Malinowa czerwień

Wpisy otagowane „indyk”

  • środa, 19 kwietnia 2017
  • poniedziałek, 09 stycznia 2017
  • piątek, 21 października 2016
    • Gęsty gulasz wołowy z ryżem

      Gęsty gulasz wołowy z ryżem

      Składniki:

      500 g wołowiny na gulasz

       1 duża cebula

      2-3 ząbki czosnku

      2 czerwone papryki (albo 1 zielona i 1 czerwona)

      30 dag pieczarek

      kilka suszonych prawdziwków bądź podgrzybków

      2 szklanki passaty pomidorowej

      łyżka przecieru pomidorowego

      2/2 szklanki ryżu arborio

      3 łyżki posiekanej natki pietruszki

      przyprawy: łyżka słodkiej papryki w proszku, kilka kuleczek ziela, 2 listki laurowe, 2 łyżeczki mielonego i 1 łyżeczka całego kminku, sól, pieprz

      olej do smażenia

      ew. 1-2 łyżki Ajvaru

      Mięso umyć, pokroić w małą kostkę. Obsmażyć na oleju. Przełożyć do dużego garnka, zalać wrzątkiem kilka centymetrów nad mięsem, dodać suszone grzyby, cały kminek, listki i ziele, dusić do miękkości. W tym czasie pokroić cebulę, zeszklić na oleju, który został ze smażenia wołowiny. Dodać do gotującego mięsa. Czosnek zmiażdżyć i dodać do garnka. Pieczarki oczyścić i pokroić w grube plastry, obsmażyć do odparowania wody, dorzucić do mięsa. Następnie umyć paprykę, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w kostkę i gdy mięso będzie już prawie zupełnie miękkie dołożyć do mięsa i pieczarek razem z przepłukanym ryżem. Wlać passatę pomidorową. Przyprawić solą, pieprzem, mielonym kminkiem i słodką papryką. Dodać koncentrat pomidorowy i natkę pietruszki. Można także dodać 1-2 łyżki Ajvary, wówczas smak będzie bardziej paprykowy. Wlać śmietankę i jeszcze chwilę gotować Jeszcze raz przyprawić i po ponownym zagotowaniu zdjąć z palnika. 


      Gęsty gulasz wołowy z ryżem

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Gęsty gulasz wołowy z ryżem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      piątek, 21 października 2016 08:59
  • środa, 21 września 2016
  • czwartek, 28 kwietnia 2016
    • Burgery z indyka z sałatką z kalarepy i rzodkiewki

      Sałatkę z kalarepy i rzodkiewki użyłam do przygotowania hamburgerów. Do bułek z ziarnami oprócz sałatki włożyłam również burgery z indyka, sałatę masłową i serek śmietankowy. Były soczyste i bardzo smaczne.

      Burgery z indyka z sałatką z kalarepy i rzodkiewki

      Burgery z indyka z sałatką z kalarepy i rzodkiewki

      Burgery:

      500 g mielonego mięsa z indyka
      sól
      świeżo mielony pieprz
      1 łyżka oleju
      1 łyżka słodkiej papryki
      mielony kminek
      słodka mielona papryka
      1 łyżeczka mielonego czosnku
      po pół łyżeczki suszonego rozmarynu i oregano

      Sałatka:

      1 kalarepa
      1 pęczek rzodkiewek
      1 łyżka majonezu
      1 łyżka śmietany
      1 łyżka soku z cytryny
      1/2 małej czerwonej cebuli
      sól i pieprz

      Kalarepę obrać, rzodkiewki umyć, odciąć liście i ogonki. Wszystko zetrzeć na grubej tarce. Obraną cebulę pokroić w drobną kostkę. Wymieszać z pozostałymi składnikami.

      Dodatki:

      6 kajzerek z ziarnami, sałata zielona, 6 okrągłych plastrów sera śmietankowego lub cienko ukrojonej fety

      Do mięsa mielonego dodać pozostałe składniki i wyrobić ręką mięso na zwartą masę, którą następnie należy podzielić na 6 równych części. Uformować 6 hamburgerów i zrumienić na oleju z obu stron. Bułki przekroić w poprzek. Na spodnich częściach bułek ułożyć serek śmietankowy lub fetę, następnie nałożyć porcję sałatki, gorącego burgera, sałatę i przykryć wierzchem bułki, spiąć patyczkami do szaszłyków lub wykałaczkami. Od razu podawać.

      Burgery z indyka z sałatką z kalarepy i rzodkiewki

      Burgery z indyka z sałatką z kalarepy i rzodkiewki

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (15) Pokaż komentarze do wpisu „Burgery z indyka z sałatką z kalarepy i rzodkiewki”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      czwartek, 28 kwietnia 2016 08:44
  • poniedziałek, 11 kwietnia 2016
  • środa, 17 lutego 2016
  • wtorek, 08 września 2015
    • Lekki bigos na grillowanych bakłażanach

      Bigos najczęściej jada się z chlebem. Znam również podawany razem z puree ziemniaczanym. Nigdy nie lubiłam tej wersji. Bigos jadam rzadko, ale jak już to z żadnymi dodatkami. Jednak od jakiegoś czasu "chodziły za mną" bakłażany i kiedy zostałam obdarowana pomidorami malinowymi, a w lodówce były kiszona i świeża kapusta, wpadłam na pomysł podania bigosu na grillowanych plastrach bakłażana. Może Wam mój pomysł przypadnie do gustu?

