Malinowa czerwień

Wpisy otagowane „wołowina”

  • wtorek, 26 września 2017
    • Bitki wołowe z prawdziwkami

      Wkrótce zasypię Was potrawami z grzybów. Prawdziwki uzbierałam z moją rodzinką. Sporą część ususzyłam, część zjedliśmy na świeżo i jeszcze udało mi się trochę zamrozić. Dziś zapraszam na bitki wołowe z prawdziwkami.

      Bitki wołowe z prawdziwkami

      Składniki:

      800 g wołowiny na pieczeń

      pół łyżeczki suszonego rozmarynu lub igły z 1 gałązki świeżego

      łyżeczka kminku

      2 liście laurowe

      kilka ziaren ziela angielskiego

      250 mrożonych 300 g świeżych prawdziwków

      2-3 ząbki czosnku

      1 cebula

      masło klarowane lub olej do smażenia

      Mięso wyfiletować, lekko rozbić (na ok. 1 cm). Nie solić! Smażyć do lekkiego zrumienienia z każdej strony na rozgrzanym maśle lub oleju. Przełożyć do patelni z przykrywą, zalać wrzątkiem 2-3 cm ponad mięsem, gotować na małym ogniu. W połowie gotowania (po ok. 30 min.) dodać oczyszczone i pokrojone w kostkę grzyby, kminek, rozmaryn listek laurowy, ziele i dusić. Cebulę obrać, pokroić w grubą kostkę, drobno posiekać czosnek. Kiedy mięso będzie prawie miękkie dodać cebulę i czosnek. Gotować kilka minut. Jeśli sos będzie za rzadki, rozpuścić 1-2 łyżki mąki w 1/2 szklanki zimnej wody i wlać szybko do gotującego sosu, energicznie mieszając. Gotować jeszcze kilka minut, na końcu doprawić ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Podawać z kaszą gryczaną oraz ćwikłą, surówką z kapusty lub z gotowaną kapustą.

      Bitki wołowe z prawdziwkami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Bitki wołowe z prawdziwkami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      wtorek, 26 września 2017 12:09
  • wtorek, 12 września 2017
  • poniedziałek, 24 kwietnia 2017
    • Krokiety z wołowiną, salami, soczewicą i pieczarkami

      Ciasto naleśnikowe:

      2 szklanki mąki pszennej

      1 szklanka wody mineralnej gazowanej

      1,5 szklanki mleka

      1/2 łyżeczki oleju

      2 jajka

      sól, szczypta cukru pudru

      olej do smarowania patelni

      Farsz:

      500 g mielonej wołowiny

      500 g pieczarek

      1 duża cebula

      1 szklanka czerwonej soczewicy

      ok. 160 g salami w dużych plastrach

      3 ząbki czosnku

      sól i pieprz, słodka i wędzona papryka, zioła prowansalskie lub włoskie

      jajka i bułka tarta do panierowania

      olej do smażenia

      Soczewicę przepłukać i ugotować w osolonym wrzątku. Odcedzić.

      Obraną cebulę pokroić w drobną kosteczkę i smażyć na niewielkiej ilości oleju, gdy się zeszkli wyłożyć mięso i usmażyć. Pod koniec smażenia dodać drobno posiekany czosnek. Pieczarki umyć, osuszyć i zetrzeć na grubej tarce. Pieczarki wrzucić na patelnię, podgrzewać aż odparują z nich wszystkie soki. Dodać pod koniec zioła prowansalskie lub włoskie oraz obie papryki. Salami pokroić w kosteczkę. Wszystkie składniki farszu wymieszać, doprawić do smaku solą oraz pieprzem.

      Wszystkie składniki na ciasto zmiksować ze sobą. Smażyć naleśniki z obu stron na dobrze nagrzanej patelni wysmarowanej olejem za pomocą pędzelka, najlepiej silikonowego.

      Na środek każdego naleśnika nałożyć ok. 3 łyżki farszu. Boki i tył naleśników zginać do środka. Zwijać w rulony. Panierować w jajku i bułce tartej. Obsmażyć na małym ogniu na niewielkiej ilości oleju. Podawać z barszczem czerwonym do picia.



      
      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Krokiety z wołowiną, salami, soczewicą i pieczarkami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 24 kwietnia 2017 19:35
  • poniedziałek, 03 kwietnia 2017
  • poniedziałek, 20 lutego 2017
    • Gulasz wołowy z grzybami, ciecierzycą i suszonymi śliwkami

      Dzisiaj na blogu aromatyczny gulasz wołowy z ciecierzycą. Podałam go z pęczakiem.

