Malinowa czerwień

Wpisy otagowane „brązowy cukier”

  • poniedziałek, 22 maja 2017
    • Złociste ciasto z ricottą i rabarbarem

      W końcu dorwałam rabarbar i upiekłam dziś ciasto. Poczęstowałam rodziców, którzy przyjechali obejrzeć występ nowo powstałego rzeszowskiego zespołu Sweet Voices. Śpiewa w nim mój syn Julian. Młody ma talent wokalny po dziadku i tak jak on śpiewa w dwóch zespołach. Zwłaszcza dziadek jest z tego dumny.

      A wracając do ciasta, to przerobiłam stary przepis na ciasto z twarożkiem i jabłkami. Zamiast jabłek dodałam rabarbar (zdecydowanie za mało) i twarożek śmietankowy zastąpiłam ricottą. Ciasto - niebo w gębie, po prostu rozpływa się w ustach. Gorąco polecam.

      Złociste ciasto z ricottą i rabarbarem

      Składniki:

      7 łodyg rabarbaru, obranych i pokrojonych w prostokąty
      2 duże jajka
      250 g ricotty
      3/4 szklanki cukru
      1/2 szklanki oleju
      1,5 szklanki mąki
      2 łyżeczki proszku do pieczenia
      skórka starta z wyszorowanej i sparzonej cytryny
      szczypta soli
      2 łyżki brązowego cukru (demerara)

      Rabarbar 2017 

      Złociste ciasto z ricottą i rabarbarem

      Cukier dokładnie zmiksować z olejem, jajkami, solą, skórką z cytryny i ricottą. Dodawać porcjami przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, miksując do połączenia się składników. Dodać rabarbar i wymieszać łyżką. Wyłożyć ciasto do tortownicy o średnicy 23-24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Posypać wierzch brązowym cukrem. Piec do "suchego patyczka" (ok. 1 godziny) w temperaturze 180oC.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (17) Pokaż komentarze do wpisu „Złociste ciasto z ricottą i rabarbarem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 22 maja 2017 22:03
  • czwartek, 26 listopada 2015
  • poniedziałek, 19 października 2015
    • Szarlotka jaglana

      Od dawna marzyła mi się szarlotka jaglana, bo tę kaszę lubię jak żadną inną. Skorzystałam z przepisu Leny, choć zrezygnowałam z żurawiny i migdałów w moim przepisie, zachowując proporcje głównych składników. Szarlotka jest bardzo syta, dlatego z powodzeniem możemy ją traktować jak śniadanie, kolację, a nawet obiad!

      Szarlotka jaglana

      Składniki:

      2 szklanki kaszy jaglanej
      4 szklanki mleka
      1,4 kg słodkich jabłek,
      1/2 szklanki białego cukru
      2 łyżki brązowego cukru
      2 łyżki cynamonu

      W garnku zagotować mleko, gdy zacznie wrzeć wrzucić do niego kaszę, dobrze wymieszać, by pozbyć się ewentualnych grudek i przykryć pokrywką. Gotować na małym ogniu przez około 15 do 20 minut. Po tym czasie zawinąć przykryty garnek w ręcznik i włożyć pod kołdrę na pół godziny, bez dostępu powietrza. Tak robiła moja babcia i mama z ryżem :)

      Gdy kasza dochodzi, należy obrać jabłka i zetrzeć na tarce o dużych oczkach jabłka. Następnie wymieszać je z cynamonem i białym cukrem.

      Kolejnym krokiem jest wyłożenie spodu papierem do pieczenia lub wysmarowanie tortownicy masłem. Pierwszy sposób zapobiega wyciekaniu soku. Na spód wyłożyć 2/3 jej objętości kaszy jaglanej. Na kaszę kładziemy przygotowane wcześniej jabłka i zakrywamy pozostałą kaszą. Całość posypujemy brązowym cukrem cukru.

      Tak przygotowane ciasto zapiec na złoty kolor przez około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.

      Jesienne słodkości!

