Malinowa czerwień

Wpisy otagowane „lukier”

  • środa, 24 grudnia 2014
  • wtorek, 01 lipca 2014
    • Borówczanki z mlecznym lukrem

      Po kilku dniach nieobecności na blogu wracam z przepisem na pyszne drożdżówki z borówkami i lukrem. Upiekłam je przed wyprawą do... lasu. Z borówek zebranych podczas tego wypadu zrobiłam konfiturę. Postaram się wkrótce pokazać słodkie owoce lata zamknięte w słoikach. 

      Borówczanki z mlecznym lukrem

      Borówczanki z mlecznym lukrem

      Składniki:
      100 g drobnego cukru, w tym 1 łyżeczka cukru waniliowego
      1/2 łyżeczki soli
      60 g miękkiego masła
      2 jajka, roztrzepane
      ok. 550 g mąki pszennej (użyłam do wypieków drożdżowych)
      25 g świeżych
      drożdży
      1 i 1/4 szklanki mleka

      Nadzienie:

      2 szklanki czarnych borówek, umytych, osuszonych
      ok. 3 łyżeczki cukru i 1 łyżeczka cukru waniliowego

      Do posmarowania: 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka

      Lukier:

      1/2 szklanki słodkiej śmietanki
      1 łyżeczka soku z cytryny
      cukier puder

      Mleko podgrzać. Ma być ciepłe, ale nie gorące. Zrobić rozczyn: drożdże wymieszać z łyżeczką cukru i 1/3 szklanki mleka, odstawić do rośnięcia na kilka minut.

      Wlać resztę mleka, cukru, sól i jajka. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Na końcu wyrabiać, wlewając rozpuszczone masło. Pozostawić przykryte w temperaturze pokojowej na około godzinę aż podwoi swoją objętość.

      Z ciasta odrywać porcje ciasta wielkości małego jabłka. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i oprószonej mąką, w kilkucentymetrowych odległościach od siebie. Przykryć ściereczką, pozostawić do ponownego wyrośnięcia (około 30 minut). Po tym czasie za pomocą szklanki z niedużym dnem zrobić w każdej bułeczce mocne wgłębienie, Nakładać borówki wymieszane z cukrem i cukrem waniliowym. Przykryć wilgotną ściereczką, odstawić do wyrastania na 20 minut. Piekarnik nagrzać do 180oC. Boki drożdżówek posmarować roztrzepanym jajkiem z dodatkiem mleka.

      Wstawić drożdżówki do piekarnika i piec 15-20 minut, do zrumienienia.

      Przygotować lukier. Do śmietanki dodać sok z cytryny i tyle cukru pudru, by powstała lekko gęsta masa. W razie konieczności dodać śmietanki lub cukru pudru, regulując konsystencję lukru. Następnie polukrować.

      

      W drodze na wakacje   Jagodowe lato  Lato w pełni!

  • niedziela, 02 marca 2014
    • Pieczone oponki serowe z kolorowym lukrem

      Oponki w zdrowszej wersji, które smakują właściwie jak drożdżówki. Do ciasta dodałam twarożek waniliowy, by dłużej zachowały świeżość. Udekorowałam je moim autorskim lukrem mlecznym i kolorowymi cukrowymi posypkami. Daleko im do ideału jeśli chodzi o kształt, ale nadrabiają swoim swoim smakiem....

      Pieczone oponki serowe z kolorowym lukrem

      Pieczone oponki serowe z kolorowym lukrem

      Składniki: 

      250 g serka waniliowego
      2 jajka
      2- 2,5 szklanki mąki luksusowej (w zależności od wilgotności twarogu)
      1 łyżka cukru waniliowego
      25 g świeżych drożdży
      szczypta soli
      3 łyżki stopionego masła

      Jajka i twaróg wyjąć z lodówki i ocieplić do temperatury pokojowej. Roztrzepać w misce trzepaczką. Drożdże rozetrzeć z cukrem. Dodać razem z solą i mąką do serka z jajkami, wyrabiając na gładkie, jednolite ciasto. Pod koniec dodać ciepłe masło. Uformować w kulę i przykryć ściereczką. Zostawić do podwojenia objętości.

      Podrośnięte ciasto rozwałkować na grubość 2 cm, wykrawać szerokim kubkiem kółka, a w ich środku nieco mniejsze (np. za pomocą literatki). 

      Oponki położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posypanej mąką i pozostawić na 15 minut do napuszenia, przykryte, w ciepłym miejscu. Piec w temperaturze 180ºC przez około 15 minut, aż lekko się zarumienią. Po ostudzeniu polukrować i posypać kolorowymi cukrowymi posypkami, orzechami lub kokosem.

