Malinowa czerwień

Wpisy otagowane „budyń”

  • poniedziałek, 24 października 2016
    • Tort czekoladowy z masą czekoladowo-bakaliową

      Już dwa razy przygotowywałam ten tort. Klasyczny, czekoladowy, wzbogacony bakaliami.

      Tort czekoladowy z masą czekoladowo-bakaliową

      Składniki na 1 biszkopt (należy upiec dwa):

      4 jajka

      2/3 szklanki mąki tortowej

      1/3 szklanki kakao

      2/3 szklanki cukru

      2 łyżki oleju

      szczypta soli

      Nasączenie:

      2/3 szklanki mocnej  słodzonej kawy (czarnej)

      Masa i dekoracja:

      750 ml mleka

      500 g masła (2,5 kostki)

      1 i 1/3 szklanki cukru

      3 budynie czekoladowe bez cukru

      2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią

      garść żurawiny

      garść jagód goji

      garść słupków migdałowych

      po pół tabliczki posiekanej czekolady białej i deserowej

      garść posiekanych orzechów laskowych

      ew. 2 łyżki kakao

      Mąkę przesiać z kakao. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli, powoli wsypywać cukier. Miksując, dodać po jednym żółtku. Wlać małym strumieniem olej. Powoli dodawać suchą mieszankę, mieszać delikatnie łyżką. Wylać na spód tortownicy (średnica - 25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Piec 20-25 minut w temperaturze 170oC. Gdy nieco ostygnie, zdjąć papier.

      W ten sam sposób upiec drugi placek.

      Wykonanie kremu: Budynie rozpuścić w 3/4 szklanki mleka, resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym, następnie wlać rozpuszczone budynie i mieszać do zgęstnienia. Odstawić z palnika, przykryć folią aluminiową, by nie powstał kożuch. Miękkie masło utrzeć na puch, dodając partiami zimny budyń, ucierając na gładki krem. Do kremu można również dodać kakao, by smak kremu był bardziej intensywny. 1/3 kremu odłożyć. Do pozostałego kremu dodać bakalie i dokładnie wymieszać. Biszkopty nasączyć kawą. Na pierwszy biszkopt wyłożyć masę z bakaliami, a masą bez dodatków posmarować wierzch i boki tortu. Dowolnie udekorować i schłodzić do stężenia kremu.

      Tort czekoladowy z masą czekoladowo-bakaliową

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (11) Pokaż komentarze do wpisu „Tort czekoladowy z masą czekoladowo-bakaliową”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 24 października 2016 10:13
  • poniedziałek, 13 czerwca 2016
  • poniedziałek, 22 lutego 2016
    • Tort czekoladowy z masą chałwową i brzoskwiniami

      Ten smakowity tort przygotowałam prawie rok temu na urodziny syna. Nie miałam jak dotąd okazji, by Wam go zaprezentować. To nie pierwszy tort z masą chałwową na blogu, poprzedni był z wiśniami, również w wersji czekoladowej. Zapraszam...

      Tort czekoladowy z masą chałwową i brzoskwiniami

      Tort czekoladowy z masą chałwową i brzoskwiniami

      Składniki na 1 biszkopt (należy upiec dwa):

      4 jajka

      2/3 szklanki mąki tortowej

      1/3 szklanki kakao

      2/3 szklanki cukru

      2 łyżki oleju

      szczypta soli

      Nasączenie:

      2/3 szklanki mocnej  słodzonej kawy (czarnej)

      Masa i dekoracja:

      500 g masła (2,5 kostki)

      500 g chałwy waniliowej

      2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią

      puszka brzoskwiń w syropie w syropie

      Mąkę przesiać z kakao. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli, powoli wsypywać cukier. Miksując, dodać po jednym żółtku. Wlać małym strumieniem olej. Powoli dodawać suchą mieszankę, mieszać delikatnie łyżką. Wylać na spód tortownicy (średnica - 26 cm) wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Piec 20-25 minut w temperaturze 170oC. Gdy nieco ostygnie, zdjąć papier.

      W ten sam sposób upiec drugi placek.

      Brzoskwinie odsączyć, połowę pokroić w kostkę, a resztę w plastry. Miękkie masło utrzeć na puszystą masę. Następnie wkruszyć chałwę i dobrze połączyć z masłem. Krem podzielić na dwie części. Do jednej wmieszać pokrojone w kostkę brzoskwinie. Pierwszy biszkopt nasączyć kawą, posmarować połową masy chałwową.  Przykryć drugim biszkoptem, nasączyć kawą. Wierzch i boki posmarować resztą kremu. Dookoła na brzegu udekorować plastrami brzoskwiń i kolorową cukrową posypką.

      Tort czekoladowy z masą chałwową i brzoskwiniami

      Tort czekoladowy z masą chałwową i brzoskwiniami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Tort czekoladowy z masą chałwową i brzoskwiniami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 22 lutego 2016 09:32
  • poniedziałek, 15 lutego 2016
    • Ciasto truskawkowo-kokosowe z galaretką

      Moja słodka propozycja na Walentynki. Mocno kokosowy spód, mocno truskawkowo krem i biszkopty zatopione w truskawkowym soku, a na wierzchu truskawkowa galaretka. Zapraszam serdecznie!

      Ciasto truskawkowo-kokosowe z galaretką

      Kokosowa beza:

      5 białek
      1 szklanka cukru
      200 g kokosu
      1 długi wafelek kokosowy w jasnej polewie

      Krem:
      2 szklanki mleka
      2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
      3/4 szklanki cukru kryształu
      3 budynie truskawkowe lub waniliowe z cukrem
      1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej
      1 łyżka mąki pszennej
      5 żółtek
      150 dag masła
      250 g serka mascarpone
      1 opakowanie podłużnych biszkoptów
      600 g mrożonych truskawek
      2 galaretki truskawkowe

      Białka umieścić w misie miksera. Ubijać, zwiększając obroty miksera, do otrzymania sztywnej piany. Dodawać cukier, stopniowo, łyżka po łyżce, aż do wyczerpania cukru i otrzymania gęstej, błyszczącej piany. Pod sam koniec ubijania dodać kokos i pokruszony wafelek. Delikatnie wymieszać. Wyłożyć na dużą prostokątną blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec do lekkiego zrumienienia w temp. 160oC.

      Truskawki całkowicie rozmrozić. Owoce zmiksować, a sok odstawić. Do 1 szklanki mleka dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, budynie i żółtka. Dokładnie roztrzepać. Resztę mleka zagotować z cukrem kryształem i cukrem waniliowym. Do gotującego mleka cienkim strumieniem wlać roztrzepane żółtka z cukrem, budyniami i mąką. Stale mieszając, ugotować budyń i wystudzić. Zimny utrzeć z miękkim masłem i mascarpone, dodając do utartego masła i serka po łyżce budyniu oraz zmiksowane truskawki.

      Z ciasta zdjąć papier. Ciasto umieścić z powrotem na blasze. Wyłożyć połowę kremu. Biszkopty krótko maczać w soku z truskawek, układać wzdłuż na kremie, przykryć pozostałym kremem i schłodzić. Galaretki rozpuścić w 1 litrze wrzątku i kiedy zaczną tężeć, wylać na krem. Schłodzić minimum 2 godziny przed rozkrojeniem.

      Walentynki 2016 - Czym TO się je?

      Ciasto truskawkowo-kokosowe z galaretką

      

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (11) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto truskawkowo-kokosowe z galaretką”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 15 lutego 2016 17:48
  • środa, 07 października 2015
    • Ciasto z budyniem, śliwkami i bezą

      Jedno z najsmaczniejszych ciast śliwkowych jakie kiedykolwiek upiekłam. Kwaskowaty smak śliwek idealnie pasuje do kremowego budyniu i słodkiej bezy. Śliwki można jeszcze oprószyć cynamonem, by ciasto nabrało jesiennego charakteru...

