Malinowa czerwień

Wpisy otagowane „pierniczki”

  • czwartek, 24 grudnia 2015
    • Pierniczki z biało-niebieskim lukrem

      Bez pierniczków nie ma świąt... Te, które dzisiaj prezentuję są w barwach zimy, której jeszcze nie ma, przynajmniej w przyrodzie :)

      A wszystkim, którzy zaglądają na Czerwień i błękit życzę radosnych i pełnych ciepła świąt Bożego Narodzenia!

      Pierniczki z biało-niebieskim lukrem

      Pierniczki z biało-niebieskim lukrem

      Źródło

      Składniki:

      550 g mąki pszennej (+ odrobina więcej do podsypywania)
      300 g miodu
      100 g cukru pudru
      2 łyżki kakao (dla koloru)
      120 g masła
      1 jajko
      2 łyżeczki sody oczyszczonej
      40-60 g przyprawy do piernika 
      kakao (niekoniecznie, tylko dla koloru, tym razem dałam 2 łyżeczki)

      Miód i masło podgrzać w garnuszku, do rozpuszczenia się masła i miodu, przestudzić. Dodać pozostałe składniki i wyrobić lub zmiksować. Jeśli ciasto będzie zbyt miękkie, schłodzić (będzie się lepiej wałkowało).

      Wałkować na stolnicy na grubość 2-3 mm lekko podsypując mąką (grubsze pierniczki są bardziej miękkie po upieczeniu). Wykrawać pierniczki o dowolnych kształtach i przekładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

      Piec około 8-10 minut w temperaturze 180ºC.

      Lukrować lub dekorować czekoladą po upieczeniu.

      Pierniczki po upieczeniu są twarde, później zmiękną (należy je przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku). Bardzo długo i dobrze się przechowują (nawet kilka miesięcy).

      Co zrobić, by pierniczki zmiękły?

      Pierniczki po upieczeniu są zazwyczaj mocno twarde (powoduje to dodatek miodu). By zmiękły potrzebują pochłonąć odpowiednią dawkę wilgoci np. z powietrza lub owoców. Wtedy będą rozpływały się w ustach! Ułóż pierniczki (jeszcze przed lukrowaniem) na kratce i przenieś do pomieszczenia o wysokiej wilgotności, uchyl okno podczas deszczu), schowaj pierniczki do szczelnej puszki z kawałkami obranych jabłek. Jabłka wymieniaj co parę dni, by nie zaczęły pleśnieć. Pierniczki będą chłonęły wilgoć z owoców.

       

       Świąteczne słodkości! 2015  banner przepis miesiaca

      Pierniczki z biało-niebieskim lukrem

      Pierniczki z biało-niebieskim lukrem

       

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (8) Pokaż komentarze do wpisu „Pierniczki z biało-niebieskim lukrem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      czwartek, 24 grudnia 2015 10:13
  • środa, 24 grudnia 2014
  • niedziela, 22 grudnia 2013
    • Kolorowe pierniczki na choinkę

      Ciasto na choinki piernikowe bardzo przypadło mi do gustu, dlatego właśnie z niego wykonałam pierniczki na choinkę. Oryginalny przepis z najdziecie na Moich wypiekach.

      Kolorowe pierniczki na choinkę

      Kolorowe pierniczki na choinkę

      Składniki:

      230 g masła
      3/4 szklanki cukru pudru
      1 szklanka miodu
      1 duże jajko
      5 szklanek mąki pszennej (odjąć 2-4 łyżki dodając w to miejsce kakao*)
      1 łyżeczka sody oczyszczonej
      2 łyżki domowej przyprawy korzennej (dałam 3)
      szczypta soli

      Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

      Do naczynia przesiać mąkę, kakao*, sodę, przyprawę korzenną, sól, wymieszać i odłożyć.

      W misie miksera utrzeć masło z cukrem pudrem, na jasną i puszystą masę. Dodać miód i zmiksować (jeśli miód jest w postaci stałej, najpierw podgrzać, przestudzić). Dodać jajko i zmiksować, do połączenia. Dodać przesiane suche składniki, zmiksować lub wyrobić do otrzymania gładkiej, elastycznej masy.

      Z otrzymanej masy uformować kulę, lekko spłaszczyć, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 2-4 godziny lub całą noc.

