Malinowa czerwień

Wpisy otagowane „makaron”

  • środa, 18 października 2017
  • środa, 04 października 2017
    • Zupa kurkowa z makaronem orzo

      Dzisiaj na blogu zupa kurkowa z dodatkiem makaronu orzo. Smacznego!

      Zupa kurkowa z makaronem orzo

      Składniki:

      2 golonki z indyka
      1/2 dużego seler
      2 średnie marchwie
      4 ząbki czosnku
      250 g kurek
      pół cebuli
      2/3 makaronu orzo
      1 listek laurowy
      kilka ziaren ziela angielskiego
      sól i pieprz (najlepiej świeżo mielony)
      3 łyżki posiekanej natki pietruszki
      2 łyżki posiekanego lubczyku
      2 łyżki listków majeranku (ew. suszonego)

      łyżka przyprawy do zup bez glutaminianu sodu
      2/3 szklanki słodkiej śmietanki 18%

      Mięso umyć, włożyć wraz z listkiem laurowym i zielem do garnka, wypełniając go do 2/3 zimną wodą. Gotować ok. 40 minut. Selera i marchew obrać, umyć, zetrzeć na grubej tarce. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Kurki przelać wrzątkiem, oczyścić i pokroić większe sztuki na kawałki. Grzyby wrzucić do wywaru. Po 10 minutach dodać selera i marchew oraz obrany i posiekany  drobno czosnek. Gotować aż mięso i warzywa będą miękkie. Wówczas dodać przyprawę do zup, natkę, zioła i pieprz do smaku (najlepiej świeżo mielony). Mięso wyjąć, zdjąć skórę, oddzielić od kości, pokroić i dodać do zupy. Zabielić słodką śmietanką. Gotować jeszcze minutę. Zupę podawać gorącą.

      Zupa kurkowa z makaronem orzo

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (8) Pokaż komentarze do wpisu „Zupa kurkowa z makaronem orzo”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 04 października 2017 11:21
  • poniedziałek, 05 czerwca 2017
  • środa, 22 lutego 2017
  • piątek, 10 lutego 2017
  • środa, 01 lutego 2017
    • Rosół z kurczaka

      Na moim blogu były przepisy na wszystkie popularne zupy, ale nie było klasycznego rosołu. Czas nadrobić zaległości.

      Zwykle gotuję rosół na samym kurczaku, ale lepszy według mnie jest taki z dodatkiem wołowiny. Zwyklę kupuję szponder wołowy, a mięso po ugotowaniu obieram z kości i skór i wykorzystuję do krokietów bądź pierogów.

      Rosół z kurczaka

      Składniki:

      2 ćwiartki z kurczaka
      ew. kawałek wołowiny (szponder)
      2 marchewki

      1 duży seler
      1 pietruszka
      1/2 pora
      1 średnia cebula
      4 ząbki czosnku

      kilka suszonych grzybów
      2-3 listki laurowe
      kilka kulek ziela angielskiego
      pęczek natki pietruszki lub lubczyku
      sól i pieprz
      1 łyżka przyprawy warzywnej
      maggi

      Umyte ćwiartki z kurczaka (i wołowinę), obrane warzywa (selera przekroić na pół), natkę, ziele, liście laurowe i grzyby zalać zimną wodą w dużym garnku, aby przykryła warzywa i mięso. Po zagotowaniu zdjąć szumy i przykryć. Cebulę przekroić na pół i opalić na palniku przed włożeniem do wywaru. Gotować rosół na bardzo małym ogniu pod przykryciem aż mięso będzie zupełnie miękkie. Warzywa, grzyby, zioła i mięso wyjąć (łyżką cedzakową), a wywar przecedzić. Doprawić solą, pieprzem, przyprawą i maggi. Podawać z ugotowanym makaronem (najlepsze będą nitki), pokrojoną drobno marchewką z rosołu posiekaną natką pietruszki.

      Rosół z kurczaka

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (12) Pokaż komentarze do wpisu „Rosół z kurczaka”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 01 lutego 2017 12:35
  • poniedziałek, 23 stycznia 2017
  • piątek, 25 listopada 2016
    • Lasagne z cukinią, pieczarkami i serem pleśniowym

      Dzisiaj na blogu wegetariańska wersja lasagne. Farsz stanowią pieczarki i cukinia oraz ser z niebieską pleśnią. Zrezygnowałam z sosu pomidorowego, a każdą warstwę makaronu polałam sosem beszamelowym doprawionym ziołami.

