Malinowa czerwień

Wpisy otagowane „indyk”

  • wtorek, 17 października 2017
    • "Flaczki" z boczniaków na indyku

      Dzisiaj na blogu aromatyczna zupa z boczniaków na indyku. Pozostaje mi jeszcze przekonać do niego moich synów, ale dzieci czasami długo dorastają do pewnych smaków.

      Flaczki z boczniaków na indyku

      Składniki:

      1 golonka z indyka
      250 g boczników

      1 duża marchew
      1/2 dużego selera
      1 mała pietruszka
      1 średnia cebula biała

      2-3 liście laurowe
      kilka kulek ziela angielskiego
      posiekany lubczyk i majeranek (najlepiej świeży, ilość wedle uznania, ja dałam po 3 gałązki)

      sól i pieprz
      1 łyżka przyprawy warzywnej (bez glutaminianu sodu)
      olej

      Umytą golonkę z indyka zalać zimną wodą w dużym garnku (ok. 6 szklanek). Po zagotowaniu zdjąć szumy, dodać ziele i liście laurowe i przykryć. Gotować do miękkości. Kiedy mięso będzie półtwarde, najpierw dodać umyte i pokrojone w paseczki boczniaki (bez twardych trzonów), a następnie dodać obraną i startą na grubych oczkach włoszczyznę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Kiedy mięso i warzywa zmiękną wyjąć golonkę, obrać ją ze skóry i kości i wkroić mięso do zupy, a wywar przyprawić solą, pieprzem i przyprawą warzywną. Dodać posiekany lubczyk i majeranek. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i przyrumienić na oleju. Gotować jeszcze kilka minut, by wszystkie smaki połączyły się.


      Flaczki z boczniaków na indyku

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „"Flaczki" z boczniaków na indyku”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      wtorek, 17 października 2017 08:29
  • środa, 04 października 2017
    • Zupa kurkowa z makaronem orzo

      Dzisiaj na blogu zupa kurkowa z dodatkiem makaronu orzo. Smacznego!

      Zupa kurkowa z makaronem orzo

      Składniki:

      2 golonki z indyka
      1/2 dużego seler
      2 średnie marchwie
      4 ząbki czosnku
      250 g kurek
      pół cebuli
      2/3 makaronu orzo
      1 listek laurowy
      kilka ziaren ziela angielskiego
      sól i pieprz (najlepiej świeżo mielony)
      3 łyżki posiekanej natki pietruszki
      2 łyżki posiekanego lubczyku
      2 łyżki listków majeranku (ew. suszonego)

      łyżka przyprawy do zup bez glutaminianu sodu
      2/3 szklanki słodkiej śmietanki 18%

      Mięso umyć, włożyć wraz z listkiem laurowym i zielem do garnka, wypełniając go do 2/3 zimną wodą. Gotować ok. 40 minut. Selera i marchew obrać, umyć, zetrzeć na grubej tarce. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Kurki przelać wrzątkiem, oczyścić i pokroić większe sztuki na kawałki. Grzyby wrzucić do wywaru. Po 10 minutach dodać selera i marchew oraz obrany i posiekany  drobno czosnek. Gotować aż mięso i warzywa będą miękkie. Wówczas dodać przyprawę do zup, natkę, zioła i pieprz do smaku (najlepiej świeżo mielony). Mięso wyjąć, zdjąć skórę, oddzielić od kości, pokroić i dodać do zupy. Zabielić słodką śmietanką. Gotować jeszcze minutę. Zupę podawać gorącą.

      Zupa kurkowa z makaronem orzo

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (8) Pokaż komentarze do wpisu „Zupa kurkowa z makaronem orzo”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 04 października 2017 11:21
  • poniedziałek, 18 września 2017
    • Placki z cukinii z gulaszem z piersi indyka

      Cukinię w sklepach można już kupić przez cały rok. Jednak o tej porze roku jest najsmaczniejsza. Placuszki z cukinii zawsze są mile widziane w moim domu. A jeszcze z aromatycznym gulaszem, to już pełnia szczęścia!

      Placki z cukinii z gulaszem z piersi indyka

      Gulasz:

      400 g mięsa z piersi indyka
      1 średnia cebula
      2-3 ząbki czosnku
      1 duża czerwona papryka
      300 g pieczarek
      przyprawy: łyżka słodkiej papryki w proszku, łyżeczka wędzonej papryki w proszku, kilka kuleczek ziela, 2 listki laurowe, 2 łyżeczki mielonego kminku, 1 łyżeczka ziół do pizzy, sól, pieprz
      2 łyżki przecieru pomidorowego
      kopiata łyżka mąki
      1/2 szklanki słodkiej śmietanki

      po 2 łyżki posiekanej natki pietruszki i lubczyku
      olej do smażenia

      Najpierw przygotować gulasz. Mięso umyć, pokroić w małą kostkę lub paseczki. Obsmażyć na oleju. Przełożyć do dużego garnka, zalać wrzątkiem kilka centymetrów nad mięsem, listki i ziele, dusić do miękkości.

