Malinowa czerwień

Wpisy otagowane „chleb”

  • czwartek, 14 listopada 2013
    • Chleb orkiszowy z orzechami i ziarnami

      Z okazji Orzechowego Tygodnia u Atiny przygotowałam kilka propozycji, dziś chcę zachęcić Was do upieczenia orkiszowego chleba z orzechami. Naturalnie ciemny, zdrowy i bardzo smaczny. Oparłam się na przepisie ze strony Smakowitychleb.pl, który lekko zmodyfikowałam. Dałam więcej orzechów niż w oryginale, a od siebie dorzuciłam jeszcze pestki słonecznika i dyni, a zamiast suszonych, użyłam świeżych drożdży. Poza tym chleb wyrabiałam ręcznie, a ciasta przed upieczeniem nie nacinałam, bo zwyczajnie o tym zapomniałam...

      Chleb orkiszowy z orzechami i ziarnami

      Składniki:

      400 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
      łyżeczka suszonych drożdży instant lub 25 g świeżych
      250 ml letniej wody
      100 g różnych orzechów (u mnie ok. 100 g)
      po 30 g pestek dyni i słonecznika
      łyżeczka cukru
      łyżeczka soli

      Mąkę wsypujemy do misy miksera. Orzechy wrzucamy na rozgrzaną, suchą patelnię i chwilę prażymy. Następnie siekamy je na drobniejsze kawałki i dorzucamy do mąki. Dodajemy drożdże, cukier, sól. Włączamy mikser z hakiem do ciasta drożdżowego i powoli zaczynamy wlewać cienkim strumieniem letnią wodę. Ciasto wyrabiamy przez 8 minut. Następnie zostawiamy je w misie, przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na godzinę.

      Formę keksówkę smarujemy tłuszczem i obsypujemy otrębami lub mąką. Innym sposobem na to, by ciasto się do formy nie kleiło, jest wyłożenie keksówki papierem do pieczenia. Do formy przekładamy ciast, wyrównujemy wierzch, przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na 45 minut.

      Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni, chleb nacinamy z wierzchu ostrym nożem, tworząc ukośne linie i pieczemy przez 30 minut, zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i jeszcze kilka minut dopiekamy.

      Wyjmujemy chleb z piekarnika i formy, studzimy przed podaniem.

      Chleb orkiszowy z orzechami i ziarnami

      Orzechowy Tydzień    

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Chleb orkiszowy z orzechami i ziarnami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      czwartek, 14 listopada 2013 20:05
  • piątek, 18 maja 2012
    • Chleb pszenno-orkiszowo-ziemniaczany (z puree)

      Wielokrotnie piekłam chleby drożdżowe z dodatkiem zmiażdżonych ugotowanych ziemniaków. Już niewielki ich dodatek wystarcza by chleb był bardziej wilgotny i dłużej utrzymał świeżość. Tym razem zamiast puree z ugotowanych ziemniaków użyłam kupnego surowego puree w proszku na placki ziemniaczane. Zastąpiłam nim część mąki. Chleb nie wyszedł aż tak wilgotny jak z gotowanych ziemniaków, ale był niesamowicie smaczny. Polecam.

       

      Chleb pszenno-orkiszowo-ziemniaczany (z puree)

       

      Składniki:

      300 g mąki pszennej (najlepiej typ 650)

      200 g mąki orkiszowej, pełnoziarnistej

      100 g puree ziemniaczanego

      1 płaska łyżeczka soli

      1 łyżeczka cukru lub miodu

      25 g drożdży

      około 450 ml ciepłej wody

      2 łyżki oleju plus olej do posmarowania

      mak, sezam lub pestki słonecznika do posypania


      Chleb pszenno-orkiszowo-ziemniaczany (z puree)

       

      Suche składniki bez cukru i pestek słonecznika wymieszać w dużej misce. Dodać pokruszone drożdże i zasypać cukrem, zalać wodą. Zostawić na chwilę. Wyrobić ciasto ręcznie, powinno być lekko klejące. Jeżeli będzie za rzadkie, można dolać wody. Na dłoń wylać olej i chwilę wyrabiać aż przestanie kleić się do miski. Zostawić ciasto do wyrośnięcia na ok. 1 h.

      Ciasto odgazować (wbić w nie energicznie pięść) i wyrobić przez chwilę, przełożyć do wysmarowanej olejem foremki (podłużna - 25 cm). Zostawić do wyrośnięcia na 30 minut. Posmarować olejem wierzch i posypać pestkami słonecznika Włożyć do gorącego, nagrzanego do 230 stopni piekarnika i piec 10 minut. Potem zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i dopiekać przez kolejne 40 minut.


