasują do migdałów, dlatego smak masy serowej wzbogaciłam likierem amaretto, dorzucając jeszcze ciasteczka amaretti. Z wielką przyjemnością przepis dodaję do akcji Zaytoon.


      Sernik amaretto z morelami

      Spód:

      200 g płatków śniadaniowych z nadzieniem waniliowym Figuraki z Lubelli lub tyle samo herbatników

      100 g ciasteczek Amaretti

      100 g masła

      kilka łyżek mleka

      Płatki i ciasteczka zmielić w malakserze. Masło rozpuścić. Lekko ciepłe połączyć ze zmielonymi płatkami i ciastkami Amaretti, dodać tyle mleka by uzyskać mokre okruszki. Wylepić dno średniej prostokątnej blachy, wyłożonej papierem. Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

      Masa serowa:

      1 kg sera śmietankowego (dałam Piątnicę)

      5 jajek

      150 ml likieu amaretto

      125 ml słodkiej śmietany kremówki

      160-180 g cukru

      1 łyżka skrobi ziemniaczanej

      700 g moreli

      100 g ciastek amaretti

      ok. 50 g płatków migdałowych



       

      Morele umyć, wypestkować, pokroić na ćwiartki. Ser krótko miksować z cukrem i jajkami. Wlać amaretto i śmietankę, na końcu skrobię i jeszcze raz krótko zmiksować do połączenia się składników. Dodać amaretti i wymieszać. Poczekać aż wchłoną masę. Wylać na ciasteczkowy spód, powrzucać ćwiartki owoców, posypać płatkami migdałów. Pierwsze 1/2 godziny piec w temperaturze 180oC, potem sernik przykryć z wierzchu folią (ja nie przykryłam i ciasteczka za bardzo się przyrumieniły) i piec jeszcze godzinę w temperaturze 150oC. Ostudzić i schłodzić w lodówce minimum 6 godzin.


      Sernik amaretto z morelami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (11) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik amaretto z morelami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      wtorek, 31 maja 2011 18:20
  • niedziela, 15 maja 2011
    • Sernik z rabarbarem i razową kruszonką

      Czy wiecie, że dziś jest święto polskiej niezapominajki? Zdążyłam dziś dla Was sfotografować te śliczne niebieskie kwiatki, uciekając przed deszczem...

      Niezapominajki

      Niezapominajki

       

      A teraz obiecany w poprzednim wpisie sernik z łodyżkami. Do zrobienia spodu i kruszonki użyłam mąki pszennej razowej. Sernik wyszedł przepyszny.Jutro pewno będzie jeszcze lepszy, gdy ciasto namoknie od sera. Nie mołam się jednak powstrzymać i ukroiłam kawałek, kiedy był jeszcze lekko ciepły...

      Przepis dodaję do rabarbarowej akcji Olciaky oraz na rozpoczęcie sernikowej letniej edycji organizowanej przez Zaytoon.

      Sernik z rabarbarem i razową kruszonką

      Spód:

      2 niepełne szklanki mąki pszennej razowej

      1/2 szklanki brązowego cukru

      1 jajko

      120 g masła

      1-2 łyżki kwaśnej śmietany

      Masa serowa:

      1 kg sera śmietankowego z wiaderka lub twarogu zmielonego dwukrotnie

      1 niepełna szklanka cukru

      2 łyżeczki cukru waniliowego (najlepiej z prawdziwą wanilią)

      6 młych lub 5 dużych jajek

      2 łyżki skrobii lub proszku budyniowego (jasnego)

      600-800 g rabarbaru + 2 łyżki cukru

      Kruszonka:

      1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej

      1/2 szklanki brązowego cukru

      100 g masła

      2 łyżecxzki cynamonu

      1 łyżeczka cukru z wanilią

      Mąkę wymieszać z cukrem i posiekanym masłem. Dodać jajko i śmietanę. Zagnieść i odłożyć ciasto, by odpoczęło na około 1/2 godziny. Rabarbar umyć, obrać i pokroić na kawałki, zasypać 2 łyżkami cukru i wymieszać. Składniki kruszonki zagnieść i odstawić do lodówki.

      Jajka utrzeć lub zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym, Porcjami dodawać ser, wymieszać dobrze z masą jajeczną, dodając na końcu skrobię lub proszek budyniowy. Kruchym ciastem wylepić średnią prostokątną blachę wyłożoną papierem lub tortownicę o średnicy 27 cm. Na spód wylać masę serową i wyłożyć na wierzch rabarbar. Piekarnik nagrzać do temperatury 180oC. Sernik piec w tej temperaturze około 1/2 godziny, potem zmniejszyć do 150oC, piec kolejne 1/2 godziny lub nieco dłużej aż wierzch się zetnie. Potem wyjąć i posypać kruszonką, zwiększając temperaturę do 180oC, piec około 25 minut lub do momn aż kruszonka przyrumieni się. Wyjąć sernik, ostudzić, a następnie schłodzić parę godzin w lodówce.

      Sernik z rabarbarem i razową kruszonką

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (16) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik z rabarbarem i razową kruszonką”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      niedziela, 15 maja 2011 18:26
  • poniedziałek, 18 kwietnia 2011
    • Sernik bananowy

      Sernik bananowy

      Miałam w planie dwa mazurki, ale wyszedł sernik... Spód do pierwszego mazurka upiekłam i... rozwaliłam, wyjmując w pośpiechu z blaszki. Do drugiego, bezowego nie ubiły się białka, bo próbowałam nowy malakser... i zrezygnowałam z dalszych starań.

      Z pokruszonego czekoladowego spodu zrobiłam zatem spód do tego sernika, miksując go na okruszki i dodając nieco rozpuszczonego masła i mleka. Do podobnego spodu trzeba użyć około 200 g kruchych ciastek czekoladowych wymieszanych z 80 g rozpuszczonego masła. Masę ciasteczkową wykładamy na tortownicę o średnicy 24 cm, wyłożoną papierem (sam spód), dodatkowo zabezpieczając spód folią. Chłodzimy na czas przygotowania masy serowej.

      Masę serową stworzyłam, wzorując się na kilku sernikach w internecie.

      Ja użyłam: 750 g sera śmietankowego, 3 małe dojrzałe banany, 1/2 szklanki jasnego brązowego cukru, sok z połówki cytryny, 1 łyżka ekstraktu waniliowego, 4 małe jajka.

      Wszyskie składniki zmiksowałam. Najpierw banany, potem ser, cukier, ekastrakt, i na końcu jajka (tylko do połączenia się składników).

      Masę wyłożyłam na ciasteczkowy spód i piekłam do momentu aż wierzch sernika był ścięty (temperatura - 170oC). Studziłam w wyłączonym piekarniku, potem schłodziłam w lodówce. Udekorowałam 2 łyżkami masy kajmakowej i płatkami migdałów.

