Malinowa czerwień

Wpisy otagowane „ciastka”

  • środa, 29 marca 2017
  • piątek, 16 grudnia 2016
  • środa, 24 sierpnia 2016
    • Sernik "Czarny las"

      Sernik, który dzisiaj prezentuję upiekłam na 12 urodziny syna Mikołaja. Do zdjęcia uratowałam dosłownie ostatni, nie najpiękniejszy kawałek...

      Sernik

      Przepis na dużą prostokątną blaszkę

      Spód:

      300 g ciastek kakaowych
      100 g stopionego masła

      Masa serowa:

      1 kg sera śmietankowego
      5 jajek

      1 szklanka cukru (w tym 2 łyżki cukru waniliowego)

      1 łyżka skrobi ziemniaczanej
      średni słoik wiśni w syropie, odsączonych

      Wierzch:

      500 ml schłodzonej kremówki (min. 30%)
      2 fixy do śmietany
      3 łyżki cukru pudru
      3-4 łyżki startej gorzkiej czekolady

      Ciasteczka zmielić w malakserze, wymieszać z rozpuszczonym masłem. Wylepić spód średniej prostokątnej blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Schłodzić na czas przygotowania masy serowej.

      Twaróg zmiksować z jajkami i cukrem. Pod koniec wymieszać z mąką i zmiksować. Dodać odsączone wiśnie, wymieszać łyżką. Wylać na spód. Piec około 1 godziny w 180oC. Sernik powinien być na górze ścięty i sprężysty. Wyjąć i ostudzić.

      Zimną kremówkę ubić z fiksami i cukrem pudrem. Wyłożyć na wierzch sernika, posypać czekoladą i schłodzić.

      Sernik

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (12) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik "Czarny las"”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 24 sierpnia 2016 07:50
  • środa, 20 lipca 2016
  • wtorek, 29 grudnia 2015
  • wtorek, 14 lipca 2015
    • Ciasto z kaszą manną, borówkami i truskawkami w galaretce

      Skoro mąż wprowadził zapas włączania piekarnika podczas upałów, przygotowałam deser bez użycia tego urządzenia. Ze smakowitymi borówkami, truskawkami i mleczną masą z gotowanej kaszy na spodzie z pełnoziarnistych ciastek kakaowych.

      Ciasto z kaszą manną, borówkami i truskawkami w galaretce

      Ciasto z kaszą manną, borówkami i truskawkami w galaretce

      Spód:

      250 g pełnoziarnistych ciastek kakaowych
      ok. 100 g masła

      Masa z kaszy:

      1,5 szklanki błyskawicznej kaszy manny Kupiec
      3 i 1/2 szklanki mleka
      100 g masła
      2/3 szklanki drobnego cukru

      Warstwa owocowa:

      2 galaretki truskawkowe
      2 galaretki niebieskie lub szafirowe
      300 g borówki amerykańskiej
      400 g drobnych truskawek

      Galaretki rozpuścić we wrzątku w półgodzinnym odstępie czasu - każdy kolor osobno, w 3,5 litra płynu. Ciasteczka zmielić w malakserze, masło stopić. Do ciastek dodać roztopione masło, wymieszać. Tortownicę (26 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Masę ciasteczkową wcisnąć w dno, wyrównać. Włożyć do lodówki do stwardnięcia.

      Do garnka wlać mleko, dodać masło oraz cukier. Podgrzewać na niezbyt dużym ogniu, aby tłuszcz i cukier się rozpuściły. Gdy mleko będzie bardzo gorące (tuż przed zagotowaniem) wsypywać kaszę, cały czas mieszając. Kiedy mleko z kaszą zagotuje się a kasza zgęstnieje, zdjąć z ognia i odstawić. Bardzo ciepłą masę wyłożyć na ciasteczkowy spód i wyrównać powierzchnię. Po ostudzeniu włożyć do lodówki by stężała. Owoce umyć, osuszyć, truskawki odszypułkować. Truskawki wyłożyć pionowo na masę z kaszy i wylać tężejącą czerwoną galaretkę. Włożyć do lodówki do stężenia. Na zastygniętą galaretkę truskawkową wyłożyć borówki i na wierzch wyłożyć tężejącą galaretkę niebieską. Włożyć do lodówki do całkowitego ścięcia warstw.