      Lukier:

      1/2 szklanki słodkiej śmietanki
      2 łyżki mleka w proszku
      cukier puder

      barwniki spożywcze

      Do śmietanki dodać mleko w proszku i tyle cukru pudru, by powstała lekko gęsta masa. Masę podzielić na kilka porcji, do każdej dodać kilka kropel barwnika, ilość zależy od koloru jaki chcemy uzyskać. W razie konieczności dodać śmietanki lub cukru pudru, regulując konsystencję lukru.

      Pieczone oponki serowe z kolorowym lukrem

      Pieczone oponki serowe z kolorowym lukrem

  • sobota, 15 lutego 2014
    • Drożdżowe serca z mlecznym lukrem

      Drożdżówki piekłam na bal karnawałowy syna dla całej klasy. A że bal wypadł w przeddzień walentynek, wymyśliłam słodkości w kształcie serca... Nie mogłam się zdecydować, która stylizacja ładniejsza, więc dodaję zdjęcia w obu...

      Drożdżowe serca z mlecznym lukrem

      Drożdżowe serca z mlecznym lukrem

      Składniki:

      1 szklanka ciepłego mleka
      50 g miękkiego masła
      3 łyżki cukru
      1 łyżka cukru waniliowego
      2 jajka, roztrzepane
      szczypta soli
      4 szklanki mąki pszennej
      25 g świeżych drożdży

      Lukier:

      1/3 szklanki słodkiej śmietanki
      2 łyżki mleka w proszku
      cukier puder

      czerwony barwnik spożywczy
      kokos i kolorowe perełki do dekoracji

      Drożdże rozpuścić w mleku z łyżką cukru. Odstawić na kilka minut. Dodać pozostałe składniki i wyrobić elastyczne, jednolite ciasto. Pozostawić pod przykryciem, w ciepłym miejscu, do podwojenia objętości. Następnie rozwałkować na grubość 1-1,5 cm i foremką w kształcie serca wykrawać serca. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zostawić w cieple ok. 15 minut do napuszenia. Następnie piec w temperaturze 180oC do lekkiego zrumienienia. Wyjąć i ostudzić.

      Do śmietanki dodać mleko w proszku i tyle cukru pudru, by powstała bardzo gęsta masa. Dodać kilka kropel barwnika, ilość zależy od koloru jaki chcemy uzyskać. W razie konieczności dodać śmietanki lub cukru pudru, regulując konsystencję lukru. Przestudzone serca oblać równomiernie lukrem i udekorować perełkami oraz kokosem. Odstawić do zastygnięcia.

      Słodkie Walentynki 2014  Walentynki - czym TO się je?

      Drożdżowe serca z mlecznym lukrem

      Drożdżowe serca z mlecznym lukrem

  • niedziela, 02 lutego 2014
    • Pączki serowe z truskawkami w wersji mini

      Pączki smażę raz w roku w okresie karnawału lub w okolicach tłustego czwartku. Gdybym nie prowadziła kulinarnego bloga pewno nigdy bym ich nie przygotowała w domu. Jednak moje łasuchy bardzo lubią pączki, dlatego dla nich robię wyjątek. I dziś korzystając z kilku godzin wolnego czasu uraczyłam moją rodzinkę pączusiami z truskawkami :) By dodać im słodyczy - dosłownie i wizualnie przygotowałam różowy lukier, którym ozdobiłam pączki po upieczeniu. Truskawki pozostały w środku zimne, ale pączki bardzo łasuchom smakowały...

      Pączki serowe z truskawkami

      Pączki serowe z truskawkami

      Składniki:

      2 szklanki mąki luksusowej
      250 g twarogu (użyłam chudego)
      3 łyżki cukru
      16 g cukru waniliowego
      1 jajko
      2 łyżki oleju
      3 łyżki kwaśnej śmietany
      2 łyżeczki wódki lub octu
      1 i 1/2 łyżeczki sody
      mrożone truskawki
      olej do smażenia

      Tłusty czwartek 2014

      Mąkę przesiać razem z sodą, twaróg rozetrzeć widelcem i dodać razem z cukrami do mąki. Dodać jajko, wódkę, olej i śmietanę. Wyrobić gładkie, jednolite ciasto. Odrywać po kawałku, spłaszczać w dłoniach, wkładać po truskawce i dokładnie zlepiać brzegi, formując kształtne kuleczki. Olej wlać do garnka, podgrzać go do 175oC. Wkładać pączki partiami, po 5-6 sztuk i smażyć na rumiano, często obracając. Wykładać na papierowy ręcznik, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Gdy przestygną polukrować.

      Lukier:

      3-4 łyżki słodkiej śmietanka
      cukier puder
      czerwony barwnik spożywczy

      Do śmietanki dodać tyle cukru pudru, by powstała lekko gęsta masa. Dodać kilka kropel barwnika, ilość zależy od koloru jaki chcemy uzyskać. W razie konieczności dodać śmietanki lub cukru pudru, regulując konsystencję lukru.

