Malinowa czerwień

Wpisy otagowane „krem”

  • poniedziałek, 22 lutego 2016
    • Tort czekoladowy z masą chałwową i brzoskwiniami

      Ten smakowity tort przygotowałam prawie rok temu na urodziny syna. Nie miałam jak dotąd okazji, by Wam go zaprezentować. To nie pierwszy tort z masą chałwową na blogu, poprzedni był z wiśniami, również w wersji czekoladowej. Zapraszam...

      Tort czekoladowy z masą chałwową i brzoskwiniami

      Tort czekoladowy z masą chałwową i brzoskwiniami

      Składniki na 1 biszkopt (należy upiec dwa):

      4 jajka

      2/3 szklanki mąki tortowej

      1/3 szklanki kakao

      2/3 szklanki cukru

      2 łyżki oleju

      szczypta soli

      Nasączenie:

      2/3 szklanki mocnej  słodzonej kawy (czarnej)

      Masa i dekoracja:

      500 g masła (2,5 kostki)

      500 g chałwy waniliowej

      2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią

      puszka brzoskwiń w syropie w syropie

      Mąkę przesiać z kakao. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli, powoli wsypywać cukier. Miksując, dodać po jednym żółtku. Wlać małym strumieniem olej. Powoli dodawać suchą mieszankę, mieszać delikatnie łyżką. Wylać na spód tortownicy (średnica - 26 cm) wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Piec 20-25 minut w temperaturze 170oC. Gdy nieco ostygnie, zdjąć papier.

      W ten sam sposób upiec drugi placek.

      Brzoskwinie odsączyć, połowę pokroić w kostkę, a resztę w plastry. Miękkie masło utrzeć na puszystą masę. Następnie wkruszyć chałwę i dobrze połączyć z masłem. Krem podzielić na dwie części. Do jednej wmieszać pokrojone w kostkę brzoskwinie. Pierwszy biszkopt nasączyć kawą, posmarować połową masy chałwową.  Przykryć drugim biszkoptem, nasączyć kawą. Wierzch i boki posmarować resztą kremu. Dookoła na brzegu udekorować plastrami brzoskwiń i kolorową cukrową posypką.

      Tort czekoladowy z masą chałwową i brzoskwiniami

      Tort czekoladowy z masą chałwową i brzoskwiniami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Tort czekoladowy z masą chałwową i brzoskwiniami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 22 lutego 2016 09:32
  • wtorek, 14 kwietnia 2015
  • środa, 01 kwietnia 2015
    • Mango curd

      Przepis na krem z mango znalazłam u niezawodnej Doroty. To świetny dodatek do wypieków. Wkrótce na moim blogu dwie propozycje z wykorzystaniem mango curd.

      Mango curd

      Składniki:

      puree z 1 dużego bardzo dojrzałego mango (ok. 250 g)
      60 g cukru pudru, przesianego
      2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
      2 żółtka, w temperaturze pokojowej
      25 g masła, w temperaturze pokojowej
      3 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej

      Mango obrać, pokroić w kostkę. Przy pomocy blendera lub malaksera zmiksować na gładkie puree, bez grudek (ewentualne grudki przetrzeć przez sito). Umieścić w garnuszku. Dodać cukier, sok z cytryny, żółtka. Podgrzewać, cały czas mieszając, przed samym momentem zagotowania ściągnąć z palnika, by masa się nie zwarzyła. Mąkę ziemniaczaną rozrobić w 2 łyżkach wody i wlać do garnuszka, wymieszać. Postawić na palnik, zamieszać, znowu zdjąć przed samym zagotowaniem. Dodać masło i wymieszać, do jego rozpuszczenia.

      Schłodzić. Mango curd można przechowywać w lodówce przez 3 dni, pod przykryciem z folii spożywczej.