      Lekki bigos na grillowanych bakłażanach

      Lekki bigos na grillowanych bakłażanach

      Składniki:

      3-4 średnie bakłażany
      ok. 500 g mięsa z udźca indyczego

      kminek
      majeranek

      zioła prowansalskie
      3 posiekane ząbki czosnku
      sól i pieprz
      1 mała główka młodej kapusty
      250 g kiszonej kapusty
      6 duże pomidorów malinowych
      1 mała cebula
      sól, cukier i świeżo mielony pieprz
      2 liście laurowe
      kilka kulek ziela angielskiego
      słodka i ostra papryka w proszku


      Kapustę kiszoną lekko przepłukać (jeśli jest zbyt kwaśna) i ugotować z kminkiem w osolonej wodzie do miękkości. Mięso umyć, osuszyć i pokroić jak na gulasz. Zalać 2-3 szklankami wody i gotować do miękkości. W tym czasie cebulę obrać i pokroić w kostkę, a kapustę poszatkować. Dodać do mięsa w połowie gotowania i dalej dusić aż kapusta i mięso będą miękkie. Następnie sparzyć pomidory, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Dodać do mięsa i świeżej kapusty razem z kapustą kiszoną, posiekanym czosnkiem, zielem angielskim i liściem laurowym. Kiedy pomidory rozpadną się i większość płynu wyparuje, dodać zioła i doprawić do smaku solą, pieprzem oraz papryką.W trakcie gotowania bigosu przygotować bakłażany. Każdy umyć, przekroić na 3 i nasolić. Następnie delikatnie odcisnąć, posmarować olejem i zgrillować na małym ogniu z obu stron. Na ciepłe bakłażany nałożyć gorący bigos. Smacznego!

      Lekki bigos na grillowanych bakłażanach

      Warzywa psiankowate 2015  Pora na pomidora!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Lekki bigos na grillowanych bakłażanach”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      wtorek, 08 września 2015 19:08
  • środa, 25 marca 2015
  • niedziela, 15 marca 2015
    • Pulpety w sosie koperkowym nadziewane porami i suszonymi pomidorami

      Większość dzieci chętnie zjada pulpety w sosie koperkowym. Żeby przemycić więcej witamin i warzyw, do pulpetów dodałam duszone pory i suszone pomidory. Mięso podałam z ulubioną kaszą jaglaną i sałatą lodową z winegretem.

      Pulpety w sosie koperkowym nadziewane porami i suszonymi pomidorami

      Składniki:

      800 g mielonego mięsa z indyka
      2 jajka
      1 sucha kajzerka
      łyżka ziół do pizzy
      2 ząbki czosnku
      2 pory (jasne części)
      kilka suszonych pomidorów w oliwie
      1 łyżka oliwy z pomidorów
      sól i pieprz
      mąka do panierowania
      mały pęczek koperku
      2/3 szklanki słodkiej śmietanki min. 18%
      sól i pieprz

      Pory przekroić wzdłuż na cztery części i pokroić w paseczki, dokładnie przepłukać na sitku. Na patelni rozgrzać oliwę z pomidorów i delikatnie posolić. Dusić na małym ogniu aż zmiękną. Dodać zioła do pizzy i posiekane suszone pomidory, sól i pieprz do smaku. Odłożyć, by farsz nieco przestygł. 

      Kajzerkę namoczyć w wodzie, a kiedy napęcznieje, odcisnąć. Wymieszać z mięsem, jajkami, zmiażdżonym czosnkiem i ziołami. Dobrze wyrobić masę. Zagotować około 2 szklanki wody lub lekkiego warzywnego bulionu (niezbyt słonego, bo pulpety podczas gotowania oddają sól). Maczając dłonie w zimnej wodzie, odrywać porcje ciasta wielkości brzoskwini. W wilgotnych dłoniach rozpłaszczać ciasto, na środek nakładać po sporej łyżce farszu i zlepiać brzegi, tworząc podłużne pulpety. Obtaczać w mące i wrzucać na wrzącą wodę lub bulion. Gotować ok. 25 minut. Następnie do wywaru z mięsem dodać posiekany koper i gotować kilka minut. Po tym czasie wlać śmietankę, zioła do pizzy i wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Podawać z kaszą jaglaną, puree ziemniaczanym lub ryżem oraz dowolną surówką

      Pulpety w sosie koperkowym nadziewane porami i suszonymi pomidorami

      

      Wielkanocne Smaki - edycja V  Zielono mi!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (14) Pokaż komentarze do wpisu „Pulpety w sosie koperkowym nadziewane porami i suszonymi pomidorami ”
      Tagi:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      niedziela, 15 marca 2015 08:36
  • wtorek, 10 marca 2015
    • Burgery z indyka

      Zwykle burgery przygotowuję z mięsa wołowego lub wołowo-wieprzowego. Tym razem przygotowałam dla moich facetów burgery z indyka. Myślę, że żaden mężczyzna nie pogardziłby taką kanapką :)

      Burgery z indyka

      Składniki:

      500 g mielonego mięsa z indyka
      sól
      świeżo mielony pieprz
      1 łyżka ostrej musztardy
      mielony kminek
      słodka mielona papryka
      1 ząbek czosnku
      1 łyżeczka ziół do pizzy
      olej do smażenia

      Dodatki:

      8 bułek hamburgerowych, najlepiej domowych (np. z tego przepisu), sałata,  cebula pokrojona w plastry, plastry pomidora, plastry korniszonów, plastry sera żółtego, np. salami, keczup

      Do mięsa dodać pozostałe składniki i wyrobić ręką mięso na zwartą masę, którą następnie należy podzielić na 8 równych części. Uformować 6 cienkich placków i usmażyć na małym ogniu z obu stron. Bułki lekko podgrzać, przekroić na pół. Na spodach  bułek ułożyć sałatę, ser, mięso, cebulę, korniszony, pomidory. Polać keczupem, przyłożyć wierzchnie części bułek i spiąć patyczkami do szaszłyków.