      Sernik dodaję do wielkanocnego menu Mirabelki :)


      Sernik bananowy

      Sernik bananowy


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (23) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik bananowy”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 18 kwietnia 2011 16:52
  • sobota, 09 kwietnia 2011
    • Sernik waniliowo-pomarańczowy na czekoladowym spodzie

      Na półce kuchennej stał słoik z konfiturą pomarańczową. Zastanawiałam się jak go smacznie wykorzystać. Zaczęłam przeglądać stronę Asi i znalazłam Pomarańczowy sernik świąteczny. Postanowiłam trochę go zmienić i wyszedł zupełnie nowy wypiek. Masa serowa u mnie jest waniliowa, bez bakalii. Spód czekoladowy grubszy, bardziej mleczny, z dodatkiem konfitury i skórki z pomarańczy. Z przyjemnością sernik dodaję do weekendowego menu waniliowego oraz wielkanocnego. I bardzo polecam!


      Sernik waniliowo-pomarańczowy na czekoladowym spodzie

      Sernik waniliowo-pomarańczowy na czekoladowym spodzie

       

      Przepis na okrągłą torownicę o średnicy 27 cm:

      Spód:

      100 g mlecznej czekolady

      20 g gorzkiego kakao

      100 g masła

      100 g jasnego brązowego cukru

      2 jajka

      100 g mąki

      1 łyżeczka proszku do pieczenia

      2 łyżki konfitury z pomarańczy

      skórka starta z 1/2 sparzonej pomarańczy

      Masa serowa:

      1000 g trzykrotnie zmielonego sera twarogowego lub śmietankowego (może być z wiaderka)

      2 łyżki mąki ziemniaczanej

      ziarenka wyjęte z jednej laski wanilii

      1 szklanka cukru (pomieszałam z domowym cukrem waniliowym)

      5 jajek

      2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

      Polewa pomarańczowa:

      reszta ze słoiczka konfitury pomarańczowej czyli jakieś 150 g (cały słoiczek miał 227 g)

      250 g kwaśnej i gęstej śmietany 18%

      skórka starta z 1/2 pomarańczy

      Piekarnik nagrzać do 180oC. Spód tortownicy wyłożyć papierem i zacisnąć obręcz. Do garnka z grubym dnem dodać połamaną czekoladę, masło, cukier i kakao. Podgrzewać do rozpuszczenia masła i czekolady. Cukier nie musi się rozpuścić. Zdjąć z ognia, ostudzić. Następnie dodać rozkłócone jajka, konfiturę i mąkę wymieszaną z proszkiem. Wstawić do piekarnika na 25 do 30 minut i upiec. Wierzch spodu powinien być ścięty, ale sprężysty.

      W tym czasie przygotować masę serową. Ser zmiksować z cukrem, ekstraktem i jajkami, nie mieszając za długo. Dodać ziarenka wanilii i mąkę, wymieszać, by mnie było grudek. Wylać na podpieczony spód i wstawić do piekarnika nagrzanego do tej samej temperatury. Piec około 30 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 150oC i piec aż wierzch sernika będzie ścięty (około 60 minut). Najlepiej przykryć wierzch folią aluminiową, ale tak by się z nim nie stykała.

      Przygotować polewę. Śmietanę wymieszać w miseczce z konfiturą i skórką z pomarańczy. Temperaturę znów podwyższyć do 180oC. Wylać na sernik i piec jeszcze 15-20 minut. Ostudzić w wyłączonym piekarniku. Zimny wstawić na kilka godzin do lodówki.


      Sernik waniliowo-pomarańczowy na czekoladowym spodzie

      Sernik waniliowo-pomarańczowy na czekoladowym spodzie


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (19) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik waniliowo-pomarańczowy na czekoladowym spodzie”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      sobota, 09 kwietnia 2011 19:00
  • poniedziałek, 21 marca 2011
    • Sernik z mleczną czekoladą

      Już od dawna miałam ochotę na sernik Asi. Byłam ciekawa jego smaku ze względu na dodatek mleka w proszku. Sernik jest bardzo dobry i niesamowicie wilgotny, ale według mnie za bardzo. Na spodzie blaszki pojawiła się woda. Myślę, że to wina pieczenia z blaszką wypełnioną wodą. Zrobiłam tak jak podano w przepisie. Poza tym sernik nie ma spodu, więc jest przez to jeszcze bardziej delikatny i ciężko ukroć równe kawałki. Następnym razem upiekę go bez dodatkowej porcji wilgoci. Mimo wszystko bardzo Wam go polecam, zwłaszcza że pięknie się prezentuje w towarzystwie bitej śmietany i dekoracji, do której użyłam pokruszonych wafelków w mleczznej czekoladzie i siekanych migdałów. Przepis cytuję za autorką, swoje modyfikacje podaję w nawiasach.


      Sernik z mleczną czekoladą

      Składniki:
      Masa:
      1, 4 kg kremowego sera śmietankowego zmielonego na serniki, np. President
      1/2 szklanki kakao
      1 szklanka mleka w proszku
      1 i 1/2 szklanki cukru pudru (dałam tylko szklankę)
      200 g gęstej śmietany 18% (dałam słodką)
      5 jajek
      200 g czekolady mlecznej, roztopionej w kąpieli wodnej lub mikrofalówce, ostudzonej
      Wierzch:
      500 ml śmietany kremówki, zimnej
      4 łyżki cukru
      1 paczka herbatników Digestive z mleczną czekoladą (pokruszyłam wafelek w mlecznej czekoladzie)
      2 garście obranych i posiekanych orzechów laskowych (dałam migdały)

      Przygotowanie:

      Kratkę w piekarniku ustawić w środkowej jego części. Na dół piekarnika wstawić blachę do pieczenia i napełnić ją wodą (odradzam). Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Prostokątną blaszkę o wymiarach 32 x 22 cm posmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia.

      Masa: Do dużej miski włożyć ser i miksować przez około 7 minut, aż będzie gładki. Do drugiej miski przesiać kakao razem z mlekiem w proszku i cukrem pudrem. Dodać do masy serowej i zmiksować na małych obrotach miksera. Dodać śmietanę i zmiksować. Następnie dodawać kolejno po jednym jajku, miksując tylko do czasu aż składniki się połączą. Zmiksować na małych obrotach miksera z roztopioną i ostudzoną czekoladą mleczną. Masę wlać do formy, ustawić na kratce w piekarniku. Piec przez 50 minut, aż sernik będzie zastygnięty. Studzić przez 15 minut w uchylonym piekarniku, następnie wyjąć i jak sernik całkowicie będzie wystudzony wstawić go do lodówki (na około 4 godziny lub najlepiej na całą noc).

      Wierzch: Zimną śmietankę kremówkę ubić razem z cukrem na sztywną pianę. Ciasteczka pokruszyć, orzechy obrać i posiekać. Sernik udekorować bitą śmietaną, pokruszonymi herbatnikami i orzechami przed samym podaniem.


      Sernik z mleczną czekoladą

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (19) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik z mleczną czekoladą ”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 21 marca 2011 18:06
  • środa, 02 marca 2011
    • Sernik Rafaello

      Postanowiłam mimo diety osłodzić sobie i innym życie. Tęskniąc za sernikiem wymyśliłam, że będzie biały jak śnieg, który wkrótce się stopi i jak kulki rafaello, które zachomikowałam przed dziećmi i mężulkiem... Oczywiście sernik zgłaszam do akcji Wasze autorskie przepisy. To moja trzecia propozycja... bo kreowanie słodkiej rzeczywistości to mój żywioł...