      Domowy Wyrób

      Mango curd

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Mango curd”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 01 kwietnia 2015 08:06
  • niedziela, 16 listopada 2014
  • środa, 06 sierpnia 2014
    • Biszkopt z kremem waniliowym, malinami, borówkami i galaretką

      Pomimo preferencji kulinarnych mojej rodziny, która lubi słone i pikantne, czasami udaje mi się przygotować coś słodkiego. Dziś na blogu ciasto - klasyk. Puszysty biszkopt, aksamitny krem z wanilią, owoce lata i orzeźwiająca galaretka. Mnie wystarczy mały kawałek, więc... częstujcie się :)

      Biszkopt z kremem waniliowym, malinami, borówkami i galaretką

      Biszkopt z kremem waniliowym, malinami, borówkami i galaretką

      Biszkopt:

      5 jajek (osobno białka i żółtka)
      3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
      1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
      3/4 szklanki drobnego cukru
      3 łyżki oleju
      szczypta soli

      Krem waniliowy:

      2 szklanki mleka
      2 żółtka
      3 łyżki mąki pszennej
      3 łyżki mąki ziemniaczanej
      2/3 szklanki cukru
      2-3 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią - użyłam opakowanie cukru z wanilią Kotanyi
      300 g miękkiego masła

      Wierzch ciasta:

      po 250 g borówek amerykańskich i malin
      2 galaretki - użyłam o smaku jagodowym

      Oba rodzaje mąki, żółtka i 1/2 szklanki mleka zmiksować. Resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Do gotującego mleka wlać masę z mąką, energicznie mieszając, aż budyń zgęstnieje. Odstawić do wystygnięcia.

      Galaretki rozpuścić w 1 litrze wrzątku. Ostudzić.

      Żółtka oddzielić od białek. Mąki przesiać. Zimne białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodawać porcjami cukier i żółtka, ciągle ubijając. Wlać olej i jeszcze chwilę miksować. Wyłączyć mikser, porcjami wsypywać mąkę, mieszając drewnianą łyżką. Wylać na dużą prostokątną blachę wyłożoną papierem i piec w temperaturze 175oC ok. 30 minut (do suchego patyczka). Potem zdjąć papier i włożyć z powrotem na spód blachy.?

      Masło utrzeć na puszystą masę, dodając po 1 łyżce wystudzonego budyniu.  Masę wyłożyć na biszkopt, równo rozsmarować na cieście.

      Umyte i osuszone owoce rozłożyć na kremie i zalać tężejącą galaretką. Schłodzić minimum 2 godziny.

      Błękitne skarby lata!  Lato w pełni!  Dania na zimno - czyli co jeść w upalne dni

      Biszkopt z kremem waniliowym, malinami, borówkami i galaretką

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (8) Pokaż komentarze do wpisu „Biszkopt z kremem waniliowym, malinami, borówkami i galaretką”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 06 sierpnia 2014 13:02
  • środa, 26 marca 2014
    • Brownie z kremem waniliowym i jeżynami

      Ostatnie brownie z masą serową tak smakowało chłopakom, że długo nie zastanawiałam się jakie ciasto upiec na weekend. Zamiast masy serowej przygotowałam krem waniliowy, jakim przełożyłam kruche wiosenne ciasteczka. Dla kontrastu smaków całość udekorowałam kwaśnymi jeżynami.

      Brownie z kremem waniliowym i jeżynami

      Ciasto brownie:

      1 i 1/2 szklanki mąki
      1/2 szklanki kakao
      5 dużych jajek
      200 g ciemnej czekolady

      1/2 szklanki słodkiej śmietanki
      200 g masła
      1 łyżka cukru waniliowego
      1 łyżeczka proszku do pieczenia
      1,5 szklanka brązowego cukru
      szczypta soli

      Czekoladę połamać na kawałki, umieścić razem ze śmietanką w porcelanowej miseczce i w garnku do połowy wypełnionym wrzątkiem. Gotować aż czekolada się rozpuści. Wyjąć miskę, dobrze wymieszać, by czekolada połączyła się ze śmietanką i ostudzić. Miękkie masło utrzeć na krem z cukrem, wbijając po jednym jajku. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia, kakao i solą. Porcjami dodawać do masy, ciągle miksując. Na końcu dodawać stopniowo czekoladę  i dobrze połączyć składniki. Masę przelać do dużej prostokątnej blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 50-60 minut w 180oC, do suchego patyczka. Wystudzić i pokroić w kwadraty.