      Szarlotka jaglana

      Szarlotka jaglana


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Szarlotka jaglana”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 19 października 2015 15:05
  • środa, 14 października 2015
    • Drożdżowe ciasto karmelowe z malinami i kruszonką

      Niby zwykłe ciasto drożdżowe, a jednak oryginalne w smaku, bo z nutą karmelu. Upiekłam je z ostatnich tegorocznych malin, które przykryłam kruszonką. Bardzo polecam!

      Drożdżowe ciasto karmelowe z malinami i kruszonką

      Drożdżowe ciasto karmelowe z malinami i kruszonką

      Składniki:

      ok. 300 dag malin
      2/3 szklanki brązowego cukru
      ok. 4 szklanek mąki
      1/2 szklanki ciepłego mleka
      1 szklanka słodkiej śmietanki (użyłam 18%, ale może być 12%)

      4 dag drożdży, w temperaturze pokojowej
      50 g masła, stopionego, lekko ciepłego
      3 jajka, w temperaturze pokojowej
      szczypta soli

      Kruszonka: 3 łyżki mielonych migdałów, 5 łyżek mąki, 4 łyżki brązowego cukru, 4 łyżki stopionego masła

      Wszystkie składniki kruszonki połączyć ze sobą, wstawić do lodówki.

      Jajka i drożdże wyjąć wcześniej z lodówki, aby się ogrzały.
      Ciepłe mleko wymieszać z 2 łyżkami mąki, pokruszonymi drożdżami i 1 łyżeczką cukru. Przykryć ściereczką i odstawić na około 15 minut do wyrośnięcia.

      W tym czasie wsypać resztę cukru do rondelka z nieprzywieralnym dnem i mieszając, podgrzewać na małym ogniu do czasu, aż cukier się rozpuści i powstanie karmel. Zdjąć z ognia i ostrożnie wmieszać do karmelu słodką śmietankę. Mieszać trzepaczką tak długo, aż powstanie jednolita masa. Ostudzić, nie dopuszczając do zgęstnienia. Masa może pozostać ciepła.
      Jajka rozkłócić, dodać do przesianej mąki, wlać wyrośnięty rozczyn, karmelową masę, roztopione masło, wsypać sól, dokładnie wymieszać.

      Wyrabiać ciasto przez kilka minut, aby było jednolite i odchodziło od miski. Następnie przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia (na około 1-1 i 1/2 godziny, do podwojenia objętości).
      Ciasto rozciągając w dłoniach, wyłożyć na wyłożoną papierem do pieczenia bardzo dużą (jak największą) blachę. Rozłożyć umyte i odsączone maliny i odstawić do wyrośnięcia na około 1/2 do godziny (można wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 40 st.) Wyjąć na chwilę, na wierzchu palacami rozkruszyć kruszonkę i równomiernie pokryć maliny.
      Następnie wstawić placek do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piec przez około 40 minut. Ostudzić w formie.

      Jesienne słodkości!

      Drożdżowe ciasto karmelowe z malinami i kruszonką

      Drożdżowe ciasto karmelowe z malinami i kruszonką

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (12) Pokaż komentarze do wpisu „Drożdżowe ciasto karmelowe z malinami i kruszonką”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 14 października 2015 14:02
  • wtorek, 25 sierpnia 2015
    • Kakaowe babeczki z czekoladowym kremem i karmelowymi śliwkami

      Ostatnio zupełnie byłam na bakier z pieczeniem ciast i przygotowywaniem słodkości. Choć to najlepszy czas na słodkie smakołyki, bo owocowy sezon w pełni, a ja nie wyobrażam sobie ciast bez owoców. W końcu zebrałam się i tak powstał pomysł na babeczki. Ciasto kakaowe zawiera cukinię, dzięki czemu babeczki są wilgotne. Krem na bazie mascarpone i czekolady wprost rozpływa się w ustach. A śliwki, lekko kwaśne, zatopione w słodkim karmelu, to uwieńczenie całości.