      Pączki serowe z truskawkami

      Pączki serowe z truskawkami

  • niedziela, 22 grudnia 2013
    • Kolorowe pierniczki na choinkę

      Ciasto na choinki piernikowe bardzo przypadło mi do gustu, dlatego właśnie z niego wykonałam pierniczki na choinkę. Oryginalny przepis z najdziecie na Moich wypiekach.

      Kolorowe pierniczki na choinkę

      Kolorowe pierniczki na choinkę

      Składniki:

      230 g masła
      3/4 szklanki cukru pudru
      1 szklanka miodu
      1 duże jajko
      5 szklanek mąki pszennej (odjąć 2-4 łyżki dodając w to miejsce kakao*)
      1 łyżeczka sody oczyszczonej
      2 łyżki domowej przyprawy korzennej (dałam 3)
      szczypta soli

      Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

      Do naczynia przesiać mąkę, kakao*, sodę, przyprawę korzenną, sól, wymieszać i odłożyć.

      W misie miksera utrzeć masło z cukrem pudrem, na jasną i puszystą masę. Dodać miód i zmiksować (jeśli miód jest w postaci stałej, najpierw podgrzać, przestudzić). Dodać jajko i zmiksować, do połączenia. Dodać przesiane suche składniki, zmiksować lub wyrobić do otrzymania gładkiej, elastycznej masy.

      Z otrzymanej masy uformować kulę, lekko spłaszczyć, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 2-4 godziny lub całą noc.

      Po schłodzeniu odrywać część masy piernikowej i wałkować na grubość około 3-4 mm, podsypując delikatnie mąką. Wykrawać za pomocą foremek pierniczki. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Za pomocą słomki do napojów zrobić w ciastkach dziurki.

      Piec w temperaturze 200ºC przez około 8 minut. Wyjąć, wystudzić na kratce.

      Lukier:

      2 białka
      2 szklanki cukru pudru
      sok z cytryny
      barwniki spożywcze

      Białka roztrzepać mikserem z cukrem pudrem, by tworzyło gęstą masę. Lukier można zabarwić przy pomocy barwników spożywczych. Konsystencję można regulować , dodając cukier puder lub sok z cytryny. Masę podzielić na tyle porcji, ile kolorów chcemy uzyskać. Udekorować pierniczki lukrem za pomocą patyczków do szaszłyków. Kiedy wyschną można przepleść przez otwory wstążki, związać i powiesić na choince. Dzięki pierniczkom zapach w domu będzie bardzo świąteczny...

      * niekoniecznie - tylko dla ciemniejszego koloru pierniczków

      Kolorowe pierniczki na choinkę

      Kolorowe pierniczki na choinkę

          Festiwal

           

  • środa, 18 grudnia 2013
    • Choinki z piernika z lukrem mlecznym

      Kusiły, kusiły i postawiły na swoim! Piernikowe choinki z przepisu Doroty Świątkowskiej. Nie są identyczne wizualnie, ale proporcje składników ciasta zachowałam, bo jest świetne. Na pewno jeszcze skorzystam. Zamiast lukru królewskiego, zrobiłam swój lukier mleczny, jak do ciasteczek gryczanych.

      Choinki sfotografowane. Teraz nie pozostaje mi nic innego jak dać je komuś w prezencie. Myślę, że to dobry pomysł, by w kilku zaprzyjaźnionych pokojach biura zostawić swój świąteczny znak rozpoznawczy :)

      Choinki z piernika

      Choinki z piernika

      Składniki na około 14 choinek:

      230 g masła
      3/4 szklanki cukru pudru
      1 szklanka miodu
      1 duże jajko
      5 szklanek mąki pszennej (odjąć 2-4 łyżki dodając w to miejsce kakao*)
      1 łyżeczka sody oczyszczonej
      2 łyżki przyprawy korzennej, np. domowej z tego przepisu
      szczypta soli

      Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

      Do naczynia przesiać mąkę, kakao*, sodę, przyprawę korzenną, sól, wymieszać i odłożyć.

      W misie miksera utrzeć masło z cukrem pudrem, na jasną i puszystą masę. Dodać miód i zmiksować (jeśli miód jest w postaci stałej, najpierw podgrzać, przestudzić). Dodać jajko i zmiksować, do połączenia. Dodać przesiane suche składniki, zmiksować lub wyrobić do otrzymania gładkiej, elastycznej masy.

      Z otrzymanej masy uformować kulę, lekko spłaszczyć, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 2-4 godziny lub całą noc.

      Po schłodzeniu odrywać część masy piernikowej i wałkować na grubość około 3-4 mm, podsypując delikatnie mąką. Wykrawać różnej wielkości gwiazdki, kwiatki lub okrągłe kształty.

      Piec w temperaturze 200oC przez około 8 minut, najmniejsze kształty około 4-5 minut (w zależności od wielkości foremek). Wyjąć, wystudzić na kratce.

