Malinowa czerwień

Wpisy otagowane „rabarbar”

  • wtorek, 24 maja 2016
  • poniedziałek, 16 maja 2016
  • niedziela, 10 maja 2015
    • Odwrócone ciasto z rabarbarem

      Przepis na to pyszne ciasto znalazłam u Izy. Obowiązkowe w sezonie rabarbarowym.

      Odwrócone ciasto z rabarbarem

      Odwrócone ciasto z rabarbarem

      Ciasto:

      110 g masła
      2 duże jajka
      1 szklanka drobnego cukru
      1,5 szklanki mąki pszennej
      1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
      starta skórka z jednej cytryny
      2 łyżka soku z cytryny
      1 szklanka kwaśnej śmietany 18%

      Dodatkowo:

      500 g rabarbaru, pokrojonego na kawałki
      3/4 szklanki cukru
      50 g masła do wyłożenia dna

      Rabarbaru nie potrzeba obierać. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

      Ucieramy masło z cukrem na lekką i puszystą masę. Dodajemy skórkę i sok z cytryny. Następnie wbijamy po jednym jajku, miksując. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy na zmianę ze śmietaną, miksując tylko do połączenia się składników.

      Rabarbar wymieszać z cukrem, odstawić na 2 minuty, po czym ponownie wymieszać.

      Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Boki formy zabezpieczyć folią aluminiową przed wyciekaniem tłuszczu.

      50g masła pokroić na kawałki i rozłożyć na dnie tortownicy. Następnie wyłożyć rabarbar z cukrem, a potem wyłożyć ciasto. Piec w temp. 180ºC przez około 60 minut, lub do tzw. suchego patyczka.

      Po upieczeniu ciasto wyjąć, przestudzić w formie. Następnie nożem oddzielić brzegi ciasta od tortownicy. Szybkim ruchem odwrócić ciasto spodem do góry i umieścić na paterze, by rabarbar na górze.

      Rabarbarowa rewolucja  Wiosenne słodkości!

      Odwrócone ciasto z rabarbarem

      Odwrócone ciasto z rabarbarem

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (12) Pokaż komentarze do wpisu „Odwrócone ciasto z rabarbarem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      niedziela, 10 maja 2015 08:42
  • czwartek, 05 czerwca 2014
    • Pizza z boczkiem i rabarbarem

      Ostatnio ponosi mnie kulinarna fantazja i zamiast przygotować ciasto z rabarbarem, pokrojone łodyżki położyłam na warstwie sera, w towarzystwie boczku, szalotki i Rolady Ustrzyckiej. Tak powstała oryginalna pizza.

      Pizza z boczkiem i rabarbarem

      Pizza z boczkiem i rabarbarem

      Ciasto:

      1 szklanka ciepłej wody
      2 i 1/3 szklanki mąki pszennej chlebowej
      30 g drożdży
      pół łyżeczki cukru
      płaska łyżeczka soli
      3 łyżki oleju
      oraz mąka do podsypywania

      Dodatki:

      kilka plastrów chudego wędzonego boczku
      250 g sera żółtego, np. Goudy lub Ementalera
      100 g rolady ustrzyckiej pokrojonej w plastry
      2 cebulki szalotki z niewielką ilością szczypioru, posiekane w pół krążki
      3 ząbki czosnku, drobno posiekane
      zioła do pizzy
      majeranek
      sos pomidorowy z odrobiną chrzanu 

      W ciepłej wodzie rozpuścić drożdże, dodać cukier i 3 łyżki mąki. Dobrze wymieszać. Odstawić do momentu aż drożdże zaczną pracować. Wówczas dodać sól, 2 łyżki oleju i wyrobić elastyczne i gładkie ciasto (około 5 minut). W czasie wyrabiania zwilżać dłonie poz pozostałą częścią oleju, wówczas idealnie odchodzi od dłoni. Na koniec obsypać mąką i pozostawić przykryte ściereczką na 20 minut. Dłońmi oprószonymi mąką uformować cienki placek, rozkładając na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i podsypanej mąką. Poczekać kilkanaście minut, by ciasto na blasze nieco podrosło. Można włożyć do piekarnika nagrzanego do 40oC. W tym czasie przygotować dodatki. Zetrzeć ser. Rabarbar umyć, obrać i pokroić na 3-4 cm kawałki.

      Ciasto posmarować sosem, posypać tartym na grubych oczkach serem, rozłożyć boczek, Roladę Ustrzycką, cebulę, czosnek, i rabarbar. Posypać ziołami i majerankiem. Blachę z pizzą wstawić do gorącego piekarnika. Przez pierwsze 12 minut piec w 240oC na środkowej półce piekarnika z funkcją góra-dół, kolejne 3-5 na termoobiegu z funkcją grilla w temperaturze 200oC. Pizzę podałam z sosem czosnkowo-ziołowym na bazie jogurtu.

      Rabarbalove

      Pizza z boczkiem i rabarbarem

      Pizza z boczkiem i rabarbarem

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (8) Pokaż komentarze do wpisu „Pizza z boczkiem i rabarbarem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      czwartek, 05 czerwca 2014 20:22
  • wtorek, 27 maja 2014
    • 5 lat bloga... i muffiny serowe z rabarbarem

      Kiedy przed chwilą puściłam w blogową przestrzeń ten wpis, popatrzyłam na datę i przypomniałam sobie, że dziś mija 5 lat... od pierwszego wpisu. Nie był on kulinarny, bo i blog w momencie zakładania nie miał być tylko gotowaniu... Miał być dziennikiem o codziennym życiu, kobiecych sprawach, przemyśleniach...

