Malinowa czerwień

Wpisy otagowane „salami”

  • piątek, 25 sierpnia 2017
    • Roladki schabowe z papryką w sosie z Ajvarem

      Dzisiaj na moim blogu propozycja na weekendowy obiad, a mianowicie roladki ze schabu, a w nich salami, papryka i ser. Mięso dusiłam w sosie z dodatkiem Ajvaru i wędzonej papryki w proszku, którą od pewnego czasu dodaję do wielu moich dań. Zapraszam i polecam!

      Roladki schabowe z papryką w sosie z Ajvarem

      Składniki na 10 roladek:

      10 grubszych plastrów schabu (ok. 1,5 cm)
      salami w plastrach
      po pół papryki zielonej i żółtej pokrojonej w paski
      kawałek sera żółtego
      sól, słodka papryka, pieprz, przyprawa do chili con carne, suszony czosnek

      olej do smażenia

      Sos:
      1 duża cebula
      ok. szklanki Ajvaru, najlepiej łagodnego
      1 łyżeczka wędzonej papryki
      sól, pieprz do smaku
      3 ząbki czosnku

      Mięso umyć, osuszyć i rozbić bardzo cienko. Obsypać delikatnie z obu stron przyprawami. Na brzegu każdego płata ułożyć po plastrze salami, po pasku obu papryk i podłużnym kawałku sera. Zrolować, dopinając wykałaczkami brzegi. Obsmażyć na gorącym oleju na lekko złoty kolor z każdej strony. Przełożyć do większego garnka, zalać taką ilością wrzącej wody, by przykryło mięso. W razie potrzeby dolewać gorącej wody. Dusić przykryte mięso do miękkości. W trakcie gotowania obrać cebulę i czosnek, pokroić w kostkę i dodać do wywaru z mięsa. Kiedy mięso zmięknie, dodać Ajvar, wędzoną paprykę w proszku, przemieszać i gotować kilka minut. Do sosu można również dodać posiekaną natkę pietruszki czy lubczyk. Podawać z kaszą jęczmienną i dowolną surówką lub mizerią.

      

      Roladki schabowe z papryką w sosie z Ajvarem

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Roladki schabowe z papryką w sosie z Ajvarem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      piątek, 25 sierpnia 2017 12:22
  • poniedziałek, 10 lipca 2017
    • Lekki bigos z młodej kapusty

      Uwielbiam młodą kapustę. Mąż kupił dość dużą główkę. wiec od razu pomyślałam o bigosie, choć lato mamy i bigos to raczej zimowe danie. Jednak pomyślałam, że kupię młodą kiszoną kapustę i bigos będzie wyśmienity. I rzeczywiście jest przepyszny. Dodałam do niego grzyby, ale ze śliwek i wina zrezygnowałam, by bigos miał delikatniejszy smak. Kapusta po prostu rozpływa się w ustach. Koniecznie taki ugotujcie!

      Lekki bigos z młodej kapusty

      Składniki:

      750 g kapusty kiszonej
      750 g młodej kapusty słodkiej
      400 g chudej wieprzowiny (np. szynki)
      250 g salami w kawałku
      350 g kiełbasy, np. głogowskiej
      garść grzybów suszonych
      ok. 6 śliwek suszonych (pominęłam)
      2 liście laurowe
      kilka ziaren pieprzu ziarnistego
      kilka ziaren ziela angielskiego
      1 łyżka kminku
      1 duża, najlepiej młoda cebula
      3 ząbki czosnku
      2-3 łyżki oleju
      pieprz, majeranek, ew. sól i cukier
      1 puszka pomidorów krojonych
      2 łyżki koncentratu pomidorowego
      łyżeczka maggi
      1 łyżka przyprawy warzywnej bez glutaminianu sodu
      po łyżce słodkiej i wędzonej papryki

      sól i pieprz

      Obie kapusty poszatkować, przełożyć do dwóch osobnych dużych garnków i zalać niewielką ilością po 4 szklanki wody.
      Do kapusty kiszonej dodać suszone grzyby, ziarna pieprzu, kminek i ziele angielskie oraz liście laurowe, a do świeżej przyprawę warzywną. Obie kapusty doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu do miękkości. Do kiszonej kapusty, jeśli wyparuje woda, należy dolać wrzątku.
      Wieprzowinę oczyścić, umyć, pokroić w kostkę. Mięso przełożyć do garnka z kapustą świeżą.
      Kiełbasę i salami bez skóry pokroić w kostkę. Po pół godzinie duszenia mięsa przełożyć kiełbasę i salami do garnka ze słodką kapustą. Na patelni przesmażyć posiekaną cebulę, posiekany drobno czosnek i także przełożyć do garnka. Całość gotować na wolnym ogniu aż mięso całkowicie zmięknie.