      Gotuj w zdrowym stylu  Uczta pod gołym niebem
      

      Ciasto z kaszą manną, borówkami i truskawkami w galaretce

      Ciasto z kaszą manną, borówkami i truskawkami w galaretce

      Ciasto z kaszą manną, borówkami i truskawkami w galaretce

       

      Ciasto z kaszą manną, borówkami i truskawkami w galaretce

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (11) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto z kaszą manną, borówkami i truskawkami w galaretce”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      wtorek, 14 lipca 2015 11:18
  • środa, 13 maja 2015
    • Sernik z białą czekoladą i truskawkami (na zimno)

      Sernik przygotowałam na przyjęcie urodzinowe młodszego syna, które odbyło się w ubiegłą niedzielę. Ciasto jest lekkie w smaku, ekspresowe w wykonaniu a czerwień truskawek kontrastuje z bielą masy serowej. Osiągnęłam niezamierzony efekt kolorystyczny w dniu wyborów prezydenckich :)

      Sernik z białą czekoladą i truskawkami

      Składniki:

      300 g ciastek owsianych
      100 g stopionego masła
      800 g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie (użyłam Piątnicy)
      200 g białej czekolady
      1/2-2/3 szklanki cukru pudru
      500 ml śmietany kremówki (min. 30%)
      2,5 łyżki żelatyny
      2/3 szklanki mleka
      świeże truskawki, przekrojne na pół
      gorzka czekolada do dekoracji

      Twaróg wyjąć z lodówki 2 godziny przed przygotowaniem sernika. Ciasteczka zmielić w malakserze, masło stopić. Do ciastek dodać roztopione masło, wymieszać. Dużą prostokątną blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Masę ciasteczkową wcisnąć w dno, wyrównać. Włożyć do lodówki do czasu przygotowania masy serowej.

      Żelatynę zalać mlekiem i podgrzewając na małym ogniu lub mikrofalówce do rozpuszczenia. Czekoladę połamać na kawałki, dodać do gorącej żelatyny i rozpuścić, mieszając. Masę przestudzić, ale może zostać lekko ciepła. Kremówkę ubić, dodając pod koniec cukier puder. Twaróg zmiksować na małych obrotach z ubitą śmietaną i dalej miksować, dodając powoli żelatynę z czekoladą. Dobrze połączyć z masą twarogowo-śmietanową. Przelać na ciasteczkowy spód, a kiedy zacznie tężeć, można na wierzchu wykonać ozdobne rowki (szpatułką lub widelcem). Włożyć do lodówki do stężenia, na całą noc.

      Przed podaniem udekorować truskawkami i startą czekoladą.

      fabryka sernika  Wiosenne słodkości!

      Sernik z białą czekoladą i truskawkami (na zimno)

      Sernik z białą czekoladą i truskawkami (na zimno)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (17) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik z białą czekoladą i truskawkami (na zimno)”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 13 maja 2015 09:23
  • wtorek, 14 kwietnia 2015
  • niedziela, 29 marca 2015
    • Sernik mleczno-migdałowy z masą krówkową

      Na Wielkanoc nie może zabraknąć sernika. Na tę okazję proponuję wersję bardziej kaloryczną, bo od czasu do czasu, zwłaszcza po długim poście, można poszaleć z kaloriami. Więcej sernikowych propozycji na Wielkanoc znajdziecie tutaj   oraz w zakładce Serniki po prawej stronie bloga.