      Lasagne z cukinią, pieczarkami i serem pleśniowym

      Składniki:

      ok. 250 g makaron typu lasagne
      250 g sera żółtego do starcia na wierzch

      Farsz:

      trzy młode cukinie
      1 cebula
      500 g pieczarek
      4 ząbki czosnku

      sól, pieprz
      olej do smażenia
      150 g sera z niebieską pleśnią

      Sos beszamelowy:

      2 łyżki masła
      2 łyżki mąki
      1 szklanka wody
      1,5 szklanki mleka
      pół szklanki słodkiej śmietanki
      2 łyżeczki ziół do pizzy
      sól i pieprz

      Farsz:

      Cukinię zetrzeć wraz z łupką na grubej tarce  i udusić na niewielkiej ilości oleju z wodą, dodatkiem ziół, soli i pieprzu. Wkruszyć ser i gotować do jego rozpuszczenia. Zostawić około 2/3 szklanki płynu w cukinii, ponieważ płyn wsiąknie w makaron, przez co będzie miękki. Zdjąć z ognia, na tej samej patelni podsmażyć posiekaną w kostkę cebulę, pokrojone w kostkę pieczarki, dodając pod koniec posiekany czosnek. Wymieszać z cukinią. 

      Sos beszamelowy:

      Masło stopić w rondelku, dodać mąkę, i mieszając, wlewać wodę z mlekiem. Mieszać aż sos będzie gładki, bez grudek. Wlać słodką śmietankę, dodać zioła, sól i pieprz i po zagotowaniu wyłączyć.

      Wykonanie:

      Układać lazanię w formie warstwami, zaczynając od płatów makaronu. Następnie wyłożyć farsz cukiniowy, znów makaron, farsz, makaron, farsz, aż do wyczerpania sosu.  Jako ostatnią warstwę układamy makaron.

      Całość polać beszamelem, posypać startym serem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200oC na ok. 45 minut lub 175o na termoobiegu. (makaron ma być zupełnie miękki). Wierzch najlepiej przykryć folią aluminiową, by ser za bardzo się nie przyrumienił.

      Lasagne z cukinią, pieczarkami i serem pleśniowym

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Lasagne z cukinią, pieczarkami i serem pleśniowym”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      piątek, 25 listopada 2016 10:04
  • wtorek, 25 października 2016
    • Spaghetti bolońskie z brokułami

      Nie wiedząc o tym, że dziś obchodzimy Światowy Dzień Makaronu, przygotowałam ciekawy sos do makaronu. Dziś jednak inna makaronowa propozycja, a mianowicie spaghetti bolońskie z brokułami.

      Spagetti bolońskie z brokułami

      Składniki:

      300 g makaronu spagetti
      1 brokuł podzielony na różyczki

      500 g chudego mięsa mielonego (wieprzowego lub wieprzowo-wołowego))
      1 duża cebula
      3-4 ząbki czosnku
      2 łyżki ziół do pizzy
      sól i pieprz, cukier do smaku
      czerwony ocet balsamiczny - 1-2 łyżki
      olej do smażenia
      puszka krojonych pomidorów bez skórki
      1 szklanka passaty pomidorowej
      2 łyżki koncentratu pomidorowego
      słodka papryka w proszku
      100 g sera żółtego, najlepiej parmezanu, ale może być dowolny, nawet miękki ser

      Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju, dodać mięso oraz zmiażdżony czosnek. Usmażyć. Zalać szklanką wrzątku i dusić minimum 10 minut. Dodać pomidory z puszki, passatę, koncentrat pomidorowy. Jeżeli nie używamy pomidorów w puszce lub świeżych, wówczas dodajemy więcej passaty. Dodać zioła, słodką paprykę, doprawić solą, pieprzem, cukrem oraz octem balsamicznym.
      W dużym garnku zagotować wodę na makaron, dodając pod koniec łyżkę soli. Wrzucić makaron i ugotować al dente. W mniejszym garnku zagotować wodę z solą i cukrem i wrzucić brokuły na 2-3 minuty. Odcedzić, przelać zimną wodą. Makaron odcedzić, wyłożyć do niego gorący sos i dokładnie wymieszać. Wyłożyć na talerze, na wierzchu ułożyć brokuły i posypać startym serem. Od razu podawać.