      W tym czasie pokroić cebulę, zeszklić na oleju, który został ze smażenia mięsa. Dodać do garnka razem ze zmiażdżonym czosnkiem. Oczyszczone pieczarki pokroić w plastry, dorzucić do mięsa. Następnie umyć paprykę, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w kostkę i gdy mięso będzie już prawie zupełnie miękkie dołożyć do mięsa i pieczarek. Pod koniec przyprawić solą, pieprzem, mielonym kminkiem oraz słodką i wędzoną papryką. Dodać koncentrat pomidorowy i natkę pietruszki.

      W garnuszku wymieszać mąkę z 1/2 szklanki zimnej wody oraz słodką śmiwetanką, wymieszać by nie było grudek i wlać do wywaru z mięsa, energicznie mieszając. Jeszcze raz przyprawić i po ponownym zagotowaniu zdjąć z palnika. Przygotować placuszki.

      Składniki:

      3 młode cukinie

      1 średnia cebula

      3 jajka

      ok. 2/3 szklanki mąki pszennej

      2 łyżki włoskich ziół

      2 ząbki czosnku

      pół łyżeczki ziaren kminku

      sól i pieprz do smaku

      olej do smażenia

      Umytą cukinię zetrzeć na grubej tarce razem ze skórą. Posolić, by puściła sok. Po kilkunastu minutach dobrze odcisnąć. Dodać rozmieszane jajka, zioła, kminek, przeciśnięty przez praskę czosnek, bardzo drobno posiekaną lub zblendowaną cebulę i mąkę. Dobrze wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Masa powinna być dość gęsta, jeżeli dobrze odciśniemy cukinię. Olej rozgrzać na patelni. Kłaść po 2 łyżki masy na każdy placuszek i smażyć z obu stron na rumiano. Nadmiar tłuszczu usunąć za pomocą kuchennego papierowego ręcznika. Podawać polane sosem i kleksem kwaśnej śmietany.


      Placki z cukinii z gulaszem z piersi indyka

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (12) Pokaż komentarze do wpisu „Placki z cukinii z gulaszem z piersi indyka”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 18 września 2017 08:34
  • czwartek, 22 czerwca 2017
  • wtorek, 20 czerwca 2017
  • środa, 19 kwietnia 2017
  • poniedziałek, 09 stycznia 2017
  • piątek, 21 października 2016
    • Gęsty gulasz wołowy z ryżem

      Gęsty gulasz wołowy z ryżem

      Składniki:

      500 g wołowiny na gulasz

       1 duża cebula

      2-3 ząbki czosnku

      2 czerwone papryki (albo 1 zielona i 1 czerwona)

      30 dag pieczarek

      kilka suszonych prawdziwków bądź podgrzybków

      2 szklanki passaty pomidorowej

      łyżka przecieru pomidorowego

      2/2 szklanki ryżu arborio

      3 łyżki posiekanej natki pietruszki

      przyprawy: łyżka słodkiej papryki w proszku, kilka kuleczek ziela, 2 listki laurowe, 2 łyżeczki mielonego i 1 łyżeczka całego kminku, sól, pieprz

      olej do smażenia

      ew. 1-2 łyżki Ajvaru

      Mięso umyć, pokroić w małą kostkę. Obsmażyć na oleju. Przełożyć do dużego garnka, zalać wrzątkiem kilka centymetrów nad mięsem, dodać suszone grzyby, cały kminek, listki i ziele, dusić do miękkości. W tym czasie pokroić cebulę, zeszklić na oleju, który został ze smażenia wołowiny. Dodać do gotującego mięsa. Czosnek zmiażdżyć i dodać do garnka. Pieczarki oczyścić i pokroić w grube plastry, obsmażyć do odparowania wody, dorzucić do mięsa. Następnie umyć paprykę, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w kostkę i gdy mięso będzie już prawie zupełnie miękkie dołożyć do mięsa i pieczarek razem z przepłukanym ryżem. Wlać passatę pomidorową. Przyprawić solą, pieprzem, mielonym kminkiem i słodką papryką. Dodać koncentrat pomidorowy i natkę pietruszki. Można także dodać 1-2 łyżki Ajvary, wówczas smak będzie bardziej paprykowy. Wlać śmietankę i jeszcze chwilę gotować Jeszcze raz przyprawić i po ponownym zagotowaniu zdjąć z palnika. 