      Choinki z piernika

      Choinki z piernika

      Lukier mleczny:

      1/2 szklanki słodkiej śmietanki
      3 łyżki mleka w proszku
      cukier puder

      oraz cukrowe kuleczki, gwiazdki, cukier puder jako imitacja śniegu

      Do śmietanki dodać mleko w proszku i utrzeć. Dodać tyle cukru pudru, by powstała lekko gęsta masa. W razie konieczności dodać śmietanki lub cukru pudru, regulując konsystencję lukru.

      Formować choinki: na każdy upieczony pierniczek, od największego zaczynając kłaść łyżkę lukru mlecznego, rozprowadzając po powierzchni piernika i przykrywając kolejnym. Z ostatniego, najmniejszego pierniczka można zrobić gwiazdę umieszczając ją na szczycie każdej choinki (ja zrezygnowałam z tej dekoracji). Na choinkach można podoklejać cukrowe kuleczki jako bąbki. Odstawić do całkowitego wyschnięcia lukru. Zapakować na prezenty :-).

      * niekoniecznie - tylko dla ciemniejszego koloru pierniczków

      Choinki z piernika

      Choinki z piernika

          Festiwal  

  • środa, 15 maja 2013
    • Ciastka waniliowe z marmoladą i lukrem

      Po kilku dniach ponurej pogody wreszcie świeci słońce. Niestety, mam za mało czasu na łąkowe wyprawy z aparatem. Tęsknie spoglądam na łąkę pełną dmuchawców, wracając przed zmrokiem z pokomunijnych spotkań. Mam nadzieję, że administracja osiedla nie zniszczyła dziś tego pięknego widoku i zdążę...

      Pozostając w temacie łąkowym, dodaję dziś przepis na ciasteczka z okienkiem w kształcie motyla. Ostatnie trzy, wcale nie najładniejsze udało mi się zachować do poniedziałkowej sesji...

      Ciastka waniliowe z marmoladą i lukrem

      Składniki:

      2 szklanki mąki, najlepiej krupczatki

      szczypta soli

      1/2 szklanki cukru pudru

      2 łyżeczki cukru waniliowego

      1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

      200 g zimnego masła, pokrojonego na kawałeczki

      1 jajko

      1 żółtko

      1-2 łyżki kwaśnej śmietany

      twarda marmolada malinowa do przełożenia

      lukier białkowy z odrobiną koncentratu z buraków lub barwnika spożywczego

      Czas na piknik z home&you - półmetek!

      Ciastka waniliowe z marmoladą i lukrem

      Masło zagnieść z mąką, cukrami, jajkiem, żółtkiem i śmietaną. Zawinąć w folię i włożyć na 1/2 godziny do lodówki, by odpoczęło. Następnie cienko rozwałkować. Okrągłą foremką wykrawać ciastka. W połowie ciastek wyciąć małą foremką motyle, które także można upiec smarując białkiem i posypując cukrem lub wykorzystać do kolejnej porcji. Układać na blasze i piec ok. 15 minut w temperaturze 175oC. Po wystygnięciu ciastka z motylem maczać w lukrze i przekładać marmoladą. Przechowywać w zamkniętej puszce.

  • piątek, 23 grudnia 2011
    • Pierniczki na choinkę z kolorowym lusterkiem

      Moi mili czytelnicy!

      Życzę Wam cudownych, niezapomnianych Świąt Bożego Narodzenia. W natłoku przygotowań świątecznych dzielę się z Wami kolorowymi pierniczkami, które jutro powiesimy na naszej choince. Jak długo będą ją zdobić, zadecydują moje dwie pociechy.

      Niech magia świąt zamieszka w Waszych sercach... Wszystkiego co najlepsze dla Was i Waszych bliskich...


      Pierniczki na choinkę

      ierniczki na choinkę

      ierniczki na choinkę

       

      Składniki:

      450 g mąki, 50 g kakao, 1/3 szklanki cukru pudru, 1/2 szklanki miodu gryczanego, 1 łyżeczka sody, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżki dobrej przyprawy do piernika, 1 duże jajko, 125 g masła

      Wykonanie:

      Wszystkie składniki wymieszać i zagnieść ciasto. Rozwałkować, delikatnie podsypując mąką,  na grubość około 3 mm, wycinać pierniczki za pomocą foremek.

      Witrażyki: w pierniczku wyciąć otworek małą foremką do ciastek (ostatecznie można nożem, końcówką butelki), posiekać landrynki lub lizaki nożem, napakować do otworków (z górką). Przy pomocy słomki do napojów wyciąć otworek na wstążkę lub nitkę. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (sprawdziłam, witrażyki gdy są już prawie zimne dobrze się od niego odklejają).

      Piec około 10 minut w temperaturze 180ºC.