      (Nie) nudna kanapka ed II  

      Burgery z indyka

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (12) Pokaż komentarze do wpisu „Burgery z indyka”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      wtorek, 10 marca 2015 07:55
  • sobota, 03 stycznia 2015
    • Galaretki z indyka z salami i warzywami

      Na zakończenie starego roku przygotowałam miniaturowe galaretki z mięsem z indyka, salami i warzywami: papryką konserwową, zielonym, groszkiem, kukurydzą, oliwkami, czerwoną fasolą i suszonymi pomidorami. Tradycyjnie przygotowuję mięso z indyka w galarecie jedynie z marchewką. Tym razem marchew razem z pietruszką i selerem wylądowały razem z większością wywaru w zupie pomidorowej. Pozostały wywar wraz z mięsem stanowił bazę do mojej przekąski. Składniki podaję w przybliżeniu. Na większe przyjęcie proponuję użyć 1 kg mięsa z udźca indyka (bez skóry) i odpowiednio więcej rosołu, salami i warzyw.

      Galaretki z indyka z salami i warzywami

      Galaretki z indyka z salami i warzywami

      Składniki na 8 mini galaretek:

      500 g mięsa z udźca indyka (bez skóry) - waga przed ugotowaniem
      ok. 2-2,5 szklanki doprawionego rosołu, w którym gotowało się mięso
      3 łyżeczki żelatyny
      2 łyżki posiekanej natki pietruszki
      po pół szklanki: kukurydzy i fasolki z puszki, ugotowanego zielonego groszku, pokrojonego w kostkę salami peperoni, pokrojonej papryki konserwowej i suszonych pomidorów
      świeżo mielony pieprz do smaku

      Mięso drobno posiekać. Rosół mocno podgrzać, rozpuścić żelatynę, dodać posiekaną natkę i świeżo mielony pieprz. Mięso, salami i warzywa po równo rozłożyć do małych filiżanek lub kieliszków do wina. Zalać rosołem z rozpuszczoną żelatyną, ostudzić i schłodzić do stężenia.

      Galaretki z indyka z salami i warzywami

      Przekąski Sylwestrowe

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Galaretki z indyka z salami i warzywami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      sobota, 03 stycznia 2015 16:51
  • środa, 26 listopada 2014
    • Zupa ogórkowa z ryżem

      Zupę ogórkową lubicie z ziemniakami czy z ryżem? Ja preferuję z ziemniakami, ale wersja z ryżem dobrze smakuje również na drugi dzień.

      Zupa ogórkowa z ryżem

      Składniki:

      1 skrzydło z indyka lub 3 skrzydełka z kurczaka
      1/2 selera
      1 mała pietruszka
      1 duża marchew
      3 ząbki czosnku
      mała cebula
      2/3 szklanki suchego ryżu (długoziarnisty lub arborio)
      4 ogórki kiszone
      1 łyżka mąki
      2/3 szklanki słodkiej śmietanki
      sól i pieprz (najlepiej świeżo mielony)
      4 łyżki posiekanego koperku
      łyżeczka oregano

      Ogórki pokroić w kostkę lub zetrzeć na grubej tarce, zalać 1,5-2 szklankami wody i gotować do miękkości. Udko umyć, włożyć do drugiego, nieco większego garnka, wypełniając go do 2/3 zimną wodą. Gotować ok. 45 minut. Selera, pietruszkę i marchew obrać, umyć, pokroić w kostkę. Dodać razem z pokrojoną w kostkę cebulą i czosnkiem, Po 10 minutach wrzucić opłukany w wodzie ryż.  Gotować aż wszystkie warzywa będą miękkie. Wówczas dodać posiekany koperek i ugotowane ogórki razem z wywarem. Można również dodać nieco posiekanej natki pietruszki lub naci selera. Gotować chwilę, by smaki połączyły się, dodać oregano, sól i pieprz do smaku. Mąkę rozprowadzić w śmietance, zahartować gorącym wywarem i przelać do zupy, energicznie mieszając. Mięso z można obrać ze skóry i kości, pokroić drobno i dodać do zupy. Podawać gorącą. 

      Zupa na jesień

      Zupa ogórkowa z ryżem

      Zupa ogórkowa z ryżem

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Zupa ogórkowa z ryżem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 26 listopada 2014 09:49
  • niedziela, 23 listopada 2014
  • wtorek, 28 października 2014
    • Cannelloni z pomidorowym indykiem i cukinią pod dyniowym beszamelem

      To chyba moja druga dopiero przygoda z makaronem cannelloni. I choć faszerowanie wąskich rurek sprawiało mi na początku pewną trudność, to jednak myślę, że w najbliższym czasie jakieś danie z użyciem cannelloni powtórzę. Makaron nafaszerowałam mięsem z indyka w pomidorach, z dodatkiem tartej cukinii. Dodałam również kilka pomidorów z oliwy i zielone oliwki, bo prosiły się o niezwłoczne ich zużycie... Do beszamelu dodałam nieco zmiksowanej dyni. Dzięki temu zyskało lekko żółty kolor i dyniowy aromat.