      Chleb pszenno-orkiszowo-ziemniaczany (z puree)

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Chleb pszenno-orkiszowo-ziemniaczany (z puree)”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      piątek, 18 maja 2012 19:39
  • czwartek, 05 kwietnia 2012
    • Chleb na piwie i miodzie z orzechami i śliwkami

      Właśnie teraz, kiedy tyle przygotowań do świąt, zachciało mi się tworzyć własny szablon. Metodą prób i błędów udoskonalam szablon podstawowy z bloxa. Nie od razu będzie tak jak sobie wymyśliłam, bo do tego potrzeba pewnej wiedzy, a ja takowej nie posiadam, więc "kombinuję". Dlatego, wchodząc na bloga, możecie się zdziwić, że jakiś element nie jest tam, gdzie być powinien. Proszę o wyrozumiałość :)

      A dzisiaj przepis na drożdżowy chleb. Bardzo wilgotny, aromatyczny, ze zdrowej mąki orkiszowej, pachnący ciemnym piwem, miodem, z suszoną śliwką i orzechami włoskimi.

      Chleb powstał na bazie tego przepisu. Składniki i wykonanie podaję po moich zmianach.

      Dodaję go do akcji Bakalie w kuchni (ale nie w cieście) prowadzonej przez Szymona.

       

      Chleb na piwie, miodzie z orzechami i śliwkami

       

      Składniki na 1 bochenek:

      1 paczka drożdży suchych (7 g) lub 14 g świeżych

      2 szklanki mąki pszennej orkiszowej, pełnoziarnistej

      3/4 szklanki mąki żytniej (użyłam otrębów żytnich)

      1 łyżeczka soli

      360 ml ciemnego piwa

      2 łyżki oleju

      1 łyżka miodu

      oraz 

      100 g posiekanych orzechów

      100 g śliwek kalifornijskich

       

       

      Wsypać do dużej miski obie mąki, drożdże (świeże rozpuścić z miodem i ½ szklanki ciepłego piwa), sól. W garnku podgrzać piwo, oliwę i resztę miodu do 54ºC. Wylać na suche składniki i miksować, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne, nieklejące (około 5 minut). Dodać posiekane śliwki i orzechy. Odstawić ciasto do podwojenia objętości, przykryte ściereczką, w ciepłe miejsce.

      Po tym czasie uformować bochenek, umieścić go w długiej keksówce.

      Piec w temperaturze 180ºC przez około 45 minut godziny, aż spód chleba będzie twardy. Studzić 10 minut w formie, potem wyjąć i studzić na blacie.


      Chleb na piwie, miodzie z orzechami i śliwkami 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Chleb na piwie i miodzie z orzechami i śliwkami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      czwartek, 05 kwietnia 2012 07:29
  • piątek, 27 stycznia 2012
    • Ciemny chleb z sezamem

      Bardzo zaintrygował mnie przepis na chleb zamieszczony w lutowym Poradniku Domowym. Zaskakujące składniki, ale w smaku neutralny, mocno pachnący sezamem. Ciasto jest ciemne dzięki kakao, ale wypiek jest wytrawny. Ciasto podzieliłam na pół i upiekłam w dwóch jednakowych keksówkach. Zamiast selera dodałam ugotowane ziemniaki. Ciekawość zaspokoiłam, ale chyba jadłam już lepsze chleby pieczone w domu. Moje uwagi i i zmiany znajdziecie w nawiasach.

       

      Ciemny chleb z sezamem


      Składniki:

      25 dag mąki pszennej typ 550

      25 dag mąki z pełnego przemiału

      3 łyżki ciemnego kakao

      czubata łyżka miękkiego masła

      20 dag selera startego na tarce jarzynowej (dodałam ugotowane, rozgniecione ziemniaki)

      10bdag lekko uprażonego na patelni sezamu

      5 dag drożdży (świeżych)

      1 i 1/2 szklanki maślanki

      sól (dałam 2 płaskie łyżeczki)

      jajko do posmarowania (posmarowałam dłonią zwilżoną olejem)

      Maślankę lekko podgrzać, rozpuścić w niej drożdże, dodać mąkę, kakao, ok. 8 dag sezamu, seler (lub ziemniaki), sól, masło i wyrobić ciasto. Jeśli okaże się zbyt luźne, wgnieść jeszcze trochę mąki. Zostawić na godzinę do wyrośnięcia. Następnie ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (podzieliłam ciasto na pół, włożyłam do dwóch jednakowych keksówek i zostawiłam na ponowne wyrastanie na 20 minut w piekarniku nagrzanym do 50oC), posmarować roztrzepanym jajkiem (lub olejem), posypać resztą sezamu i odstawić  na 20-30 minut do wyrośnięcia (tę czynność już pomijamy, piekąc chleby w keksówkach).. Rozgrzać piekarnik do 220oC i piec jeszcze 30-40 minut (aż chleb lub chleby będą wydawać pusty dźwięk po pukaniu w jego/ich spód.