      Po schłodzeniu odrywać część masy piernikowej i wałkować na grubość około 3-4 mm, podsypując delikatnie mąką. Wykrawać za pomocą foremek pierniczki. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Za pomocą słomki do napojów zrobić w ciastkach dziurki.

      Piec w temperaturze 200ºC przez około 8 minut. Wyjąć, wystudzić na kratce.

      Lukier:

      2 białka
      2 szklanki cukru pudru
      sok z cytryny
      barwniki spożywcze

      Białka roztrzepać mikserem z cukrem pudrem, by tworzyło gęstą masę. Lukier można zabarwić przy pomocy barwników spożywczych. Konsystencję można regulować , dodając cukier puder lub sok z cytryny. Masę podzielić na tyle porcji, ile kolorów chcemy uzyskać. Udekorować pierniczki lukrem za pomocą patyczków do szaszłyków. Kiedy wyschną można przepleść przez otwory wstążki, związać i powiesić na choince. Dzięki pierniczkom zapach w domu będzie bardzo świąteczny...

      * niekoniecznie - tylko dla ciemniejszego koloru pierniczków

      Kolorowe pierniczki na choinkę

      Kolorowe pierniczki na choinkę

          Festiwal

           

  • środa, 18 grudnia 2013
    • Choinki z piernika z lukrem mlecznym

      Kusiły, kusiły i postawiły na swoim! Piernikowe choinki z przepisu Doroty Świątkowskiej. Nie są identyczne wizualnie, ale proporcje składników ciasta zachowałam, bo jest świetne. Na pewno jeszcze skorzystam. Zamiast lukru królewskiego, zrobiłam swój lukier mleczny, jak do ciasteczek gryczanych.

      Choinki sfotografowane. Teraz nie pozostaje mi nic innego jak dać je komuś w prezencie. Myślę, że to dobry pomysł, by w kilku zaprzyjaźnionych pokojach biura zostawić swój świąteczny znak rozpoznawczy :)

      Choinki z piernika

      Choinki z piernika

      Składniki na około 14 choinek:

      230 g masła
      3/4 szklanki cukru pudru
      1 szklanka miodu
      1 duże jajko
      5 szklanek mąki pszennej (odjąć 2-4 łyżki dodając w to miejsce kakao*)
      1 łyżeczka sody oczyszczonej
      2 łyżki przyprawy korzennej, np. domowej z tego przepisu
      szczypta soli

      Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

      Do naczynia przesiać mąkę, kakao*, sodę, przyprawę korzenną, sól, wymieszać i odłożyć.

      W misie miksera utrzeć masło z cukrem pudrem, na jasną i puszystą masę. Dodać miód i zmiksować (jeśli miód jest w postaci stałej, najpierw podgrzać, przestudzić). Dodać jajko i zmiksować, do połączenia. Dodać przesiane suche składniki, zmiksować lub wyrobić do otrzymania gładkiej, elastycznej masy.

      Z otrzymanej masy uformować kulę, lekko spłaszczyć, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 2-4 godziny lub całą noc.

      Po schłodzeniu odrywać część masy piernikowej i wałkować na grubość około 3-4 mm, podsypując delikatnie mąką. Wykrawać różnej wielkości gwiazdki, kwiatki lub okrągłe kształty.

      Piec w temperaturze 200oC przez około 8 minut, najmniejsze kształty około 4-5 minut (w zależności od wielkości foremek). Wyjąć, wystudzić na kratce.

      Choinki z piernika

      Choinki z piernika

      Lukier mleczny:

      1/2 szklanki słodkiej śmietanki
      3 łyżki mleka w proszku
      cukier puder

      oraz cukrowe kuleczki, gwiazdki, cukier puder jako imitacja śniegu

      Do śmietanki dodać mleko w proszku i utrzeć. Dodać tyle cukru pudru, by powstała lekko gęsta masa. W razie konieczności dodać śmietanki lub cukru pudru, regulując konsystencję lukru.

      Formować choinki: na każdy upieczony pierniczek, od największego zaczynając kłaść łyżkę lukru mlecznego, rozprowadzając po powierzchni piernika i przykrywając kolejnym. Z ostatniego, najmniejszego pierniczka można zrobić gwiazdę umieszczając ją na szczycie każdej choinki (ja zrezygnowałam z tej dekoracji). Na choinkach można podoklejać cukrowe kuleczki jako bąbki. Odstawić do całkowitego wyschnięcia lukru. Zapakować na prezenty :-).