       

      Sernik Rafaello

       

      Spód:

      szklanka mąki z górką

      1/2 szklanki cukru pudru

      2/3 szklanki wiórków kokosowych

      1 łyżeczka proszku do pieczenia

      4 żółtka

      100 g masła

      Masa serowa:

      1 kg tłustego sera na serniki (dałam 250 g ricotty, 250 g serka typu włoskiego i 500 g śmietankowego chudszego President, ale może być np. Piątnica)

      200 g białej czekolady

      100 ml likieru amaretto

      4 białka

      2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią (można dać drobny cukier do wypieków)

      1 duża łyżka mąki ziemniaczanej

      Wierzch:

      500 ml śmietany 36% lub 30% i dwa fixy do śmietany

      3 łyżki cukru pudru

      oraz całe migdały bez skórki, płatki migdałowe, wiórki kokosowe, kilka kostek białej czekolady i kulki rafaello

      Sernik Rafaello

       

      Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, ostudzić. Żółtka oddzielić od białek. Białka zachować. Mąkę, wiórki oraz cukier i proszek do pieczenia wymieszać, zagnieść z masłem i żółtkami. Wylepić dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (średnica 26 cm). Piekarnik nagrzać do temperatury 175oC. Podpiec spód sernika do lekkiego zrumienienia (około 20 minut).

      Temperaturę zmniejszyć do 150oC. Ser krótko zmiksować z białkami (nie ubijać ich wcześniej i nie mieszać za długo). Dodać likier amaretto, cukier z waniliią i rozpuszczoną czekoladę, znów zmiksować. Jeżeli wolicie słodsze ciasta, można dodać cukru. Ja spróbowałam surową masę i dla mnie była w sam raz. Na końcu dodać mąkę ziemniaczaną i wymieszać. Wylać na podpieczony spód i piec około godziny, aż wierzch sernika będzie ścięty. Można przykryć folią, gdyby zaczął się rumienić. Studzić kilkanaście minut w uchylonym piekarniku, potem wyjąć i ostudzić całkowicie. Sernik okroić po bokach blaszki i zdjąć obręcz.

      Zimną kremówkę ubić z cukrem (i fixami, jeśli chcemy by śmietana była sztywniejsza) i rozsmarować na wierzchu i po bokach sernika. Boki obsypać płatkami migdałów, a wierzch wiórkami oraz startą białą czekoladą. Brzegi udekorować rafaello i całymi migdałami. Przechowywać w lodówce.

       

      Sernik Rafaello

       

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (30) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik Rafaello”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 02 marca 2011 16:48
  • poniedziałek, 14 lutego 2011
    • Sernik śliwka w czekoladzie

      Sernik śliwka w czekoladzie to pomysł Liski. Intrygował mnie od momentu, kiedy pojawił się na jej blogu. W końcu postanowiłam się do niego zabrać. Szkoda, że tak późno, bo sernik jest przepyszny. Zwiększyłam proporcje zarówno spodu, jak i ilość i skład masy serowej, nadając jej bardziej waniliowy smak oraz cięższy, tradycyjny charakter. Zmniejszyłam również ilość cukru. Nie zrobiłam już polewy, tylko ratowałam pęknięty sernik posiekanymi śliwkami w czekoladzie, ale pierwotnie miała ona mieć smak mlecznej czekolady. Piekłam w dużej, bo 27 cm tortownicy. Oto przepis z moimi zmianami, oryginalny znajdziecie na www.whiteplate.blogspot.com

      Sernik śliwka w czekoladzie

      Spód:

      300 g cukierków śliwka w czekoladzie (ponoć najlepsze to Nałęczowskie, ja miałam akurat Goplanę)

      150 g masła

      150 g brązowego cukru (dałam jasny brązowy)

      150 g mąki

      1 łyżka kakao

      1 łyżeczka proszku do pieczenia

      2 małe jajka

      Cukierki, masło cukier i kakao włożyć do garnuszka i podgrzewać na małym ogniu, aż czekolada i masło się rozpuszczą. Zdjąć z ognia, odstawić na 10-15 minut, następnie zmiksować na puree.
      Dodać mąkę i jajka, dokładnie wymieszać.
      Piekarnik nagrzać do 190 st C.
      Tortownicę o średnicy 27 cm wyłożyć papierem do pieczenia, posmarować masłem, wysypać tartą bułką (lub mąką). Przełożyć do niej ciasto - będzie gęste i lśniące. Wyrównać wierzch, wstawić do piekarnika i piec 15-20 minut.

      W tym czasie przygotować masę serową:



      1000 g trzykrotnie mielonego twarogu (użyłam Piątnicy z wiaderka)

      200 g cukru pudru

      2 łyżki domowego cukru z wanilią

      1 łyżka ekstraktu waniliowego

      5 jajek

      1 łyżka mąki pszennej lub ziemniaczanej

      Ser umieścić w misce, zmiksować z cukrami i ekstraktem, następnie dodawać po jednym jajku. Nie należy miksować zbyt długo, wystarczy kilka minut. Dodać mąkę i jeszcze raz wymieszać.
      Wyjąć z piekarnika tortownicę ze spodem, wlać masę serową, wstawić do piekarnika, zmniejszyć temperaturę do 160 st C aż wierzch sernika będzie ścięty.
      Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i ostudzić sernik w piekarniku. Potem najlepiej schłodzić i przechowywać również w lodówce.

      Propozycja dekoracji:

      200 g mlecznej czekolady

      5 łyżek niesłodzonego mleka skondensowanego lub śmietanki 36%

      100-150 g cukierków śliwka w czekoladzie, bardzo drobno pokrojonych

      Czekoladę i śmietanę umieścić w szklanej misce ustawionej na garnku z gotującą się wodą. Mieszać do czasu, aż się rozpuści. Polać wierzch sernika.
      Cukierkami obsypać brzeg ciasta i odstawić do czasu, aż polewa czekoladowa stężeje.

      Można również zrezygnować z czekolady i podana ilość cukierków śliwka w czekoladzie posiekać i wysypać na środek ciasta.

      Sernik śliwka w czekoladzie

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (19) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik śliwka w czekoladzie”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 14 lutego 2011 19:49
  • niedziela, 30 stycznia 2011
    • Sernik czekoladowy z nutellą i orzechową bezą

      Oto sernik, króry skomponowałam z okazji Dnia Babci i Dziadka w przedszkolu.  Nie mogłam go spróbować wcześniej niż na uroczystości. W ubiegłym roku na tę samą okoliczność piekłam ciasto z kremem, w którym krem rozpłynął się... miałam stracha. Teraz niemiłe niespodzianki ominęły mnie i sernik naprawdę się udał. Potwierdziły to zgodnie babcie przedszkolaków, moja mama i moja teściowa. Jeden niewielki kawałeczek zabrałam do domu, żeby sfotografować. Przepis jest na dużą prostokątną blachę.

      Sernik czekoladowy z nutellą i orzechową bezą

      Spód sernika:

      1,5 szklanki mąki

      2 łyżki kakao

      2 łyżki nutelli

      1/2 szklanki ciemnego brązowego cukru

      175 g masła

      2 żółtka

      1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

      Składniki ciasta zagnieść, wylepić dno dużej prostokątnej blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180oC i podpiec spód sernika około 15-20 minut.