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Ciemny chleb z sezamem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      piątek, 27 stycznia 2012 21:56
  • wtorek, 08 listopada 2011
    • Jedna baza, dwa chleby, dwa smaki

      Dziś podaję Wam przepis na dwa pyszne chleby z dodatkami na tej samej bazie. Do jednego bochenka dodałam fetę i suszone pomidory w oliwie, do drugiego - ser żółty i oliwki. Pyszne, a do tego niewiele przy nich pracy. Wystarczy wymieszać składniki.

       

      Chleby smakowe (z dodatkami)


      Składniki na 2 bochenki:

      700 g mąki luksusowej

      300 g mąki orkiszowej lub pszennej pełnoziarnistej

      1 szklanka otrąb pszennych lub żytnich

      1 płaska łyżeczka cukru

      3 łyżeczki soli

      5 dag świeżych drożdży

      1 litr ciepłej wody

      2 łyżki oliwy

      oraz 7-8 pomidorów z oliwy

      100 g twardej fety

      100 g twardego żółtego sera

      mały słoiczek lub woreczek wypestkowanych oliwek bez nadzienia

       

      Chleby smakowe (z dodatkami)

       

      Mąki, otręby, sól, cukier i pokruszone drożdże wymieszać dokładnie. Zalać ciepłą wodą, dodać olej i wymieszać dokładnie łyżką(ciasto będzie bardzo luźne, ale takie ma być). Następnie podzielić na pół, najlepiej posługując się wagą kuchenną, zważyć ciasto w dwóch jednakowych miskach. Do jednej porcji dodać pokrojone drobno fetę i suszone pomidory, do drugiej posiekane oliwki i ser żółty w drobnych kosteczkach. Jeszcze raz wymieszać oba ciasta. Odstawić do wyrośnięcia na 20 minut. 

      Po tym czasie przełożyć ciasta do natłuszczonych foremek keksowych i odstawić do wyrośnięcia około 20 minut.

      Piec około 1 godziny w temperaturze 210ºC.

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Jedna baza, dwa chleby, dwa smaki”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      wtorek, 08 listopada 2011 18:20
  • poniedziałek, 31 października 2011
    • Chleb orkiszowy pełnoziarnisty

      Zatęskniłam za domowym chlebem. Zdrowym i długo świeżym. Wybrałam orkiszowy z przepisu Doroty. Użyłam mąki pełnoziarnistej orkiszowej, a do ciasta dodałam nieco kminku. Polecam serdecznie!

       

      Chleb orkiszowy pełnoziarnisty

       

      Składniki na 2 bochenki:

      800 g mąki orkiszowej

      2 łyżeczki soli

      1 saszetka suchych drożdży (7 g)

      2 łyżki oliwy z oliwek

      1 łyżeczka miodu

      600 ml ciepłej wody

      nasiona sezamu do posypania (zrezygnowałam)

       

      Mąkę i sól wymieszać, wsypać drożdże, wymieszać. W środku zrobić dołek, dodać oliwę, miód, wodę. Dobrze wyrobić (przez 5-10 minut), aż ciasto zacznie odchodzić o brzegów naczynia - na tym etapie może cały czas być klejące (nie dosypywać mąki).

      Chlebki przenieść do wysmarowanych masłem i wysypanych otrębami (lub bułką tartą) foremek - keksówek o wymiarach 21 x 10 cm. Wypełnić je do połowy, ciasto wcisnąć w narożniki. Przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia i podwojenia objętości (ciasto powinno wyrosnąć po brzegi foremki), około 1 - 1,5 godziny lub nawet dłużej - w miarę potrzeby. Przed pieczeniem wysmarować mlekiem, posypać sezamem.

      Piec w temperaturze 200ºC przez około 40-50 minut, aż chleb będzie brązowy i będzie brzmiał głucho po uderzeniu od spodu. Bochenki wyjdą raczej płaskie niż wyrośnięte. Studzić na kratce.

      

      Chleb orkiszowy pełnoziarnisty

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (12) Pokaż komentarze do wpisu „Chleb orkiszowy pełnoziarnisty”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 31 października 2011 18:09
  • czwartek, 25 sierpnia 2011
    • Chleb z cukinią i orzechami

      Cukinia to moje ulubione warzywo i przekonałam się, że może mieć wiele, nawet skrajnie różnych zastosować w kulinariach.  Od prostych grillowanych plastrów po ciasto czekoladowe. A dziś  przedstawiam chleb cukiniowy. Jest bardzo delikatny, wilgotny i aromatyczny za sprawą orzechów włoskich i długo świeży. Przepis znalazłam na tej stronie.