      * niekoniecznie - tylko dla ciemniejszego koloru pierniczków

      Choinki z piernika

      Choinki z piernika

          Festiwal  

  • poniedziałek, 16 grudnia 2013
  • środa, 19 grudnia 2012
  • piątek, 23 grudnia 2011
    • Pierniczki na choinkę z kolorowym lusterkiem

      Moi mili czytelnicy!

      Życzę Wam cudownych, niezapomnianych Świąt Bożego Narodzenia. W natłoku przygotowań świątecznych dzielę się z Wami kolorowymi pierniczkami, które jutro powiesimy na naszej choince. Jak długo będą ją zdobić, zadecydują moje dwie pociechy.

      Niech magia świąt zamieszka w Waszych sercach... Wszystkiego co najlepsze dla Was i Waszych bliskich...


      Pierniczki na choinkę

      ierniczki na choinkę

      ierniczki na choinkę

       

      Składniki:

      450 g mąki, 50 g kakao, 1/3 szklanki cukru pudru, 1/2 szklanki miodu gryczanego, 1 łyżeczka sody, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżki dobrej przyprawy do piernika, 1 duże jajko, 125 g masła

      Wykonanie:

      Wszystkie składniki wymieszać i zagnieść ciasto. Rozwałkować, delikatnie podsypując mąką,  na grubość około 3 mm, wycinać pierniczki za pomocą foremek.

      Witrażyki: w pierniczku wyciąć otworek małą foremką do ciastek (ostatecznie można nożem, końcówką butelki), posiekać landrynki lub lizaki nożem, napakować do otworków (z górką). Przy pomocy słomki do napojów wyciąć otworek na wstążkę lub nitkę. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (sprawdziłam, witrażyki gdy są już prawie zimne dobrze się od niego odklejają).

      Piec około 10 minut w temperaturze 180ºC.

      Po wyjęciu z piekarnika pierniczki są miękkie, później twardnieją, by znów zrobić się miękkie, chłonąc wilgoć z powietrza. Przechowywać w szczelnym pojemniku lub powiesić na choince.

      Pierniczki można jeszcze ozdobić lukrem białkowym:

      Jedno białko roztrzepać dobrze widelcem z taką ilością cukru pudru, by tworzyło gęstą, nierozlewającą się masę. Lukier najlepiej nakładać i ozdabiać pierniczki drewnianą wykałaczką.

      

  • piątek, 16 grudnia 2011
  • niedziela, 11 grudnia 2011
    • Piernikowanie i dekorowanie

      Święta tuż, tuż... W końcu i ja poczułam ich zapach. A to za sprawą pierniczków, które upiekłam w sobotni wieczór. Wybrałam nowy przepis Doroty Świątkowskiej. To najsmaczniejsze pierniki jakie kiedykolwiek upiekłam. Czekoladowe, z aromatem pomarańczy i korzennych przypraw... Cudowne... A dziś... przez prawie trzy godziny zdobiłam je lukrem białkowym. To "chwila" relaksu po pracowitym tygodniu. Zdobienie pierników bardzo uspokaja, bo wymaga precyzji. Przepis na pierniczki i lukier białkowy znajdziecie pod tym adresem

      Tak się złożyło, że pierniczki dodaję do akcji MajankiFlowerka oraz Anahitki.

       

      Pierniczki czekoladowe

       

      Składniki na kilka blaszek pierniczków:

      3 i 1/3 szklanki mąki pszennej

      1/2 szklanki kakao

      3/4 szklanki cukru pudru

      3/4 łyżeczki sody oczyszczonej

      2,5 łyżki przyprawy korzennej do piernika (najlepiej domowej)

      szczypta soli

      skórka otarta z 1 pomarańczy

      180 g masła 

      1 jajko

      3/4 szklanki melasy (ewentualnie golden syrupu lub płynnego miodu)

      55 g gorzkiej czekolady, połamanej.