      Krem waniliowy:

      2 szklanki mleka
      3 żółtka
      3 łyżki mąki pszennej
      4 łyżki mąki ziemniaczanej
      2/3 szklanki cukru
      3 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
      3/4 kostki bardzo miękkiego masła
      owoce do dekoracji (użyłam mrożone jeżyny)

      Oba rodzaje mąki, żółtka i 1/2 szklanki mleka zmiksować. Resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Do gotującego mleka wlać masę z mąką, energicznie mieszając, aż budyń zgęstnieje. Odstawić do wystygnięcia. Masło utrzeć na puszystą masę, dodając po 1 łyżce wystudzonego budyniu.  Masę przełożyć do szprycy i wyłożyć na ciasto czekoladowe, a wierzch udekorować owocami.

      Brunetki, blondynki czyli brownies i blondies

      Brownie z kremem waniliowym i jeżynami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Brownie z kremem waniliowym i jeżynami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 26 marca 2014 11:00
  • sobota, 22 marca 2014
    • Wiosenne ciasteczka z kremem waniliowym

      Dzisiaj chciałabym podzielić się  Wami przepisem na wspaniałe, kruche ciastka z cudownym kremem waniliowym. Już sam budyń do kremu smakował wybornie, po utarciu z masłem stał się aksamitny. A same ciasteczka, bardzo delikatne...

      Wiosenne ciasteczka z kremem waniliowym

      Wiosenne ciasteczka z kremem waniliowym

      Ciasto:

      2 szklanki mąki krupczatki
      1 szklanka mąki kukurydzianej
      3 żółtka
      2/3 szklanki cukru pudru
      250 g masła
      1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
      szczypta soli

      Mąkę wymieszać z solą, cukrem pudrem. Dodać żółtka, masło i zagnieść gładkie ciasto, dodając w razie potrzeby zimną wodę. Zawinąć w folię spożywczą, włożyć na 1 godzinę do lodówki.

      Schłodzone ciasto rozwałkować, wykrawać foremką serca. W połowie z nich mniejszą foremką wycinać mniejsze serca. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 12 minut w temperaturze 175oC, sprawdzając by nie za mocno się zrumieniły. Zostawić na blasze do ostygnięcia.

      Krem:

      2 i 1/2 szklanki mleka
      3 żółtka
      3 łyżki mąki pszennej
      4 łyżki mąki ziemniaczanej
      3/4 szklanki cukru
      3 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
      3/4 kostki bardzo miękkiego masła

      Oba rodzaje mąki, żółtka i 1/2 szklanki mleka zmiksować. Resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Do gotującego mleka wlać masę z mąką, energicznie mieszając, aż budyń zgęstnieje. Odstawić do wystygnięcia. Masło utrzeć na puszystą masę, dodając po 1 łyżce wystudzonego budyniu.Pełne ciastka przełożyć miękkim kremem ciastkami z wyciętym sercem. Włożyć do lodówki, by krem stwardniał. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.

      Waniliowy Weekend V

      Wiosenne ciasteczka z kremem waniliowym

      Wiosenne ciasteczka z kremem waniliowym

       

  • piątek, 27 grudnia 2013
  • sobota, 23 marca 2013
    • Rózowy mazurek biszkoptowy

      Choć nie jestem mamą dziewczynki, to nic nie stoi na przeszkodzie by przygotować różowy mazurek. Chłopcy nie mogli się doczekać, kiedy ciasto zostanie pokrojone i będzie można zjeść wszystkie drażetki i żelki. O dziwo, reszta mazurka też zniknęła. Zostały różowe, ale wesołe buźki, ręce i stół...