      Cannelloni z pomidorowym indykiem i cukinią pod dyniowym beszamelem

      Składniki:

      1 opakowanie makaronu cannelloni
      150 g sera żółtego, startego
      na drobnych oczkach (użyłam Goudę, Ementalera i Złotego Mazura)

      słodka papryka do posypania

      Farsz:

      500 g mięsa mielonego z indyka
      4 ząbki czosnku
      1 duża cebula
      2 młode cukinie
      puszka krojonych pomidorów
      2 łyżki koncentratu pomidorowego
      pół pęczka posiekanej natki pietruszki
      1 łyżka ziół do pizzy
      1 łyżka oregano
      sól, cukier i pieprz do smaku
      olej do smażenia

      Sos:

      2 łyżki masła
      2 łyżki mąki
      1 szklanka zimnego mleka
      1 szklanka słodkiej śmietanki 12%
      szczypta gałki muszkatołowej
      sól i pieprz
      pół szklanki musu z dyni

      Rozgrzać 3-4 łyżki oleju, wrzucić posiekaną w kostkę cebulę, smażyć na małym ogniu aż delikatnie się zrumieni. Dodać posiekany drobno czosnek, a po minucie mięso i usmażyć. Do mięsa dodać starte na grubej tarce (nieobrane) cukinie i dusić do odparowania płynu. Dodać pomidory i koncentrat oraz zioła, oregano i natkę. Gotować kilka minut, doprawić solą i pieprzem i ewentualnie cukrem. Do farszu można również dodać kilka posiekanych pomidorów w oliwie oraz zielonych oliwek. Farsz nieco przestudzić. Następnie nafaszerować suche rurki makaronu. Ułożyć w  w naczyniu żaroodpornym, jedną obok drugiej.

      Przygotować sos. Masło stopić w rondelku, dodać mąkę, mieszając powoli wlewać mleko, mieszając trzepaczką. Kiedy mąka się rozpuści, wlać śmietankę, puree z dyni, mieszając sos trzepaczką, zagotować. Dodać gałkę muszkatołową, doprawić solą i pieprzem.

      Makaron zalać ciepłym sosem beszamelowym i dokładnie rozprowadzić, by sos przykrył makaron z każdej strony. Naczynie żaroodporne (przykryte) włożyć do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C z termoobiegiem (200°C bez termoobiegu) na 45 minut. Po 30 minutach wyjąć, posypać startym serem i słodką papryką w proszku. Zapiekać do rozpuszczenia się sera.

      

      Cannelloni z pomidorowym indykiem i cukinią pod dyniowym beszamelem

      Cannelloni z pomidorowym indykiem i cukinią pod dyniowym beszamelem

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (13) Pokaż komentarze do wpisu „Cannelloni z pomidorowym indykiem i cukinią pod dyniowym beszamelem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      wtorek, 28 października 2014 13:45
  • środa, 26 lutego 2014
    • Galaretka z trzech rodzajów mięsa

      Najlepsza zupa po nieprzespanej nocy, wypełnionej tańcami, obfitym jedzeniem i mocą trunków to właśnie rosół. Na poostatkowe obiady polecam esencjonalny rosół drobiowo-wołowy.

      Po karnawałowej zabawie na niedzielny  obiad zjedliśmy mieszany rosół  z makaronem, resztę wywaru razem z mięsem wykorzystałam do przygotowania "zimnych nóżek", które stanowiły porządne śniadanie przed pracą w powszednie dni.

      Galaretka z trzech rodzajów mięsa

      Składniki:

      1 skrzydło z indyka
      1 ćwiartka z kurczaka
      300 g wołowiny na pieczeń
      2 marchewki
      1 pietruszka
      1 seler
      3 ząbki czosnku
      kilka suszonych grzybów
      kawałek pora
      2-3 listki laurowe
      kilka kuleczek ziela angielskiego
      pieprz czarny, świeżo mielony
      przyprawa warzywna do zup bez glutaminianu sodu
      sól
      gałązka natki pietruszki lub lubczyku
      żelatyna

      Warzywa obieramy, selera dzielimy na pół, jeśli jest duży. Mięso myjemy. Umieszczamy razem z warzywami, zielem, listkami w dużym garnku, zalewamy prawie po brzeg zimną wodą, przykrywamy i stawiamy na małym ogniu. Po zagotowaniu gotujemy nawet do 2 godzin. Wyjmujemy mięso i warzywa. Przelewamy wywar przez sito, dodajemy przyprawę warzywną, sól i pieprz. W 1,5 litra wywaru rozpuszczamy według proporcji na opakowaniu. Resztę zużywamy na rosół lub np, czystą zupę pomidorową, barszcz czerwony lub żurek.

      Kiedy mięso przestygnie obieramy je z kości, tłuszczu i skór i dość drobno kroimy.

      Marchewkę z rosołu kroimy w kostkę.