      Suszone śliwki pokroić na cienkie paseczki i dodać do garnka (do tego bigosu nie dodawałam, zrezygnowałam również z wina, bo nie chciałam, by bigos miał ciężki smak). Dodać pomidory w puszce wraz z sokiem (można zastąpić pokrojonymi w kostkę świeżymi pelati lub malinowymi) oraz koncentrat pomidorowy. Po kilkunastu kolejnych minutach bigos doprawić solą, pieprzem, majerankiem, słodką i wędzoną papryką i jeśli bigos będzie zbyt kwaśny, również cukrem. Bigos jest smaczniejszy po minimum dwukrotnym przegotowaniu. Podczas podgrzewania należy często mieszać i ewentualnie dolewać wody, aby się nie przypalił. Smacznego!

      Lekki bigos z młodej kapusty

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Lekki bigos z młodej kapusty”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 10 lipca 2017 12:52
  • poniedziałek, 24 kwietnia 2017
    • Krokiety z wołowiną, salami, soczewicą i pieczarkami

      Ciasto naleśnikowe:

      2 szklanki mąki pszennej

      1 szklanka wody mineralnej gazowanej

      1,5 szklanki mleka

      1/2 łyżeczki oleju

      2 jajka

      sól, szczypta cukru pudru

      olej do smarowania patelni

      Farsz:

      500 g mielonej wołowiny

      500 g pieczarek

      1 duża cebula

      1 szklanka czerwonej soczewicy

      ok. 160 g salami w dużych plastrach

      3 ząbki czosnku

      sól i pieprz, słodka i wędzona papryka, zioła prowansalskie lub włoskie

      jajka i bułka tarta do panierowania

      olej do smażenia

      Soczewicę przepłukać i ugotować w osolonym wrzątku. Odcedzić.

      Obraną cebulę pokroić w drobną kosteczkę i smażyć na niewielkiej ilości oleju, gdy się zeszkli wyłożyć mięso i usmażyć. Pod koniec smażenia dodać drobno posiekany czosnek. Pieczarki umyć, osuszyć i zetrzeć na grubej tarce. Pieczarki wrzucić na patelnię, podgrzewać aż odparują z nich wszystkie soki. Dodać pod koniec zioła prowansalskie lub włoskie oraz obie papryki. Salami pokroić w kosteczkę. Wszystkie składniki farszu wymieszać, doprawić do smaku solą oraz pieprzem.

      Wszystkie składniki na ciasto zmiksować ze sobą. Smażyć naleśniki z obu stron na dobrze nagrzanej patelni wysmarowanej olejem za pomocą pędzelka, najlepiej silikonowego.

      Na środek każdego naleśnika nałożyć ok. 3 łyżki farszu. Boki i tył naleśników zginać do środka. Zwijać w rulony. Panierować w jajku i bułce tartej. Obsmażyć na małym ogniu na niewielkiej ilości oleju. Podawać z barszczem czerwonym do picia.



      
      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Krokiety z wołowiną, salami, soczewicą i pieczarkami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 24 kwietnia 2017 19:35
  • piątek, 21 kwietnia 2017
    • Zapiekanka makaronowa z salami, pieczarkami i warzywami

      Zaletą zapiekanek jest to, że szybko się je przygotowuje. Najczęściej robię zapiekanki na bazie makaronu i jakiegoś mięsa. Tym razem wybrałam salami i dodałam również pieczarki, paprykę i kukurydzę, a to wszystko skąpane w sosie śmietanowym z ziołami i zapieczone z żółtym serem. 