      Gęsty gulasz wołowy z ryżem

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Gęsty gulasz wołowy z ryżem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      piątek, 21 października 2016 08:59
  • środa, 21 września 2016
  • czwartek, 28 kwietnia 2016
    • Burgery z indyka z sałatką z kalarepy i rzodkiewki

      Sałatkę z kalarepy i rzodkiewki użyłam do przygotowania hamburgerów. Do bułek z ziarnami oprócz sałatki włożyłam również burgery z indyka, sałatę masłową i serek śmietankowy. Były soczyste i bardzo smaczne.

      Burgery z indyka z sałatką z kalarepy i rzodkiewki

      Burgery z indyka z sałatką z kalarepy i rzodkiewki

      Burgery:

      500 g mielonego mięsa z indyka
      sól
      świeżo mielony pieprz
      1 łyżka oleju
      1 łyżka słodkiej papryki
      mielony kminek
      słodka mielona papryka
      1 łyżeczka mielonego czosnku
      po pół łyżeczki suszonego rozmarynu i oregano

      Sałatka:

      1 kalarepa
      1 pęczek rzodkiewek
      1 łyżka majonezu
      1 łyżka śmietany
      1 łyżka soku z cytryny
      1/2 małej czerwonej cebuli
      sól i pieprz

      Kalarepę obrać, rzodkiewki umyć, odciąć liście i ogonki. Wszystko zetrzeć na grubej tarce. Obraną cebulę pokroić w drobną kostkę. Wymieszać z pozostałymi składnikami.

      Dodatki:

      6 kajzerek z ziarnami, sałata zielona, 6 okrągłych plastrów sera śmietankowego lub cienko ukrojonej fety

      Do mięsa mielonego dodać pozostałe składniki i wyrobić ręką mięso na zwartą masę, którą następnie należy podzielić na 6 równych części. Uformować 6 hamburgerów i zrumienić na oleju z obu stron. Bułki przekroić w poprzek. Na spodnich częściach bułek ułożyć serek śmietankowy lub fetę, następnie nałożyć porcję sałatki, gorącego burgera, sałatę i przykryć wierzchem bułki, spiąć patyczkami do szaszłyków lub wykałaczkami. Od razu podawać.

      Burgery z indyka z sałatką z kalarepy i rzodkiewki

      Burgery z indyka z sałatką z kalarepy i rzodkiewki

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (15) Pokaż komentarze do wpisu „Burgery z indyka z sałatką z kalarepy i rzodkiewki”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      czwartek, 28 kwietnia 2016 08:44
  • poniedziałek, 11 kwietnia 2016
  • środa, 17 lutego 2016
  • wtorek, 08 września 2015
    • Lekki bigos na grillowanych bakłażanach

      Bigos najczęściej jada się z chlebem. Znam również podawany razem z puree ziemniaczanym. Nigdy nie lubiłam tej wersji. Bigos jadam rzadko, ale jak już to z żadnymi dodatkami. Jednak od jakiegoś czasu "chodziły za mną" bakłażany i kiedy zostałam obdarowana pomidorami malinowymi, a w lodówce były kiszona i świeża kapusta, wpadłam na pomysł podania bigosu na grillowanych plastrach bakłażana. Może Wam mój pomysł przypadnie do gustu?

      Lekki bigos na grillowanych bakłażanach

      Lekki bigos na grillowanych bakłażanach

      Składniki:

      3-4 średnie bakłażany
      ok. 500 g mięsa z udźca indyczego

      kminek
      majeranek

      zioła prowansalskie
      3 posiekane ząbki czosnku
      sól i pieprz
      1 mała główka młodej kapusty
      250 g kiszonej kapusty
      6 duże pomidorów malinowych
      1 mała cebula
      sól, cukier i świeżo mielony pieprz
      2 liście laurowe
      kilka kulek ziela angielskiego
      słodka i ostra papryka w proszku


      Kapustę kiszoną lekko przepłukać (jeśli jest zbyt kwaśna) i ugotować z kminkiem w osolonej wodzie do miękkości. Mięso umyć, osuszyć i pokroić jak na gulasz. Zalać 2-3 szklankami wody i gotować do miękkości. W tym czasie cebulę obrać i pokroić w kostkę, a kapustę poszatkować. Dodać do mięsa w połowie gotowania i dalej dusić aż kapusta i mięso będą miękkie. Następnie sparzyć pomidory, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Dodać do mięsa i świeżej kapusty razem z kapustą kiszoną, posiekanym czosnkiem, zielem angielskim i liściem laurowym. Kiedy pomidory rozpadną się i większość płynu wyparuje, dodać zioła i doprawić do smaku solą, pieprzem oraz papryką.W trakcie gotowania bigosu przygotować bakłażany. Każdy umyć, przekroić na 3 i nasolić. Następnie delikatnie odcisnąć, posmarować olejem i zgrillować na małym ogniu z obu stron. Na ciepłe bakłażany nałożyć gorący bigos. Smacznego!

