Malinowa czerwień

Wpisy otagowane „ciasteczka”

  • czwartek, 15 stycznia 2015
  • piątek, 06 grudnia 2013
  • środa, 30 maja 2012
  • wtorek, 10 stycznia 2012
  • poniedziałek, 14 marca 2011
  • piątek, 19 listopada 2010
    • Maślane ciastka z posypką

      Przepis na ciasteczka znalazłam u Anytsujx. Najbardziej spodobała mi się w nich posypka. Ciasteczka, a właściwie ciacha (wyszły grube) bardzo nam smakują, długo zachowują świeżość. Następnym razem zrobię jednak o wiele cieńsze niż podane jest w przepisie, żeby były jeszcze bardziej kruche.

      Maślane ciastka z posypką

      Składniki:
      400 g mąki pszennej
      150 g cukru pudru (dałam 110 g)
      175 g miękkiego masła
      2 duże jajka
      1 łyżeczka proszku do pieczenia
      ¼ łyżeczki soli
      5 ml ekstraktu z wanilii

      Posypka migdałowo-waniliowa:
      mała garstka zmielonych migdałów na tzw. mączkę
      2-3 łyżki cukru pudru
      1 łyżka cukru waniliowego domowej roboty lub 1 łyżeczka kupnego cukru waniliowego zmielona razem z migdałami

      Wszystko ze sobą razem wymieszać.

      Wykonanie:

      Przesiać mąkę i wymieszać z solą i proszkiem do pieczenia.

      Masło i cukier utrzeć mikserem, ale krótko do połączenia się tylko składników. Jajka osobno wymieszać widelcem z ekstraktem waniliowym. Dodawać po trochę do masła, połączyć mikserem. Następnie wsypywać małymi porcjami mąkę, połowę dało się utrzeć mikserem, resztę należy wyrobić ręcznie.

      Zawinąć w folię aluminiową i wstawić do lodówki na ok. ½ godziny.

      Wałkować na grubość ok. 1 cm (według mnie 1/2 cm to max.), wycinać dowolne wzorki.

      Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok. 10 minut w 180 st.C.

      Jeszcze ciepłe ciasteczką posypać migdałowo-waniliową posypką.

      Maślane ciastka z posypką

      Maślane ciastka z posypką

  • wtorek, 15 grudnia 2009
    • Sernik z domowym likierem kawowym

      Sernik z domowym likierem kawowym

      Ostatnią szklankę likieru kawowego wykorzystałam do sernika. Przepisy miałam dwa. Pierwszy ze strony Moje Wypieki, drugi z blogu Kuchnia Ireny i Andrzeja. Skorzystałam z obydwu, zmieniając nieco według własnego uznania.

      Przy okazji odkryłam, że zamiast kroić czekoladę na kawałki można pokruszyć czekoladowego Mikołaja. Prosto, szybko i wygodnie. Figurka czekoladowa musi być jednak dobrej jakości, czyli znanej firmy. Moja miała 60 g.

      Sernik wyszedł mokry, choć nie piekłam go w kąpieli wodnej i z wierzchu był przyrumieniony. Smak kawy średnio wyczuwalny, choć dosypałam jeszcze łyżeczkę kawy rozpuszczalnej do masy. Myślę, że sernik zawdzięcza swój smak przede wszystkim alkoholowi.

      Jednym kawałkiem zasłodziłam się na cały dzień. A kawę tego dnia piłam już bez cukru. Polecam, choć chyba wolę sernik z likierem amaretto...

      Spód: 250 g ciasteczek digestive w czekoladzie (moje były w mlecznej, więc dodałam łyżeczkę kakao), 100 g stopionego masła.

      Tortownicę i jej boki szczelnie wyłożyłam folią aluminiową. Ciasteczka zmieliłam w malakserze, dodałam masło i kakao. Wylepiłam spód tortownicy o średnicy 27 cm, ale może być nieco mniejsza. Podpiekłam 6 minut w temp. 180oC. Schłodziłam.

      Masa serowa: 500 g sera śmietankowego President 8% tł., 250 g tłustego twarogu, 250 g Mascarpone, 1 szklanka cukru (można dać mniej), 3/4 szklanki domowego likieru kawowego z tego przepisu, 1-2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej rozpuszczonej w odrobinie wrzątku, 4 jajka, 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego, 60 g pokruszonego Mikołaja z czekolady

      Utarłam w malakserze twaróg, dodałam pozostałe sery, cukier i jajka, na końcu wlałam likier, kawę i ekstrakt. Wylałam masę na spód ciasteczkowy, wsypałam kawałki czekolady i delikatnie wymieszałam. Piełam aż 1,5 godziny w temp. 180oC. Górę można przykryć folią aluminiową. To zabezpieczenie przed zbytt szybkim brązowieniem wierzchu. Sernik jest z tych opadających. Można pokusić się o studzenie w piekarniku, ale mój i tak opadł.

      Wykończenie: 500 ml śmietanki min. 30%, 2 usztywniacze do śmietany, 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej i 4 łyżeczki cukru rozpuszczone w odrobinie wrzątku i ostudzone, pokuszona czekolada do dekoracji (u mnie dzwoneczek i posypka czekoladowa).

      Dobrze schłodzoną śmietankę ubić z usztywniaczami, wlać płyn kawowy i dobrze wymieszać lub zmiksować na małych obrotach. Wyłożyć na przestudzony sernik, udekorować pokruszoną czekoladą.

      Przed dekoracją sernik wyglądał tak:

      Sernik z domowym likierem kawowym

      Zaglądamy do środka:

      Sernik z domowym likierem kawowym

      Przedostatni kawałek:

      Sernik z domowym likierem kawowym

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      wtorek, 15 grudnia 2009 09:17

Kalendarz

Październik 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny





Skrzynka pocztowa Napisz do mnie






Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne

myTaste.pl

Przepisy Na - katalog kulinarny

zobacz moją galerię na mniamspinka.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl

rondel



zBLOGowani.pl




banner przepis miesiaca




Darmowe fotoblogi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...