      Sernik mleczno-migdałowy z masą krówkową

      Sernik mleczno-migdałowy z masą krówkową

      Składniki:

      150 g solonych krakersów
      80 g stopionego masła

      Masa serowa:

      1 kg mielonego sera twarogowego na serniki
      1 puszka słodzonego mleka skondensowanego
      5 jajek
      łyżeczka cukru migdałowego

      Dekoracja:

      1/2 puszki masy krówkowej
      słupki migdałowe
      opakowanie 60 g ciasteczek Daim (Milka Daim Snacks) - można zamienić na połówki Ferrero Rocher

      Krakersy zmielić, dodać masło, wylepić spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy 23 cm. Schłodzić, by masa stwardniała. Twaróg wymieszać z mlekiem skondensowanym, cukrem migdałowym i rozkłóconymi jajkami. Wyłożyć masę na ciasteczkowy spód i wyrównać powierzchnię. Sernik wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC, a po 1/2 godzinie zmniejszyć temperaturę do 150oC i piec około 45 minut. Środek sernika powinien z wierzchu być ścięty i w środku niezbyt wiotki. W razie potrzeby dopiekać z funkcją termoobiegu w 130oC. Upieczony sernik wyjąć i wystudzić. Na wierzch wyłożyć i równo rozsmarować masę krówkową, posypać słupkami migdałów, wyłożyć ciasteczka i dobrze schłodzić.

      Wielkanocne Wypieki  Wielkanocne Smaki - edycja V

      Sernik mleczno-migdałowy z masą krówkową

      Sernik mleczno-migdałowy z masą krówkową

      Sernik mleczno-migdałowy z masą krówkową

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik mleczno-migdałowy z masą krówkową”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      niedziela, 29 marca 2015 20:31
  • wtorek, 20 stycznia 2015
    • Krajanka czekoladowo-truskawkowa na Walentynki

      Do dnia św. Walentego prawie miesiąc, ale przygotowując deser na weekend, przyszły mi na myśl: czekolada i truskawki. Pod musem z mrożonych truskawek zagęszczonym galaretką kryje się kasza manna gotowana na mleku z dodatkiem słodzonego mleka skondensowanego. Do deseru wykorzystałam również część ciasteczek migdałowych, a wierzch posypałam startą białą czekoladą.

      Krajanka czekoladowo-truskawkowa na Walentynki

      Krajanka czekoladowo-truskawkowa na Walentynki

      Składniki:

      Spód:
      250 g kruchych ciastek, najlepiej migdałowych
      100 g stopionego masła

      Masa z kaszy:
      3 szklanki mleka
      1 szklanka słodzonego mleka skondensowanego
      1 szklanka kaszy manny
      80 g gorzkiej czekolady
      opakowanie (450 g) mrożonych truskawek
      2 galaretki truskawkowe
      200 g masła

      oraz starta biała czekolada lub płatki migdałów do dekoracji

      Ciastka zmielić w malakserze, wymieszać z rozpuszczonym masłem. Wylepić spód kwadratowej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (moja blaszka miała 26 cm średnicy, więc ciasto wyszło nieco za niskie, radzę użyć mniejszej). Schłodzić w lodówce na czas przygotowania masy z kaszy.

      Mleko i mleko skondensowane wlać do garnka i zagotować. Wsyp kaszę mannę oraz pokrojone masło i bardzo energicznie wymieszać, by nie zrobiły się grudki. Gotować jeszcze kilka minut, cały czas mieszając, do momentu aż masa zgęstnieje. Masę nieco przestudzić. Połowę masy wyłożyć na ciasteczkowy spód. Do drugiej połowy dodać połamaną na kosteczki czekoladę i mieszać do rozpuszczenia czekolady. Ciemną masę wyłożyć delikatnie na jasną. Schłodzić. Truskawki rozmrozić i zmiksować. Galaretki rozpuścić w 2 i 1/2 szklanki wody, wlać zmiksowane truskawki i dokładnie wymieszać. Kiedy zacznie tężeć, wylać na masę z kaszy. Włożyć do lodówki do całkowitego stężenia. Pokroić w kwadraty, posypując wierzch wiórkami białej czekolady lub płatkami migdałowymi.