      Gulasz wołowy z grzybami, ciecierzycą i suszonymi śliwkami

      Składniki:

      800 g łopatki wołowej
      1 duża cebula
      kilka ząbków czosnku
      1 duża marchew
      1 duży korzeń pietruszki
      1,5 szklanki ciecierzycy
      szklanka suszonych grzybów
      ok. 120 g suszonych śliwek
      pęczek natki pietruszki
      po 2 łyżki sosu sojowego i worcestershire
      po 2 łyżki słodkiej i wędzonej papryki
      3 liście laurowe
      po kilka kulek ziela i jałowca
      łyżeczka suszonego rozmarynu
      łyżeczka ziaren kminku
      po łyżce sproszkowanego kminku i czosnku
      pół płaskiej łyżeczki ostrej papryki
      sól i pieprz
      olej do smażenia
      mały pęczek natki pietruszki

      Ciecierzycę moczyć kilka godzin, następnie ugotować. Wołowinę umyć, osuszyć, pokroić w kostkę na rozgrzanym oleju (nie dodawać soli ani pieprzu). Przełożyć do dużego garnka razem z grzybami, zielem, jałowcem, ziarnami kminku i liśćmi laurowymi. Zalać wodą tak, by woda całkowicie przykryła mięso. Dusić do miękkości pod przykryciem.

      W tym czasie cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju, a pod koniec dodać rozgnieciony czosnek. Usmażyć. Przełożyć do mięsa. Pietruszkę i marchew obrać, umyć i pokroić w grubą kostkę, przełożyć do mięsa. Śliwki posiekać w paski, dodać do wywaru. Na końcu wlać ugotowaną ciecierzycę z pół - 2/3 szklanki wody po jej gotowaniu.

      Kiedy warzywa i mięso będą miękkie dodać posiekaną natkę pietruszki, suszony czosnek, suszony kminek, papryki oraz sos sojowy i worcestershire. Doprawić solą i pieprzem. Gulasz podawać z pęczakiem.

      

      Gulasz wołowy z grzybami, ciecierzycą i suszonymi śliwkami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (14) Pokaż komentarze do wpisu „Gulasz wołowy z grzybami, ciecierzycą i suszonymi śliwkami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 20 lutego 2017 08:57
  • czwartek, 05 stycznia 2017
    • Barszcz ukraiński z czarną fasolą

      Dzisiaj na blogu jedna z moich ulubionych zup - barszcz ukraiński. Tutaj w wersji z czarną fasolą.

      Barszcz ukraiński z czarną fasolą

      Składniki:

      szponder wołowy

      2 listki laurowe, kilka kulek ziela angielskiego

      2 marchewki

      pół selera

      4 średnie buraki

      3 duże ziemniaki

      2 szklanki czarnej fasoli

      2 laski kiełbasy chorizo lub kiełbasy długo dojrzewającej

      koncentrat buraczany do smaku

      przyprawa warzywna, cukier, pieprz, mielony kminek, majeranek

      1 cebula

      3 ząbki czosnku

      ocet winny

      1/2 - 2/3 słodkiej śmietany 18%

      Fasolę namoczyć w dużej ilości wody, na drugi dzień wymienić wodę i gotować do miękkości, odcedzić. W dużym garnku umieścić szponder, ziele i liście laurowe zalać wodą i gotować aż mięso będzie miękkie. Selera i marchewki obrać, umyć i pokroić w kostkę, dodać do wywaru. Po kilku minutach dodać również, obrane, umyte i pokrojone w kostkę ziemniaki. Buraki ugotować w łupinach w osobnym garnku. Odcedzić, obrać, zetrzeć na grubej tarce do wywaru. Dodać ugotowaną fasolę, majeranek, kminek, przyprawę warzywną i pieprz. Chwilę gotować. Wyłączyć. Wlać koncentrat barszczu do smaku, w razie potrzeby dodać cukier lub ocet do smaku. Na końcu zabielić słodką śmietanką.

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Barszcz ukraiński z czarną fasolą”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      czwartek, 05 stycznia 2017 07:44
  • wtorek, 03 stycznia 2017
    • Pierogi z mięsem

      Mięso z rosołu czasami mrożę, i gdy uzbiera się większa porcja, przygotowuję krokiety, paszteciki lub pasty do chleba. Tym razem mięso zużyłam do farszu na pierogi.

      Pierogi z mięsem

      Ciasto:

      3 szklanki mąki, najlepiej poznańskiej
      1 jajko
      2-3 łyżki oleju (będzie bardziej elastyczne)
      1 niepełna łyżeczka soli
      1 szklanka bardzo ciepłej wody

      Nadzienie:

      500 g ugotowanego mięsa (u mnie filety z kurczaka i szponder wołowy)
      1  cebula
      sól i pieprz do smaku

      kilka kropel maggi
      suszony czosnek
      oraz kawałek boczku lub słoniny do okraszenia pierogów
      masło klarowane lub olej

      Mięso zmielić, przyprawić.
      Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na maśle lub oleju. Ostudzić. Dodać do mięsa i dokładnie wymieszać. Farsz doprawić solą, pieprzem suszonym czosnkiem i odrobiną maggi. Gdyby farsz był za suchy dodać nieco rosołu lub wody.
      Przygotować ciasto. W mące zrobić dołek, dodać jajko i dolewać porcjami wodę, mieszając. Na końcu dodać olej i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto podzielić na 3-4 porcje, każdą rozwałkowywać na grubość 2 milimetrów. Wykrawać szklanką lub foremką koła o średnicy 6-7 cm, nakładać po kopiatej łyżeczce farszu i zlepiać brzegi. Gotować na średnim ogniu do miękkości (ok. 3-4 minuty od wypłynięcia na powierzchnię) w dużej ilości osolonego wrzątku z łyżką oleju. Następnie łyżką cedzakową wykładać na talerze, polewając okraszone pokrojonym w drobną kostkę i przesmażonym z łyżką masła boczkiem lub słoniną. 
      