      Mąkę pszenną, kakao, cukier puder, sodę, przyprawę korzenną i sól - wymieszać i przesiać.W garnuszku umieścić masło, melasę, czekoladę. Podgrzewać, mieszając, do rozpuszczenia i połączenia składników. Odłożyć do przestudzenia, choć mieszanka może pozostać lekko ciepła. Do suchych, przesianych składników wbić jajko, dodać rozpuszczoną, lekko ciepłą mieszankę, skórkę z pomarańczy i zmiksować. Powstałą masę (może być na tym etapie klejąca) przełożyć do naczynia, zawinąć szczelnie folią spożywczą i odłożyć do lodówki na 1 - 2 godziny (lub dłużej). Pobyt w lodówce powinien sprawić że masa stężeje i nie będzie się kleiła. Po schłodzeniu ciasto partiami wyjmować z lodówki i wałkować na grubość około 3 mm lub grubsze. Wykrawać dowolne kształty (u mnie były to serca). Piec w temperaturze 180ºC przez 10-12 minut (grubsze odrobinę dłużej). Wystudzić na kratce. Wystudzone pierniczki udekorować.


      Pierniczki czekoladowe

       

      Lukier do ozdoby:

      1 białko

      1 szklanka cukru pudru

      Białko utrzeć z cukrem pudrem np. drewnianą pałką lub łyżką. Nie powinno być najmniejszych grudek w lukrze. Prawdopodobnie trzeba będzie dodać więcej cukru pudru (kilka łyżek - do pół szklanki) co zależy od rozmiarów jajka. Lukier powinien być bardzo gęsty. Gęsty na tyle, że będzie się dało z niego zrobić wzorek. Można zrobić próbę: wziąć na patyczek do szaszłyków małą ilość lukru i zrobić wzorek - nie powinien się rozlewać. Z papieru do pieczenia wykonać rożek, odciąć końcówkę (powinna być bardzo mała). Niektórzy używają do tego strzykawek, rękawów cukierniczych, woreczków z odciętym rogiem. Ja użyłam wykałaczki. Dekorować pierniczki. Lukier zastyga niemal od razu.

      Lukier można zabarwiać barwnikami spożywczymi - wtedy trzeba dodać więcej cukru pudru, bo lukier się rozwodni. Niewykorzystany, dobrze się przechowuje przez noc w temperaturze pokojowej, ale koniecznie w woreczku. Jeśli zastygnie zbyt mocno, wystarczy dodać odrobinę wody.

      Można zrobić również lukier z cukru pudru i wody, jednak ten z białka jest trwalszy i lepiej się przechowuje.


      Pierniczki czekoladowe

      

  • środa, 29 grudnia 2010
    • Co się odwlecze to... Lebkuchen poświątecznie

      No i nie wytrzymałam, musiałam je upiec. Powód był oczywisty. Mikołaj, mój starszy syn, był rozczarowany, że kilka pierniczków, których dzieciaki nie zdążyły zjeść zostawiliśmy na babcinym świątecznym stole i nie zabraliśmy z powrotem do domu. Ostatni kawałek tortu bezowego z nutellą, który tak mu smakował również... Z choinki korzennych ciastek na razie nie wolno zdejmować, jest zakaz. Mają jeszcze przez jakiś czas zdobić i cudownie pachnieć... I dlatego są Lebkuchen...

      W celu ich upieczenia skorzystałam z przepisu Doroty. Lukier zrobiłam inny niż w oryginale, dodając do cukru pudru sok z cytryny. I świetnie ta orzeźwiająca nutka tutaj pasuje...

      Lebkuchen

      Składniki na 30 sztuk:

      250 g mąki pszennej
      85 g zmielonych migdałów (na mąkę)
      3 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika (najlepiej domowej)
      1 łyżeczka zmielonego cynamonu
      1 łyżeczka proszku do pieczenia
      1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
      200 ml płynnego miodu
      85 g masła
      pół szklanki drobno posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej i cytrynowej*

      Wykonanie:

      Suche składniki: mąkę, migdały, proszek, sodę, przyprawy wymieszać w misce.

      W garnuszku z grubym dnem umieścić masło i miód, podgrzewać, mieszając, do roztopienia masła. Zdjąć z palnika i lekko przestudzić (mieszanka ma jednak być ciepła).

      Do suchych składników wlać ciepłą masę maślano-miodową, dodać kandyzowane owoce i wymieszać (można mikserem), by nie było grudek. Ciasto powinno wyjść lepiące (nie dosypywać mąki). Przykryć ściereczką i odstawić do ostudzenia (zgęstnieje).