      Do filiżanek lub prostokątnych plastikowych pojemników wrzucamy marchew, nieco posiekanej drobno świeżej natki, następnie układamy mięso i zalewamy ciepłym rosołem z żelatyną. Można jeszcze dla smaku dodać odrobinę drobno posiekanego świeżego czosnku (patent mojej mamy) i obowiązkowo świeżo mielony pieprz. Kiedy galareta zacznie tężeć wkładamy do lodówki na minimum 3 godziny. Podajemy z pieczywem i octem (winnym), chrzanem lub majonezem.

      Zupny recykling  Śniadanie mistrzów 

      Galaretka z trzech rodzajów mięsa

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (13) Pokaż komentarze do wpisu „Galaretka z trzech rodzajów mięsa”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 26 lutego 2014 21:26
  • niedziela, 05 stycznia 2014
    • Galaretka z mięsem indyka

      Dobra galaretka z mięsem to przede wszystkim dobry wywar. Długo gotowany na małym ogniu, pod przykryciem, z warzywami, tak jak rosół. Wcześniej robiłam galaretkę z kurczaka, teraz przerzuciłam się na bardziej aromatyczne mięso indycze. Do galaretki dodaję jedynie marchew z rosołu, nie preferuję jajek ani groszku. Smak podkreślam świeżą natką pietruszki i odrobiną zmiażdżonego czosnku.

      Galaretkę podaję najczęściej z octem winnym, białym i kroplą maggi. Można również podawać z sokiem z cytryny, chrzanem, majonezem lub tradycyjną sałatką jarzynową.

      Galaretka z mięsem indyka

      Składniki:

      2-3 podudzia z indyka
      1 mięso z uda ze skórą i kością lub 600 g mięsa bez skóry
      2 marchewki
      1 pietruszka
      1 seler
      3 ząbki czosnku
      kilka suszonych grzybów
      kawałek pora
      2-3 listki laurowe
      kilka kuleczek ziela angielskiego
      pieprz czarny, świeżo mielony
      przyprawa warzywna do zup bez glutaminianu sodu
      sól
      gałązka natki pietruszki lub lubczyku
      żelatyna

      Warzywa obieramy, selera dzielimy na pół, jeśli jest duży. Podudzia i mięso myjemy. Umieszaczamy razem z warzywami, zielem, listkami w dużym garnku, zalewamy prawie po brzeg zimną wodą, przykrywamy i stawiamy na małym ogniu. Po zagotowaniu gotujemy nawet do 2 godzin. Wyjmujemy mięso i warzywa. Przelewamy wywar przez sito, dodajemy przyprawę warzywną, sól i pieprz. Rozpuszczamy w wywarze żelatynę według proporcji na opakowaniu. Jeśli wywaru wydaje nam się za dużo, bo chcemy mieć bardziej mięsną galaretę, odlewamy część rosołu. Na jego bazie można ugotować doby barszcz czerwony lub żurek.

      Kiedy mięso przestygnie należy obrać je z kości i skór i dość pokroić.

      Marchewkę z rosołu pokroić w plasterki.

      Do filiżanek lub prostokątnych pojemników wrzucamy proporcjonalnie po kilka plasterków marchwii, nieco posiekanej drobno świeżej natki, następnie układamy mięso i zalewamy ciepłym rosołem z żelatyną. Można jeszcze dla smaku wcisnąć odrobinę czosnku i obowiązkowo świeżo mielony pieprz. Kiedy galareta zacznie tężeć wkładamy do lodówki na minimum 3 godziny.

      Galaretka z mięsem indyka

      Galaretka z mięsem indyka

        

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Galaretka z mięsem indyka”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      niedziela, 05 stycznia 2014 19:22
  • wtorek, 31 grudnia 2013
    • Warzywny garnek z indykiem

      Na bal i po balu, na prywatce i na skutki prywatki. Podaję dziś przepis na pożywny gulasz z indyka.

      A w nowym roku niech nie zabraknie Wam zdrowia, energii i radości życia. Niech każda chwila będzie wyjątkowa...


       

      Składniki:

      500-700 g mięsa z udźca indyka

      3 papryki

      2 cukinie

      1 bakłażan

      5 ziemniaków

      500 g pieczarek

      kilka suszonych grzybów

      2 cebule

      2 ząbki czosnku

      2 szklanki pomidorowej passaty lub gęstego przecieru pomidorowego

      2 łyżki koncentratu pomidorowego

      1 łyżka kminku

      2 łyżki słodkiej papryki

      2 łyżeczki oregano

      olej do smażenia

      sól i pieprz

       

      Warzywny garnek z indykiem

      Mięso umyć, pokroić w małą kostkę. Obsmażyć na oleju. Przełożyć do dużego garnka, zalać wrzątkiem kilka centymetrów nad mięsem, dodać suszone grzyby, kminek, listki i ziele, dusić do miękkości.

      W tym czasie pokroić cebulę, zeszklić na oleju, który został ze smażenia mięsa. Dodać do gotującego mięsa. Czosnek zmiażdżyć i dodać do garnka. Pieczarki oczyścić i pokroić w grube plastry, obsmażyć do odparowania wody, dorzucić do mięsa. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w dużą kostkę. Dodać do wywaru. W razie potrzeby uzupełnić wywar wodą. Następnie umyć paprykę, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w kostkę i gdy mięso będzie już prawie zupełnie miękkie dołożyć do mięsa, ziemniaków i pieczarek. Cukinię umyć pokroić w kostkę i także dodać do wywary, zaraz po papryce. Na końcu dodać pokrojonego w kostkę bakłażana i gotować kilka minut aż zmięknie. przyprawić solą, pieprzem, mielonym kminkiem i słodką papryką. Dodać passatę lub przecier oraz koncentrat pomidorowy i natkę pietruszki.Gulasz przyprawić, solą, pieprzem, papryką w proszku i oregano. Gotować kilka minut, mieszając, by wszystkie smaki połączyły się.