      Z czasem doszłam do wniosku, że tworzenie potraw mnie bawi i warto byłoby się tym dzielić. Pierwsze zdjęcia nieszczególnie zachęcały do ich przygotowania, ale z czasem wszystko nabrało innego wymiaru. kiedy zaczynałam, młodszy synek nauczył się chodzić. Dziś pisze i czyta, więc i ja nie jestem już tą samą osobą, a blog nie przypomina tamtego. Przez te lata wiele się nauczyłam, poznałam dużo ciekawych osób... Jedno się nie zmieniło... mój zapał do gotowania i pisania. A to wszystko dzięki Wam... Dla Was muffinki, z mojego sprawdzonego ciasta, choć bez piąteczki na górze, bo zwyczajnie o rocznicy zapomniałam.

      Muffiny serowe z rabarbarem

      Muffiny serowe z rabarbarem

      Składniki na 12 muffinek:

      2 jajka
      100 ml oleju
      100 ml mleka
      220 g sera Capri (serek typu włoskiego, sprzedawany w okrągłych opakowaniach, mało kwaśny)
      lub sera ricotta
      2 szklanki mąki pszennej

      2 łyżeczki proszku do pieczenia

      1/2 szklanki cukru
      2 łyżeczki cukru z wanilią (najlepiej domowego)
      4-5 łodyżek rabarbaru
      1 łyżeczka cynamonu

      Do posypania:

      brązowy cukier

      Muffiny serowe z rabarbarem

      Piekarnik rozgrzać do temperatury 190oC. Rabarbar umyć, obrać i pokroić na małe kawałki. Ser rozgnieść widelcem i wymieszać z mlekiem, olejem, jajkami i cukrami. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, wsypać do masy serowej, ponownie wymieszać. Dodać pokrojony rabarbar i całość jeszcze raz wymieszać. Blachę na muffinki wyłożyć papilotami i równomiernie wyłożyć ciasto. Wierzch posypać brązowym cukrem. Piec około 25-30 minut do suchego patyczka.

      Rabarbalove  Co mamy dla mamy? Dzień Matki 2014  Piknik majowy

      Muffiny serowe z rabarbarem

      Muffiny serowe z rabarbarem

  • piątek, 23 maja 2014
    • Młoda kapusta z rabarbarem

      Młoda kapustę najczęściej przygotowuję na surowo w postaci prostej surówki z winegretem koperkowym. Gotowana też jest smaczna, ale potrzebuje wyrazistych przypraw i odrobiny czegoś kwaśnego. Dlatego pomyślałam, że można dodać do niej rabarbar. Dzięki temu mój mąż, który nie lubi gotowanej młodej kapusty (kiszoną za to uwielbia) i nie jest fanem rabarbaru, nie tylko zjadł, ale jeszcze długo wychwalał...

      Do dania dodałam jeszcze pokrojoną w kostkę mocno wędzoną szynkę (póki jeszcze taką można nabyć w sklepach) oraz dużo koperku, kminku i słodkiej śmietanki, by nadać mu nieco kremowej konsystencji.

      Młoda kapusta z rabarbarem

      Składniki:

      1 główka młodej kapusty
      2 łodygi rabarbaru
      gruby plaster mocno wędzonej szynki, najlepiej suchej
      1 cebula
      100 g mrożonej włoszczyzny
      olej i masło klarowane do smażenia
      1/3 szklanki słodkiej śmietanki
      posiekany koper i natka pietruszki
      1 łyżka majeranku
      1 łyżeczka kminku
      1 ząbek czosnku
      sól i pieprz
      sok z cytryny do ew. zakwaszenia

      Kapustę przekroić na pół, wyciąć twardy głąb i dość grubo poszatkować. Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
      W garnku z grubszym dnem rozgrzać 2 łyżki oleju i 2 łyżki masła, wrzucić posiekaną cebulę i chwilę smażyć na małym ogniu. Partiami dodawać kapustę, od czasu do czasu mieszając. Szynkę pokroić w kostkę. Rabarbar obrać i pokroić na kawałki  szer. 1/2 cm. Do kapusty dodać szynkę oraz zmiażdżony czosnek i chwilę smażyć, następnie dodać włoszczyznę, kminek i zalać 2/3 szklanki wrzątku. Dusić pod przykryciem aż warzywa zmiękną, dodać rabarbar i dusić do odparowania płynu. Dodać śmietankę, majeranek, sól i pieprz i chwilę gotować. Dokwasić sokiem z cytryny.

      Rabarbalove

      Młoda kapusta z rabarbarem

      Młoda kapusta z rabarbarem

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Młoda kapusta z rabarbarem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      piątek, 23 maja 2014 08:14
  • niedziela, 18 maja 2014
    • Ciasto marchewkowe z karmelizowanymi orzechami i rabarbarem...