      Lekki bigos na grillowanych bakłażanach

      Warzywa psiankowate 2015  Pora na pomidora!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Lekki bigos na grillowanych bakłażanach”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      wtorek, 08 września 2015 19:08
  • środa, 25 marca 2015
  • niedziela, 15 marca 2015
    • Pulpety w sosie koperkowym nadziewane porami i suszonymi pomidorami

      Większość dzieci chętnie zjada pulpety w sosie koperkowym. Żeby przemycić więcej witamin i warzyw, do pulpetów dodałam duszone pory i suszone pomidory. Mięso podałam z ulubioną kaszą jaglaną i sałatą lodową z winegretem.

      Pulpety w sosie koperkowym nadziewane porami i suszonymi pomidorami

      Składniki:

      800 g mielonego mięsa z indyka
      2 jajka
      1 sucha kajzerka
      łyżka ziół do pizzy
      2 ząbki czosnku
      2 pory (jasne części)
      kilka suszonych pomidorów w oliwie
      1 łyżka oliwy z pomidorów
      sól i pieprz
      mąka do panierowania
      mały pęczek koperku
      2/3 szklanki słodkiej śmietanki min. 18%
      sól i pieprz

      Pory przekroić wzdłuż na cztery części i pokroić w paseczki, dokładnie przepłukać na sitku. Na patelni rozgrzać oliwę z pomidorów i delikatnie posolić. Dusić na małym ogniu aż zmiękną. Dodać zioła do pizzy i posiekane suszone pomidory, sól i pieprz do smaku. Odłożyć, by farsz nieco przestygł. 

      Kajzerkę namoczyć w wodzie, a kiedy napęcznieje, odcisnąć. Wymieszać z mięsem, jajkami, zmiażdżonym czosnkiem i ziołami. Dobrze wyrobić masę. Zagotować około 2 szklanki wody lub lekkiego warzywnego bulionu (niezbyt słonego, bo pulpety podczas gotowania oddają sól). Maczając dłonie w zimnej wodzie, odrywać porcje ciasta wielkości brzoskwini. W wilgotnych dłoniach rozpłaszczać ciasto, na środek nakładać po sporej łyżce farszu i zlepiać brzegi, tworząc podłużne pulpety. Obtaczać w mące i wrzucać na wrzącą wodę lub bulion. Gotować ok. 25 minut. Następnie do wywaru z mięsem dodać posiekany koper i gotować kilka minut. Po tym czasie wlać śmietankę, zioła do pizzy i wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Podawać z kaszą jaglaną, puree ziemniaczanym lub ryżem oraz dowolną surówką

      Pulpety w sosie koperkowym nadziewane porami i suszonymi pomidorami

      

      Wielkanocne Smaki - edycja V  Zielono mi!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (14) Pokaż komentarze do wpisu „Pulpety w sosie koperkowym nadziewane porami i suszonymi pomidorami ”
      Tagi:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      niedziela, 15 marca 2015 08:36
  • wtorek, 10 marca 2015
    • Burgery z indyka

      Zwykle burgery przygotowuję z mięsa wołowego lub wołowo-wieprzowego. Tym razem przygotowałam dla moich facetów burgery z indyka. Myślę, że żaden mężczyzna nie pogardziłby taką kanapką :)

      Burgery z indyka

      Składniki:

      500 g mielonego mięsa z indyka
      sól
      świeżo mielony pieprz
      1 łyżka ostrej musztardy
      mielony kminek
      słodka mielona papryka
      1 ząbek czosnku
      1 łyżeczka ziół do pizzy
      olej do smażenia

      Dodatki:

      8 bułek hamburgerowych, najlepiej domowych (np. z tego przepisu), sałata,  cebula pokrojona w plastry, plastry pomidora, plastry korniszonów, plastry sera żółtego, np. salami, keczup

      Do mięsa dodać pozostałe składniki i wyrobić ręką mięso na zwartą masę, którą następnie należy podzielić na 8 równych części. Uformować 6 cienkich placków i usmażyć na małym ogniu z obu stron. Bułki lekko podgrzać, przekroić na pół. Na spodach  bułek ułożyć sałatę, ser, mięso, cebulę, korniszony, pomidory. Polać keczupem, przyłożyć wierzchnie części bułek i spiąć patyczkami do szaszłyków.

      (Nie) nudna kanapka ed II  

      Burgery z indyka

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (12) Pokaż komentarze do wpisu „Burgery z indyka”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      wtorek, 10 marca 2015 07:55
  • sobota, 03 stycznia 2015
    • Galaretki z indyka z salami i warzywami

      Na zakończenie starego roku przygotowałam miniaturowe galaretki z mięsem z indyka, salami i warzywami: papryką konserwową, zielonym, groszkiem, kukurydzą, oliwkami, czerwoną fasolą i suszonymi pomidorami. Tradycyjnie przygotowuję mięso z indyka w galarecie jedynie z marchewką. Tym razem marchew razem z pietruszką i selerem wylądowały razem z większością wywaru w zupie pomidorowej. Pozostały wywar wraz z mięsem stanowił bazę do mojej przekąski. Składniki podaję w przybliżeniu. Na większe przyjęcie proponuję użyć 1 kg mięsa z udźca indyka (bez skóry) i odpowiednio więcej rosołu, salami i warzyw.