      Zapiekanka makaronowa z salami, pieczarkami i warzywami

      Składniki:

      300 g makaronu penne (rurki)
      ok. 150 g pikantnego salami

      pół puszki kukurydzy
      250 g pieczarek
      1 czerwona papryka
      1 cebula
      2 ząbki czosnku

      pikantna przyprawa do kurczaka (najlepiej z ostrą papryką)
      sól i pieprz, suszony czosnek, zioła śródziemnomorskie (do pizzy, spaghetti)
      1,5 szklanki mleka

      2/3 szklanki słodkiej śmietanki
      olej do smażenia
      1 łyżka masła
      2 płaskie łyżki mąki
      ok. 200 g sera żółtego

      Makaron ugotować al dente w osolonym wrzątku. Pieczarki umyć, pokroić w plastry. Salami, cebulę i paprykę pokroić w kostkę. Cebulę zaszklić na oleju, dodać pieczarki i usmażyć. Pod koniec smażenia dodać posiekany drobno czosnek. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Makaron wymieszać z salami, pieczarkami i pozostałymi warzywami, wymieszać.
      Przygotować sos. Masło stopić, dodać mąkę i ciągle mieszając wlać mleko. Zagotować. Dodać sól, pieprz, zioła i suszony czosnek. Chwilę pogotować, zabielić słodką śmietanką, wymieszać i ewentualnie doprawić solą lub pieprzem. Zagotować. Wlać do makaronu, warzyw oraz pieczarek i dobrze wymieszać, by sos oblepił składniki. Na wierzch zetrzeć ser żółty i zapiekać ok. 45 minut w 190oC.



      

      Zapiekanka makaronowa z salami, pieczarkami i warzywami

      Zapiekanka makaronowa z salami, pieczarkami i warzywami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (12) Pokaż komentarze do wpisu „Zapiekanka makaronowa z salami, pieczarkami i warzywami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      piątek, 21 kwietnia 2017 08:27
  • poniedziałek, 27 marca 2017
    • Pizza z salami, oliwkami i porem

      Pizza z salami, oliwkami i porem

      Ciasto:

      3/4 szklanki ciepłej wody
      2 szklanki mąki pszennej chlebowej
      25 g drożdży
      pół łyżeczki cukru
      płaska łyżeczka soli
      3 łyżki oleju
      oraz mąka do podsypywania

      Dodatki:


      250 g sera wędzonego w kawałku - użyłam Goudy
      1/4 korzenia pora, pokrojonego w cienkie paseczki
      2-3 ząbki czosnku drobno posiekane
      150 g salami
      kilkanaście czarnych oliwek, posiekanych
      zioła do pizzy
      3 łyżki gęstej pasty pomidorowej

      W ciepłej wodzie rozpuścić drożdże, dodać cukier i 3 łyżki mąki. Dobrze wymieszać. Odstawić do momentu aż drożdże zaczną pracować. Wówczas dodać sól, 2 łyżki oleju i wyrobić elastyczne i gładkie ciasto (około 5 minut). W czasie wyrabiania zwilżać dłonie pozostałą częścią oleju, wówczas idealnie odchodzi od dłoni. Na koniec obsypać mąką i pozostawić przykryte ściereczką na 20 minut.

      Dłońmi oprószonymi mąką uformować cienki placek, rozkładając na blasze nieprzywieralnej lub wyłożonej papierem do pieczenia i podsypanej mąką (ja użyłam teflonowej, więc ten etap pominęłam). Poczekać kilkanaście minut, by ciasto na blasze nieco podrosło. Można włożyć do piekarnika nagrzanego do 40oC. W tym czasie przygotować dodatki. Zetrzeć ser.

      Ciasto posmarować pastą pomidorową, posypać ziołami. Wyłożyć starty se, grubo krojone salami, nitki pora, oliwki i czosnek. Znów posypać ziołami do pizzy lub oregano. Blachę z pizzą wstawić do gorącego piekarnika. Piec ok. 16 minut w 240oC. Spód pizzy powinien być lekko zarumieniony.