      ... przełożone cytrynowym kremem z twarogu i masła. Uff... długa ta nazwa... ale ciasto naprawdę udane. Rabarbar nie rządzi w mojej kuchni, bo domownicy niestety mają "uczulenie" i nie dało się oszukać, że deser jest z jabłkami. Na słowo rabarbar syn ostentacyjnie odsunął swoją porcję. Rabarbarowy przekładaniec znalazł jednak smakoszy i ciasto zostało zjedzone i schwalone... Bo góra ciasta świetnie koresponduje z całością Słodkimi plackami marchewkowymi i kwaskowatym kremem. Polecam!

      Ciasto marchewkowe z karmelizowanymi orzechami i rabarbarem

      Ciasto marchewkowe z karmelizowanymi orzechami i rabarbarem

      Wszystkie składniki ciasta i kremu muszą mieć temperaturę pokojową!

      Składniki:

      2 szklanki mąki
      2 szklanki startej na drobnych oczkach marchwi
      4 jajka
      3/4 szklanki oleju
      1/3 szklanki słodkiej śmietanki
      3/4 szklanki brązowego cukru
      2 łyżeczki cukru waniliowego oraz 1 łyżeczka cukru migdałowego (dałam oba)
      pół łyżeczki sody
      1 łyżeczka proszku do pieczenia

      Wierzch:

      4-5 łodyg rabarbaru
      3 łyżki miodu
      4 łyżki brązowego cukru
      3 łyżki masła
      ok. 1,5 szklanki posiekanych orzechów
      3-4 łyżki słodkiej śmietanki

      Krem:

      120 g miękkiego masła
      450 g gęstego twarogu sernikowego
      ok.1/2 szklanki cukru pudru
      1 łyżka soku z cytryny

      Najpierw wykonać ciasto Jajka zmiksować z cukrami, następnie wlać olej i śmietankę. W osobnym naczyniu wymieszać mąkę z proszkiem i sodą. Dodawać porcjami do ciasta, ucierając na mniejszych obrotach. Dodać startą marchew i wymieszać łyżką. Połowę ciasta wylać do niewielkiej prostokątnej blaszki (moja miała dolne wymiary 17 x 28 cm) wyłożonej papierem dopieczenia i piec do suchego patyczka (ok. 30 minut). Tak samo upiec drugie ciasto w tej samej blasze wyłożonej świeżym papierem. Oba ciasta wystudzić.

      Przygotować krem. Miękkie masło utrzeć na puch, dodając porcjami twaróg (odcedzony z nadmiaru płynu) i cukier. Na końcu dodać sok z cytryny i wymieszać.Schłodzić, by nieco stężał, następnie przełożyć ciasta (tylko jedna warstwa). Wstawić do lodówki, by krem stwardniał.

      Przygotować warstwę rabarbarowo-orzechową. Rabarbar umyć, obrać i pokroić w półcentymetrowe paski. Do rondelka włożyć orzechy i chwilę prażyć, aby nieco je zezłocić. Następnie dodać masło, miód i cukier i gotować do rozpuszczenia. Wlać śmietankę, dodać rabarbar i gotować aż rabarbar zmięknie, a większość płynu wyparuje (rabarbar jeszcze puści sok). Ostudzić, rozsmarować na wierzchu ciasta i wstawić do lodówki, by masa z rabarbarem jeszcze stężała,wtedy ciasto lepiej się kroi.

      Rabarbalove

      Ciasto marchewkowe z karmelizowanymi orzechami i rabarbarem

      Ciasto marchewkowe z karmelizowanymi orzechami i rabarbarem

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (11) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto marchewkowe z karmelizowanymi orzechami i rabarbarem...”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      niedziela, 18 maja 2014 21:36
  • niedziela, 21 lipca 2013
    • Indyk w sosie paprykowo-rabarbarowym

      Rabarbar to warzywo, więc dlaczego używa się go do ciast? Ja nie mam nic przeciwko, sama lubię jego kwaskowaty smak przełamany cukrem. Pomyślałam jednak, że można go podać także do dań wytrawnych. Udane było ubiegłoroczne połączenie wątróbki z rabarbarem, a dziś chcę zaprezentować łodyżki jako składnik sosu paprykowego do mięsa z indyka. Może ktoś się skusi? W sklepie widziałam jeszcze rabarbar...

      Indyk w sosie paprykowo-rabarbarowym

      Składniki:

      6 sznycli z indyka
      1 cebula
      2 ząbki czosnku
      po ½ czerwonej, żółtej i zielonej papryki
      2 łodygi rabarbaru
      2 łyżki koncentratu pomidorowego
      1 łyżka słodkiej papryki
      2 łyżki posiekanej natki
      szczypta przyprawy chili con carne lub ostrej papryki
      ½ szklanki słodkiej śmietany kremówki
      2 łyżki mąki
      2 łyżki klarowanego masła lub oleju
      sól, cukier, pieprz

      Kwaśnie, no właśnie

      Sznycle posypać solą i pieprzem. Odłożyć na pół godziny. Następnie podsmażyć z obu stron na rumiano. Zdjąć z patelni. Na tym samym tłuszczu zeszklić posiekaną cebulę. Papryki pokroić w prostokąty, dodać do cebuli i smażyć kilka minut, mieszając. Pod koniec dodać posiekany drobno czosnek. Włożyć mięso, zalać szklanką wrzątku i dusić kilka minut. Rabarbar obrać, pokroić w kostkę, dodać do mięsa. Gotować krótko. Mąkę wymieszać ze śmietanką i 1/3 szklanki zimnej wody. Wlać do wywaru, energicznie mieszając, by nie powstały grudki. Dodać koncentrat pomidorowy i dobrze rozmieszać. Dodać posiekaną natkę, doprawić solą, cukrem i przyprawą chili. Gotować jeszcze chwilę, ale nie za długo, by rabarbar zupełnie się nie rozpadł. Podawać z ryżem lub kaszą i ulubioną surówką.