      Ciasto z budyniem, śliwkami i bezą

      Kruche ciasto:

      4 żółtka

      2/3 szklanki cukru pudru

      1 płaska łyżeczka cukru migdałowego (można pominąć)

      200 g zimnego masła

      ok. 2 szklanki mąki krupczatki

      1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

      Budyń:

      3 jasne budynie z cukrem

      1 litr mleka

      Owoce i beza:

      oraz 600-700 g świeżych śliwek

      4 białka

      szczypta soli

      3/4 szklanki cukru kryształu

      1 łyżka mąki ziemniaczanej

      1 łyżka octu lub soku z cytryny

      Składniki ciasta szybko zagnieść. Zawinąć w folię i schować do lodówki na pół godziny.

      Budynie ugotować w 1 litrze mleka, przykryć wierch folią, by nie zrobił się kożuch.

      Śliwki umyć, przekroić na pół i wypestkować.

      Średnią prostokątną blachę wyłożyć papierem, wylepić dno ciastem. Równomiernie rozprowadzić budyń. Ułożyć na budyniu połówki śliwek brzuszkami do dołu. Włożyć na 25 minut do piekarnika nagrzanego do 180oC.

      W tym czasie zimne białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Następnie dodawać małymi porcjami, ubijając do rozpuszczenia się cukru. Dodać pod koniec ocet lub sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną. Zmniejszyć temperaturę pieczenia do 140oC. Ubite białka z cukrem wyłożyć na ciasto i piec do momentu aż beza lekko zbrązowieje (ok 30 minut). Ciasto wyjąć i ostudzić.

      Czas na śliwki  Jesienne słodkości!
      

      Ciasto z budyniem, śliwkami i bezą

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (11) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto z budyniem, śliwkami i bezą”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 07 października 2015 11:27
  • środa, 08 lipca 2015
    • Kruche czekoladowe ciasto z budyniem, czereśniami i bezą

      Czekoladowe ciasto z czereśniami "chodziło za mną" odkąd na straganach zobaczyłam moje ulubione owoce... Początkowo miała powstać tarta czekoladowa z czereśniami, ale kiedy nabrałam ochoty na dodatek budyniu, ciasto nieco urosło. Powstało zatem kruche czekoladowe z budyniem czekoladowym, czereśniami i bezą. Nie będę się rozpisywać jak bardzo mi smakowało, sami się przekonajcie! Przepis poniżej :) 

      Kruche czekoladowe ciasto z budyniem, czereśniami i bezą

      Kruche czekoladowe ciasto z budyniem, czereśniami i bezą 

      Ciasto: ok. 400 g mąki, 1/2 szklanki kakao, 200 g masła, 4 żółtka, 2/3 szklanki cukru pudru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta soli

      Budyń: 2 budynie czekoladowe z cukrem, 400 ml mleka

      Owoce: 600 g czereśni

      Beza: 4 białka, niepełna szklanka cukru, 1 łyżka octu jabłkowego, szczypta soli

      Z podanych składników zagnieść ciasto. W razie potrzeby dodać nieco kwaśnej śmietany. Uformować w kulę, zawinąć w folię i schłodzić.

      Przygotować budyń: podanej porcji mleka odlać 1/2 szklanki, wsypać proszek budyniowy i dobrze rozprowadzić. Resztę mleka zagotować. Wlać mieszankę budyniową i cały czas mieszając, gotować do zgęstnienia. Odstawić i nieco przestudzić. Wierzch przykryć folią lub papierem do pieczenia, by nie zrobił się kożuch.

      Czereśnie umyć, przekroić na pół i wypestkować.

      Spód oraz boki tortownicy o średnicy 25 cm wylepić ciastem. Wylać budyń i rozprowadzić dokładnie na spodzie ciasta. Na wierzch wyłożyć owoce. Piec około 1/2 godziny w temperaturze 180oC.

      5 minut przed końcem tego czasu zacząć ubijać białka na bezę.

      Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, wlać ocet. Dodawać cukier, łyżka po łyżce, powoli i stopniowo, cały czas ubijając. Powinna powstać gęsta i błyszcząca piana bezowa.

       Podpieczone ciasto wyjąć z piekarnika. Temperaturę pieczenia zmniejszyć do 140oC. Na wierzch ciasta wyłożyć pianę z białek. Wstawić do piekarnika, zmniejszyć temperaturę do 140ºC i piec przez około 40 minut aż beza nabierze lekko złotego koloru. Wystudzić w lekko uchylonym i wyłączonym piekarniku.

      Kroić całkowicie wystudzone, a najlepiej schłodzone.

      Kruche czekoladowe ciasto z budyniem, czereśniami i bezą

       

      Kruche czekoladowe ciasto z budyniem, czereśniami i bezą 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (12) Pokaż komentarze do wpisu „Kruche czekoladowe ciasto z budyniem, czereśniami i bezą ”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 08 lipca 2015 15:14
  • środa, 29 kwietnia 2015
    • Śmietanowiec w lekko kawowym cieście

      Dzisiaj na blogu sernik bez sera, ciasto śmietanowe zwane śmietanowcem. A dookoła śmietanowej masy bardzo kruche ciasto kakaowo-kawowe. Wnętrze "sernika" jest delikatniejsze w smaku niż sernik na twarogu, lecz nie tak delikatne jak się spodziewałam. W planie mam już upieczenie wersji śmietanowca z owocami.

      Śmietanowiec w lekko kawowym cieście

      Ciasto:

      2 szklanki mąki pszennej
      1/2 szklanki kakao
      2/3 szklanki kawy cappuccino (proszku)
      5 żółtek
      pół szklanki cukru pudru
      250 g masła, schłodzonego i pokrojonego w kostkę
      2 łyżeczki proszku do pieczenia

      Masa śmietanowa:

      5 białek, w temperaturze pokojowej
      szczypta soli
      1 szklanka drobnego cukru
      1200-1250 g kwaśnej śmietany 18%, w temperaturze pokojowej
      3 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru (każde po 40 g)

      Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić na dwie części. Włożyć obie porcje do zamrażarki na ok. 45 minut.

      W tym czasie białka ubić na sztywno z solą, pod koniec dodać cukier i cukier migdałowy, łyżka po łyżce, cały czas ubijając. Powinna powstać gęsta, błyszcząca piana. Do piany dodać przesiany proszek budyniowy i dokładnie wymieszać. Dodawać porcjami śmietanę, powoli i delikatnie mieszając, by białka nie opadły.
      Jedną część ciasta wyjąć, zetrzeć na spód tortownicy (25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko docisnąć. Wyłożyć masę śmietanową. Na wierzch zetrzeć drugą część ciasta. Piec ok. 20 min. w temperaturze 180oC, następnie zmniejszyć temperaturą do 150oC i piec ok. 40 minut, aż ciasto przy delikatnym przyciśnięciu będzie stabilne i sprężyste. Studzić przez pół godziny w uchylonym piekarniku, następnie wyjąć i ostudzić w temperaturze pokojowej, a następnie schłodzić. Przechowywać w lodówce.

      fabryka sernika  Wiosenne słodkości!

      Śmietanowiec w lekko kawowym cieście

      Śmietanowiec w lekko kawowym cieście

      Śmietanowiec w lekko kawowym cieście

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (18) Pokaż komentarze do wpisu „Śmietanowiec w lekko kawowym cieście”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 29 kwietnia 2015 14:35
  • wtorek, 14 kwietnia 2015
  • środa, 01 kwietnia 2015
    • Mango curd

      Przepis na krem z mango znalazłam u niezawodnej Doroty. To świetny dodatek do wypieków. Wkrótce na moim blogu dwie propozycje z wykorzystaniem mango curd.

      Mango curd

      Składniki:

      puree z 1 dużego bardzo dojrzałego mango (ok. 250 g)
      60 g cukru pudru, przesianego
      2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
      2 żółtka, w temperaturze pokojowej
      25 g masła, w temperaturze pokojowej
      3 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej

      Mango obrać, pokroić w kostkę. Przy pomocy blendera lub malaksera zmiksować na gładkie puree, bez grudek (ewentualne grudki przetrzeć przez sito). Umieścić w garnuszku. Dodać cukier, sok z cytryny, żółtka. Podgrzewać, cały czas mieszając, przed samym momentem zagotowania ściągnąć z palnika, by masa się nie zwarzyła. Mąkę ziemniaczaną rozrobić w 2 łyżkach wody i wlać do garnuszka, wymieszać. Postawić na palnik, zamieszać, znowu zdjąć przed samym zagotowaniem. Dodać masło i wymieszać, do jego rozpuszczenia.