      Spagetti bolońskie z brokułami

      Spagetti bolońskie z brokułami

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Spaghetti bolońskie z brokułami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      wtorek, 25 października 2016 13:45
  • poniedziałek, 19 września 2016
  • czwartek, 17 marca 2016
    • Lazagne ze szpinakiem i cukinią

      Lazagne ze szpinakiem i cukinią

      Składniki:

      około 250 g makaron typu lasagne
      250 g sera żółtego (użyłam salami)

      Farsz:

      dwa opakowania świeżego szpinaku
      4 ząbki czosnku
      sól, pieprz
      1 łyżka masła
      400 g chudego twarogu śmietankowego (zmielonego)
      100 g sera z niebieską pleśnią
      1 młoda cukinia

      Sos beszamelowy:

      2 łyżki masła
      2 łyżki mąki
      1 szklanka wody
      1,5 szklanki mleka
      pół szklanki słodkiej śmietanki
      2 łyżeczki ziół do pizzy
      sól i pieprz

      Farsz:

      Masło stopić, wrzucać partiami szpinak i posiekany czosnek i smażyć. Można dolać 2 łyżki wody. Dodać pokruszony ser pleśniowy. Kiedy szpinak zwiędnie i straci na objętości, zdjąć z ognia i wymieszać z twarogiem. Doprawić solą i pieprzem. Cukinię zetrzeć razem z łupą na tarce do mizerii w bardzo cienkie plastry.

      Sos beszamelowy:

      Masło stopić w rondelku, dodać mąkę, i mieszając, wlewać wodę z mlekiem. Mieszać aż sos będzie gładki, bez grudek. Wlać słodką śmietankę, dodać zioła, sól i pieprz i po zagotowaniu wyłączyć.

      Wykonanie:

      Układać lazanię w formie warstwami zaczynając od płatów makaronu. Posmarować 3 łyżkami beszamelu. Następnie wykładamy szpinak z twarogiem i plastry cukinii. Potem makaron, beszamel, znów szpinak z twarogiem i cukinię. Jako ostatnią warstwę układamy makaron.

      Polewać całość beszamelem, posypać startym serem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200oC na ok. 45 minut lub 175o na termoobiegu. (makaron ma być zupełnie miękki). Wierzch najlepiej przykryć folią aluminiową, by ser za bardzo się nie przyrumienił.

       

      banner przepis miesiaca

      Lazagne ze szpinakiem i cukinią

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Lazagne ze szpinakiem i cukinią”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      czwartek, 17 marca 2016 08:29
  • wtorek, 08 marca 2016
    • Lasagne z farszem mięsnym i warzywnym

      Składniki:

      około 250 g makaron typu lasagne
      150 g sera żółtego

      Farsz mięsny:

      500 g mięsa mielonego (najlepiej chudej wieprzowiny)
      1 cebula
      dwa ząbki czosnku
      sól, pieprz i cukier do smaku
      łyżeczka papryki słodkiej
      1 puszka pomidorów
      2 łyżki koncentratu pomidorowego
      1 łyżka przyprawy do pizzy
      1 łyżka octu balsamicznego
      olej

      Farsz warzywny:

      3 liście kapusty pekińskiej lub kawałek kapusty białej albo włoskiej
      1 czerwona papryka
      1/2 młodej cukinii
      1 puszka pomidorów
      1 cebula
      2 łyżki koncentratu pomidorowego
      200 g dyni (po obraniu)
      3 ząbki czosnku
      łyżeczka papryki słodkiej
      1 łyżka przyprawy do pizzy
      1 łyżka octu balsamicznego
      sól, pieprz i cukier do smaku
      posiekana natka pietruszki
      olej

      Sos beszamelowy:

      2 łyżki masła
      2 łyżki mąki
      1 szklanka wody
      1 szklanki mleka
      pół szklanki słodkiej śmietanki
      pół łyżeczki gałki muszkatołowej
      sól i pieprz

      Farsz mięsny:

      Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć. Pod koniec dodać posiekany czosnek. Dodać mięso i usmażyć. Wlać szklankę wody i dusić. Dodać pomidory, koncentrat, ocet, zioła i paprykę. Gotować kilkanaście minut aż płyn nieco zgęstnieje. Doprawić octem, solą, cukrem i pieprzem.

      Farsz warzywny:

      Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć. Pod koniec dodać posiekany czosnek. Następnie dodać starte na drobnej tarce dynię i cukinię, poszatkowaną kapustę i pokrojoną w kostkę paprykę. Wlać pół szklanki wody i dusić do miękkości. Dodać pomidory, koncentrat, ocet, zioła i paprykę. Gotować kilkanaście minut aż płyn nieco zgęstnieje. Dodać posiekaną natkę pietruszki. Doprawić do smaku octem, solą, cukrem i pieprzem.

      Sos beszamelowy:

      Masło stopić w rondelku, dodać mąkę, i mieszając, wlewać wodę z mlekiem. Mieszać aż sos będzie gładki, bez grudek. Wlać słodką śmietankę, dodać gałkę muszkatołową, sól i pieprz i po zagotowaniu wyłączyć.

      Wykonanie:

      Układać lazanię w formie warstwami sosów (naprzemiennie warzywny i mięsny) i makaronu na zmianę, zaczynając od płatów makaronu. Jako ostatnią warstwę układamy makaron.