      Krajanka czekoladowo-truskawkowa na Walentynki

      Walentynkowe menu  Karnawałowe Słodkości!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (19) Pokaż komentarze do wpisu „Krajanka czekoladowo-truskawkowa na Walentynki”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      wtorek, 20 stycznia 2015 08:57
  • niedziela, 16 listopada 2014
  • sobota, 13 września 2014
  • środa, 25 czerwca 2014
  • czwartek, 24 kwietnia 2014
  • piątek, 11 kwietnia 2014
    • Sernik waniliowy z frużeliną truskawkową

      Na każde święta, uroczystości rodzinne obowiązkowo przygotowuję sernik - moje ulubione ciasto. Nie mam jednego ulubionego wypieku, za każdym razem opracowuję nowy przepis.  W pieczeniu to chyba najbardziej mnie cieszy, możliwość tworzenia nowych, oryginalnych przepisów. Ostatnio przyszła mi ochota na truskawki, stąd mój dzisiejszy wpis... Do truskawek idealnie pasuje wanilia, więc sernik jest bardzo waniliowy, do tego wilgotny, a zarazem lekki, bo takie najbardziej lubię. Polecam gorąco na nadchodzącą Wielkanoc...

      Sernik waniliowy z frużeliną truskawkową

      Sernik waniliowy z frużeliną truskawkową

      Spód:

      200 g kruchych ciastek (użyłam ciastek z dodatkiem fistaszków w karmelu)
      80 g masła

      Masa serowa:

      1 kg mielonego sera białego
      2 budynie waniliowe (polecam z prawdziwą wanilią z Oetkera)
      1,5 szklanki mleka
      4 jajka
      2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią, ostatecznie wanilinowego
      3/4  szklanki drobnego cukru (lub więcej, jeśli lubicie słodsze ciasta)

       Frużelina truskawkowa:

      400 g truskawek (mrożonych)
      1/2 szklanki cukru
      2 łyżeczki cukru z wanilią

      ok. 3 łyżeczek mąki ziemniaczanej
      1 i 2/3 szklanki wody

      Twaróg i jajka wyjąć przynajmniej 2 godziny przed przygotowaniem.

      Przygotować budyń. 1 szklankę mleka zagotować. W 1/2 mleka rozpuścić jeden budyń. Gdy mleko się zagotuje, wlać rozpuszczone budynie i bardzo energicznie mieszać do zgęstnienia. Zdjąć z ognia i schłodzić do temperatury pokojowej.

      Ciastka zmielić w malakserze, wymieszać z rozpuszczonym masłem.. Wylepić spód okrągłej tortownicy (24 cm średnicy) wyłożonej papierem do pieczenia. Schłodzić w lodówce na czas przygotowania masy serowej.

      Twaróg wymieszać z cukrem, dodać rozkłócone jajka i cukier waniliowy. Połączyć składniki za pomocą miksera (na wolnych obrotach). Porcjami dodawać budyń, ucierając. Pod koniec dodać drugi budyń (proszek) i dobrze połączyć z masą twarogową, po czym wylać na ciasteczkowy spód.

      Sernik wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC i piec do momentu aż środek sernika będzie z wierzchu ścięty i w środku niezbyt wiotki. W razie potrzeby dopiekać z funkcją termoobiegu w 150oC. Upieczony sernik wyjąć i wystudzić.Schłodzić minimum 1 godzinę w lodówce.