      Chleb cukiniowy

      Składniki:
      500g mąki pszennej + trochę do podsypywania
      40g świeżych drożdży (dałabym mniej, bo ciasto bardzo szybko rośnie i wylewa się z formy)
      1 łyżeczka cukru
      250 ml lekko ciepłej wody
      250g młodej cukinii (ok. 1 sztuka małej cukinii)
      100g orzechów włoskich (dałam 50 g)
      2 płaskie łyżeczki soli
      1 jajko
      Dodatkowo:
      olej do posmarowania formy
      żółtko + trochę mleka do posmarowania chleba (posmarowałam białkiem)

      Sposób przygotowania:
      Mąkę wsypać do dużej miski. W środku mąki zrobić wgłębienie i wkruszyć drożdże. Dodać cukier i trochę lekko ciepłej wody. Składniki w środku lekko zamieszać i przysypać lekko mąką z brzegów. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 10 min. do wyrośnięcia.
      W międzyczasie umyć cukinię i razem ze skórką zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
      Orzechy posiekać (trochę, nie trzeba bardzo drobno).
      Do miski z mąką i wyrośniętym zaczynem dodać resztę lekko ciepłej wody, jajko i sól. Zagnieść ciasto.
      Cukinię dobrze odcisnąć z soku rękami. Odciśniętą cukinię i 75g orzechów dodać do ciasta. Ciasto ponownie zagnieść. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcie na 45 minut (moje rosło 30 minut)
      Po tym czasie, ciasto jeszcze raz zagnieść, na posypanym mąką blacie. Ciasto i ręce posypać dobrze mąką. Formę keksową (o długości 30 cm) wysmarować olejem. Ciasto przełożyć do formy. Formę przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na kolejne 45 minut (trzymałam tylko 10)

      Piec nagrzać do temperatury 200°C. Ciasto posmarować rozkłóconym żółtkiem z mlekiem i posypać resztą posiekanych orzechów (zrezygnowałam z tej czynności). 
      Piec w nagrzanym piekarniku, na dolnej szynie piekarnika ok. 50 min. (Można w termoobiegu w temperaturze 180°C.)
      Po upieczeniu chleb pozostawić na chwilę we formie, kolejno wyłożyć na kratkę z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
      Uwaga! Ciasto na początku wyrabiania jest dość gęste, ale po dodaniu cukinii zrobi się wilgotne, dlatego proszę nie dolewać wody, ani nie dosypywać mąki!)

       Szlaczkoń sylwetnik na koniczynie czerwonej

      Rusałka osetnik na koniczynie czerwonej

      Kraśnik sześcioplamek na koniczynie czerwonej

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (8) Pokaż komentarze do wpisu „Chleb z cukinią i orzechami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      czwartek, 25 sierpnia 2011 18:39
  • piątek, 29 lipca 2011
    • Chleb słonecznikowy

      Dawno nie piekłam chleba. Ten okazał się idealny. Przepis znalazłam u Joli, a ona u Olcik.


      Chleb słonecznikowy

       

      Składniki na dwie mniejsze keksówki lub jedną o wymiarach ok. 30x15 cm:

      260 ml wody

      15 g masła

      350 g mąki pszennej

      110 g mąki pszennej pełnoziarnistej (graham, typ 1850)

      10 g świeżych drożdży

      40 g nasion słonecznika

      1 łyżeczka soli

      1 łyżeczka cukru

      Drożdże wraz z cukrem rozpuszczamy w wodzie i odstawiamy na 10 minut. Następnie dodajemy wszystkie składniki oprócz soli i zagniatamy gładkie ciasto - do momentu, aż zacznie odchodzić od ręki. Odstawiamy na 20 minut, po czym dodajemy sól i znów chwilkę wyrabiamy ciasto, dodajemy nasiona słonecznika i ponownie zagniatamy. Następnie przykrywamy miskę z ciastem czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia (na ok. 30-40 minut). Następnie przekładamy do foremki (wysmarowanej masłem i wysypanej mąka) i znów odstawiamy do wyrośnięcia (u mnie ok. 20 minut). Pieczemy 35-40 minut w 200 stopniach C z parą (naczynie żaroodporne wstawione do piekarnika). Studzimy na kratce.

      Chleb słonecznikowy

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Chleb słonecznikowy”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      piątek, 29 lipca 2011 10:22
  • wtorek, 24 maja 2011
    • Chleb sezamowy na maślance

      Bardzo dziękuję za wszystkie miłe słowa w komentarzach i liczne odwiedziny. Nadmiar obowiązków w pracy i domu nie pozwala mi na regularne śledzenie Waszych blogów. Chciałabym to zmienić, ale na razie jest to niemożliwe. Nie wiem również czy przez życie w biegu nie ucierpi blog. Dziś dodaję wpis i znów uciekam. Tym razem przepis na drożdżowy chleb. Bardzo smaczny i łatwy w wykonaniu. Przepis znalazłam u Doroty, a ona u Agnieszki. Można go zabrać na piknik, bo nic tak dobrze nie smakuje jak domowe pieczywo w towarzystwie śpiewu ptaków i powiewu wiosennego wiatru.