      Pizza z salami, oliwkami i porem

      Pizza z salami, oliwkami i porem

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (11) Pokaż komentarze do wpisu „Pizza z salami, oliwkami i porem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 27 marca 2017 08:48
  • czwartek, 26 stycznia 2017
  • poniedziałek, 23 stycznia 2017
  • czwartek, 04 czerwca 2015
    • Risotto z botwinką, salami, szparagami i Lazurem

      Dzisiaj zapraszam risotto na risotto z brązowego okrągłego ryżu z dodatkiem młodych liści i łodyg buraków oraz salami. Risotto podałam z zielonymi szparagami i serem Lazur. Ryż dość długo się gotuje i jest mniej kleisty niż arborio. Jednak idealnie pasuje do pozostałych składników.

      Risotto z botwinką, salami, , szparagami i Lazurem

      Składniki:

      1 szklanka brązowego okrągłego ryżu (np. Radix-bis)

      150 g salami w kawałku

      2 łyżki oliwy

      2 szklanki bulionu warzywnego

      1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina

      1 szalotka

      1 ząbek czosnku

      2 młode buraki z nacią

      pół łyżeczki ziół prowansalskich

      100 g sera Lazur

      kilka zielonych szparagów

      sól i pieprz do smaku

      W garnku z grubym lub najlepiej teflonowym dnem rozgrzać olej, dodać obraną, pokrojoną szalotkę i smażyć na małym ogniu ok. 2 minuty. Po tym czasie dodać obrany i zmiażdżony czosnek, mieszając. Po minucie wsypać suchy ryż, chwilę smażyć, ciągle mieszając. Wlać wino i gotować do całkowitego odparowania płynu. Wlać gorący bulion. Dodać umyte, obrane i drobno starte buraczki. Gotować do całkowitego odparowania płynu i do momentu, aż ryż będzie miękki (gotuje się znacznie dłużej niż biały arborio). W połowie gotowania dodać umyte, posiekane łodyżki i liście buraków oraz pokrojone w kostkę salami.  Risotto przemieszać od czasu do czasu drewnianą łyżką. Pod koniec gotowania dodać zioła prowansalskie. Przyprawić do smaku solą  i pieprzem. W czasie gotowania ryżu zblanszować szparagi we wrzątku z dodatkiem cukru i soli, odcedzić i pokroić na mniejsze kawałki. Gorące risotto wyłożyć na talerze. Na wierzchu ułożyć kawałki szparagów, a na wierzchu rozkruszyć ser Lazur.

      Risotto z botwinką, salami, szparagami i Lazurem

      Risotto z botwinką, salami, szparagami i Lazurem

      Szparagowe<3Love 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (8) Pokaż komentarze do wpisu „Risotto z botwinką, salami, szparagami i Lazurem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      czwartek, 04 czerwca 2015 21:33
  • sobota, 03 stycznia 2015
    • Galaretki z indyka z salami i warzywami

      Na zakończenie starego roku przygotowałam miniaturowe galaretki z mięsem z indyka, salami i warzywami: papryką konserwową, zielonym, groszkiem, kukurydzą, oliwkami, czerwoną fasolą i suszonymi pomidorami. Tradycyjnie przygotowuję mięso z indyka w galarecie jedynie z marchewką. Tym razem marchew razem z pietruszką i selerem wylądowały razem z większością wywaru w zupie pomidorowej. Pozostały wywar wraz z mięsem stanowił bazę do mojej przekąski. Składniki podaję w przybliżeniu. Na większe przyjęcie proponuję użyć 1 kg mięsa z udźca indyka (bez skóry) i odpowiednio więcej rosołu, salami i warzyw.

      Galaretki z indyka z salami i warzywami

      Galaretki z indyka z salami i warzywami

      Składniki na 8 mini galaretek:

      500 g mięsa z udźca indyka (bez skóry) - waga przed ugotowaniem
      ok. 2-2,5 szklanki doprawionego rosołu, w którym gotowało się mięso
      3 łyżeczki żelatyny
      2 łyżki posiekanej natki pietruszki
      po pół szklanki: kukurydzy i fasolki z puszki, ugotowanego zielonego groszku, pokrojonego w kostkę salami peperoni, pokrojonej papryki konserwowej i suszonych pomidorów
      świeżo mielony pieprz do smaku

      Mięso drobno posiekać. Rosół mocno podgrzać, rozpuścić żelatynę, dodać posiekaną natkę i świeżo mielony pieprz. Mięso, salami i warzywa po równo rozłożyć do małych filiżanek lub kieliszków do wina. Zalać rosołem z rozpuszczoną żelatyną, ostudzić i schłodzić do stężenia.