      W tym czasie przygotować frużelinę. Truskawki rozmrozić, lekko rozgnieść widelcem. Umieścić z cukrem i cukrem waniliowym w rondelku, zalać 1 szklanką wody i po zagotowaniu gotować jeszcze 5 minut. Mąkę rozpuścić 2/3 szklanki zimnej wody, wlać do gotujących się truskawek, energicznie mieszając. Po zagotowaniu wyłączyć i nieco ostudzić. Wyłożyć na schłodzony już sernik.

      Wstawić do lodówki na godzinę, po tym czasie  można sernik rozkroić.

      Sernik waniliowy z frużeliną truskawkową

      Sernik waniliowy z frużeliną truskawkową

      Sernik waniliowy z frużeliną truskawkową

      Wielkanocne Smaki - edycja IV  Lekka Wielkanoc

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (17) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik waniliowy z frużeliną truskawkową”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      piątek, 11 kwietnia 2014 08:15
  • sobota, 22 marca 2014
    • Wiosenne ciasteczka z kremem waniliowym

      Dzisiaj chciałabym podzielić się  Wami przepisem na wspaniałe, kruche ciastka z cudownym kremem waniliowym. Już sam budyń do kremu smakował wybornie, po utarciu z masłem stał się aksamitny. A same ciasteczka, bardzo delikatne...

      Wiosenne ciasteczka z kremem waniliowym

      Wiosenne ciasteczka z kremem waniliowym

      Ciasto:

      2 szklanki mąki krupczatki
      1 szklanka mąki kukurydzianej
      3 żółtka
      2/3 szklanki cukru pudru
      250 g masła
      1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
      szczypta soli

      Mąkę wymieszać z solą, cukrem pudrem. Dodać żółtka, masło i zagnieść gładkie ciasto, dodając w razie potrzeby zimną wodę. Zawinąć w folię spożywczą, włożyć na 1 godzinę do lodówki.

      Schłodzone ciasto rozwałkować, wykrawać foremką serca. W połowie z nich mniejszą foremką wycinać mniejsze serca. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 12 minut w temperaturze 175oC, sprawdzając by nie za mocno się zrumieniły. Zostawić na blasze do ostygnięcia.

      Krem:

      2 i 1/2 szklanki mleka
      3 żółtka
      3 łyżki mąki pszennej
      4 łyżki mąki ziemniaczanej
      3/4 szklanki cukru
      3 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
      3/4 kostki bardzo miękkiego masła

      Oba rodzaje mąki, żółtka i 1/2 szklanki mleka zmiksować. Resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Do gotującego mleka wlać masę z mąką, energicznie mieszając, aż budyń zgęstnieje. Odstawić do wystygnięcia. Masło utrzeć na puszystą masę, dodając po 1 łyżce wystudzonego budyniu.Pełne ciastka przełożyć miękkim kremem ciastkami z wyciętym sercem. Włożyć do lodówki, by krem stwardniał. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.

      Waniliowy Weekend V

      Wiosenne ciasteczka z kremem waniliowym

      Wiosenne ciasteczka z kremem waniliowym

       

  • wtorek, 25 lutego 2014
  • poniedziałek, 17 lutego 2014
    • Cake pops - ciasto na patykach

      Słodycze idealne dla małych łasuchów :) Radzę nie pomijać czynności schładzania, bo ciastka zaczną spadać z patyczków. Ja użyłam patyczków do szaszłyków umieszczonych w kolorowych słomkach do napojów.


      Źródło: Moje wypieki

      Składniki na około 20 sztuk:

      400 g suchego ciasta, pokruszonego (ciasto babkowe, czekoladowe, itp.)
      120 g serka mascarpone
      80 g nutelli lub masła orzechowego
      200 g czekolady, do obtoczenia
      1 łyżka oleju
      kolorowe posypki

      Przygotować krem: mascarpone wymieszać z nutellą/masłem orzechowym.

      Kawałki pokruszonego ciasta dokładnie wymieszać z kremem, tworząc dużą kulę. Zawinąć w folię spożywczą, schłodzić przez 15 minut w zamrażarce.

