Malinowa czerwień

Wpisy otagowane „grzanki”

  • sobota, 18 marca 2017
  • czwartek, 19 stycznia 2017
    • Zupa z pieczonego kalafiora i czosnku

      Na kilku blogach kulinarnych widziałam kremową zupę z pieczonego kalafiora. Byłam ciekawa smaku. Zupa nie jest mdła, o ile dodamy dużo ziół, przypraw oraz sporo pieczonego czosnku. Zupę podałam najprościej jak się da, z domowymi grzankami :)

      Zupa z pieczonego kalafiora i czosnku

      Składniki:

      1 kalafior
      1 główka czosnku
      1 seler
      mielony kminek, gałka muszkatołowa
      ostra i słodka papryka
      zioła do pizzy
      olej lub oliwa
      sól i pieprz
      2/3 szklanki słodkiej śmietanki
      grzanki lub groszek ptysiowy do podania

      Kalafiora umyć, podzielić na różyczki, ułożyć na blasze wyłożonej folią aluminiową. Skropić olejem lub oliwą, posolić, przykryć folią aluminiową. Na niewielkim kwadracie folii aluminiowej położyć główkę czosnku, polać olejem, posolić i szczelnie zawinąć. Czosnek położyć obok kalafiora i włożyć do piekarnika nagrzanego do 200oC na minimum 40 minut. W tym czasie zagotować 5-6 szklanek wody wrzucić umyty, obrany i pokrojony na kawałki seler. Następnie dodać przypieczony kalafior oraz wyłuskany z łupin czosnek. Gotować do miękkości. Warzywa zmiksować z wywarem, doprawić solą pieprzem i ziołami. Zabielić śmietanką. Podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym.

      Zupa z pieczonego kalafiora i czosnku

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (13) Pokaż komentarze do wpisu „Zupa z pieczonego kalafiora i czosnku”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      czwartek, 19 stycznia 2017 07:56
  • środa, 18 maja 2016
    • Zupa szparagowo-kalafiorowa

      Dzisiaj na blogu kolejny przepis, w którym głównym składnikiem są szparagi. Tym razem użyłam białych, łącząc je z kalafiorem. Wyszła bardzo smaczna, kremowa zupa.

      Zupa szparagowo-kalafiorowa

      Składniki:

      1 pęczek białych szparagów
      1 niewielki kalafior, podzielony na różyczki
      1 mały seler
      kawałek pora
      3 ząbki czosnku
      2 litry dowolnego bulionu
      1 łyżka masła
      ½ szklanki słodkiej śmietanki
      1 łyżka włoskich ziół
      szczypta gałki muszkatołowej oraz kminku
      pół pęczka świeżej natki pietruszki
      sól i pieprz

      Szparagi i selera umyć i obrać. Odciąć szparagom zdrewniałe końcówki. Pora przekroić wzdłuż i przepłukać, selera pokroić w duże kawałki. Czosnek obrać. Wszystkie warzywa, także różyczki kalafiora umieścić w garnku, zalać bulionem i gotować do miękkości. Następnie warzywa wraz z wywarem zmiksować. Dodać zioła, posiekaną natkę i zagotować zupę, odstawić z palnika po 2 minutach od zagotowania. Następnie dodać masło, śmietankę i dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z grzankami.

      Zupa szparagowo-kalafiorowa

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (11) Pokaż komentarze do wpisu „Zupa szparagowo-kalafiorowa”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 18 maja 2016 08:16
  • wtorek, 10 maja 2016
  • piątek, 29 maja 2015
    • Kremowa zupa z kalarepy i szparagów

      Szparagowy sezon jeszcze trwa. Najczęściej szparagi i najczęściej zielone u nas lądują w zupie. Zastanawiałam się czy nie braknie mi pomysłów na kremowe zupy ze szparagami... i okazuje się, że trudno wyczerpać pomysły na szparagowe zupy, bo sezon na te warzywa trwa dość krótko. Dzisiaj szparagi w duecie z kalarepą - warzywem, które moi synowie uwielbiają.