      Polewać całość beszamelem, posypać startym serem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200oC na ok. 30 minut (makaron ma być zupełnie miękki. Wierzch najlepiej przykryć folią aluminiową, by ser za bardzo się nie przyrumienił.

      banner przepis miesiaca


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Lasagne z farszem mięsnym i warzywnym”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      wtorek, 08 marca 2016 07:57
  • poniedziałek, 01 lutego 2016
  • poniedziałek, 25 stycznia 2016
  • poniedziałek, 11 stycznia 2016
    • Rosół z gęsi i kaczki

      Zazwyczaj jadamy rosół na kurczaku lub kurczaku i wołowinie. Tym razem zamarzył mi się rosół z kaczki i pierogi z gęsiną. Kupiłam zatem oba rodzaje mięsa i ugotowałam przepyszny rosół na obu rodzajach mięsa. Rosół był bardzo esencjonalny, ale i bardzo tłusty. Kiedy ostygł, zdjęłam z niego większość tłuszczu, ale mimo tego zachował swój aromat. Mięso, tak jak wspomniałam, zużyłam do przygotowania farszu na pierogi.

      Rosół z gęsi i kaczki

      Składniki:

      2 piersi z gęsi ze skórą
      2 nogi z kaczki
      2 marchewki

      1 duży seler
      1 pietruszka
      1/2 pora
      kawałek włoskiej kapusty
      1 średnia cebula
      4 ząbki czosnku

      kilka suszonych grzybów
      2-3 listki laurowe
      kilka kulek ziela angielskiego
      pęczek natki pietruszki lub lubczyku
      sól i pieprz
      1 łyżka przyprawy warzywnej
      maggi

      Mięso z gęsi i kaczki, obrane warzywa (selera przekroić na pół), natkę, ziele, liście laurowe i grzyby zalać zimną wodą w dużym garnku, aby przykryła warzywa i mięso. Po zagotowaniu zdjąć szumy i przykryć. Cebulę przekroić na pół i opalić na palniku przed włożeniem do wywaru. Gotować na bardzo małym ogniu pod przykryciem aż mięso będzie zupełnie miękkie. Wszystkie warzywa i mięso wyjąć (łyżką cedzakową), a wywar ostudzić. Włożyć do lodówki, najlepiej na noc i kiedy pojawi się warstwa tłuszczu na wierzchu, zdjąć ok. 3/4 tłuszczu. Jeszcze raz zagotować, doprawić solą, pieprzem, przyprawą i maggi. Podawać z ugotowanym makaronem (najlepsze będą nitki). Ugotowane i oczyszczone ze skóry i kości mięso można wykorzystać do krokietów lub pierogów. Natomiast selera, pietruszkę i marchew zużyłam do sałatki jarzynowej. Rosół można udekorować natką pietruszki.

      Rosół z gęsi i kaczki

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (12) Pokaż komentarze do wpisu „Rosół z gęsi i kaczki”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 11 stycznia 2016 10:36
  • niedziela, 25 października 2015
    • Muszle zapiekane z sosem pomidorowo-paprykowym i chorizo

      Z okazji Światowego Dnia Makaronu na moim blogu makaronowa propozycja.

      Muszle zapiekane z sosem pomidorowo-paprykowym i chorizo

      Muszle zapiekane z sosem pomidorowo-paprykowym i chorizo

      Składniki:

      200 g makaronu w kształcie dużych muszli
      250 g chudego mięsa mielonego (wieprzowego lub wieprzowo-wołowego)
      po 1/3 papryki czerwonej, żółtej i zielonej
      1 mała cebula
      kawałek kiełbasy chorizo
      2 ząbki czosnku
      1 łyżka ziół do pizzy
      sól i pieprz, cukier do smaku
      słodka papryka w proszku
      czerwony ocet balsamiczny - 1-2 łyżki
      olej do smażenia
      1 szklanka passaty pomidorowej
      2 łyżki koncentratu pomidorowego
      1/2 szklanki słodkiej śmietanki 18%
      posiekana natka pietruszki - 2-3 łyżki
      150 g miękkiego sera żółtego

      Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju, dodać mięso oraz zmiażdżony czosnek. Usmażyć. Kiełbasę obrać ze skóry, pokroić razem z papryką w drobną kosteczkę. Mięso, kiełbasę i paprykę umieścić w garnku. Zalać szklanką wrzątku i gotować kilka minut, aż papryka zmięknie. Dodać passatę i koncentrat pomidorowy, słodką paprykę i zioła. Wlać śmietankę doprawić solą, pieprzem, cukrem oraz octem balsamicznym, dodając pod koniec posiekaną natkę pietruszki. Część rzadkiego sosu zlać do osobnego naczynia.
      W dużym garnku zagotować wodę na makaron, dodając pod koniec łyżkę soli i łyżkę oleju. Wrzucić makaron i ugotować al dente. Makaron odcedzić i zahartować zimną wodą na sitku. Blachę wyłożyć długim kawałkiem folii aluminiowej (boki powinny okryć wierzch) Gęsty sos nakładać łyżeczką, napełniając muszle makaronowe. Układać pod skosem na blasze. Z wierzch muszle polać odłożonym płynem, posypać żółtym serem i zapiec przykryte wystającymi płatami folii - 30 minut, 190oC.