      Galaretki z indyka z salami i warzywami

      Galaretki z indyka z salami i warzywami

      Składniki na 8 mini galaretek:

      500 g mięsa z udźca indyka (bez skóry) - waga przed ugotowaniem
      ok. 2-2,5 szklanki doprawionego rosołu, w którym gotowało się mięso
      3 łyżeczki żelatyny
      2 łyżki posiekanej natki pietruszki
      po pół szklanki: kukurydzy i fasolki z puszki, ugotowanego zielonego groszku, pokrojonego w kostkę salami peperoni, pokrojonej papryki konserwowej i suszonych pomidorów
      świeżo mielony pieprz do smaku

      Mięso drobno posiekać. Rosół mocno podgrzać, rozpuścić żelatynę, dodać posiekaną natkę i świeżo mielony pieprz. Mięso, salami i warzywa po równo rozłożyć do małych filiżanek lub kieliszków do wina. Zalać rosołem z rozpuszczoną żelatyną, ostudzić i schłodzić do stężenia.

      Galaretki z indyka z salami i warzywami

      Przekąski Sylwestrowe

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Galaretki z indyka z salami i warzywami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      sobota, 03 stycznia 2015 16:51
  • środa, 26 listopada 2014
    • Zupa ogórkowa z ryżem

      Zupę ogórkową lubicie z ziemniakami czy z ryżem? Ja preferuję z ziemniakami, ale wersja z ryżem dobrze smakuje również na drugi dzień.

      Zupa ogórkowa z ryżem

      Składniki:

      1 skrzydło z indyka lub 3 skrzydełka z kurczaka
      1/2 selera
      1 mała pietruszka
      1 duża marchew
      3 ząbki czosnku
      mała cebula
      2/3 szklanki suchego ryżu (długoziarnisty lub arborio)
      4 ogórki kiszone
      1 łyżka mąki
      2/3 szklanki słodkiej śmietanki
      sól i pieprz (najlepiej świeżo mielony)
      4 łyżki posiekanego koperku
      łyżeczka oregano

      Ogórki pokroić w kostkę lub zetrzeć na grubej tarce, zalać 1,5-2 szklankami wody i gotować do miękkości. Udko umyć, włożyć do drugiego, nieco większego garnka, wypełniając go do 2/3 zimną wodą. Gotować ok. 45 minut. Selera, pietruszkę i marchew obrać, umyć, pokroić w kostkę. Dodać razem z pokrojoną w kostkę cebulą i czosnkiem, Po 10 minutach wrzucić opłukany w wodzie ryż.  Gotować aż wszystkie warzywa będą miękkie. Wówczas dodać posiekany koperek i ugotowane ogórki razem z wywarem. Można również dodać nieco posiekanej natki pietruszki lub naci selera. Gotować chwilę, by smaki połączyły się, dodać oregano, sól i pieprz do smaku. Mąkę rozprowadzić w śmietance, zahartować gorącym wywarem i przelać do zupy, energicznie mieszając. Mięso z można obrać ze skóry i kości, pokroić drobno i dodać do zupy. Podawać gorącą. 

      Zupa na jesień

      Zupa ogórkowa z ryżem

      Zupa ogórkowa z ryżem

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Zupa ogórkowa z ryżem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 26 listopada 2014 09:49
  • niedziela, 23 listopada 2014
  • wtorek, 28 października 2014
    • Cannelloni z pomidorowym indykiem i cukinią pod dyniowym beszamelem

      To chyba moja druga dopiero przygoda z makaronem cannelloni. I choć faszerowanie wąskich rurek sprawiało mi na początku pewną trudność, to jednak myślę, że w najbliższym czasie jakieś danie z użyciem cannelloni powtórzę. Makaron nafaszerowałam mięsem z indyka w pomidorach, z dodatkiem tartej cukinii. Dodałam również kilka pomidorów z oliwy i zielone oliwki, bo prosiły się o niezwłoczne ich zużycie... Do beszamelu dodałam nieco zmiksowanej dyni. Dzięki temu zyskało lekko żółty kolor i dyniowy aromat.