      Kremowa zupa z kalarepy i szparagów

      Składniki:

      1 pęczek zielonych szparagów
      1 duża kalarepa
      1 mały seler lub 3 łodygi naciowego
      kawałek pora
      3 ząbki czosnku
      2 litry dowolnego bulionu
      1 łyżka masła
      ½ szklanki słodkiej śmietanki
      1 łyżka włoskich ziół
      szczypta gałki muszkatołowej
      po pół pęczka świeżej natki pietruszki i koperku
      sól i pieprz

      Szparagi, selera, kalarepę i pora umyć. Odciąć szparagom zdrewniałe końcówki, kalarepę obrać, odciąć włókniste części i razem z selerem pokroić w duże kawałki. Czosnek obrać. Wszystkie warzywa wraz z koperkiem i pietruszką umieścić w garnku, zalać bulionem i gotować do miękkości. Po kilku minutach można wyjąć szparagi i odciąć im główki, wykorzystując do sałatki lub dodać do zupy już po jej zmiksowaniu. Następnie warzywa wraz z wywarem zmiksować. Dodać zioła, masło, śmietankę, dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z grzankami.

      Szparagowe<3Love   Nowalijki w kuchni

      Kremowa zupa z kalarepy i szparagów
      

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Kremowa zupa z kalarepy i szparagów”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      piątek, 29 maja 2015 20:59
  • wtorek, 19 maja 2015
    • Zupa szpinakowo-rzodkiewkowa

      Moja propozycja na zdrowy wiosenny obiad. Bazą zupy są liście szpinaku i rzodkiewki. Zupę doprawiłam aromatycznymi przyprawami, czosnkiem i zieleniną i podałam z pikantnymi grzankami.

      Zupa szpinakowo-rzodkiewkowa

      Składniki:

      duża garść liści rzodkiewki
      1 woreczek mrożonego szpinaku (może być puree) lub 150 g świeżych liści
      1 mały seler lub 3 łodygi naciowego
      kawałek pora
      3 ząbki czosnku
      2 litry bulionu warzywnego
      1 łyżka masła (lub 2 łyżki oleju rzepakowego)
      2/3 szklanki słodkiej śmietanki
      1 łyżka włoskich ziół
      po pół pęczka natki pietruszki i koperku
      sól i pieprz

      Pikantne grzanki paprykowe:

      3-4 kromki chleba (pełnoziarnisty, tostowy lub żytni)
      po szczypcie ziół włoskich, suszonego czosnku, słodkiej i ostrej papryki

      Liście rzodkiewki (również szpinaku, jeśli używamy świeżego), selera i pora umyć. Selera obrać (jeśli używamy bulwy) i pokroić na kawałki. Czosnek obrać. Wszystkie warzywa razem z zamrożonym szpinakiem i zieleniną umieścić w garnku, zalać bulionem i gotować do miękkości. Zupę zmiksować. Dodać zioła, masło, śmietankę. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

      Chleb pokroić w drobną kostkę wyłożyć na suchą patelnię i zrumienić, dodając pod koniec suszony czosnek, oba rodzaje papryk i zioła. Gorącą zupę przelać do miseczek, wrzucić po 2 łyżki grzanek i od razu podawać.

      "Czas na szpinak 5!"  Nowalijki w kuchni

      Zupa szpinakowo-rzodkiewkowa

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Zupa szpinakowo-rzodkiewkowa”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      wtorek, 19 maja 2015 14:18
  • wtorek, 24 lutego 2015
  • poniedziałek, 27 października 2014
    • Kremowa zupa z dyni z suszonymi grzybami

      Czy nie macie wrażenia, że za szybko przyszły chłody? W dodatku dopadł mnie jakiś wirus i trudno poznać mój głos przez telefon... Dlatego zaczęłam częściej gotować zupy, szczególnie te z dodatkiem rozgrzewających przypraw. Dzisiejsza dyniowa pachnie jeszcze aromatem suszonych grzybów, które zebraliśmy, kiedy temperatura powietrza sięgała w dzień 20oC. Ale to już historia...