      Galaretki z indyka z salami i warzywami

      Przekąski Sylwestrowe

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Galaretki z indyka z salami i warzywami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      sobota, 03 stycznia 2015 16:51
  • piątek, 26 września 2014
  • wtorek, 16 września 2014
  • wtorek, 03 czerwca 2014
  • piątek, 30 maja 2014
  • wtorek, 13 maja 2014
    • Pizzerinki z salami, szparagami i papryką

      Co powiecie na pizzę z dodatkiem szparagów? Mnie bardzo smakowała....

      Pizzerinki z salami, szparagami i papryką

      Ciasto:

      1 szklanka ciepłej wody
      2 i 1/3 szklanki mąki pszennej chlebowej
      30 g drożdży
      pół łyżeczki cukru
      płaska łyżeczka soli
      4 łyżki oleju
      oraz mąka do podsypywania

      Dodatki:

      4-6 zielonych szparagów, ugotowanych i przekrojonych na 3 części (zdrewniałe części wyrzucamy)
      200 g sera żółtego, np. Goudy lub Ementalera
      100 g pieczarek, oczyszczonych, pokrojonych w plastry
      80 g salami w plastrach
      po ćwiartce 2 papryki w różnych kolorach, pokrojone w paski
      1 cebula, obrana i pokrojona w pół krążki
      3 ząbki czosnku, drobno posiekane
      zioła do pizzy
      4-5 łyżek Ajvaru, sosu barbecue lub z tego przepisu

      W ciepłej wodzie rozpuścić drożdże, dodać cukier i 3 łyżki mąki. Dobrze wymieszać. Odstawić do momentu aż drożdże zaczną pracować. Wówczas dodać sól, połowę oleju i wyrobić elastyczne i gładkie ciasto (około 5 minut). W czasie wyrabiania dodać jeszcze 2 łyżki oleju. Obsypać mąką i pozostawić przykryte ściereczką na 20 minut. Ciasto podzielić na 4 części. Dłońmi oprószonymi mąką uformować 4 placki, rozkładając na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i podsypanej mąką. Poczekać kilkanaście minut, by ciasto na blasze nieco podrosło. W tym czasie przygotować dodatki.

      Ciasto posmarować sosem, posypać tartym na grubych oczkach serem, rozłożyć salami, pieczarki, cebulę, czosnek, papryki i szparagi. Posypać ziołami. Blachę z pizzami wstawić do gorącego piekarnika. Przez pierwsze 12 minut piec w 240oC na środkowej półce piekarnika z funkcją góra-dół, kolejne 3-5 na termoobiegu z funkcją grilla w temperaturze 200oC. Pizzę podałam z sosem czosnkowo-ziołowym na bazie jogurtu.

      Szparagi  Piknik majowy 


      Pizzerinki z salami, szparagami i papryką

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (14) Pokaż komentarze do wpisu „Pizzerinki z salami, szparagami i papryką”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      wtorek, 13 maja 2014 08:43
  • czwartek, 20 lutego 2014
    • Gołąbki z pęczakiem, chorizo i salami w pikantnym sosie

      Kiedy w domu są gołąbki - jest wielkie święto. Z tej wersji jestem wyjątkowo zadowolona. Wyszły takie jak lubię, pikantne, aromatyczne, kapusta idealnie miękka, sos aksamitny. Warto poświęcić pół soboty na ich przygotowanie...

      Gołąbki z pęczakiem, chorizo i salami w pikantnym sosie

      Składniki:

      1 duża biała kapusta
      500 g pęczaku
      500-700 g mielonego mięsa, wieprzowego lub wołowego
      150 g salami w plastrach
      250 g kiełbasy chorizo lub myśliwskiej
      1 duża cebula
      3-4 ząbki czosnku
      słodka papryka w proszku
      kminek i majeranek
      1 łyżka ziół prowansalskich
      przyprawa do chili con carne

      Sos:

      1 szklanka passaty pomidorowej
      1 szklanka bulionu
      3 łyżki koncentratu pomidorowego
      2 łyżki masła
      2 łyżki mąki
      ½ szklanki słodkiej śmietany 18%
      łyżka słodkiej papryki
      łyżeczka oregano
      łyżka przyprawy chili con carne
      cukier, sól i pieprz
      olej do smażenia

      Do duszenia gołąbków:

      1,5-2 szklanki bulionu

      W kapuście wyciąć głąb, umieścić w dużym garnku z wodą i gotować na małym ogniu. Po kolei ostrożnie zdejmować z kapusty liście za pomocą kuchennych szczypiec. Kiedy ostygną, ściąć ostrym nożem wystające nerwy liści u ich nasady.