      Po tym czasie z ciasta robić kulki wielkości niedużego orzecha włoskiego (powinno Wam wyjść około 30 sztuk). Układać na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia w dużych odległościach od siebie (bardzo rosną). Każdą kulkę spłaszczyć trochę łyżką (ponieważ ciasto bardzo się klei najlepiej maczać ręce w wodzie i wtedy formować kulki, również łyżka, którą je spłaszczamy powinna być wilgotna).

      Piec w temperaturze 180ºC przez 15 minut (nie dłużej, bo będą zbyt kruche). Lebkuchen wyciagnięte prosto z piekarnika będą bardzo miękkie, należy poczekać 2 minuty, potem przenieść je na kratkę do wystudzenia. Później ich wierzch kruszeje, by zmięknąć znów na drugi dzień, po pokryciu lukrem.

      Składniki na lukier:

      1/2 szklanki cukru pudru
      sok z połówki cytryny
      Cukier puder wsypać do miseczki. Wycisnąć sok z cytryny, mieszając i rozcierając grzbietem łyżki. Gdy lukier będzie lejący, polać niedbale pierniki.
      Kolejnego dnia lebkuchen można układać do świątecznych pudełek, są mięciutkie i gotowe do degustacji.

      * jeśli nie posiadacie kandyzowanej skórki cytrynowej warto dodać skórkę otartą z dwóch cytryn

      Lebkuchen

  • niedziela, 19 grudnia 2010
    • Pierniczki kardamonowe

      W tygodniu przedświątecznym chcę obdarować kilka osób ozdobami z piernikowego ciasta. Dlatego upiekłam kolejną porcję tych aromatycznych ciastek. Dwie przechowuję przed łasuchami dla ozdoby, dwie zaś do schrupania w Wigilijny Wieczór. Kilka pierniczków z wczorajszej porcji  zawiśnie także na naszej choince, większość jednak będzie pachnieć na choinkach naszych znajomych. Pierniczki dodaję oczywiście do akcji Cudawianki.

      Pierniczki kardamonowe

      Przepis na kardamonowe pierniczki znalazłam u Komarki. Ciasto jest świetne, plastyczne, nie klei się do rąk, jest jak plastelina. Pierniczki wyszły kruche, i co ważne, na drugi dzień tak samo świeże i miękkie. To najlepsze korzenne ciasteczka, jakie do tej pory upiekłam. Zrobiłam z połowy porcji i zrezygnowałam z niektórych przypraw na rzecz gotowej przyprawy do piernika. Ponadto, uprościłam nieco sposób przygotowania ciasta. Przepis podaję z moimi modyfikacjami, oryginalny znajdziecie na blogu Every Cake You Bake.

      Pierniczki kardamonowe:

      2,5 szkl. mąki
      100 g miękkiego masła
      1 jajko w temperaturze pokojowej
      1/4 szkl. cukru brązowego
      1/4 szkl. cukru kryształu (dałam puder)
      1/4 szkl. miodu
      12 łyżki tłustej śmietany
      1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
      1/2 łyżeczki soli
      1 łyżka zmielonego kardamonu
      3 łyżeczki przyprawy do piernika
      1 łyżeczka cynamonu

      1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
      1 łyżka kakao

      Lukier:

      1 białko
      1 szklanka cukru pudru

      W dużej misce wymieszać mąkę, cukry, sodę oczyszczoną, sól, kardamon, cynamon, przyprawę do piernika i kakao. Wlać płynny miód, ekstrakt, śmietanę, roztrzepane jajko i posiekane miękkie masło. Zagnieść ciasto, dokładnie łącząc wszystkie składniki.
      Ciasto podzielić na dwie
      części i uformować kule. Owinąć folią plastikową i zostawić na minimum 1/2 godziny w lodówce.

      Następnie rozwałkować każdą kulę na placek grubości około 3 mm (najlepiej robić to wkładając ciasto pomiędzy dwa arkusze pergaminu lub folii plastikowej). Foremkami lub ręcznie wyciąć ulubione kształty pierniczków i przełożyć je na blachę wyłożoną pergaminem. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni i piec każdą porcję ciasteczek około 10 minut.
      Wystudzone pierniczki polukrować, a kiedy wyschną, przełożyć do puszek lub zamykanych szczelnie pudełek.