      Kakaowe babeczki z czekoladowym kremem i karmelowymi śliwkami

      Kakaowe babeczki z czekoladowym kremem i karmelowymi śliwkami

      Ciasto:

      2 szklanki mąki pszennej
      2 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia
      1/2 szklanki gorzkiego kakao
      1 szklanka startej cukinii ze skórką
      1/2 szklanki oleju
      2 duże jajka
      1 szklanka mleka
      2/3 drobnego szklanki cukru
      szczypta soli

      Karmelowe śliwki:

      6 dużych śliwek, bez pestek, przekrojonych na pół
      2 łyżki cukru, najlepiej demerara
      łyżeczka masła
      łyżka wody

      Krem:

      250 g serka mascarpone
      1/2 szklanki mleka
      70 g gorzkiej czekolady
      3 łyżki cukru pudru

      Czekoladę połamać, włożyć do miseczki, wlać mleko i rozpuścić w kąpieli wodnej lub podgrzewając w kuchence mikrofalowej.  Ostudzić. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. W osobnych miskach wymieszać suche i mokre składniki wraz z cukinią. Mokre produkty najlepiej energicznie wymieszać trzepaczką. Do suchych wlać mokre i wymieszać łyżką.

      Ciasto przełożyć do papilotek lub silikonowych foremek do 2/3 wysokości. Piec ok. 30 minut. Najlepiej sprawdzić wykałaczką czy są upieczone. Babeczki ostudzić przed nałożeniem kremu.
      Na patelni rozpuścić masło, dodać cukier i wodę. Wymieszać aż cukier wchłonie cały płyn, podgrzewać na małym ogniu aż płyn nabierze koloru bursztynowego. Dodajemy śliwki, delikatnie mieszając, aby karmel pokrył śliwki, pilnując, by nie zmiękły za bardzo i zachowały skórkę na swoim miejscu. Zdjąć z palnika i ostudzić.
      Przygotować krem. Serek mascarpone utrzeć z rozpuszczoną czekoladą i cukrem pudrem, nałożyć na ostudzone babeczki, na wierzchu każdej ułożyć ostudzoną połówkę karmelowej śliwki.
      Uczta pod gołym niebem  Włoskie sery
      Kakaowe babeczki z czekoladowym kremem i karmelowymi śliwkami

      Kakaowe babeczki z czekoladowym kremem i karmelowymi śliwkami

      

  • niedziela, 16 czerwca 2013
  • sobota, 31 grudnia 2011
    • Sernik migdałowy z prażonymi migdałami

      Z nadzieją na lepszy rok życzę Wam wytrwałości, cudownych chwil, wspaniałych przeżyć i dużo zdrowia. Niech życie będzie tak słodkie i tak aromatyczne jak najsmaczniejsze ciasto... Ja pragnę by było takie jak ten sernik... Wszystkiego najlepszego dla wszystkich, którzy mnie odwiedzają...

       

      Sernik migdałowy z prażonymi migdałami
       

       

      Spód:

      150 g zimnego masła, około 250 g mąki pszennej (krupczatki) 2 żółtka, łyżka kwaśnej śmietany, ½ szklanki cukru pudru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

      Migdały w karmelu:

      300 g migdałów, 4 łyżki miodu, 100 g jasnego brązowego cukru, 100 g masła.

       Masa serowa:

      1 kg sera zmielonego dwukrotnie lub dobrego tłustego sera wiaderkowego, 4 jajka, 2 białka, puszka mleka skondensowanego słodzonego, 1/2 szklanki likieru Amaretto, 2 łyżki skrobi ziemniaczanej.

      Polewa:

      250 g kwaśnej śmietany 18%, 2 łyżki cukru pudru.

      Z podanych składników szybko zagnieść spód sernika. Schłodzić na pół godziny.

      Migdały posiekać na średnie kawałki. W garnku (najlepiej z nieprzywieralnym dnem, np. teflonowym) rozpuścić masło, cukier i miód, dodać migdały i gotować około 5 minut. W tym czasie wylepić ciastem dno tortownicy (27 cm).

      Masę z migdałami zdjąć z ognia, odczekać minutkę i wylać na spód ciasta. Wstawić na 20 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 180oC (góra-dół).