      Indyk w sosie paprykowo-rabarbarowym

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Indyk w sosie paprykowo-rabarbarowym”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      niedziela, 21 lipca 2013 20:47
  • sobota, 22 czerwca 2013
  • środa, 05 czerwca 2013
  • sobota, 25 maja 2013
    • Tartaletki kawowe z rabarbarem w karmelu i pekanami

      Jak przekonać towarzystwo do rabarbaru? Umiejętnie zamaskować kwasiury, najlepiej cukrem, wysłać wybrzydzaczy na spacer i siedzieć cicho. Tak powstały dzisiaj moje tartaletki z rabarbarem i karmelem w cieście kakaowo-kawowym z orzechami pekan. Z podanego przepisu upiekłam sześć tartaletek.

      Tartaletki kawowe z rabarbarem w karmelu i pekanami

      Ciasto:

      120 g masła, posiekanego na kawałki

      1 szklanka mąki krupczatki

      1 łyżka kakao

      1 łyżka kawy rozpuszczalnej

      pół łyżeczki kawy mielonej

      1/2 szklanki drobnego cukru

      pół łyżeczki proszku do pieczenia

      Nadzienie:

      6 łodyg rabarbaru

      3 łyżki brązowego cukru

      2 łyżki masła

      1 łyżka miodu

      1/2 szklanki słodkiej śmietanki 18%

      szczypta cynamonu

      orzechy pekan

        

      Tartaletki kawowe z rabarbarem w karmelu i pekanami

      Tartaletki kawowe z rabarbarem w karmelu i pekanami

      Składniki ciasta szybko zagnieść. Uformować kulę i wstawić do lodówki na ok. 45 minut. Łodygi rabarbaru umyć, obrać i pokroić na małe kawałki. W rondelku z grubym dnem rozpuścić mało, dodać cukier i miód, zagotować, wrzucić rabarbar i chwilę gotować, aż zmięknie, wlać śmietankę i gotować ok. 20 minut, aż  sos nieco się zredukuje i zgęstnieje. Dodać cynamon, wymieszać, zdjąć z ognia i ostudzić.

      Foremki na mini tarty wysmarować tłuszczem. Ciasto podzielić na 6 równych części. Każdą rozwałkować cienko na kształt koła na podsypanej mąką desce. Przenieść do foremek i wylepić dna i boki, odcinając nadmiar ciasta (można go wykorzystać, piekąc przy okazji ciastka lub zamrozić). Ciasto na dnie każdej foremki ponakłuwać widelcem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200oC na 15 minut. Wyjąć, napełnić sosem karmelowym i ułożyć na wierzchu orzechy. Zapiekać kolejne 15 minut. Wyjąć i ostudzić. Wierzch można posypać pokruszonymi herbatnikami.

      Tartaletki kawowe z rabarbarem w karmelu i pekanami

  • środa, 22 maja 2013
    • Ciasto drożdżowe z truskawkami, rabarbarem i kruszonką

      Nie wyobrażam sobie wiosny bez ciasta z rabarbarem czy truskawkami, najlepiej drożdżowego i z kruszonką. Dlatego sezon piknikowy rozpoczęłam od upieczenia ciasta z jednymi i drugimi owocami. Ciasto wzbogaciłam kwaśną śmietaną.

      Ciasto drożdżowe z truskawkami, rabarbarem i kruszonką

      Zaczyn:
      40 g świeżych drożdży
      1/2 szklanki ciepłego mleka
      1/2 szklanki mąki pszennej
      1/2 łyżeczki cukru

      Ciasto właściwe:
      3/4 szklanki kwaśnej śmietany 18%
      1/2 szklanki cukru
      2 łyżeczki cukru waniliowego
      szczypta soli
      50 g rozpuszczonego masła
      2 jajka
      ok. 3 szklanki mąki pszennej
      po 250 g świeżych truskawek i rabarbaru

      Kruszonka:
      180 g mąki
      100 g brązowego cukru
      3/4 miękkiego masła

      Ciasto drożdżowe z truskawkami, rabarbarem i kruszonką

          Czas na piknik z home&you - półmetek!

           

      Przygotować zaczyn. Do dużego naczynia wlać mleko, drożdże,mąkę, cukier i wymieszać. Przykryć i zostawić do podwojenia objętości. Po tym czasie dodać pozostałe składniki i wyrobić. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne. Przykryć i zostawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.

      Następnie przygotować kruszonkę. Mąkę wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym i połączyć z miękkim masłem. W palcach wyrobić kruszonkę. Odstawić do lodówki.

      Dużą prostokątną blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć na nią wyrośnięte ciasto. Włożyć na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 50oC.Truskawki opłukać, zdjąć szypułki i przekroić na pół. Rabarbar umyć, obrać i pokroić na kawałki. Owoce równomiernie rozłożyć na cieście, posypać kruszonką i wstawić do piekarnika nagrzanego do
      temperatury 180°C na około 45 minut, aż lekko się zrumieni, do tzw. suchego patyczka. pod koniec można zmniejszyć temperaturę i włączyć termoobieg, by ciasto dobrze upiekło się w środku.