      Lukier robię ubijając lekko białko i ucierając z cukrem pudrem do uzyskania pożądanej konsystencji. Lukier powinien być bardzo gęsty (najlepiej zrobić próbę na przykład na brzegu deski).  Do zdobienia używam rękawa cukierniczego z najcieńszym otworem.

      Pierniczki kardamonowe

      Pierniczki kardamonowe

      Pierniczki kardamonowe

      Pierniczki kardamonowe


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Pierniczki kardamonowe”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      niedziela, 19 grudnia 2010 17:41
  • czwartek, 25 listopada 2010
    • Migdałowe pierniczki

      Migdały bardzo często możecie znaleźć w moich wypiekach. I kiedy zobaczyłam u Doroty przepis na pierniczki migdałowe, wiedziałam że im nie odpuszczę. Na razie są jeszcze twarde, ale mają trochę czasu do Świąt, by zmięknąć...

      Migdałowe pierniczki

      Składniki:

      300 g mąki żytniej (może być razowa)
      200 g zmielonych migdałów
      1 jajko
      100 g brązowego cukru
      3/4 szklanki miodu
      1,5 łyżki przyprawy korzennej do piernika
      1 łyżeczka sody oczyszczonej
      2 łyżki melasy (zastąpiłam kakao)
      50 g masła
      2 łyżki likieru migdałowego
      pół szklanki posiekanych drobno migdałów (obranych wcześniej ze skórki)
      120 g całych, obranych migdałów (do dekoracji)

      Ponadto:
      1 jajko roztrzepane z 2 łyżkami mleka do posmarowania pierniczków przed pieczeniem

      Migdałowe pierniczki

      W niedużym garnuszku umieścić: cukier, miód, melasę, masło. Podgrzewać, aż do całkowitego rozpuszczenia się cukru, przestudzić.

      Do dużej miski wsypać mąkę żytnią, zmielone i posiekane drobno migdały, jajko, przyprawę korzenną do piernika, sodę oczyszczoną. Wymieszać, wlać przestudzoną masę miodową, dodać likier. Wyrobić ciasto (może się lekko kleić).

      Podsypując ciasto mąką (tylko tyle, by się nie kleiło), rozwałkować na grubość około 5 mm. Wykrawać dowolne kształty pierniczków (np. koła o średnicy 5 cm). Układać na blaszce, pozostawiając nieduże odstępy między pierniczkami. Na wierzch każdego pierniczka wcisnąć migdałka. Przed pieczeniem po wierzchu posmarować jajkiem rozmąconym z mlekiem. Piec w temp. 190ºC przez około 8-10 minut. Studzić na kratce.

      Migdałowe pierniczki

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Migdałowe pierniczki”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      czwartek, 25 listopada 2010 19:28
  • wtorek, 23 listopada 2010
    • Pierniczki z landrynkową szybą

      Przepis na ciasto pierniczkowe jest taki sam jak poprzedni (Moje Wypieki). Wykrawałam jednak grubsze ciastka, dodałam nieco więcej kakao i posmarowałam pierniki przed pieczeniem rozkłóconym jajkiem. Zabawa z landrynkami okazała się prostsza niż myślałam. Witraże to niezwykle oryginale ozdabianie korzennych ciasteczek. Nie mogę się doczekać, kiedy zawisną na choince...

      Pierniczki z landrynkową szybą

      Pierniczki z landrynkową szybą

      Składniki:

      1/4 szklanki miodu
      5 łyżek miękkiego masła
      1/2 szklanki brązowego cukru (lepiej zastąpić cukrem pudrem)
      1 jajko
      2 i 1/4 szklanki mąki
      1 łyżeczka sody
      3 łyżeczki przyprawy do piernika (dałam więcej)
      opcjonalnie: 1 łyżeczka kakao (dałam znacznie więcej)

      oraz kilkanaście landrynek, małych lizaków, cukierków owocowych bez nadzienia

      Pierniczki z landrynkową szybą

      Pierniczki z landrynkową szybą

      Pierniczki z landrynkową szybą

      Wykonanie:

      Wszystkie składniki wymieszać i zagnieść ciasto. Rozwałkować, delikatnie podsypując mąką,  na grubość około 3 mm (zrobiłam nieco grubsze), wycinać pierniczki.

      Układać na blaszce wyłożonej folią aluminiową (sprawdziłam, witrażyki gdy są już prawie zimne dobrze się od niej odklejają).