      Rózowy mazurek biszkoptowy

      Składniki:

      Biszkopt - 4 jajka, niepełna szklanka mąki, 2/3 szklanki cukru, łyżeczka cukru z wanilią, łyżka oleju

      Nadzienie: kilka łyżek dżemu (z owoców leśnych), 2 ekspresowe kisiele (różowe), niepełna szklanka mleka, 100 g masła, 100 g słodkiej śmietany kremówki, 1/2 opakowania galaretki (owoce leśne, malina lub wiśnia) oraz żelki, drażetki, cukrowe motyle

      Rózowy mazurek biszkoptowy 

        

      Rózowy mazurek biszkoptowy

      Białka oddzielić od żółtek. mąkę przesiać. Białka ubić na sztywno, miksując dodawać po jednym żółtku, a następnie wlać olej i porcjami dodawać cukier i cukier z wanilią. Mąkę wsypywać porcjami, mieszając masę łyżką. Dobrze połączyć składniki. Wyłożyć do dużej prostokątnej blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 25 minut w 170oC. Wyjąć, ostudzić, zdjąć papier.

      Mleko podgrzać, by było gorące. Wsypywać proszek kisielowy, energicznie mieszając, ostudzić. Galaretkę (pół proszku) namoczyć w zimnej wodzie i odczekać kilka minut. Następnie podgrzewać do rozpuszczenia. Ostudzić. Miękkie masło utrzeć na puch, dodając porcjami zimny budyń. Dobrze połączyć składniki. Biszkopt posmarować cienko dżemem, na dżem wyłożyć masę maślaną i wyrównać powierzchnię. Ozdobić drażami, żelkami i motylkami. Zimną kremówkę ubić. Połączyć z tężejącą galaretką. Za pomocą szprycy wycisnąć krem na brzegach mazurka. Schłodzić.

      Rózowy mazurek biszkoptowy

      Rózowy mazurek biszkoptowy

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Rózowy mazurek biszkoptowy”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      sobota, 23 marca 2013 19:36
  • poniedziałek, 07 maja 2012
    • Tort migdałowo-truskawkowy

      Powoli dochodzę do siebie po długiej majówce. Jest ciężko. Pod koniec długiego weekendu zorganizowaliśmy nieco spóźnione przyjęcie urodzinowe Julka dla najbliższych. Na tę okazję przygotowałam ten właśnie tort. Myślę, że pasuje również na inne uroczystości, w tym również I Komunię czy przyjęcie dla dzieci.

      Tort migdałowo-truskawkowy

       

      Biszkopt:

      1 szklanka płatków migdałowych

      ½ szklanki mąki pszennej

      1 budyń waniliowy bez cukru

      ¾ drobnego cukru

      1 łyżeczka proszku do pieczenia

      1 płaska łyżeczka cukru migdałowego

      szczypta soli

      Masa truskawkowa:

      3 błyskawiczne kaszki Mleczny Start o smaku truskawkowym

      ok. 300 ml gorącego mleka

      200 g miękkiego masła

      2 łyżeczki cukru z wanilią

      300-400 g świeżych truskawek

      Masa śmietanowa:

      350 g śmietany kremówki

      2 fixy do śmietany

      2 łyżki cukru pudru

      100 g świeżych truskawek

      80 g płatków migdałowych

       

      Tort migdałowo-truskawkowy

      Tort migdałowo-truskawkowy

      Kaszki rozpuścić w podanej ilości mleka, energicznie mieszając trzepaczką. Wierzch przykryć folią aluminiową (folia ma stykać się z wierzchem kaszki) i pozostawić do zupełnego wystudzenia.

      Płatki migdałowe zmielić w malakserze. Mąkę, budyń i proszek wymieszać, a następnie przesiać. Żółtka oddzielić od białek. Zimne białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Następnie, miksując wsypywać powoli cukier i cukier migdałowy. Wyłączyć mikser. Porcjami wsypywać suche składniki, mieszając delikatnie łyżką. Wylać na spód tortownicy o wym. 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Boki posmarować olejem. Piec 40 minut w temperaturze 170oC. Wyjąć i całkowicie wystudzić. Zimny przekroić ostrym nożem na pół.