      Schłodzić. Mango curd można przechowywać w lodówce przez 3 dni, pod przykryciem z folii spożywczej.

      Domowy Wyrób

      Mango curd

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Mango curd”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 01 kwietnia 2015 08:06
  • poniedziałek, 22 września 2014
    • Szarlotka z budyniem i owocami

      Moja propozycja szarlotki w wersji na bogato. Jabłka z cynamonem w towarzystwie budyniu i innych owców. Powstała na rodzinne przyjęcie. Dodałam morele z puszki, bo zostały mi z innego wypieku. Ciasto nabrało zupełnie innego wymiaru...

      Szarlotka z budyniem i owocami

      Składniki na ciasto:
      1,5 szklanki mąki pszennej, najlepiej krupczatki
      150 g masła, zimnego
      1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
      3 łyżki cukru pudru
      2 żółtka
      ew. kwaśna śmietana, gdyby ciasto było za suche

      Masa budyniowa i jabłkowa:
      3 budynie waniliowe z cukrem
      2 łyżeczki cukru z wanilią
      1 słoik prażonych jabłek
      łyżka cynamonu
      garść suszonych wiśni, żurawiny lub rodzynek
      kilka moreli z puszki lub brzoskwini

      Kruszonka:

      100 g masła, stopionego i ostudzonego
      pół szklanki jasnego brązowego cukru
      1 szklanka mąki mąki
      1 łyżka cynamonu

      Masło pokroić w kostkę, szybko zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta. Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie, dodać 1-2 łyżki kwaśnej śmietany. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki by nieco stwardniało.

      Składniki kruszonki połączyć i włożyć do lodówki, by dało się ją rozetrzeć w palcach.

      Budynie ugotować jak w przepisie na opakowaniu, ale w 1 litrze mleka.

      Na oprószonym mąką blacie rozwałkować ciasto i wylepić nią dno prostokątnej blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Ponakłuwać spód widelcem, wyłożyć ciepły budyń, a na niego wyłożyć jabłka, cynamon, suszone owoce i pokrojone w kostkę morele (brzoskwinie). Posypać równomiernie kruszonką - rozetrzeć palcami nad ciastem. Piec około 55-60 minut  w 180oC na środkowej półce piekarnika. Wyjąć, ostudzić, by ciasto dało się kroić.

      Jabłko z cynamonem 2014  Jabłka wolności  Ciasta bez miksera

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (20) Pokaż komentarze do wpisu „Szarlotka z budyniem i owocami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 22 września 2014 12:20
  • środa, 13 sierpnia 2014
    • Tarta budyniowo-serowa z morelami

      Obok moreli nie mogłam przejść obojętnie. Upiekłam tartę z gotowanego budyniu i twarogu. Słodka masa i kwaskowate morele doskonale ze sobą kontrastują. Ten niewielki sernik z morelami zadziwiająco szybko zniknął, podzielony między najbliższymi osobami. Wkrótce na blogu kolejne przepisy z morelami w roli głównej.

      Tarta budyniowo-serowa z morelami

      Tarta budyniowo-serowa z morelami

      Składniki na ciasto:

      150 g masła
      4 łyżki cukru pudru
      3 żółtka
      1 łyżeczka proszku do pieczenia
      1 i 1/2 szklanki mąki pszennej (krupczatki)

      Masa serowa:

      500 g mielonego sera białego, zmielonego dwukrotnie lub gęstego sera na serniki
      1 budyń waniliowy (użyłam z prawdziwą wanilią Delekta)
      1/2 - 2/3 szklanki cukru (w zależności od upodobań)
      300 ml mleka
      250 g moreli

      Przygotować budyń. 200 ml mleka zagotować. W 100 ml mleka rozpuścić budyń. Gdy mleko się zagotuje, wlać rozpuszczony proszek budyniowy i bardzo energicznie mieszać do zgęstnienia. Zdjąć z ognia, przykryć wierzch folią, by nie powstał kożuch i schłodzić do temperatury pokojowej.

      Składniki ciasta szybko zagnieść, w razie potrzeby dodać kwaśną śmietanę. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na minimum 1/2 godziny. Następnie ciasto rozwałkować, wylepić dno i boki (wys. 5 cm) tortownicy (26 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.

      Do dużej miski wyłożyć ser i schłodzony budyń. Utrzeć na małych obrotach miksera, dodając cukier. Białka ubić na sztywno w osobnej misce. Wmieszać do masy serowej. Masę wyłożyć na ciasto i wyrównać powierzchnię.

      Sernik wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC, a po 1/2 godzinie zmniejszyć temperaturę do 150oC i piec jeszcze pół godziny. W razie potrzeby dopiekać z funkcją termoobiegu. Upieczony sernik wyjąć i wystudzić.

      Tarta budyniowo-serowa z morelami

      Tarta budyniowo-serowa z morelami

        Lato w pełni!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (14) Pokaż komentarze do wpisu „Tarta budyniowo-serowa z morelami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 13 sierpnia 2014 14:46
  • sobota, 09 sierpnia 2014
    • Ciasto z budyniową pianką i wiśniami

      Ciasto Doroty, które zdążyło zrobić już furorę w kulinarnej blogosferze piekłam kilkukrotnie w różnych wersjach smakowych, także i kakaowej oraz toffi z rabarbarem. Dziś prezentuję wiśniową. Wierzch upieczonego ciasta udekorowałam dodatkowo różowym lukrem, który został z przygotowania ciasteczek. Ciasto upiekłam już jakiś czas temu z okazji rodzinnej uroczystości, ledwo uratowałam do zdjęcia jeden kawałek i to nie najpiękniejszy :)

      Ciasto z budyniową pianką i wiśniami

      Składniki na kruche ciasto:
      2,5 szklanki mąki pszennej (najlepsza będzie mąka krupczatka)
      250 g zimnego masła
      2 łyżeczki proszku do pieczenia
      3 łyżki cukru pudru
      5 żółtek
      Masło pokroić w kostkę, szybko zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta (można również składniki zmiksować w malakserze). Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie, dodać 1-2 łyżki wody lub kwaśnej śmietany. Podzielić na 2 części - około 60% i 40%, każdą zawinąć w folię spożywczą, zamrozić.

      Blachę o wymiarach 33 x 20 cm wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć na tarce większą część ciasta (60%), lekko przyklepać dłonią i wyrównać. Podpiec na złoty kolor w temperaturze 190ºC przez około 20 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia.

      Pianka wiśniowa:
      5 białek
      1 szklanka drobnego cukru do wypieków
      1 opakowanie cukru wanilinowego 16 g
      2 opakowania budyniu wiśniowego bez cukru (2 x 40 g)
      1/2 szklanki oleju

      Ponadto:
      duży słoik wiśni w syropie lub 250 g wydrylowanych świeżych

      Wiśnie odsączyć z syropu. Kiedy podpieczony spód jest wystudzony, zacząć ubijać białka. Po ubiciu na sztywno, powoli, łyżka po łyżce wsypywać drobny cukier i cukier wanilinowy, cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Następnie powoli wsypywać proszek budyniowy, cały czas miksując, by dobrze się rozpuścił. Strużką wlewać olej, miksując do połączenia.

      Na podpieczony, zimny spód ciasta wyłożyć ubitą pianę. Wyrównać i układać gęsto wiśnie, wcisnąć je delikatnie palcami w pianę. Na wierzch zetrzeć resztę zamrożonego ciasta (40%).

      Piec w temperaturze 190ºC przez około 30-40 minut. Wyjąć, przestudzić, oprószyć cukrem pudrem lub np. polać miejscami różowym lukrem.

      Lato w pełni!