      Pęczak ugotować do miękkości w dużej ilości osolonego wrzątku. Odcedzić. Cebule pokroić w kostkę, zeszklić na oleju, dodać mięso i usmażyć. Na końcu dodać zmiażdżony czosnek oraz zioła prowansalskie i majeranek z kminkiem. Kiełbasę pokroić w drobną kostkę i usmażyć na niewielkiej ilości oleju. Salami pokroić w kosteczkę. Dodać razem z usmażoną kiełbasą do pęczaku. Wymieszać, doprawić solą, pieprzem, słodką papryką i przyprawą chili con carne.

      Brzydsze i mniejsze liście układamy na dnie dużego rondla, w którym będą się dusiły gołąbki. Na każdy liść nakładamy porcję farszu i zwijamy dość ciasno od nasady. Zawijamy również brzegi liścia do środka i tak przygotowane gołąbki układamy ciasno w naczyniu jeden obok drugiego. Zalewamy gorącym bulionem. Przykryć szczelnie pokrywką. Dusić na małym ogniu około 40 minut. Podawać polane z sosem pomidorowym. Zanim polejemy gołąbki sosem, możemy jeszcze gołąbki lekko zrumienić na patelni z niewielką ilością masła – są o wiele smaczniejsze.

      Sos:

      Masło stopić w rondelku, dodać mąkę. Po chwili dodać koncentrat i chwilę smażyć. Wlać bulion, i mieszając, rozprowadzić mąkę z koncentratem. Następnie wlać passatę, dodać słodką paprykę, oregano, przyprawę do chili con carne, Wlać śmietankę, i mieszając, zagotować. Doprawić do smaku cukrem,  solą i pieprzem.

      Gołąbki z pęczakiem, chorizo i salami w pikantnym sosie

      Gołąbki z pęczakiem, chorizo i salami w pikantnym sosie

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (11) Pokaż komentarze do wpisu „Gołąbki z pęczakiem, chorizo i salami w pikantnym sosie”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      czwartek, 20 lutego 2014 09:27
  • poniedziałek, 06 stycznia 2014
    • Wołowina z fasolą, pęczakiem, chorizo i salami

      Dziś chcę się z Wami podzielić konkretnym jednogarnkowym daniem, które opracowałam kilka dni temu. Dawno nie smakowała mi tak zupa z mięsem czy raczej gulasz. Jest syta, aromatyczna i bardzo pyszna...

      Składniki podaję orientacyjnie, nie trzeba sztywno trzymać się podanych przeze mnie proporcji.

      Wołowina z fasolą, pęczakiem, chorizo i salami

      Wołowina z fasolą, pęczakiem, chorizo i salami

      Składniki:

      700 g wołowiny
      100-150 g chorizo (użyłam w plastrach)
      200 g salami, najlepiej w kawałku
      250 g brązowych pieczarek lub dowolnych świeżych grzybów
      szklanka pęczaku
      500-600 g ugotowanej czerwonej fasoli
      1 duża czerwona cebula
      kilka suszonych śliwek, posiekanych
      1 łyżka klarowanego masła
      2 łyżki czerwonej papryki
      1 łyżka mielonego kminku
      posiekana natka pietruszki
      sól i pieprz
      2-3 łyżki sosu worcestershire

      Wołowinę umyć, pokroić w kostkę i zalać zimną wodą w dużym garnku. Po zagotowaniu zdjąć szumy i przykryć. Gotować do miękkości. W tym czasie pokroić pieczarki w pół plasterki, cebulę, chorizo i salami w kostkę, Kiedy wołowina będzie prawie miękka, dodać pieczarki, śliwki, pęczak, salami, chorizo, a na końcu posiekaną w kostkę cebulę. Gotować aż wołowina i pęczak zupełnie zmiękną. Na patelni rozgrzać masło, wsypać słodką paprykę i kminek i smażyć ok. 2 minut, mieszając. Wlać ok. szklanki wywaru, rozprowadzić i przelać do mięsa. Dodać ugotowaną fasolę, a po kilku minutach gotowania przyprawić solą, pieprzem i sosem worcestershire. Dodać posiekaną natkę pietruszki i gotować jeszcze kolka minut, by wszystkie smaki połączyły się. Następnie zupę rozlać do misek. 

