Malinowa czerwień

Wpisy otagowane „Coca-cola”

  • wtorek, 30 listopada 2010
    • Ciasto czekoladowe z bezą orzechową i powidłami

      Ciasto, które zachwyciło mnie od pierwszego wejrzenia, zobaczyłam na blogu Justin&Dorothy. Zachwyci wszystkich fanów maślanych czekoladowych słodkości i miłośników orzechów. Na świąteczny klimat wpasowuje sie idealnie. Przepis z małymi modyfikacjami w nawiasach podaję za autorkami blogu Domowe Wypieki.

      Ciasto czekoladowe z bezą orzechową i powidłami

      Składniki na warstwę czekoladową:
      250 g mąki pszennej
      2 łyżeczki proszku do pieczenia
      250 g cukru (dałam koło 200 g ciemnego cukru muscovado
      3 czubate łyżki gorzkiego kakao
      szczypta soli
      1 opakowanie cukru wanilinowego (dałam 2 łyżeczki domowego)

      250 g masła
      200 ml coca-coli
      75 ml mleka
      2 jajka

      Beza orzechowa:
      5 białek
      250 g orzechów włoskich grubo pokrojonych
      3/4 szklanki cukru (dałam pół szklanki)
      łyżka miodu
      łyżeczka proszku do pieczenia (według mnie można pominąć)
      łyżka mąki pszennej
      łyżka mąki ziemniaczanej

      oraz kilka łyżek powidła do posmarowania ciasta

      Ciasto czekoladowe z bezą orzechową i powidłami

      Sposób przygotowania ciasta:
      W jednej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, cukier, kakao, sól i cukier wanilinowy. Do drugiej miski wbić jajka, dobrze je roztrzepać, potem dodać mleko, roztopione i wystudzone masło oraz coca-colę, wymieszać.

      Mokre składniki wlać do suchych i delikatnie, ale dokładnie wymieszać łyżką. Tortownicę o średnicy 24 cm wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Przygotowaną masę wylać do tortownicy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180ºC. Piec 40 minut. Następnie wyłożyć ciasto i posmarować je powidłami. Na to nałożyć bezę orzechową i ponownie włożyć do piekarnika na ok. 15 minut.

      Sposób przygotowania bezy:
      Białka ubić na sztywną pianę. Po koniec dodać cukier i miód - zmiksować. Następnie wsypać wymieszane wcześniej mąki i proszek do pieczenia. Wrzucić orzechy i jeszcze raz wymieszać.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (14) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto czekoladowe z bezą orzechową i powidłami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      wtorek, 30 listopada 2010 13:27

Kalendarz

Grudzień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny





Skrzynka pocztowa Napisz do mnie






Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne

myTaste.pl

Przepisy Na - katalog kulinarny

zobacz moją galerię na mniamspinka.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl

rondel



zBLOGowani.pl




banner przepis miesiaca




Darmowe fotoblogi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...