      Warzywny garnek z indykiem 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Warzywny garnek z indykiem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      wtorek, 31 grudnia 2013 10:55
  • środa, 06 listopada 2013
    • Placki ziemniaczano-dyniowe z gulaszem

      Placki ziemniaczane po węgiersku uwielbia cała moja rodzina. Na Podkarpaciu to bardzo popularne danie. Pamiętam jedną restaurację w pod krośnieńskimi sukiennicami, gdzie podawano najpyszniejsze placki po węgiersku. Najbardziej lubię z gulaszem z wołowiny, ale czasami wołowe zastępuję mięsem z udek indyka. Tym razem do sosu zamiast pieczarek dałam mrożone podgrzybki. A do masy z ziemniaków dodałam startą drobno dynię. Choć czuć było jej aromat, to chłopcy nie marudzili. Choć dynia w naszym domu nie jest ulubionym warzywem.

      Placki ziemniaczano-dyniowe z gulaszem

      Placki:

      1 szklanka startej na drobnych oczkach dyni
      1 kg ziemniaków, również startych na drobnej tarce
      1 niewielka cebula, starta na puree
      2-3 ząbki czosnku, zmiażdżone
      2 jajka
      2-3 łyżki mąki pszennej
      sól i pieprz
      kminek, słodka papryka, lubczyk
      olej do smażenia

      Gulasz:

      500 g mięsa gulaszowego z indyka (z udźca)
      1 duża cebula
      2-3 ząbki czosnku
      2 kolorowe papryki
      300 g mrożonych podgrzybków
      kilka suszonych prawdziwków bądź podgrzybków
      łyżka słodkiej papryki w proszku, kilka kuleczek ziela, 2 listki laurowe, 2 łyżeczki mielonego i 1 łyżeczka całego kminku, łyżka suszonego lubczyku, sól, pieprz
      łyżka przecieru pomidorowego
      kopiata łyżka mąki
      2 łyżki posiekanej natki pietruszki
      olej do smażenia

      Najpierw przygotować gulasz. Mięso umyć, pokroić w małą kostkę. Obsmażyć na oleju. Przełożyć do dużego garnka, zalać wrzątkiem kilka centymetrów nad mięsem, dodać suszone grzyby, cały kminek, listki i ziele, dusić do miękkości.

      W tym czasie pokroić cebulę, zeszklić na oleju, który został ze smażenia mięsa. Dodać do garnka razem ze zmiażdżonym czosnkiem. Grzyby pokroić w kostkę (jeśli są w całości), dorzucić do mięsa. Następnie umyć paprykę, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w kostkę i gdy mięso będzie już prawie zupełnie miękkie dołożyć do mięsa i grzybów. Pod koniec przyprawić solą, pieprzem, mielonym kminkiem i słodką papryką. Dodać koncentrat pomidorowy i natkę pietruszki.

      W garnuszku wymieszać mąkę z 1/2 szklanki zimnej wody, wymieszać by nie było grudek i wlać do wywaru z mięsa, energicznie mieszając. Jeszcze raz przyprawić i po ponownym zagotowaniu zdjąć z palnika.

      Przygotować placki. Dynię odcisnąć z nadmiaru soku, z ziemniaków odlać nadmiar wody. Wszystkie składniki wymieszać, doprawić masę do smaku. Smażyć placki na rozgrzanym oleju na jasnozłoty kolor. Wyłożyć na talerze, polać sosem, udekorować kleksem kwaśnej śmietany.

      Placki ziemniaczano-dyniowe z gulaszem

      Placki ziemniaczano-dyniowe z gulaszem

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Placki ziemniaczano-dyniowe z gulaszem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 06 listopada 2013 19:13
  • wtorek, 08 października 2013
  • sobota, 21 września 2013
    • Sznycle jak gołąbki z arborio i młodą kapustą

      Sznycle jak gołąbki z arborio i młodą kapustą

      Składniki:

      1 mała główka młodej kapusty
      300 g ryżu arborio
      400 g mielonego mięsa, np. z udźca indyczego lub wołowe
      250 g passaty pomidorowej
      3 łyżki koncentratu pomidorowego
      1 duża cebula
      3-4 ząbki czosnku
      kminek i majeranek
      1 łyżeczka włoskich ziół
      3-4 łyżki posiekanej natki pietruszki
      sól, cukier i pieprz
      1 duże jajko
      bulion
      2 łyżki masła
      2 łyżki mąki
      bulion warzywny
      ½ szklanki słodkiej śmietany 18%
      łyżka słodkiej papryki
      olej do smażenia
      jajka i bułka tarta do panierowania

      W garnku z grubym dnem rozgrzać 2 łyżki oleju, wsypać ryż i mieszając, smażyć ok. 2 minuty. Wlać ok. 4 i ½ szklanki bulionu. Gotować do miękkości, w razie potrzeby dolać bulion lub wrzątek. Odstawić do wystudzenia.

      Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Zeszklić na oleju, dodać mięso, zmiażdżony czosnek i usmażyć. Odłożyć na bok.

      Kapustę umyć, drobno posiekać. Posolić i trochę ugnieść, by zmiękła. Wymieszać z ryżem i usmażonym mięsem, dodać zioła, natkę i przyprawy oraz jajko. Masę formować jak sznycle, panierować w jajku i bułce tartej i smażyć z obu stron na rumiano.

      Przygotować sos. Masło stopić w rondelku, dodać mąkę. Po chwili dodać koncentrat i chwilę smażyć Wlać szklankę esensjonalnego bulionu i rozprowadzić trzepaczką mąkę z koncentratem, dodać passatę i zagotować. Dodać sól, pieprz i zioła, a w razie potrzeby cukier. Wlać śmietankę i mieszając, zagotować. Doprawić słodką papryką, solą i pieprzem.

      Gorącym sosem polać usmażone gorące gołąbki.

      Sznycle jak gołąbki z arborio i młodą kapustą

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Sznycle jak gołąbki z arborio i młodą kapustą”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      sobota, 21 września 2013 08:12
  • poniedziałek, 09 września 2013
    • Gulasz z indyka a

      Gulasz z indyka a'la Stroganoff

      Składniki:

      500 g mięsa gulaszowego z indyka (z udźca)

      1 duża cebula

      2-3 ząbki czosnku

      2 czerwone papryki

      30 dag pieczarek

      kilka suszonych prawdziwków bądź podgrzybków

      łyżka słodkiej papryki w proszku, kilka kuleczek ziela, 2 listki laurowe, 2 łyżeczki mielonego i 1 łyżeczka całego kminku, sól, pieprz

      łyżka przecieru pomidorowego

      kopiata łyżka mąki

      2 łyżki posiekanej natki pietruszki

      olej do smażenia

      Mięso umyć, pokroić w małą kostkę. Obsmażyć na oleju. Przełożyć do dużego garnka, zalać wrzątkiem kilka centymetrów nad mięsem, dodać suszone grzyby, cały kminek, listki i ziele, dusić do miękkości.

      W tym czasie pokroić cebulę, zeszklić na oleju, który został ze smażenia mięsa. Dodać do gotującego mięsa. Czosnek zmiażdżyć i dodać do garnka. Pieczarki oczyścić i pokroić w grube plastry, obsmażyć do odparowania wody, dorzucić do mięsa. Następnie umyć paprykę, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w kostkę i gdy mięso będzie już prawie zupełnie miękkie dołożyć do mięsa i pieczarek. Pod koniec przyprawić solą, pieprzem, mielonym kminkiem i słodką papryką. Dodać koncentrat pomidorowy i natkę pietruszki.

      W garnuszku wymieszać mąkę z 1/2 szklanki zimnej wody, wymieszać by nie było grudek i wlać do wywaru z mięsa, energicznie mieszając. Jeszcze raz przyprawić i po ponownym zagotowaniu zdjąć z palnika.

      Podawać z kaszą (brązowym ryżem) i surówką (z kapusty z marynowaną dynią).

          

      Gulasz z indyka a'la Stroganoff

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Gulasz z indyka a”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 09 września 2013 14:53
  • czwartek, 05 września 2013
    • Zapiekanka z fasolką szparagową, papryką i mielonym mięsem z indyka

      Zapiekanki rzadko goszczą w mojej kuchni, zwłaszcza latem. Bogactwo jesiennych warzyw motywuje mnie do wymyślania dań z jednego garnka. I choć przygotowanie jest nieco czasochłonne, bo dużo krojenia i każde warzywo pasuje oddzielnie gotować, to mam poczucie, że podaję swojej rodzinie pełnowartościowy posiłek.

      Zapiekanka z fasolką szparagową, papryką i mielonym mięsem z indyka

      Składniki:

      4 duże kremowe ziemniaki
      500 g fasoli szparagowej (użyłam mamuta)
      1 czerwona papryka
      1 cebula
      1 ząbek czosnku
      500 g mielonego mięsa z indyka
      kilka mięsistych pomidorów, np. malinowych lub krojonych w puszce
      3 łyżki koncentratu pomidorowego
      2 łyżki przyprawy do pizzy lub spaghetti
      olej do smażenia
      sól, pieprz, słodka papryka

      Sos beszamelowy:

      3 łyżki masła
      3 łyżki mąki
      2 szklanki mleka
      sól, pieprz, gałka muszkatołowa lub mielony kminek
      150 g żółtego sera
      sól, pieprz

      Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w dużą kostkę i ugotować na parze. Szparagówkę i paprykę również oczyścić, pokroić na kawałki. Fasolkę ugotować w wodzie z dodatkiem cukru. Paprykę zblanszować. Odcedzić. Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać i mocno przesmażyć razem z mięsem na 2 łyżkach oleju. Zalać szklanką wrzątku i chwilę dusić. Dodać posiekane pomidory (lub z puszki), koncentrat pomidorowy, wymieszać, dodać zioła i słodką paprykę. Dusić do zredukowania sosu. Pod koniec przyprawić solą, cukrem, i pieprzem.

      Przygotować sos beszamelowy. Masło stopić w rondelku, dodać mąkę i krótko smażyć. Wlać mleko, i mieszając, rozprowadzić mąkę. Dodać gałkę muszkatołową lub kminek, i cały czas mieszając, zagotować. Doprawić solą i pieprzem.