      Światowy Dzień Makaronu 2015  Jesień pełna warzyw

      Muszle zapiekane z sosem pomidorowo-paprykowym i chorizo

      Muszle zapiekane z sosem pomidorowo-paprykowym i chorizo

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (12) Pokaż komentarze do wpisu „Muszle zapiekane z sosem pomidorowo-paprykowym i chorizo”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      niedziela, 25 października 2015 17:09
  • piątek, 23 października 2015
    • Tagliatelle z polędwiczką, borowikami, dynią i śliwkami

      Dzisiaj na blogu danie w jesiennym klimacie. Bo dynia, borowiki i jeszcze śliwki do tego. Jest jeszcze kawałek mięsiwa i trochę klusek. A wszystko to doprawione aromatycznymi ziołami... Grzyby nazbieraliśmy sobie w lesie, nie za dużo, w sam raz na 2 obiady...

      Tagliatelle z polędwiczką, z borowikami, dynią i śliwkami

      Składniki:

      1 polędwiczka wieprzowa

      ok. 300 g świeżych grzybów (najlepsze prawdziwki)

      ok. 250 g dyni

      6-7 śliwek

      1 mała cebula

      3-4 ząbki czosnku

      sól, słodka i ostra papryka, pieprz cytrynowy, mielony kminek, tymianek, rozmaryn, suszony czosnek

      olej do smażenia

      posiekana natka pietruszki

      1/2 szklanki słodkiej śmietanki

      Polędwiczkę umyć, osuszyć, pokroić w grube plastry i rozbić (wystarczy przegubem dłoni). Natrzeć mięso z obu stron solą, słodką i ostrą papryką, pieprzem cytrynowym, mielonym kminkiem, tymiankiem, rozmarynem i suszonym czosnkiem. Odłożyć na pół godziny do lodówki. Następnie obsmażyć z obu stron na oleju. Przełożyć do garnka, zalać szklanką wrzątku i dusić pod przykryciem ok. pół godziny. W tym czasie oczyścić grzyby, pokroić na grube kawałki, a cebulę w grubą kostkę i podsmażyć na oleju pozostałym po smażeniu mięsa. Pod koniec dodać posiekany drobno czosnek i jeszcze chwilę smażyć. Przełożyć grzyby z cebulą i czosnkiem do mięsa. Dynię obrać, pokroić na kawałki, a śliwki wypestkować i pokroić w ćwiartki. Dodać do mięsa, kiedy będzie już prawie miękkie i gotować aż dynia będzie al dente. Wlać pod koniec śmietankę, dodać posiekaną  natkę i doprawić do smaku tymi samymi przyprawami, które użyliśmy wcześniej.

      Polędwiczki podałam z pełnoziarnistym makaronem tagliatelle. Świetnie będzie również smakować z kaszą gryczaną lub jęczmienną.

      Tagliatelle z polędwiczką, z borowikami, dynią i śliwkami

        Sposób na dynię 2015  Na grzyby 2015


      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Tagliatelle z polędwiczką, borowikami, dynią i śliwkami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      piątek, 23 października 2015 09:38
  • niedziela, 06 września 2015
  • wtorek, 28 lipca 2015
    • Zupa borówkowa z makaronem

      Moja babcia Wandzia na Wigilię jako ostatnie danie podawała zupę z borówek. Latem zebrane owoce zagotowywała z cukrem, przelewała do słoików i pasteryzowała. Taka zupa zalecana jest jako poprawiające trawienie po obfitych i ciężkostrawnych daniach z grochem, kapustą, cebulą i grzybami.

      Latem babcia gotowała zupę z czereśni, której smak także spróbuję odtworzyć, bo zamroziłam kilka porcji tych pysznych owoców. Z borówek (tak mówi się w moim regionie na popularne jagody) ugotowałam w ubiegłym tygodniu pyszną zupę, choć miała inny smak niż ta babcina, bo doprawiłam ją wanilią, goździkami i cynamonem, a podałam z makaronem w kształcie małych kokardek. Choć nie przepadam za zupami na słodko, zjadłam ją z przyjemnością.