      Kremowa zupa dyniowa z suszonymi grzybami

      Składniki:

      300 g surowej dyni – wypatroszonej i pokrojonej na kawałki

      1 mały seler pokrojony na kawałki

      1 duża marchew pokrojona na kawałki

      1 mała cebula pokrojona w kostkę

      3-4 ząbki czosnku

      garść suszonych grzybów

      1 l wrzątku lub bulionu warzywnego

      2 łyżki suszonego majeranku

      szczypta pieprzu kajeńskiego

      po pół łyżeczki sproszkowanego imbiru i gałki muszkatołowej

      sól i pieprz do smaku

      3-4 łyżki posiekanej natki pietruszki

      2/3 szklanki słodkiej śmietanki 18%

      2 łyżki masła 

      Grzyby zalać 2 szklankami wody i gotować 10 minut. W tym czasie warzywa umyć, obrać i pokroić na małe kawałki, poddusić na maśle ze szczyptą soli w nieprzywieralnym garnku lub na patelni. Czosnek dodać dopiero pod koniec duszenia. Zalać 4 szklankami wrzątku lub bulionu warzywnego. Gotować do miękkości. Zmiksować, dodać suszone grzyby wraz z wywarem, posiekaną natkę oraz majeranek i jeszcze raz zagotować. Następnie dodać śmietankę,  przyprawić solą oraz pieprzem. Podawać z grzankami.

      avorio

        Szybkie zupy! 

      Grzyby  Rozgrzewające (wege) dania EDYCJA II

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Kremowa zupa z dyni z suszonymi grzybami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 27 października 2014 09:25
  • środa, 15 października 2014
    • Zupa kukurydziana z grzankami

      Na chłodniejsze dni polecam zupy z aromatycznymi, rozgrzewającymi przyprawami. Zupy kremowe lubię szczególnie, bo szybko się je przygotowuje. Dotąd w mojej kuchni królowały grzybowe, brokułowe, groszkowe i cukiniowe. Wczoraj ugotowałam pierwszą w tym sezonie dyniową - wyszła rewelacyjna w smaku za sprawą magicznego składnika, ale o tym za jakiś czas.... Dzisiaj jednak chciałabym się z Wami podzielić przepisem na zupę kukurydzianą, którą można przygotować praktycznie przez cały rok, używając mrożonych ziaren kukurydzy. Najlepiej smakuje z ziołowymi grzankami...

      Zupa kukurydziana z grzankami

      Składniki:

      1 opakowanie mrożonej kukurydzy lub ziarenka z 3 ugotowanych kolb
      2 kremowe ziemniaki
      3 ząbki czosnku
      1 mała marchew
      1 mała cebula
      1/2 selera
      3 łyżki posiekanej natki lub koperku
      łyżeczka świeżo startej gałki muszkatołowej

      łyżeczka przyprawy curry
      szczypta chili
      sól, świeżo mielony pieprz
      2/3 szklanki słodkiej śmietanki
      2 łyżki masła

      Grzanki:

      3-4 kromki chleba (zwykły, tostowy lub żytni)

      po pół łyżeczki ziół włoskich i suszonego czosnku

      Warzyw umyć, obrać, pokroić na mniejsze kawałki, umieścić z kukurydzą w dużym garnku. Zalać 1 l zimnej wody i gotować do miękkości. Dodać zioła i przyprawy. Gotować jeszcze kilka minut, następnie zmiksować, wlać śmietankę, doprawić solą i pieprzem, dodać masło, natkę lub koperek, a na końcu chili. 

      Chleb pokroić w drobną kostkę wyłożyć na suchą patelnię i zrumienić, dodając pod koniec suszony czosnek i zioła. Gorącą zupę rozlać do miseczek, wrzucić po 2 łyżki grzanek.

      Rozgrzewające (wege) dania </span></p>
<p><span style=

      Zupa kukurydziana z grzankami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (14) Pokaż komentarze do wpisu „Zupa kukurydziana z grzankami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 15 października 2014 08:59
  • piątek, 09 maja 2014
  • sobota, 15 marca 2014
    • Kremowa zupa z groszku i rukoli z grzankami

       Co roku Małgosia zaprasza wszystkich do gotowania i pieczenia na zielono. Dziś pogoda była mało wiosenna, ale za to w kuchni zieleni było co nie miara. Na początek piątej już akcji Zielono mi! akcji przygotowałam zupę w kolorze wiosennej trawy. Z zielonego groszku i rukoli. Zapraszam...

      Kremowa zupa z groszku i rukoli z grzankami

      Składniki:

      1 woreczek mrożonego groszku
      ok. 50 g rukoli
      1 mały seler
      1 pietruszka
      1 cebula lub kawałek pora
      3 ząbki czosnku
      2 litry bulionu warzywnego
      1 łyżka masła
      ½ szklanki słodkiej śmietanki
      1 łyżka włoskich ziół (do pizzy)
      1 łyżka majeranku
      pół pęczka natki pietruszki i koperku
      sól i pieprz

      Grzanki:

      6 kromek bułki wrocławskiej o grubości 0,5 cm
      suszony czosnek
      zioła do pizzy

      Pietruszkę, selera i pora umyć. Czosnek obrać. Wszystkie warzywa umieścić w garnku, zalać bulionem i gotować ok. 10 minut. Następnie dodać mrożony groszek i gotować do miękkości. Dodać umytą rukolę Następnie zmiksować zupę na gładki krem. Dodać zioła, masło, śmietankę i posiekaną zieleninę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z grzankami.