      Ciasto z budyniową pianką i wiśniami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (13) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto z budyniową pianką i wiśniami”
      Tagi:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      sobota, 09 sierpnia 2014 08:18
  • środa, 30 kwietnia 2014
    • Sernik o smaku bananowym z białą czekoladą, budyniem i kaszką

      Dzisiaj chciałabym się podzielić się z Wami sernikiem, który piekłam na Wielkanoc. Wypiek jest nieco nowatorski, bo do masy serowej dodałam kaszkę ryżową o smaku bananowym oraz bananowy budyń. Sernik jest wilgotny, kremowy z lekką bananową nutką. Polecam!

      Sernik o smaku bananowym z budyniem i kaszką

      Sernik o smaku bananowym z budyniem i kaszką

      Ciasto ryżowe:

      1 kaszka ryżowa o smaku bananowym (bez mleka)
      1 jajko
      100 g  masła
      1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

      Masa serowa:

      1 kg twarogu sernikowego
      2 budynie o smaku bananowym z cukrem
      100 g białej czekolady
      5-6 białek lub 4 jajka
      400 ml mleka

      Polewa:

      2/3 szklanki słodkiej śmietanki 18%
      2 łyżki masła
      100 g białej czekolady
      1 płaska łyżeczka żelatyny
      1/2 szklanki mleka w proszku

      Składniki masy serowej wyjąć minimum 2 godziny przed wykonaniem. Najpierw przygotować spód. Posiekane masło wymieszać z kaszką (proszkiem), proszkiem do pieczenia i zagnieść z jajkiem. Odstawić na pół godziny do lodówki, by stwardniało. Spód tortownicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylepić ciastem dno i podpiec do zrumienienia w temperaturze 180oC (ok. 20 minut). Wyjąć i ostudzić.

      Proszek budyniowy rozprowadzić w 1/2 szklanki zimnego mleka, resztę mleka zagotować i wlać do niego rozpuszczony proszek. Mieszać do zgęstnienia, zdjąć z palnika, dodać połamaną białą czekoladę, dokładnie wymieszać do rozpuszczenia czekolady i odłożyć do ostudzenia. Twaróg utrzeć z cukrem i jajkami, dodawać po trochę zimnego budyniu i utrzeć na jednolitą masę.

      Masę twarogową wylać na podpieczony spód.

      Sernik wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC i piec ok. 30 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 150oC i piec do momentu aż środek sernika będzie z wierzchu ścięty i w środku niezbyt wiotki. Upieczony sernik wyjąć i wystudzić. Schłodzić minimum 1 godzinę w lodówce.

      Przygotować polewę. Żelatynę zalać niewielką ilością gorącej wody. Wymieszać, do rozpuszczenia. Mleko w proszku rozpuścić w zimnej śmietance. Czekoladę połamać, umieścić w rondelku razem z masłem. Gotować do rozpuszczenia składników, nie gotować. Wlać żelatynę. Wymieszać dobrze i przestudzić. Jak już lekko zgęstnieje, polać sernik i schłodzić. Dowolnie udekorować.

      Sernik o smaku bananowym z budyniem i kaszką

      Sernik o smaku bananowym z budyniem i kaszką

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (16) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik o smaku bananowym z białą czekoladą, budyniem i kaszką”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 30 kwietnia 2014 17:33
  • piątek, 11 kwietnia 2014
    • Sernik waniliowy z frużeliną truskawkową

      Na każde święta, uroczystości rodzinne obowiązkowo przygotowuję sernik - moje ulubione ciasto. Nie mam jednego ulubionego wypieku, za każdym razem opracowuję nowy przepis.  W pieczeniu to chyba najbardziej mnie cieszy, możliwość tworzenia nowych, oryginalnych przepisów. Ostatnio przyszła mi ochota na truskawki, stąd mój dzisiejszy wpis... Do truskawek idealnie pasuje wanilia, więc sernik jest bardzo waniliowy, do tego wilgotny, a zarazem lekki, bo takie najbardziej lubię. Polecam gorąco na nadchodzącą Wielkanoc...

      Sernik waniliowy z frużeliną truskawkową

      Sernik waniliowy z frużeliną truskawkową

      Spód:

      200 g kruchych ciastek (użyłam ciastek z dodatkiem fistaszków w karmelu)
      80 g masła

      Masa serowa:

      1 kg mielonego sera białego
      2 budynie waniliowe (polecam z prawdziwą wanilią z Oetkera)
      1,5 szklanki mleka
      4 jajka
      2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią, ostatecznie wanilinowego
      3/4  szklanki drobnego cukru (lub więcej, jeśli lubicie słodsze ciasta)

       Frużelina truskawkowa:

      400 g truskawek (mrożonych)
      1/2 szklanki cukru
      2 łyżeczki cukru z wanilią

      ok. 3 łyżeczek mąki ziemniaczanej
      1 i 2/3 szklanki wody

      Twaróg i jajka wyjąć przynajmniej 2 godziny przed przygotowaniem.

      Przygotować budyń. 1 szklankę mleka zagotować. W 1/2 mleka rozpuścić jeden budyń. Gdy mleko się zagotuje, wlać rozpuszczone budynie i bardzo energicznie mieszać do zgęstnienia. Zdjąć z ognia i schłodzić do temperatury pokojowej.

      Ciastka zmielić w malakserze, wymieszać z rozpuszczonym masłem.. Wylepić spód okrągłej tortownicy (24 cm średnicy) wyłożonej papierem do pieczenia. Schłodzić w lodówce na czas przygotowania masy serowej.

      Twaróg wymieszać z cukrem, dodać rozkłócone jajka i cukier waniliowy. Połączyć składniki za pomocą miksera (na wolnych obrotach). Porcjami dodawać budyń, ucierając. Pod koniec dodać drugi budyń (proszek) i dobrze połączyć z masą twarogową, po czym wylać na ciasteczkowy spód.

      Sernik wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC i piec do momentu aż środek sernika będzie z wierzchu ścięty i w środku niezbyt wiotki. W razie potrzeby dopiekać z funkcją termoobiegu w 150oC. Upieczony sernik wyjąć i wystudzić.Schłodzić minimum 1 godzinę w lodówce.

      W tym czasie przygotować frużelinę. Truskawki rozmrozić, lekko rozgnieść widelcem. Umieścić z cukrem i cukrem waniliowym w rondelku, zalać 1 szklanką wody i po zagotowaniu gotować jeszcze 5 minut. Mąkę rozpuścić 2/3 szklanki zimnej wody, wlać do gotujących się truskawek, energicznie mieszając. Po zagotowaniu wyłączyć i nieco ostudzić. Wyłożyć na schłodzony już sernik.

      Wstawić do lodówki na godzinę, po tym czasie  można sernik rozkroić.

      Sernik waniliowy z frużeliną truskawkową

      Sernik waniliowy z frużeliną truskawkową

      Sernik waniliowy z frużeliną truskawkową

      Wielkanocne Smaki - edycja IV  Lekka Wielkanoc

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (17) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik waniliowy z frużeliną truskawkową”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      piątek, 11 kwietnia 2014 08:15
  • sobota, 22 marca 2014
    • Wiosenne ciasteczka z kremem waniliowym

      Dzisiaj chciałabym podzielić się  Wami przepisem na wspaniałe, kruche ciastka z cudownym kremem waniliowym. Już sam budyń do kremu smakował wybornie, po utarciu z masłem stał się aksamitny. A same ciasteczka, bardzo delikatne...

      Wiosenne ciasteczka z kremem waniliowym

      Wiosenne ciasteczka z kremem waniliowym

      Ciasto:

      2 szklanki mąki krupczatki
      1 szklanka mąki kukurydzianej
      3 żółtka
      2/3 szklanki cukru pudru
      250 g masła
      1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
      szczypta soli

      Mąkę wymieszać z solą, cukrem pudrem. Dodać żółtka, masło i zagnieść gładkie ciasto, dodając w razie potrzeby zimną wodę. Zawinąć w folię spożywczą, włożyć na 1 godzinę do lodówki.

      Schłodzone ciasto rozwałkować, wykrawać foremką serca. W połowie z nich mniejszą foremką wycinać mniejsze serca. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 12 minut w temperaturze 175oC, sprawdzając by nie za mocno się zrumieniły. Zostawić na blasze do ostygnięcia.