      Ciasto drożdżowe z truskawkami, rabarbarem i kruszonką

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (19) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto drożdżowe z truskawkami, rabarbarem i kruszonką”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 22 maja 2013 09:13
  • czwartek, 05 lipca 2012
    • Kruche ciasto z serem i rabarbarem

      W sklepie nie było ani malin, ani jagód, był tylko rabarbar. Kupiłam. I pomysłu na ciasto brak.... Maślankowe z kruszonką? Zbyt banalne. Muffiny? Też nie. Pomysł przyszedł po 3 dniach. Jak się okazało bardzo smaczny. Dół ciasta niesamowicie kruchy, a wierzch wilgotny. Myślę, że z innymi owocami może być jeszcze pyszniej. Polecam maliny lub morele, a jeśli macie jeszcze świeże truskawki to już raj na ziemi....


      Składniki:

      2 szklanki mąki

      150 g zimnego masła

      1/2 szklanki cukru

      2 łyżeczki proszku do pieczenia

      2 łyżki oleju

      3 łyżki mleka

      szczypta soli

      Składniki ciasta szybko zagnieść, wylepić dno prostokątnej blachy wyłożonej papierem. Podpiec około 20 minut (na lekki brąz) w temperaturze 180oC.

      

      Kruche ciasto z serem i rabarbarem

      Masa serowa:

      500 g niemielonego półtłustego twarogu

      1/2 szklanki cukru

      1 cukier waniliowy

      2 jajka

      kilka łodyg rabarbaru

      Rabarbar obrać, pokroić na 3-4 cm paski. Ser ugnieść (np. tłuczkiem do ziemniaków) i wymieszać dobrze z cukrami i jajkami. Wyłożyć na podpieczone ciasto. Na cieście ułożyć po skosie paseczki rabarbaru. Zapiekać 30-40 minut w tej samej temperaturze, w której piekło się ciasto. Wyjąć i ostudzić.

      Kruche ciasto z serem i rabarbarem

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (12) Pokaż komentarze do wpisu „Kruche ciasto z serem i rabarbarem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      czwartek, 05 lipca 2012 20:28
  • wtorek, 05 czerwca 2012
    • Wątróbka z rabarbarem i konfiturą pomarańczową czyli Wątróbkowe fantazje

      Niby zwykła wątróbka, znienawidzona przez większość społeczności naszego kraju, dla nielicznych jednak rarytas, bardzo zdrowe danie. Najbardziej popularna to ta podsmażona z cebulą. Na drugim miejscu pewno znajdzie się wątróbka z jabłkiem... Okazuje się, że to nie koniec wariacji na temat wątróbki. Postanowiłam tworzyć nowe, czasem zaskakujące dania z tym mało lubianym podrobem. A jeść warto, nie dość, że ekonomiczna, to jeszcze zawiera sporo żelaza. W domu smakoszami jesteśmy ja i starszy syn Mikołaj. Młodszy Julek czasem je, ale to zależy od nastroju. Mąż zje, ale nie widzi w niej nic szczególnego.

      Najbardziej zaskakujące jest to, że mój syn zajadał się wątróbką z rabarbarem, nie mając pojęcia, że w sosie jest rabrbar, którego nie lubi. Dodatek konfitury z pomarańczy świetnie zrównoważył kwasowość łodyżek. Pamiętajmy, że wątróbkę solimy dopiero na końcu, żeby nie stwardniała. Danie polecam miłośnikom wątróbki i rabarbaru, ale chcę również w ten sposób namówić do niej "antymiłośników"... Zdjęcie może nie zachęcać, ale mam nadzieję, że składniki i opis zrobią swoje...

      Przepis dodaję do akcji Violi - Wątróbkowe fantazje oraz Olciaky.

      Wątróbka z rabarbarem i konfiturą pomarańczową


      Składniki:

      40 dag wątróbki z kurczaka

      1 cebula

      2 długie łodygi rabarbaru

      3 łyżki konfitury pomarańczowej ze skórką

      szczypta cynamonu

      łyżka octu balsamicznego z Modeny

      pieprz i sól

      szklanka wrzątku

      olej do smażenia

       

      <a href=

      

      Cebulę pokroić w dużą kostkę. Wątróbkę umyć, oczyścić z żyłek. na patelni rozgrzać 3-4 łyżki oleju, wrzucić cebulę i chwilę smażyć na małym ogniu. Następnie zwiększyć ogień, dodać wątróbkę i obsmażyć z obu stron. Rabarbar umyć, obrać, pokroić w kostkę, wrzucić do wątróbki, smażyć chwilę aż puści sok. Zalać wrzątkiem i dusić aż zacznie się rozpadać, a cebula zmięknie. Dodać cynamon, konfiturę, ocet balsamiczny i odparować większość płynu, aż powstanie gęsty sos. Wówczas posolić i posypać pieprzem do smaku. Podawać z młodymi ziemniakami i buraczkami.

      A dla kontrastu motyle z podkarpackich łąk...