      Grzanki:

      Kromki z bułki kroimy w paski o grubości 0,5 cm, a następnie w kostkę. Wrzucamy na suchą patelnię i trzymamy na małym ogniu, często mieszając aż zaczną się delikatnie rumienić. Posypać czosnkiem i ziołami, smażyć ok. 1 minuty, uważając by się nie spaliły.

      Zużywamy zapasy przed wiosną  

      Kremowa zupa z groszku i rukoli z grzankami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (8) Pokaż komentarze do wpisu „Kremowa zupa z groszku i rukoli z grzankami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      sobota, 15 marca 2014 18:49
  • wtorek, 03 grudnia 2013
    • Zupa z pieczonych ziemniaków i czosnku

      Zupa-krem zawsze to idealny obiad dla wybrednych dzieci. Myślę, że ze względu na chrupiące grzanki, ale też dlatego, że nie trzeba dużo gryźć i szukać "niejadalnych" składników... Mam kilka ulubionych, ale kremową ziemniaczankę ugotowałam po raz pierwszy. Doprawiłam ją pieczonym czosnkiem i ziołami. Dzięki nim z pozoru zwykła kartoflanka smakuje wyjątkowo. Ważna jest również odmiana ziemniaków. Do zup wybieram odmiany bardziej kremowe, sałatkowe, o typie kulinarnym A, AB lub ostatecznie B (ogólnoużytkowy).

      Zupa z pieczonych ziemniaków i czosnku

      Składniki:

      1 kg kremowych ziemniaków, np. odmiany Jelly

      1 główka czosnku

      po 1/2 marchwi i selera

      3 łyżki posiekanej natki lub koperku

      łyżka włoskich ziół (do pizzy)

      1/3 świeżo startej gałki muszkatołowej

      łyżka majeranku

      łyżeczka kminku

      sól, świeżo mielony pieprz

      1/2 szklanki słodkiej śmietanki

      olej

      1 mała cebula

      Grzanki:

      3-4 kromki chleba (zwykły, tostowy lub żytni)

      po pół łyżeczki ziół włoskich i suszonego czosnku

      Ziemniaki wyszorować, zawinąć w folię aluminiową i upiec. To samo zrobić z czosnkiem - całą główkę umieścić w folii aluminiowej, zalać łyżeczką oleju lub masła, zawinąć i piec ok 15 minut. Marchew i selera zalać 1,5 l zimnej wody i gotować do miękkości. Dodać zioła i przyprawy, upieczone i obrane ziemniaki oraz wyłuskany czosnek. Gotować jeszcze kilka minut, następnie zmiksować, wlać śmietankę, doprawić solą i pieprzem, dodać natkę lub koperek. 

      Chleb pokroić w drobną kostkę wyłożyć na suchą patelnię i zrumienić, dodając pod koniec suszony czosnek i zioła. Gorącą zupę rozlać do miseczek, wrzucić po 2 łyżki grzanek. Wierzch posypać posiekaną natką pietruszki.

       

      Zupa z pieczonych ziemniaków i czosnku

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (12) Pokaż komentarze do wpisu „Zupa z pieczonych ziemniaków i czosnku”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      wtorek, 03 grudnia 2013 18:53
  • czwartek, 24 stycznia 2013
    • Zupa z zielonego groszku i szpinaku

      Serdecznie dziękuję wszystkim za oddane na mnie głosy, już tylko do północy można przyznawać punkciki pod tym linkiem: http://rzeszow.gazeta.pl/rzeszow/56,34962,13251925,Zdrowa_pizza__burgery_i_ciasteczka,,5.html

      A dziś chcę Wam podać przepis na szybką i zdrową zupę. Mój tata, który przyjechał na uroczystość Dnia Babci i Dziadka powiedział z żalem, że moja mama nigdy mu takiej nie ugotowała. No cóż, ja wiem, że źle wspomina szpinakową braję z internatowej  stołówki. Ale nikt nie ugotuje tak wyjątkowo smacznego czerwonego i białego barszczu na wigilię!