      Krem:

      2 i 1/2 szklanki mleka
      3 żółtka
      3 łyżki mąki pszennej
      4 łyżki mąki ziemniaczanej
      3/4 szklanki cukru
      3 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
      3/4 kostki bardzo miękkiego masła

      Oba rodzaje mąki, żółtka i 1/2 szklanki mleka zmiksować. Resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Do gotującego mleka wlać masę z mąką, energicznie mieszając, aż budyń zgęstnieje. Odstawić do wystygnięcia. Masło utrzeć na puszystą masę, dodając po 1 łyżce wystudzonego budyniu.Pełne ciastka przełożyć miękkim kremem ciastkami z wyciętym sercem. Włożyć do lodówki, by krem stwardniał. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.

      Waniliowy Weekend V

      Wiosenne ciasteczka z kremem waniliowym

      Wiosenne ciasteczka z kremem waniliowym

       

  • sobota, 04 stycznia 2014
    • Ciasto miodowe z masą budyniową, marmoladą i polewą czekoladową

      Ciasto miodowe z masą budyniową, marmoladą i polewą czekoladową

      Ciasto miodowe z masą budyniową, marmoladą i polewą czekoladową

      

      Ciasto miodowe:

      500 dag mąki
      120 g cukru pudru

      200 g masła
      2 jajka
      2 łyżki miodu
      2 płaskie łyżeczki sody rozpuszczone w dwóch łyżkach mleka

      Masa budyniowa:

      2 budynie waniliowe bez cukru
      600 ml mleka
      200 g miękkiego masła
      2/3 szklanki cukru
      2 łyżeczki cukru waniliowego

      Polewa:

      150 g gorzkiej czekolady
      3 łyżki cukru
      4 łyżki kwaśnej śmietany
      2 łyżki masła
      1 kopiata łyżeczka żelatyny

      oraz marmolada lub powidła śliwkowe do przełożenia placków

      Przesianą mąkę wysypać do dużej miski, dodać masło pokrojone na kawałki. Zrobić zagłębienie, dodać resztę składników i zagnieść. Ciasto podzielić na trzy równe części (najlepiej posłużyć się wagą). Rozwałkować jedną część i wylepić dno dużej prostokątnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
      Piec około 15 minut w temperaturze 175oC. Ciasto powinno mieć jasnobrązowy kolor. W ten sam sposób upiec jeszcze dwa placki.

      Ugotować budyń. Z mleka odlać 2/3 szklanki, w których należy rozmieszać proszek budyniowy. Resztę mleka zagotować, wlać mleko z budyniem i, energicznie mieszając, zagotować. Zdjąć z ognia, dodać cukier i cukier waniliowy, mieszając do rozpuszczenia. Następnie przykryć wierzch i ostudzić.

      Masło utrzeć na puch, dodawać porcjami zimny budyń, utrzeć na jednolitą masę.
      W blaszce lub na tacy ułożyć jeden blat ciasta. Posmarować grubo powidłami lub marmoladą, przykryć drugim plackiem, delikatnie dociskając. Masę budyniową równo rozsmarować na drugim cieście i przykryć trzecim, lekko dociskając.

      Wykonać polewę. Żelatynę zalać 1/3 szklanki zimnej wody, poczekać aż namoknie. Resztę składników rozpuścić i zagotować. Dodać żelatynę do masy. Wymieszać dobrze, by się rozpuściła. Jak masa lekko zgęstnieje, polać wierzch ciasta. Wstawić do lodówki, najlepiej owinięte w folię spożywczą, by ciasto miodowe nabrało wilgoci od mas. Ciasto długo się przechowuje, najlepsze jest dopiero na drugi, trzeci dzień od przygotowania.

      Ciasto miodowe z masą budyniową, marmoladą i polewą czekoladową

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (8) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto miodowe z masą budyniową, marmoladą i polewą czekoladową”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      sobota, 04 stycznia 2014 17:12
  • czwartek, 03 października 2013
    • Sernik czekoladowy z nutellą i gruszkami

      Dziś zapraszam Was na bardzo czekoladowy sernik z dodatkiem gruszek. Wilgotny, niczym mus, z lekkim posmakiem orzechów laskowych za sprawą Nutelli. Do masy dodałam również gotowany budyń czekoladowy, a na spód ciasteczka z orzechami i czekoladą. Deser idealny do rozpieszczania siebie i swoich bliskich...

      Sernik czekoladowy z nutellą i gruszkami

      Spód:

      300 g ciastek typu pieguski z orzechami i czekoladą

      180 g masła

      kilka łyżek mleka

      ?Masa serowa:

      1 kg gęstego mielonego sera białego

      3 budynie czekoladowe bez cukru

      500 ml mleka

      5 jajek
      3 duże łyżki Nutelli
      100 g gorzkiej czekolady

      2/3- 1 szklanki drobnego cukru 

      5-6 średnich twardych gruszek

      

      Twaróg i jajka wyciągnąć z lodówki. W 150 ml zimnego mleka rozpuścić dwa budynie. Resztę mleka (350 ml) zagotować.  Gdy mleko się zagotuje, wlać rozpuszczone budynie i bardzo energicznie mieszać do zgęstnienia. Zdjąć z ognia, dodać połamaną na cząstki czekoladę i rozpuścić w gorącym budyniu. Następnie przykryć  folią, by nie zrobił się kożuch i schłodzić do temperatury pokojowej.

      Ciasteczka zmielić w malakserze, wymieszać z rozpuszczonym masłem i mlekiem. Wylepić spód okrągłej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Schłodzić na czas przygotowania masy serowej.

      Gruszki obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w dużą kostkę

      Do dużej miski wyłożyć ser, schłodzony budyń, cukier, Nutellę, 1 budyń z torebki oraz roztrzepane jajka. Utrzeć na małych obrotach miksera. Dobrze połączyć składniki.

      Na spód wylać masę serową, na wierzch wyłożyć gruszki

      Sernik wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC i piec do momentu aż środek sernika będzie z wierzchu ścięty i w środku niezbyt wiotki. W razie potrzeby dopiekać z funkcją termoobiegu w 150oC. Upieczony sernik wyjąć i wystudzić. Wstawić do lodówki na kilka godzin przed rozkrojeniem.

      ?Sernik czekoladowy z nutellą i gruszkami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik czekoladowy z nutellą i gruszkami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      czwartek, 03 października 2013 08:25
  • sobota, 29 czerwca 2013
    • Ciasto czekoladowe z mlecznym kremem, czereśniami i galaretką

      O wyjątkowym smaku masy mlecznej pisałam przy okazji publikacji babeczek, drożdżówek i sernika na zimno. Dziś przyszła pora na ciasto przekładane z owocami i galaretką. Masa składa się z budyniu i masła, ale część mleka zastąpiłam mlekiem skondensowanym, a do utartej już masy dodałam mleko w proszku. Smakuje wspaniale, więc to nie będzie jedyne ciasto z kremem mlecznym.

      Ciasto czekoladowe z mlecznym kremem, czereśniami i galaretką

      Ciasto czekoladowe z mlecznym kremem, galaretką i czereśniami

      Ciasto:

      ½ szklanki oleju
      2/3 szklanki drobnego cukru
      3 małe jajka
      2/3 szklanki kwaśnej śmietany 12%
      2 szklanki mąki pszennej
      ½ szklanki gorzkiego kakao
      1/3 szklanki likieru kawowego
      2 łyżeczki proszku do pieczenia
      1/2 cukinii startej na grubej tarce razem ze skórką
      100 g posiekanej gorzkiej czekolady lub kropelek czekoladowych

      Krem mleczny:

      2 budynie śmietankowe bez cukru
      450 ml mleka
      150 ml mleka słodzonego skondensowanego
      2/3 szklanki mleka w proszku
      200 g miękkiego masła
      ½ szklanki cukru pudru

      Warstwa z galaretką:

      2 czerwone galaretki, najlepiej wiśniowe
      500 g świeżych czereśni

        

      Z mleka odlać 2/3 szklanki, w których należy rozmieszać proszek budyniowy. Resztę mleka zagotować razem z mlekiem skondensowanym, wlać mleko z budyniem i energicznie mieszając zagotować. Zdjąć z ognia i ostudzić.