      Zupa borówkowa z makaronem

      Składniki:

      1,5 litra wody
      1/2 litra czarnych borówek
      miąższ z 1 laski wanilii lub 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią

      1/2 szklanki słodkiej śmietanki 18%
      1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
      kilka goździków

      ok. 1 płaska łyżeczka cynamonu
      szczypta soli
      cukier do smaku
      1 szklanka drobnego makaronu

      Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu, odcedzić i ostudzić. Wodę wlać do do garnka, z laski wanilii usunąć nasionka i umieścić w garnuszku. Włożyć do wody również opróżnioną z nasionek laskę wanilii oraz goździki. Wsypać umyte jagody, dodać sól, cukier i ewentualnie cukier waniliowy. Gotować ok. 10 minut. Śmietankę wymieszać z mąką i wlać do gotującej się zupy. Mieszając zagotować. Doprawić do smaku cynamonem i ewentualnie cukrem. Zupę przestudzić. Porcję makaronu wyłożyć na talerz i wlać zupę. Podawać ciepłą lub schłodzoną. Wierzch można udekorować listkami mięty.

      Zupa borówkowa z makaronem

      Zupa borówkowa z makaronem

      Lekkie i szybkie dania na upalne dni  Letnie owoce
      
      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (14) Pokaż komentarze do wpisu „Zupa borówkowa z makaronem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      wtorek, 28 lipca 2015 13:12
  • piątek, 30 stycznia 2015
    • Zapiekane muszle makaronowe z wołowiną, grzybami, ricottą i cukinią

      Dzisiaj zapraszam Was na danie makaronowe, trochę włoskie, jednak z polskim akcentem, a mianowicie z dodatkiem borowików z podkarpackiego lasu... Makaronowe muszelki nadziewałam mieloną wołowiną, podduszoną z prawdziwkami, tartą cukinią, wymieszane z serkiem ricotta. Zapiekłam je w sosie pomidorowym. Danie najlepiej podać z lekką surówką lub sałatą z winegretem.

      Muszle faszerowane wołowiną, grzybami, cukinią i ricottą

      Składniki:

      ok. 1/2 opakowanie makaronu muszle
      250 g mielonej wołowiny
      200 g mrożonych borowików (w sezonie najlepiej użyć świeżych)
      250 g ricotty
      1 młoda cukinia
      1 mała cebula
      3 ząbki czosnku
      1 łyżka włoskich ziół
      2 łyżki posiekanej natki pietruszki
      olej do smażenia
      sól i czarny pieprz

      Sos:

      3 łyżki oleju
      puszka krojonych pomidorów
      szklanka passaty pomidorowej
      1-2 łyżki koncentratu pomidorowego
      1 łyżka słodkiej papryki
      1 płaska łyżka ziół do pizzy
      sól, cukier i pieprz do smaku

      Cebulę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na oleju, dodać mięso i usmażyć, dodać rozmrożone i pokrojone na kawałki grzyby i smażyć kilka minut. Cukinię umyć, razem ze skórką zetrzeć na grubej tarce, dodać do mięsa i grzybów. Dodać zioła i posiekaną natkę. Dusić do momentu aż odparuje cały sos. Następnie ostudzić i wymieszać z ricottą. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

      Przygotować sos. Rozgrzać olej, wrzucić pomidory i smażyć 2-3 minuty, mieszając drewnianą łyżką. Dodać passatę oraz koncentrat i gotować kilka minut. Dodać słodką paprykę w proszku oraz zioła. Pod koniec dodać do smaku sól, pieprz, a w razie potrzeby cukier. 

      Makaron ugotować al dente w osolonym wrzątku z odrobiną oleju. Odcedzić, delikatnie zahartować zimną wodą i odcedzić. Nadziewać farszem mięsnym.
      Sos wylać na blachę lub naczynie do zapiekania. Na sosie ułożyć nadziane muszle makaronowe i zapiekać 30 minut w temperaturze 180oC Wierzch można przykryć folią aluminiową by makaron nie wysechł.

      Muszle faszerowane wołowiną, grzybami, cukinią i ricottą

      Muszle faszerowane wołowiną, grzybami, cukinią i ricottą

      Zima  we Włoszech  Zimowy Obiad  Walentynkowe menu

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (14) Pokaż komentarze do wpisu „Zapiekane muszle makaronowe z wołowiną, grzybami, ricottą i cukinią”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      piątek, 30 stycznia 2015 13:02
  • niedziela, 21 grudnia 2014
    • Zupa grzybowa z łazankami w kształcie gwiazdek

      Zamiast tradycyjnej zupy grzybowej moja mama na wigilijną kolację podaje żur z grzybami. W ubiegłym roku przed świętami ugotowałam czystą zupę grzybową z łazankami w kształcie gwiazdek, ale nie zdążyłam opublikować wpisu. Na szczęście zrobiłam zdjęcia, żeby pokazać Wam zupę, która bardzo smakowała mnie i moim trzem facetom.