      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (13) Pokaż komentarze do wpisu „Pierogi z mięsem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      wtorek, 03 stycznia 2017 10:02
  • wtorek, 13 grudnia 2016
  • wtorek, 16 sierpnia 2016
    • Leczo z mieloną wołowiną i pieczarkami

      Witajcie po dłuższej przerwie! Zrobiłam sobie urlop od pracy, ale także od blogowania. Zwiedziłam piękne Karkonosze i wciąż czuję niedosyt, bo czas i pogoda nie pozwoliły zrealizować wszystkich planów. Powoli wrócę do regularnego dodawania wpisów. Powoli, bo muszę wrócić duchem do mojej kuchni... A dzisiaj na blogu danie przedurlopowe.

      Leczo z mieloną wołowiną i pieczarkami

      Składniki:

      500 g mielonej wołowiny
      1 duża cebula
      3 ząbki czosnku
      3 kolorowe papryki (u mnie 2 czerwone i 1 zielona)
      2 młode cukinie
      250 g pieczarek
      2-3 szklanki gęstego przecieru pomidorowego
      puszka krojonych pomidorów
      przyprawa warzywna
      oregano lub przyprawa do pizzy
      2 łyżki słodkiej papryki
      posiekana natka pietruszki
      olej do smażenia
      sól i pieprz

      Mięso usmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu, przełożyć do garnka. Następnie pokrojoną cebulę i czosnek zeszklić na oleju i dodać do mięsa. Pieczarki oczyścić, pokroić w plastry i obsmażyć na niewielkiej ilości oleju, przełożyć do mięsa. Zalać mięso wrzątkiem, by je przykryło i gotować około 20 minut. Następnie dorzucić pokrojoną w kostkę paprykę, a po 5 minutach pokrojoną w kostkę cukinię (ze skórką). Kiedy papryka i cukinia będą już miękkie, wlać przecier pomidorowy i pomidory z puszki. Gotować ok. 10 minut, doprawić do smaku, dodać, zioła, paprykę w proszku, pieprz i ewentualnie sól. Na końcu dodać posiekaną natkę.



      

      Leczo z mieloną wołowiną i pieczarkami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Leczo z mieloną wołowiną i pieczarkami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      wtorek, 16 sierpnia 2016 14:44
  • czwartek, 03 marca 2016
    • Bigos

      Tak się składa, że na blogu nie ma jeszcze kilku potraw na tradycyjne polskie dania. Dlatego dzisiaj pojawia się przepis na popularny w naszym kraju bigos. Smacznego!

      Bigos

      Składniki:
      1 i 1/2 kg kapusty kiszonej
      750 g kapusty słodkiej
      200 g wołowiny
      300 g wieprzowiny (łopatka lub żeberka)
      100 g wędzonego boczku
      200 g kiełbasy
      spora garść grzybów suszonych
      ok. 10 śliwek suszonych
      2 liście laurowe
      kilka ziaren pieprzu ziarnistego
      kilka ziaren ziela angielskiego
      1 łyżka kminku
      2 cebule
      kilka ząbków czosnku
      2-3 łyżki oleju
      pieprz, majeranek, ew. sól
      2/3 szklanki czerwonego wina
      2 łyżki koncentratu pomidorowego
      łyżeczka maggi
      1 łyżka przyprawy warzywnej bez glutaminiany sodu
      sól i pieprz

      Kapusty poszatkować, przełożyć do dwóch dużych garnków i zalać niewielką ilością wody.
      Do kapusty kiszonej dodać suszone grzyby, ziarna pieprzu, kminek i ziele angielskie oraz liście laurowe, a do świeżej przyprawę warzywną. Obie kapusty doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu do miękkości.
      Wieprzowinę i wołowinę oczyścić, umyć, pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju na złoty kolor. Mięso przełożyć do garnka z kapustą świeżą.
      Na tej samej patelni usmażyć pokrojone w kostkę boczek i kiełbasę, a następnie przełożyć do garnka z kapustą i mięsem. Na tej samej patelni przesmażyć posiekaną cebulę, posiekany drobno czosnek i także przełożyć do garnka. Całość gotować na wolnym ogniu aż mięso zmięknie.

      Suszone śliwki pokroić na cienkie paseczki i dodać do garnka. Wlać wino i dodać koncentrat pomidorowy. Po kilkunastu kolejnych minutach bigos doprawić solą, pieprzem, majerankiem i wymieszaj. Bigos jest smaczniejszy po minimum dwukrotnym przegotowaniu Podczas podgrzewania należy często mieszać i ewentualnie dolewać wody, aby się nie przypalił.

      Bigos

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (14) Pokaż komentarze do wpisu „Bigos”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      czwartek, 03 marca 2016 08:03
  • wtorek, 09 lutego 2016
  • poniedziałek, 23 listopada 2015
    • Zupa gulaszowa

      Podobną zupę jadłam na studenckiej stołówce kilkanaście lat temu. Potem odtworzyłam jej smak we własnej kuchni. Do dziś jest jedną z moich ulubionych i popisowych zup.