      Cannelloni z pomidorowym indykiem i cukinią pod dyniowym beszamelem

      Składniki:

      1 opakowanie makaronu cannelloni
      150 g sera żółtego, startego
      na drobnych oczkach (użyłam Goudę, Ementalera i Złotego Mazura)

      słodka papryka do posypania

      Farsz:

      500 g mięsa mielonego z indyka
      4 ząbki czosnku
      1 duża cebula
      2 młode cukinie
      puszka krojonych pomidorów
      2 łyżki koncentratu pomidorowego
      pół pęczka posiekanej natki pietruszki
      1 łyżka ziół do pizzy
      1 łyżka oregano
      sól, cukier i pieprz do smaku
      olej do smażenia

      Sos:

      2 łyżki masła
      2 łyżki mąki
      1 szklanka zimnego mleka
      1 szklanka słodkiej śmietanki 12%
      szczypta gałki muszkatołowej
      sól i pieprz
      pół szklanki musu z dyni

      Rozgrzać 3-4 łyżki oleju, wrzucić posiekaną w kostkę cebulę, smażyć na małym ogniu aż delikatnie się zrumieni. Dodać posiekany drobno czosnek, a po minucie mięso i usmażyć. Do mięsa dodać starte na grubej tarce (nieobrane) cukinie i dusić do odparowania płynu. Dodać pomidory i koncentrat oraz zioła, oregano i natkę. Gotować kilka minut, doprawić solą i pieprzem i ewentualnie cukrem. Do farszu można również dodać kilka posiekanych pomidorów w oliwie oraz zielonych oliwek. Farsz nieco przestudzić. Następnie nafaszerować suche rurki makaronu. Ułożyć w  w naczyniu żaroodpornym, jedną obok drugiej.

      Przygotować sos. Masło stopić w rondelku, dodać mąkę, mieszając powoli wlewać mleko, mieszając trzepaczką. Kiedy mąka się rozpuści, wlać śmietankę, puree z dyni, mieszając sos trzepaczką, zagotować. Dodać gałkę muszkatołową, doprawić solą i pieprzem.

      Makaron zalać ciepłym sosem beszamelowym i dokładnie rozprowadzić, by sos przykrył makaron z każdej strony. Naczynie żaroodporne (przykryte) włożyć do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C z termoobiegiem (200°C bez termoobiegu) na 45 minut. Po 30 minutach wyjąć, posypać startym serem i słodką papryką w proszku. Zapiekać do rozpuszczenia się sera.

      

      Cannelloni z pomidorowym indykiem i cukinią pod dyniowym beszamelem

      Cannelloni z pomidorowym indykiem i cukinią pod dyniowym beszamelem

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (13) Pokaż komentarze do wpisu „Cannelloni z pomidorowym indykiem i cukinią pod dyniowym beszamelem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      wtorek, 28 października 2014 13:45
  • środa, 26 lutego 2014
    • Galaretka z trzech rodzajów mięsa

      Najlepsza zupa po nieprzespanej nocy, wypełnionej tańcami, obfitym jedzeniem i mocą trunków to właśnie rosół. Na poostatkowe obiady polecam esencjonalny rosół drobiowo-wołowy.

      Po karnawałowej zabawie na niedzielny  obiad zjedliśmy mieszany rosół  z makaronem, resztę wywaru razem z mięsem wykorzystałam do przygotowania "zimnych nóżek", które stanowiły porządne śniadanie przed pracą w powszednie dni.

      Galaretka z trzech rodzajów mięsa

      Składniki:

      1 skrzydło z indyka
      1 ćwiartka z kurczaka
      300 g wołowiny na pieczeń
      2 marchewki
      1 pietruszka
      1 seler
      3 ząbki czosnku
      kilka suszonych grzybów
      kawałek pora
      2-3 listki laurowe
      kilka kuleczek ziela angielskiego
      pieprz czarny, świeżo mielony
      przyprawa warzywna do zup bez glutaminianu sodu
      sól
      gałązka natki pietruszki lub lubczyku
      żelatyna

      Warzywa obieramy, selera dzielimy na pół, jeśli jest duży. Mięso myjemy. Umieszczamy razem z warzywami, zielem, listkami w dużym garnku, zalewamy prawie po brzeg zimną wodą, przykrywamy i stawiamy na małym ogniu. Po zagotowaniu gotujemy nawet do 2 godzin. Wyjmujemy mięso i warzywa. Przelewamy wywar przez sito, dodajemy przyprawę warzywną, sól i pieprz. W 1,5 litra wywaru rozpuszczamy według proporcji na opakowaniu. Resztę zużywamy na rosół lub np, czystą zupę pomidorową, barszcz czerwony lub żurek.

      Kiedy mięso przestygnie obieramy je z kości, tłuszczu i skór i dość drobno kroimy.

      Marchewkę z rosołu kroimy w kostkę.

      Do filiżanek lub prostokątnych plastikowych pojemników wrzucamy marchew, nieco posiekanej drobno świeżej natki, następnie układamy mięso i zalewamy ciepłym rosołem z żelatyną. Można jeszcze dla smaku dodać odrobinę drobno posiekanego świeżego czosnku (patent mojej mamy) i obowiązkowo świeżo mielony pieprz. Kiedy galareta zacznie tężeć wkładamy do lodówki na minimum 3 godziny. Podajemy z pieczywem i octem (winnym), chrzanem lub majonezem.