      Masa serowa:

      1250 g sernikowego serka śmietankowego (dałam 1 kg serka wiaderkowego 4% i 250 g sera 34% tłuszczu)

      3 żółtka

      3 jajka

      4 łyżki nutelli

      100 g gorzkiej czekolady (65%)

      1/2 szklanki likieru amaretto

      2/3-1 szklanki cukru

      1 łyżka kakao

      1 płaska łyżka kawy rozpuszczalnej

      1 łyżka skrobi ziemniaczanej

      Beza:

      5 białek

      2 szklanki grubo zmielonych, np. w malakserze, orzechów (1 szklanka włoskich, po 1/2 szklanki laskowych i migdałów)

      szczypta soli

      niepełna szklanka drobnego cukru

      łyżka soku z cytrny

      łyżka skrobi ziemniaczanej

      Czekoladę stopić w kąpieli wodnej lub z kilkoma łyżkami mleka w mikrofalówce. Ostudzić. Ser utrzeć z cukrem, jajkami i żółtkami, dodać nutellę i czekoladę, wymieszać. Kawę rozpuścić w zimnym amaretto, dodać do masy serowej. Na końcu wsypać kakao i skrobię i jeszcze raz wymieszać, by nie było grudek. Wylać na podpieczony spód i piec w tej samej temperaturze do ścięcia wierzchu. Potem wyjąć i zmniejszyć temperatrę do 150oC.

      W tym czasie wykonać bezę. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodawać porcjami cukier, cały czas ubijać. Na końcu dodać sok i skrobię, dobrze połączyć, by nie było grudek. Wyłączyć mikser. Wsypywać powoli orzechy, mieszając łyżką. Rozprowadzić równo na powierzchni sernika i dopiekać do lekkiego zezłocenia bezy. Chłodzić przez kilka godzin przed rozkrojeniem. Wierzch można udekorować polewą z czekolady.

      A po strawę duchową zapraszam pod te adresy:

      www.cudemmalowane.blox.pl

      oraz

      www.wpogonizamotylem.blox.pl

       

      Rusałka kratkowiec

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (17) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik czekoladowy z nutellą i orzechową bezą”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      niedziela, 30 stycznia 2011 21:27
  • piątek, 31 grudnia 2010
    • Sernik Tiramisu na pożegnanie starego, a może raczej powitanie nowego roku...

      Muszę zająć się pracą, by nie myśleć o przykrych sprawach, które ostatnio miały miejsce w moim życiu. Wczoraj czara goryczy przelała się. Teraz musi być już tylko lepiej. Ja, z pozoru pogodna optymistka, radząca sobie w trudnych sytuacjach, nie dałam rady, a raczej mój organizm. Bezsilność, niemoc. Dziś próbuję normalnie żyć. Wyciszyć emocje. Podnieść głowę i powiedzieć: od jutra zaczynam nowe życie, lepsze życie. Wzięłam dziś urlop, ale nie biorę urlopu od moich pasji... bo one nadają życiu sens. I moja rodzina, moje sacrum jak śpiewał Mezo z Kasią Wilk...

      Dlatego też piecze się sernik, później zrobię śledzie w dwóch wersjach smakowych (dla siebie i dla chłopaków) i tylko brak mi pomysłu na mięso. Może coś jeszcze wpadnie mi do głowy, zanim zamkną wszystkie sklepy... O północy, z lampką wina musującego, z tymi, których kocham, i którzy są moim azylem, przywitam Nowy Rok... z nadzieją, że to złe zostanie za drzwiami z napisem: 2011...

      Wszystkim, którzy odwiedzają Czerwień i błękit serdecznie dziękuję za wspólnie spędzony rok. Życzę by w nowym, 2011, nie zabrakło Wam zdrowia, pogody ducha i pomysłów na wspaniałe dania i wypieki!

      Szybko podaję składniki sernika, póki zapomnę, bo jak często się zdarza, serniki komponuję pod wpływem chwili, często w trakcie przygotowywania...

      Sernik Tiramisu

      Spód:

      200 g płatków śniadaniowych z nadzieniem czekoladowym Figuraki z Lubelli

      50 g ciasteczek Amaretti

      100 g masła

      Płatki i ciasteczka zmielić w malakserze. Masło rozpuścić. Lekko ciepłe połączyć ze zmielonymi płatkami i ciastkami Amaretti. Wylepić dno tortownicy o średnicy 24 cm, wyłożonej papierem i szczelnie owiniętej folią z wierzchu (by zapobiec wyciekaniu masła). Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

      Masa serowa Tiramisu:

      600 g sera śmietankowego na serniki

      250 g serka mascarpone

      3 duże jajka

      1 płaska łyżka kawy rozpuszczalnej

      ok. 7 łyżek likieru Amaretto

      120 g cukru pudru

      2 łyżki skrobi ziemniaczanej

      ok. 80 g ciasteczek Amaretti

      oraz kakao do oprószenia wierzchu (wymieszałam z cukrem pudrem)

      Sernik Tiramisu

      Jajka krótko zmikosować z cukrem. Dodawać porcjami ser śmietankowy i serek mascarpone, ucierając na małych obrotach miksera, tylko do połączenia się składników. Kawę rozpuścić w likierze Amaretto i powoli wlewać do masy serowej, ucierając. Na końcu dodać skrobię i jeszcze raz delikatnie, na małych obrotach wymieszać, by nie było grudek. Masa powinna być gęsta, nienapowietrzona, ciężka, by ciasteczka umieszczone w masie nie wypłynęły na wierzch. Odradzam też miksowanie masy w malakserze, bo robi się zbyt rzadka.

      Połowę masy wylać na spód ciasteczkowy. Na powierzchni masy ułożyć w dwóch okręgach ciasteczka Amaretti i delikatnie, najlepiej łyżką wyłożyć pozostałą masę. Sernik wstawić na około 1,5 godziny do piekarnika nagrzanego do temperatury 150oC i przykryć wierzch folią aluminiową. Sernik jest upieczony, kiedy jego wierzch jest ścięty. Studzić w wyłączonym, uchylonym piekarniku około 30 minut. Potem wyjąć, całkowicie ostudzić i schłodzić kilka godzin. Przed podaniem oprószyć kakao.

      P.S. Sernik jest naprawdę pyszny, po sfotografowaniu spróbowałam kawałek i jestem zachwycona! Mąż też...

      Sernik Tiramisu

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (22) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik Tiramisu na pożegnanie starego, a może raczej powitanie nowego roku...”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      piątek, 31 grudnia 2010 16:35
  • czwartek, 23 grudnia 2010
    • Seromakowiec z czekoladą

      Przepis podpatrzony u Asi. Już w ubiegłym roku miałam na to cudo ochotę. Musiałam jednak do niego dojrzeć. Składniki dobierałam częściowo według własnego uznania, więc efekt może nieco różnić się od oryginalnego. Poza tym piekłam ciasto w dużej prostokątnej blasze, dla dużej rodziny :) Ciasto razem z pierniczkami i migdałowym tortem bezowym pojedzie na Święta do mojego rodzinnego domu, będzie nas dużo...

      Seromakowiec jest naprawdę bardzo dobry, dużo lepszy niż seromakowniki bez czekolady. Przyznam się, że nie jestem wielkim fanem maku, ale za to sera i czekolady - ogromnym...