      Truskawki do masy pokroić w kosteczkę. Miękki masło utrzeć mikserem na puszystą masę, dodawać po łyżce kaszki (jest bardzo gęsta). Dobrze połączyć składniki. Wymieszać z pokrojonymi truskawkami. Na powierzchni pierwszej części biszkoptu rozsmarować masę truskawkową i przykryć drugą częścią. Wstawić do lodówki na minimum dwie godziny przed podaniem. Na pół godziny przed podaniem udekorować tort. Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni. Bardzo zimną kremówkę ubić z cukrem pudrem, cukrem migdałowym i fixami. Rozsmarować cienką warstwę na wierzchu i po bokach tortu. W boki delikatnie wcisnąć opłatki migdałowe, a na brzegach wierzchu ułożyć przekrojone wzdłuż truskawki (mogą być z szypułkami).


      Tort migdałowo-truskawkowy

      Tort migdałowo-truskawkowy

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (13) Pokaż komentarze do wpisu „Tort migdałowo-truskawkowy”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 07 maja 2012 17:41
  • wtorek, 27 grudnia 2011
    • Tort czekoladowo-orzechowy z kremem chałwowym i wiśniami

      Witam poświątecznie, choć dalej bardzo pracowicie. W pracy urwanie głowy, w domu względna cisza, ale organizm domaga się odpoczynku. Tort, który prezentuję to dwa biszkopty - czekoladowy i orzechowy przełożone masą chałwową z wiśniami. Przepis jest na dużą tortownice, ale ja zwiększyłam proporcje i upiekłam biszkopty w prostokątnej blasze. Jest pyszny, nie za słodki, oryginalny dzięki masie z chałwą.

      Tort dodaję do akcji Torty i torciki prowadzonej przez Karmel-itkę.

       

      Tort czekoladowo-orzechowy z kremem chałwowym i wiśniami

       

      Biszkopt czekoladowy:

      4 jajka

      ¾ szklanki cukru

      ½ szklanki mąki

      ½ szklanki ciemnego kakao

      szczypta soli

      1 łyżeczka proszku do pieczenia

      1 łyżka oleju

      Biszkopt orzechowy:

      4 jajka

      1 szklanka średnio zmielonych orzechów

      2 łyżki mąki ziemniaczanej

      ¾ szklanki cukru

      1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia

      szczypta soli

      Nasączenie spodu:

      1/3 szklanki mocnej kawy

      Masa:

      300 g miękkiego masła

      300 g pokruszonej chałwy

      oraz słoik wiśni

      Wykończenie:

      polewa czekoladowa z tego przepisu

      Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, potem stopniowo dodawać cukier. Dodać żółtka i olej, cały czas miksując. Odłożyć mikser. W osobnej misce przesiać mąkę z kakao i proszkiem. Wsypując partiami do masy jajecznej delikatnie mieszać łyżką aż składniki dobrze się połączą. Wyłożyć na dużą prostokątną blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 25-35 minut w temp. 170oC. Ostudzić.

      W misce wymieszać mielone orzechy, mąkę i proszek. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, potem stopniowo dodawać cukier. Dodać żółtka i olej, cały czas miksując. Odłożyć mikser. Mieszankę mąki z orzechami wsypywać partiami do masy jajecznej, delikatnie mieszać łyżką aż składniki dobrze się połączą. Wyłożyć na dużą prostokątną blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok. 30 minut w temp. 170oC. Ostudzić.

      Wiśnie odcedzić z syropu. Miękkie masło utrzeć na puszystą masę. Następnie wkruszyć chałwę i dobrze połączyć z masłem. Biszkopt czekoladowy nasączyć ostudzoną kawą i równomiernie rozsmarować połowę masy chałowej. Wyłożyć wiśnie, rozsmarować drugą część masy i przykryć biszkoptem orzechowym i lekko docisnąć. Na wierzchu rozprowadzić polewę. Schłodzić, najlepiej przez całą noc.