      Zupa gulaszowa

      Zupa gulaszowa

      Składniki:

      200 g mielonej wołowiny
      2 niewielkie marchewki
      1/2 selera
      1 mała pietruszka
      1 duża czerwona papryka
      1 mała papryczka chili
      3 ziemniaki
      1 średnia cebula (biała lub czerwona)
      4 ząbki czosnku

      1 łyżka klarowanego masła
      2 łyżki czerwonej papryki
      1 łyżka mielonego kminku
      2-3 listki laurowe
      kilka kulek ziela angielskiego
      posiekana natka pietruszki
      2 łyżki koncentratu pomidorowego

      sól i pieprz
      1 łyżka przyprawy warzywnej
      maggi
      2-3 łyżki sosu worcestershire (niekoniecznie)

      Wołowinę zalać zimną wodą w dużym garnku (ok. 6 szklanek). Po zagotowaniu zdjąć szumy i przykryć. Gotować do miękkości (ok. 20 minut). Następnie dodać listki laurowe, ziele angielskie, obraną i pokrojoną w kostkę włoszczyznę, cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Po ok. 8 minutach dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i paprykę.

      Na patelni rozgrzać masło, wsypać słodką paprykę i kminek i smażyć ok. 2 minut na małym ogniu, mieszając. Wlać ok. szklanki wywaru z gotującej się zupy, rozprowadzić i przelać do mięsa. Przyprawić solą, pieprzem, sosem worcestershire, przyprawą warzywną i maggi. Dodać koncentrat pomidorowy, posiekaną natkę pietruszki i gotować jeszcze kilka minut, by wszystkie smaki połączyły się.

      Zupa na jesień - edycja 2  Jesień pełna warzyw  Jesienne zupy

      Zupa gulaszowa

      Zupa gulaszowa

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Zupa gulaszowa”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 23 listopada 2015 19:23
  • niedziela, 25 października 2015
    • Muszle zapiekane z sosem pomidorowo-paprykowym i chorizo

      Z okazji Światowego Dnia Makaronu na moim blogu makaronowa propozycja.

      Muszle zapiekane z sosem pomidorowo-paprykowym i chorizo

      Muszle zapiekane z sosem pomidorowo-paprykowym i chorizo

      Składniki:

      200 g makaronu w kształcie dużych muszli
      250 g chudego mięsa mielonego (wieprzowego lub wieprzowo-wołowego)
      po 1/3 papryki czerwonej, żółtej i zielonej
      1 mała cebula
      kawałek kiełbasy chorizo
      2 ząbki czosnku
      1 łyżka ziół do pizzy
      sól i pieprz, cukier do smaku
      słodka papryka w proszku
      czerwony ocet balsamiczny - 1-2 łyżki
      olej do smażenia
      1 szklanka passaty pomidorowej
      2 łyżki koncentratu pomidorowego
      1/2 szklanki słodkiej śmietanki 18%
      posiekana natka pietruszki - 2-3 łyżki
      150 g miękkiego sera żółtego

      Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju, dodać mięso oraz zmiażdżony czosnek. Usmażyć. Kiełbasę obrać ze skóry, pokroić razem z papryką w drobną kosteczkę. Mięso, kiełbasę i paprykę umieścić w garnku. Zalać szklanką wrzątku i gotować kilka minut, aż papryka zmięknie. Dodać passatę i koncentrat pomidorowy, słodką paprykę i zioła. Wlać śmietankę doprawić solą, pieprzem, cukrem oraz octem balsamicznym, dodając pod koniec posiekaną natkę pietruszki. Część rzadkiego sosu zlać do osobnego naczynia.
      W dużym garnku zagotować wodę na makaron, dodając pod koniec łyżkę soli i łyżkę oleju. Wrzucić makaron i ugotować al dente. Makaron odcedzić i zahartować zimną wodą na sitku. Blachę wyłożyć długim kawałkiem folii aluminiowej (boki powinny okryć wierzch) Gęsty sos nakładać łyżeczką, napełniając muszle makaronowe. Układać pod skosem na blasze. Z wierzch muszle polać odłożonym płynem, posypać żółtym serem i zapiec przykryte wystającymi płatami folii - 30 minut, 190oC.

      Światowy Dzień Makaronu 2015  Jesień pełna warzyw

      Muszle zapiekane z sosem pomidorowo-paprykowym i chorizo

      Muszle zapiekane z sosem pomidorowo-paprykowym i chorizo

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (12) Pokaż komentarze do wpisu „Muszle zapiekane z sosem pomidorowo-paprykowym i chorizo”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      niedziela, 25 października 2015 17:09
  • piątek, 05 czerwca 2015
    • Naleśniki z wołowiną i młodymi zielonymi warzywami

      Wspaniała pogoda sprzyja wycieczkom, spotkaniom pod chmurką. Sama chcę ten długi weekend wykorzystać jak najlepiej. Wczoraj grill, dzisiaj spacery na świeżym powietrzu i lepienie pierogów, bo niewiele mam czasu na takie atrakcje w dni powszednie. Na jutro zaplanowaliśmy wyjazd nad Jezioro Solińskie, bo przemierzyliśmy już kilka bieszczadzkich szlaków w ostatnich latach, a na Solinie byliśmy ostatnio ponad 5 lat temu.