      W tym czasie zrobić masę serową. Jajka i białka rozmieszać, połączyć z mlekiem skondensowanym, likierem Amaretto i skrobią. Połączyć z serem. Wylać na migdały. Piec przez pierwsze 30 minut piec w temperaturze 180oC, potem dopiekać sernik w 150oC, aż jego wierzch będzie ścięty. Śmietanę wymieszać z cukrem pudrem, zalać wierzch sernika i piec jeszcze 15 minut aż polewa śmietanowa stężeje. Po wyjęciu z piekarnika ostudzić i schłodzić kilka godzin w lodówce.


      Sernik migdałowy z prażonymi migdałami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (14) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik migdałowy z prażonymi migdałami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      sobota, 31 grudnia 2011 10:58
  • piątek, 09 grudnia 2011
    • Ciastka z muesli i opowieść o kuchennej katastrofie

      Pewnego dnia chciałam upiec ciasteczka dla koleżanek z pracy. I wybrałam przepis Doroty na ciasteczka z muesli. Zagniotłam ciasto i..., włączając piekarnik doprowadziłam do tego, że na klatce schodowej naszego bloku zrobiło się ciemno... ups... Na szczęście mąż, inżynier od prądów małych i dużych sprawił, że mieszkańcy bloku szybko odzyskali światło. Niestety, ja zostałam pogrążona w żałobie po stracie mocy pieczenia na dwa tygodnie. Dlaczego? Z powodu braku czasu mojego guru od urządzeń elektrycznych. Wyobrażacie sobie 14 dni bez sprawnego piekarnika? To było jak odwyk... Raz zapomniałam się, kupując frytki do piekarnika...

      Masę na ciasteczka zamroziłam. Dobrze, że nie wzięłam się za biszkopt!!! 

      Po dwóch tygodniach okazało się, że piekarnik jest sprawny, i że spaliła się tylko żarówka, przy okazji powodując wielkie zwarcie. Takiego odkrycia dokonał mój mąż (ten od prądów małych i tych wielkich) z pomocą miernika. Eureka!!!

      Dziś ciasto rozmroziłam i upiekłam ciasteczka. Są smaczne, ale też bardzo kruche. Ich kruchość zbadał nasz młodszy syn, Julian, który z ciastek zrobił........ muesli,. Zalał je mlekiem i zjadł z wielkim apetytem... Oto kolejny odkrywca w rodzinie!

      Ciasteczka dodaję do akcji Ciasteczkowy Adwent, prowadzonej przez Flowerka.

       

      Ciastka z muesli

       

      Zmieniłam kilka składników ciasta, dlatego podaję przepis z moimi poprawkami. Oryginalne znajdziecie na blogu Moje wypieki.

      Składniki na około 30 ciastek:

      185 g masła, roztopionego

      1 szklanka muesli (moja ulubiona granola z orzechami laskowymi i migdałami)

      po 1/2 szklanki migdałów i orzechów laskowych grubo zmielonych

      1 szklanka płatków owsianych

      1/2 szklanki mąki (dałam orkiszową pełnoziarnistą)

      1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

      1/4 łyżeczki sody oczyszczonej

      70 g jasnego brązowego cukru

      1 łyżka miodu

      1 roztrzepane jajko

      

      Wszystkie składniki dobrze wymieszać. Formować kulki wielkości orzecha włoskiego, kłaść na blaszce zachowując spore odstępy, spłaszczać je łyżką.

      Piec w temperaturze 170ºC przez 13-15 minut. Studzić najpierw na blaszce (będą miękkie), jak stwardnieją - na kratce.


      Ciastka z muesli

  • wtorek, 30 sierpnia 2011
  • poniedziałek, 22 sierpnia 2011
    • Złociste ciasto serowe z jabłkami

      Kiedy widzę na różnych blogach i w gazetach ciasta z dodatkiem sera od razu mam ochotę je upiec. Może za sprawą serników, które uwielbiam, a może po protu są przez to, że są one wilgotne, lekko ciągnące... Do dziś pamiętam smak tej szarlotki, muffin z czereśniami i z jagodami, ze śliwkami, pomarańczowe, ciasta cytrynowego czy wiśniowo-makowej babki.

      Ten pyszny wypiek znalazłam na blogu Everyday Cooking. W oryginale jest z czereśniami. Myślę, że z każde owoce się nadają, bo po czereśniach zostało jedynie wspomnienie...