      Tort czekoladowo-orzechowy z kremem chałwowym i wiśniami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Tort czekoladowo-orzechowy z kremem chałwowym i wiśniami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      wtorek, 27 grudnia 2011 18:57
  • środa, 10 sierpnia 2011
    • Ciasto marchewkowe z kremem serowym

      Mmmm... fantastyczne ciasto. Moje pierwsze marchewkowe. I od razu zachwyciło mnie niesamowitym smakiem. Przepis jest wynikiem lektury wielu przepisów karotkowych, które jednak nie do końca mi odpowiadały. Miłym akcentem są jeżyny, które zobaczyłam dziś na osiedlowym targu i musiałam kupić, bo to towar niezwykle deficytowy...


      Ciasto marchewkowe z kremem serowym

       

      Ciasto:

      350 g marchewki startej na drobnych oczkach tarki

      200 g mielonych migdałów

      130 g jasnego brązowego cukru (mnie tyle wystarczyło, możecie dać więcej)

      60 g mąki pszennej

      40 g mąki ziemniaczanej

      6 jajek (osobno białka i żółtka)

      200 g miękkiego masła

      sok z połówki cytryny

      skórka z całej cytryny

      szczypta soli

      2 łyżeczki proszku do pieczenia

      1/2 łyżeczki sody

      Do nasączenia: 3 łyżki amaretto wymieszane z kilkoma łyżkami mocnej herbaty z łyżeczką soku z cytryny

      Krem: 100 g miękkiego masła

      łyżeczka soku z cytryny

      300 g serka waniliowego (dałam Danio)

      oraz opcjonalnie 300 g jeżyn lub innych owoców lub 3-4 łyżki płatków migdałowych

       

      Ciasto marchewkowe z kremem serowym

       

      Marchew umyć, obrać, jeszcze raz przepłukać i zetrzeć na tarce z małymi oczkami. Zetrzeć skórkę ze sparzonej cytryny. Przeciąć owoc na pół i skropić marchew sokiem z połowy cytryny. Wymieszać. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli i połową cukru. Miękkie masło utrzeć z żółtkami i resztą cukru. Mąki wymieszać z migdałami, proszkiem i sodą. Sucha mieszankę dodawać porcjami do masy maślanej, cały czas miksując. Następnie porcjami dodać ubite białka i delikatnie, na małych obrotach miksera połączyć ze sobą. Na końcu wyłożyć marchew i łyżką dokładnie połączyć z masą. Wyłożyć do dużej tortownicy (26-27 cm) wyłożonej papierem. Piec do suchego patyczka w temperaturze 180oC. Wyjąć i ostudzić.

      Po wystudzeniu ciasto naponczować. Bardzo miękkie masło utrzeć z serkiem i sokiem z cytryny. Wyłożyć na wierzch ciasta. Udekorować jeżynami (lub innymi owocami czy płatkami migdałów).  Schłodzić minimum 2 godziny, by krem zastygł.


      Ciasto marchewkowe z kremem serowym

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto marchewkowe z kremem serowym”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 10 sierpnia 2011 20:31
  • poniedziałek, 01 listopada 2010
    • Tort z kremem cytrynowym i bezą

      Jeśli lubicie cytrynowe smaki, to z wielką radością polecam Wam ten tort. Masa jest na tyle kwaskowata, że świetnie równoważy słodycz ciasta z bezą. Przepis znalazłam u Edysi. Ciasto piekłam w tortownicy 24 cm i krążki wcale nie były za wysokie.

      Tort z kremem cytrynowym i bezą

      Masa bezowa:
      5 białek
      150 g drobnego cukru
      1 łyżka mąki ziemniaczanej
      1 łyżka soku z cytryny

      Ciasto:
      125 g masła lub margaryny
      180 g cukru pudru
      280 g mąki pszennej
      2 łyżeczki proszku do pieczenia
      5 żółtek
      2 łyżki soku z cytryny (pominęłam)
      2 łyżki zimnej wody

      Krem:
      3 cytryny
      125 ml wody
      100 g cukru kryształu
      1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
      500 g śmietany 30%


      Białka na masę bezową ubić na bardzo sztywną pianę. Kontynuując ubijanie, stopniowo dosypywać przesianą mąkę i cukier puder, na końcu dodać sok z cytryny.