      Naleśniki z wołowiną i młodymi zielonymi warzywami

      Naleśniki:

      Składniki: (na około 10 naleśników)
      • 250 ml mleka
      • ok.250 ml zimnej wody (może być gazowana)
      •  3 jajka surowe kurze
      • ok.220 g mąki pszennej (u mnie mieszana: razowa i biała )
      • przyprawy:szczypta soli i czosnku (po ok.1/4 łyżeczki)
      • 1/3 torebki szpinaku mrożonego (po rozmrożeniu)
      • dodatkowo:olej do smażenia naleśników 
      - See more at: http://przepisowniabarbry.blogspot.com/2013/04/nalesniki-szpinakowe.html#sthash.Hf8bLTF7.dpuf
      • 250 ml mleka
      • ok.250 ml zimnej wody (może być gazowana)
      •  3 jajka surowe kurze
      • ok.220 g mąki pszennej (u mnie mieszana: razowa i biała )
      • przyprawy:szczypta soli i czosnku (po ok.1/4 łyżeczki)
      • 1/3 torebki szpinaku mrożonego (po rozmrożeniu)
      • dodatkowo:olej do smażenia naleśników 
      Przygotowanie ciasta:
      - See more at: http://przepisowniabarbry.blogspot.com/2013/04/nalesniki-szpinakowe.html#sthash.Hf8bLTF7.dpuf

      1 szklanka wody gazowanej
      1 szklanka zsiadłego mleka (lub kefiru)
      3 jajka
      płaska łyżka cukru pudru
      płaska łyżeczka soli
      ok. 200 g mąki pszennej
      szczypta sody
      1 łyżka oleju

      oraz olej do smarowania patelni

      Nadzienie:

      500 g mielonej wołowiny
      1/2 młodej kapusty

      1 młoda cukinia
      100 g szpinaku "baby"
      1 cebula
      3 ząbki czosnku

      1 łyżka oleju
      1 łyżka masła
      zioła: 1 łyżeczka ziół do pizzy, posiekany koperek i natka pietruszki, kminek, majeranek
      sól, pieprz

      Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe dokładnie wymieszać trzepaczką lub mikserem, odstawić na czas przygotowania farszu.

      Cebulę obrać, pokroić w kostkę, smażyć na oleju ok. 2 minuty na bardzo małym ogniu. Dodać mięso i usmażyć, dodając pod koniec obrany i drobno posiekany czosnek. Przełożyć do garnka, zalać 2/3 szklanki wrzątku i dusić kilka minut pod przykryciem.

      Kapustę umyć, pokroić drobno jak na surówkę. Dodać do mięsa razem z kminkiem, delikatnie posolić. Dusić do miękkości. W połowie duszenia dodać umytą i startą na grubych oczkach cukinię, a pod koniec umyte liście szpinaku. Gotować aż cały płyn wyparuje. Dodać zioła do pizzy, majeranek, kminek oraz sól i pieprz do smaku. Farsz przestudzić.

      W tym czasie smażyć krótko z obu stron naleśniki, smarując patelnię olejem. Na każdy naleśnik nakładać farsz na sam środek i zwijać w rulon. Obsmażyć na niewielkiej ilości klarowanego masła lub oleju (wówczas są lekko chrupiące). Podawać z sosem pomidorowym.


          Danie pachnące ziołami - wiosna 2015   Nowalijki w kuchni
      Naleśniki z wołowiną i młodymi zielonymi warzywami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (11) Pokaż komentarze do wpisu „Naleśniki z wołowiną i młodymi zielonymi warzywami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      piątek, 05 czerwca 2015 20:40
  • niedziela, 08 lutego 2015
    • Kluchy ziemniaczane z wołowiną w sosie pomidorowym

      Kluchy ziemniaczane z wołowiną w sosie pomidorowym

      Ciasto:

      1,5 kg dobrych kremowych ziemniaków (użyłam odmiany Jelly)
      sól
      2 jajka
      2/3 - 1 szklanka mąki

      Nadzienie:

      300 g mielonej wołowiny
      1 cebula
      2 ząbki czosnku
      łyżka majeranku
      szczypta mielonego kminku
      olej do smażenia
      sól i pieprz do smaku

      2 ziemniaki odłożyć. Resztę wyszorować i ugotować w łupinach, ostudzić, a następnie obrać i przecisnąć przez praskę.

      Cebulę posiekać i smażyć chwilę na patelni na niewielkiej ilości oleju, dodać mięso i przeciśnięty czosnek. Usmażyć. Dodać majeranek, kminek, dól i pieprz, ostudzić.

      Dwa odłożone ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce jak na placki ziemniaczane, odcisnąć przez ścierkę lub gazę, dodać do puree ziemniaczanego, dobrze posolić, dodać jajka, mąkę i szybko wyrobić gładkie ciasto. Maczając dłonie w wodzie, odrywać porcje ciasta wielkości brzoskwini. W wilgotnych dłoniach rozpłaszczać ciasto, na środek nakładać po sporej łyżce farszu i zlepiać brzegi, tworząc podłużne kluchy. Wrzucać na osolony wrzątek i gotować około 3 minut od wypłynięcia. Wykładać na talerze. Polać gorącym sosem pomidorowym.