      Wracając do mojej zielonej zupy... jest kremowa, aromatyczna. Do tego bardzo prosta w wykonaniu. Ułatwiłam sobie jej przygotowanie, korzystając z mrożonych warzyw. Podałam z czosnkowo-ziołowymi grzankami.

      Dodaję ją do akcji Uwielbiam szpinak, ale najciekawsze jest to, że można ją podać tym, którzy szpinaku nie lubią, bo w tej zupie jest zupełnie niewyczuwalny :) Za to dodaje zupie koloru i wartości odżywczych...

      Zupa z zielonego groszku i szpinaku

      Składniki:

      1 opakowanie mrożonego groszku

      1/2 opakowania mrożonego szpinaku

      1/3 mrożonej włoszczyzny

      2 pędy selera naciowego

      1 mała cebula

      2-3 ząbki czosnku

      3 łyżki posiekanej natki lub koperku

      łyżka włoskich ziół

      łyżka majeranku

      łyżeczka kminku

      sól, świeżo mielony pieprz

      1/2 szklanki słodkiej śmietanki

      2 łyżki klarowanego masła

      Grzanki:

      3-4 kromki chleba (zwykły, tostowy lub żytni)

      po pół łyżeczki ziół włoskich i suszonego czosnku

      

      Groszek, szpinak, pokrojony na kawałki seler naciowy oraz włoszczyznę zalać 2 litrami zimnej wody i gotować do miękkości. Cebulę obrać i posiekać, zeszklić na maśle, dodając pod koniec zmiażdżony czosnek. Dodać razem z ziołami do wywaru warzywnego. Gotować jeszcze kilka minut, następnie zmiksować, wlać śmietankę, doprawić solą i pieprzem, dodać natkę lub koperek. Przygotować grzanki.

      Chleb pokroić w drobną kostkę wyłożyć na suchą patelnię i zrumienić, dodając pod koniec suszony czosnek i zioła. Gorącą zupę rozlać do miseczek, wrzucić po 2 łyżki grzanek. Smacznego!

      Zupa z zielonego groszku i szpinaku

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Zupa z zielonego groszku i szpinaku”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      czwartek, 24 stycznia 2013 18:55
  • poniedziałek, 30 lipca 2012
    • Zupa kalafiorowo-serowa

      Coraz częściej zamiast tradycyjnych zup gotuję szybkie kremy z warzyw. Lekkie, bez wywarów mięsnych i kostek rosołowych. Tę zupę urozmaiciłam jednak dodatkiem "z torebki" w postaci sosu serowego, który nadał zupie kalafiorowej nieco pikantniejszy i wyrazistszy smak. Podałam ją z grzankami szcypiorkowymi.

      Zupa kalafiorowo-serowa 

      Składniki:

      1 średni kalafior

      1 mała cebula

      2 ząbki czosnku

      2 małe lub 1 duży ziemniak

      pół selera

      pęczek natki pietruszki lub koperku

      łyżka ziół do pizzy

      2 łyżki masła

      sól i pieprz

      pół szklanki słodkiej śmietanki 18%

      1 opakowanie sosu serowego w proszku 

      Kalafiora umyć, podzielić na różyczki, ziemniak i selera obrać, pokroić na kawałki. Włożyć do średniego garnka i zalać wodą, by przykryć warzywa. Gotować do miękkości. Dodać pół łyżeczki soli. Cebulę obrać, pokroić i zeszklić na maśle, dodając na końcu posiekany czosnek. Cebulę z czosnkiem dodać do miękkich warzyw razem z ziołami i z natką lub koperkiem. Zmiksować. Zupę serową rozprowadzić w słodkiej śmietance z dodatkiem 1/2 szklanki zimnej wody. Dobrze połączyć składniki. Około 2/3 szklanki gorącego wywaru warzywnego dodać do rozprowadzonego sosu, wymieszać i wlać do garnka z wywarem, energicznie mieszając. Po zagotowaniu gotować jeszcze kilka minut. Doprawić do smaku. Rozlać do miseczek, dodać grzanki i udekorować świeżą natką lub koperkiem.