      Witrażyki: w pierniczku wyciąć otworek (ostatecznie można małym nożem, końcówką butelki), pokruszyć landrynki (wałkiem, w woreczku), napakować do otworków (z górką). Przy pomocy słomki do napojów lub wykałaczki można wyciąć otworek na wstążkę.

      Piec około 10 minut w temperaturze 180ºC. Uważać, by nie piec za długo, bo będą miały posmak goryczy.

      By pierniczki ładnie się błyszczały i miały ciemną skórkę, można przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem.

      Po upieczeniu są mięciutkie, później twardnieją, by znów zrobić się miękkie chłonąc wilgoć z powietrza. Przechowywać w szczelnym pojemniku (długo się przechowują).

      Pierniczki z landrynkową szybą

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Pierniczki z landrynkową szybą”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      wtorek, 23 listopada 2010 21:44
  • poniedziałek, 22 listopada 2010
    • Pierniczki z pastelowym lukrem

      Piernikowanie czas zacząć... Przyznam się, że upiekłam już trzy rodzaje korzennych gwiazdek, choinek, kwiatków, dzwonków, serduszek. Oto pierwsza tura.

      Dekoracja kolorowym lukrem zajęła mi pół niedzieli. Wciągnęłam się bez reszty, choć nie mam cierpliwości do takich precyzyjnych zabaw. Lubier zrobiłam na bazie białka i podzieliłam na trzy części. Jedna pozostała biała, do drugiej wlałam koncentrat buraczany, do trzeciej wsypałam łyżeczkę kurkumy. Przepis na ciasto wzięłam od Doroty. Jest jak zwykle niezawodna. Pierniczki są już miękkie... i bezpieczne (schowane przed Julkiem, Mikołajem i moim mężem :) ) Czekają w pudełku na Boże Narodzenie...

      Pierniczki z pastelowym lukrem

      Składniki:
      1/4 szklanki miodu
      5 łyżek miękkiego masła
      1/2 szklanki brązowego cukru (Dorota radzi zastąpić cukrem pudrem, ja dałam Dark Muscovado)
      1 jajko
      2 i 1/4 szklanki mąki
      1 łyżeczka sody
      3 łyżeczki przyprawy do piernika
      opcjonalnie: 1 łyżeczka kakao (dałam więcej, bo pierniczki jaśnieją po upieczeniu)

      Pierniczki z pastelowym lukrem

      Pierniczki z pastelowym lukrem

      Pierniczki z pastelowym lukrem

      Pierniczki z pastelowym lukrem

      Wszystkie składniki wymieszać i zagnieść ciasto. Rozwałkować, delikatnie podsypując mąką na grubość około 3 mm, wycinać pierniczki.

      Układać na blaszce wyłożonej papierem i piec około 10 minut w temperaturze 180ºC. Uważać, by nie piec za długo, bo będą miały posmak goryczy. Po upieczeniu wystudzić i ozdobić.

      Lukier: jedno białko roztrzepane mikserem (lub trzepaczką) z taką ilością cukru pudru (dość dużo), by tworzyło gęstą, nierozlewającą się masę. Lukier można zabarwić przy pomocy barwników spożywczych lub naturalnie: kolor czerwony - koncentrat barszczu, niebieski - jagody, pomarańczowy - sok z marchewki, zółty - kurkuma, itp.

      By pierniczki ładnie się błyszczały i miały ciemną skórkę, można przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem.

      Po upieczeniu są mięciutkie, później twardnieją, by znów zrobić się miękkie chłonąc wilgoć z powietrza. Przechowywać w szczelnym pojemniku (długo się przechowują).

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (11) Pokaż komentarze do wpisu „Pierniczki z pastelowym lukrem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 22 listopada 2010 19:21
  • środa, 23 grudnia 2009
    • Sernik piernikowy z niesfornymi piernikami

      Sernik piernikowy z pierniczkami


      Zachciało mi się sernika piernikowego i koniecznie z pierniczkami w środku. Pierniczki jednak nie chciały pozostać w środku masy i wypłynęły na wierzch. Nie będę wnikać w prawa fizyki i dociekać dlaczego mój sernik jest inny od pozostałych. Masa była rzadka, więc pewno dlatego. Zafundowałam piernikom Karaiby zamiast sauny, a sama zabrałam się jeszcze do przygotowywania tortu na Boże Narodzenie, ale przez cały czas zastanawiałam się, czy sernik będzie jadalny. Efekt wizualny jest nietypowy, ale na szczęście smak pełen pozytywnych, niespodzianek... miodowo-rumowy. Dziękuję Dorotus76 za przepis, z którego skorzystałam nieco go modyfikując.