      Sos:

      2 łyżki oleju
      1 cebula
      2-3 ząbki czosnku
      1 puszka pomidorów w puszce wraz z sokiem

      250 g passaty pomidorowej
      3 łyżki koncentratu pomidorowego
      1/3 szklanki słodkiej śmietanki 18%
      2 łyżki słodkiej papryki
      1 łyżka ziół do pizzy lub oregano

      sól, cukier i pieprz do smaku
      1 szklanka bulionu

      Cebulę posiekać, zeszklić na oleju, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę smażyć. Wlać bulion i chwilę gotować. Dodać pomidory w puszce, passatę, koncentrat i gotować kilka minut. Następnie dodać słodką paprykę, cukier, zioła oraz sól i pieprz do smaku.  Gotować kilka minut, wlać śmietankę, wymieszać i zdjąć z ognia.

      Kluchy ziemniaczane z wołowiną w sosie pomidorowym

      Zimowy Obiad

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (12) Pokaż komentarze do wpisu „Kluchy ziemniaczane z wołowiną w sosie pomidorowym”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      niedziela, 08 lutego 2015 10:48
  • piątek, 30 stycznia 2015
    • Zapiekane muszle makaronowe z wołowiną, grzybami, ricottą i cukinią

      Dzisiaj zapraszam Was na danie makaronowe, trochę włoskie, jednak z polskim akcentem, a mianowicie z dodatkiem borowików z podkarpackiego lasu... Makaronowe muszelki nadziewałam mieloną wołowiną, podduszoną z prawdziwkami, tartą cukinią, wymieszane z serkiem ricotta. Zapiekłam je w sosie pomidorowym. Danie najlepiej podać z lekką surówką lub sałatą z winegretem.

      Muszle faszerowane wołowiną, grzybami, cukinią i ricottą

      Składniki:

      ok. 1/2 opakowanie makaronu muszle
      250 g mielonej wołowiny
      200 g mrożonych borowików (w sezonie najlepiej użyć świeżych)
      250 g ricotty
      1 młoda cukinia
      1 mała cebula
      3 ząbki czosnku
      1 łyżka włoskich ziół
      2 łyżki posiekanej natki pietruszki
      olej do smażenia
      sól i czarny pieprz

      Sos:

      3 łyżki oleju
      puszka krojonych pomidorów
      szklanka passaty pomidorowej
      1-2 łyżki koncentratu pomidorowego
      1 łyżka słodkiej papryki
      1 płaska łyżka ziół do pizzy
      sól, cukier i pieprz do smaku

      Cebulę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na oleju, dodać mięso i usmażyć, dodać rozmrożone i pokrojone na kawałki grzyby i smażyć kilka minut. Cukinię umyć, razem ze skórką zetrzeć na grubej tarce, dodać do mięsa i grzybów. Dodać zioła i posiekaną natkę. Dusić do momentu aż odparuje cały sos. Następnie ostudzić i wymieszać z ricottą. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

      Przygotować sos. Rozgrzać olej, wrzucić pomidory i smażyć 2-3 minuty, mieszając drewnianą łyżką. Dodać passatę oraz koncentrat i gotować kilka minut. Dodać słodką paprykę w proszku oraz zioła. Pod koniec dodać do smaku sól, pieprz, a w razie potrzeby cukier. 

      Makaron ugotować al dente w osolonym wrzątku z odrobiną oleju. Odcedzić, delikatnie zahartować zimną wodą i odcedzić. Nadziewać farszem mięsnym.
      Sos wylać na blachę lub naczynie do zapiekania. Na sosie ułożyć nadziane muszle makaronowe i zapiekać 30 minut w temperaturze 180oC Wierzch można przykryć folią aluminiową by makaron nie wysechł.

      Muszle faszerowane wołowiną, grzybami, cukinią i ricottą

      Muszle faszerowane wołowiną, grzybami, cukinią i ricottą

      Zima  we Włoszech  Zimowy Obiad  Walentynkowe menu

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (14) Pokaż komentarze do wpisu „Zapiekane muszle makaronowe z wołowiną, grzybami, ricottą i cukinią”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      piątek, 30 stycznia 2015 13:02
  • piątek, 20 czerwca 2014
  • piątek, 13 czerwca 2014
    • Hamburgery z grilla

      Nie ma jak posiłek pod przysłowiową chmurką. Tym razem polecam hamburgery wołowe z warzywami. Choć dawno przestałam być dzieckiem, bardzo lubię dania z domowego fast foodu...

      Hamburgery z grilla

      Składniki:

      500 g mielonej wołowiny
      sól
      świeżo mielony pieprz
      1 łyżka oleju
      1 łyżka ostrej musztardy
      mielony kminek
      słodka mielona papryka
      1 ząbek czosnku
      bardzo drobno posiekana połówka cebuli

      Dodatki:

      6 bułek hamburgerowych, sałata (użyłam mieszanki sałat), czerwona cebula pokrojona w plastry, pomidory, plastry korniszonów, sos do hamburgerów lub keczup z musztardą

      Do mięsa dodać pozostałe składniki i wyrobić ręką mięso na zwartą masę, którą następnie należy podzielić na 6 równych części. Uformować 6 hamburgerów, położyć na tacy i piec z obu stron na grillu. Jeszcze gorące mięso ułożyć na spodnich częściach bułek, dodać pozostałe składniki, polać sosem i spiąć patyczkami do szaszłyków. Od razu podawać!