      Zupa kalafiorowo-serowa 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (8) Pokaż komentarze do wpisu „Zupa kalafiorowo-serowa”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 30 lipca 2012 08:52
  • czwartek, 29 września 2011
  • poniedziałek, 07 marca 2011
    • Kurczak w krakersach i sezamie na sałatce

      Co powiecie na danie tak kolorowe jak ogród pełen kwiatów? Egzotyczna wyspa na talerzu, a na niej złociste kawałki kurczaka. Pyszny i lekki obiad lub efektowny pomysł na przyjęcie.

      Kurczak w krakersach i sezamie na sałatce

       

      Kurczak:

      2 filety z kurczaka

      2 małe jogurty naturalne, kefiry lub maślanki

      ulubione przyprawy - u mnie suszony czosnek, sól, pieprz, tymianek, słodka papryka

      1 duże opakowanie krakersów (użyłam naturalnych)

      3 łyżki sezamu

      Sałatka:

      główka sałaty lodowej

      4 pomidory

      1 długi ogórek

      1 papryka czerwona

      6 łyżek kukurydzy z puszki

      3 łyżki grzanek

      Sos:

      mały kubek jogurtu

      łyżka majonezu

      łyżeczka musztardy

      łyżka keczupu

      łyżeczka soku z cytryny lub octu winnego

      szczypta cukru pudru, soli, słodkiej papryki, pieprzu, suszone zioła (bazylia, oregano, cząber)

      Umyte filety pokroić na mniejsze kawałki, włożyć do miski, dodać kefir i wszystkie przyprawy. Wymieszać i zostawić w lodówce na kilka, kilkanaście godzin (można na całą noc). W misecze rozkruszyć krakersy, wymieszać z sezamem. Każdy kawałek mięsa wyjąć i opanierować w krakersach z sezamem. Ułożyć na blasze wysmarowanej olejem i piec około 20 minut w temperaturze 200oC aż wierzch się przyrumieni. W tym czasie wszystkie składniki sosu wymieszać. Sałatę porwać, ułożyć na talerzu, warzywa pokroić na kawałki, ułożyć na sałacie, posypać kukurydzą. Jeszcze gorące kawałki mięsa położyć na warzywać, polać sosem i posypać grzankami.


      Kurczak w krakersach i sezamie na sałatce


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (17) Pokaż komentarze do wpisu „Kurczak w krakersach i sezamie na sałatce”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 07 marca 2011 18:27
  • czwartek, 21 października 2010
  • piątek, 13 sierpnia 2010
    • Sałata lekka jak piórko

      Lekki dodatek do drugiego dania lub świetna przekąska na kolację. Podobną sałatę mama przyrządzała całymi misami z sałaty działkowej, tej niepryskanej. Z cebulą i sosem, którego przepis poniżej. Oto moja wersja, nieco bardziej wypasiona, bo z grzankami :)

      Sałata lekka jak piórko

      Składniki:

      główka sałaty (najlepiej masłowej)

      kilka bardzo cienkich plastrów czerwonej cebuli (można zetrzeć na tarce do mizerii)

      3 łyżki grzanek

      Sos vinegret: 1/4 szklanki wody, tyle samo oleju słonecznikowego lub oliwy, sól, pieprz oraz cukier puder do smaku, ulubione zioła lub mieszanka ziół do sałatek, sok z cytryny lub ocet winny do zakwaszenia.

      Wszystkie składniki dobrze wymieszać. Jeśli używamy cukru kryształu, należy mieszać tak długo, aby całkowicie się rozpuścił.

      Sałatę umyć i osuszyć. Porwać na kawałki. Wrzucić do miski. W rękach porozdzielać pokrojone plastry cebuli, polać sosem i wymieszać. Przed podaniem posypać grzankami.

      W wersji "full wypas" dorzucamy pokrojoną fetę i oliwki :)

       

      I na koniec miły akcent przyrodniczy. Lekki jak piórko motyl - Listkowiec Cytrynek

      Listkowiec Cytrynek

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Sałata lekka jak piórko”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      piątek, 13 sierpnia 2010 20:16
  • środa, 28 lipca 2010
  • sobota, 17 lipca 2010

Kalendarz

Listopad 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny





Skrzynka pocztowa Napisz do mnie






Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne

myTaste.pl

Przepisy Na - katalog kulinarny

zobacz moją galerię na mniamspinka.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl

rondel



zBLOGowani.pl




banner przepis miesiaca




Darmowe fotoblogi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...