      Po wyjęciu z piekarnika pierniczki są miękkie, później twardnieją, by znów zrobić się miękkie, chłonąc wilgoć z powietrza. Przechowywać w szczelnym pojemniku lub powiesić na choince.

      Pierniczki można jeszcze ozdobić lukrem białkowym:

      Jedno białko roztrzepać dobrze widelcem z taką ilością cukru pudru, by tworzyło gęstą, nierozlewającą się masę. Lukier najlepiej nakładać i ozdabiać pierniczki drewnianą wykałaczką.

      

  • czwartek, 22 grudnia 2011
    • Motyle z piernika i piernik przekładany powidłami

      Piernik kakaowy, którym zachwyciłam się u Eweliny, a który w jej rodzinie jest już ciastem przekazywanym z pokolenia na pokolenie, sprawił, że musiałam upiec przed świętami piernikowe ciasto.

      Zmieniłam w nim nieco składniki. Dodałam od siebie miód, kawę rozpuszczalną oraz czekoladę. Proporcje ciasta są przewidziane na standardową prostokątną blachę. Część masy, tak jak Ewelina, przelałam do podłużnej keksówki, a resztę wlałam do 6 foremek silikonowych w kształcie motyli.

      Piernik po upieczeniu przekroiłam wzdłuż na pół, przełożyłam powidłem, oblałam polewą kakaową i ozdobiłam cukrowymi gwiazdkami. Motyle zaś udekorowałam ku radości młodego pokolenia lukrem w tubce i lukrem białkowym, którego nie zużyłam do końca, dekorując pierniczki. Oczy wykonałam z goździków.

       

      Motyle z piernika

       

      Składniki:

      3 szklanki mąki

      1/2 szklanki cukru

      ½ szklanki miodu gryczanego

      1 czubata łyżki kakao

      1 łyżeczka cynamonu

      1 łyżka przyprawy do piernika

      3 jajka

      120 g stopionego masła

      1 szklanka mleka

      100 g gorzkiej czekolady

      1/2 słoiczka dżemu porzeczkowego (dałam powidła)

      1/2 łyżeczki sody

      1 łyżeczka proszku do pieczenia

      2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

      oraz powidła śliwkowe) do przełożenia

       

      Wszystkie składniki wsyp i wlej do większej miski. Wymieszaj mikserem, albo łyżką. Wlej do wysmarowanej masłem blachy i piecz 50 min – do “suchego patyczka”. Jeśli rumieni się po bokach, po 30 min. przykryj ciasto srebrną folią. Po wyjęciu z piekarnika cisto ostudź i przekrój na pół. Przełóż powidłami śliwkowymi.


      Piernik przekładany powidłami

       

      Polewa:

      4 łyżki cukru

      2 łyżki kwaśnej śmietany

      3 łyżki kakao

      60 g masła

      1 łyżeczka żelatyny

      Żelatynę zalać niewielką ilością gorącej wody. Wymieszać, do rozpuszczenia. Resztę składników zagotować. Dodać żelatynę do reszty masy. Wymieszać dobrze i przestudzić. Jak już lekko zgęstnieje, polać ciasto.

       

      Motyle z piernika

      

      Prtawdziwy motyl, rusałka pawik

  • niedziela, 11 grudnia 2011
    • Piernikowanie i dekorowanie

      Święta tuż, tuż... W końcu i ja poczułam ich zapach. A to za sprawą pierniczków, które upiekłam w sobotni wieczór. Wybrałam nowy przepis Doroty Świątkowskiej. To najsmaczniejsze pierniki jakie kiedykolwiek upiekłam. Czekoladowe, z aromatem pomarańczy i korzennych przypraw... Cudowne... A dziś... przez prawie trzy godziny zdobiłam je lukrem białkowym. To "chwila" relaksu po pracowitym tygodniu. Zdobienie pierników bardzo uspokaja, bo wymaga precyzji. Przepis na pierniczki i lukier białkowy znajdziecie pod tym adresem

      Tak się złożyło, że pierniczki dodaję do akcji MajankiFlowerka oraz Anahitki.

       

      Pierniczki czekoladowe

       

      Składniki na kilka blaszek pierniczków:

      3 i 1/3 szklanki mąki pszennej

      1/2 szklanki kakao

      3/4 szklanki cukru pudru

      3/4 łyżeczki sody oczyszczonej

      2,5 łyżki przyprawy korzennej do piernika (najlepiej domowej)

      szczypta soli

      skórka otarta z 1 pomarańczy

      180 g masła 

      1 jajko

      3/4 szklanki melasy (ewentualnie golden syrupu lub płynnego miodu)

      55 g gorzkiej czekolady, połamanej.