      Chleb sezamowy na maślance

      Składniki na 1 bochenek:

      1 szklanka maślanki w temperaturze pokojowej (lub jogurtu naturalnego, greckiego)

      1/4 szklanki letniej wody

      1 łyżeczka płynnego miodu

      2 szklanki mąki pszennej chlebowej

      1/2 szklanki mąki orkiszowej (dałam pszenną razową)

      1/2 szklanki mąki pszennej razowej

      2 łyżki otrębów pszennych

      2 łyżki zarodków pszennych

      1 łyżeczka drożdży instant

      1 i 1/3 łyżeczki soli (dałam płaską łyżeczkę)

      Ponadto: po 1 łyżeczce białego i czarnego sezamu do posypania chleba (dałam 2 łyżeczki białego), jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania

      Drożdże wymieszać z mąką. Wszystkie składniki wsypać do miski, dokładnie wyrobić, aż ciasto będzie gładkie. Przykryć ręczniczkiem, pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości (około 1,5 h).

      Po tym czasie ciasto jeszcze raz wyrobić, uformować bochenek, jeśli trzeba podsypując mąką. Umieścić w koszyczku do wyrastania chleba (lub na blaszce), przykryć ręczniczkiem, pozostawić do podwojenia objętości. Po tym czasie chleb naciąć, posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem, obsypać sezamem.

      Na dno piekarnika dobrze położyć żaroodporne naczynie z wodą lub spryskać ściany piekarnika. Piec 10 minut w temperaturze 240ºC, potem 10 minut w 220ºC, i ostatnie 10 minut w 200ºC. Studzić na kratce.

      Metoda dla maszynistów:

      Składniki według kolejności z instrukcji umieścić w maszynie do chleba. Nastawić na program "dough" (wyrabianie i rośnięcie ciasta). Zostawić w maszynie na pierwsze rośnięcie do końca programu. Wyjąć i uformować bochenek ... i dalej według przepisu.

      Smacznego :)


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (11) Pokaż komentarze do wpisu „Chleb sezamowy na maślance”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      wtorek, 24 maja 2011 17:10
  • sobota, 05 marca 2011
    • Chleb wieloziarnisty

      Struktura tego chleba bardzo przypomina mi chleb domowy z jednej miejscowej piekarni. Tamten uwielbia mój mąż.  Ja uważam, że ten jest lepszy. W dodatku z ziarnami. Przepis znalazłam u Doroty, a ona zaczerpnęła go od Komarki.


      Chleb wieloziarnisty

       

      1 kg mąki krupczatki (użyłam luksusowej typ 550)

      6 łyżek siemienia lnianego (pominełam)

      6 łyżek łuskanego słonecznika

      1 szklanka otrąb pszennych lub żytnich

      3 łyżki sezamu (dałam więcej)

      2 łyżki pestek dyni (dałam więcej)

      1,5 łyżki soli

      5 łyżek cukru (dałam zdecydowanie mniej)

      5 dag świeżych drożdży

      1 litr wody


      Chleb wieloziarnisty


      Mąkę, ziarna, sól, cukier i pokruszone drożdże wymieszać dokładnie. Zalać ciepłą wodą i wyrobić ciasto (ciasto będzie bardzo luźne, ale takie ma być). Odstawić do wyrośnięcia na 20 minut.

      Wyrobić ponownie, ja po prostu mocno rozmieszałam (dalej ciasto będzie luźne) i przełożyć do natłuszczonych foremek keksowych (wymiary "dolne" mojej keksówki to 9 x 28 cm). Odstawić do wyrośnięcia (czas rośnięcia trzeba wyczuć, z pewnością nie musi podwoić objętości - rośnie bardzo krótko i wystarczy jak trochę podrośnie, inaczej może się nie udać; u mnie rósł około 20 minut).

      Piec około 1 godziny (piekłam 50 minut) w temperaturze 230ºC.


      Modraszek argiades

      Karłątek

      Dwie rusałki


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (15) Pokaż komentarze do wpisu „Chleb wieloziarnisty”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      sobota, 05 marca 2011 19:54
  • piątek, 25 lutego 2011
    • Babciny chleb na maślance

      Ciężki tydzień miałam w pracy, czuję się wypompowana. Do tego postanowiłam nieco ograniczyć kalorie... z okazji nadejścia wiosny. Tłustego czwartku też nie planuję obchodzić jak przystało na ten dzień, może skuszę się na jakieś pączki, ale pieczone w piekarniku... Postaram się nie zaniedbywać bloga z powodu diety. A już bez chleba trudno by się było obejść, zwłaszcza pieczonego w domu...