      Wołowina z fasolą, pęczakiem, chorizo i salami

      Wołowina z fasolą, pęczakiem, chorizo i salami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (12) Pokaż komentarze do wpisu „Wołowina z fasolą, pęczakiem, chorizo i salami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 06 stycznia 2014 20:45
  • sobota, 02 listopada 2013
    • Pizzerinki

      Pizzerinki przygotowałam przy okazji jednej z wypraw w Bieszczady. Na szlaku takie bułeczki smakują wspaniale, gdy wokół przyroda zapierająca dech w piersiach...

      Pizzerinki

      Składniki:

      30 g świeżych drożdży

      1/2 szklanki ciepłej wody

      4 łyżki bardzo miękkiego masła

      2 małe jajka

      ½ łyżeczki cukru

      1 łyżeczka soli

      1,5 szklanki ciepłego jogurtu naturalnego

      ok. 4 i ½ szklanki mąki pszennej

      oraz mąka do podsypywania

      Nadzienie: koncentrat pomidorowy, posiekane oliwki, salami, drobno posiekane suszone pomidory oraz papryka, drobno pokrojone plastry salami i żółtego sera, zioła do pizzy, posiekany czosnek, prażona cebulka

      W dużej misce rozpuścić drożdże z wodą; dodać cukier i odstawić na 5 minut aż drożdże się spienią. Dodać sól, rozkłócone jajka i jogurt. Powoli dodawać mąkę pszenną, zagniatając, aż ciasto będzie gładkie. Dodać i zagniatać, aż ciasto będzie gładkie i sprężyste. Dłonie zwilżyć olejem i i zagniatać, by odchodziło od rąk i ścianek miski. Przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości (około 1 godziny).

      Ciasto wyłożyć na podsypany mąką blat i rozwałkować w prostokąt mniej więcej 60 na 30 cm. Posmarować koncentratem, zostawiając wolne 3 cm brzegi, posypać równomiernie dodatkami, ziołami i czosnkiem. Zwinąć jak roladę, dobrze zlepiając brzeg. Kroić w grube plastry 4-5 cm, układając na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach , rozkładając delikatnie warstwy z nadzieniem i nadając bułeczkom okrągły kształt. Zostawić na 20 minut do wyrośnięcia. Piec w 190oC do lekkiego zrumienienia – ok. 20-25 minut.

      

      Pizzerinki

      Pizzerinki

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Pizzerinki”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      sobota, 02 listopada 2013 08:11
  • sobota, 06 kwietnia 2013
  • środa, 13 lutego 2013
  • poniedziałek, 17 września 2012
  • poniedziałek, 10 września 2012
    • Kremowa zupa paprykowo-dyniowa

      Niezwykle aromatyczna, pachnąca wędzonką, udekorowana fetą i pestkami dyni. Ostatnio mam fazę na wymyślanie przeróżnych zup. Czyżby jesień stała za progiem mojej kuchni?

      Kremowa zupa paprykowo-dyniowa 

      Składniki:

      200 g chudego wędzonego boczku

      100 g salami w plastrach

      300 g dyni

      1 duża czerwona papryka

      1 marchew

      kawałek selera

      ½ cebuli

      2 ząbki czosnku

      mały pęczek natki pietruszki

      1 puszka pomidorów pelati

      łyżka koncentratu pomidorowego

      2 łyżki słodkiej papryki

      łyżeczka kminku

      2 łyżki Ajvaru

      sól i pieprz

      łyżeczka bazylii lub ziół do pizzy

      3-4 suszone pomidory w oliwie

      2 łyżki oleju (może być od pomidorów)

      pół kostki fety

      kilka łyżek pestek dyni

       

       