      Do naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem  wyłożyć ziemniaki i fasolkę. Zalać beszamelem, wyłożyć paprykę, a na nią mięso w sosie pomidorowym. Posypać tartym serem. Piec przykryte ok 45 minut w 190oC, 10 minut przed końcem pieczenia odkryć, by ser się zrumienił.

          

      Zapiekanka z fasolką szparagową, papryką i mielonym mięsem z indyka

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Zapiekanka z fasolką szparagową, papryką i mielonym mięsem z indyka”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      czwartek, 05 września 2013 09:39
  • niedziela, 21 lipca 2013
    • Indyk w sosie paprykowo-rabarbarowym

      Rabarbar to warzywo, więc dlaczego używa się go do ciast? Ja nie mam nic przeciwko, sama lubię jego kwaskowaty smak przełamany cukrem. Pomyślałam jednak, że można go podać także do dań wytrawnych. Udane było ubiegłoroczne połączenie wątróbki z rabarbarem, a dziś chcę zaprezentować łodyżki jako składnik sosu paprykowego do mięsa z indyka. Może ktoś się skusi? W sklepie widziałam jeszcze rabarbar...

      Indyk w sosie paprykowo-rabarbarowym

      Składniki:

      6 sznycli z indyka
      1 cebula
      2 ząbki czosnku
      po ½ czerwonej, żółtej i zielonej papryki
      2 łodygi rabarbaru
      2 łyżki koncentratu pomidorowego
      1 łyżka słodkiej papryki
      2 łyżki posiekanej natki
      szczypta przyprawy chili con carne lub ostrej papryki
      ½ szklanki słodkiej śmietany kremówki
      2 łyżki mąki
      2 łyżki klarowanego masła lub oleju
      sól, cukier, pieprz

      Kwaśnie, no właśnie

      Sznycle posypać solą i pieprzem. Odłożyć na pół godziny. Następnie podsmażyć z obu stron na rumiano. Zdjąć z patelni. Na tym samym tłuszczu zeszklić posiekaną cebulę. Papryki pokroić w prostokąty, dodać do cebuli i smażyć kilka minut, mieszając. Pod koniec dodać posiekany drobno czosnek. Włożyć mięso, zalać szklanką wrzątku i dusić kilka minut. Rabarbar obrać, pokroić w kostkę, dodać do mięsa. Gotować krótko. Mąkę wymieszać ze śmietanką i 1/3 szklanki zimnej wody. Wlać do wywaru, energicznie mieszając, by nie powstały grudki. Dodać koncentrat pomidorowy i dobrze rozmieszać. Dodać posiekaną natkę, doprawić solą, cukrem i przyprawą chili. Gotować jeszcze chwilę, ale nie za długo, by rabarbar zupełnie się nie rozpadł. Podawać z ryżem lub kaszą i ulubioną surówką.

      Indyk w sosie paprykowo-rabarbarowym

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Indyk w sosie paprykowo-rabarbarowym”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      niedziela, 21 lipca 2013 20:47
  • wtorek, 25 czerwca 2013
    • Indyk w boczku

      Warszawian nieustannie zalewa woda, a moje miasto pogrążyło się w ciemności... Wczoraj w Rzeszowie ok. godziny 21.00 zapanował zmrok. Właśnie wtedy przygotowywałam wpis na blogu, kiedy zabrakło prądu. Bateria laptopa też była na wyczerpaniu. Prąd wrócił po 23.00, ale godzina dla etatowego pracownika, który wstaje codziennie o 5.20 była kosmiczna. Ominęły nas co prawda nocne dyżury ze szmatą przy rozmrażającej się lodówce, ale ciężki dzień w pracy potrafi z człowieka wycisnąć energię do ostatniej kropli. Kiedy mi źle, wtedy narzekam na system do telefonu. Mój tata cierpliwie mnie wysłuchuje... Właśnie Jemu dedykuję ten wpis, bo wiem, że bardzo ceni moją kuchnię i wie, że z każdej przykrej sytuacji wyjdę zwycięsko ze względu na swój wrodzony optymizm. Wiadomo po kim go mam... Dziękuję Ci tato i smacznego!

      Indyk w boczku

      Składniki:

      500 g mięsa z udźca indyczego (bez skóry i kości)

      przyprawa „Gyros”

      ok. 150 g cienkich i długich plastrów wędzonego boczku

      Mięso umyć, osuszyć, pokroić na kilkucentymetrowe kawałki, posypać z każdej strony przyprawą. Każdy kawałek owinąć dookoła plastrami boczku i spiąć wykałaczkami. Umieścić w rękawie do pieczenia i piec około 1 godziny w termoobiegu (170oC) Po tym czasie ostrożnie przebić rękaw i wyjąć mięso. Najlepiej smakuje z zasmażaną kiszoną kapustą i kluchami serowymi z wędzonego twarogu, na które przepis podawałam tutaj.

      

      Indyk w boczku

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Indyk w boczku”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      wtorek, 25 czerwca 2013 20:17

Kalendarz

Kwiecień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny





Skrzynka pocztowa Napisz do mnie






Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne

myTaste.pl

Przepisy Na - katalog kulinarny

zobacz moją galerię na mniamspinka.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl

rondel



zBLOGowani.pl




banner przepis miesiaca




Darmowe fotoblogi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...