      Grillowanie 2014  By Niejadek Zjadł Obiadek

      Hamburgery z grilla

      Hamburgery z grilla

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (13) Pokaż komentarze do wpisu „Hamburgery z grilla”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      piątek, 13 czerwca 2014 13:22
  • wtorek, 03 czerwca 2014
  • środa, 09 kwietnia 2014
    • Bitki wołowe z grzybami i śliwkami

      Moja propozycja na wielkanocny obiad.

      Bitki wołowe z grzybami i śliwkami

      Składniki:

      600 g wołowiny na pieczeń

      zioła prowansalskie, łyżeczka kminku

      2 liście laurowe

      kilka ziaren ziela angielskiego

      mała garść suszonych grzybów

      2 ząbki czosnku

      ok. 4 łyżki mąki

      1 cebula

      masło klarowane lub olej do smażenia

      Mięso wyfiletować, lekko rozbić dość cienko (ok. 1/2 cm). Nie solić! Opanierować z obu stron w mące. Smażyć do lekkiego zrumienienia z każdej strony na rozgrzanym maśle lub oleju. Przełożyć do rondelka, zalać wrzątkiem lub gorącym bulionem 2-3 cm ponad mięsem, dodać pokruszone grzyby, kminek, listek laurowy, ziele i dusić. Cebulę obrać, pokroić w grubą kostkę, zeszklić na łyżce masła, dodając pod koniec zmiażdżony czosnek. Kiedy mięso będzie prawie miękkie dodać cebulę i przekrojone na pół śliwki. Jeśli sos będzie za rzadki, rozpuścić 1-2 łyżki mąki w 1/2 szklanki zimnej wody i wlać szybko do gotującego sosu, energicznie mieszając. Gotować jeszcze kilka minut, na końcu doprawić ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Podawać z kaszą lub kluskami oraz ćwikłą lub surówką z kapusty.

      Wielkanocne Smaki - edycja IV

      Bitki wołowe z grzybami i śliwkami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Bitki wołowe z grzybami i śliwkami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 09 kwietnia 2014 08:19
  • środa, 26 lutego 2014
    • Galaretka z trzech rodzajów mięsa

      Najlepsza zupa po nieprzespanej nocy, wypełnionej tańcami, obfitym jedzeniem i mocą trunków to właśnie rosół. Na poostatkowe obiady polecam esencjonalny rosół drobiowo-wołowy.

      Po karnawałowej zabawie na niedzielny  obiad zjedliśmy mieszany rosół  z makaronem, resztę wywaru razem z mięsem wykorzystałam do przygotowania "zimnych nóżek", które stanowiły porządne śniadanie przed pracą w powszednie dni.

      Galaretka z trzech rodzajów mięsa

      Składniki:

      1 skrzydło z indyka
      1 ćwiartka z kurczaka
      300 g wołowiny na pieczeń
      2 marchewki
      1 pietruszka
      1 seler
      3 ząbki czosnku
      kilka suszonych grzybów
      kawałek pora
      2-3 listki laurowe
      kilka kuleczek ziela angielskiego
      pieprz czarny, świeżo mielony
      przyprawa warzywna do zup bez glutaminianu sodu
      sól
      gałązka natki pietruszki lub lubczyku
      żelatyna

      Warzywa obieramy, selera dzielimy na pół, jeśli jest duży. Mięso myjemy. Umieszczamy razem z warzywami, zielem, listkami w dużym garnku, zalewamy prawie po brzeg zimną wodą, przykrywamy i stawiamy na małym ogniu. Po zagotowaniu gotujemy nawet do 2 godzin. Wyjmujemy mięso i warzywa. Przelewamy wywar przez sito, dodajemy przyprawę warzywną, sól i pieprz. W 1,5 litra wywaru rozpuszczamy według proporcji na opakowaniu. Resztę zużywamy na rosół lub np, czystą zupę pomidorową, barszcz czerwony lub żurek.

      Kiedy mięso przestygnie obieramy je z kości, tłuszczu i skór i dość drobno kroimy.

      Marchewkę z rosołu kroimy w kostkę.

      Do filiżanek lub prostokątnych plastikowych pojemników wrzucamy marchew, nieco posiekanej drobno świeżej natki, następnie układamy mięso i zalewamy ciepłym rosołem z żelatyną. Można jeszcze dla smaku dodać odrobinę drobno posiekanego świeżego czosnku (patent mojej mamy) i obowiązkowo świeżo mielony pieprz. Kiedy galareta zacznie tężeć wkładamy do lodówki na minimum 3 godziny. Podajemy z pieczywem i octem (winnym), chrzanem lub majonezem.

