Malinowa czerwień

Wpisy otagowane „orzechy arachidowe”

  • piątek, 16 czerwca 2017
  • czwartek, 15 listopada 2012
  • sobota, 12 maja 2012
    • Sernik waniliowo-fistaszkowy

      Już kiedyś pisałam jak pyszne i kruche jest ciasto z dodatkiem masła orzechowego. Postanowiłam wykorzystać przepis do sernika. I tak też zainspirowało mnie to do urozmaicenia sernika polewą karmelową i słonymi orzechami arachidowymi. Sernik jest delikatny słodko-słony i bardzo uzależniający...

       

      Sernik waniliowo-fistaszkowy

      Spód:

      100 g niezbyt twardego masła

      100 g masła orzechowego

      ½ szklanki cukru pudru

      3 żółtka

      2 łyżki kwaśnej śmietany

      1 i ¾ mąki krupczatki

      2 łyżeczki proszku do pieczenia

      Masa serowa:

      1 kg sera białego na serniki

      200 g białej czekolady

      ½ szklanki słodkiej śmietanki

      3 białka

      2 jajka

      1 budyń waniliowy bez cukru

      2 łyżeczki cukru z wanilią

      Wierzch:

      2 łyżki masła

      2 łyżki jasnego brązowego cukru

      2 łyżki miodu

      200 g słodkiej śmietany kremówki

      1 i ½ solonych orzechów ziemnych

       


       

       

       

       

       

       

       

       

      http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/i-komunia

      Składniki spodu zagnieść, w razie potrzeby dodać kwaśnej śmietany. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na godzinę do lodówki.

      Czekoladę rozpuścić ze śmietanką w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej, ostudzić.

      Potem rozwałkować i wyłożyć na spód małej prostokątnej blachy lub tortownicy min. 26 cm. Podpiec około 25 minut w temperaturze 180oC. W tym czasie przygotować masę serową.

      Białka z 2 jajek oddzielić od żółtek. Ubić z pozostałymi białkami, które zostały od spodu. Żółtka wymieszać z serem, cukrami oraz budyniem (dobrze, by niebyło grudek). Wlać rozpuszczoną czekoladę, a na końcu delikatnie wmieszać białka. Wylać na podpieczony spód i piec przez pierwsze pół godziny w 180oC, a następnie dopiekać w 160, aż wierzch. sernika będzie ścięty, a sernik dość zwarty (sprawdzamy ruszając tortownicą, nie powinien się za bardzo trząść na boki. Wyjąć i studzić w uchylonym piekarniku przez pół godziny. Następnie ostudzić w temperaturze pokojowej i schłodzić w lodówce.

      Przygotować polewę. Masło rozpuścić z cukrem i miodem, wlać śmietankę, gotować aż zredukuję się płyn o połowę, a sos zgęstnieje. Wylać gorący na ciepły sernik. Orzechy podprażyć krótko na suchej patelni i równomiernie wysypać na polewę.

       

      Sernik waniliowo-fistaszkowy

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik waniliowo-fistaszkowy”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      sobota, 12 maja 2012 09:36

Kalendarz

Sierpień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny





Skrzynka pocztowa Napisz do mnie






Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne

myTaste.pl

Przepisy Na - katalog kulinarny

zobacz moją galerię na mniamspinka.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl

rondel



zBLOGowani.pl




banner przepis miesiaca




Darmowe fotoblogi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...