      Wyjąć, odmierzając równe kawałki ciasta przy pomocy np. łyżki do lodów, uformować kulki. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (by nie przykleiły się do blachy) i schłodzić w zamrażarce przez kolejne 15 minut.

      Czekoladę roztopić z 1 łyżką oleju w kąpieli wodnej. Przygotować patyczki. Kulki wyjąć z zamrażarki.

      Końcówkę patyczka zanurzyć w czekoladzie i natychmiast wetknąć w środek kulki, dochodząc mniej więcej do jej połowy. Poukładać cake pops na blaszce patyczkami do góry i znów schłodzić przez około 15 minut.

      Po tym czasie, jeśli czekolada przestygnie, roztopić ją ponownie. Wyjąć cake pops z zamrażarki, zanurzać w roztopionej czekoladzie, czekając, aż skapie jej nadmiar. Dowolnie udekorować.

      Wbić patyczkami w styropian, kartonik lub poukładać "do góry nogami" na papierze do pieczenia.

      Przechowywać w lodówce, choć długo wytrzymują w temperaturze pokojowej.

      Słodkie Walentynki 2014  Walentynki - czym TO się je?  

      Pralinki, trufelki, czekoladki... 3  Mascarpone Karnawał 2014

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (17) Pokaż komentarze do wpisu „Cake pops - ciasto na patykach”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 17 lutego 2014 21:36
  • środa, 12 lutego 2014
  • niedziela, 09 lutego 2014
  • poniedziałek, 16 grudnia 2013
  • poniedziałek, 02 grudnia 2013
    • Sernik mleczno-czekoladowy z marcepanem i czekoladą

      Serniki to mój żywioł. Nie przepadam za tradycyjnym serowcem świątecznym z rodzynkami i skórką pomarańczową. Sernik to dla mnie wyjątkowa kompozycja smaków. Od spodu, poprzez masę, po wykończenie. Wszystko musi ze sobą współgrać i dobrze wyglądać, najlepiej jak tort... Zastanawiam się dlaczego, takie jest moje wyobrażenie sernika. Może dlatego, że z tortu zawsze wyjadałam masę, a biszkopt dostawał się tacie. Dziś piekąc ciasto, pamiętam, aby spory kawałek każdego mojego wypieku zamrozić dla niego. I nawet mama, która twierdzi, że nie lubi sernika, zachwyca się jego smakiem. Może wystarczyło odczarować to ciasto?

      Sernik mleczno-czekoladowy z marcepanem i czekoladą

      Sernik mleczno-czekoladowy z marcepanem i czekoladą

      Spód:

      300 g ciastek czekoladowych
      80 g masła
      3-4 łyżki mleka

      Masa serowa:

      1 kg sera twarogowego, dwukrotnie zmielonego
      100 g czekolady mlecznej
      100 g czekolady gorzkiej
      2/3 szklanki słodkiej śmietanki 18-30%
      1 szklanka cukru
      2/3 szklanki mleka w proszku
      2 łyżki ciemnego kakao
      5 jajek
      1 duży baton marcepanowy w czekoladzie (200 g), pokrojony na kawałki
      60-80 posiekanej czekolady

      Dekoracja:

      70 g podprażonych na suchej patelni płatków migdałowych

      Ciasteczka zmielić, najlepiej w malakserze. Masło stopić, dodać do zmielonych ciastek razem z mlekiem i wymieszać. Wylepić dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, mocno dociskając. Włożyć do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

      Czekoladę połamać na kostki, stopić w miseczce razem ze śmietanką (na parze lub w mikrofalówce), dobrze z nią połączyć i ostudzić. Jajka rozmieszać za pomocą trzepaczki. Twaróg włożyć do miski, dokładnie połączyć z cukrem, mlekiem w proszku, roztopioną czekoladą i kakao. Wylewać porcjami na spód ciasteczkowy, dodając partiami posiekany baton marcepanowy.