      Sernik piernikowy

      Spód zrobiłam swój: 1 szklanka mąki pszennej, 1/2 szklanki mąki żytniej żurkowej, 4 łyżki ciemnego brązowego cukru, 1 łyżka przyprawy do piernika, ok. 100 g stopionego masła, 1 małe jajko, 1/2 szklanki drobno posiekanych orzechów włoskich.

      Wszystkie składniki wymieszać i wyrobić ciasto. Wylepić nim dno tortownicy. Moja jest duża, 27 cm, ale to przecież wypiek świąteczny, dla dużej rodziny.

      Masa serowa: 1 kg sera President, 100 g masła, 1 szklanka płynnego miodu, 3/4 szklanki ciemnego brązowego cukru, 5 jajek, 2 łyżki mąki pszennej, aromat rumowy do smaku, ok. 500 g piernikw w czekoladzie (dałam śliwkowe).

      Składniki masy zmiksować. Wylać na ciasto połowę masy, ułożyć pierniki i wylać resztę masy. Próbować zatrzymać pierniki w środku, ale jeśli i tak wypłyną, to nie przejmować się i włożyć sernik do piekarnika do upieczenia. Temperatura: 180oC. Czas - u mnie 1,5 godziny.

      Sernik piernikowy


      Sernik piernikowy z pierniczkami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 23 grudnia 2009 15:06
  • niedziela, 20 grudnia 2009
  • piątek, 06 listopada 2009
    • Kruchy tort śliwkowy

      Sezon na śliwki już minął. Pozostają już tylko owoce w słoikach lub mrożone. Niedawno przygotowałam ciasto na kruchym spodzie z dodatkiem mielonych migdałów, musem śliwkowym i masą serowo-maślaną. Świetnie by też pasował jako wigilijny deser po uroczystej kolacji.

      Kruchy tort śliwkowy

      Ciasto:

      2/3 kostki margaryny, 1 jajko, 1 łyżka śmietany, 2 szklanki mąki, 1/2 szklanki mielonych migdałów, 3/4 szklanki drobnego cukru lub cukru pudru, cukier migdałowy (16g) lub kilka kropel olejku migdałowego.

      Mus śliwkowy:

      1/2 kg śliwek, 2 budynie waniliowe z cukrem, 1 szklanka wody do gotowania śliwek, szczypta przyprawy do piernika, ewentualnie cukier do osłodzenia musu.

      Masa:

      500 g serka śmietankowego o smaku waniliowym (kupuję Milkland w Tesco, bo jest gęsty), 200 g dobrego masła, cukier puder do smaku.

      Do dekoracji:

      2 opakowania pierników z nadzieniem śliwkowym w polewie czekoladowej, kruche czekoladowe ciasteczka (np. Lu)

      Składniki ciasta szybko zagnieść i włożyć do lodówki na 1 godzinę. W tym czasie przygotować mus. Umyte, przekrojone na pół i wypestkowane śliwki rozgotować z wodą. Budynie rozpuścić w pół szklanki wody, wlać powoli do rozgotowanych śliwek i zagotować. Doprawić przyprawą korzenną i cukrem, nieco przestudzić.

      Ciastem wylepić dno i boki tortownicy. Upiec (do lekkiego zbrązowienia w temp. 180-200oC). Ciepły mus rozprowadzić na przestudzonym cieście. Miękkie masło utrzeć z serkiem. Wyłożyć na mus śiwkowy, wyrównać. Na brzegach ciasta poukładać ciasno pierniki, środek posypać pokruszonymi ciasteczkami. Schłodzić.

      Kruchy tort śliwkowy

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      piątek, 06 listopada 2009 08:07

Kalendarz

Wrzesień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny





Skrzynka pocztowa Napisz do mnie






Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne

myTaste.pl

Przepisy Na - katalog kulinarny

zobacz moją galerię na mniamspinka.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl

rondel



zBLOGowani.pl




banner przepis miesiaca




Darmowe fotoblogi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...