      Tłuszcz na ciasto utrzeć z cukrem. Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i na przemian z żółtkami dodawać do masy tłuszczowej. Dodać 2 łyżki zimnej wody, sok cytrynowy i jeszcze raz wymieszać.

      Połowę ciasta przełożyć do starannie wysmarowanej tłuszczem tortownicy o średnicy 26 cm (moja miała 24 cm) i wstawić do nagrzanego do 180 st.C piekarnika. Piec przez 15 minut.

      Na podpieczonym spodzie rozsmarować połowę bezowej masy i piec w tej samej temperaturze przez 10 minut.
      Po 10 minutach od upieczenia wyjąć ciasto z formy i odstawić do całkowitego ostygnięcia (okruszki można zachować do obsypania tortu).

      W ten sam sposób co pierwszą porcję, upiec drugą część ciasta z bezą.

      Przygotować krem: wycisnąć sok z cytryn, wymieszać z zimną wodą i cukrem. Całość zagotować. Mąkę ziemniaczaną rozrobić w odrobinie zimnej wody i zagęścić nią gorący płyn cytrynowy. Ostudzić.
      Ubić śmietanę i wymieszać z zimnym kremem.

      Posmarować grubo kremem bezową warstwę jednego biszkoptowego krążka. Nałożyć drugi krążek - bezową warstwą do góry. Posmarować resztą kremu wierzch i boki tortu. Obsypać wiórkami kokosowymi lub okruszkami z ciasta.

      Przechowywać w lodówce.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Tort z kremem cytrynowym i bezą”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 01 listopada 2010 09:13
  • poniedziałek, 15 lutego 2010
    • Pani Walewska - ostatni wypiek...

      ... ostatni na jakiś czas bliżej nieokreślony. Były jeszcze dzień później drożdżówki, ale ich nie liczę jako bomby kalorycznej, bo zjedliśmy je na kolację i śniadanie. Pani Walewska zwana również Pychotką była na deser. Baaaardzo maślana! Piekłam po raz pierwszy, chyba dlatego, że wszyscy ją pieką i gdy przeszła już fala w rodzinie i na blogach, w końcu nabrałam ochoty na upieczenie tego popularnego ciasta. Najbardziej przypadła mi do gustu wersja migdałowa zaproponowana przez Dorotę z Moich Wypieków.

      Pani Walewska z aromatem migdałowym

      Migdały i aromaty migdałowe zajmują szczególne miejsce w mojej domowej cukierni. W bareczku zawsze stoi likier Amaretto, w szafkach przechowuję ciasteczka Amaretti, cukry migdałowe, cukier i aromat migdałowy, migdały w ze skórką, bez skórki, blanszowane i solone, mielone, płatki. A w łazience peeling migdałowy, balsam, kilka płynów do mycia, oliwka z olejkiem migdałowym, mgiełka do ciała. Istne szaleństwo! Wróćmy jednak do wypieku... Zmieniłam nieco proporcje z przepisu Dorotus i nie piekłam tak długo kruchych ciast co ona. Oto moja receptura:

      Ciasto: 6 żółtek, 3 szklanki mąki, 200 g masła, 2 łyżki śmietany, 1/2 szklanki cukru pudru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia.

      Wszystkie składniki zagnieść, ciasto podzielić na pół, rozwałkować i wyłożyć na dwie identyczne blachy wyłożone papierem.

      Beza: 8 białek, 1 1/2 szklanki drobnego cukru, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 150 g płatków migdałowych, słoik kwaśnego dżemu (dałam z czarnej porzeczki, sklepowy, ale lepszy byłby domowy).

      Białka ubić z cukrem na sztywno, na końcu dodać mąkę i wymieszać.