      Ja użyłam jabłek odmiany Golden Delicious. Wierzch posypałam przed końcem pieczenia brązowym cukrem i cynamonem. Oto moja wersja tego ciasta.

      Złociste ciasto serowe z jabłkami

      Składniki (użyłam formy o średnicy 26 cm):
      200 g tłustego niezmielonego twarogu
      5 łyżek oleju
      120 g cukru
      1 cukier waniliowy lub 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
      6 łyżek mleka
      1 jajko
      350 g mąki
      2 łyżeczki proszku do pieczenia
      4 małe jabłka (golden Delicious)
      Polewa:
      1/2 szklanki gęstej śmietany 18%
      3 jajka
      100 g cukru
      2 łyżki mąki ziemniaczanej

      oraz 2 łyżki jasnego brązowego cukru

      2 łyżeczki cynamonu 

      Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Dokładnie wymieszać pokruszony twaróg, olej, cukier, wanilię, mleko i jajka. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Zagnieść ciasto. Spód formy wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem i wylepić jej spód ciastem. 
      Jbłka umuyć, obrać, wydrążyć pokroić na ćwiartki. Ułożyć je na cieście. i wstawiamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i pieczemy 40-45 minut. W czasie kiedy piecze się ciasto mieszamy wszystkie składniki polewy, by cukier się rozpuścił a mąka dobrze rozprowadziła.

      Po tym czasie szybko wylewamy na ciasto polewę śmietanową Ciasto pieczemy jeszcze ok 20-30 minut, po 10 minutach posypując 2 łyżkami brązowego cukru i 2 łyżeczkami cynamonu.


      Składniki (użyłam formy o średnicy 26 cm):

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (12) Pokaż komentarze do wpisu „Złociste ciasto serowe z jabłkami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 22 sierpnia 2011 17:34
  • poniedziałek, 25 lipca 2011
  • piątek, 22 lipca 2011
    • Ciasto owsiano-kokosowe z morelami

      Dziś przepis na zdrowe ciasto z płatkami owsianymi i mąką orkiszową z pełnego ziarna. W dodatku z cudownie pachnącymi morelami, warstewką budyniu i aromatem czarnej porzeczki oraz kokosów. Ciastem rozpoczynam swój urlop, ale tylko od pracy, nie od gotowania i blogu. W końcu będę miała czas na tworzenie nowych potraw...


       Ciasto owsiano-kokosowe z morelami

      Spód:

      szklanka płatków owsianych

      ½ szklanki wiórków kokosowych

      1 ½ szklanki pełnoziarnistej mąki orkiszowej (lub pszennej)

      ½ szklanki brązowego cukru

      1 łyżeczka proszku do pieczenia

      1 jajko

      150 g zimnego masła

      Nadzienie: mały słoik dżemu z czarnej porzeczki (najlepiej domowy)

      2 budynie bez cukru (dałam o smaku biszkoptowym)

      3 łyżki cukru

      750 ml mleka

      1 kg moreli

      Kruszonka:

      1 szklanka pełnoziarnistej mąki orkiszowej

      ½ szklanki kokosu

      4 łyżki brązowego cukru

      80 g masła (najlepiej miękkiego)

      Mąkę orkiszową, kokos i płatki owsiane wymieszać z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodać jajko i posiekane masło. Zagnieść ciasto i wylepić dno średniej prostokątnej blachy. Podpiec 20 minut w temperaturze 180oC. W tym czasie ugotować budynie, dodać cukier. Morele umyć, wypestkować, pokroić na ćwiartki. Składniki kruszonki wymieszać. Na podpieczonym spodzie rozsmarować dżem, wylać ciepły budyń (nie musi szczelnie przykrywać dżemu). Rozłożyć ćwiartki moreli skórką do dołu. Posypać kruszonką. Piec 30 minut w tej samej temperaturze.

       Ciasto owsiano-kokosowe z morelami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto owsiano-kokosowe z morelami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      piątek, 22 lipca 2011 17:51
  • sobota, 02 lipca 2011
    • Ciasto orkiszowe z malinami i migdałową bezą

      Wciąż zastanawiam się czy większą radość sprawia mi tworzenie ciast czy delektowanie się nimi. Kiedy myślałam o czereśniach, zobaczyłam maliny. I zaczęło się... migdały, budyń, beza, czekolada, ser, bita śmietana, muffiny, kruszonka, kokos... Co jeszcze?