      Babciny chleb na maślance

      Oto kolejny chlebowy wypiek, który serdecznie Wam polecam. Przepis znalazłam u Dorotus.

      Składniki na 2 bochenki:
      1 paczka suszonych drożdży granulowanych (7 g) lub 14 g świeżych
      1/4 szklanki ciepłej wody (40-45 st.)
      2 łyżki cukru
      6 łyżek miękkiego masła lub margaryny
      2 łyżeczki soli
      1,5 szklanki ciepłej maślanki (40-45 st.)
      2,5 szklanki mąki pszennej razowej
      2-2,5 szklanki mąki pszennej

      W dużej misce rozczynić drożdże z wodą; dodać cukier i odstawić na 5 minut (aż drożdże się spienią). Domieszać masło, sól, maślankę. Dodać mąkę pełnoziarnistą i dokładnie zagnieść. Powoli dodawać mąkę pszenną, zagniatając, aż ciasto będzie gładkie, ale twarde. Odstawić na kwadrans. Ciasto wyłożyć na blat oprószony mąką i zagnieść, aż będzie gładkie i sprężyste, około 10 minut. Włożyć do miski, przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości (około 1 godziny). Ciasto podzielić na dwie części. Uformować dwa bochenki, na kształt okrągły, pozostawić do wyrośnięcia i podwojenia objętości na blaszce lub lepiej - w koszyku (45-60 minut). Przed pieczeniem można naciąć bochenki, posmarować z wierzchu mlekiem. Piec około 25-30 minut w temperaturze 190 st., aż chleb się przyrumieni, a postukany od dołu będzie wydawał głuchy odgłos. Wyjąć, ostudzić na kratce.


      Babciny chleb na maślance

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (15) Pokaż komentarze do wpisu „Babciny chleb na maślance”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      piątek, 25 lutego 2011 18:55
  • wtorek, 25 stycznia 2011
    • Pełnoziarnisty chleb bez wyrabiania

      Przepis na chleb pełnoziarnisty dopiero co prezentowała Aga. To najprostszy w wykonaniu bochenek, a właściwie dwa, które do tej pory piekłam. Kolejny raz przekonałam się, że domowe pieczywo jest najlepsze...

      Pełnoziarnisty chleb bez wyrabiania

       

      Składniki:
      3 szkl. ciepłej wody
      1 łyżka drożdży instant
      1 łyżka cukru
      1 łyżka oleju
      1 łyżka octu winnego
      3 szkl. mąki pełnoziarnistej
      2 1/2 – 3 szkl. mąki pszennej chlebowej
      1 łyżka soli

      Drożdże i cukier wymieszać z odrobiną wody i odstawić do czasu, aż drożdże "ruszą". Do dużej miski wlać pozostałą ilość wody, dodać zaczyn, olej i ocet. Wsypać mąkę pełnoziarnistą i wymieszać łyżką lub szpatułką, aby pozbyć się grudek. Następnie dodać mąkę pszenną, sól i dokładnie wymieszać. Ciasto powinno być kleiste. Miskę z ciastem przykryć zwilżoną ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 30-40 minut lub do czasu aż podwoi objętość. Wyrośnięte ciasto podzielić w misce na 2 części i delikatnie przełożyć do dwóch naoliwionych keksówek. Chleb można posypać ulubionymi przyprawami lub ziarnami i odstawić do kolejnego wyrastania na ok. 30 minut. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 185 st. C z termoobiegiem i piec ok. 35-45 minut. Przed pieczeniem posypałam bochenki kminkiem.

      Pełnoziarnisty chleb bez wyrabiania

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Pełnoziarnisty chleb bez wyrabiania”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      wtorek, 25 stycznia 2011 18:50
  • środa, 05 stycznia 2011
    • Chleb pszenno-żytni ze słonecznikiem i apel

      Dawno nie piekłam chleba. I miałam ochotę na chleb ze słonecznikiem. Słonecznik jest u mnie w domu zawsze. Dla nas, ale przede wszystkim dla ptaków przylatujących do karmnika. Sikorki go uwielbiają. Tak samo jak słoninkę zawieszoną pod karmnikiem. Dziś stałam w oknie i próbowałam sfotografować sikorki korzystające z naszej balkonowej jadłodajni. Niestety, są bardzo czułe na każdy ruch i szelest i tylko jedno zdjęcie udało mi się zrobić. Nie brak mi cierpliwości do tych małych ruchliwych stworzeń i będę stała w oknie nie raz, by tylko uwiecznić ten piekny widok. Fotografia poniżej przedstawia sikorkę modrą stojącą na słomianym daszku karmnika. Przy okazji pieczenia chleba, który ma znaczenie symboliczne, proszę Was o to, byście dokarmiali ptaki zimą. Niewiele to kosztuje, a satysfakcja jest ogromna!