      Galaretki rozpuścić w 800 ml wrzątku. Ostudzić, a następnie włożyć do lodówki.

      Mąkę przesiać z proszkiem i kakao. Wszystkie mokre składniki wymieszać trzepaczką, porcjami dodawać suchą mieszankę, dobrze łącząc składniki. Na końcu dodać startą cukinię oraz czekoladę. Ciasto wylać na spód średniej prostokątnej blachy wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać powierzchnię. Piec ok. 30 minut w 180oC do tzw. „suchego patyczka”. Ostudzić.

      Czereśnie umyć, przekrawać na pół, usuwając pestki.

      Masło utrzeć na puch, dodawać porcjami zimny budyń, ucierać na jednolitą masę, dodając na końcu cukier puder – ilość według uznania. Masę równo rozsmarować na ostudzonym cieście, wyłożyć owoce i zalać tężejącą galaretką. Wstawić na około 2 godziny do lodówki  przed rozkrojeniem.

      Ciasto czekoladowe z mlecznym kremem, czereśniami i galaretką

      Ciasto czekoladowe z mlecznym kremem, czereśniami i galaretką

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto czekoladowe z mlecznym kremem, czereśniami i galaretką”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      sobota, 29 czerwca 2013 08:00
  • czwartek, 06 czerwca 2013
    • Śmietankowe ciasto z truskawkami w dwóch kolorach

      Dzięki słodkiej śmietance ciasto jest niezwykle delikatne i puszyste, wygrało nawet z zupą mleczną, którą zwykle mój syn jada na śniadanie. Zniknęło błyskawicznie. Mąż tylko biegał do lodówki i kroił duże kawały, ledwo udało mi się zachować przyzwoity kawałek do sfotografowania...

      Śmietankowe ciasto z truskawkami w dwóch kolorach

      Składniki:

      2 szklanki mąki tortowej
      1 budyń waniliowy bez cukru
      2 łyżki kakao
      2/3 szklanki cukru (w tym cukier waniliowy - 2 łyżeczki)
      1 łyżka kawy rozpuszczalnej
      1/2 łyżeczki kawy mielonej
      2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
      1 płaska łyżeczka sody
      4 jajka
      1 szklanka słodkiej śmietanki 18%
      120 g masła, stopionego
      500 g świeżych truskawek lub innych owoców sezonowych


      Wszystkie składniki wyjąć z lodówki na 2 godziny przed przygotowaniem. Truskawki umyć, oderwać szypułki, duże owoce przekroić na pół. Masło stopić, ostudzić.  Śmietankę zmiksować z jajkami i cukrem oraz cukrem waniliowym. Wlać masło. Do przesiać mąkę, proszek i sodę. Suchą mieszankę wsypywać porcjami do masy, ucierając na małych obrotach miksera. Masę podzielić na pół. Do jednej dodać przesiany budyń, a drugiej ? kakao i oba rodzaje kawy. Najpierw zmiksować jasną masę, a potem ciemną. zmiksować.  Masę z kakao wyłożyć? do średniej prostokątnej blaszki wyłożonej papierem, wyłożyć jasną masę i delikatnie przemieszać widelcem. Na wierzch wrzucić owoce.?. Piec około 50 minut w temperaturze 180oC - do suchego patyczka.

      Śmietankowe ciasto z truskawkami w dwóch kolorach

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Śmietankowe ciasto z truskawkami w dwóch kolorach”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      czwartek, 06 czerwca 2013 11:27
  • wtorek, 28 maja 2013
    • Ciasto bananowe z budyniem

      Ciasto, które chcę dziś pokazać jest bardzo proste w przygotowaniu i ma wiele innych zalet, m.in. nie jest suche, pachnie bananami i udaje ciasto przekładane kremem. Można dodać do niego jeszcze sezonowe owoce (ja użyłam brzoswiń z puszki) i podać na spotkaniu w ogrodzie lub pikniku. Wymyśliłam je na przyjęcie komunijne Mikołaja. W planie mam jeszcze inne budyniowe wypieki - zarówno kruche, jak i ucierane, bo świetnie komponują się z owocami lata...

      Ciasto bananowe z budyniem

      Składniki:

      2,5 szklanki mąki pszennej

      2 budynie waniliowe bez cukru

      1 szklanka cukru (w tym cukier waniliowy – ok. 3 łyżeczki)

      2 płaskie łyżeczki proszku

      1 płaska łyżeczka sody

      4 jajka

      200 g kwaśnej śmietany 18%

      2 duże rozgniecione widelcem bardzo dojrzałe banany

      120 g masła, stopionego

      Budyń:

      2 budynie waniliowe z cukrem

      750 ml mleka (3 szklanki)

      cukier puder do posypania

      4-5 brzoskwiń z puszki, pokrojone w drobna kostkę

      Czas na piknik z home&you - półmetek!

      Wszystkie składniki wyjąć z lodówki na 2 godziny przed przygotowaniem.

      Najpierw ugotować budyń w podanej ilości mleka, korzystając z opisu na opakowaniu. Ostudzić, przykrywając wierzch folią, by nie zrobił się kożuch.

      Masło stopić, ostudzić, ale nie musi być zupełnie zimne. Banany obrać, rozgnieść widelcem na papkę. Śmietanę zmiksować z jajkami,  cukrem, cukrem waniliowym i musem z bananów. Wlać masło. W misce wymieszać mąki, proszek budyniowy, proszek do pieczenia i sodę. Suchą mieszankę wsypywać porcjami do masy, ucierając na małych obrotach miksera. Połowę ciasta wyłożyć do dużej tortownicy lub średniej prostokątnej blachy (25 x 30 cm), na wierzch wyłożyć zimny budyń, równomiernie rozłożyć owoce i rozsmarować drugą część ciasta. Piec około 50-60 minut w temperaturze 180oC do suchego patyczka. Ostudzić, posypać cukrem pudrem.

      Ciasto bananowe z budyniem

      Ciasto bananowe z budyniem

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (12) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto bananowe z budyniem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      wtorek, 28 maja 2013 20:22
  • poniedziałek, 13 maja 2013
    • Tort migdałowy z brzoskwiniami i ananasami

      Dziś pierwszy obiecany przepis na tort z niedzielnej uroczystości. Tort z okazji I Komunii Świętej Mikołaja. Tort musiał być biały, choć syn wolałby, żeby był czekoladowy. Nie obyło się bez przygód, dlatego wierzch tortu jest nieco różowy, bo, jak wspominałam w poprzednim poście, napis w nocy z soboty na niedzielę rozpłynął się od wilgoci w lodówce. Drugi napis wykonałam na kawałku przezroczystego plastiku, schowałam do zamrażalnika i ułożyłam na torcie tuż przed podaniem, ozdabiając go cukrową hostią i niezapominajkami, które Mikołaj nazbierał  niedaleko naszego bloku. Resztę niezapominajek włożyliśmy do szklanek i położyliśmy na białym obrusie w towarzystwie niebieskich serwetek. To ulubiony kolor Mikołaja...