      Seromakowiec z czekoladą

      Czekoladowa masa makowa:

      150 g miekkiego masła

      3 żółtka

      puszka gotowej masy makowej z bakaliami (850 g)

      2/3 szklanki migdałów bez skórek, zmielonych na proszek (zmieliłam płatki)

      1 szklanka zmielonych ciasteczek Amaretti

      szklanka posiekanych bakalii (dałam orzechy włoskie, kandyzowaną skórkę pomarańczową i suszoną żurawinę)

      100 g ciemnej gorzkiej czekolady (90% kakao) roztopionej w 1/2 szklanki mleka

      3 płaskie łyżki mąki

      1 łyżka kakao

      1 łyżeczka proszku do pieczenia

      3 łyżki likieru Amaretto lub 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego

      Masa serowa:

      1000 g śmietankowego sera twarogowego zmielonego na serniki

      ziarenka z 1 laski wanilii + 2 łyżeczki ekstraktu + 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią

      szklanka drobnego cukru

      3 łyżki mąki ziemniacznej

      3 duże jajka

      Przygotowanie:

      Prostokątną formę wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia tak, aby wystawał ponad brzeg blaszki. Piekarnik nagrzać do 175oC.

      Czekoladowa masa makowa:

      Masło utrzeć mikserem z żółtkami. Masę makową wymieszać ze zmielonymi na proszek migdałami i ciasteczkami Amaretti (np. w malakserze), roztopioną czekoladą i mąką przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao. Delikatnie połączyć z utartą masą maślaną. Dodać posiekane i sparzone bakalie i jeszcze raz wymieszać. Odłożyć 1/4 masy, a resztę wyłożyć na spód formy (równo rozsmarować lub zrobić delikatne fale). Można też wyłożyć od razu całą masę makową. Piec przez 30 minut, ostudzić.

      Masa serowa:

      Wszystkie składniki masy zmiksować. Wylać na podpieczony spód makowy. Wyłożyć łyżeczką resztę masy makowej (w kupkach) i przemieszać (np. wykałaczką). Na wierzch położyć folię aluminiową (ja na końcu odkryłam by dopiec sernik) i piec przez około 1,5 godziny do dwóch (na dnie piekarnika można ustawić formę z gorącą wodą lub wysypać na nie 2 szklanki lodu). Sernik studzić w zamkniętym piekarniku. Po całkowitym ostudzeniu wyjąć z formy pociągając za wystające końce papieru. Wstawić do lodówki na całą noc. Posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową, ale niekoniecznie.

      Seromakowiec z czekoladą

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (11) Pokaż komentarze do wpisu „Seromakowiec z czekoladą”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      czwartek, 23 grudnia 2010 17:04
  • poniedziałek, 13 grudnia 2010
    • Sernik w miodowym cieście

      Wspaniałe ciasto na Święta. Tradycyjne, pachnące miodem i wanilią... Masę serową gotujemy i przekładamy nią upieczone miodowe blaty. Polewa kakaowa wieńczy dzieło. Ciasto długo pozostaje świeże, choć pewno i tak długo nie poleży przez swój wyjątkowy smak...

      Sernik w miodowym cieście

      Ciasto miodowe:

      50 dag mąki
      15 dag cukru pudru
      20 dag masła
      2 jajka
      2 łyżki miodu
      2 płaskie łyżeczki sody rozpuszczone w dwóch łyżkach mleka

      Masa serowa:

      1 kg sera półtłustego, dwukrotnie zmielonego lub z wiaderka bez dodatku masła
      3/4 szklanki cukru
      10 dag masła
      2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią (lub ziarenka z 1 laski wanilii + 2 łyżki cukru)
      4 jajka
      1 budyń waniliowy bez cukru
      1 spora łyżka mąki ziemniaczanej
      pół szklanki mleka

      Ciasto miodowe:

      Przesianą mąkę wysypać na stolnicę, dodać masło pokrojone na kawałki. Zrobić zagłębienie, dodać resztę składników i zagnieść. Ciasto podzielić na trzy równe części (najlepiej posłużyć się wagą). Rozwałkować jedną część i wylepić dno dużej prostokątnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
      Piec około 15 minut w temperaturze 175oC. Ciasto powinno mieć jasnobrązowy kolor. W ten sam sposób upiec jeszcze dwa placki. Zdjąć papier.

      Masa serowa:

      Zmielony twaróg wyłożyć do garnka. Dodać cukier, cukier z wanilią, masło oraz roztrzepane jajka. Gotować na wolnym ogniu, stale mieszając, aż masa zacznie lekko bulgotać. Budyń i mąkę rozmieszać w mleku, wlać do gotującej się masy serowej, ciągle mieszając gotować do zgęstnienia. Masa powinna mieć konsystencję budyniu.

      W blaszce lub na tacy ułożyć jeden blat ciasta. Połowę masy serowej (najlepiej by była jeszcze mocno ciepła) wyłożyć na placek miodowy i przykryć drugim, lekko dociskając. Następnie wyłożyć drugą część masy i przykryć trzecim plackiem, znów dociskając. Ciasto najlepiej przykryć szczelnie workiem foliowym i zostawić do ostudzenia, aby blaty miodowe mogły wchłonąć wilgoć z sera i zmięknąć. Wystudzone polać polewą czekoladową.

      Przy okazji pieczenia tego ciasta wypróbowałam polewę Atinki.

      Polewa kakaowa z żelatyną (zawsze błyszcząca):

      4 łyżki cukru
      2 łyżki kwaśnej śmietany
      3 łyżki kakao
      60 g masła
      1 łyżeczka żelatyny

      Żelatynę zalać niewielką ilością gorącej wody. Wymieszać, do rozpuszczenia. Resztę składników zagotować. Dodać żelatynę do reszty masy. Wymieszać dobrze i przestudzić. Jak już lekko zgęstnieje, polać ciasto.

      Sernik w miodowym cieście

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik w miodowym cieście ”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 13 grudnia 2010 12:53
  • piątek, 03 grudnia 2010
    • Dwie czekolady, migdały i pomarańcza czyli sernik świąteczny

      Zawsze kiedy tworzę przepis sama, a najczęściej zdarza mi się to przy sernikach, z niecierpliwością czekam na efekt i werdykt sernikowego maniaka, jakim jest mój mąż. Dzisiaj dostałam 8 punktów na 10 możliwych. Dwa punkty zostały odjęte za to, że polewa jest gorzka. No cóż, zapomniałam że mój facet jest fanem mlecznej i białej czekolady, a gorzką omija szerokim łukiem. I dobrze, ta najwartościowsza zostaje dla mnie...

      Sernik czekoladowo-migdałowo-pomarańczowy

      Sernik czekoladowo-migdałowo-pomarańczowy

      Składniki na spód:

      50 g migdałów

      200 g czekoladowych płatków śniadaniowych Figuraki z nadzieniem choco z Lubellii (można zastąpić ciasteczkami owsianymi z czekoladą i 1 łyżką kakao)

      100 g rozpuszczonego masła

      2 łyżki likieru Amaretto

      Masa serowa:

      800 g serka wiaderkowego na serniki (użyłam President)

      100 g miękkiego masła (można pominąć, jeśli ser jest tłusty)

      100 g gorzkiej czekolady

      100 g białej czekolady

      4 jajka

      1/2 szklanki słodkiej śmietanki

      3 łyżki likieru Amaretto

      1 kopiata łyżka kakao

      3 łyżki mąki ziemniaczanej

      2/3 szklanki drobnego cukru + 3 łyżki

      2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią

      skórka otarta z jednej dużej pomarańczy

      Sernik czekoladowo-migdałowo-pomarańczowy

      Masło stopić, trochę przestudzić. Migdały grubo zmielić (najlepiej w malakserze). Płatki z nadzieniem rozkruszyć (można wrzucić do zmielonych już migdałów i jeszcze raz zmiksować). Wlać masło oraz likier i wymieszać. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć folią i szczelnie owinąć boki. Wylepić dno masą ciasteczkową. Schłodzić na czas przygotowania masy serowej.