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Wątróbka z rabarbarem i konfiturą pomarańczową czyli Wątróbkowe fantazje”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      wtorek, 05 czerwca 2012 12:44
  • niedziela, 03 czerwca 2012
  • wtorek, 15 maja 2012
    • Kruche ciasto z rabarbarem i pianką o smaku toffi

      Dziś chciałabym podzielić się z Wami pierwszym w tym roku wypiekiem z rabarbarem. Pierwszym, bo na pewno będzie ich więcej. Lubię te kwaskowate łodyżki, zatopione w słodkim cieście. Kruche ciasto z budyniową pianką krąży w wielu wersjach w całej blogosferze. Oryginał znajdziecie u Doroty. Do pianki użyłam proszku budyniowego o smaku toffi. Wypiek dodaję do Rabarbarowej Akcji oraz do akcji Czas na Piknik.

      A wszystkim Zosiom życzę dużo uśmiechu w dniu ich święta. Nie zapomniałam również o Dniu Niezapominajki, który obchodzimy 15 maja. Dla wszystkich Zosiek zostawiam te urocze niebieskie maleństwa na...


      Kruche ciasto z rabarbarem i pianką o smaku toffi

       

      Składniki na kruche ciasto:
      2,5 szklanki mąki pszennej (może być również mąka krupczatka)
      250 g masła lub margaryny, zimnego
      2 łyżeczki proszku do pieczenia
      3 łyżki cukru pudru
      5 żółtek

      Masło pokroić w kostkę, szybko zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta (można również składniki zmiksować w malakserze). Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie, dodać 1-2 łyżki wody. Podzielić na 2 części - około 60% i 40%, każdą zawinąć w folię spożywczą, zamrozić. Tą czynność można zrobić dzień wcześniej.

      Blachę o wymiarach 33 x 20 cm wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć na tarce większą część ciasta (60%), lekko przyklepać dłonią i wyrównać (ja wylepiłam dłonią). Podpiec na złoty kolor w temperaturze 190ºC przez około 20 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia.

      Delikatna budyniowa pianka:
      5 białek
      1 szklanka drobnego cukru do wypieków
      1 opakowanie cukru wanilinowego - 16 g (nie dałam)
      2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego, bez cukru - 2 x 40 g (użyłam budyniu o smaku toffi)
      1/2 szklanki oleju słonecznikowego (dałam 1/3)

      Ponadto:
      5-6 łodyg rabarbaru, obranych i pokrojonych w kostkę


      Kruche ciasto z rabarbarem i pianką o smaku toffi


      Kiedy podpieczony spód jest wystudzony, zacząć ubijać białka. Po ubiciu na sztywno, powoli, łyżka po łyżce wsypywać drobny cukier i cukier wanilinowy, cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Następnie powoli wsypywać proszek budyniowy, cały czas miksując, by dobrze się rozpuścił. Strużką wlewać olej, miksując do połączenia.

      Na podpieczony, zimny spód ciasta wyłożyć ubitą pianę. Wyrównać i układać pokrojony rabarbar. Łopatką lekko wepchnąć w pianę. Na wierzch zetrzeć resztę zamrożonego ciasta (40%).

      Piec w temperaturze 190ºC przez około 30-40 minut. Wyjąć i przestudzić.


      Dzień Niezapominajki

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Kruche ciasto z rabarbarem i pianką o smaku toffi”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      wtorek, 15 maja 2012 21:00
  • piątek, 20 maja 2011
    • Ciasto kakaowe z budyniem i rabarbarem

       

      Ciasto wymyślone specjalnie pod rabarbar, ale myślę, że każde owoce lata będą miłym dodatkiem do kakaowego ciasta z budyniem. Jest naprawdę wyjątkowe, wilgotne i aromatyczne, nieprzesłodzone, rabarbr to kropka nad i tego wypieku. Smakowało nawet mojemu synowi, który rabarbaru nie lubi. Dodaję je do akcji rabarbarowej.


      Ciasto kakaowe z budyniem i rabarbarem

      Budyń:

      4 płaskie łyżki proszku budyniowego waniliowego

      4 łyżki cukru

      ½ l mleka

      2 łyżki masła

      Ciasto:

      200 g miękkiego masła

      5 jajek wyjętych wcześniej z lodówki

      1 szklanka cukru + 2 łyżeczki cukru z wanilią

      250 g mąki

      2 łyżki kakao

      reszta proszku budyniowego z opakowania, która nie została wykorzystana do budyniu

      2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

      oraz 600-700 g rabarbaru

      2-3 łyżki cukru (może być brązowy)


      Najpierw ugotować budyń. Proszek budyniowy rozpuścić w ½ szklanki zimnego mleka, resztę mleka zagotować. Wlać rozmieszany w mleku proszek budyniowy do gotującego się mleka małym strumieniem, ciągle mieszając aż zgęstnieje. Wsypać cukier, mieszać do rozpuszczenia, na końcu dodać masło i dobrze połączyć z budyniem. Odstawić do wystudzenia, przykrywając wierzch folią tak, by dotykała budyniu. Zapobiegnie to utworzeniu się kożucha.

      Rabarbar umyć, obrać i pokroić w kostkę.