      Zupny recykling  Śniadanie mistrzów 

      Galaretka z trzech rodzajów mięsa

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (13) Pokaż komentarze do wpisu „Galaretka z trzech rodzajów mięsa”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 26 lutego 2014 21:26
  • niedziela, 05 stycznia 2014
    • Galaretka z mięsem indyka

      Dobra galaretka z mięsem to przede wszystkim dobry wywar. Długo gotowany na małym ogniu, pod przykryciem, z warzywami, tak jak rosół. Wcześniej robiłam galaretkę z kurczaka, teraz przerzuciłam się na bardziej aromatyczne mięso indycze. Do galaretki dodaję jedynie marchew z rosołu, nie preferuję jajek ani groszku. Smak podkreślam świeżą natką pietruszki i odrobiną zmiażdżonego czosnku.

      Galaretkę podaję najczęściej z octem winnym, białym i kroplą maggi. Można również podawać z sokiem z cytryny, chrzanem, majonezem lub tradycyjną sałatką jarzynową.

      Galaretka z mięsem indyka

      Składniki:

      2-3 podudzia z indyka
      1 mięso z uda ze skórą i kością lub 600 g mięsa bez skóry
      2 marchewki
      1 pietruszka
      1 seler
      3 ząbki czosnku
      kilka suszonych grzybów
      kawałek pora
      2-3 listki laurowe
      kilka kuleczek ziela angielskiego
      pieprz czarny, świeżo mielony
      przyprawa warzywna do zup bez glutaminianu sodu
      sól
      gałązka natki pietruszki lub lubczyku
      żelatyna

      Warzywa obieramy, selera dzielimy na pół, jeśli jest duży. Podudzia i mięso myjemy. Umieszaczamy razem z warzywami, zielem, listkami w dużym garnku, zalewamy prawie po brzeg zimną wodą, przykrywamy i stawiamy na małym ogniu. Po zagotowaniu gotujemy nawet do 2 godzin. Wyjmujemy mięso i warzywa. Przelewamy wywar przez sito, dodajemy przyprawę warzywną, sól i pieprz. Rozpuszczamy w wywarze żelatynę według proporcji na opakowaniu. Jeśli wywaru wydaje nam się za dużo, bo chcemy mieć bardziej mięsną galaretę, odlewamy część rosołu. Na jego bazie można ugotować doby barszcz czerwony lub żurek.

      Kiedy mięso przestygnie należy obrać je z kości i skór i dość pokroić.

      Marchewkę z rosołu pokroić w plasterki.

      Do filiżanek lub prostokątnych pojemników wrzucamy proporcjonalnie po kilka plasterków marchwii, nieco posiekanej drobno świeżej natki, następnie układamy mięso i zalewamy ciepłym rosołem z żelatyną. Można jeszcze dla smaku wcisnąć odrobinę czosnku i obowiązkowo świeżo mielony pieprz. Kiedy galareta zacznie tężeć wkładamy do lodówki na minimum 3 godziny.

      Galaretka z mięsem indyka

      Galaretka z mięsem indyka

        

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Galaretka z mięsem indyka”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      niedziela, 05 stycznia 2014 19:22
  • wtorek, 31 grudnia 2013
    • Warzywny garnek z indykiem

      Na bal i po balu, na prywatce i na skutki prywatki. Podaję dziś przepis na pożywny gulasz z indyka.

      A w nowym roku niech nie zabraknie Wam zdrowia, energii i radości życia. Niech każda chwila będzie wyjątkowa...


       

      Składniki:

      500-700 g mięsa z udźca indyka

      3 papryki

      2 cukinie

      1 bakłażan

      5 ziemniaków

      500 g pieczarek

      kilka suszonych grzybów

      2 cebule

      2 ząbki czosnku

      2 szklanki pomidorowej passaty lub gęstego przecieru pomidorowego

      2 łyżki koncentratu pomidorowego

      1 łyżka kminku

      2 łyżki słodkiej papryki

      2 łyżeczki oregano

      olej do smażenia

      sól i pieprz

       

      Warzywny garnek z indykiem

      Mięso umyć, pokroić w małą kostkę. Obsmażyć na oleju. Przełożyć do dużego garnka, zalać wrzątkiem kilka centymetrów nad mięsem, dodać suszone grzyby, kminek, listki i ziele, dusić do miękkości.