      Białą i gorzką czekoladę stopić osobno w garnuszkach z 1/4 szklanki słodkiej śmietany na każdy garnuszek. Wystudzić. Miękkie masło utrzeć z serem, po kolei wbijać jajka. Dodać 2/3 szklanki cukru i cukier waniliowy. Zmiksować. Masę podzielić na pół.

      Masa z ciemną czekoladą:

      Do pierwszej masy serowej wlać rozpuszczoną gorzką czekoladę, dodać kakao, 3 łyżki likieru, 3 duże łyżki cukru oraz łyżkę mąki ziemniaczanej. Zmiksować.

      Masa z białą czekoladą:

      Do drugiej masy serowej wlać rozpuszczoną białą czekoladę, 2 łyżki mąki ziemniaczanej oraz skórkę z pomarańczy. Zmiksować.

      Na środek ciasteczkowego spodu wylewać na przemian kilka łyżek jasnej i ciemnej masy. Na końcu można przemieszać masy wykałaczką. Ja niestety wylałam od razu jasną, poteem ciemną masę i efekt nie jest powalający.

      Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180oC na około godzinę, aż wierzch sernika będzie ścięty, a sernik stabilny. Wystudzić w uchylonym piekarniku, udekorować polewą, migdałami i skórką z pomarańczy i schłodzić (najlepiej całą noc).

      Polewa: 100 g gorzkiej czekolady rozpuścić z 1/2 szklanki mleka lub słodkiej śmietanki z dodatkiem 2 łyżek masła. Ciepłą rozprowadzić na ostudzonym serniku. Poukładać migdały i skórkę pomarańczową. Schłodzić.

      Sernik czekoladowo-migdałowo-pomarańczowy

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (14) Pokaż komentarze do wpisu „Dwie czekolady, migdały i pomarańcza czyli sernik świąteczny”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      piątek, 03 grudnia 2010 18:24
  • piątek, 22 października 2010
    • Sernik kajmakowy z migdałami w karmelu

      Od jakiegoś czasu zastanawiałam się jak połączyć smak migdałowy z kajmakiem. I powoli w głowie zrodził się ten przepis. Sernik jest wspaniały, choć słodki i zapychający. Bardzo aromatyczny i... kaloryczny, ale trzeba sobie przecież sprawiać takie przyjemności od czasu do czasu... a przy okazji też innym...

      Najpierw kruchy spód z ciasteczkami amaretti, potem warstwa prażonych w miodzie migdałów i kremowa gęsta masa serowa pachnąca krówkami. Kropka nad i to ozdobnik w postaci sosu karmelowego i pokruszonych ciastek amaretti...

      Sernik kajmakowy z migdałami w karmelu

      Przepis na tortownicę 27 cm.

      Spód: 150 g masła, 150 g mąki pszennej, 100 g zmielonych w malakserze lub zblenderowanych ciasteczek Amaretti, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 jajko.

      Migdały w karmelu: 300 g migdałów, 4 łyżki miodu, 100 g ciemnego brązowego cukru, 3 łyżki likieru Amaretto, 100 g masła.

      Masa serowa: 1 kg twarogu sernikowego (polecam w tym przypadku Piątnicę), 1 puszka masy kajmakowej o wadze 400 g, 120 g ciemnego brązowego cukru, 3 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią, 125 ml śmietany kremówki, 4 całe jajka, 2 łyżki mąki ziemniaczanej.

      Do dekoracji: kilka łyżek sosu karmelowego, kilka pokruszonych ciastek Amaretti.

      Sernik kajmakowy z migdałami w karmelu

      Zmielone Amaretti wymieszać z mąką i proszkiem, dodać posiekane masło oraz jajko i szybko zagnieść. Papierem do pieczenia wylepić dno tortownicy o średnicy 27 cm (mniejsza może nie pomieścić masy serowej z takiej ilości sera) i schłodzić na czas przygotowania pozostałych warstw.

      Migdały posiekać na średnie kawałki. W garnku (najlepiej z nieprzywieralnym dnem, np. teflonowym) rozpuścić masło, cukier i miód, dodać migdały i Amaretto i gotować około 5 minut. Zdjąć z ognia, odczekać minutkę i wylać na spód ciasta. Wstawić na 20 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 180oC (góra-dół). W tym czasie przygotować masę serową. Masę kajmakową zmiksować z brązowym cukrem i cukrem waniliowym, porcjami dodawać ser cały czas miksując. Dodać jajka i miksować do połączenia się składników. Na końcu wlać kremówkę i dodać mąkę. Połączyć z masą serową. Wylać ostrożnie na podpieczoną warstwę migdałów w karmelu. Piec w tej samej temperaturze aż wierzch na środku sernika się zetnie (około 1 godziny). Wyłączyć piekarnik i studzić w nim około 15 minut. Po tym czasie wyjąć, zupełnie ostudzić i chłodzić kilkanaście godzin w lodówce. Przed rozkrojeniem ozdobić ciepłym sosem karmelowym (skorzystałam z przepisu cuda.wianki, zwykły cukier zastąpiłam ciemno brązowym) i posypać pokruszonymi ciasteczkami amaretti... Polecam z gorzką kawą bez mleka :)

      Sernik kajmakowy z migdałami w karmelu

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (35) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik kajmakowy z migdałami w karmelu”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      piątek, 22 października 2010 20:05
  • poniedziałek, 11 października 2010
    • Sernik truskawkowy z nutką wanilii

      Podobny sernik piekłam już z jagodami. Tym razem przyszła pora na truskawki. Fajnie mieć pudełeczko zamrożonych truskawek i skorzystać z ich cudownego smaku, kiedy świeżych zabraknie...

      Sernik truskawkowy z nutką wanilii

      Składniki na spód:

      250 g ciastek owsianych z kokosem, pokruszonych (zmieliłam w malakserze)

      120 g masła, roztopionego

      Tortownicę o średnicy 27 cm wyłożyć folią aluminiową (bardzo dokładnie, żeby nie było żadnych nieszczelności). Ciastka wymieszać z masłem, wcisnąć w spód tortownicy, schłodzić na czas przygotowania masy serowej.

      Składniki na masę serową:

      1000 g twarogu śmietankowego, tłustego, zmielonego (użyłam wiaderkowego)

      3 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią

      250 g drobnego cukru

      5 jajek

      3 łyżki mąki ziemniaczanej

      400 g truskawek (mrożone rozmrozić)

      Polewa:

      330 ml gęstej kwaśnej śmietany

      3 łyżki cukru pudru

      1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią

      Truskawki zmiksować z cukrem i serem na gładką masę, wmieszać mąkę, na końcu wmiksowując jajka.