      Ciasto orkiszowe z malinami i migdałową bezą

       

      Dziś będzie prosto, ale mimo wszystko wyjątkowo. Bo tak się czuję, komponując składniki w jakąś całość. Co tym razem przyniesie pierwszy kęs?

      Ciasto można wykonać również z innymi owocami. Polecam truskawki, morele, jagody, wiśnie, czereśnie lub śliwki. Pasuje właściwie każdy gatunek.

      Spód:

      2 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej (można zastąpić pszenną pełnoziarnistą)

      1/2 szklanki otrębów pszennych

      100 g migdałów

      1/2 szklanki brązowego cukru

      1 łyżeczka cukru migdałowego lub 2 łyżeczki ekstraktu

      100 g białej czekolady

      1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

      200 g masła

      4 żółtka

      1 łyżka kwaśnej śmietany

      750 g świeżych malin

      Beza:

      4 białka

      3/4 szklanki drobnego białego cukru

      1 łyżeczka cukru migdałowego lub ekstaktu

      1 łyżka mąki ziemniaczanej

      80 g płatków migdałowych


      Ciasto orkiszowe z malinami i migdałową bezą

       

      Czekoladę grubo posiekać nożem, migdały grubo zmielić. W misce wymieszać mąkę, otręby, cukry, proszek do pieczenia i migdały. Dodać żółtka i posiekane zimne masło. Zagnieść szybko. W razie potrzeby dodać kwaśną śmietanę (dodałam łyżkę) lub mąkę orkiszową. Na końcu dodać posiekaną czekoladę i jeszcze raz zagnieść. Zawinąć w folię, odłożyć na pół godziny do lodówki.

      Dużą prostokątną blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wylepić ciastem. Podpiec około 20 minut w temperaturze 180oC. W tym czasie opłukać i odsączyć maliny. Zimne białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Następnie partiami dodawać cukier i cukier migdałowy. Na podpieczone ciasto wyłożyć maliny, a na nich rozsmarować bezę. Posypać równomiernie płatkami migdałów i zapiec do lekkiego zbrązowienia (około 20-25 minut) w temperaturze 160oC. Wystudzić przed rozkrojeniem, by ciasto nieco stężało.


      Ciasto orkiszowe z malinami i migdałową bezą

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto orkiszowe z malinami i migdałową bezą”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      sobota, 02 lipca 2011 15:09
  • niedziela, 26 czerwca 2011
    • Ciasteczka orkiszowe z czekoladą i migdałami

      Dawno nie jadłam tak pysznych ciastek. Już dawno chciałam je upiec, ale odkąd pojawiły się owoce, zapomniałam o innych wypiekach. Przepis pochodzi z blogu Doroty, od siebie dodałam jeszcze migdały, bo wiadomo nie od dziś, że bez nich trudno mi coś upiec, jestem od nich uzależniona... 

      Ciasteczka orkiszowe z czekoladą i migdałami

      Składniki:

      3 szklanki mąki orkiszowej razowej*

      1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

      1 łyżeczka sody oczyszczonej

      1/4 łyżeczki soli

      225 g masła, zimnego

      1 szklanka ciemnego brązowego cukru (dałam jasny)

      2 jajka

      2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (pominęłam)

      100 g drobno posiekanej gorzkiej czekolady i 80 g grubo zmielonych migdałów (w oryginale 240 g gorzkich drobinek czekoladowych)

      Migdały grubo zmielić w malakserze lub posiekać razem z czekoladą. Odłożyć. Wszystkie składniki (oprócz czekolady) umieścić w malakserze** (food procesorze) i zmiksować. Wyjąć gotową kulę ciasta i wgnieść do niej drobinki czekolady. Ciasto schłodzić w lodówce przez 30 minut.