      Mąkę przesiać z proszkiem, kakao i resztą budyniu, który pozostał po wykorzystaniu 4 łyżek proszku. Miękkie masło utrzeć na puszystą masę, dodawać po jednym jajku, przesypując cukrem wymieszanym z cukrem waniliowym. Porcjami dodawać suchą mieszankę, dobrze łącząc składniki. Połowę ciasta wyłożyć łyżką na spód tortownicy (25-26 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto wyłożyć zimny budyń, a na nim rabarbar. Posypać 2-3 łyżkami cukru. Na rabarbarze rozsmarować drugą część ciasta kakaowego. Piec około 1 godzinę i 15 minut w temperaturze 175oC. Wystudzić przed rozkrojeniem, budyń nieco stężał. Wierzch można posypać cukrem pudrem.

      Ciasto kakaowe z budyniem i rabarbarem

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (15) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto kakaowe z budyniem i rabarbarem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      piątek, 20 maja 2011 17:45
  • niedziela, 15 maja 2011
    • Sernik z rabarbarem i razową kruszonką

      Czy wiecie, że dziś jest święto polskiej niezapominajki? Zdążyłam dziś dla Was sfotografować te śliczne niebieskie kwiatki, uciekając przed deszczem...

      Niezapominajki

      Niezapominajki

       

      A teraz obiecany w poprzednim wpisie sernik z łodyżkami. Do zrobienia spodu i kruszonki użyłam mąki pszennej razowej. Sernik wyszedł przepyszny.Jutro pewno będzie jeszcze lepszy, gdy ciasto namoknie od sera. Nie mołam się jednak powstrzymać i ukroiłam kawałek, kiedy był jeszcze lekko ciepły...

      Przepis dodaję do rabarbarowej akcji Olciaky oraz na rozpoczęcie sernikowej letniej edycji organizowanej przez Zaytoon.

      Sernik z rabarbarem i razową kruszonką

      Spód:

      2 niepełne szklanki mąki pszennej razowej

      1/2 szklanki brązowego cukru

      1 jajko

      120 g masła

      1-2 łyżki kwaśnej śmietany

      Masa serowa:

      1 kg sera śmietankowego z wiaderka lub twarogu zmielonego dwukrotnie

      1 niepełna szklanka cukru

      2 łyżeczki cukru waniliowego (najlepiej z prawdziwą wanilią)

      6 młych lub 5 dużych jajek

      2 łyżki skrobii lub proszku budyniowego (jasnego)

      600-800 g rabarbaru + 2 łyżki cukru

      Kruszonka:

      1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej

      1/2 szklanki brązowego cukru

      100 g masła

      2 łyżecxzki cynamonu

      1 łyżeczka cukru z wanilią

      Mąkę wymieszać z cukrem i posiekanym masłem. Dodać jajko i śmietanę. Zagnieść i odłożyć ciasto, by odpoczęło na około 1/2 godziny. Rabarbar umyć, obrać i pokroić na kawałki, zasypać 2 łyżkami cukru i wymieszać. Składniki kruszonki zagnieść i odstawić do lodówki.

      Jajka utrzeć lub zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym, Porcjami dodawać ser, wymieszać dobrze z masą jajeczną, dodając na końcu skrobię lub proszek budyniowy. Kruchym ciastem wylepić średnią prostokątną blachę wyłożoną papierem lub tortownicę o średnicy 27 cm. Na spód wylać masę serową i wyłożyć na wierzch rabarbar. Piekarnik nagrzać do temperatury 180oC. Sernik piec w tej temperaturze około 1/2 godziny, potem zmniejszyć do 150oC, piec kolejne 1/2 godziny lub nieco dłużej aż wierzch się zetnie. Potem wyjąć i posypać kruszonką, zwiększając temperaturę do 180oC, piec około 25 minut lub do momn aż kruszonka przyrumieni się. Wyjąć sernik, ostudzić, a następnie schłodzić parę godzin w lodówce.

      Sernik z rabarbarem i razową kruszonką

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (16) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik z rabarbarem i razową kruszonką”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      niedziela, 15 maja 2011 18:26
  • środa, 11 maja 2011
  • sobota, 29 maja 2010
    • Ciasto z rabarbarem i truskawkami

      Truskawki i rabarbar

      Niebo w gębie i tyle... Rabarbar niedługo zniknie ze straganów. Musiałam upiec jakieś ciasto z kwaśnymi badylami. Przeszukałam blog Doroty i napaliłam się na to ciasto, bo kocham nad życie truskawki. Dziś była pogoń za tymi czerwonymi pychotkami. Obeszłam pół osiedla i znalazłam jew sklepie najbliżej mojego domu :) Ciasto upiekłam w dużej prostokątnej blasze, dlatego część składników musiałam podwoić. Myślę, że warto upiec od razu słuszną porcję, bo ciasta z owocami zjada się nadzwyczaj szybko. Przepis należy do Bajaderki z Cin Cin. Podaję składniki na dużą blachę. Wierzch ciasta posypałam jeszcze płatkami migdałów, co dodaje mu powabu...

      Ciasto z rabarbarem i truskawkami

      Składniki na ciasto:
      1 i 1/2 szklanki mąki
      4 łyżki cukru pudru
      200 g masła

      Składniki na nadzienie rabarbarowo-truskawkowe:
      1 i 1/2 szklanki cukru (tyle bym zostawiła, bo ciasto z 2 szklankami wyszło za słodkie), można jeszcze dorzucić 2 słuszne łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
      1/2 szklanki mąki
      szczypta soli
      6 żółtek
      2 szklanki słodkiej śmietanki czyli 500 ml (dałam kremówkę 36%)
      4 szklanki rabarbaru, pokrojonego w plasterki (około pół kilo)
      2 szklanki truskawek, pokrojonych w plasterki

      Składniki na piankę:
      8 białek
      2/3 szklanki cukru oraz 100 g płatków migdałowych (opcjonalnie)

      Piekarnik rozgrzać do 180°C.

      Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i posiekać z masłem, aż utworzą się drobne grudki. Wsypać ciasto (jest dość sypkie) na dużą prostokątną blachę, wyłożoną uprzednio papierem do pieczenia i dobrze wcisnąć w dno blaszki. Piec około 10-12 minut do lekkiego zrumienienia.

      W dużej misce wymieszać mąkę, cukier i sól. Żółtka rozbełtać i wymieszać ze śmietanką, następnie wlać mieszankę do suchych składników, wymieszać. Dodać rabarbar i truskawki, lekko wymieszać i wylać na podpieczony spód. Piec w temperaturze 180 stopni przez godzinę.

      Białka ubić na sztywną pianę, dodawać stopniowo cukier, wyłożyć piankę na upieczone ciasto, a na pianę wysypać równo płatki migdałowe. Piec aż pianka się zarumieni, czyli około 10-15 minut. Ciasto wystudzić i pokroić na kwadraty.

      Zastanawiam się również czy nie lepiej byłoby 3 żółtka (od pozostałych białek z kremu) dodać do kruchego ciasta, wtedy spód byłby mniej zbity i twardy na drugi dzień...

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto z rabarbarem i truskawkami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      sobota, 29 maja 2010 19:38
  • sobota, 15 maja 2010
  • czwartek, 13 maja 2010
    • Ciasto budyniowe z rabarbarem

      Ciasto budyniowe z rabarbarem

      Przepis na to ciasto niedawno zamieściła Dorotus 76 na swoim blogu Moje Wypieki. Wczoraj mimo gorszego samopoczucia postanowiłam je upiec, gdyż w osiedlowym sklepie zobaczyłam rabarbar. Syn, kiedy przyszedł z przedszkola zażyczył sobie ciasto z budyniem i jest pewien, że to on wpadł na pomysł takiego ciasta. Jedynym minusem podczas robienia wypieku było rozsmarowywanie poszczególnych warstw. Może miałam nieco za dużą blaszkę. Tortownica o średnicy 20-21 cm byłaby w sam raz. Na szczęście efekt czyli smak zupełnie mi to zrekompensował. Przepis podaję za Dorotą:

      Składniki:
      200 g miękkiego masła
      110 g drobnego cukru do wypieków
      2 jajka
      185 g mąki pszennej
      1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
      3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
      40 g proszku budyniowego, waniliowego lub śmietankowego
      350 g obranego i pokrojonego na kawałki rabarbaru
      kilka łyżek cukru demerara - do posypania

      Składniki na budyń:
      2 płaskie łyżki (15 ml) proszku budyniowego, waniliowego lub śmietankowego
      2-3 łyżki cukru
      250 ml mleka (1 szklanka)
      1 łyżka masła
      2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (dałam 1 łyżkę cukru z wanilią zamiast zwykłego, dlatego darowałam sobie ekstakt)

      Na początku przygotować budyń - musi bowiem wystygnąć. Ze szklanki mleka (250 ml) odlać około 70 ml. Większą część mleka zagotować, z pozostałymi 70 ml rozrobić proszek budyniowy i cukier (czyli przygotowujemy jak zwykly budyń); rozrobione wlać do wrzącego mleka, zmniejszyć gaz, zagotować, mieszając by nie zrobiły się grudki. Zdjąć z palnika, natychmiast dodać masło i ekstrakt, wymieszać. Budyń przykryć folią spożywczą, by nie zrobił się kożuch, odstawić do wystudzenia.

      Przygotować ciasto. Miękkie masło umieścić w misie miksera i zmiksować na gładką, puszystą masę. Dodać cukier i nadal ucierać. Dodawać jajka, jedno po drugim, miksując cały czas (ciasto na tym etapie lubi się warzyć, ale nie ma to wpływu na wypiek; choć bardzo ważne jest, by jajka dodawać stopniowo). Mąkę, sodę, proszek do pieczenia i proszek budyniowy przesiać, dodać do masy maślanej, krótko zmiksować, tylko do połączenia się składników. Ciasto podzielić na dwie części.

      Formę tortownicę o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno wyłożyć połowę ciasta, wyrównać. Następnie równo wyłożyć ostudzony budyń. Na niego łyżeczką wyłożyć drugą połowę ciasta, wyrównać. Ciasto powinno całkowicie pokryć budyń. Na górę poukładać rabarbar, posypać kilkoma łyżkami cukru demerara.

      Piec w temperaturze 170ºC przez 1 godzinę i 15 minut. Przestudzić, można podawać jeszcze ciepłe np. z kulką lodów waniliowych.

      Ciasto budyniowe z rabarbarem

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto budyniowe z rabarbarem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      czwartek, 13 maja 2010 16:15

Kalendarz

Kwiecień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny





Skrzynka pocztowa Napisz do mnie






Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne

myTaste.pl

Przepisy Na - katalog kulinarny

zobacz moją galerię na mniamspinka.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl

rondel



zBLOGowani.pl




banner przepis miesiaca




Darmowe fotoblogi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...