      Zupny recykling  Śniadanie mistrzów 

      Galaretka z trzech rodzajów mięsa

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (13) Pokaż komentarze do wpisu „Galaretka z trzech rodzajów mięsa”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 26 lutego 2014 21:26
  • poniedziałek, 06 stycznia 2014
    • Wołowina z fasolą, pęczakiem, chorizo i salami

      Dziś chcę się z Wami podzielić konkretnym jednogarnkowym daniem, które opracowałam kilka dni temu. Dawno nie smakowała mi tak zupa z mięsem czy raczej gulasz. Jest syta, aromatyczna i bardzo pyszna...

      Składniki podaję orientacyjnie, nie trzeba sztywno trzymać się podanych przeze mnie proporcji.

      Wołowina z fasolą, pęczakiem, chorizo i salami

      Wołowina z fasolą, pęczakiem, chorizo i salami

      Składniki:

      700 g wołowiny
      100-150 g chorizo (użyłam w plastrach)
      200 g salami, najlepiej w kawałku
      250 g brązowych pieczarek lub dowolnych świeżych grzybów
      szklanka pęczaku
      500-600 g ugotowanej czerwonej fasoli
      1 duża czerwona cebula
      kilka suszonych śliwek, posiekanych
      1 łyżka klarowanego masła
      2 łyżki czerwonej papryki
      1 łyżka mielonego kminku
      posiekana natka pietruszki
      sól i pieprz
      2-3 łyżki sosu worcestershire

      Wołowinę umyć, pokroić w kostkę i zalać zimną wodą w dużym garnku. Po zagotowaniu zdjąć szumy i przykryć. Gotować do miękkości. W tym czasie pokroić pieczarki w pół plasterki, cebulę, chorizo i salami w kostkę, Kiedy wołowina będzie prawie miękka, dodać pieczarki, śliwki, pęczak, salami, chorizo, a na końcu posiekaną w kostkę cebulę. Gotować aż wołowina i pęczak zupełnie zmiękną. Na patelni rozgrzać masło, wsypać słodką paprykę i kminek i smażyć ok. 2 minut, mieszając. Wlać ok. szklanki wywaru, rozprowadzić i przelać do mięsa. Dodać ugotowaną fasolę, a po kilku minutach gotowania przyprawić solą, pieprzem i sosem worcestershire. Dodać posiekaną natkę pietruszki i gotować jeszcze kolka minut, by wszystkie smaki połączyły się. Następnie zupę rozlać do misek. 

      Wołowina z fasolą, pęczakiem, chorizo i salami

      Wołowina z fasolą, pęczakiem, chorizo i salami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (12) Pokaż komentarze do wpisu „Wołowina z fasolą, pęczakiem, chorizo i salami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 06 stycznia 2014 20:45
  • piątek, 20 grudnia 2013
  • poniedziałek, 09 grudnia 2013
    • Wołowina z fasolą i soczewicą

      Dziś posiłek konkretny. Gęsta zupa z wołowiną i warzywami.

      Wołowina z fasolą i soczewicą

      Składniki:

      600 g mięsa wołowego, np. na pieczeń
      300 g białej fasoli
      1 duża cebula
      2-3 ząbki czosnku
      1 szklanka czerwonej soczewicy
      1 duża marchew
      1 czerwona papryka
      1 niewielka cukinia
      puszka krojonych pomidorów
      3 łyżki koncentratu pomidorowego
      2 łyżki pasty paprykowej
      sól i pieprz, przyprawa warzywna bez glutaminianu sodu
      3 łyżki słodkiej papryki w proszku i majeranku
      2 łyżki kminku
      kilka suszonych grzybów
      posiekana natka pietruszki
      masło klarowane do smażenia lub olej

      Fasolę namoczyć w zimnej wodzie, najlepiej na całą noc. Potem ugotować w tej samej wodzie. Mięso umyć, pokroić w kostkę. Obsmażyć na rozgrzanym maśle. Przełożyć do dużego garnka, dodać suszone grzyby, zalać 1 litrem wrzątku i gotować do miękkości. Cebulę obrać. Posiekać, zeszklić na łyżce masła, dodać kminek i słodką paprykę. Smażyć około 1 minuty, zalać szklanką wywaru z mięsa, rozprowadzić w wywarze i przelać wszystko do mięsa. Marchew obrać, pokroić w talarki, dodać do mięsa, po kilku minutach dodać przepłukaną soczewicę, posiekany czosnek i pokrojone w kostkę paprykę i cukinię w słupki. 2/3 szklanki fasoli zmiksować z częścią wywaru z mięsa, dodać wraz z całą fasolą. W ten sposób można łatwo zagęścić potrawę, nie używając mąki. Kiedy wszystkie warzywa będą miękkie dodać pomidory w puszce i koncentrat pomidorowy. Gotować jeszcze chwilę, następnie doprawić solą i pieprzem, dodać majeranek i suszoną natkę pietruszki.

      Wołowina z fasolą i soczewicą

        

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (11) Pokaż komentarze do wpisu „Wołowina z fasolą i soczewicą”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 09 grudnia 2013 19:45
  • niedziela, 01 grudnia 2013

Kalendarz

Grudzień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny





Skrzynka pocztowa Napisz do mnie






Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne

myTaste.pl

Przepisy Na - katalog kulinarny

zobacz moją galerię na mniamspinka.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl

rondel



zBLOGowani.pl




banner przepis miesiaca




Darmowe fotoblogi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...