      Po tym czasie z ciasta odrywać kawałki i formować kulki wielkości dużego orzecha włoskiego, układać na blaszce w sporych odległościach od siebie. Spłaszczyć łyżką (ja nie spłaszczałam i dlatego moje różnią się nieco wyglądem od oryginalnych).

      Piec w temperaturze 175ºC przez około 16 minut (do 20 minut, w zależności od wielkości ciasteczek). Wystudzić na kratce. 

      * można użyć pszennej razowej

      ** jeśli nie posiadacie malaksera, można ciasto również przygotować tradycyjnie, ucierając masło w temp. pokojowej z cukrem, dodając jajka, na końcu suche składniki, migdały i czekoladę; takie ciasto przed formowaniem trzeba koniecznie schłodzić przez około 1 godzinę.


      Ciasteczka orkiszowe z czekoladą i migdałami

  • niedziela, 15 maja 2011
    • Sernik z rabarbarem i razową kruszonką

      Czy wiecie, że dziś jest święto polskiej niezapominajki? Zdążyłam dziś dla Was sfotografować te śliczne niebieskie kwiatki, uciekając przed deszczem...

      Niezapominajki

      Niezapominajki

       

      A teraz obiecany w poprzednim wpisie sernik z łodyżkami. Do zrobienia spodu i kruszonki użyłam mąki pszennej razowej. Sernik wyszedł przepyszny.Jutro pewno będzie jeszcze lepszy, gdy ciasto namoknie od sera. Nie mołam się jednak powstrzymać i ukroiłam kawałek, kiedy był jeszcze lekko ciepły...

      Przepis dodaję do rabarbarowej akcji Olciaky oraz na rozpoczęcie sernikowej letniej edycji organizowanej przez Zaytoon.

      Sernik z rabarbarem i razową kruszonką

      Spód:

      2 niepełne szklanki mąki pszennej razowej

      1/2 szklanki brązowego cukru

      1 jajko

      120 g masła

      1-2 łyżki kwaśnej śmietany

      Masa serowa:

      1 kg sera śmietankowego z wiaderka lub twarogu zmielonego dwukrotnie

      1 niepełna szklanka cukru

      2 łyżeczki cukru waniliowego (najlepiej z prawdziwą wanilią)

      6 młych lub 5 dużych jajek

      2 łyżki skrobii lub proszku budyniowego (jasnego)

      600-800 g rabarbaru + 2 łyżki cukru

      Kruszonka:

      1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej

      1/2 szklanki brązowego cukru

      100 g masła

      2 łyżecxzki cynamonu

      1 łyżeczka cukru z wanilią

      Mąkę wymieszać z cukrem i posiekanym masłem. Dodać jajko i śmietanę. Zagnieść i odłożyć ciasto, by odpoczęło na około 1/2 godziny. Rabarbar umyć, obrać i pokroić na kawałki, zasypać 2 łyżkami cukru i wymieszać. Składniki kruszonki zagnieść i odstawić do lodówki.

      Jajka utrzeć lub zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym, Porcjami dodawać ser, wymieszać dobrze z masą jajeczną, dodając na końcu skrobię lub proszek budyniowy. Kruchym ciastem wylepić średnią prostokątną blachę wyłożoną papierem lub tortownicę o średnicy 27 cm. Na spód wylać masę serową i wyłożyć na wierzch rabarbar. Piekarnik nagrzać do temperatury 180oC. Sernik piec w tej temperaturze około 1/2 godziny, potem zmniejszyć do 150oC, piec kolejne 1/2 godziny lub nieco dłużej aż wierzch się zetnie. Potem wyjąć i posypać kruszonką, zwiększając temperaturę do 180oC, piec około 25 minut lub do momn aż kruszonka przyrumieni się. Wyjąć sernik, ostudzić, a następnie schłodzić parę godzin w lodówce.

      Sernik z rabarbarem i razową kruszonką

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (16) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik z rabarbarem i razową kruszonką”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      niedziela, 15 maja 2011 18:26
  • środa, 11 maja 2011
  • sobota, 02 kwietnia 2011
    • Aromatyczne ciasto migdałowe z gruszkami

      Moje nogi nadają się dziś tylko do wymiany. Źle je potraktowałam, szukając wiosny. Ale za to znalazłam fiołki, zawilce, żaby i bociany... Pokażę Wam kilka najładniejszych fotografii w kolejnych wpisach. Tymczasem podam przepis na pyszne migdałowe słodkości...