      Tort migdałowy z brzoskwiniami i ananasami

      Tort migdałowy z brzoskwiniami i ananasami

      Składniki na tortownicę o wymiarach 26 cm:

      Jasny biszkopt (należy upiec 2):

      3 jajka

      3/4 szklanki mąki pszennej tortowej 

      3/4 szklanki drobnego cukru

      1 łyżka oleju

      szczypta soli

      Biszkopt migdałowy:

      ½ szklanki zmielonych płatków migdałowych

      ½ szklanki zmielonych ciastek amaretti lub biszkoptów

      1 budyń waniliowy bez cukru

      ¾ szklanki drobnego cukru

      1 łyżeczka proszku do pieczenia

      1 płaska łyżeczka cukru migdałowego lub kilka kropel olejku

      szczypta soli

      Masa owocowa:

      1 szklanka soku z ananasów

      1 szklanka soku z brzoskwiń

      1/2 szklanki śmietanki kremówki

      2 budynie waniliowe bez cukru

      1 mały kisiel ekspresowy pomarańczowy

      2/3 szklanki cukru

      300 g miękkiego masła

      3-4 brzoskwinie z puszki

      5 pokrojonych plastrów ananasa

      Masa na wykończenie:

      300 g śmietany kremówki

      250 g serka mascarpone

      2 łyżki cukru pudru

      1 płaska łyżeczka cukru migdałowego

      płatki migdałowe i wiórki kokosowe do wykończenia
      2/3 szklanki soku pomarańczowego
      słoik dżemu pomarańczowego

      Krem:

      Na początku ugotować budyń. Soki wymieszać ze śmietanką, odlać 2/3 szklanki płynu, rozprowadzić w nim budynie i kisiel, by nie było grudek. Resztę płynu zagotować. Wsypać cukry i po zagotowaniu wlać zimny budyń z kisielem, cały czas mieszając. Po zgęstnieniu odstawić do wystudzenia. Miękkie masło utrzeć na puch. Dodawać po łyżce zimnego budyniu. Dobrze połączyć ze sobą, by krem był gładki. Do kremu dodać odsączone i pokrojone w kostkę owoce.

      Biszkopty:

      Żółtka oddzielić od białek. Mąkę przesiać. Zimne białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodawać porcjami cukier i żółtka, ciągle ubijając. Wlać olej i jeszcze chwilę miksować. Wyłączyć mikser, porcjami wsypywać mąkę, mieszając drewnianą łyżką. Masę wylać na okrągłą tortownicę wyłożoną papierem i piec w temperaturze 170oC ok. 30 minut (do suchego patyczka). Wyjąć i ostudzić. Zdjąć papier z lekko ciepłego biszkoptu. W ten sam sposób upiec drugi biszkopt.

      Biszkopt migdałowy:

      Zmielone płatki migdałowe wymieszać z budyniem waniliowym i ze zmielonymi ciastkami lub biszkoptami. Dalej postępować tak samo jak w przypadku jasnego biszkoptu.

      Przełożenie tortu:

      Biszkopt ułożyć na spodzie tortownicy (bez obręczy) lub paterze. Nasączyć połową soku pomarańczowego. Posmarować połową dżemu pomarańczowego. Następnie rozsmarować połowę kremu. Na kremie położyć biszkopt migdałowy i lekko docisnąć. Rozsmarować drugą część kremu, a do niej docisnąć drugi jasny biszkopt nasączony resztą soku.

      Dekoracja: 

      Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec dodać cukry. Porcjami dodawać serek mascarpone, łącząc ze śmietaną. Masą posmarować boki i wierzch tortu. Wierzch tortu posypać wiórkami kokosowymi, a boki płatkami migdałów. Tort schłodzić.

      Na brzegach tortu będą elegancko wyglądać ułożone kuleczki rafaello. Tort można również udekorować lukrem lub pisakami do zdobienia ciast, tworząc napis z imieniem dziecka, które przyjęło I Komunię Świętą.

      

      Tort migdałowy z brzoskwiniami i ananasami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (8) Pokaż komentarze do wpisu „Tort migdałowy z brzoskwiniami i ananasami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 13 maja 2013 20:11
  • czwartek, 04 kwietnia 2013
    • Biszkopt z budyniem, świeżym ananasem, malinami i złocistym kokosem

      Byle do lata... bo wiosnę już mamy. Białą, ponurą, wilgotną. Za to w kuchni może być kolorowo i gorąco za sprawą owoców i egzotycznych smaków. Proponuję dziś ciasto, które przygotowałam kilka lat temu z okazji jakiegoś rodzinnego spotkania. Przepis zapisałam w starym zeszycie, a jedynemu kawałkowi zrobiłam zdjęcie. Mam zamiar w najbliższym czasie je powtórzyć na najbliższym spotkaniu rodzinnym...

      Biszkopt z budyniem, świeżym ananasem, malinami i złocistym kokosem

      Składniki:

      Biszkopt: 4 jajka, niepełna szklanka mąki tortowej, 2/3 szklanki cukru, łyżeczka cukru z wanilią, łyżka oleju

      Nadzienie: 1 świeży ananas, 400 g świeżych malin, 3 budynie waniliowe z cukrem ugotowane w 750 ml mleka

      Złocisty kokos: 200 g miękkiego masła, 3/4 szklanki cukru, 200 g wiórków kokosowych, 2 duże jajka

      

      Białka oddzielić od żółtek. mąkę przesiać. Białka ubić na sztywno, miksując dodawać po jednym żółtku, a następnie wlać olej i porcjami dodawać cukier i cukier z wanilią. Mąkę wsypywać porcjami, mieszając masę łyżką. Dobrze połączyć składniki. Wyłożyć do dużej prostokątnej blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 25 minut w 170oC.

      W tym czasie ugotować budyń w ilości mleka podanej w składnikach.

      Ananasa obrać, wyciąć zgrubiałe części, miąższ pokroić na kawałki. Maliny umyć i osuszyć. Owoce rozłożyć na cieście, a na nich równomiernie rozsmarować budyń.

      W garnuszku roztopić maso, dodać cukier, kokos, mieszając chwilę podgrzewać na małym ogniu i wystudzić. Wlać rozkłócone jajka i starannie wymieszać. Masę równo rozłożyć na budyniu.

      Ciasto ponownie włożyć do piekarnika (180oC) i piec ok. 30 minut. Gdy wystygnie, schłodzić w lodówce.

      

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Biszkopt z budyniem, świeżym ananasem, malinami i złocistym kokosem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      czwartek, 04 kwietnia 2013 20:54
  • sobota, 30 marca 2013
    • Sernik kajmakowo-pomarańczowy

      Na Wielkanoc wybrałam sernik słodko-kwaśny. Masa karmelowa i mus pomarańczowy. Na spodzie kruche ciasto z dodatkiem domowego masła orzechowego z masą kajmakową, który czyni je bardziej kruchym i delikatnym. Masę wykonałam na bazie gotowanego budyniu, twarogu, masy krówkowej oraz odrobiny kakao i kawy dla efektu wizualnego.

      Sernik kajmakowo-pomarańczowy

      Sernik kajmakowo-pomarańczowy

      Spód:

      1,5 szklanki mąki pszennej

      1/3 szklanki cukru pudru

      100 g masła, posiekanego

      2 łyżki masła orzechowego

      2 żółtka

      1 łyżeczka proszku do pieczenia

      ewentualnie 2-3 łyżki kwaśnej śmietany, by łatwiej dało się zagnieść ciasto

      skórka starta z połowy pomarańczy

      Masa serowa:

      1 kg mielonego sera białego, zmielonego dwukrotnie

      3 budynie waniliowe lub śmietankowe

      400 g masy krówkowej

      cukier do smaku

      2 białka

      3 jajka

      2 łyżki kakao

      1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej

      Masa pomarańczowa:

      3 pomarańcze

      2 i 1/2 szklanki soku pomarańczowego

      1 galaretka pomarańczowa

      cukier do smaku

      Sernik kajmakowo-pomarańczowy

        

      Przygotować budyń. 400 ml mleka zagotować. W 200 ml mleka rozpuścić dwa budynie. Gdy mleko się zagotuje, wlać rozpuszczone budynie i bardzo energicznie mieszać do zgęstnienia. Zdjąć z ognia i schłodzić do temperatury pokojowej.

      Składniki ciasta szybko zagnieść, w razie potrzeby dodać kwaśną śmietanę. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 1/2 godziny. Po tym czasie ciasto rozwałkować, wylepić dno tortownicy (26 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.

      Do dużej miski wyłożyć ser i schłodzony budyń. Utrzeć na małych obrotach miksera. Następnie dodać masę krówkową, białka i jajka, miksując. Na końcu dodać 1 budyń z torebki. Dobrze połączyć składniki. Dosłodzić do smaku. 1/3 masy wymieszać dobrze z kakao. na ciasto wyłożyć jasną masę, klekasmi wrzucać (dosłownie) po łyżce ciemnej masy.