      Mąkę pszenną, kakao, cukier puder, sodę, przyprawę korzenną i sól - wymieszać i przesiać.W garnuszku umieścić masło, melasę, czekoladę. Podgrzewać, mieszając, do rozpuszczenia i połączenia składników. Odłożyć do przestudzenia, choć mieszanka może pozostać lekko ciepła. Do suchych, przesianych składników wbić jajko, dodać rozpuszczoną, lekko ciepłą mieszankę, skórkę z pomarańczy i zmiksować. Powstałą masę (może być na tym etapie klejąca) przełożyć do naczynia, zawinąć szczelnie folią spożywczą i odłożyć do lodówki na 1 - 2 godziny (lub dłużej). Pobyt w lodówce powinien sprawić że masa stężeje i nie będzie się kleiła. Po schłodzeniu ciasto partiami wyjmować z lodówki i wałkować na grubość około 3 mm lub grubsze. Wykrawać dowolne kształty (u mnie były to serca). Piec w temperaturze 180ºC przez 10-12 minut (grubsze odrobinę dłużej). Wystudzić na kratce. Wystudzone pierniczki udekorować.


      Pierniczki czekoladowe

       

      Lukier do ozdoby:

      1 białko

      1 szklanka cukru pudru

      Białko utrzeć z cukrem pudrem np. drewnianą pałką lub łyżką. Nie powinno być najmniejszych grudek w lukrze. Prawdopodobnie trzeba będzie dodać więcej cukru pudru (kilka łyżek - do pół szklanki) co zależy od rozmiarów jajka. Lukier powinien być bardzo gęsty. Gęsty na tyle, że będzie się dało z niego zrobić wzorek. Można zrobić próbę: wziąć na patyczek do szaszłyków małą ilość lukru i zrobić wzorek - nie powinien się rozlewać. Z papieru do pieczenia wykonać rożek, odciąć końcówkę (powinna być bardzo mała). Niektórzy używają do tego strzykawek, rękawów cukierniczych, woreczków z odciętym rogiem. Ja użyłam wykałaczki. Dekorować pierniczki. Lukier zastyga niemal od razu.

      Lukier można zabarwiać barwnikami spożywczymi - wtedy trzeba dodać więcej cukru pudru, bo lukier się rozwodni. Niewykorzystany, dobrze się przechowuje przez noc w temperaturze pokojowej, ale koniecznie w woreczku. Jeśli zastygnie zbyt mocno, wystarczy dodać odrobinę wody.

      Można zrobić również lukier z cukru pudru i wody, jednak ten z białka jest trwalszy i lepiej się przechowuje.


      Pierniczki czekoladowe

      

  • wtorek, 18 października 2011
    • Różowe ciasto bananowe z wiśniami

      Jeszcze zdążyłam. Dodać przepis do Różowej akcji Szarlotek oraz Monami o wdzięcznej nazwie Bananowy song. Ciasto, które miało być różowe. Najbardziej różowy jest jednak lukier...

      Różowe ciasto bananowe z wiśniami


      Składniki:

      1,5 szklanki mąki

      2 budynie wiśniowe

      1 łyżeczka sody

      1 łyżeczka proszku do pieczenia

      1/2 szklanki białego cukru

      2/3 szklanki suszonych wiśni (lub żurawiny)

      125 g miękkiego masła

      1/2 szklanki kwaśnej śmietany

      2 jajka

      2 łyżki syropu wiśniowego dla wzmocnienia koloru

      2-3 rozgniecione banany

      Lukier:

      1 szklanka cukru pudru

      kilka łyżek syropu wiśniowego

       

      Różowy tydzień

       


       

      Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Miękkie masło utrzeć na puch, wbijać po 1 jajku, przesypując cukrem. Dodać śmietanę oraz rozgniecione banany. Mąkę wymieszać z budyniami, sodą, proszkiem do pieczenia. Dodawać porcjami do masy, miksując. Wrzucić wiśnie i jeszcze raz wymieszać.

       

      Przelać ciasto do formy keksowej 35 x 11 cm wysmarowanej tłuszczem i oprószonej bułką tartą lub wyłożonej papierem do pieczenia, piec w temperaturze 175°C przez około 40-50 minut. Sprawdzać patyczkiem czy ciasto jest upieczone.

      Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem lub polać lukrem. W tym celu należy cukier puder wymieszać z syropem wiśniowym. Dodać go tyle, aby lukier był gęsty, ale płynny.

      

      Różowe ciasto bananowe z wiśniami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Różowe ciasto bananowe z wiśniami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      wtorek, 18 października 2011 20:23
  • środa, 29 grudnia 2010
    • Co się odwlecze to... Lebkuchen poświątecznie

      No i nie wytrzymałam, musiałam je upiec. Powód był oczywisty. Mikołaj, mój starszy syn, był rozczarowany, że kilka pierniczków, których dzieciaki nie zdążyły zjeść zostawiliśmy na babcinym świątecznym stole i nie zabraliśmy z powrotem do domu. Ostatni kawałek tortu bezowego z nutellą, który tak mu smakował również... Z choinki korzennych ciastek na razie nie wolno zdejmować, jest zakaz. Mają jeszcze przez jakiś czas zdobić i cudownie pachnieć... I dlatego są Lebkuchen...