      Boczek pokroić w kostkę, zalać szklanką wody, gotować 15 minut. Warzywa umyć i obrać. Wypatroszoną i pokrojoną na grube kawałki dynię (może być ze skórą), selera, marchew, natkę (wraz z ogonkami), suszone pomidory, cebulę i czosnek umieścić w większym garnku, zalać 4 szklankami wody w osobnym dużym garnku i gotować do miękkości. W tym czasie paprykę wypatroszyć, pokroić w grubą kostkę, obsmażyć na oleju. Pod koniec dodać słodką paprykę w proszku i smażyć jeszcze 1 minutę. Przełożyć do gotujących się warzyw i gotować do miękkości. Dodać pomidory, koncentrat, Ajvar i wszystkie zioła. Po kolejnych 10 minutach zmiksować wywar z warzywami, wlać wywar z boczkiem, posiekane plastry salami i zagotować. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Rozlać do miseczek, na wierzch pokruszyć fetę i posypać pestkami dyni (można je wcześniej uprażyć na suchej patelni).

      Kremowa zupa paprykowo-dyniowa 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Kremowa zupa paprykowo-dyniowa”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 10 września 2012 08:00
  • wtorek, 17 lipca 2012
    • Sałata z salami

      W końcu mam długi urlop... Pogoda nie za specjalna, za to sprzyja kulinarnym szaleństwom. Udało mi się zrobić kilka pyszności. Zacznę od czegoś lekkiego i wytrawnego, bo ostatnio szalałam z ciastami, korzystając z ogromnego wyboru świeżych owoców. Moja dzisiejsza propozycja to szybka sałatka z salami, idealna na kolację czy przyjęcie...

      Sałata z salami

      Składniki:

      mała sałata lub opakowanie sałat (np. z rukolą)

      ok 100 g salami w plastrach

      kawałek sera żółtego

      3-4 łyżki kukurydzy

      5-6 małych pomidorów (np. śliwkowych)

      Sos:

      mały kubek jogurtu

      łyżka majonezu

      łyżeczka octu balsamicznego

      1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę

      sól i pieprz

      szczypta ziół do sałatek

      Sałatę ułożyć na talerzach (z główki urwać liście, opłukać, osuszyć i porwać na kawałki). Ser pokroić w kostkę, salami w paseczki, pomidory w ćwiartki. Wszystko ułożyć na sałacie. Składniki sosu wymieszać i polać sałatkę. Od razu podawać (z pieczywem).

      Sałata z salami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Sałata z salami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      wtorek, 17 lipca 2012 10:58
  • poniedziałek, 05 września 2011
    • Sałatka z salami

      Witam po chwilowej przerwie, podczas której przygotowywałam moich chłopców do debiutów: w szkole i przedszkolu. Teraz emocje nieco opadły i mogę wrócić myślami do moich zajęć...

      Wczoraj na przyjęciu urodzinowym syna podałam między innymi tę sałatkę. Wspaniale smakuje z sosem czosnkowym na bazie jogurtu, majonezu, ziół i oczywiście czosnku w dowolnej ilości. Poza tym potrzeba:

      kawałek salami pokrojonego w kostkę

      kawałek twardego żółtego sera też pokrojonego w kostkę

      opakowanie mieszanki sałat (osobiście wybrałabym rukolę, ale zdecydowałam się na lodową)

      słoiczek czarnych oliwek

      pudełeczko pomidorów śliwkowych, które pokroiłam w plastry

      kilka korniszonów również pokrojonych w plastry

      4-5 łyżek drobnych ziołowych grzanek

      Wszystkie składniki wymieszać, przełożyć delikatnie do salaterki, wierzch posypać grzankami. Osobno podać w sosjerce schłodzony sos czosnkowy do polania sałatki na talerzach.


      Sałatka z salami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Sałatka z salami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 05 września 2011 20:14
  • wtorek, 08 lutego 2011
  • piątek, 23 lipca 2010

Kalendarz

Listopad 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny





Skrzynka pocztowa Napisz do mnie






Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne

myTaste.pl

Przepisy Na - katalog kulinarny

zobacz moją galerię na mniamspinka.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl

rondel



zBLOGowani.pl




banner przepis miesiaca




Darmowe fotoblogi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...