      Zupa grzybowa z łazankami w kształcie gwiazdek

      Składniki na zupę:

      100 g suszonych grzybów,
      1 niewielka marchew
      1 niewielka pietruszka
      kawałek pora
      kawałek selera
      2 ząbki czosnku
      pół pęczka natki pietruszki lub lubczyku
      kilka ziarenek czarnego pieprzu
      kilka ziarenek ziela angielskiego
      kilka ziarenek jałowca
      łyżeczka rozmarynu
      2-3 liście laurowe
      sól i pieprz do smaku
      posiekana natka pietruszki do podania

      Składniki na łazanki:

      250 g mąki
      1 jajko
      1/2 łyżeczki soli
      łyżka oleju
      ok 2/3 szklanki bardzo ciepłej wody

      Grzyby przepłukać zimną wodą, następnie zalać 2 szklankami wody, delikatnie posolić, zostawić na noc. Następnego dnia ugotować w tej samej wodzie (25-30 minut) Umytą i pokrojoną włoszczyznę (razem z nacią pietruszki lub lubczyku) zalać 2 litrami zimnej wody, dodać zioła i gotować do miękkości. Następnie wlać grzyby wraz z wywarem i gotować jeszcze 10 minut. Łyżką cedzakową wyjąć zioła i włoszczyznę lub przelać przez sito. Grzyby można wszystkie zostawić w zupie albo tylko kilka, resztę można wykorzystać do przygotowania uszek. Zupę doprawić solą i pieprzem. Podawać z łazankami. Wierzch posypać posiekaną natką pietruszki.

      Przygotowanie łazanek.

      W mące zrobić dołek, dodać jajko i dolewać porcjami wodę, mieszając. Na końcu dodać olej i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto podzielić na 2 porcje (to zależy od ilości miejsca do rozwałkowania ciasta), każdą rozwałkowywać na grubość 2 milimetrów. Wykrawać małą foremką gwiazdki. Gotować na średnim ogniu do miękkości (ok. 5 minut od wypłynięcia na powierzchnię) w dużej ilości osolonego wrzątku z łyżką oleju. Następnie łyżką cedzakową wyłowić makaron, dodając go na talerze lub bezpośrednio do zupy.

      Zupa grzybowa z łazankami w kształcie gwiazdek

      Wigilia 2014  Lekkie niskokaloryczne Święta oraz Sylwester

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (8) Pokaż komentarze do wpisu „Zupa grzybowa z łazankami w kształcie gwiazdek”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      niedziela, 21 grudnia 2014 09:40
  • poniedziałek, 10 listopada 2014
  • wtorek, 28 października 2014
    • Cannelloni z pomidorowym indykiem i cukinią pod dyniowym beszamelem

      To chyba moja druga dopiero przygoda z makaronem cannelloni. I choć faszerowanie wąskich rurek sprawiało mi na początku pewną trudność, to jednak myślę, że w najbliższym czasie jakieś danie z użyciem cannelloni powtórzę. Makaron nafaszerowałam mięsem z indyka w pomidorach, z dodatkiem tartej cukinii. Dodałam również kilka pomidorów z oliwy i zielone oliwki, bo prosiły się o niezwłoczne ich zużycie... Do beszamelu dodałam nieco zmiksowanej dyni. Dzięki temu zyskało lekko żółty kolor i dyniowy aromat.

      Cannelloni z pomidorowym indykiem i cukinią pod dyniowym beszamelem

      Składniki:

      1 opakowanie makaronu cannelloni
      150 g sera żółtego, startego
      na drobnych oczkach (użyłam Goudę, Ementalera i Złotego Mazura)

      słodka papryka do posypania

      Farsz:

      500 g mięsa mielonego z indyka
      4 ząbki czosnku
      1 duża cebula
      2 młode cukinie
      puszka krojonych pomidorów
      2 łyżki koncentratu pomidorowego
      pół pęczka posiekanej natki pietruszki
      1 łyżka ziół do pizzy
      1 łyżka oregano
      sól, cukier i pieprz do smaku
      olej do smażenia

      Sos:

      2 łyżki masła
      2 łyżki mąki
      1 szklanka zimnego mleka
      1 szklanka słodkiej śmietanki 12%
      szczypta gałki muszkatołowej
      sól i pieprz
      pół szklanki musu z dyni

      Rozgrzać 3-4 łyżki oleju, wrzucić posiekaną w kostkę cebulę, smażyć na małym ogniu aż delikatnie się zrumieni. Dodać posiekany drobno czosnek, a po minucie mięso i usmażyć. Do mięsa dodać starte na grubej tarce (nieobrane) cukinie i dusić do odparowania płynu. Dodać pomidory i koncentrat oraz zioła, oregano i natkę. Gotować kilka minut, doprawić solą i pieprzem i ewentualnie cukrem. Do farszu można również dodać kilka posiekanych pomidorów w oliwie oraz zielonych oliwek. Farsz nieco przestudzić. Następnie nafaszerować suche rurki makaronu. Ułożyć w  w naczyniu żaroodpornym, jedną obok drugiej.