      W celu ich upieczenia skorzystałam z przepisu Doroty. Lukier zrobiłam inny niż w oryginale, dodając do cukru pudru sok z cytryny. I świetnie ta orzeźwiająca nutka tutaj pasuje...

      Lebkuchen

      Składniki na 30 sztuk:

      250 g mąki pszennej
      85 g zmielonych migdałów (na mąkę)
      3 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika (najlepiej domowej)
      1 łyżeczka zmielonego cynamonu
      1 łyżeczka proszku do pieczenia
      1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
      200 ml płynnego miodu
      85 g masła
      pół szklanki drobno posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej i cytrynowej*

      Wykonanie:

      Suche składniki: mąkę, migdały, proszek, sodę, przyprawy wymieszać w misce.

      W garnuszku z grubym dnem umieścić masło i miód, podgrzewać, mieszając, do roztopienia masła. Zdjąć z palnika i lekko przestudzić (mieszanka ma jednak być ciepła).

      Do suchych składników wlać ciepłą masę maślano-miodową, dodać kandyzowane owoce i wymieszać (można mikserem), by nie było grudek. Ciasto powinno wyjść lepiące (nie dosypywać mąki). Przykryć ściereczką i odstawić do ostudzenia (zgęstnieje).

      Po tym czasie z ciasta robić kulki wielkości niedużego orzecha włoskiego (powinno Wam wyjść około 30 sztuk). Układać na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia w dużych odległościach od siebie (bardzo rosną). Każdą kulkę spłaszczyć trochę łyżką (ponieważ ciasto bardzo się klei najlepiej maczać ręce w wodzie i wtedy formować kulki, również łyżka, którą je spłaszczamy powinna być wilgotna).

      Piec w temperaturze 180ºC przez 15 minut (nie dłużej, bo będą zbyt kruche). Lebkuchen wyciagnięte prosto z piekarnika będą bardzo miękkie, należy poczekać 2 minuty, potem przenieść je na kratkę do wystudzenia. Później ich wierzch kruszeje, by zmięknąć znów na drugi dzień, po pokryciu lukrem.

      Składniki na lukier:

      1/2 szklanki cukru pudru
      sok z połówki cytryny
      Cukier puder wsypać do miseczki. Wycisnąć sok z cytryny, mieszając i rozcierając grzbietem łyżki. Gdy lukier będzie lejący, polać niedbale pierniki.
      Kolejnego dnia lebkuchen można układać do świątecznych pudełek, są mięciutkie i gotowe do degustacji.

      * jeśli nie posiadacie kandyzowanej skórki cytrynowej warto dodać skórkę otartą z dwóch cytryn

      Lebkuchen

  • sobota, 11 grudnia 2010
    • Ciasteczka migdałowo-pomarańczowe

      Miałam wielką ochotę na ciasteczka. W dodatku bardzo chciałam upiec takie, które w składzie miałyby dużo migdałów i skórki z pomarańczy. Widziałam wiele przepisów na blogach i w sumie sama zczęłam coś kombinować. Najbardziej w ustalaniu odpowiednich proporcji pomógł mi przepis na Kruche ciastka pomarańczowo-orzechowe Dorotus.

      Ciasteczka migdałowo-pomarańczowe

      Składniki:

      150 g masła

      75 g cukru pudru

      2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią

      120 g mąki pszennej

      120 g zmielonych middałów bez skórki (zmieliłam płatki migdałowe)

      1 żółtko

      szczypta soli

      2 łyżki likieru Amaretto

      skórka otarta z 1 sparzonej pomarańczy

      Ciasteczka migdałowo-pomarańczowe

      Mąkę wymieszać z cukram, solą i i migdałami. Dodać likier, skórkę i żółtko. Masło pokroić na kawałki, dodać do reszty składników i zagnieść szybko ciasto. Można podsypać odrobiną mąki, gdyby było zbyt klejące. Zawinąć w kulę i odstawić na 1/2 godziny do lodówki. Następnie rozwałkować na grubość 5 mm na stolnicy wysypanej mąką i wykrawać ciasteczka. Układać na blasze wyłożonej papierem i piec 8-10 minut w temperaturze 200oC. Piekarnik musi być dobrze nagrzany przed włożeniem ciastek, które łatwo tracą kształt pod wpływem temperatury. Wyciągać z piekarnika wtedy, gdy brzegi ciastek będą przyrumienione. Łatwo można ten moment przegapić :) Ostudzić przed lukrowaniem.

      Z tej porcji wychodzi dwie duże blachy ciasteczek.