      Sernik wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC, a po 1/2 godzinie zmniejszyć temperaturę do 150oC i piec około 1 godziny. Środek sernika powinien z wierzchu być ścięty i w środku niezbyt wiotki. W razie potrzeby dopiekać z funkcją termoobiegu w 130oC. Upieczony sernik wyjąć i wystudzić.

      Pomarańcze sparzyć wrzątkiem, obrać razem z białą skórką. Pokroić w plastry. Włożyć do garnka i zalać sokiem z pomarańczy. Posłodzić do smaku (dałam 1/2 szklanki cukru i 2 łyżki cukru z wanilią). Gotować ok. 10 minut. Wyjąć kilka najładniejszych plastrów pomarańczy i odcedzić. Wsypać suchą galaretkę do gorącego soku pomarańczowego i energicznie mieszać do rozpuszczenia. Zalać wierzch sernika lekko ciepłą, ale tężejącą galaretką, na niej ułożyć plastry pomarańczy. Wstawić do lodówki do stężenia.

      Sernik kajmakowo-pomarańczowy

      Sernik kajmakowo-pomarańczowy

       

      A z okazji Świąt Wielkiej Nocy

      życzę wszystkim czytelnikom i przyjaciołom

      dużo radości i wiosny w sercu, bo za oknem........



      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (8) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik kajmakowo-pomarańczowy”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      sobota, 30 marca 2013 18:28
  • wtorek, 12 lutego 2013
    • Pączki z budyniem w polewie czekoladowej

      Moje ulubione pączki to te ze studenckiego sklepiku. Kiedy w końcu odważyłam się upiec swoje pierwsze pączki od razu na myśl przyszły mi tamte z budyniem w środku i czekoladą na wierzchu. Jeśli chodzi o ciasto, skorzystałam tym razem z przepisu Doroty i tak jak ona nadziewałam je dopiero po usmażeniu. Budyń i polewa to moje dodatki.

      Pączki z budyniem w polewie czekoladowej

      Składniki na około 34 sztuki:

      800 g mąki pszennej + około 50-70 g do podsypywania
      14 g drożdży suchych lub 28 g drożdży świeżych
      pół łyżeczki soli
      100 g drobnego cukru do wypieków
      1,5 szklanki mleka
      4 duże jajka
      2 żółtka 
      100 g masła, roztopionego
      3 łyżki ekstraktu z cytryny lub pomarańczy (starłam skórkę z 1 cytryny)

      Nadzienie:

      1 budyń waniliowy

      3 łyżki cukru z prawdziwą wanilią

      łyżka masła

      400 ml mleka

      Polewa:

      100 g gorzkiej czekolady

      1 łyżka cukru

      1/2 szklanki śmietanki lub mleka

      1 łyżeczka żelatyny rozpuszczona w 1/3 szklanki letniej wody

      Pączki z budyniem w polewie czekoladowej

      Mąkę pszenną przesiać, wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać pozostałe składniki i wyrobić, pod koniec dodając rozpuszczony tłuszcz. Wyrabiać kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne (starając się nie dosypywać mąki, mimo iż ciasto będzie się kleić, polecam wyrabiać mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego). Wyrobione ciasto uformować w kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1,5 h).

      Po tym czasie ciasto wyjąć na oprószony mąką blat. Rozwałkować na grubość 1 - 1,3 cm i szklanką o średnicy 7 cm wykrawać pączki (można je w tym momencie nadziać konfiturą różaną). Odkładać je na stolnicę oprószoną mąką, ponownie przykryć i odstawić do podwojenia objętości (około 20 - 25 minut; pączki powinny być dobrze napuszone, ale nie przerośnięte). 

      Po wyrośnięciu smażyć pączki w głębokim tłuszczu rozgrzanym do temperatury 175ºC, z obu stron. Po usmażeniu odkładać na bibułkę do odsączenia.

      Budyń rozpuścić w 1/2 szklanki mleka, resztę mleka zagotować, wlewając rozprowadzony budyń, mieszać aż zacznie bulgotać. Dodać cukier, masło i dokładnie wymieszać. Przestudzić. Nadziewać pączki od spodu przy pomocy rękawa cukierniczego.

      Żelatynę zalać wodą, poczekać aż namoknie. Resztę składników rozpuścić i zagotować. Dodać żelatynę do masy. Wymieszać dobrze i przestudzić. Jak już lekko zgęstnieje, polać wierzch pączków.

      Pączki z budyniem w polewie czekoladowej

  • niedziela, 27 stycznia 2013
    • Waniliowy sernik na spodzie brownie z jagodami i czekoladą

      Sernik to ciasto doskonałe... wilgotne, z każdym dniem smaczniejsze, no i ma tyle możliwości... Już po raz drugi wykorzystałam patent Olgi na masę z gotowanym budyniem, wcześniej w serniku na piernikowym spodzie. W tym wypieku zastosowałam sprawdzony wielokrotnie spód czekoladowy brownie. Dopełnieniem sernika są jagody i kropelki czekoladowe.

      I tak sobie myślę... gdyby moja babcia była wśród nas, chciałabym zobaczyć jej minę po pierwszym kęsie... ona uwielbiała serniki...

      Waniliowy sernik na spodzie brownie z jagodami i czekoladą

      Waniliowy sernik na spodzie brownie z jagodami i czekoladą

      Spód:

      100 g gorzkiej czekolady, najlepiej 90% kakao

      100 g masła

      100 g jasnego brązowego cukru

      2 jajka

      100 g mąki pszennej tortowej

      1 łyżeczka proszku do pieczenia

      Masa serowa:

      1 kg mielonego sera białego

      3 budynie waniliowe lub śmietankowe

      600 ml mleka

      4 jajka

      2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią, ostatecznie 2 łyżeczki cukru wanilinowego

      2/3 szklanki drobnego cukru 

      150 g jagód, mogą być mrożone

      100 g kropelek czekoladowych

      

      Przygotować budyń. 400 ml mleka zagotować z cukrem waniliowym. W 200 ml mleka rozpuścić dwa budynie. Gdy mleko się zagotuje, wlać rozpuszczone budynie i bardzo energicznie mieszać do zgęstnienia. Zdjąć z ognia i schłodzić do temperatury pokojowej.

      Przygotować ciasto czekoladowe. Do garnka z grubym dnem dodać połamaną czekoladę, masło i cukier i kakao. Podgrzewać do rozpuszczenia masła i czekolady. Zdjąć z ognia, ostudzić. Następnie dodać rozkłócone jajka i mąkę wymieszaną z proszkiem. Wstawić do piekarnika na 25 do 30 minut i upiec. Wierzch spodu powinien być ścięty, ale sprężysty. Ciasto nieco przestudzić.

      Do dużej miski wyłożyć ser, schłodzony budyń, cukier, 1 budyń z torebki oraz jajka. Utrzeć na małych obrotach miksera. Dobrze połączyć składniki.

      Na upieczone ciasto czekoladowe wylać połowę masy serową, następnie dodać połowę jagód i kropelek czekoladowych. Delikatnie przemieszać masę. Wyłożyć resztę masy, a na nią pozostałą część jagód i kropelek i jeszcze raz wymieszać.

      Sernik wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC, a po 1/2 godzinie zmniejszyć temperaturę do 150oC i piec około 1 godziny. Środek sernika powinien z wierzchu być ścięty i w środku niezbyt wiotki. W razie potrzeby dopiekać z funkcją termoobiegu w 130oC. Upieczony sernik wyjąć i wystudzić. Wstawić do lodówki na kilka godzin przed rozkrojeniem.

      Waniliowy sernik na spodzie brownie z jagodami i czekoladą

      Waniliowy sernik na spodzie brownie z jagodami i czekoladą

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Waniliowy sernik na spodzie brownie z jagodami i czekoladą”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      niedziela, 27 stycznia 2013 19:44

Kalendarz

Kwiecień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny





Skrzynka pocztowa Napisz do mnie






Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne

myTaste.pl

Przepisy Na - katalog kulinarny

zobacz moją galerię na mniamspinka.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl

rondel



zBLOGowani.pl




banner przepis miesiaca




Darmowe fotoblogi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...