      Przygotować sos. Masło stopić w rondelku, dodać mąkę, mieszając powoli wlewać mleko, mieszając trzepaczką. Kiedy mąka się rozpuści, wlać śmietankę, puree z dyni, mieszając sos trzepaczką, zagotować. Dodać gałkę muszkatołową, doprawić solą i pieprzem.

      Makaron zalać ciepłym sosem beszamelowym i dokładnie rozprowadzić, by sos przykrył makaron z każdej strony. Naczynie żaroodporne (przykryte) włożyć do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C z termoobiegiem (200°C bez termoobiegu) na 45 minut. Po 30 minutach wyjąć, posypać startym serem i słodką papryką w proszku. Zapiekać do rozpuszczenia się sera.

      

      Cannelloni z pomidorowym indykiem i cukinią pod dyniowym beszamelem

      Cannelloni z pomidorowym indykiem i cukinią pod dyniowym beszamelem

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (13) Pokaż komentarze do wpisu „Cannelloni z pomidorowym indykiem i cukinią pod dyniowym beszamelem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      wtorek, 28 października 2014 13:45
  • czwartek, 09 października 2014
    • Żółte cukinie zapiekane z makaronem, kurczakiem i warzywami

      Kiedy nadchodzi jesień zawsze przychodzi mi ochota na kolorowe faszerowane warzywa... Kiedy na warzywnym stoisku zobaczyłam małe, żółte, okrągłe cukinie od razu wrzuciłam do koszyka z myślą o ich faszerowaniu i zapiekaniu. Choć wolę zieloną, podłużną cukinię, to w tym przypadku te egzemplarze ładnie prezentowały się na talerzu. A farsz. Możecie zrobić dowolny. Ważne by był pikantny...

      Żółte cukinie zapiekane z makaronem, kurczakiem i warzywami

      Żółte cukinie zapiekane z makaronem, kurczakiem i warzywami

      Składniki:

      kilka sztuk młodych cukinii - wykorzystałam żółte okrągłe
      200 g makaronu świderki
      2 filety z kurczaka
      1 cebula
      3-4 ząbki czosnku
      pół szklanki mrożonego groszku
      1 niewielka czerwona papryka
      pół puszki kukurydzy
      2 mięsiste pomidory
      2 łyżki słodkiej papryki
      łyżka ziół do pizzy
      3 łyżki koncentratu pomidorowego
      3 łyżki posiekanej natki pietruszki
      150 g mozzarelli
      olej do smażenia

      Przygotować farsz. Makaron ugotować al dente w osolonym wrzątku. Cebulę pokroić, zeszklić na oleju, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojone w kostkę filety z kurczaka i usmażyć. Dodać szklankę wody, pokrojoną w kostkę paprykę, groszek i kukurydzę. Gotować kilka minut, następnie dodać obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory, słodką paprykę i zioła, natkę i koncentrat. Gotować aż sos się nieco zredukuje. Wymieszać z makaronem i 2/3 porcji tartej mozzarelli. Doprawić solą i pieprzem, można również dodać nieco ulubionej przyprawy do kurczaka lub dań meksykańskich.
      Cukinie umyć, przekroić wzdłuż na pół, a łyżeczką wydrążyć środki z pestkami. Wysmarować w środku i na zewnątrz olejem, delikatnie posolić. Napełniać farszem nieco ponad brzegi. Posypać resztą mozzarelli. Zapiekać przykryte folią i podlane wodą w naczyniu żaroodpornym ok. 40 minut w temperaturze 175oC.

      Smaczna Jesień

      Żółte cukinie zapiekane z makaronem, kurczakiem i warzywami

      Żółte cukinie zapiekane z makaronem, kurczakiem i warzywami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (13) Pokaż komentarze do wpisu „Żółte cukinie zapiekane z makaronem, kurczakiem i warzywami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      czwartek, 09 października 2014 08:25
  • piątek, 03 października 2014

Kalendarz

Październik 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny





Skrzynka pocztowa Napisz do mnie






Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne

myTaste.pl

Przepisy Na - katalog kulinarny

zobacz moją galerię na mniamspinka.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl

rondel



zBLOGowani.pl




banner przepis miesiaca




Darmowe fotoblogi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...