      Oba surowe płaty ciasta posmarować dżemem. Na dżem wyłożyć po pół ubitej piany. Posypać po połowie płatków migdałowych. Upiec oba ciasta w temp. 175oC do lekkiego przyrumienienia (piekłam 30 minut każde z ciast). Przestudzić, usunąć papier.

      Krem: 1/2 litra mleka, 2/3 szklanki cukru, cukier migdałowy, 3 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 2 żółtka, 300 g masła, 2 łyżki likieru Amaretto, ewentualnie kilka kropel aromatu migdałowego.

      Z mleka odlać 1/3 szklanki, dodać żółtka i mąki, rozkłócić. Resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Wlać budyń i gotować do zgęstnienia ciągle mieszając. Zdjąć z ognia, przykryć folią aluminiową i wystudzić. Masło utrzeć na puch, dodając po łyżce budyniu. Dodać likier lub aromat. Przełożyć placki kremem. Chłodzić przynajmniej 3 godziny.

      Pani Walewska z aromatem migdałowym

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Pani Walewska - ostatni wypiek...”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 15 lutego 2010 19:58
  • sobota, 16 stycznia 2010
    • Maślankowe amaretto z nutką morelowo-pomarańczową

      Na takie ciasto od dawna miałam ochotę. Proste, szybkie i pod pierzynką z płatków... migdałowych. Przepis rodził się w trakcie... ucierania. Dlatego mąż musiał lecieć do sklepu po białą czekoladę, bo mi tam pasowała. Podczas pieczenia jej kawałki na brzegach pięknie się skarmelizowały. Mężowi chyba jednak opłacało się biegać do spożywczego, bo ciasto bardzo mu smakuje.

      Maślankowe amaretto


      Ciasto:

      3 szklanki mąki (w tym 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej)

      1 szklanka maślanki lub jogurtu naturalnego

      1/2 szklanki oleju

      3/4 szklanki cukru (można więcej jak ktoś lubi słodsze)

      3 łyżki likieru Amaretto lub cukier migdałowy

      4 jajka

      szczypta soli

      ok. 120 g posiekanych drobno suszonych moreli

      opakowanie skórki pomarańczowej

      60 g płatków migdałowych

      3/4 tabliczki białej czekolady pokrojonej w kostkę

      1 1/2 łyżeczki sody

      1 łyżeczka proszku do pieczenia

      Krem do dekoracji:

      100 g miękkiego masła

      200 g gęstego serka śmietankowego naturalnego

      2 łyżki cukru pudru

      2 krople olejku pomarańczowego

      2 łyżki soku pomarańczowego

      40 g płatków migdałowych

      Jajka utrzeć z solą, cukem i likierem. Mąki wymieszać z proszkiem i sodą. Do masy jajecznej powoli wlać jogurt lub maślankę oraz olej. Zmiksować. Wsypać sypkie składniki i dobrze wymieszać. Wsypać bakalie. Ciasto wylać na dużą blachę lub tortownicę. Piec ok. 50 minut w temp. 180oC. Patyczkiem sprawdzić, czy ciasto jest upieczone (patyczek ma być suchy). Studzić w uchylonym piekarniku przez kilkanaście minut, potrm wyjąć i wystudzić zupełnie przed wyłożeniem kremu. Krem sporządzić miksując masło z serkiem (dobrze, by miały tę samą temperaturę). Do masy dodać sok i olejek oraz cukier puder. Dobrze ze sobą połączyć. Wyłożyć na wystudzone ciasto. Posypać płatkami migdałów. Włożyć do lodówki, by krem nieco stężał.

      Maślankowe amaretto

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Maślankowe amaretto z nutką morelowo-pomarańczową”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      sobota, 16 stycznia 2010 21:09

Kalendarz

Maj 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny





Skrzynka pocztowa Napisz do mnie






Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne

myTaste.pl

Przepisy Na - katalog kulinarny

zobacz moją galerię na mniamspinka.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl

rondel



zBLOGowani.pl




banner przepis miesiaca




Darmowe fotoblogi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...