      Masę serową wylać na schłodzony wcześniej spód.

      Piec w temperaturze 180oC przez około 60 minut (sernik powinien być ścięty tylko na wierzchu).

      Wszystkie składniki polewy wymieszać, wyjąć sernik z piekarnika, delikatnie wyłożyć polewę, wyrównać i piec jeszcze 15 minut.

      Po upieczeniu schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc. Przechowywać również w lodówce.

      Sernik truskawkowy z nutką wanilii

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (11) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik truskawkowy z nutką wanilii”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 11 października 2010 18:09
  • wtorek, 21 września 2010
    • Sernik czeski

      Ciasto przepyszne, kompozycją przypominające popularną Izaurę lub Cielaczka, jednak prostsze w wykonaniu, bo zrobione bez użycia prądu (oprócz procesu pieczenia, bo piekarnik mam na prąd, co bardzo sobie chwalę). Recepturę znalazłam na blogu Ewelajny, bardzo pięknym blogu, bo urozmaiconym zdjęciami przyrody. Cieszę się, że są w kulinarno-blogowym świecie osoby, które nie rozstają się z aparatem także poza swoim kuchennym królestwem...

      W nawiązaniu do retro kwiatów Ewelajny dodaję nieco retro architektury i pelargonie. Zgadnijcie jakie miasto przedstawiają fotografie. Czekam na propozycje... a teraz już sernik...

      Sernik czeski

      Na ciasto:
      2 szkl. mąki
      1/2 szkl. cukru
      2 łyżki kakao
      2 łyżki ciemnego dżemu
      łyżeczka sody
      łyżeczka proszku do pieczenia
      2 jajka
      1 szkl. mleka
      1 szkl. oleju

      Wszystkie składniki dobrze wymieszać łyżką drewnianą, później zmiksować (miksowanie pominęłam i nic się nie stało).
      Klasyczną formę wysmarować masłem i posypać mąką, albo bułką tartą bądź wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wylać na blachę.

      Na twaróg:
      1/2 kg twarogu
      1/2 margaryny Palmy (dałam 125 g masła)
      3 żółtka + osobno białka ubite na sztywną pianę (ubiłam trzepaczką ze szczyptą soli)
      3 łyżki mąki ziemniaczanej (dałam dwie)
      cukier waniliowy (3 łyżeczki domowego)
      pół szkl. cukru
      sok z jednej cytryny i skórka z niej starta (pominęłam)

      Pałką, tłuczkiem (użyłam tłuczka do ziemniaków) utrzeć dokładnie twaróg z masłem. Dodać żółtka. Dodać mąkę, cukier i cukier waniliowy. Wymieszać. Na koniec dodać pianę z białek i delikatnie ją wmieszać. Przygotowaną masę nakładać łyżką w kształcie kopczyków na surowe ciasto. Piec 45 minut w temperaturze 200 stopni.

      Sernik czeski

      * moje modyfikacje podałam w nawiasach

      Jakie to miasto?

      Jakie to miasto?

      Jakie to miasto?

      Jakie to miasto?

      Jakie to miasto?

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (21) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik czeski”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      wtorek, 21 września 2010 19:44
  • poniedziałek, 13 września 2010
    • Sernik mocno waniliowy z musem jagodowym

      Kończy się lato. W lesie na próżno szukać jagód... dobrze, że miałam jeszcze zamrożone. Sernik był pieczony na przyjęcie urodzinowe mojego sześciolatka. Zaispirowałam się sernikiem z musem malinowym, który piekła Asia. W naszym domu, w piątkowe popołudnie cudownie zapachniało wanilią i jagodami...

      Sernik mocno waniliowy z musem jagodowym

      Przepis, który podaję jest na dużą prostokątną blachę.

      Kruchy czekoladowy spód: 2 szklanki mąki, 1/2 szklanki kakao, 2/3 szklanki cukru pudru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 200 g masła, 2 żółtka, 1-2 łyżki kwaśnej śmietany.

      Masa serowa: 1 kg sera dwukrotnie zmielonego lub dobrego wiaderkowego (użyłam President), 250 g serka mascarpone, 100 g masła, 125 ml słodkiej śmietany min. 18%, 6 jajek, 1 1/2 szklanki cukru (w tym trzy łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią), ziarenka wyłuskane z jednej laski wanilii, dodatkowo można użyć 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego, 3 łyżki mąki ziemniaczanej.

      Mus jagodowy: 200 g mrożonych jagód, 1 duża łyżka cukru pudru.

      Sernik mocno waniliowy z musem jagodowym

      Suche składniki na spód sernika wymieszać, dodać żółtka, posiekane masło i śmietanę. Szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i odstawić do lodówki na pół godziny.

      Dużą blachę wyłożoną papierem (tylko spód, boki wysmarować masłem) wylepić ciastem i podpiec 15 minut w temperaturze 180oC. Temperaturę zmniejszyć do 175oC

      Miękkie masło utrzeć z serami, dodać cukier, zmiksować z jajkami i śmietaną. Dodać ziarenka wanilii, ekstrakt oraz mąkę. Dokładnie wymieszać, by nie było grudek.

      Zrobić mus: jagody prawie całkowicie rozmrozić i zblenderować z cukrem.

      Masę serową wylać na podpieczony spód. Nakładać po łyżeczce musu na wierzch masy serowej. Wykałaczką, wykonując ósemki, rozmieszać mus, tworząc na powierzchni łezki. Włożyć sernik do piekarnika. Po 25 minutach zmniejszyć temperaturę do 150oC. Blachę przykryć folią aluminiową tak, by nie dotykała wierzchu sernika. Piec do momentu aż sernik będzie na środku ścięty, może się trząść, ale powinien mieć sprężysty wierzch. Wyłączyć piekarnik uchylić drzwiczki i studzić sernik około pół godziny. Po tym czasie wyjąć, całkowicie zimny włożyć do lodówki na minimum 10 godzin.

      Modraszek ikar - jeden z ostatnich tego lata

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik mocno waniliowy z musem jagodowym”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 13 września 2010 20:03
  • sobota, 21 sierpnia 2010
    • Sernik Amaretto z malinami i borówkami

      Sernik Amaretto z malinami i borówkami

      Przepyszny sernik, który już dawno znalazłam u Doroty i piekłam wielokrotnie z moją modyfikacją w takiej wersji. Tym razem zaszalałam i dodałam owoce. Miały być morele, ale pozostało po nich tylko w wspomnienie i kupiłam po pudełeczku malin i borówek amerykańskich. Efekt jest przepyszny!

      Sernik Amaretto z malinami i borówkami

      Składniki na spód:

      150 g ciasteczek Amaretti

      100 g biszkoptów

      120 g roztopionego masła

      2 łyżki likieru Amaretto

      Ciastka i biszkopty zmielić, najlepiej w malakserze lub dobrze rozkruszyć. Wymieszać z masłem i likierem. Tortownicę o średnicy 26-27 cm wyłożyć papierem do pieczenia (same dno), wcisnąć masę ciasteczkową, wyrównać.