      W tym czasie pokroić cebulę, zeszklić na oleju, który został ze smażenia mięsa. Dodać do gotującego mięsa. Czosnek zmiażdżyć i dodać do garnka. Pieczarki oczyścić i pokroić w grube plastry, obsmażyć do odparowania wody, dorzucić do mięsa. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w dużą kostkę. Dodać do wywaru. W razie potrzeby uzupełnić wywar wodą. Następnie umyć paprykę, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w kostkę i gdy mięso będzie już prawie zupełnie miękkie dołożyć do mięsa, ziemniaków i pieczarek. Cukinię umyć pokroić w kostkę i także dodać do wywary, zaraz po papryce. Na końcu dodać pokrojonego w kostkę bakłażana i gotować kilka minut aż zmięknie. przyprawić solą, pieprzem, mielonym kminkiem i słodką papryką. Dodać passatę lub przecier oraz koncentrat pomidorowy i natkę pietruszki.Gulasz przyprawić, solą, pieprzem, papryką w proszku i oregano. Gotować kilka minut, mieszając, by wszystkie smaki połączyły się.


      Warzywny garnek z indykiem 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Warzywny garnek z indykiem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      wtorek, 31 grudnia 2013 10:55
  • środa, 06 listopada 2013
    • Placki ziemniaczano-dyniowe z gulaszem

      Placki ziemniaczane po węgiersku uwielbia cała moja rodzina. Na Podkarpaciu to bardzo popularne danie. Pamiętam jedną restaurację w pod krośnieńskimi sukiennicami, gdzie podawano najpyszniejsze placki po węgiersku. Najbardziej lubię z gulaszem z wołowiny, ale czasami wołowe zastępuję mięsem z udek indyka. Tym razem do sosu zamiast pieczarek dałam mrożone podgrzybki. A do masy z ziemniaków dodałam startą drobno dynię. Choć czuć było jej aromat, to chłopcy nie marudzili. Choć dynia w naszym domu nie jest ulubionym warzywem.

      Placki ziemniaczano-dyniowe z gulaszem

      Placki:

      1 szklanka startej na drobnych oczkach dyni
      1 kg ziemniaków, również startych na drobnej tarce
      1 niewielka cebula, starta na puree
      2-3 ząbki czosnku, zmiażdżone
      2 jajka
      2-3 łyżki mąki pszennej
      sól i pieprz
      kminek, słodka papryka, lubczyk
      olej do smażenia

      Gulasz:

      500 g mięsa gulaszowego z indyka (z udźca)
      1 duża cebula
      2-3 ząbki czosnku
      2 kolorowe papryki
      300 g mrożonych podgrzybków
      kilka suszonych prawdziwków bądź podgrzybków
      łyżka słodkiej papryki w proszku, kilka kuleczek ziela, 2 listki laurowe, 2 łyżeczki mielonego i 1 łyżeczka całego kminku, łyżka suszonego lubczyku, sól, pieprz
      łyżka przecieru pomidorowego
      kopiata łyżka mąki
      2 łyżki posiekanej natki pietruszki
      olej do smażenia

      Najpierw przygotować gulasz. Mięso umyć, pokroić w małą kostkę. Obsmażyć na oleju. Przełożyć do dużego garnka, zalać wrzątkiem kilka centymetrów nad mięsem, dodać suszone grzyby, cały kminek, listki i ziele, dusić do miękkości.

      W tym czasie pokroić cebulę, zeszklić na oleju, który został ze smażenia mięsa. Dodać do garnka razem ze zmiażdżonym czosnkiem. Grzyby pokroić w kostkę (jeśli są w całości), dorzucić do mięsa. Następnie umyć paprykę, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w kostkę i gdy mięso będzie już prawie zupełnie miękkie dołożyć do mięsa i grzybów. Pod koniec przyprawić solą, pieprzem, mielonym kminkiem i słodką papryką. Dodać koncentrat pomidorowy i natkę pietruszki.

      W garnuszku wymieszać mąkę z 1/2 szklanki zimnej wody, wymieszać by nie było grudek i wlać do wywaru z mięsa, energicznie mieszając. Jeszcze raz przyprawić i po ponownym zagotowaniu zdjąć z palnika.

      Przygotować placki. Dynię odcisnąć z nadmiaru soku, z ziemniaków odlać nadmiar wody. Wszystkie składniki wymieszać, doprawić masę do smaku. Smażyć placki na rozgrzanym oleju na jasnozłoty kolor. Wyłożyć na talerze, polać sosem, udekorować kleksem kwaśnej śmietany.

      Placki ziemniaczano-dyniowe z gulaszem

      Placki ziemniaczano-dyniowe z gulaszem

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Placki ziemniaczano-dyniowe z gulaszem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 06 listopada 2013 19:13
  • wtorek, 08 października 2013

Kalendarz

Październik 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny





Skrzynka pocztowa Napisz do mnie






Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne

myTaste.pl

Przepisy Na - katalog kulinarny

zobacz moją galerię na mniamspinka.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl

rondel



zBLOGowani.pl




banner przepis miesiaca




Darmowe fotoblogi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...