      Dekoracja ciastek: w kubku utrzeć białko na puszystą masę i stopniowo dodawać cukier puder (potrzeba sporo, ok. szklanki) oraz łyżeczkę likieru Amaretto, dokładnie wymieszać. Lukier powinien być dość gęsty, ale nie tak gęsty jak do dekoracji pierniczków, by mógł dobrze rozsmarowywać się na ciastkach. Po wyłożeniu lukru ciaska posypać słupakmi migdałów i kandyzowaną skórką pomarańczową :) Ciastka wspaniale smakują również bez lukru, ale to jest ich wersja świąteczna, dla mnie nieco za sodka...

      Ciasteczka migdałowo-pomarańczowe

  • poniedziałek, 26 lipca 2010
    • Jagodzianki

      Pyszne jagodzianki znalezione u Majanki :) Przepis autorstwa Tatter.

      Jagodzianki

      Ciasto:

      500g mąki pszennej Użyłam Lubelli do wypieków drożdżowych)

      1 1/2 łyżeczki drożdży instant

      szczypta soli

      1 szklanka mleka

      1 jajko

      1/4 szklanki oleju

      1/2 szklanki cukru

      2 łyżki cukru waniliowego (dałam cukier własnej produkcji)


      Nadzienie:

      300g jagód

      3 łyżki cukru (dałam 2 łyżki waniliowego własnej produkcji i 1 łyżkę zwykłego)

      1 łyżka mąki ziemniaczanej

      jajo i łyżka mleka do smarowania (ja smarowałam białkiem)

      lukier cytrynowy (cukier + sok z cytryny - proporcje "na oko")


      Wykonanie:

      Mąkę połączyć z drożdżami, dodać sól. Wlać mleko, wbić jajo, wymieszać dokładnie. Dodać olej i resztę składników. Zagnieść miękkie, plastyczne ciasto. Zostawić je na godzinę do wyrośnięcia.

      Następnie odgazować, zwinąć w rulon i podzielić na 16 części (ok. 60g). Lekko uformować jak na bułeczki, w kule i znów zostawić na 15 minut.

      Przygotować nadzienie: jagody wymieszać delikatnie z cukrem i mąką ziemniaczaną.

      Z każdej kulki ciasta zrobić placek (można wałkować, ja robiłam dłonią) i na jego środku umieścić kopiastą łyżkę jagodowego farszu. Zlepić placki jak pierogi, dokładnie dociskając. Każdą jagodziankę umieścić złączeniem w dół na blacie stołu i delikatnie, lecz zdecydowanie rolować nadając im kształt owalnych bułeczek (ja nie rolowałam). Gotowe umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zostawić do wyrośnięcia na 45 minut.

      Wyrośnięte jagodzianki posmarować rozmąconym jajem z mlekiem (ja smarowałam białkiem jajka) i włożyć do pieca nagrzanego do 22oC. Piec 15 minut. Po wyjęciu z pieca, cieple jeszcze bułeczki posmarować cytrynowym lukrem.

      Jagodzianki

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Jagodzianki”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 26 lipca 2010 18:53
  • czwartek, 29 kwietnia 2010
    • Półkruche cytrynowe z szarą renetą

      Półkruche cytrynowe z szarą renetą

      W moim menu dawno nie było ciasta z jabłkami. Kiedy zobaczyłam na straganie szare renety nabrałam wielkiej ochoty na ciasto z jabłkami. Najlepiej szybkie i nieskomlikowane. Wymyśliłam takie:

      Około 800 g szarej renety

      Ciasto kruche:

      250 g masła lub margaryny

      3 szklanki mąki

      3/4 szklanki drobnego cukru lub cukru pudru

      1 duże roztrzepane jajko

      3 łyżeczki cukru waniliowego

      3 łyżeczki proszku do pieczenia

      skórka starta z jednej cytryny

      5 łyżek mleka

      3 łyżki oleju

      Lukier: sok z jednej cytryny, cukier puder - ile zabierze

      Składniki kruchego ciasta umieścić w misce, szybko zagnieść i wylepić dno dużej prostokątnej blachy. Jabłka obrać, podzielić na połowy, wydrążyć środki. Delikatnie (jedna połówka obok drugiej, grzbietem do góry) wcisnąć w ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC na około 50 minut (do zrumienienia wierzchu). Polać lukrem gorące lub wystudzone. U mnie kroi się takie ciasto zaraz po wyjęciu z piekarnika.

      Półkruche cytrynowe z szarą renetą

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      czwartek, 29 kwietnia 2010 15:44

Kalendarz

Lipiec 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny





Skrzynka pocztowa Napisz do mnie






Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne

myTaste.pl

Przepisy Na - katalog kulinarny

zobacz moją galerię na mniamspinka.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl

rondel



zBLOGowani.pl




banner przepis miesiaca




Darmowe fotoblogi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...