      A wracając do chleba. Przepis znalazłam tutaj. Bardzo polecam. Naprawdę pyszny. Upiekłam dwa bochenki zamiast jednego dużego, a i tak chlebki urosły. Myślę, że to była dobra decyzja. Piekłam w silikonowych formach keksowych i papier do pieczenia był mi niepotrzebny. Ciasto łatwo się wyrabia, nie klei się za bardzo do rąk i choć trzeba czekać aż porządnie wyrośnie, to warto, tym bardziej, że wcale nie ma przy nim dużo pracy. Smacznego!

      Chleb pszenno-żytni ze słonecznikiem

      Składniki:

      500 g mąki pszennej
      150 g mąki żytniej
      400 ml wody
      2 łyżeczki soli
      2 łyżeczki cukru
      2 łyżki oliwy
      1 opakowanie drożdży instant
      ½ szklanki ziaren słonecznika

      Przygotowanie:

      Wszystkie składniki łączymy poza ziarnami słonecznika.
      Wyrabiamy dokładnie ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.
      Kiedy ciasto podrośnie, łączymy je ze słonecznikiem i odstawiamy na 40 minut.
      Formę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy na nią ciasto uformowane w bochenek. Ciasto zostawiamy kolejny raz do wyrośnięcia na 40 minut.
      Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Chlebek pieczemy 45 minut.
      Po upieczeniu wyciągamy do wystygnięcia i zawijamy w płócienną ściereczkę.

      Chleb pszenno-żytni ze słonecznikiem

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (20) Pokaż komentarze do wpisu „Chleb pszenno-żytni ze słonecznikiem i apel”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 05 stycznia 2011 19:36
  • środa, 08 grudnia 2010
    • Chleb z miodem i płatkami owsianymi

      Jeśli szukacie przepisu na prosty i szybki chleb, to polecam właśnie ten. Chleb jest pyszny zaraz po upieczeniu i rano na drugi dzień. Potem już niestety nie smakuje tak dobrze jak na początku, bo szybko wysycha. Mimo wszystko polecam, bo jeszcze ciepły smakuje rewelacyjnie. Źródło: Moje Wypieki

      Chleb z miodem i płatkami owsianymi

      Składniki na 1 duży bochenek:
      550 g mąki pszennej chlebowej
      2 łyżeczki soli
      15 g miękkiego masła
      115 g płatków owsianych + na posypanie
      2 łyżeczki suchych drożdży
      150 ml letniego mleka
      2 łyżki miodu
      225 ml letniej wody

      Mąkę przesiać, wymieszać z solą. Dodać masło, płatki, drożdże, mleko i wodę, miód. Wyrobić ciasto, by było gładkie i elastyczne. Uformować kulę, włożyć do miski, przykryć, pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości (1-1,5 godziny).
      Po tym czasie ciasto jeszcze raz wyrobić, ukształtować bochenek. Położyć na blaszkę wysypaną mąką, przykryć i jeszcze raz pozostawić do wyrośnięcia na około 40 minut. Przed pieczeniem posmarować mlekiem i posypać płatkami owsianymi.

      Piec w temperaturze 230ºC przez 10 minut, potem temperaturę obniżyć do 200ºC i piec dodatkowe 20-25 minut, aż chleb będzie wyrośnięty, brązowy i po uderzeniu od spodu usłyszymy głuchy odgłos. Studzić na kratce.

      Chleb z miodem i płatkami owsianymi

      Dla maszynistów:

      Wszystkie składniki na chleb umieścić w pojemniku do pieczenia chleba, wg instrukcji Waszej maszyny: najpierw płyny, potem produkty sypkie, na końcu drożdże. Nastawić program do wyrabiania ciasta 'dough' i pozostawić do wyrośnięcia. Potem wyjąć i postępować według powyższego przepisu, zaczynając od słów 'Po tym czasie'..

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (12) Pokaż komentarze do wpisu „Chleb z miodem i płatkami owsianymi”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 08 grudnia 2010 20:08
  • czwartek, 02 grudnia 2010
    • Graham, nadmiar śniegu i spotkanie ze Świętym Mikołajem

      Przyszedł już do Was Święty Mikołaj? Do mnie jeszcze nie. Ale zawitał dziś do mojego syna, Mikołaja, który ze względów zdrowotnych musiał w tym tygodniu zostać w domu. Rekonwalescencja po zabiegu nie przeszkodziła synkowi zobaczyć się ze swoim Imiennikiem w przedszkolu. Mama zaś robiła za opiekuna i fotografa.