      Kilka aromatycznych dodatków i zwykłe ucierane ciasto staje się wyjątkowym... Usiadłam wygodnie w fotelu, pomyślałam, zapisałam, utarłam i upiekłam.Wystarczy tak niewiele...

      Ciasto wędruje do cukierni Justin&Dorothy jako przepis autorski.


      Aromatyczne ciasto migdałowe z gruszkami

       

      Składniki:

      2 duże gruszki

      200 g mąki pszennej tortowej

      50 g mąki ziemniaczanej

      100 g zmielonych migdałów bez skórki (zmieliłam płatki)

      150 g jasnego brązowego cukru

      100 g stopionego i ostudzonego masła

      3 jajka

      100 ml amaretto

      3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany

      skórka starta z wyszorowanej i sparzonej cytryny

      2 łyżeczki proszku do pieczenia

      1 łyżeczka imbiru

      2 łyżki grubego brązowego cukru i 3 łyżki płatków migdałowych na wierzch ciasta

      Gruszki obrać, pokroić na ósemki, skropić sokiem z cytryny (wcześniej zetrzeć skórkę). Mąki wymieszać z mielonymi migdałami, skórką z cytryny, imbirem i proszkiem do pieczenia. Jajka zmiksować z cukrem, wlać amaretto, masło i śmietanę. Wymieszać z suchymi składnikami. Wylać do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą (tortownica 26-27 cm). Na wierzchu poukładać ósemki gruszek (można wcześniej ponacinać) w słoneczko. Posypać brązowym cukrem i posypać płatkami migdałów. Piec około 50 minut w temperaturze 180oC (do suchego patyczka).


      Aromatyczne ciasto migdałowe z gruszkami


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (12) Pokaż komentarze do wpisu „Aromatyczne ciasto migdałowe z gruszkami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      sobota, 02 kwietnia 2011 19:54
  • środa, 01 grudnia 2010
    • Szarlotka z białym serem

      Przepis na ciasto pochodzi z blogu Kuchnia Agaty. Szarlotkę piekłam wczoraj, dziś zostały już tylko okruszki. W smaku przypomina delikatne ciasto ucierane. Najsmaczniejszy jest chrupiący, cynamonowy wierzch. Zaletą jest też szybkość wykonania. Polecam gorąco!

      Szarlotka z białym serem

      Składniki:
      1 i 1/4 filiżanki* cukru
      1/2 filiżanki oleju
      200 g mielonego twarogu (użyłam President)
      2 jaja
      1 i 1/2 filiżanki mąki pszennej
      1/4 łyżeczki soli
      2 łyżeczki cynamonu
      3 jabłka (dałam 5 małych szarych renet)
      1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

      * filiżanka o pojemności ok. 240 ml

      Przygotowanie:
      1 filiżankę cukru (dałam 2/3 filiżanki oraz 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią) zmiksować dokładnie z olejem i twarożkiem. Wbić po jednym jaju. Dodać wszystkie suche składniki. Gdy się połączą, dodać obrane i pokrojone w małe cząstki jabłka. Całość masy przełożyć do wysmarowanej masłem foremki (tortownicy o średnicy 24 cm). Wierzch ciasta posypać pozostałym cukrem (1/4 filiżanki - dałam jasny brązowy) i cynamonem. Piec ok. 1 godziny i 15 minut w 175oC (u mnie wystarczyła godzina!).

      Szarlotka z białym serem

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (8) Pokaż komentarze do wpisu „Szarlotka z białym serem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 01 grudnia 2010 13:39
  • piątek, 06 sierpnia 2010
  • czwartek, 01 lipca 2010

Kalendarz

Czerwiec 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny





Skrzynka pocztowa Napisz do mnie






Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne

myTaste.pl

Przepisy Na - katalog kulinarny

zobacz moją galerię na mniamspinka.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl

rondel



zBLOGowani.pl




banner przepis miesiaca




Darmowe fotoblogi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...