      Sernik Amaretto z malinami i borówkami

      Składniki na masę serową:

      750 g sera półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie, albo dobrego jakościowo śmietankowego sera przeznaczonego na serniki (dałam 500 g Prezydenta i 250 g ricotty)

      1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (400 g)

      4 jajka

      1 łyżeczka ekstraktu z migdałów (niekoniecznie)

      około 100 ml Amaretto lub innego migdałowego likieru

      1 łyżka mąki ziemniaczanej (skrobi)

      100 g podprażonych płatków migdałowych

      pudełeczko malin

      pudełeczko borówek amerykańskich

      Ser dokładnie ubić mikserem, wlać mleko skondensowane, dalej ubijając, do połączenia. Dodawać jajka, jedno za drugim, ubijając. Dodać likier oraz ekstrakt z migdałów, wmieszać mąkę ziemniaczaną. Wszystko wymieszać na gładką masę. Na samym końcu dodać podprażone płatki migdałów. Wymieszać.

      Masę serową wlewać partiami, wrzucając w kilku porcjach owoce. Piec około 1 godziny w 175ºC. Gdyby szybko 'łapał' kolor, przykryć folią aluminiową. Nie pieczemy do tzw. suchego patyczka, ważne, by środek był ścięty i sprężysty. Wystudzić w formie. Schłodzić w lodówce przez jedną noc.

      Sernik Amaretto z malinami i borówkami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik Amaretto z malinami i borówkami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      sobota, 21 sierpnia 2010 07:53
  • czwartek, 29 lipca 2010
    • Sernik waniliowy na cynamonowym spodzie z frużeliną wiśniową

      Bardzo chciałam połączyć wiśnie z cynamonem. Stąd powstał przepis na ten przepyszny, niebiański sernik. W dodatku masa serowa jest niezwykła. Bardzo mleczna, bardzo śmietankowa i bardzo waniliowa. To za sprawą dodatków i długiego pieczenia. Sernik nie opadł, bo też znaczaco nie urósł, ale i tak z 1 kg sera masa ledwo mieściła się w malakserze. Spód sernika zrobiłam z mąki pełnoziarnistej, orzechów laskowych i cynamonu. Dzieło wieńczy frużelina na bazie wiśni w syropie, kisielu wiśniowego i szczypty cynamonu... Gorąco polecam!

      Sernik waniliowy na cynamonowym spodzie z frużeliną wiśniową

      Spód sernika:

      1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej

      1 szklanka zmielonych orzechów laskowych (można zastąpić migdałami)

      1/2 szklanki ciemnego brązowego cukru

      2 łyżeczki cynamonu

      1 łyżka kakao

      1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

      150 g masła

      1 jajko

      1 żółtko

      Masa serowa:

      1 kg sera trzykrotnie mielonego lub dobrego tłustego sera w wiaderku (Uzyłam gotowego sera z Piątnicy)

      puszka słodzonego mleka skondensowanego (nie gotować!)

      4 jajka

      1 białko

      125 ml słodkiej śmietany kremówki

      ziarenka wyłuskane z 1 laski wanilii

      3 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią

      1-2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

      2 łyżki mąki ziemniaczanej

      Frużelina:

      około 400 ml wiśni w syropie wraz z sokiem (bez pestek)

      1 kisiel wiśniowy

      2 łyżeczki cynamonu

      cukier do smaku

      Pierwsza porcja dla eksperta

      Sernik waniliowy na cynamonowym spodzie z frużeliną wiśniową

      Wszystkie składniki połączyć ze sobą i zagnieść jednolite ciasto. Schłodzić przez ok. 20 minut. Następnie wylepić dno i boki tortownicy (26-27 cm) do 3/4 wysokości. Znowu włożyć do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

      Ser zmiksować z mlekiem i śmietanką. Miksując, po kolei wbijać jajka, dodać białko, cukier waniliowy i ekstrakt. Na końcu wsypać mąkę i jeszcze raz dobrze zmiksować. Wylać na ciasto. Piec pół godziny w temperaturze 175oC. Po tym czasie temperaturę zmniejszyć do 150oC i wierzch sernika przykryć folią aluminiową. Piec w tej temperaturze jescze godzinę. Sernik powinien być ścięty z wierzchu. Można jeszcze dopiec środek, zdejmując folię i zwiększając znów temperaturę do 175oC (ok. 15 minut). Uważam, że ta metoda świetnie zrobiła temu sernikowi. Nie przyrumienił się i pozostał wilgotny, ale nie był surowy. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i całkowicie wystudzić. Gdy sernik będzie jeszcze lekko ciepły należy przygotować frużelinę.

      Wiśnie dobrze podgrzać z sokiem. W garnuszku wymieszać kisiel z pół szklanki wody. Wlać do wiśni, ciągle mieszając. Gotować do zgęstnienia. Zdjąć z ognia. Nieco przestudzić. Rozsmarować na wierzchu sernika i schłodzić przez kilka godzin.

      Sernik waniliowy na cynamonowym spodzie z frużeliną wiśniową

      Sernik waniliowy na cynamonowym spodzie z frużeliną wiśniową

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik waniliowy na cynamonowym spodzie z frużeliną wiśniową”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      czwartek, 29 lipca 2010 15:33
  • środa, 07 lipca 2010
    • Sernik jagodowy

      Kolejny superprzepis znaleziony na Moje wypieki. Czekałam tylko na borówki... Zachwycił rodzinę i znajmych. Nawet teściowa tradycjonalistka wzięła przepis.

      Sernik jagodowy

      Sernik upiekłam w dużej tortownicy (27 cm) z 1 kg sera. Składniki zwiększyłam mniej więcej proporcjonalnie.

      Składniki na spód:
      225 g ciastek digestive, pokruszonych (zmieliłam w malakserze)
      120 g masła, roztopionego

      Tortownicę o średnicy 27 cm wyłożyć folią aluminiową (bardzo dokładnie, żeby nie było żadnych nieszczelności). Ciastka wymieszać z masłem, wgnieść w spód tortownicy, schłodzić przez 20 minut.

      Składniki na masę serową:
      1000 g twarogu śmietankowego, tłustego, zmielonego (użyłam wiaderkowego z Piątnicy)
      3 łyżeczki ekstraktu z wanilii
      250 g drobnego cukru
      5 jajek
      3 łyżki mąki
      2 łyżki soku z cytryny
      400 g jagód

      Polewa:
      300 ml creme gęstej kwaśnej śmietany
      3 łyżki cukru pudru
      1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

      Wszystkie składniki masy serowej miksujemy razem na gładką masę, na końcu wmiksowując jajka (i od tego momentu tylko chwilę).

      Masę serową wylewamy na schłodzony wcześniej spód.

      Pieczemy w temperaturze 180oC przez około 60 minut (sernik powinien być ścięty na wierzchu, nie pieczemy do tzw. suchego patyczka).

      Wszystkie składniki polewy wymieszać, wyjąć sernik z piekarnika, delikatnie wyłożyć polewę, wyrównać i piec jeszcze 15 minut.

      Po upieczeniu schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc. Przechowywać również w lodówce.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik jagodowy”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 07 lipca 2010 17:47

Kalendarz

Kwiecień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny





Skrzynka pocztowa Napisz do mnie






Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne

myTaste.pl

Przepisy Na - katalog kulinarny

zobacz moją galerię na mniamspinka.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl

rondel



zBLOGowani.pl




banner przepis miesiaca




Darmowe fotoblogi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...