      Sernik wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC i piec w tej temperaturze ok. 40 minut, potem dopiekać w 150oC ok. 40 minut, do momentu aż środek sernika będzie z wierzchu ścięty i w środku niezbyt wiotki. Wówczas wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki na pół godziny, potem wyjąć i wystudzić w temperaturze pokojowej. Wystudzony wstawić do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem wyjąć z formy. Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni i dowolnie udekorować. 

      Jak zrobić gwiazdę na środku sernika? Na środek wbić delikatnie foremkę w trakcie gwiazdy i wsypać do środka mocno pokruszone migdały. Następnie delikatnie wyjąć foremkę. Smacznego!

      Sernik mleczno-czekoladowy z marcepanem i czekoladą

      Sernik mleczno-czekoladowy z marcepanem i czekoladą

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (17) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik mleczno-czekoladowy z marcepanem i czekoladą”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 02 grudnia 2013 20:52
  • piątek, 29 listopada 2013
  • piątek, 15 listopada 2013
  • czwartek, 03 października 2013
    • Sernik czekoladowy z nutellą i gruszkami

      Dziś zapraszam Was na bardzo czekoladowy sernik z dodatkiem gruszek. Wilgotny, niczym mus, z lekkim posmakiem orzechów laskowych za sprawą Nutelli. Do masy dodałam również gotowany budyń czekoladowy, a na spód ciasteczka z orzechami i czekoladą. Deser idealny do rozpieszczania siebie i swoich bliskich...

      Sernik czekoladowy z nutellą i gruszkami

      Spód:

      300 g ciastek typu pieguski z orzechami i czekoladą

      180 g masła

      kilka łyżek mleka

      ?Masa serowa:

      1 kg gęstego mielonego sera białego

      3 budynie czekoladowe bez cukru

      500 ml mleka

      5 jajek
      3 duże łyżki Nutelli
      100 g gorzkiej czekolady

      2/3- 1 szklanki drobnego cukru 

      5-6 średnich twardych gruszek

      

      Twaróg i jajka wyciągnąć z lodówki. W 150 ml zimnego mleka rozpuścić dwa budynie. Resztę mleka (350 ml) zagotować.  Gdy mleko się zagotuje, wlać rozpuszczone budynie i bardzo energicznie mieszać do zgęstnienia. Zdjąć z ognia, dodać połamaną na cząstki czekoladę i rozpuścić w gorącym budyniu. Następnie przykryć  folią, by nie zrobił się kożuch i schłodzić do temperatury pokojowej.

      Ciasteczka zmielić w malakserze, wymieszać z rozpuszczonym masłem i mlekiem. Wylepić spód okrągłej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Schłodzić na czas przygotowania masy serowej.

      Gruszki obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w dużą kostkę

      Do dużej miski wyłożyć ser, schłodzony budyń, cukier, Nutellę, 1 budyń z torebki oraz roztrzepane jajka. Utrzeć na małych obrotach miksera. Dobrze połączyć składniki.

      Na spód wylać masę serową, na wierzch wyłożyć gruszki

      Sernik wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC i piec do momentu aż środek sernika będzie z wierzchu ścięty i w środku niezbyt wiotki. W razie potrzeby dopiekać z funkcją termoobiegu w 150oC. Upieczony sernik wyjąć i wystudzić. Wstawić do lodówki na kilka godzin przed rozkrojeniem.

      ?Sernik czekoladowy z nutellą i gruszkami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik czekoladowy z nutellą i gruszkami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      czwartek, 03 października 2013 08:25

Kalendarz

Kwiecień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny





Skrzynka pocztowa Napisz do mnie






Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne

myTaste.pl

Przepisy Na - katalog kulinarny

zobacz moją galerię na mniamspinka.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl

rondel



zBLOGowani.pl




banner przepis miesiaca




Darmowe fotoblogi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...