      Wracaliśmy powoli. Zmarzły nam ręce, bo mnie zachciało się uwiecznić ośnieżoną kalinę i radość syna z powodu ataku zimy. Później zza szyby okna, z ciepłą herbatą i sernikiem obserwowaliśmy sikorki, które przylatują do naszego karmnika.

      Wspomniałam coś o serniku? O nim jutro. Dzisiaj będzie o chlebie. Przepis na ten wspaniały graham znajdziecie u Gosi. Upiekłam jeden bohenek z połowy porcji. Chleb jest pyszny, prosty i szybki w wykonaniu. Ciasto łatwo się wyrabia i ekspresowo rośnie. Polecam!

      Skadniki: (na 2 bochenki)
      2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
      2 i 1/2 szklanki mąki pszennej razowej
      2 szklanki letniego mleka
      5 dag świeżych drożdży
      1/2 szklanki oleju
      1 i 1/2 łyżeczki soli

      Wsypać do miski po połowie obu rodzajów mąk, wkruszyć drożdże, wlać szklankę mleka i wszystko starannie wymieszać. Oprószyć rozczyn łyżką dowolnej mąki, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, by wyrósł.

      Gdy na zaczynie pojawią się bruzdy, dodać resztę mąki, letniego mleka, olej, sól i wyrabiać, aż ciasto będzie odstawało od ręki i zaczną pojawaić się w nim pęcherzyki powietrza.

      Odstawić do wyrośnięcia na 30 minut (można zostawić nawet na godzinę).

      Przełożyć ciasto do dwóch prostokątnych, mocno wydłużonych form i pozostawić do wyrośnięcia na 20 minut.

      W tym czasie rozgrzać piekarnik do 200oC, wstawić i piec około 45 minut.

      Graham

      Graham

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (8) Pokaż komentarze do wpisu „Graham, nadmiar śniegu i spotkanie ze Świętym Mikołajem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      czwartek, 02 grudnia 2010 14:22
  • piątek, 26 listopada 2010
    • Chleb pszenno-żytni na miodzie

      Mój pierwszy chleb, no dobrze, drugi. Tego z zakalcem nie liczę. Druga próba udana, wszystkim smakuje, dzieci chcą jeść tylko taki. Cieszy mnie to niezmiernie i mobilizuje do następnych razów. Przepis znaleziony u Doroty. Z przepisu wychodzą dwa bochenki.

      Chleb pszenno-żytni na miodzie

      Składniki na zaczyn:
      2½ łyżeczki suchych drożdży
      1 łyżeczka cukru
      1/2 szklanki letniej wody

      Ponadto:
      1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego
      1/4 szklanki wody
      4 łyżki rozpuszczonego masła
      4 łyżki miodu (moim zdaniem wystarczą 2)
      2 łyżeczki soli
      2 szklanki mąki żytniej
      3 szklanki mąki chlebowej

      Opcjonalnie:
      ciasto można dowolnie modyfikować przez dodanie ziaren, otrębów, itp.


      Drożdże rozpuścić w 1/2 szklance wody, dodać łyżeczkę cukru, wymieszać.

      Do miski miksera wlać mleko, dodać wodę, masło, miód, sól i mąkę żytnią, wymieszać. Dodać drożdże rozpuszczone w wodzie, wymieszać, pozostawić na 15 minut. Dodać mąkę pszenną i mieszać, aż masa zacznie formować się w kulę (dodałam trochę więcej niż w przepisie, bo ciasto było zbyt klejące). Wyrabiać jeszcze przez 1,5 minuty mikserem lub 10 minut ręcznie. Przełożyć ciasto do naczynia wysmarowanego masłem, przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu prawie do podwojenia objętości (1-1,5 godziny). Wyjąć z miski, lekko wyrobić, uformować 2 podłużne bochenki i włożyć do foremek keksowych (u mnie foremka o wymiarach 11 x 21 cm) wysmarowanych masłem i wysypanych bułka tartą/kaszą manną. Przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu do napuszenia. Przed samym pieczeniem chleb spryskać wodą, można też spryskać wnętrze piekarnika (by uzyskać chrupiąca skórkę), można to powtórzyć 2-3 razy w trakcie pieczenia (nie jest to jednak konieczne).

      Piec w temperaturze 190ºC przez 25-35 minut, aż chlebki będą dobrze zarumienione (piekłam prawie godzinę).

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Chleb pszenno-żytni na miodzie”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      piątek, 26 listopada 2010 18:38

Kalendarz

Kwiecień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny





Skrzynka pocztowa Napisz do mnie






Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne

myTaste.pl

Przepisy Na - katalog kulinarny

zobacz moją galerię na mniamspinka.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl

rondel



zBLOGowani.pl




banner przepis miesiaca




Darmowe fotoblogi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...